Dodaj do ulubionych

co jest w końcu nie tak z tą Polską?

17.12.16, 14:32
Pytam poważnie.
Nie interesuję się polityką. Te te protesty... Dlaczego? Co Kaczyński zrobił? I PiS? Przecież tak naprawdę w PL żyje się coraz lepiej. Mylę się? I prezydenta mamy bardzo "wyjściowego", świetną panią premier. Nic się złego nie dzieje... Media są jakie są, każdy czyta gazetę jaką chce. Tak ja to widzę.
Serio aż do zamieszek musiało dojść, dlaczego?
Obserwuj wątek
    • ra-sowa Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:41
      Ale jakiego chcesz wyjasnienia? Z twojego postu widać , że nie chodzi, o to że nie interesujesz się polityką, ale w ogóle niczym co się dzieje. Ale niech dobrze.
      Każdy czyta gazetę jaką chce.... wczoraj właśnie pis zabronił dziennikarzom obserwowania tego co się dzieje w sejmie, nie można już patrzeć władzy na ręce, na to co robi i jak robi, jak głosuje, kto głosuje, jak się wypowiada. Jak wobec tego przeczytam o tym w tej gazecie? Mam wybrać taką, która to wyssie z palca?
      A na czym polega" wyjściowość" prezydenta? O świetności premier nie mówiąc?
      Musiałaś się jednak zainteresować, żeby to dostrzec prawda? Czy tylko po ubraniu oceniłaś?
      • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:47
        OK, dzięki za wyjaśnienie. Ale jakiś powód chyba musiał być..
        • ra-sowa Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:48
          powód czego?
        • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:55
          Oczywiście był powód, przecież żaden przestępca nie lubi, kiedy mu się patrzy na ręcę.
          A ty jeszcze sobie śpij spokojnie. Wpływy na konto ustaną dopiero za jakiś czas, jeszcze nie na tą "gwiazdkę". Wtedy ci budzik zadzwoni. Teleranek 2.0 już zszedł z anteny, więc dopiero puste konto sprawi, że się obudzisz. Spokojnych świąt życzy stolica. Światełka w tym roku będziemy wieszać na czolgach?
          • 1elka26 [...] 17.12.16, 15:11
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:25
              Znowu kłamstwa (a, pardon, "interpretacja rzeczywistości") w wykonaniu pistrolla ubolewającego nad agresją...

I może w ramach protestu przeciw cenzurze usuń się z tego forum? Przecież wspierasz tę wrażą Agorę swoimi wpisami.
              • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:04
                Ja chciałam porozmawać, ja sie dałabym przekonać - być może - ale wy nie macie nic do konkretnego powiedzenia...
                • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:08
                  Akurat.
                  I sądzisz, że ktoś się da nabrać na Twoją...ekhm, naiwność?
                  Gdybyś CHCIAŁA się czegoś dowiedzieć, to już byś wiedziała.
                  • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:11
                    I wiem smile Ale chciałam porozmawiać..
                    • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:13
                      To dołącz do elki, unii czy gogologa.
                    • iskierka3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:06
                      Zaczynajac od slow o ubeckiej emeryturze, chcialas porozmawiac?wink
                      Poza tym padlo tu duzo konkretow, gdybys byla ciekawa to bys sie doksztalcila.
                      • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:19
                        Dokształciła jak wy chyba, w opluwaniu jadem.
                    • elf1977 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:32
                      To rozmawiaj. W imię jakich racji, moje dziecko, które jest w szóstej klasie, ma kończyć nagle nową nędzną podstawą 7 i 8 i ma pełnić rolę królika doświadczalnego?
                      Dlaczego takich ludzi jak ja czy mój móż, pracowitych, ambitnych, wykształconych, nagle nazywa się drugim sortem i traktuje się jak g....na bucie?
                      Dlaczego rozdaje się 500 złotych każdemu, kto miał szansę się rozmnożyć, a jednocześnie odbiera tę szansę osobom niepłodnym? Czemu gardzi się samotnymi matkami, a kobiety traktuje jak bezrozumne inkubatory?
                      Skąd tylu ludzi niekompetentnych na stanowiskach wymagających konkretnych umiejętności?
                      • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:27
                        A dlaczego ja miałabym niewolniczo pracować do 67 skoro podpisałam umowę na pracę do 60? Dzieciom sie nic nie stanie Kilku nauczycieli zmieni budynki, wszystko wróci do starego stanu. Suma sumarum bedzie lepiej Wszyscy narzekali jakie to gimnazja sa okropne, a teraz żal wam garstki nauczycieli, któryz sa w tej stresującej sytuacji a mysleli ze juz ich nic ze stołka nie ruszy? wink
                        In vitro kosztuje 15000 za jedną próbę. Próbę-nie za zapłodnienie. To drogo, ale jeżeli komus naprawdę zależy to nie umebluje kuchni w najbliższych 10 latach i spróbuje. Uważasz naprawde że to powinno państwo gwarantowac zamiast wspierać dzieci, które juz są?
                        Samotne matki.. Ile znasz takich, bo ja jedną i ma wielką pomoc od MOPS i nie tylko. Bierze kredyty i pije, innych samotnych bez alimentów nie znam. Wiem wiem wy znacie setki wink
                        • iwles Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:49
                          Podpisywalas umowe o prace do 60 ?
                          Pierwsze slysze, zeby umowa o prace to gwarantowala. Zeby w ogole jakakolwiek umowa o prace gwarantowala prace do emerytury. Zazdroszcze.
                        • dorotek83 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 08:38
                          Ja jestem samotną matką. I nie należy mi się żadna pomoc od państwa, bo przekraczam próg dochodowy. No i mam tylko jedno dziecko .Czyli jestem karana za swoją zaradność. Bo podatków odprowadzam sporo
                          Samotnych matek w otoczeniu znam całkiem sporo, bo to że Ty nie znasz nie jest miarodajnym źródłem
                          Pary z otoczenia którzy
                        • twarz2 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 19:21
                          A moze spojrzysz troszeczkę szerzej? Mamy dyktatora już teraz w tym momencie - otoczonego grupą marionetek. Zdajesz sobie sprawę, że w sowich odpowiedziach cytujesz argumenty jedynej słusznej partii? MYŚL częściej i samodzielnie - polecam.
                        • liisa.valo Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 22:23
                          Nie podpisalas umowy do 60., tylko jak już na czas nieokreślony. Jeszcze gorzej.
                • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:20
                  To nie było do Ciebie. Moja wypowiedź odnosiła się do usuniętej bez śladu kłamliwej wrzutki pistrolla elki. Nie uważam Cię za trolla i z pewnością w taki sposób bym się do Twoich wypowiedzi odniosła.
                  • 1elka26 [...] 17.12.16, 18:12
                    • a_julka Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:52
                      Jak Ci tak Wyborcza nie odpowiada,to po jaki ..uj się plączesz po gazetowym forum???
                    • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:07
                      Tak było napisane na tym transparencie? Czy kłamiesz jak zawsze? I "rządu dusz" to PiS nie będzie nigdy miał, nikt przyzwoity (chyba że zmanipulowany - taki, który uwierzył w ich kłamstwa i oszustwa) nie stanie po stronie zdrajców, kłamców i łajdaków.

I właśnie - co tutaj robisz? Idź sobie tam, gdzie nie ma cenzury i są wolne, "niezależne" media.
                • elf1977 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:27
                  taaaaa............
        • memphis90 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:19
          https://2.static.s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/9/1579/620x0/1579171-Moment-glosowania-przez-poslanke-Zwiercan-uchwycily-tez-kamery.jpg
          Taki powód na przykład. Nie będzie dziennikarzy na sali, to nikt nie zauważy pani poseł głosującej za kolegów...
          • mama303 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:46
            a teraz przegłosowali ustawy bez kworum
        • gogologog [...] 17.12.16, 15:28
          • la_mujer75 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:32
            A ty znowu swoje, a ja znowu swoje : czy prokuratorzy i sędziowie czasów PRL będą odsunięci ? Co z Kryże i co z Piotrowiczem ?
          • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:37
            Kiedy uwalą prokuratorskie i sędziowskie? Wiesz jakie podle kreatury tam działały? Poseł Piotrowicz i Kryże? No nie mów, że nie znasz tych typów? Ciąć im emerytury czy nie?
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:46
            gogologog napisał:

> odsunieci od koryta traca kolejne przywileje, wczoraj uwalono esbeckie emerytury

esbeckie emerytury zostały uwalone w styczniu 2010... to co robi obecnie PiS to teatrzyk dla ciemnego luda...

Xsionnc

• pitahaya1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:53
            Przyssani do koryta boją się, że się ich, ich małżonków, znajomych, ciotki, kuzynów i dzieci kuzynów od tego koryta oderwie, więc robią wszystko, żeby jak najszybciej kieszenie napchać.
            • jagienka75 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:54
              Nie napchac kieszenie, tylko dostep do koryta odzyskać.
              Rok od wyborów minął a ci nadal nie potrafia pogodzic sie z przegraną.
              Póki maszerowali sobie po ulicach, ok. Niech sobie chodzą, skaczą i śpiewają. Nikomu tym krzywdy nie robią.
              Marsze nie pomogly, wiec trzeba siegnac po drastyczniejsze srodki. I to wlasnir robią.
              Mieli swoje 5 minut przez osiem lat i wystarczy.
              Afera gononila aferę. Nic dla zwyklego Kowalskiego nie zrobili. No, podatki i wiek emetytalny podniesli.
              Gdyby byli mądrzejsi, to by siedzieli cicho o grzecznie czekali na kolejne wybory. Ten caly cyrk sprawi tylko , ze straca jeszcze bardziej poparcie.
              Na PIS nie glosowalam ani na PO. Tych drugich tez nie chce przy korycie ani Nowoczesnej, ktora kompromituje sie na kazdym kroku.
              I tak. Zwolennicy KODU sa bardzo agresywni.
              Mogliby podac dobie raczki z wyznawcami Rydzyka. Ten sam poziom.
              • koronka2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:04
                Co chwilę była jakaś afera? pacz pani, to całkiem tak jak teraz....

Dla mnie, zwykłej obywatelki poprzednie ekipy zrobiły wystarczająco wiele - żyło mi się bezpieczniej, stabilniej, w przeciwieństwie do chwili obecnej - bez obaw o przyszłość. Teraz czekają mnie (i nie tylko) drastyczne podwyżki podatków, kryzys finansowy, pogorszenie standardu życia. A nie mam całego życia przed sobą, żeby w razie czego wynieść się z tego kraju w miejsce, gdzie jest normalnie.

To, co się obecnie dzieje, to wprowadzanie dyktatury małymi kroczkami. A jeśli nie rozumiesz dlaczego ludzie nie chcą żyć w państwach tak rządzonych, to poczytaj trochę o Korei, Białorusi czy Kubie i zastanów się dlaczego tamtejszej ludności wcale nie jest do śmiechu.
                • jagienka75 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 02:23
                  W moim codziennym zyciu nic sie nie zmienilo a podwyzki byly zawsze. Za PO tez.
                  Granice sa otwarte.mozna wyjechac tam, gdzie bedzie "lepiej".
        • nangaparbat3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 00:10
          Ja Ci dam jeden z pierwszych chronologicznie.
          PiS odmowił wyboru jednego wicemarszalka z PSL. Argumentował, miedzy innymi, oszczędnością. Wicemarszalkow sejmu jest 5, z pslowskim byloby 6. na 460 posłanek i poslów.
          Chwilę później wybrano czworo wicemarszalków senatu. 4 na 100 senatorow. W tym 3 z PiS.
          Gdybys miala problemy z liczeniem: wg PiS na 1 wicemarszalka na 76 poslów (z okladem) nas nie stać, na 1 wicemarszałka na 25 senatorów - jak najbardziej.
    • starczy_tego Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:48
      o Boże.....załamałam się.
      • princesswhitewolf Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 18:31
        nie no czekaj, tu w UK mam tez kolezanke co nic nie wie...
    • bergamotka77 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:49
      Błagam kagrami chyba ze swoja totalna ignorancją nie jest prawdziwa...
      • ra-sowa Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:56
        Ja mam wrażenie że takich kagrami jest mnóstwo, dużo, dużo więcej niż się wydaje. Widzę ich w moim otoczeniu mnóstwo, a mam do czynienia z dużą grupą osób. Wystarczy forum poczytać, i nasze i inne.
        Serialik obejrzą, wiadomości na chwilkę włączą, pooglądają kieckę długopisowej, na
        • ra-sowa Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:58
          na zakupy z pińcetem pojadą, i tak zycie się toczy. Polityka jest nudna, a w najlepszym razie to sprawa mężczyzn. Tak jest, to smutne i żałosne, ale tak jest
          • bergamotka77 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:08
            Dokładnie jak to czytam to mam ochotę odebrać prawa wyborcze niektórym kobietom .. .
            • pitxurri Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:40
              A dlaczego nie niektorym facetom? Bo glupich mezczyzn nie ma?
              • ra-sowa Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:11
                są, ja odniosłam się jedynie do autorki, ktora chyba jest kobietą
            • rosapulchra-0 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:33
              bergamotka77 napisała:

> Dokładnie jak to czytam to mam ochotę odebrać prawa wyborcze niektórym kobietom
              > .. .
              >

Myślisz czasem, zanim cokolwiek napiszesz?
              • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:59
                Awww, how sweet. Rosia emigrantka ustawia do pionu lokalne dziewczyny, bo przecież lepiej widzi, co się dzieje. To kiedy wracasz do ojczyzny?
                • lodomeria Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 22:44
                  A właśnie, co jest nie tak z Polską? Ludzie z zagranicy czasem naprawdę lepiej widzą niektóre sprawy: mają odpowiedni dystans, mają porównanie. I my, zamiast zaprzęgać te miliony wyjechanych Polaków do budowania siły kraju, uczyć się, nawiązywać kontakty, dajemy się opętać tym, którzy widzą w emigrantach zdrajców, tchórzy, nieprawdziwych Ploaków (a tak naprawdę mają wobec nich jakiś kompleks).
          • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:59
            A KODówki tylko obrażać potrafią. Nie, nie oglądam serialików itd. wink
            • hipinka Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:16
              o, to jednak wiesz, co to KOD?
              big_grin big_grin big_grin
              trollować też trzeba umieć, chyba cię to przerosło big_grin
        • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:09
          Z okazji rocznicy rządów PZPR (wróć PiSu) jeździli z kamerą po Polsce. Obraz mroził krew w żyłach. "PiS to jedyna partia, która wierzy w Boga"(tu akurat coś nowego w stosunku do starej retoryki, taki PZPR'16) Misiewicze? "A kto to"? Ignorancja jest powszechna. Pełen brzuch, serial o regularnej godzinie i zadowolony proboszcz zaspokaja 99% potrzeb suwerena. Kagrami mogłaby być prawdziwa gdyby nie moment, kiedy się uaktywniła.
      • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:57
        Ja nie mam ubeckiej emerytury, wiec nie jstm w temacie. To nie znaczy że jstm ignorantem. Nie chce sie kłócic ale moi zagraniczni znajomi widza co sie dzieje inaczej niz wy to tłumaczycie, ze chodzi niby o wolnośc mediów. To bardzo źle wyglada za granicą, w wolnych mediach własnie... Wygląda to tak, że garstka oszołomów nie może sie pogodzić z porażką. Tyle w temacie. Myślałam że cos nowego mi powiecie a wy że wolnośc mediów i Kaczor-oszołom. Czekałam na konkretne odpowiedzi, jestem elastyczna i myślałąm że mnie choć w części przekonacie. Ale widzę że nic z tego sad Tylko Kaczor i Kaczor ..
        • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:02
          Wybiórczo czytasz w takim razie.
          No i jakie zagraniczne media masz na myśli? RT?
        • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:03
          Ty przeczytałaś w ogóle nasze odpowiedzi? Dziewczyny ci piszą o fatalnej reformie edukacji. O czarnych protestach. O pomysłach wypowiedzenia konwencji antyprzemocowej. Złotówka mega słaba. Jeśli to nie są konkretne odpowiedzi, czego oczekujesz? Napisałaś, że prezydent jest wyjściowy - jakie to ma znaczenie, bo nie odpowiedziałaś?

Do zagranicznych znajomych się nie odniosę, bo moi osobiści to raczej nasze władze postrzegają jako oszołomów i dewotów.
          • isa_bella1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:05
            Marek Belka w kropce nad i powiedział dlaczego zlotowka jest słaba. Jest to wynikiem zmian na świecie...no ale ematka zna się bardziej.
            • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 08:09
              A ty może wysil się i porównaj zmiany kursu walut z tzw. "naszego koszyka" i złotówki. Warunki zewnętrzne odpowiadają za część spadku kursu, a za różnicę w wysokości spadku w innych krajach i Polsce odpowiada intensywna realizacja programu "Polska w ruinie".
        • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:27
          "Ja nie mam ubeckiej emerytury" - a kto z dyskutujących tutaj ma, Twoim zdaniem? I czy zdajesz sobie sprawę, że to PO zlikwidowała przywileje emerytalne osobom służącym w aparacie represji w czasie PRL? Różnica z obecną ustawą jest taka, że ta obecna za ubeków uznaje osoby pozytywnie zweryfikowane po 1989 (nawet jeśli potem służyły wolnej Polsce przez wiele lat), a "aparat represji" rozciąga np. na BOR, część strażaków i sekretarki.
          • 1unia4 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:02
            "część strażaków i sekretarki. ".................----------------strażaków ?
            • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:56
              Tak. Był okres, gdy niektórzy oficerowie straży pożarnej przechodzili szkolenie w Akademii Spraw Wewnętrznych MSW, której absolwenci mają pod ustawę podlegać. Miało to zostać zmienione; w ogóle PiS zgodził się początkowo na wiele "łagodzących" poprawek, ale Zieliński je zablokował.

O sekretarkach pisałam w kontekście Grażyny Biskupskiej, kierującej Wydziałem Terroru Kryminalnego w latach 90. Wczoraj sobie porozmawiałam o jej przypadku z policjantami pilnującymi sejmu, też byli oburzeni...
        • premeda Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:28
          Zapomniałaś się na asmarabis przelogować 😝
        • iskierka3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:01
          Alez Ty sie bardzo interesujesz politykasmile czemu klamiesz?
        • elf1977 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:22
          Widać, że przyszłaś z konkretnym założeniem, więc po co się wydurniasz?
          • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:12
            Do mnie to?
            Nie, ja przyszłam pogadać. A nie opluwać się.
        • gaskama Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:47
          Jakie zraniczne media czytasz? BBC wyraznie wali o populistycznym rzadzie i zamachu na media. FAZ jest bardziej powsciagliwa, pisze o narodowokonserwatywny rzadzie, ktory zamierza ograniczyc dostepnosc mediow do sejmu. A ty co czytalas? Prosze o konkretne tytuly.
        • demonii.larua Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 13:55
          Moi zagraniczni znajomi widzą ostatnie dni tak, że pytają się czy do Polski już całkiem komuna wróciła i dlaczego zwykły poseł kieruje państwem za pomocą swoich marionetek? W sumie też się nad tym dość mocno zastanawiam.
        • edelstein Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:00
          Twoi zagraniczni znajomi sa pewnie tak zainteresowani jak i tybig_grin
    • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 14:54
      1. Na czym polega wyjściowość prezydenta?
      2. Na czym polega świetność pani premier?
      3. Jeśli nie interesujesz się polityką, skąd wiesz, że prezydent jest wyjściowy, a premier świetna?
      4. Czy to, że mediom zabroniono wstępu po sejmu i policja z całej Polski zjeżdża do Warszawy, to jest twoim zdaniem "nic się nie dzieje"?
      5. O pomysłach ustaw antyaborcyjnych i protestach kobiet zapomniałaś, czy ostatnie pół roku przemieszkałaś w Ułan Bator?
      • joa66 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:12
        Przecież to oczywiste, że kagrami interesuje się polityką, informacje czerpie ze starannie wybranych źródeł smile

• mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:15
          Czy czasem nie jedynych dostępnych w niektórych rejonach? Może ma inne, ale dziadek i ociec oglądali dziennik i tak zostało.
          Z drugiej strony ma dostęp do internetu, więc jednak to nie jest naiwna bidulka.
        • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:00
          Informacje kagrami czerpie z wolnych mediów właśnie smile
          • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:04
            Z jakich dokładnie?
          • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:49
            Wyglądasz na typową bezwolną amatorkę reżimówki, czyli wszystko pięknie, bo prezydent wcale wbrew obrazkom nie zapija kg, premiera nie próbuje zrozumieć o co chodzi, bo co ją obchodzi polityka. Oglądasz inne stacje i nie wiesz o co chodzi? No cóż mój przedszkolak daje się "zmanipulować" rodzinie i potem zadaje politycznie niewygodne pytania, a ty nie?
            • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:15
              To znaczy..... fakt - ciebie nie rozumiem, co chciałas mi przekazać. Dziwny język tongue_out Twój trzylatek ciebie rozumie co mówisz?
              • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:16
                Autokorekta ci sie popsuła w smartfonie?
                • rosapulchra-0 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:42
                  No wszelkie polityczne trolle na tym forum cię zjechały jak burą sukę big_grin
          • lodomeria Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 23:34
            Czyli kargami to najzwyklejsza pospolita kłamczucha...
    • olewka100procent [...] 17.12.16, 15:12
      • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:27
        Kobieto, czy byłabyś łaskawie w stanie uszanować fakt, że w realu są tacy ludzie jak ja (i pewnie nie ja jedna), którzy nigdy nie byli u władzy (nawet lokalnej), ktorych rodziny były w opozycji, których przodkowie ginęli za Polskę, którzy są w stanie dojść do własnych wniosków na podstawie materiałów źródłowych, a nie interpretacji takiej czy innej opcji? Alimenciarz przynajmniej spłodził jakiś przyszłych podatkników, a typek chcący zostać naczelnikiem, żeby nadać sens swojemu marnemu żywotowi nawet brata pośrednio wykończył. Kod w przeciwieństwie do wyborców pisu ma ludzi gotowych marznąć za darmo, a PiS tylko dzieciaków, którym może rozkazywac. Nie ziewaj tylko opanuj się, bo na Twoje własne przemyślenia nie luvzę.
      • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:32
        A po co oglądasz i w ogóle się tym zajmujesz, skoro "zieew"? Idź lepić pierogi i trzepać dywany, owieczko.
      • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:01
        No właśnie, nawet w TVN chamstwa na tym "protescie" nie da sie ukryć...
        • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:14
          Tzn. jakie konkretnie chamstwo masz na myśli? Wyzywanie od "komunistów i złodziei"? Od trzeciego pokolenia ubeków"? Sortowania obywateli na lepszych i gorszych? A może przykładem chamstwa jest poseł Kaczyński, mówiący do koleżanki posłanki "idź pani do diabła", a potem wytrącający jej telefon z ręki?

Czy też może chamstwem moje "owieczko" w odpowiedzi osobie, która regularnie obraża osoby mające inne poglądy niż ona? "Owieczka" jest od beczenia "boo peeełooo" - ale przecież Ciebie to interesuje...

Sumire czy ra-sowa zadały Ci też konkretne pytania. Może odpowiesz?
        • gaga-sie Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:21
          O jejku, jejku, jakaś ty neutralna politycznie, nie wysilaj się, bo twoje nastawienie bokami wychodzi.
          • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:17
            A co nie można byc neutralnym? Albo mocher albo komuch? tongue_out
            • gaga-sie Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:54
              Można, ale ty nie jesteś.
              • rosapulchra-0 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:45
                gaga-sie napisała:

> Można, ale ty nie jesteś.

Dlaczego?
      • iskierka3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:03
        Alez trzeba byc tepym zeby tak lykac durna propagande jak ges kluski i w kolko powtarzac te same bzdety.
    • butch_cassidy Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:17
      Otóż to: Co jest z nią nie tak, że dopuściliśmy do władzy tego rodzaju ludzi? Jak to się stało, że nie minęło nawet 30 lat demokracji i znów jest ona zagrożona, bardzo poważnie zagrożona. Czemu Polaków tak łatwo omamić? Tacy biedni? Tacy ciemni? Co jest z nami nie tak? Jestem załamana sad
      • joa66 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:21
        Właśnie jakaś starsza pani mówi w telewizji, że rzuciła sledzie i kapustę i przybiegła protestować. I namawia do tego innych, bo na śledzie jeszcze starczy nam czasu.
        • gogologog [...] 17.12.16, 15:42
          • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:51
            Dziękuję, interpretacja oszołoma jest absolutnie zbyteczna. Ludzie poza PiSem i nieopłacani przez Kreml mogą mieć swoje przemyślenia. Niestety ten poziom jest daleko poza twoim zasięgiem, więc
            dalej ośmieszaj swoich pracodawców, jeśli za to płacą. Tu nie masz czego szukać.
      • echtom Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:46
        > Co jest z nią nie tak, że dopuściliśmy do władzy tego rodzaju ludzi?

To się stało, że poprzednia władza, której zaufało mnóstwo ludzi i na którą sama od początku głosowałam, zraziła do siebie sporą część wyborców arogancją i oderwaniem od rzeczywistości. Na drugą, populistyczną siłę w polityce zagłosowało wystarczająco dużo rozczarowanych, by zapewnić jej zwycięstwo uncertain
        • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:04
          Wiesz Echtom, dla mnie słowo arogancja od roku nabiera innego znaczenia.
          • echtom Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:37
            Przecież nie mówię, że jest lepiej, tylko pokazuję pewien mechanizm. Szczęśliwie dla własnego komfortu psychicznego nie głosowałam na PiS, bo to dla mnie opcja z kategorii "prędzej by mi ręka uschła", więc na chwilę obecną muszę się tłumaczyć tylko z katolicyzmu, a nie z wyborów politycznych wink
            • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:41
              Mnie chodziło wyłącznie o słowo "arogancja".
        • butch_cassidy Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:38
          A tam, formalnie to i ja wiem, jak do tego doszło, bardziej zastanawia mnie, czemu aż taki odsetek dał się nabrać? Wszystko usprawiedliwiać frustracją?
          • echtom Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:12
            Na to pytanie nie odpowiem, bo sama się dziwię. Myślę, że po prostu nie było silniejszej partii, która mogła zagrozić PO. No bo kto: Nowoczesna czyli PO-bis? Stara skompromitowana lewica? Młoda lewica z kilkuprocentowym poparciem? W sumie ukształtował się nam swego rodzaju system dwupartyjny.
            • butch_cassidy Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:15
              Pewnie tak. Z resztą ja w sumie odpowiedzi nie oczekuję. Przygnębiające to po prostu. Po tylu latach walki o wolność taki efekt... Brak słów sad
            • isa_bella1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:11
              A moze chodzi o to ze weszły pewne ustawy na które ludzie czekali ...nie pomyslałyscie o tym?np.szesciolatki,obnizenie wieku em.,500plus . Itd.
              • echtom Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:25
                Ustawy weszły chyba po wyborach, a nie przed? My się zastanawiamy, dlaczego ludzie tak zagłosowali.
                • isa_bella1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 14:52
                  Bo mieli dosc zlodziejstwa i lekcewazenia ?
              • butch_cassidy Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 07:41
                Ale to się też wpisuje w obraz całości.
                Dzieci chcą nam wcześniej kształcić!? Dramat! Niedoczekanie!
                Emerytury... 500+ cieszą? To chyba może wynikać z tego samego co głosowanie na PiS. Oględnie napiszę, że to krótkowzroczność.
          • rosapulchra-0 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:47
            butch_cassidy napisała:

> A tam, formalnie to i ja wiem, jak do tego doszło, bardziej zastanawia mnie, cz
            > emu aż taki odsetek dał się nabrać?
            Wszystko usprawiedliwiać frustracją?

Komu?
            • butch_cassidy Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 07:41
              No tym, co właśnie demolują państwo?
      • echtom Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 01:15
        > Czemu Polaków tak łatwo omamić?

Marna pociecha, że nie tylko Polaków - inni się dziwią, że wybrali Brexit albo Trumpa. A sukcesy radykalnie prawicowych partii w różnych krajach sugerują, że społeczeństwa są trochę zmęczone nadmiarem demokracji.
        • butch_cassidy Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 07:47
          Fakt, marna pociecha... Tyle że oni przynajmniej zdążyli się nacieszyć demokracją...

Myślisz że ci ich nacjonaliści też będą tak szybko dążyć do dyktatury? Tradycje mają inne, większe szanse na względną normalność... I są bogatsi, dłużej potrwa u nich zrujnowanie gospodarki, jeśli w ogóle takie zapędy będą mieć tamtejsze prawicowe rządy, bo tam chyba są inne punkty ciężkości w polityce. Z resztą prawicowe... Właśnie... U nas chodzi raczej o narodowy socjalizm...
          • echtom Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 17:54
            Nie wyobrażam sobie, że nacjonaliści przejmą kiedyś władzę w państwach skandynawskich, choć ich obecność w parlamencie od paru kadencji jest sporą nowością. Za 20 lat pewnie i tak wszystkich pogodzą islamiści wink
    • memphis90 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:22
      A poza tym:
      - zakusy ograniczenia dostępu do antykoncepcji, legalnej aborcji, likwidacja standardów opieki okołoporodowej oraz walki z przemocą
      • rozaly Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:29
        Nie zapomnijmy o deformie oświaty, przygotowywanej i wprowadzanej chybcikiem na kolanie
    • edelstein Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:44
      Ojp ojp ojp ojp ojp ojp o jaaaaa pi.....leeee
    • simply_z Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:46
      Powiedzmy sobie szczerze..PO nieźle sobie nagrabiło, gdyby nie te ich aferki, ambergoldy i inne PIS nie doszedłby do władzy. A tak mamy co mamy. Poważnie zaczęłam zastanawiać się nad emigracją, jestem zwyczajnie zmęczona tym cyrkiem i kretynizmem naokoło.
      • la_mujer75 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:53
        Chciałam przypomnieć, że złożono projekt ustawy uderzającej w parabanki (te złe Peło). Całe PIS to odrzuciło, bo ta ustawa uderzała w SKOKi.
        SKOKi to dopiero afera !
        Przypominam, że rząd PO był najbardziej transparentnym rządem , a wszelkie "afery" były rozdmuchiwane przez PiS, aby w narodzie zagościło wrażenie, że jest tak źle i PO jest winne nieszczęścia tych wszystkich, którzy nie potrafią się odnaleźć w nowej rzeczywistości.
        • simply_z Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:09
          Nie wydaje mi się, zwyczajnie mieli za uszami, zresztą Tusk radośnie czmychnął do Brukseli. Ludzie też prawdopodobnie przestraszyli się fali arabusów zalewających Europę.
          • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:12
            Tja. Radośnie czmychnął, by objąć eksponowane stanowisko. Tak zwykle robią ludzie, gdy chcą coś ukryć big_grin
            A ilu arabusów zalało Polskę? I jaki PiSS miał pomysł na to, przypomnij nam?...
            • nenia1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:23
              sumire napisała:

> Tja. Radośnie czmychnął, by objąć eksponowane stanowisko. Tak zwykle robią ludz
              > ie, gdy chcą coś ukryć big_grin

No ale co, został w Polsce? Poszedł gdzie mu lepiej było, taka prawda. Miał być wielki prestiż dla Polski a zaczęła się równia pochyła.
              • drobnostka7 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 21:31

> No ale co, został w Polsce? Poszedł gdzie mu lepiej było, taka prawda. Miał być
                > wielki prestiż dla Polski a zaczęła się równia pochyła.

Ha ha i to znowu wina Tuska! Kaczus robi co może bo Tuska w kraju nie ma smile
                To jakaś groteska
    • pavia Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:49
      Nie wiem, nie interesuje mnie to. Nikt w życiu nic mi nie dał i ta władza nie da mi też. Pracuję tyle lat i naprawdę nie odczuwałam żadnych zmian w swoim życiu- a przecież rządziła i prawica i lewica. Z dużej chmury mały deszcz.
      • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:53
        Tak, najlepiej mieć wywalone. Jak w końcu użyją tego gazu na ulicach, to też powiesz, że mały deszcz?...
        • ra-sowa Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:58
          powie, bo będzie w domu.
          • pavia Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:14
            Tak, właśnie będę w domu- bo nikt nie walczy o mnie, tylko o swoje. I niezależnie czy to PIS czy KOD. Bo tacy jak ja- czyli szara masa do zajechania- zawsze od każdego dostaje w d...ę.
            • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:19
              Wiesz, był taki jeden, co kiedyś powiedział - "nie pytaj, co kraj może zrobić dla ciebie". Szarą masą do zajechania jesteś na własne życzenie. Jeśli ci z tym dobrze, a najwyraźniej tak, to siedź w domu i przyglądaj się z założonymi rękami, jak władzunia rozwala wszystko dla samej satysfakcji z rozwalania. Tylko nie miej potem pretensji do nikogo.
              • triss_merigold6 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:35
                Kennedy. Eskalował konflikt w Wietnamie i z Kubą więc akurat tą wersją "co ty możesz zrobić dla kraju" bym się nie zachwycała.
                • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:42
                  Tak, ja wiem, kto to powiedział, wiem też, że miał swoje za uszami, ale nie mam siły do ludzi, których zainteresowanie działalnością władz sprowadza się do ubolewania, jak to władze mają ich w de tak czy inaczej, więc nieważne, co się dzieje. W tym kontekście warto imho pamiętać, że demokracja działa w obie strony i że obywatel ma pewną moc sprawczą, nawet jeśli jest zbyt leniwy, by o tym myśleć. Tyle w temacie.
            • paszczakowna1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:06
              Tak, o 'swoje' marzłam wczoraj pod Sejmem:
              - wolne media
              - transparentność działań władzy
              - poszanowanie procedur sejmowych
              - konstytucyjność stanowionego prawa
              - swobodę demonstrowania
              - poszanowanie opinii obywateli w stanowieniu prawa

To nie są 'twoje' wartości? Niepotrzebne ci to?
              • pavia Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:17
                Tak, to nie są moje wartości. W sytuacji, gdy człowiek dwoi się i troi, żeby jakoś ciągnąć do przodu to życie, z kredytem na sto lat i brakiem perspektyw na państwowy żłobek/ przedszkole- to akurat wolność mediów mam gdzieś. Bo tego do garnka nie włożę. I takich jak ja jest tysiące, których zbyt przytłoczyło życie w wolnej Polsce.
                • starczy_tego Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:55
                  Tylko że te wszystkie zawirowania odbiją się najbardziej na takiej biedocie, jak Ty. Brak perspektyw na przedszkole? I to sie zmieni, skoro Twoja partia woli wyrzucić miliardy zł na pseudoreforme edukacji. W sumie wcale mi cię nie szkoda, masz na co zasłużyłeś. zastawia
                  • starczy_tego Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:56
                    I to sie nie zmieni wink sorry, pisze z telefonu i jak widać przerasta mnie to
                • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:06
                  Zapewne życie w niewolnej byłoby lepsze - ludziom w Korei Północnej musi się żyć cudownie!
                  Masz gdzieś wolność mediów, dziewczę, bo to dla ciebie rzecz tak oczywista, jak słynna ciepła woda w kranie. A teraz sobie wyobraź, że media mówią tylko to, na co im pozwala władza.
                  Tego, że nie obchodzi cię poszanowanie opinii obywateli w stanowieniu prawa, nie skomentuję. Jestem zażenowana, że można na głos się przyznawać, że ma się samego siebie w d*pie, bo do tego to się sprowadza. Więc miej dalej wywalone, będzie ci coraz gorzej.
                  • pavia Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:33
                    A Ty myślisz, że ci wszyscy robotnicy, którzy protestowali od 56 roku, to protestowali bo im cenzura przeszkadzała? Czy raczej brak godnych warunków do życia? Brak mieszkań, kolejki, złe warunki pracy. Myślisz, że gdyby u nas było tak z zaopatrzeniem jak w Czechosłowacji, to chciałoby im się protestować? I uważam, że najpierw ludzie muszą mieć to minimum, a tego ani ten rzą, ani poprzednie rządy ludziom nie zapewnili. A rządziły wszystkie opcje...
                    • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:57
                      Jakoś tym w Czechosłowacji też się chciało protestować. I zapłacili za to dużo większą cenę niż Polacy.

A jeśli rządy PiS potrwają dłużej, to i znaczące pogorszenie warunków życia też nas (i Ciebie, i mnie) czeka - wskaźniki ekonomiczne nie pokazują nic dobrego. A wzrost cen żywności już daje się zauważać (chyba nie żyjesz tak od pierwszego do pierwszego jak piszesz, bo też byś zauważyła). Rata kredytu też zapewne pójdzie w górę szybciej niż Twoja pensja.
                    • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:16
                      Chcesz powiedzieć, że minimum ci nie zapewniono? A co rozumiesz przez minimum? I postarałaś się choć trochę, by je mieć, czy czekasz aż ci państwo da?
                • la_mujer75 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:09
                  A znasz powiedzenie : "Że z pustego, to i Salomon nie naleje" ? Myślisz, że jak będą dawać, to na zawsze ? I niby z czego ? Polska w ruinie przecież ! A oni nie robią nic, aby gospodarczo rozwinąć kraj !
                • elf1977 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:34
                  Też byłam w takiej sytuacji, ale nie stałam się tak cyniczna i egocentryczna jak Ty.
                • iziula1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 22:33
                  pavia napisała:

> Tak, to nie są moje wartości. W sytuacji, gdy człowiek dwoi się i troi, żeby j
                  > akoś ciągnąć do przodu to życie, z kredytem na sto lat i brakiem perspektyw na
                  > państwowy żłobek/ przedszkole- to akurat wolność mediów mam gdzieś. Bo tego do
                  > garnka nie włożę. I takich jak ja jest tysiące, których zbyt przytłoczyło życie
                  > w wolnej Polsce.

Wiesz, ja też ledwo ciągnę ten wózek i tez dostałam po dupie od tego rządu choćby cofnięcie 6 latków do przedszkoli odebrało mi miejsce w przedszkolu mojej 3 latce. Jestem rodziną wielodzietną a mimo to nie dostałam jednego z 5 miejsc przewidzianych dla 3 latków.
                  A jednak wczoraj marzłam na proteście, i na mrozie śpiewałam hymn Polski. Dlatego,że mam dzieci, i dlatego że nie chcę aby ten wózek który ciągnę był jeszcze cięższy a garnek bardziej pusty sad
            • natalia.nat Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:03
              Jednak jest różnica między poprzednia władzą a obecną. Prognozy gospodarcze w dół, budżet z mega deficytem. Szykuje się duża inflacja. Obecnej władzy nikt nie powstrzyma, bo ma większość w sejmie, a TK nas już nie obroni i mogą nam nawet znacjonalizować majątki. Kto im zabroni? Ludzie nie zdają sobie sprawy kogo dopuścili do władzy.
        • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:58
          To będzie mały deszcz. Obudzi się jak prezesina wdroży swoje chore pomysły na jej koszt. Ale to tylko durne bredzenie kodu i okolic, czym ona się może teraz przejmowaćwink
      • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:56
        A jak wpadną po mieszkanko albo oszczędności na koncie to komu się poskarżysz? Nikt ci nic nie dał, ale poczytaj jak się łapki obślizgłe szykują do zamachu na to co masz.
      • iskierka3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:10
        A dlaczego wladza mialaby Ci cos dawac???
        Wladza powinna dbac o gospodarke - zebys mogla zarobic, o swobody obywatelskie, o w miare sprawna organizacje panstwa.
        A nie dawac.
      • morekac Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 00:29
        >Nikt w życiu nic mi nie dał i ta władza nie da mi też.

Zawsze może jeszcze zabrać.
    • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:53
      Ty lepiej się wysil i pomyśl od kiedy nie obowiązuje ustawa nadrzędna.
      • simply_z Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:11
        Akurat z Lisem się zgodzę.wink
    • noemi29 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:58
      Wszystko jest NIE TAK. Żal tylko ludzi, którzy gineli za ten kraj - na pewno o TAKĄ Polskę nie walczyli, o nie.
    • kub-ma Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 15:59
      Problem polega na tym, że
      - ludzie widzą, że to "żyje się coraz lepiej" zaczyna się kończyć,
      - ludziom nie wystarczy "wyjściowy" prezydent,
      - nie tak wyobrażali sobie świetną panią premier, która jeszcze nie będąc panią premier okłamała naród,
      - a to nic złego w odniesieniu np, do edukacji, to kula w płot
      • 1elka26 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:30
        Problem polega na tym, że owszem PIS trochę rozpedził się za mocno, a opozycja zachowuje się nie tak, jak normalna opozycja w cywilizowanym kraju, tylko jak właściele niewolników raptownie pozbawieni taniej siły roboczej.
        Po 27 latach intensywnej indoktrynacji przez media w zdecydowanej wiekszości opanowane prze liberalno-lewicowych dziennikarzy raptownie okazuje się, że rzad dusz wymyka się. Niestety, nadal większośc informacji jakie dociera do spoleczeństwa jest wytwarzana przez lisopodobnych dziennikarzy. Do tego dochodzi pozbawiony skrupułów język pelny agresji i wyzwisk i powstaje problem.
        Zdecydowana większośc społeczenstwa nie śledzi ani obrad Sejmu ani nie interesuje się na bieżąco polityką. Łykają więc hasła o jakiś niesłychanie dramatycznych wydarzeniach, a poza tym zawsze zło lepiej sprzedawało się.
        Przy okazji serdecznie pozdrawiam forumowe nożyczki. W tym wątku już dwa razy dostąpiłam zaszczytu usunięcia. Do trzech razy sztuka - w-o-l-ne m-e-d-i-a!!!

• pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:34
          Nie dalej jak dziś w nocy, gość TVP info nazwał protestujących warcholstwem. I nie, nie przeprosił za to.
          Czyj zatem język masz na myśli?
          • 1elka26 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:17
            W tym momencie i jedni i drudzy okladają sie nawzajem - słownictwo robi sie rynsztokowe, tylko trzeba pamietac o praprzyczynie. Nie pogardza się ludźmi tlyko dlatego, że są gorzej wykształceni, gorzej sytuowani i uwaga, są na dodatek religijni. To nie są moherowe berety - teraz to wszystko mści się. Kot zepchnięty naroznika w akcie desperacji zaatakuje najgroźniejszego psa.
            Uważajcie z suwerenem "obroncy demokracji". "Moherowe berety" są cierpliwe - do czasu. Kazdy powinien dac teraz krok do tyłu.
            • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:25
              Kto jest suwerenem?
            • paszczakowna1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:18
              Drogi trollu,
              ludźmi starszymi, gorzej sytuowanymi, religinymi, pogardzają cyniczni manipulatorzy, którzy z przyzwoitych zapewnie, ale mało zrównoważonych osób robią coś takiego:
              www.youtube.com/watch?v=oKHCB6Pz4vE&feature=youtu.be

>Uważajcie z suwerenem "obroncy demokracji". "Moherowe berety" są cierpliwe - do czasu.

Niuniek, a ten 'suweren' to kto? Ty?
            • elf1977 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:47
              Za to pogardzajmy tymi, którzy są wykształceni, pracują jak woły, płacą podatki, między innymi na tych, o których piszesz. Co to się nagle stało, że nie odróżnia się człowieka prostego od prostackiego?
        • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 16:38
          Gdyby ludzie rozumieli i śledzili jaką się im robi krzywdę, od miesięcy ulice wokół wiejskiej byłyby nieprzejezdne. Polityka tego rządu polega na tym, że olbrzymie ilości wazeliny (pieniądze) niwelują ból zadka. Prawdziwa rebelia zacznie się jak zabraknie na wazelinkę i aptekarz poprosi o płatność za rachunekwink
        • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:09
          No to ja sie juz nie odzywam, faktycznie to moje ulubione forum, niestety nie miejsce dla swobodnej wypowiedzi. Szkoda.
          Mój ojciec był w PZPR, mama w Solidarności. Lubiłam z nimi rozmawiać, z wam sie nie da smile Jesteście betonowe - to do tych co mnie obraziły w tym wątku. Dziękuję wszystkim za dyskusję.
          • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:18
            LOL. Toś podyskutowała... Nie ma jak rzucić parę cudacznych tez, nie wyjaśniając ich w żaden sposób, po czym strzelić focha, bo ktoś się z nimi nie zgodził. To całkiem jak nasza świetna pani premier!
          • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:18
            Jakoś nie było widać z Twojej strony chęci dyskusji. Np. nie wyjaśniłaś, co miałaś na myśli w poście startowym.
          • hermenegilda_zenia Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:23
            Tak, nie odzywaj się, bo ewidentnie po twoich wpisach i odpowiedziach na konkrety dziewczyn widać, że temat, jak i najprostsze zdania (nie pisząc o tych złożonych) przerastają cię intelektualnie. Zakładam się, że przy podpisie stawiasz trzy krzyżyki. Chyba, że udawanie głupa jest przyjętą przez ciebie strategią życiową, w takim razie powodzenia. Dobrze ci wychodzi.
          • elf1977 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:49
            Mój ojciec jest księdzem a matka sprzątaczka, coś z tego wynika?
          • natalia.nat Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:22
            No jasne. Dałoby się z nami podyskutować, gdybyśmy zmieniły poglądy. A skoro nie zmieniamy, ba, nawet podajemy sporo argumentów to nie, nie da się rozmawiać. Dziecinada.
    • maadzik3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:17
      Odpowiem tak: skoro można zebrać samą partię rządzącą plus kilkunastu popierających ją posłów Kukiz 15, zamknąć się w innej sali (wpierw niby posiedzenie klubu PIS, potem obrady sejmu) i zabronić wpuszczania tam posłów (wybranych) opozycji; jeżeli straż marszałkowska to wykonuje, a następnie można tak uchwalić budżet państwa, głosując poprawki w bloku i nie dopuszczając nikogo do głosu to jutro - w takim samym trybie - można uchwalić: podniesienie podatków, nacjonalizację mieszkań, nacjonalizację przedsiębiorstw, obowiązek służby wojskowej, zmianę ordynacji, delegalizację opozycyjnych partii i co tylko chcesz. To znaczy że mamy dyktaturę. Jeżeli o mnie chodzi to otrzymałaś wyjasnienie
      • 1elka26 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:22
        Dyktatura nie wprowadza społeczeństwa w błąd tak, jak to robi "totalna opozycja" krzycząc o wolności mediów. Cóż takiego strasznego chciał zrobić marszałek;?
        Nagroda "Złotego Goebbelsa" dla "totalnej opozycji" jak najbardziej zasłużona:

https://www.img.f4a.eu/images/653654KOD 3a.png
        • maadzik3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:28
          mówisz o czym innym (jeśli w ogóle o czymś) - mem dotyczy ewentualnych ograniczeń dla dziennikarzy (dalszych bo wiele już jest) a mój post uchwalenia budżetu z powstrzymaniem siłą opozycji przed wzięciem udziału w tym procesie. Umiesz czytać???? Bo na razie wszystkie ważne dla ludzi ustawy (inwigilacja, podwyżka podatków, rozpi... edukacji - przykładowo) były uchwalane w nocy i podpisywane nad ranem - tak działa dyktatura. Teraz będą tak uchwalane Z WYWALENIEM innych niż PIS-owscy posłów z obrad. Czyli popierający PIS to cały naród a reszta morda w kubeł, tak? Jak mi każą posłać dziecko ustawą na religię katolicką też OK? Bo mogą to przegłosować (w nocy, po wywaleniu innych posłów przez straż marszałkowską) a Duda podpisze o 4 nad ranem i opublikuje o 5 rano z mocą obowiązującą od publikacji. TO JUŻ JEST MOŻLIWE!
          • 1elka26 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:56
            Wiem, że pisałam o czym innym. To był tylko przykład jak "totalna opozycja" po prostu oszukuje krzycząc o zagrożeniu dla wolności mediów.
            Natomiast jezeli chodzi o nocne glosowania. Widziałas chociaż raz w jaki sposób przebiegaja w Sejmie glosowania ? Trzeba przeglosowac czasem kilkadziesiąt poprawek. Kazde glosowanie jest poprzedzone możliwościa zadania pytania. I co robi "totalna opozycja"? oczywiście wykorzystuje okazję. Myślisz ,że do zadawania pytań? Nie - oni w ogóle nie są zainteresowani trescia ustaw. Są zainteresowani tylko i wyłącznie rozróbą, przeciąganiem obrad w nieskonczoność.
            A potem krzyk.
            Tak zachowuje się odpowiedzialna opozycja? Na czym zależy im tak naprawdę?
            • maadzik3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:18
              Ja ci mogę napisać (bo opozycją parlamentarną nie jestem; nie ma sensu pisać że się zupełnie z tobą nie zgadzam, to oczywiste, ale odpowiedzieć mogę) na czym mnie zależy: na nie wywalaniu 300.000 dzieci z roczników 2003, 2004 (kumulacja w naborze do liceów) do kosza bo pan K chce pokazać że może zlikwidować gimnazja bez przygotowania i od ręki i choćby po trupach - może wszak (przy czym moge dyskutować o modelu 8+4, nie jestem kompletnie przywiązana do gimnazjów choć je lubię, ale NIE żadnym zmianom krzywdzącym dzieci i młodzież, a ta krzywdzi
              zależy mi na tym żeby ktoś komu chce się pracować i rozwijać przedsiębiorstwo albo kto po prostu z tych czy innych powodów (np. pesel-a) jest skazany na samozatrudnienie miał jakąś pewność podatkową i nie był uważany za krezusa którego rząd może i chce ograbić bo zarabia np. równowartość minimalnej płacy u sąsiada
              zależy mi na tym żeby państwo się nie wpier....ało (bo tu trzeba użyć mocnych słów) do tego w co wierzą i w jakiej wierze wychowują swoje dzieci obywatele (choć traktowani jesteśmy jak poddani). Nie jest tak że wszyscy Polacy są katolikami i wara od obrażania i chęci deportacji tych którzy nie są!
              Zależy mi na stabilności prawa i ograniczaniu władzy przez prawo - w sensie że władza ma przestrzegać prawa i być w tym przewidywalna dla ludzi, a w razie czego ograniczana przez niezawisłe sądy do których wyroków się stosuje (doktryna ojców konstytucji amerykańskiej - prawo ma chronić obywatela przed władzą, to jest jego zasadnicza rola)
              Zależy mi na tym, żeby obywatel był przed tą władzą chroniony, żeby nie przychodziła ona do domów o 6 rano bo kogoś nie lubi z ekipą filmową na niezasadne aresztowania bo następna mogę być ja (cholera wie za co mnie nie lubią, może za te posty)
              zalezy mi na tym, żeby wiedzieć co się dookoła dzieje, żeby był pluralizm mediów bo ja nie muszą wierzyć tym kontrolowanym przez rząd
              zależy mi żeby państwo przestrzegało zasady praw nabytych (emerytury dawnych milicjantów za czas przed weryfikacją - proporcjonalnie - obniżyła ustawa PO z 2009 r., teraz jeden dzień przed 1 lipca 1990 wystarczy do całkowitego zmniejszenia emerytury. Skoro można ludzi którzy wstąpili na służbę powiedzmy 15 czerwca 1990 r. traktować jak komunistycznych zomowców nikt nie zabroni kiedyś potraktować tak mnie (odbierając mi samochód, mieszkanie, dziecko) z dowolnego powodu (urodzona w czasie komuny albo przedsiębiorca, albo wstrętny liberał albo nie-katolik, albo kobieta albo cokolwiek innego)
              Zależy mi, żeby nie było sprawą państwa czy i jaką antykoncepcję stosuję bo to tylko moja sprawa!
              I wszystkie te zasady PIS łamie.
              Chce być złośliwy wobec opozycji politycznej ale robi to krzywdząc rzesze ludzi którzy są dla niego tylko pionkami (choćby ci pracownicy techniczni telewizji od 20 lat wywaleni na pysk - też mi opozycja). Stosuje zasadę "kto nie z nami ten przeciw nam" - nie wobec posłów takich czy innych - wobec ludzi. I to jest nie do przyjęcia
              • starczy_tego Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 18:58
                Szkoda wysiłku dla trolli Putina, zaraz dostaniesz w odpowiedzi supersmieszny obrazek...
                • 1elka26 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:55
                  starczy_tego napisał(a):

> Szkoda wysiłku dla trolli Putina, zaraz dostaniesz w odpowiedzi supersmieszny o
                  > brazek...

super śmieszne obrazki sa dla tych, którzy nie potrafią myslec samodzielnie, lecz powtarzają za "totalna opozycją " bzdurne hasła o niszczeniu demokracji. A juz nieustanne pisanie o trollach Putina jest żenujące po prostu.
                  Macie problem z postrzeganiem świata. Nie wszystko jest do kupienia, tak jak i nie wszystko jest na sprzedaż.
                  • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 20:00
                    Powtarzanie przekazu z Nowogrodzkiej to dopiero samodzielne myślenie big_grin
                    • 1elka26 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 20:12
                      mdro napisała:

> Powtarzanie przekazu z Nowogrodzkiej to dopiero samodzielne myślenie big_grin

Klepiesz nieustannie takie brednie, że robi sie to nudne. Ty za to powtarzasz nieustannie przekaz z Czerskiej. I co daje takie przerzucanie się ? Nudna jesteś. Bez odbioru.
                      >
                      • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 20:23
                        Nie dostarczyli memów? big_grin
              • 1elka26 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 20:08
                Masz bardzo dużo racji . Zgadzam się co do meritum, tylko że szczególy już nie sa tak oczywiste. Reforma edukacji była bezwględnie potrzebna, a zwłaszcza likwidacja gimnazjum. Tego problemu nie ma być może w dużych osrodkach, ale za to w małych likwidacja tego typu szkoł przyniesie więcej pożytku niz szkód.
                Przychodzenie o 6 rano jest zarzutem tak absurdalnym , że szkoda tego komentować, podobnie jak z resztą zarzutów.
                O tym jak państwo do tej pory funkcjonowało, można przekonać się słuchając zeznań przed komisją Amber Gold - to jest dopiero przerażające i ja takiego państwa nie chcę. Niestety, własnie obrońcy tego co było, podsycają tak negatywne nastroje w społeczeństwie, że potem widzisz zagrożenia o ktorych piszesz, a które w 99 procentach są po prostu nieprawdziwe.
                Szkoda, że nie odniosłaś sie do tego jak dba o interesy obywateli opozycja parlamentarna uprawiając totalną negację - w tym własnie tkwi całe zło.
                • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 20:27
                  No co ty nie powiesz? Nagle zaczynasz od "masz dużo racji"? Szkoda, że potem następuje, że "zagrożenia o których piszesz są w 99% nieprawdziwe". Jak zawsze na bakier z logiką. A za kłamstwa i oszczerstwa już przeprosiłeś, czy pominiesz je milczeniem i nagle zaczniesz udawać normalnego dyskutanta, gnębionego przez innych? Bo dla mnie jesteś dalej zwykłym pistrollem bez honoru i moralności.
                • natalia.nat Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:54
                  A ja nie chcę państwa rządzone przez tę władzę. Afery za PO jakieś tam pewnie były, każda władza ma je na sumieniu, PiS również. Zresztą jedna afera SKOK-u wygrywa z wszystkimi aferami PO. Przede wszystkim nie chcę państwa autorytarnego, które rządzi łamiąc konstytucję i prawo. Nie chcę państwa, które nieuzasadnionym rozdawnictwem niszczy gospodarkę i finanse. To jest nie do zaakceptowania.
    • labianka Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 17:29
      Odpowiadam poważnie.
      Nie interesuj się polityką. Po co ci jakieś ... protesty. Nie mylisz się, żyje się coraz lepiej. Prezydent i pani premier są, więc jest ok. Czytaj gazetę, jaką chcesz, to zobaczysz.
      Do zamieszek jeszcze daleko, a jakieś ... protesty, żyje się przecież w porzo, więc po co w ogóle pytasz dlaczego - serio nie rozumiem.

ps
      pozdro dla szefuńcia big_grin Bierz z niego przykład, ten makiaweliczny uśmiech niech cię utuli do snu ...
      o Polskę się nie martw, "póki my żyjemy, ona żyje też"
      • olewka100procent Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:23
        Nawet jakiś tvn-owski dziennikarz stwierdził że chyba porównania do 1981 są trochę nietrafione, nikt nikogo nie zabija, nikt do więzień nie wsadza. Za dwa dni kończy się kadencja rzeplinskiego, no więc trzeba aferę zrobić , powód ? Powód jest nieważny
        • mdro Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 20:29
          Czy ktoś pisze o porównaniach do 1981? To pistrolle, z elką na czele, rzuciły się porównywać opozycję i protestujących obywateli do Jaruzelskiego i ZOMO...
    • elf1977 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 19:26
      Widać, że realnie nigdy nie miałaś do czynienia z przemocą domową.
    • black-cat Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 21:12
      Za dużo TVPiS oglądasz. Nie, nie żyje się w Polsce coraz lepiej. W edukacji jest bajzel na kółkach, moja córka za chwilę będzie chodziła do szkoły na dwie zmiany - od 7 do 20. W tej szkole będzie miała prany mózg, w ósmej klasie zamiast Kapuścińskiego będzie czytała Nelę podróżniczkę i uczyła na pamięć wierszy pewnego nawiedzonego poety. Armią kieruje wyglądający na ciężko chorego facet (albo ruski agent, już sama nie wiem co gorsze), mojej sąsiadce zabiorą rentę rodzinną i tym samym dołączy do klientów MOPSu. Ekipa rządząca wycierając gęby suwerenem skutecznie demoluje państwo, wykonując rozkazy małego człowieczka, który kiedyś ukradł księżyc. Mali i średni przedsiębiorcy uciekają z firmami do Czech i na Słowację, bo na własnych tyłkach zaczynają odczuwać dobrą zmianę. Prezydent, przyznaję, potrafi się podpisać, w ogóle pisać potrafi i z zapałem podpisuje duuużo dokumentów, chociaż nie jestem pewna czy czytać też potrafi. Wielu ludzi go lubi Na takim Twitterze ma wielu znajomych, Leśne Ruchadło jest jednym z nich. Pani Premier to cud miód malina po prostu. Zawsze ładnie wyuczona swojej roli, gazetowe trolle powinny brać z niej przykład. "Ciemny lud to kupi" - tak rzekł niegdyś obecny prezes TVPis. Teraz dla tego ludu robi telewizję. A lud ogląda i się podnieca, że wszyscy wokół kłamią, a przecież tak dobrze teraz jest w Polsce.
      • mai-ra3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:22
        Piękne podsumowaniesmile
    • natalia.nat Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 22:37
      Troll pełną gębą. Niestety słaby.
    • natalia.nat Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 17.12.16, 23:06
      I tu cie boli. To takie typowe dla małych ludzi. Skoro ja nie mam, nie umiem zrobić żebym miał to niech inni też nie mają. DNO.
      • isa_bella1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 14:55
        Czemu wycina sie w tym wątku wypowiedzi gogologa i elki...jestescie za wolnoscią słowa czy tylko wasza racja jest jedynie słuszna?
        • natalia.nat Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 18:47
          Bo złamał regulamin? Przypadkiem wiem, bo odpowiadałam na jego post i pamiętam co w nim było. Poza tym widzę, że wyciętych jest sporo osób z drugiej strony barykady, wiec nie wymyślaj. Za to na waszych portalach jak wiadomo wolność słowa kwitnie.
    • mai-ra3 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 15:02
      Chyba nie interesujesz się tym co się dzieje, albo oglądasz tylko TVPiS.
      Odpowiadam w kilku punktach:
      - zniszczenie TK
      - budzące poważne wątpliwości piątkowe głosowania posłów PiS
      - odsunięcie posła Szczerby od udzialu w obradach bez żadnego powodu
      - wyrzucenie dziennikarzy z Sejmu
      - nie wiadomo, co dalej z mediami - czy będa mogły działać na dawnych zasadach, czy będe ograniczenia i jakie
      - już nie piszę o edukacji, bo to ucichło, chociaż dla mnie to bardzo ważna sprawa o którą też powinna toczyć się dyskusja

• kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 18:55
        A za rządów PO ci sie wszystko podobało i nie było o czym dyskutować? Tyle lat w EU i dalej żyje się nieciekawie, przyznasz. Obecny rząd przynajmniej cos robi dla ludzi. Nie ma tylu strajków i pikiet ludzi pracujących pod sejmem. A takie 500+ ? To dziwne w Europie że są jakiekolwiek zasiłki dla rodzin z dziećmi? Nie - wszędzie są i to często wyższe niż to Polskie 500.
        Oczywiście że PiS nie jest bez skazy, ale jest jakby jednak lepiej.
        • lauren6 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 19:04
          Za rządów PO wiele mi się nie podobało, ale w rządach PIS nie podoba mi się nic.
          Zasiłki na dzieci to jest dobry pomysł jeśli nie są bezmyślnym rozdawnictwem, tak jak jest to teraz. W tej chwili służą jedynie utrzymywaniu dodatniego PKB, a rządu nie obchodzi jak bardzo zadłuża nasze społeczeństwo i przeżera rezerwy. Za kilka lat nie będzie z czego wypłacać emerytur, ale kogo może to obchodzić? Przecież nie JK, który nie dozyje tego czasu i liczy się dla niego władza to i teraz.
        • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 19:32
          Co konkretnie robi dla ludzi? Daje niektórym po 500, które "obdarowane" dzieci i nieobdarowane będą musiały spłacać z olbrzymimi odsetkami?
          Skazuje na skrajną nędzę przyszłych emerytów, bo do 56 roku życia, kiedy masowo kobiety z oczywistych wylatują na bruk nikt nie zgromadzi srodkow nawet na najskromniejsze życie.
          Strajki będą lada moment i to nie spokojne marsze opozycji, a klasyka w wykonaniu górników i rolników. Poparcie spadnie raptownie jak po doopsku w związku z reformą służby zdrowia dostanie beton.
        • twarz2 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 19:40
          NIE jest lepiej.. Moze zrozumiesz jak general kaczynski ogłosi w wieczór wigilijny stan wojenny. Jak do tej pory byłam apolityczna zupełnie, tak teraz jestem gotowa iść walczyć cz PISiorstwem .. Społeczeństwo podzielone na gorszy (myślący samodzielnie) i lepszy sort niedługo będzie gotowe sie pozabijać. To zrobił PIS- dalej nie widzisz? To nie są przekomarzania na forum - to jest potężny wk.rw.
        • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 20:00
          eee, aha, te prawie cotygodniowe demonstracje to ubecja oderwana od koryta? nikt z tych ludzi nie pracuje wg Ciebie?
          mówiłam, że Ty wcale nie chcesz wiedzieć, ani nie chcesz dyskutować
          • kagrami Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 20:18
            Właśnie że wszyscy pracujemy, tak jak Niemcy, Francuzi itd. I za długo jesteśmy w Unii żeby dalej żyć jak "na dorobku". Ja czuje, że nie wiem czy nadal, ale do końca rządów PO byliśmy stale okradani. Najwyższe podatki, najniższe zasiłki. A harujemy jak robocze woły. Ok, na początku, ale JUŻ ZA DŁUGO JESTEŚMY W UNII, żeby tak żyć. Tak to widzę...
            Sorry, ematki to w większości krezuski są, fakt. Ja piszę o reszcie społeczeństwa.
            • sumire Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 20:34
              Niemcy i Francja zakładały Unię. My jesteśmy w niej od TYLKO dwunastu lat. Najwyższe podatki? Serio? Porównajmy się ze Szwecją. Harowanie jak robocze woły? Serio?

Przykre w sumie, że rząd PiSS ogranicza lekcje WoS, bo twoje dzieci będą miały jeszcze słabszą wiedzę o historii współczesnej i o tym, skąd biorą się pieniądze, niż ty.
            • pade Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 22:20
              niezbyt zręcznie się wykręciłaś od odpowiedzi
              okradani byliśmy mówisz? a w jaki sposób?
              odpowiadaj, nie kręć
            • gulcia77 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 00:39
              "Sorry, ematki to w większości krezuski są, fakt. Ja piszę o reszcie społeczeństwa."
              Kochana, jest godzina 00:32. Weszłam do domu 15 minut temu. Na nogach byłam od 05:45. Prowadzę własną firmę i, dzięki genialnym pomysłom rządu właśnie załatwiam przeniesienie firmy do Czech. Za PO miodu nie było, ale nie bałam się o firmę, jej prowadzenie i płacenie podatków TU, na TEN kraj. Ale nie groził mi rok więzienia za przyjęcie błędnie wystawionej faktury. Do tego mam syna w 6 klasie i jego bezpośrednio dotknie burdel w szkole. Za rozdawnictwo pieniędzy mam ochotę palnąć kogoś w łeb. Zamiast wprowadzić degresywne podatki i promować PRACĘ wspiera się lenistwo i patologię. Nie jestem oderwana od żadnego koryta, nic od nikogo nie dostawałam, ale zaharowywałam się, żeby mi było lepiej w miarę stabilnym i bezpiecznym kraju. Teraz nie mam już tego poczucia!!!!
          • zuzi.1 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 20:36
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,150682,21140034,odebrano-prawo-glosu-naszym-przedstawicielom-nam-wszystkim.html#Prze
        • edelstein Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:09
          W Europie sa tez pieniadze na te zasilki,Polska tych pieniedzy nie ma.Panstwa jak Niemcy latami budowaly swa potege,a Polska jest na dorobku,znaczy sie byla,bo teraz to toczy sie w dol.Na dobrobyt bedzieszt czekac nie kolejne 12lat tylko 40,albo i wcale sie nie doczekasz
    • bywalec.hoteli Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 18.12.16, 23:53
      "Najtrudniej z konsekwencjami demokracji jest pogodzić się obrońcom demokracji" Gwiazdowski
      • lodomeria Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 00:47
        Tyle że postawa "zwycięzca bierze wszystko" albo "większość dyktuje mniejszości" to nie jest demokracja.
    • lodomeria Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 00:07
      Prawda jest taka, droga kagrami, że bronisz ludzi, którzy mają Cię gdzieś. Jeszcze tego nie zauważyłaś, ba, wydaje Ci się, że spełniasz jakąś misję (może nawet Ci jeszcze za to płacą). Oni się obłupiają, napychają kieszenie, może nawet już powoli szykują drogi odwrotu, a Ty jak głupia na pierwszej linii frontu stoisz i ich bronisz, i nie masz z tego nic (oprócz zaspokojenia sadystycznych potrzeb udowodnienia komuś, że jest słabszy od ciebie i może jakichś paru groszy od posta). Nie dopuszczasz do świadomości tego, co się wokół ciebie dzieje, obudzisz się z ręką w nocniku, bo nie dołączysz w porę do tych, którzy będą mieć rzeczywisty wpływ na Twoją rzeczywistość. Te wszystkie misiewicze i piotrowicze będą wiedziały, jak się ustawić, żeby wiatr dął im w żagle, a takich jak Ty, zwykłych wyrobników propagandy, zostawią na śmietniku historii, bo balastu zabetonowanego ideologicznie nie będzie się im opłacało za sobą ciągnąć. Natomiast z ludźmi, których teraz obrażasz, którymi pogardzasz, nie będziesz umiała tworzyć wspólnoty, współpracować, bo pozwoliłaś sobie zupełnie sprać mózg i fizjologicznie nie będziesz w stanie zrobić sobie "unwire" mózgu.
      • mamciazuk Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 01:13
        Rozumiem wzburzenie ludzi tym co wyprawia obecna ekipa rządząca ale zeby wychwalać poprzedników i pisać jak to się spokojnie i cudownie żyło jak cudowna była polityka zagraniczna hmmmm lizanie doopy pani Merkel jest polityką??? Przecież za PO afera goniła aferę, wyprzedali nasz kraj prawie dokumentnie no moze tylko z lasami państwowymi im się nie udało (tak apropo nocnych posiedzeń to dzisiaj jest rocznica nocnego posiedzenia uprzedniej koalicji rządzącej na którym miała miejsce próba zmiany konstytucji która umożliwiłaby w przyszłości sprzedaż tychże lasów wink ) a teraz same zachwyty ochy i achy jak było super uncertain Lista ich afer i "dobrych zmian" jest długo a społeczeństwo strasznie krótkowzroczne sad
        • drobnostka7 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 12:09
          A może tak jakieś konkrety? Jakie afery poprzedniej koalicji?
          I spisz sobie od razu GŁUPIE i degenerujące pomysły obecnej koalicji i zestaw to później w odniesieniu na wpływ na Polke, Polaka.
          To że można coś zarzucić PO, nie znaczy że PiS jest od nich lepszy. Twoje argumenty przypominają mi hasła prezesa PiS u i wciąż nie mogę wyjść z szoku, że tylu ludzi poddało się tej jego gierce... Mądry Polak po szkodzie
          • mamciazuk Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 12:34
            Afera taśmowa, hazardowa, wyciągowa, stadionowa,autostradowa, stadionowa, Ambergold, Elewarru..... lista "osiągnięć" poprzedniej koalicji jest dużo dłuższa nie chce mi się tego tutaj wypisywać ,przy odrobinie chęci i otwarciu oczu można sobie wszystko wygooglować wink A zeby nie było nieporozumień nie popieram obecnej ekipy rządzącej, obawiam się ze po 4 latach rządzenia zostawia po sobie podobna listę ale nie wiem czy sie śmiać czy płakać jak czytam że poprzednie rządy były tak fantastyczne i zostawiły państwo w świetnej kondycji sad
            • drobnostka7 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 13:41
              Rzuciłas pare haseł bez konkretow ale niech ci będzie. . to teraz pytanie..jaki wpływ na nas - przeciętnego czlowieka mają wymienione afery proszę powiedz?
              Na mnie ŻADEN. .
              A idąc tym tropem każdy z pomysłów PiSu uderza w nas-ludzi mieszkających w Polsce.
              Każdy kto porównuje obecną władze do poprzedniej musi z pełna świadomością stwierdzić że PO Polski nie rujnowalo a PiS i owszem, przez sam podział na lepszy gorszy sort już dałabym im żółta kartkę. ..więc jawi nam się to PO jak cudna partia bo już wiem jak strasznie jest teraz.
              • mamciazuk Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:06
                No wybacz konkrety jakbyś miała ochotę mozesz sobie sama wygooglować te afery może i nie uderzały w przeciętnego człowieka ale już podniesienie VAT-u na wszystko, podwyższenie o 1/3 składki rentowej dla przedsiębiorców , zamrożenie na 8 lat kwoty wolnej od podatku, likwidacja ulg podatkowych (internetowa, budowlana) ,podniesienie akcyzy na paliwo, wprowadzenie tzw opłaty zapasowej, przyjecie pakietu klimatycznego, przyjęcie ustawy o ograniczeniu wolności zgromadzeń itp. już owszem uderza w przeciętnego obywatela uncertain Nie zamierzam nikogo przekonywać , nie mam w tym żadnego interesu jeśli lubicie się sami siebie oszukiwać nic mi do tego wink A i proszę nie robić ze mnie zwolennika PiSu bo mnie to tak samo śmieszy jak idealizowanie poprzedniej władzy smile
                • araceli Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:10
                  mamciazuk napisał(a):
                  > No wybacz konkrety jakbyś miała ochotę mozesz sobie sama wygooglować te afery m
                  > oże i nie uderzały w przeciętnego człowieka ale już podniesienie VAT-u na wszys tko,

Ale PiS podniósł VAT dokładnie tak samo jak PO, tak samo nie podniósł kwoty wolnej od podatku, tak samo podnosi podatki (samochody służbowe) itd.
                • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:12
                  Zwolennicy pisu są jak yetismile
                  VAT był podniesiony czasowo, od 2017 miały wrócić stare stawki, ale PiS postanowił przedłużyć czas obowiązywania wyższych. PiS zlikwidował kwotę wolną od podatku dla ludzi przedsiębiorczych, utrzymał zamrożoną dla większości, obniżył dla pracujących na czarno i ... bezrobotnych. Dalej mam pisać?
                  • araceli Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:17
                    mamma_2012 napisała:
                    > Zwolennicy pisu są jak yetismile
                    > VAT był podniesiony czasowo, od 2017 miały wrócić stare stawki, ale PiS postano
                    > wił przedłużyć czas obowiązywania wyższych.

Nie przedłużyć tylko ponownie podnieść. Powrót do poprzednich stawek był wpisany do ustawy. To tak w kwestii formalnej.
                    • bywalec.hoteli Od BW 20.12.16, 13:47
                      araceli napisała:
                      > Nie przedłużyć tylko ponownie podnieść. Powrót do poprzednich stawek był wpisan
                      > y do ustawy. To tak w kwestii formalnej.
                      Z podatkami jest tak, że poprzednicy wprowadzają je "na chwilę", "tymczasowo", a potem już zostają na stałe. Tak było np. z podatkiem Belki od lokat, którego zbieranie kosztuje więcej niż korzyści budżetowe, a pokaźnie zmniejsza opłacalność oszczędzania.
                  • mamciazuk Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:34
                    Nie jestem zwolennikiem PiSu pan prezes to dla mnie chory na władze oszołom ja poprostu nie idealizuje poprzedniej ekipy rządzącej .
            • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 13:46
              Zsumuj te "afery" i potem zerknij na aferę ze SKOKami. Widzisz różnicę?
              20-30 miliardów dodatkowego długu w każdym roku trwania 500+ też na tobie nie robi wrażenia?
              • mamciazuk Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:11
                Oczywiście że robią ,podobnie jak ograniczenie aborcji czy wywalanie bezsensownych pieniędzy na pseudo reformę edukacji ja poprostu nie mam zamydlonych oczu i widzę że poprzednia ekipa rządząca tak samo rujnowała nasz kraj jak robi to PiS z ta różnicą że PiS to warcholstwo które dorwało się do koryta a poprzednicy pięknie w białych rękawiczkach rujnowali i wyprzedawali Polskę wink
                • araceli Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:14
                  mamciazuk napisał(a):
                  > ja poprostu nie mam zamydlonych oczu i widzę że poprzednia
                  > ekipa rządząca tak samo rujnowała nasz kraj jak robi to PiS

Jeżeli uważasz, że 'to to samo' to masz zamydlone oczy. Jest dużo, dużo gorzej - w LICZBACH nie tylko w warcholstwie.
                  • mamciazuk Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 14:25
                    Nie bede się spierać czy w liczbach jest dużo gorzej czy podobnie bo szczerze to sie w nie nie zagłebiałam uncertain Ale obawiam się że nawet jeśli jest tylko "tak samo" to Polska długo tekiej rujnacji nie wytrzyma sad
        • mamma_2012 Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 12:32
          Poproszę o listę afer
    • czar_bajry Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 02:11
      To nie z Polską jest coś nie tak tylko z tymi co do władzy się dorwali jak szczerbaty do sucharów.
    • anetapzn Re: co jest w końcu nie tak z tą Polską? 19.12.16, 12:34
      Kagrami, ty sobie jaja jakieś robisz? Można być aż takim ignorantem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka