Dodaj do ulubionych

Znowu aborcja

09.01.17, 18:42
ejmowa komisja ds. petycji w czwartek zajmie się projektem wprowadzającym zakaz aborcji, przygotowanym przez Polską Federację Ruchów Obrony Życia. Środowiska pro-life chcą też wprowadzenia zakazu sprzedaży, nieodpłatnego udostępniania i reklamowania środków o działaniu poronnym i antyimplantacyjnym. cieszycie się na dobrą zmianę?
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:10
      Cieszy mnie, ze projekt-petycja zapewnia prawną ochronę życia wszystkim poczętym dzieciom bez wyjątków.

Cieszy mnie, ze w odróżnieniu od projektu obywatelskiego „Stop aborcji” (5 lat więzienia) utrzymuje obecnie obowiązujące rozwiązanie, które wyłącza spod sankcji karnej kobietę poddającą się aborcji.

Cieszy mnie, ze projekt traktuje działania podejmowane przez lekarza w celu ratowania życia matki, w wyniku którego traci życie dziecko poczęte, jako nieaborcje.

Cieszy mnie projekt zakazu sprzedaży, nieodpłatnego udostępniania i reklamowania środków o działaniu poronnym i antynidacyjnym.

Cieszy mnie projekt wsparcia rodzin wychowujących dzieci chore, projekt pomocy materialnej i opieki dla rodzin oraz samotnych rodziców, wychowujących dzieci dotknięte ciężkim upośledzeniem albo chorobą zagrażającą ich życiu.

Jak również matkom oraz ich dzieciom, gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że do poczęcia doszło w wyniku czynu zabronionego.”

Cieszy mnie, ze zebrano 150 tys. podpisów.

• kaz_nodzieja Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:32
      Jest nam smutno. Prawo do aborcji powinno być jednym z podstawowych praw kobiet.
      • grrrrw Re: Znowu aborcja 09.01.17, 20:24
        50 % abortowanych dzieci to kobiety.
        • szarsz Re: Znowu aborcja 09.01.17, 21:10
          jedno krótkie zdanie i dwa kłamstwa. Miszczu.
          • grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 00:00
            Ciekawe, wsród tych, które przezyly aborcje, zdecydowanie przeważaja kobiety.

theabortionsurvivors.com/

www.google.pl/search?q=abortionsurvivors&biw=1280&bih=862&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjF1viRlbbRAhWIFSwKHRE9Dc8Q_AUIBygC&dpr=1
            • princesswhitewolf Re: Znowu aborcja 10.01.17, 09:42
              oby cie Bog wynagrodzil w 14ciorgu dzieci
              • grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 11:40
                Ja juz mam.

Nie wiadomo jednak, czy te ocalałe od aborcji kobiety, bedą mogły mieć dzieci.

Smutne.
                • princesswhitewolf Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:10
                  no ale 14cioro ci zycze!

• grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:21
                    Dzieki, rodzicielstwo to znak Bożej przychylności.
                    • iwles Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:29
                      grrrrw napisała:

> Dzieki, rodzicielstwo to znak Bożej przychylności.

Aha - a bezpłodność to kara boska ? To znak odwrócenia się Boga od tego człowieka ?
                      • grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 14:17
                        W mentalności semickiej, starotestamentalnej bezdzietność uchodzi za hańbę, wręcz karę Bożą, powód do pogardy.
            • kaz_nodzieja Re: Znowu aborcja 10.01.17, 11:39
              Nie chciałabym sprowadzać na świat "kobietę" jeżeli nie miałaby prawa do aborcji i musiała żyć według tego co uważają najczęściej starsi Panowie w kiecuszkach.
              • grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 11:51
                Nie wiadomo, czy to katoliczki.
                • jowita771 Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:18
                  > Nie wiadomo, czy to katoliczki.

Co nie przeszkadza wam zmuszać ich do przestrzegania zakazów kk.
                  • grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:20
                    One nie były zmuszane do przestrzegania zakazów aborcji KK. Na ich życie płodowe planowany był zamach, na szczęście nieudany, bo przezyly i domagaja sie odszkodowan .
            • aguar Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:21
              Walcząc do prawo do aborcji nie mamy na myśli tak późnej jak w tych przypadkach (gdy dziecko jest już w stanie przeżyć poza organizmem matki), tylko do 12 tygodnia na życzenie, a w szczególnych przypadkach do okolic połowy ciąży, tak jak to jest w cywilizowanych krajach.
              • grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:23
                Moze sie zdrzyc chybiona aborcja przed 12 tygodniem, sa tam opisane takie przypadki (np. bliźniaki). I ten drugi, niewyabortowany bliźniak, przyzyl, ale poniósł szkody na zdrowiu.
                • aguar Re: Znowu aborcja 10.01.17, 15:50
                  Chyba w czasach sprzed porządnego usg...
                  • grrrrw Re: Znowu aborcja 10.01.17, 18:07
                    Co nie zmienia faktu, ze miał miejsce zamach na zycie i szkoda na zdrowiu .
      • aguar Re: Znowu aborcja 10.01.17, 09:37
        "Jest nam smutno. Prawo do aborcji powinno być jednym z podstawowych praw kobiet."

Jednak Gazeta potrafi czasem na poważny temat mądrze napisaćsmile
    • szarsz Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:38
      Jak nie kijem, to pałką. No ileż można. I kiedy kobiety zrozumieją, że bez pełnego dostępu do aborcjiwciąż będziemy atakowane takimi koszmarkami.
      • kaz_nodzieja Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:40
        Trzeba było demonstrować za PO, a nie zgadzać się potulnie na tzw. kompromis i tak nie przestrzegany (sprawa Agaty).
        • szarsz Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:42
          No. Masz rację.
        • paszczakowna1 Re: Znowu aborcja 09.01.17, 20:42
          >Trzeba było demonstrować za PO, a nie zgadzać się potulnie na tzw. kompromis

PO ci tzw "kompromis" wprowadziła? A demonstracje były. I ponad 2 mln podpisów za referendum.
          • kaz_nodzieja Re: Znowu aborcja 10.01.17, 11:44
            Wprowadzić nie wprowadziła, ale przez całe 8 lat utrzymywała, podlizując się (nie gorzej od PiS-u) Panom w kiecuszkach i dziwnych czapeczkach na łbach.
      • triss_merigold6 Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:42
        Zaraz, zaraz... co ja tam radzę od dobrych dwóch dekad? A... już pamiętam. Żeby nie wspierać kościoła czynem i portfelem, nie chrzcić dzieci, nie posyłać do komunii, nie brać slubów kościelnych i takie tam.
        Chyba nikt się nie dziwi, że małpa zjada banana tj., że KK i okołokościelne środowiska będą próbować przeforsować zakaz.
        • szarsz Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:44
          > nie wspierać kościoła czynem i portfelem,
          > nie chrzcić dzieci, nie posyłać do komunii,
          > nie brać slubów kościelnych

Howgh. Z tym że nie przekonujmy przekonanych...
          • lusitania2 Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:52
            szarsz napisała:

>
            > Howgh. Z tym że nie przekonujmy przekonanych...

właśnie.
            Suweren natomiast musi się tego nauczyć na własnej (bliskich kobiet) macicy i własnym życiu.
            I - w interesie nas wszystkich mu życzę, by nauczył się tego jak najszybciej.

• mynia_pynia Re: Znowu aborcja 09.01.17, 19:45
      I prą do przodu... wali się, pali, po trupach do celu.
    • paloma_blauwinder Re: Znowu aborcja 09.01.17, 20:04
      To trzeba zrobić umiejętnie, niestety forma petycji jest trochę słaba. Przypominam, że PIS potrafił oddać na przemiał 450 tysięcy podpisów pod projektem obywatelskim. Ale myślenie generalnie dobre - ten front trzeba otworzyć, utrzymywać na nim wyszczekanych ludzi kontaktujących się stale ze specyficzną grupą posłów PIS i kablujących ich biskupom diecezjalnym. Można by założyć stały biuletyn, np. "Monitor cywilizacji śmierci" albo "Obserwatorium im. Heroda", na temat gorliwości i skuteczności posłów PIS-u.
      Jeśli chodzi o porę roku - lepsza wiosna, większa skłonność do spacerów po mieście (mniej smogu).
    • lauren6 Re: Znowu aborcja 09.01.17, 20:20
      Pierwsza ustawa nie przeszła to teraz na złość głupim babom również zamierzają zabronić sprzedaży tabletek antykoncepcyjnych? Grubo. Muszę sobie sprawić więcej czarnych ciuchów na wiosnę.
      • leann32 Re: Znowu aborcja 09.01.17, 20:31
        Ja chyba tez.

Aborcja na slowacji czy w austrii to zabieg, ktory trwa 10 minut, w chwilowej narkozie i jest calkowicie bezpieczny i malo inwazyjny. Z normalnym podejsciem do kobiety, traktowany jako niesienie jej pomocy. Ze wsparciem psychologicznym, doskonala opieka medyczna i zachowaniem dyskrecji. W warunkach szpitalnych lub ambulatoryjnych o jakich u nas marza prywatne kliniki.

Nie wiem, naprawde nie wiem czemu musimy zyc w takim zacofanym kraju. Czemu komus sie wydaje, ze zmuszenie kobiety do urodzenia dziecka automatycznie spowoduje ze bedzie ona wspaniala matka, ktora da swojemu dziecku milosc i wszystko co najlepsze przez 25 lat.
        Za granica rozumieja, ze kochane i szczesliwe dzieci to dzieci chciane.

U nas niewazne - niechciane, chore, uszkodzone, mnejsza o to. Grunt ze urodzone i ochrzczone.
        • princesswhitewolf Re: Znowu aborcja 10.01.17, 09:39
          z tymi 10 min to przesadzilas. To sie robi w narkozie. Samo przygotowanie do narkozy trwa troche i wybudzanie tez.
          • leann32 Re: Znowu aborcja 10.01.17, 10:08
            Nie przesadzilam. Zabieg razem z narkoza trwa 10 minut. Podanie narkozy to tyle co wbicie wenflonu i wstrzykniecie srodka usypiajacego. To nie jest pelna narkoza. Wybudzenie jest samoistne bo spi sie tylko 10 minut i czlowiek sie wybudza sam. Tzw znieczulenie krotkotrwale. I wiem co mowie.
            • princesswhitewolf Re: Znowu aborcja 10.01.17, 11:11
              mozliwe. Ja kiedys mialam czyszczenie po poronieniu i to dluzej zajelo.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu aborcja 10.01.17, 11:15
                Ja miałam w 2014 - trwało to jakieś 15min...dłużej trwał czas od przyjęcia tabletki do rozpoczęcia krwawienia. Musiałam być w szpitalu cały dzień ;/
                • princesswhitewolf Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:52
                  mi tabletki na czyszczenie nie dali. Mialam tzw "puste jajo" czyli ciaza obumarla na poziomie zygoty ale wysciolka itd dalej roslo... no i albo musialam czekac na to az samo to zejdzie albo isc na czyszczenie i poszlam na czyszczenie.
                  • birch70 Re: Znowu aborcja 10.01.17, 14:41
                    Ja dostałam tabletki, ale do użycia w domu. Po 2 godzinach regularnych skurczy porodowych, macica się oczyściła. Też puste jajo płodowe.
                    To było 14 lat temu, tak sobie myślę, że miałam wtedy sporo szczęścia, że powikłań nie było typu krwotok... Będąc w domu w takiej sytuacji miałabym spory problem. Dzisiaj niefrasobliwość lekarza, który mi taką kurację zaordynował po prostu mnie poraża... uncertain
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Znowu aborcja 10.01.17, 19:48
                    Moja ciąża obumarła w 9tc. Okazało się to na wizycie w 10tc - więc lekarz stwierdził, że skoro samo nie poszło przez tydzień to trzeba procedurę. Jak tylko pojawiła się krew to było czyszczenie. Chyba chodziło o szyjkę, żeby nie kiereszować za bardzo. Ale w sumie sama nie wiem. Nie byłam wówczas w nastroju.
    • paloma_blauwinder Re: Znowu aborcja 09.01.17, 20:44
      "W nieoficjalnych rozmowach politycy PiS przyznają, że nie chcą na nowo rozpętywać awantury wokół aborcji" - ustaliła "GW".
      Czyżby tylko w nieoficjalnych? Już myśleli, że trumienkowe załatwi sprawę, a tu taki zonk.
    • cosmetic.wipes Re: Znowu aborcja 09.01.17, 20:50
      Ja już wiem do czego dąży Umiłowany Władca Narodu Wolskiego. On po prostu chce, aby poziom (materialny i intelektualny) spadł w tym pieknym kraju do dna. Kobiety zamożne i wykształcone nawet przy totalnym zakazie wszystkiego nie będa miały problemu z nabyciem odpowiednich medykamentów czy poddaniem się drobnemu zabiegowi.
      • lauren6 Re: Znowu aborcja 10.01.17, 10:24
        Nie, oni chcą by w Polsce rodziło się mniej dzieci w niekatolickich i niepatologicznych rodzinach. Dzięki temu za kilka pokoleń będzie coraz więcej katoli w Polsce.

Gdyby taka ustawa weszła w życie to nie będzie mi się chciało załatwiać pokątnie tabletki anty tylko podwiążę sobie jajowody na Słowacji. Taniej i mniej logistyki na przyszłość. Podejrzewam, że wiele kobiet tak zrobi przekreślając tym samym szansę na kolejne ewentualne dziecko. Rozmnażać bez opamiętania będą się jedynie patusy (co i tak już robią) oraz katole.
        • jowita771 Re: Znowu aborcja 10.01.17, 13:25
          > Nie, oni chcą by w Polsce rodziło się mniej dzieci w niekatolickich i niepatolo
          > gicznych rodzinach. Dzięki temu za kilka pokoleń będzie coraz więcej katoli w P
          > olsce.

To powinni pomyśleć logicznie i zezwolić na aborcję. Katoliczki przecież i tak nie będą usuwać, prawda? suspicious
      • nathasha Re: Znowu aborcja 10.01.17, 18:19
        Oczywiscie ze tak, cosmetic. Oni zrobia wszystko zeby utrzymac albo wrecz poszerzyc swoj zelazny elektorat, dlatego KK bedzie mial wiecej i wiecej a najnizsze warstwy beda holubione niczym umilowane dziateczki. Czy reszta zdola sie zmobilizowac to jest pytanie. Jestem sceptyczna widzac jak maly protest (w skali kraju) wywolaly wydarzenia sejmowe i to absolutnie skandaliczne glosowanie nad budzetem!
    • edelstein Re: Znowu aborcja 09.01.17, 21:58
      Nie popuszcza poki nie przeforsuja.
    • cauliflowerpl Re: Znowu aborcja 10.01.17, 09:34
      Ciesze sie z dobrej zmiany, ktorej dokonalam 8 lat temu kupujac bilet do Hiszpanii w jedna strone.
      Coraz bardziej sie cholera ciesze.
      • princesswhitewolf Re: Znowu aborcja 10.01.17, 09:38
        no ale wiesz... rodacy w tej Polsce zostali i nie wszyscy sa nienormalni. Mnie tam to wszystko martwi.
      • zlotarybka_1 Re: Znowu aborcja 10.01.17, 10:18
        Kurcze, czuje dokladnie to samo.. A jeszcze rok temu planowalam na powaznie powrot do kraju.
      • nathasha Re: Znowu aborcja 10.01.17, 18:21
        Ja tez ale jednoczesnie serce mi krwawi, bo kocham swoj kraj, moja rodzina oddala wiele by go bronic i jeszcze do niedawna moglam byc naprawde z niego dumna. A teraz to mi zal i przykro ze ludzie pytaja coz tam sie w Polsce wyrabia i jak to mozliwe ze z takiego wojownika o wolnosc i demokracje przemienilismy sie w faszystowskiego gnoma.
    • princesswhitewolf Re: Znowu aborcja 10.01.17, 09:37
      czytamy to i o ksiedzu pedofilu w sasiednim watku i myslimy ze Polska od roku to juz jakis kosmos...
    • iwles Re: Znowu aborcja 10.01.17, 10:18

a to wszystko w ramach "szeroko zakrojonej akcji rządowej: emigracjo, wracaj, czekamy na Ciebie i stwarzamy ci godne warunki do życia"
      big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka