zielony-swiat 12.12.16, 20:31 Optometrysta? Optyk? Okulista? Da mi poprosze ktoras z Was namiar na jakiegos w Warszawie, ktory naprawde dobrze dobierze mi okulary do czytania? Bede wdzieczna po grob. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: optometrysta 12.12.16, 20:59 Ja wierzę okulistom. Optometrysta to osoba po szkole policealnej. Podobno potrafi dobierać okulary, bo na podstawie wydruku komputerowego to pewnie żadna sztuka. Okulista jest zdecydowanie bardziej wszechstronny. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: optometrysta 12.12.16, 21:00 Optyk zajmuje się obróbką szkieł, a nie dobieraniem odpowiednich szkieł do wady wzroku. Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: optometrysta 12.12.16, 21:07 "Optometrysta to osoba po szkole policealnej" i w związku z tym nie może być dobrym fachowcem? Odpowiedz Link Zgłoś
iliri Re: optometrysta 12.12.16, 22:39 Albo po studiach. Optometrysta uczy się właśnie doboru odpowiedniej korekcji wad wzroku. Okulistów nikt tego nie uczy, wszystko zależy od ich doświadczenia. Można trafić na dobrego i złego optometryste, tak jak i okulistę zreszta. Ale fakt, jeśli chcesz przy okazji zbadać oczy, to okulista jest zdecydowanie bardziej wszechstronny. Tyle, ze autorka chce tylko dobrać sobie szkła. Pewnie miała jakieś problemy z tym związane, bo wbrew pozorom jest to często bardziej skomplikowane niż przepisanie wydruku na receptę. Niestety nie znam nikogo w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony-swiat Re: optometrysta 12.12.16, 23:54 Eh, ustalilismy czym sie rozni optometrysta od optyka i od okulisty, ale kto mi dobrze dobierze okulary w Warszawie dalej nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: optometrysta 13.12.16, 01:26 Polecam optometrystę, u którego robiłam okulary - Wojciech Sala. Z tym, ze ja mam wadę nieskomplikowaną i niedużą (<2 dioptrie, krótkowidz) więc nie wiem jak w bardziej skomplikowanych przypadkach. Ale badanie było wyczerpujące i raczej dokładne. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony-swiat Re: optometrysta 13.12.16, 09:04 Bardzo dziekuje, Anka. Jesli ktos jeszcze mialby kogos sprawdzonego, to tez prosze o namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
czeko123 Re: optometrysta 16.12.16, 22:19 Byłam u kilku okulistów i optometrystów. Z tego co wiem, optometryści po studiach mogą starać się o numer optometrysty, podobnie jak lekarze, są wtedy weryfikowani, więc szukajcie takiego, który ma numer. Moje badania zwykle trwały kilkanaście minut, zarówno u okulistów jak i optometrystów. Póki co najdokładniej zbadał mnie optometrysta Grzegorz Lewicki. Badanie trwało około godziny. Mam małą wadę, ale mam też astygmatyzm. Miałam różne badania. Mogłam zobaczyć jak widzę w różnych soczewkach, pan Grzegorz powiedział mi, dlaczego mogłam się źle czuć w moich dotychczasowych okularach. Także polecam , przyjmuje od niedawna też przy metrze centrum (dobryoptometrysta.pl/). Odpowiedz Link Zgłoś
marzenta3 Re: optometrysta 16.12.16, 22:28 Ścibor Ryszard z Żelaznej, mam dużą wadę wzroku, astygmatyzm. Badanie jest długie i bardzo dokładne. Odpowiedz Link Zgłoś