Witam po długiej przerwie emamy

Mam prośbę, a w zasadzie dwie

Primo - czy ktoś może mi wytłumaczyć, jaka jest różnica między agencją pracy tymczasowej a firmą leasingowa (zewnętrzna)?
Secundo - istnieje sobie firma produkcyjna,która poszukuje pracowników. Pracę w niej można dostać na dwa sposoby. Albo złożyć cv i zatrudnić się bezpośrednio pod zakład pracy, albo poprzez jedną z dwóch agencji pracy tymczasowej rekrutujacych ludzi do tego zakładu. Jest sobie człowiek szukajacy pracy z grupą inwalidzka,ktory natrafia na ogłoszenie o prace jednej z tych agencji. Zatrudnia się przez nią i pracuje na terenie tej firmy produkcyjnej. Mija dobrych kilka miesięcy i ten pracownik jest coraz bardziej niezadowolony z uslug tej agencji. Pracownik nie otrzymuje obiecanej podwyżki wynagrodzenia,nie ma żadnych premii, nawet tych za przekroczenie normy. Jego frustracja rośnie i dowiaduje się,że agencja,pod która pracuje ma swietny zysk z zatrudniania osob z grupą inwalidzka i dlatego nie chce puścić pracownika pod zakład pracy. Pracownik ma dość, bo chciałby mieć premie i przejść pod zakład. Zaczyna kombinować,co zrobić. Przychodza mu na myśl różne rozwiazania.
1. Złożyć wypowiedzenie w swojej agencji i składać cv do tej drugiej, ktora oferuje lepsze stawki i spod której mozna przejść pod zaklad. Pracownik nie wie,czy tak mozna zrobić.
2. Pracownik chce złożyć wypowiedzenie w swojej agencji i złożyć cv bezpośrednio pod zakład, ale się zastanawia, czy jeśli się zwolni z agencji, czy nie jest to równoznaczne z zamknięciem możliwości dostania się do zakładu pracy.
Pracownik nie chce o swoich planach na razie rozmawiać ani z agencją,pod ktora pracuje, ani z kierownictwem zakładu pracy. Nie chce robić szumu, dlatego żeby nie podpaść.
Drogie emamy, mam nadzieję, że dotarlyscie do końca tekstu, mimo iż jest nieco chaotyczny. Proszę Was o pomoc, napiszcie, co mozna zrobić w takiej sytuacji zrobić?