Dodaj do ulubionych

Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobaczenie

05.01.17, 17:27
Co zrobić jak w przedszkolu pojawiła się kartka o owsikach? Rok temu też był taki przypadek i wtedy dzwoniłam do pediatry - powiedziała, że jak nie ma objawów i w badaniu nic nie wyszło to ona profilaktycznie nie przepisuje leków.
Teraz sytuacja się powtórzyła. Inny rodzic powiedział że on jak najbardziej "da leki na wszelki wypadek". I ja już nie wiem - to szukać innego lekarza czy olać temat póki dziecko nie ma żadnych objawów. Co robicie w takim przypadku?
Obserwuj wątek
    • kozauwoza Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 05.01.17, 18:04
      profilaktycznie? bez sensu, to zawsze chemia. Obserwować dziecko i tyle. W razie objawów reagować. To nie jest aż tak zaraźliwe.
    • fomica Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 05.01.17, 20:05
      Pytałam kiedyś pediatrę i powiedziała dokładnie to samo - nie podaje się takich leków profilaktycznie, jak psom. Jeśli sa konkretne objawy to robimy badania i dopiero dobieramy leczenie.
    • slonko1335 Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 05.01.17, 22:27
      W przedszkolu moich dzieci owsiki były przynajmniej dwa razy w roku tak jak i wszy...Ani jednego ani drugiego żadne nie złapało...
      zadbaj o dietę dziecka, poczytaj czego nie lubią robale a co im sprzyja i tyle
    • agunia777 Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 08.08.17, 14:31
      Pyrantelum jest bez recepty. Vernicadìs kupisz w necie-to taka nalewka. Ja odrobaczam moje dzieci co roku, po tym jak u mlodszego wyszło duże zarobaczenie, którego efektem były ciągle comiesięczne infekcje przechodzące w zapalenie oskrzeli. Miał lamblie i glisty (niestety większość dzieci ma te robale przez wspólne posiki, kontakt że zwierzetami oraz niemycue rączek). Był blady, chudy, a wiekszosc pediatrimów uważała, że to taki typ!
      • memphis90 Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 08.08.17, 21:48
        Bzdury opowiadasz. Glista ludzka nie przenosi się ani przez wspólne posiłki, ani przez rączki, a tym bardziej nie przez kontakt ze zwierzętami. To "duże zarobaczenie" wyszło w biorezoansie czy w Feliksie? I co wyszło z dziecka po leczeniu- bo jak się odrobacza rzeczywiście zarażone dzieci w Afryce, to wychodzi z nich kula glist wielkości głowy dziecka- tego nie da się przeoczyć...
        • agunia777 Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 08.08.17, 22:39
          memphis90. Sporo na ten temat wiem. Mam nadzieję, że nasze leczenie jest dlugofalowe (terapia trwała łącznie 2 miesiace) i prowadzone przez pulmunolog dziecieca.. a nie przez naukowcow z forum. Moje chorowite dziecko (choroby pluc) i my przeszliśmy szczegółowe badania, wyleczylismy pasożyty i skutki są widoczne gołym okiem. Dziecko wyszło z chorob-na szczęście przyczyna nie była skomplikowana. Gdyby nie lekarka która sprawdziła każdy trop pewnie przez kolejne lata leczylibysmy tylko objawy a dziecko byłoby faszerowane antybiotykani i przechodziloby ciągle zapalenie oskrzeli. A na jego wygląd pediatrzy by marszczyli brwi i mówili, że taka jego irosa-blady i chorowity. Pasożyty są częstym problemem, a teksty jak ten o Afrykańskich dzieciach tylko dowodzą rodziców od badań...
    • slonko1335 Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 08.08.17, 19:15
      samo podanie leków jak są osiki i tak nic nie da, więc bez sensu kompletnie, no chyba, że są objawy a Ty cała procedurę zachowasz odowsikowywania rodziny...acha w przedszkolu moich dzieci owsiki były bardzo często, nigdy nie przytargali...
      • leokadia35 Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 08.08.17, 21:55
        Hmm a to nie lepiej dac pestek z dyni? Albo ziołowy preparat na odrobaczenie?
        • karolina1887 Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 13.03.18, 22:05
          Ziołowe preparaty są mało skuteczne. Ja podałam leki dopiero po odebraniu wyników badań. Myślę, że najskuteczniejsze są leki takie jak Pyrantelum. Pestki z dyni można brać zapobiegawczo ale nie leczniczo.
    • madami Re: Owsiki w przedszkolu a profilaktyczne odrobac 13.03.18, 22:17
      Profilaktycznie bez sensu bo owsiki są bardzo zaraźliwe, mozna je złapać dosłownie w każdej chwili, dzieciaki w wieku przedskzolnym dopiero uczą się higieny i mozna domniemywać, że jaja owsików mogą być wszędzie wink

Warto za to dziecko obserwować, jeżeli sa objawy można kupić pyrantelum bez recpety, trzeba przeleczyć całą rodzinę i bardzo dokładnie posprzątać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka