Dodaj do ulubionych

alergia na chrom

28.12.16, 21:56
Właśnie dostałam wyniki z testów płatkowych. Mam uczulenie na chrom, nikiel i kobalt oraz lanolinę. Najmocniej wyszedł chrom. Do tego stopnia, że spuchłam na święta. Niestety. Pewnie to jest przyczyną tego, że nie mogę od pół roku wyleczyć stóp.
Czy któraś z Was ma styczność z tym uczuleniem? Mnie najbardziej przeraża to że chrom jest w skórze. Z nieskórzanych butów mam tylko zimówki, klapki basenowe i narciarskie. Jak mam się przestawić na inne? Jak wybierać buty, żeby nie uczulały? Może macie jakieś dobre rady?
Z jedzeniem też muszę uważać. Słabo, ale jakoś mniej mnie to przeraża niż brak skórzanych butów.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: alergia na chrom 28.12.16, 22:09
      Crocsy, Melissy i Zaxy. Mam na wiosnę fajne i dość wyjściowe szmaciane buty vagabond. Letnie szmaciaki fajne są od Hilfigera, już wiele lat produkuje podobne. Buty ze sztuczydła też potrafią być fajne, niedawno kupiłam botki peeptoe ze sztucznego zamszu, tylko z powodu idealnego koloru. Okazały się wygodne i fajne w użytkowaniu.
      • agus-ka Re: alergia na chrom 28.12.16, 23:05
        Letnie to jeszcze małe piwo, zawsze coś się znajdzie. Na suchą wiosnę są trampki. Jak załatwiasz sprawę półbutów? Takich na wiosnę i jesień?
        • klamkas Re: alergia na chrom 28.12.16, 23:11
          Metodą prób i błędów, niestety.

Mam uczulenie również na chrom. I buty noszę wyłącznie skórzane (bo w nieskórzanych jest od groma syfu, który również mnie uczula). Polskie produkty nigdy nie sprawiły mi problemu. Z obcych: Hispanitas.

Ale musisz przetestować i testować, testować.

• agus-ka Re: alergia na chrom 28.12.16, 23:54
            U mnie zmiany zaczynają się latem. Teraz już wiem, ze od skórzanych sandałków. Ciekawa jestem jak zareaguję na moje ulubione buty Lesty. To polska firma. Pocieszyłaś mnie że jest szansa, ze mnie nie uczulą. Możesz polecić jakieś polskie firmy?
        • e-kasia27 Re: alergia na chrom 28.12.16, 23:20
          Nie przesadzaj, jest mnóstwo butów ze sztucznej skóry. Fakt, że trzeba trafić na firmę, która robi buty idealnie dopasowane do twoich stóp, bo taki but się do stopy nie dopasuje, więc od razu musi leżeć, jak ulał, ale da się coś znaleźć.
          Tylko uważaj na wewnętrzne wkładki, bo te sztuczne buty też czasem mają wkładkę z prawdziwej skóry.
          Buty, to przy takim uczuleniu, to moim zdaniem najmniejszy problem.
          Gorzej z innymi rzeczami, których wszędzie pełno: stalowe garnki, sztućce, monety, poręcze, krany, podgrzewacze wody, napy, suwaki, biżuteria, zegarki, cement, zapałki, farby drukarskie i niektóre farby do tkanin....
          • agus-ka Re: alergia na chrom 28.12.16, 23:51
            właśnie, co z garnkami? Tam jest chrom czy nikiel? Na nikiel mam dużo słabsze uczulenie. Mam garnki tefala.
            Co dziwne, biżuteria póki co mnie nie uczula, nap przy dżinsach też nie, skarpetki zaczęłam nosić białe ze względu na farby do tkanin. Zmiany mam tylko na nogach, głównie na stopach. Na rękach czasami, na reszcie ciała w zasadzie nie, a nosze ciemne bluzki.
    • issa-a Re: alergia na chrom 28.12.16, 23:57
      ale przecież buty zwykle na skarpetę/rajstope się zaklada, szczególnie te jesienno - zimowe. Czyli, że kontaktu ze skórą nie mają, i też uczulają?
      • agus-ka Re: alergia na chrom 29.12.16, 00:26
        póki mam podrażnioną skórę to tak. Może później będzie lepiej.
        • issa-a Re: alergia na chrom 29.12.16, 01:11
          a co to znaczy "podrażniona skora"?
          pytam z ciekawości bo akurat sama mam podobne problemy.
          Tyle, że u mnie zaczęło sie od rąk (chyba) lub kolan. Nie wiem juz jaka kolejnosc.
          Potem przeszło na stopy.
          Lekarze, ktorych zaliczyłam kilku, mówili róznie. część wysyłała na testy, część twierdziła, że nie trzeba. Każdy przepisywał sterydy.
          Nosz, qur.a....szlag człowieka trafić może, co to za lekarze?
          Zauważyłam, że problemy skórne same sie cofają (moze z moja pomocą?)
          Obecnie dłonie mam całkowicie wolne, jedno kolano także. Zostało jedno kolano i stopy. Może do lata będzie spokoj. Nie wiem, co to.
          Niemniej trudno powiązać dłonie ze skórzanymi butami....
          • agus-ka Re: alergia na chrom 29.12.16, 17:31
            U mnie podobnie to wyglądało przez pierwsze 3 lata. W tym roku miałam masakrę. Stopy mi puchły, a skóra łuszczyła się, była czerwona. W tej chwili jest dużo lepiej, ale nadal skóra szaleje. Raz jest lepiej raz gorzej. Dużo pomaga nawilżanie emolientami. U mnie najlepiej sprawuje się Mediderm. Na szczęście jest dość tani. Zauważyłam że skóra poprawiła się w ciągu kilku dni, bo leżę w domu chora a więc nie noszę butów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka