Dodaj do ulubionych

Chwalę się :)

15.11.16, 21:34
Muszę, bo się uduszę smile

Wróciliśmy do Europy, więc wolno mi wrócić do pracy (w Ameryce nie miałam wizy pracowniczej, więc się tylko szkoliłam).
Otworzyłam własną działalność, s-a-m-a zrobiłam sobie stronę internetową, sama zrobiłam sobie doświadczenie zawodowe (odbębniłam 20 darmowych godzin), logo, ulotki, wizytówki, projekty, dokumenty, reklamę i... mam pierwszych klientów! Zadowolonych do tego smile

Tak zadowolonych, że właściwie jednorazowo zwrócił mi się cały koszt włożony w biznes.

Normalnie skaczę pod sufit z radości, bo po pół roku spędzonym na macierzyńskim, kolejnym roku bez pracy nie-z-własnego-wyboru aż mnie nosiło, by wrócić do pracy smile

Teraz już się pewnie rozkręci wink
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:35
      Gratulacje!
      Pochwalisz się stroną? wink
      • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:54
        Za dużo osobistych danych mam na stronie. Chętnie bym się pochwaliła, ale to nie materiał na forum wink
    • nickbezznaczenia Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:38
      Fajniesmile
    • fornitta69 Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:46
      Brzmi imponująco,naprawde smile A zdradzisz czym sie zajmujesz?
      • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:52
        Aż tak imponująco to nie smile Trenerką osobistą jestem.

Dumna jestem, że ogarnęłam stronę, mejla, i w ogóle całą reklamę sama, chociaż żadnym specem od komputera nie jestem.
        • gama2003 Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:54
          Brawo !
          Niech Ci się wiedzie i kręci wink.
        • lieu Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:02
          ale taka trenerką od ciała, czy od duszy?

chociaż w zdrowym ciele - zdrowe ....
          • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:02
            Od ciała wink
        • fornitta69 Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:41
          Super! To chyba trudna branża bo wydaje sie,ze jest duza konkurencja? Moja koleżanka ma mobilny gabinet kosmetyczny, jest naprawde dobra w tym, zaplacila grafikom za logo itp a biznes sie nie chce kręcić jakos sad Wiec naprawde masz powód do dumy,skoro tak wszystko ogarnelas i z dobrym skutkiem!
          • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:55
            Konkurencja jest, to prawda.
            Ja mam tę przewagę, że uczyłam się trenowania w Stanach, gdzie trenuje się nieco inaczej niż w UK - mało kto tu ćwiczy tak jak ja smile

I zamierzam uderzyć w kobiety w ciąży i z dziećmi. U nas to jest straszna nisza. Gdy ja byłam w ciąży, dosłownie nic poza jogą nie było w moim całkiem sporym mieście dostępne.
            • ewa_mama_jasia Re: Chwalę się :) 16.11.16, 09:57
              Ostatnio na facebooku była oferta pracy dla trenera personalnego w Emiratach. Podejrzewam, że zarobić można nieźle. Tylko pewnie płeć masz nie taką jak trzeba wink
              • sfornarina Re: Chwalę się :) 16.11.16, 18:12
                Zarobki są bardzo wysokie za godzinę, ale tych godzin nie ma tak dużo wink
                Ale wyżyć z tego się da.
            • anika772 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:26
              Zdradzisz, w skrócie, na czym polegają różnice?
              • sfornarina Re: Chwalę się :) 16.11.16, 22:32
                > Zdradzisz, w skrócie, na czym polegają różnice?

Trudno wytłumaczyć, bo w zasadzie ćwiczenia są podobne, ale inaczej ułożone.

W Stanach jest dużo więcej takich jakby "oldschoolowych" treningów, a mniej tematycznych (jak abt, body combat, body pump).
                Dużo circuit, ćwiczeń na ogólną wytrzymałość i kondycję, boot camp. Ćwiczy się głównie z ciężarem własnego ciała lub drobnym sprzętem jak skakanki, taśmy, bosu, trx, małe ciężarki.

Trenuje się bardzo zróżnicowanie i z reguły każda sesja jest inna. Bardzo dużo jest treningów interwałowych przemieszanych z klasycznym treningiem siłowym (na zmianę HIIT i active recovery). Przykłada się olbrzymią wagę do silnego core oraz równowagi (ćwiczenia na ręce wykonujesz stojąc na jednej nodze lub na bosu na przykład).

Ogromną wagę przykłada się do ćwiczeń funkcjonalnych, imitujących pięć podstawowych ruchów jakie potrzebne nam są w życiu codziennym: krok, przysiad, pchanie, ciągnięcie i rotacja.

Niby wszystko jest podobne, ale jakoś inne. Gdy po raz pierwszy poszłam tam na siłownię i odbębniłam swój standardowy zestaw, taki, jaki zobaczysz w każdej siłowni w UK, to spostrzegłam, że nikt inny tak nie ćwiczy wink
                W Stanach też po raz pierwszy zobaczyłam ćwiczenia typu inchworms czy bear walk; dużo opiera się na tzw. prime exercises.
                • anika772 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 08:51
                  Dzięki, to bardzo interesujące. Musiałam sobie wygooglać kilka określeńsmile
                  • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 13:17
                    Zobacz na przykład ten trening - jest świetny, nie wymaga praktycznie żadnego sprzętu i mimo, iż jest bardzo intensywny, nie obciąża mocno stawów:

• mozambique Re: Chwalę się :) 17.11.16, 14:18
                      ja pierdziu jesli to nie obciąża stawów kolanowych to ja jestem saudyjska księzniczka

no i duzo w tym Chodakowskiej
                      • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 15:35
                        > no i duzo w tym Chodakowskiej

big_grin
                        Chodakowska raczej pojawiła się później niż ACE big_grin
                      • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 15:37
                        > ja pierdziu jesli to nie obciąża stawów kolanowych to ja jestem saudyjska księzniczka

Mówią w klipie, że możesz wybrać prostsze opcje, które obciążają stawy mniej.
                        To jest trening zaawansowany i nie dla osób otyłych. Ale osoba wysportowana z nadwagą spokojnie sobie poradzi.
                        • memphis90 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 15:50
                          Ale wiesz - zachwalasz to jako trening nieobciążający stawów; nie pisałaś, że "nieobciążający" w przypadku szczupłych, wysportowanych i ze zdrowymi kolanami... Mnie na sam widok zaczęło boleć.
                          • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 16:04
                            Memphis, napisałam: "nie obciąża mocno stawów". W przeciwieństwie do innych treningów o wysokiej intensywności obciąża je mniej! To po pierwsze.

Po drugie, zalinkowałam to video annice72, w odpowiedzi na pytanie, jakie treningi są popularne w USA. Annika nie raz się wypowiadała w moich wątkach o ćwiczeniach i przypuszczam, że spokojnie sobie z tym treningiem akurat poradziłaby.
                            Nie linkowałam tego jako video skierowane do wszystkich pod tytułem "ćwiczcie to". Jak Cię boli na sam widok, to pewnie nie jest dla Ciebie wink

> nie pisałaś, że "nieobciążający" w przypadku szczupłych, wysportowanych i ze zdrowymi kolanami...

Po trzecie, jako trener dobierasz ćwiczenia pod daną osobę. HIIT jest treningiem skierowanym wyłącznie do osób wysportowanych, za to niekoniecznie szczupłych. O chorych kolanach w ogóle nie ma co wspominać, bo dla takich osób są zupełnie inne treningi i często pod okiem fizjoterapeuty, nie trenera.

Natomiast obciążanie kolan i w ogóle nóg jest bardzo ważnym czynnikiem zapobiegającym osteoporozie. Kości regulanie narażane na napięcia i obciążenia zwiększają masę i gęstnieją. Kości nieobciążane robią się z wiekiem - szczególnie u kobiet - coraz rzadsze i słabsze. Kobietom w wieku okołomenopauzalnym zaleca się przede wszystkim skakanie (skakanka, w górę, w dół, w bok, byle kości obciążać z każdej możliwej strony).
                            Więc wiesz, nie taki diabeł straszny... wink
                            • anika772 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 20:58
                              Poradziłam sobie, choć jednak wolę mniej intensywne, ale dłuższe treningi. Kolana wytrzymały, dokuczają mi czasami, kiedy przesadzę z częstotliwością przysiadów i wykroków z obciążeniem.
                    • anika772 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 15:09
                      ćwiczę gó...e z Kelli z Fitness Blender. Znasz?
                      • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 15:35
                        Średnio. Z Fitness Blender ćwiczę tylko to:

www.fitnessblender.com/videos/15-minute-total-body-hiit-workout-advanced-bodyweight-exercises-to-burn-fat-fast

Bardzo lubię ten zestaw, ale trzeba naprawdę wiedzieć co się robi, żeby nie załatwić sobie odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Brakuje tam ostrzeżenia, że to absolutnie nie jest dla osób mających problem z dolną częścią pleców.

Generalnie albo korzystam z ćwiczeń ze strony ACE albo układam zestawy sama.
                      • anika772 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 21:02
                        "g.ł.ó.w.n.i.e." wykropkowali, koniec świata.
    • 18lipcowa3 Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:54
      brawo!
    • cichadziewuszka Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:56
      Super! Trzymaj tak dalej, może przybędzie nam emama milionerkabig_grin
      • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 21:59
        Jak zarobię na żłobek dla dziecia to mi wystarczy wink
    • jematkajakichmalo Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:05
      Gratulacje!
      Zdradz prosze z czego czerpalas wiedze o tworzeniu strony internetowej? Zawsze chcialam sie za to zabrac, ale jakos sie nie zebralam, albo mi fajnych (napisanych przystepnym jezykiem) zrodel brakowalo.
      • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:08
        Wordpress. Wybierasz 'theme' które nadaje się do biznesu i zamiast pisać posty, tworzysz strony. Do tego korzystałam bardzo dużo z gugla i youtube, kiedy chciałam pogrzebać w kodzie.

W sumie to wszystko nie jest takie trudne, ale zrobienie z tego sensownej strony zajęło mi co najmniej sześć 12-godzinnych posiedzeń, kiedy o śniadaniu przypominałam sobie o 15:00 w południe, a o rozebraniu się z piżamy... przed pójściem spać big_grin
    • wilowka Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:21
      Brawo smile jak Ty jesteś od ciała, to ja się kiedyś do Ciebie na priv zgloszę smile
      • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:30
        Zapraszam!
        Jako że ja też planuję się rozdwoić, właśnie się zapisałam na kurs ćwiczeń ciążowych i pociążowych i będę z brzuchem prowadzić wink
        • karme-lowa Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:41
          Ale super! Gratuluję! Fajnie się czyta takie wątkismile
          Ja też się kiedyś na priv odezwę jeśli mogęsmile
          • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:52
            Pewnie - ja też często całe programy ćwiczeń tutaj na forum wklejałam, jakby co smile
    • princesswhitewolf Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:49
      milo ze ktos sie chwali czyms sensownym, bo juz sie balam ze to bedzie watek o kolejnej kiczowatej torebce. Zycze ci powodzeniasmile
      • sfornarina Re: Chwalę się :) 15.11.16, 22:52
        Dziękuję! Przyda się smile
    • shell.erka Re: Chwalę się :) 16.11.16, 05:48
      Suuuper! Podziwiam, zazdroszczę i życzę kariery na miarę Chodakowskiej wink
      Fitness dobrze się reklamuje na insta i fb.
    • asmarabis Re: Chwalę się :) 16.11.16, 10:03
      ą, sama
      > zrobiłam sobie doświadczenie zawodowe (odbębniłam 20 darmowych godzin),

Nie chcialabym trenowac u kogos kto odbebnia godziny a nie traktuje pracy powaznie uuuuuuu
      • kaz_nodzieja Re: Chwalę się :) 16.11.16, 14:31
        Tym bardziej w ciąży. Można sobie napytać biedy u niedouczonej trenerki. Mam nadzieję, że skoro kobiety w Polsce tak nierzadko przesadnie chuchają na swoje ciąże, że wybiorą po prostu jogę, a nie zajęcia u jakiejś niedouczonej, niedoświadczonej osoby.
        • anika772 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:10
          "po prostu jogę"

Też wymyśliłoś! Akurat podczas praktykowania jogi można sobie zrobić poważną krzywdę, jeśli się nie wie jak to robić albo robi się z niedouczonym instruktorem.
          • kaz_nodzieja Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:22
            Ktoś wyżej napisał o jodze dla ciężarnych, ja nie wiem, od sportu jak każdy rozsądny człowiek trzymam się z daleka.
            • anika772 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 21:03
              od sportu jak każdy rozsądny człowiek trzymam się z daleka.

big_grin boskie big_grin
          • aankaa Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:33
            anika772 napisała:

> "po prostu jogę"
            >
            > Też wymyśliłoś! Akurat podczas praktykowania jogi można sobie zrobić poważną kr
            > zywdę, jeśli się nie wie jak to robić albo robi się z niedouczonym instruktorem

no, z autorką (która odwaliła 20 godzin, zapisała się na kurs i już ma zamiar trenować przyszłe mamy) to sobie poćwiczy i kuku nie zrobi
            • sfornarina Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:43
              > no, z autorką (która odwaliła 20 godzin, zapisała się na kurs i już ma zamiar trenować przyszłe mamy) to sobie poćwiczy i kuku nie zrobi

Moja droga, coś Ci się mocno pokapućkało.
              Ja się uczyłam na trenerkę przez rok i mam jedne z najbardziej cenionych kwalifikacji na świecie.

20 godzin odbębniłam sobie z obcymi ludźmi za darmo w ramach praktyki i zdobywania doświadczenia zawodowego z własnej inicjatywy, a nie dlatego, że ktoś tego wymagał. Mogłam po prostu od razu zacząć pracować.

A jeśli chodzi o doświadczenie, to mam go więcej niż większość przeciętnych trenerów. Sama trenuję od wielu wielu lat, a w Stanach miałam okazję przyglądać się regularnie treningom reprezentatów olimpijskich.
              • aankaa Re: Chwalę się :) 16.11.16, 22:15
                a, to przepraszam
                opacznie zrozumiałam wątek założycielski
    • chocolate_cake Re: Chwalę się :) 16.11.16, 11:13
      Super 😊
    • iwoniaw Re: Chwalę się :) 16.11.16, 12:11
      Fantastycznie smile
    • dido_dido Re: Chwalę się :) 16.11.16, 12:34
      Gratuluję!
      Super, że Ci się udało.
      Bądź z siebie dumna!
    • sonniva Re: Chwalę się :) 16.11.16, 12:47
      Gratuluję "chcenia", bo o to w życiu chodzi, aby chcieć. Z drugiej strony ogarnianie w/w tematów oraz innych podobnych, to dla mnie chleb powszedni big_grin w życiu nie myślałam, że można się tym chwalić. Ale ja z tych Zosi-samosi od urodzenia.
      • pade Re: Chwalę się :) 16.11.16, 12:48
        Wyobraź sobie, że można. Można się nawet własnoręcznie upieczonym ciastem pochwalićtongue_out
    • eliksir_czarodziejski Re: Chwalę się :) 16.11.16, 15:09
      Super, gratulacje, bardzo budujący wąteksmile
      Ciebie kojarzę właśnie z mnóstwa praktycznych porad odnośnie ćwiczeń fizycznych.
      I tak w ogóle zawsze bije od Ciebie jakiś taki optymizm i "you can do it!" attitudesmile
      • raczek47 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 15:38
        Gratuluję szczerze i bardzo podziwiam twoją kreatywność,przedsiębiorczość i zapał.
        Ja mam od dawna pomysł na fajną działalność,której w moim mieście nie ma,ale jakoś brak mi tej kreatywności właśnie.
        Ale bardzo się cieszę że ci wyszło.Samych sukcesów życzę.
        • kaz_nodzieja Re: Chwalę się :) 16.11.16, 16:06
          Potrzebny też zapas gotówki na długi jeżeli interes nie wypali, twarde pośladki i dużo szczęścia. 90% małych firm upada średnio po 2 latach działalności.
        • sfornarina Re: Chwalę się :) 16.11.16, 18:10
          > Ja mam od dawna pomysł na fajną działalność,której w moim mieście nie ma,ale jakoś brak mi tej kreatywności właśnie.

Bierz się do pracy więc! Ja pomysł miałam już od ponad czterech lat, ale najpierw napatoczyła się fajna praca, potem dziecko i macierzyński, potem wyjazd do Stanów (gdzie się szkoliłam dokładnie w wymarzonym kierunku)... i dopiero teraz się za to zabrałam smile
          Jak są chęci, to się da!
          • kaz_nodzieja Re: Chwalę się :) 16.11.16, 19:46
            Bardzo nieodpowiedzialne zachowanie. Potem długi będziesz jej spłacać jak jednak interes (jak powtarza -90% zakładanych firm) upadnie? Albo przynajmniej po upadku zatrudnisz ją u siebie, bo podejrzewam że na swoje stare stanowisko pracy nie będzie mogła wrócić?
            • yuka12 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 19:56
              Jezeli mieszka w UK, to zasady dzialania malych przedsiebiorstw sa, delikatnie mowiac, zupelnie inne niz w Polsce. Latwiej firme otworzyc, prowadzic i zwinac smile. I latwiej tez znalezc prace z doswiadczeniem, kiedy sie juz ta firme zamknie.
              • sfornarina Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:00
                Już nie mówiąc, że wkład własny w TEN biznes to koszt wykupienia domeny, wydrukowania wizytówek i ulotek oraz zakup kilku sztuk sprzętu za grosze wink
                • kaz_nodzieja Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:04
                  A pobyt w Stanach i tamtejsze odbycie kursu krasnoludki opłaciły czy Pan Mąż?
                  • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 13:54
                    Najpierw zapytaj Pana Męża, ile razy sfornarina złożyła wypowiedzenie ze stałej pracy na etat ze względu na przeprowadzkę za Panem Mężem. Oraz ile jeszcze razy za Panem Mężem będzie musiała się przeprowadzać do innego kraju, co również ma wpływ na jej karierę zawodową smile

Wsio ryba, kto płaci za co, bo mamy wspólne konta, ale tak czy inaczej moje przedmałżeńskie oszczędności wystarczyłyby nie na jeden rok kursów, a co najmniej kilka lat. Więc tentego.
              • kaz_nodzieja Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:03
                To polskie forum więc logiczne, że mimo wszystko większość forumowiczek mieszka w Polsce.
    • solejrolia Re: Chwalę się :) 16.11.16, 15:54
      Wspaniale,
      bardzo się cieszę i życzę wieluuuuu klientów, i żeby twój zapał i energia nie opuszczały cię .
      Jestem przekonana że rozkręci się, i to jak!
      Powodzenia.
    • mikams75 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 17:51
      powodzenia!
    • yuka12 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:02
      Bardzo brakuje tutaj, gdzie mieszkam, odpowiednich treningow dla kobiet. Sa jakies kardio czy inne, ale maja albo bardzo intensywny zestaw przeznaczony dla kogos juz dosc usportowionego albo np. rowerki stacjonarne, ktorych zywiolowo nie znosze. Silownia ma urzadzenia nastawione glownie na mezczyzn. Brakuje gimnastyki, cwiczen dla normalnych kobiet, w tym w ciazy i z dziecmi, chcacych po prostu zdobyc troche formy i figury. Kiedys organizowano zumbe, ale jak zaczela przypominac akrobatyke sportowa zamiast gimnastyki tanecznej, wiekszosc osob zrezygnowala i juz nie prowadza zajec.
      • yuka12 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:03
        A tak poza tym gratuluje i zycze wielu zadowolonych klientow smile.
    • anika772 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 20:06
      Brawo, powodzenia. Jesteś tak zaangażowana i entuzjastyczna, że w ogóle się nie dziwię że masz wielu klientówsmile
    • eliszka25 Re: Chwalę się :) 16.11.16, 22:10
      super! gratuluje! twoj entuzjazm az sie wylewa z tego wpisu, a to bardzo dobrze o tobie swiadczy. zycze ci zeby interes sie krecil jak szalony smile
    • nanuk24 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 01:43
      Gratuluję!
      Jakiego programu do logo i wizytowek używałąś?
      Trudno jest zrobić stronę internetową korzystając z wordpress? (pyta imbecyl).
      • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 14:04
        Do logo użyłam... Painta smile
        Wyguglałam sobie najpierw tutorial na youtubie, żeby ogarnąć rozmiary potrzebne do wykonania sensownego logo, bo logo musi być olbrzymie, żeby było dokładne i wyraźne.
        A w paincie masz tyle różnych dostępnych opcji, kształtów, czcionek, kolorów, że możesz cuda wianki tworzyć. Ja poszłam w dwukolorowe logo z kształtami geometrycznymi i napisem i naprawdę prezentuje się bardzo profesjonalnie - jeżeli nie masz wielkiej firmy, gdzie potrzebne Ci jest super hiper wypaśne logo tematyczne, to spokojnie sobie poradzisz.

Wizytówki i inne materiały reklamowe zaprojektowałam sama na stronie drukarni; mają gotowe przykładowe wzorce albo projektujesz zupełnie sama. Nie wiem tylko, czy do Polski wysyłają, ale jakość i ceny mają naprawdę świetne: www.instantprint.co.uk

> Trudno jest zrobić stronę internetową korzystając z wordpress? (pyta imbecyl).

Trudno, szczególnie jeśli zależy, żeby pozbyć się jakiś ich wstawek, które są narzucone z góry. Ale praktycznie wszystko da się obejść instalując różne idiotoodporne wtyczki: do pola kontaktowego, do płatności online, do zmiany czcionki, do pozycjonowania strony, do dodatkowych widgetów (okienek) i tak dalej.
        Ale się da i naprawdę Wordpress jest świetny. Prostą stronę zrobisz bez problemu. Do tego praktycznie wszystkie wskazówki jak zbudować stronę możesz znaleźć wyjaśnione krok po kroku w internecie: opisane albo video na YT.
        Ja też zaczynałam jako imbecyl wink
        • nanuk24 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 16:17
          Dziękuję Sfornarina, ja mieszkam tam, gdzie Ty się szkoliłaś na fachowca. Podobny do instantprint.co.uk jest onlinelabels.com and avery.com. Największy problem mam z logo, bo bez tego nie mogę się z miejsca ruszyć, a czas goni. Mogłabym zamówić zrobienie, ale chcę zacząć biznes jak najmniejszym kosztem. No, a jestem imbecylem, więc koło się zamyka.

Życzę Ci sukcesów.
          • sfornarina Re: Chwalę się :) 17.11.16, 16:27
            Mnie logo zajęło mniej niż 3 godziny. Serio smile
            Po raz pierwszy w życiu korzystałam wtedy chyba z Painta. Dasz radę. Sprawdź priv.
    • anorektycznazdzira Re: Chwalę się :) 17.11.16, 01:44
      No super! smile
    • bei Re: Chwalę się :) 17.11.16, 02:05
      Brawo! smile
    • lola211 Re: Chwalę się :) 17.11.16, 09:19
      Świetnie, zawsze kibicuję przedsiębiorczym kobietom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka