Dodaj do ulubionych

Do osób palących w PL

06.01.17, 23:39
Jakie macie zdanie na temat nowej szaty opakowań papierosów? Odstrasza, jest skuteczna czy przesadzona?
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:42
      Swinie!
    • jola-kotka Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:43
      Lotto mi to pale i tyle bo chce i lubie.
    • default Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:44
      Widzialam pobieznie. Na mnie nie robi wrazenia, tzn. nie w takim sensie, zeby mnie odstraszalo od siegniecia po paczke. Moze miec skutek wobec poczatkujacych czy okazjonalnych palaczy.
    • asmarabis Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:45
      gdzie jest nowa szata?
      Chetnie poszydze z tych chorych ludzi
      • antypomidorowa Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 13:40
        asmarabis napisała:

> gdzie jest nowa szata?
        > Chetnie poszydze z tych chorych ludzi

Jesli chcesz poszydzić z chorych ludzi to najprościej będzie gdy spojrzysz w lustro.
        • rosapulchra-0 Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 13:44
          big_grin
      • taki-sobie-nick Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 23:01
        asmarabis napisała:

> gdzie jest nowa szata?
        > Chetnie poszydze z tych chorych ludzi

Ty jesteś zdrowa psychicznie?
    • niktmadry Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:48
      Mojej 13-latce się nie podoba. My nie palimy - ale mamy mały sklep. Tam widziała. Myślę, że teraz bardziej zestresują się dzieci palących rodziców niż sami palacze.
      • lady-z-gaga Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 09:17
        dzieci wcześniej też miały się czym stresować
        • taki-sobie-nick Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 23:02
          lady-z-gaga napisała:

> dzieci wcześniej też miały się czym stresować

Co nie oznacza, że należy im dorzucać kolejny czynnik stresogenny, prawda?
    • mynia_pynia Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:54
      Albo rzucę, albo kupię e fajkę albo piękną papierośnicę - jak prawdziwa dama wink
      Już koncerny coś wymyślą, zapewne do pierwszej paczki prezent gratis w postaci pudełka na fajki. Z kulka do zgniatania pozamiatali bezsmakowe papierosy ;P, to myślisz, że opakowaniem się przejmą smile
    • aankaa Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:56
      pierwszy raz widziałam takie ze 2-3 lata temu, wycięte obrazki przywiozłam jako ciekawostkę z wakacji big_grin
      nadal palę
      • mikams75 Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 01:06
        moj maz lata temu na wakacjach tez zaczal takie zbierac, specjalnie szukal co ciekawszych np. z papierosowym penisem impotenta big_grin mam wrazenie, ze nawet wiecej wtedy palil, zeby miec nowe opakowania.
        Palenie ostatecznie rzucil, ale z innego powodu, nie z powodu strasznych opakowac, ktore nadal gdzies sobie na pamiatke przechowuje.
    • kouda Re: Do osób palących w PL 06.01.17, 23:59
      Jaka nowa szata?
      • aankaa Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 00:14
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21208054,nowe-paczki-papierosow-strasza-nie-tylko-rakiem-na-jednej-umieszczono.html

zdjęcie z trumienką wymiata !!! big_grin
        • kouda Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 00:19
          O fu, sugestywne, ale watpie, czy na palaczach zrobia wrazenie mimo wszystko. Szczerze tez nie wierze, zeby chodzilo o to, zeby ludzie mniej palili. Nalogowcy to ogromne zyski.
          • aankaa Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 00:21
            podobnie jak spożywający alkohol big_grin
            • kaz_nodzieja Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 19:44
              Akurat alkohol w rozsądnych dawkach jest zdrowy.
          • krecik Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 11:57
            kouda napisała:

> O fu, sugestywne, ale watpie, czy na palaczach zrobia wrazenie mimo wszystko. S
            > zczerze tez nie wierze, zeby chodzilo o to, zeby ludzie mniej palili. Nalogowcy
            > to ogromne zyski.

Ale tez ogromne koszty dla sluzby zdrowia.

Wszelkie kampanie tego typu skierowane sa bardziej do okazjonalnych palaczy oraz do mlodszego pokolenia. Bardziej chodzi o dzialanie podprogowe - smiac sie z nowych pudelek mozna, ale zdjecie raka dziasel wzbudza obrzydzenie. Wpojenie skojarzenia palenia z czyms obrzydliwym moze nie spowoduje bezposrednio rzucenia palenia przez nalogowca wypalajacego paczke dziennie, ale na pewno przemowi do osob juz rozwazajacych ograniczenie lub zaprzestanie.

Obrzydzanie i osmieszanie palenia na dluzsza mete spowoduje, ze mniej ludzi bedzie je podejmowalo. To sie juz sprawdza np w UK, gdzie dodatkowo rzucono ogromne srodki na kampanie wspomagajace rzucanie palenia. Oczywiscie, cale rzesze nadal pala, dzieciaki i dorosli nadal zaczynaja palic, ale sam nalog jest a) koszmarnie drogi, b) generalnie dosyc wstydliwy publicznie, jako ze poprzez kampanie reklamowe w prasie i telewizji utrwalono wizerunek palacza jako szkodzacego sobie i wszystkim dookola.

www.youtube.com/user/smokefreevideos
            Ag
            • baltycki Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 14:01
              > Ale tez ogromne koszty dla sluzby zdrowia.
              Wyplacanie emerytury 20 lat dluzej i leczenie w tym czasie Alzheimera, Parkinsona, raka prostaty i innych oraz opieka nad tymi chorymi + niedoleznymi/niesprawnymi starymi to mniejsze koszty?
              Palacy co najmniej czesc tych kosztow sam pokryl awansem, placac akcyze, a niepalacy?
          • edelstein Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 13:37
            Nie za bardzo wiem jak ta trumienka ma wplynac na osoby nie bedace w ciazy? Ogolnie to przed urodzeniem syna palilam,jak zrobilam test,przestalam.Wiec nigdy mnie to nie dotyczylo
    • mynia_pynia Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 00:10
      A papierosy już od dawna powinny być sprzedawane spod lady - jako palaczka to mówię.
    • alchemy_alice Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 00:23
      Mnie lotto, od lat mam papierośnicę. Ale komentarze w sieci boskie, ludzie się będą wymieniać obrazkami jak pokemonami. Np. za dwa obrazki z rakiem płuc będzie obrazek z trumienką. A tak serio, tych co palą i tak nie przekona do rzucenia.
      • miss_fahrenheit Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 00:48
        alchemy_alice napisał(a):

> Ale komentarze w sieci boskie, ludzie się
        > będą wymieniać obrazkami jak pokemonami. Np. za dwa obrazki z rakiem płuc będzi
        > e obrazek z trumienką.

big_grin też tak sądzę.
    • jematkajakichmalo Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 00:32
      Wg mnie palacze to i tak w wiekszosci maja juz powypalane mozgi wiec za wiele taka akcja nie pomoze.
      Uwazam tylko, ze nie powinny tego widziec dzieci, a w wiekszosci sklepow papierosy sa tak umieszczone, ze nie sposob ich nie zauwazyc uncertain
      • rosapulchra-0 Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 16:09
        W Polsce są tak umieszczone, w UK papierosy są zakryte.
    • saszanasza Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 08:34
      Słabe toto i jeszcze nawiązuje do polityki prorodzinnej .Szkoda, że nie napisali palisz- nie dostaniesz 500+ bo twoje dziecko umrze.
      • kaz_nodzieja Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 19:42
        Jak zdjęcie raka przełyku czy dorosłej osoby kaszlącej krwią nawiązuje do polityki prorodzinnej?
    • bistian Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 08:49
      Oprócz tej trumienki, reszta to kopia niemieckich opakowań papierosów. Obrzydliwe dla niepalących, leży toto przy ladzie trzeba mimochodem oglądać, palącym nie przeszkadza. smile
      • baltycki Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 12:27
        > Oprócz tej trumienki, reszta to kopia niemieckich opakowań papierosów.
        Wszystkie zdjecia pochodza z katalogu UE, z ktorego Niemcy tez czerpali.
        www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-wstrzasajace-zdjecia-to-one-pojawia-sie-na-paczkach-papieros,nId,1584587
      • edelstein Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 13:39
        Trumienka jest w Niemczech dostepnatongue_out sa takie same jak w De,nici z wymianytongue_out
        • alchemy_alice Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 19:47
          Damn a myślałam że zrobię biznes i będę mieć na wymianę. big_grin
    • purchawkapuknieta Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 13:22
      palę niemal ćwierć wieku. Skąd pomysł, że jakaś fotka na fajkach mnie zniechęci?
      • kaz_nodzieja Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 19:41
        Ciebie może nie, ale jakiegoś początkującego palacza może tak.
    • kaz_nodzieja Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 19:41
      Bardzo mi się podoba.
    • malwa51 Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 22:21
      Wszystko mi jedno, nie zwracam uwagi na opakowania. Ani estetyczne, ani "straszne". Wszystko mogloby byc w zgrzebnych kartonach, byle sklad byl czytelny tongue_out
    • inguszetia_2006 Re: Do osób palących w PL 07.01.17, 22:37
      Witam
      Bez sensu, szkoda farby drukarskiej;-P Palaczy nie trzeba uświadamiać, bo wiedzą, co czynią.
      Przyjemność/nałóg za ryzyko. A młodzież to jest indoktrynowana od przedszkola, więc "nowa szata" to tylko interes dla urzędników i producentów farbywink
      Pzdr.
      Ing
    • pitupitt Re: Do osób palących w PL 08.01.17, 12:31
      Na palących odiotów nic nie podziała. Nawet gdy musieliby płacić za swoje leczenie sami. Dla nich liczy się tu i teraz, reszta to pier....nie głupot. Taka prawda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka