Dodaj do ulubionych

Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mniej

22.01.17, 17:20
"W liceach, choć wydłużone zostaną z trzech do czterech lat, będzie mniej czasu na specjalizację. Dotąd na rozszerzenia uczniowie przeznaczali 30 godzin, teraz będzie ich 20".
Ciekawe, co na to uczelnie wyższe?

Tekst tutaj.
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:34
      dokładam: warszawawpigulce.pl/jest-nowy-plan-nauczania-dla-8-letniej-podstawowki/
      • azja001 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:39
        Mój syn jest teraz w 2 liceum i mam porównanie do tego co było za moich licealnych czasów. Ja uczyłam sie wszystkich przedmiotów w zasadzie aż do 4 klasy, mój syn juz od 2 półrocza klasy 1 wybrał przedmioty i uczy sie tylko tych do matury plus polski, wf, religia. Taka specjalizacja jest super i spokojnie do matury w 2 lata można się przygotować.
        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:43
          Niekoniecznie, bo czasami potrzebujesz więcej rozszerzeń niż 3 czy 4, a wtedy musisz mieć korepetycje
          • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:45
            Trudno robić PORZĄDNIE więcej niż 3-4 rozszerzenia.

• arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:47
              Może nie rozszerzenia, ale trudno napisać maturę z WOS nawet na podstawowym poziomie, jeżeli kończysz ten przedmiot po 1 semestrze klasy pierwszej
              • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:59
                A to jeszcze jest WOS na podstawowym poziomie? Wydawało mi się, że killa lat temu wprowadzono zasadę, że przedmioty dodatkowe mogą być zdawane tylko na poziomie rozszerzonym?
                • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:03
                  WoS jest na poziomie rozszerzonym.
                • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:04
                  Sprawdziłam - WOS (podobnie jak inne przedmioty dodatkowe) można zdawać tylko na poziomie rozszerzonym. Czyli faktycznie trudno napisać maturę na poziomie podstawowym, bo takowa nie istnieje.
              • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:55
                Przecież sama pisałaś mi w jakiejś dyskusji o historii, że co to za historia w drugiej i trzeciej klasie skoro to historia z wosem. Czyli jednak WOS jest dużo dłużej.
                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:17
                  historia i spoleczenstwo tylko w 2 klasie, w trzeciej juz nie ma.
              • morekac Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 22:42
                Poza polskim, matematyką i jednym językiem obcym nie ma w tej chwili matur na poziomie podstawowowym. I nie, matura rozszerzona z więcej niż 4 przedmiotów nie jest z reguły konieczna.
            • azja001 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:50
              Mój syn zdaje 4 rozszerzenia i nie chodzi na korki. Ale fakt, szkoła jest płatna grupy mało liczne więc warunki komfortowe. Ja o maturze myślałam w 4 klasie, teraz najpóźniej w 2 klasie trzeba zacząc przygotowania i ten system do mnie bardziej przemawia, nie wiem po co to niszczyć.
              • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:52
                Moje dziecko zdało 4 rozszerzenia bez korków, wyniki doskonałe. Szkoła topowa ale wyniki to praca wlasna.
                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:56
                  Szkoda, że nie nauczyciela. Mam wrażenie, że oni to niewiele robią.
                  • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:59
                    Sorry, ale w klasie liczącej 40 osób to nauczyciel może jedynie sprawdzic obecnośc i powiedziec czego sie trzeba nauczc.
                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:10
                      ma wytlumaczyc, a jak nie umie, to sie nie nadaje. inaczej nauczyciel jest niepotrzebny. wystarczy dobry podrecznik.
                      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:14
                        Na szczęście moje dzieci mają takich nauczycieli, którzy potrafią wytłumaczyć. Szkoła publiczna. Dobra ale nie jedna z najlepszych w kraju. Klasy 28-37 uczniów. I sobie nauczyciele radzą.
                        • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:16
                          Pewnie że sobie nauczyciele radza ale praca z 40 uczniami łatwa nie jest.
                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:19
                            przeciwcialo napisała:

> Pewnie że sobie nauczyciele radza ale praca z 40 uczniami łatwa nie jest.

Dokładnie. Współczuję i podziwiam.
                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:17
                          no wlasnie u syna jest problem z matematyka. klasa byla 34 osobowa, obecnie juz 4 odeszly, bo rodzice doszli do wniosku, ze taniej wyjdzie prywatna. problem z nauczycielka zglaszaja rodzice wszystkich klas jakie ona uczy.
                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:21
                            Może też dziecko przenieś
                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:26
                          ja bym przenoisla, bo mentalnosc nauczycieli w panstwowej szkple mnie dobija. Jestem taki genialny i wspanialy, ze wszystko moge i wszystko mi wolno. Mocno sa zdziwieni, jak ich ktos punktuje i wymaga przestrzegania ich wlasnych wso. Na pytanie o wso uslyszalam, ze po co mi to, to i tak nie ma znaczenia itd.
                          Niestety syn jeszcze ma nadzieje ze cos sie zmieni i bedzie pani lepiej uczyla.
                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:29
                            To jakaś fatalna szkoła.
                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:40
                              szkola, ktora znam sprzed ponad 20 lat. Odradzalam ja mojemu dziecku ze wszystkich sil, ale sie uparl. Zaczyna wreszcie widziec o co mi chodzilo, ale sie zaparl. Zobaczymy co bedzie dalej. Do dobrej prywatnej zda bez problemu.
                              • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:43
                                A chce się przenieść teraz?
                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:06
                                  no wlasnie nie chce. Mamy umowe, ze przenosimy, jak korki beda kosztowo na poziomie prywatnej. Na razie ma z niemieckiego, bo pani dostosowala poziom do osob uczacych sie wczesniej( ale nie mialy oceny na swiadectwie gimnazjalnym i nie pisaly testu kompetencyjnego.). Wszystkie osoby w grupie, ktore nie uczyly sie
                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:07
                                    wczesniej, maja korki.
                                  • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:18
                                    Niemiecki mu się przyda. Na SGH trzeba mieć zdaje się dwa języki zdane jak najlepiej na poziomie rozszerzonym. Mój uczeń tam studiuje. Zdał angielski i niemiecki na ponad 90%
                                    • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:19
                                      Drugi język może być na poziomie podstawowym (wszyscy znani mi studenci SGH w takim układzie zdawali języki)
                                      • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:23
                                        I o ile dobrze pamiętam, za drugi język jest tyle samo punktów za poziom rozszerzony i podstawowy.
                                      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:25
                                        A to nie widziałam.
                      • asia_i_p Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:59
                        Gorzej, jak się okaże, że przy takich warunkach pracy (liczebność klas + siatka godzin), tylko 10 osób w Polsce będzie potrafiło. smile
                  • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:18
                    A co ma Ci nauczyciel zrobić przez 45 minut? Nauczyciel może Ci dziecko li tylko ukierunkować i przekazać podstawy. Na więcej nie ma zwyczajnie czasu.
                    Miałam okazję uczyć się w oparciu o kilka systemów edukacji na świecie także tych ocenianych jako najlepsze na świecie i to na co kładziono największą uwagę to była samodzielność dziecka w uczeniu się i przerabianiu materiału. Nauczyciel jedynie nadzorował czy uczeń podążał wytyczoną przez siebie ścieżką. A dziecko wytyczało sobie drogę dość szybko bo zwykle w 10- 11 roku życia. Mam wrażenie, że Tobie się marzy szkoła gdzie nauczyciel stoi nad uczniem i wbija mu do głowy wszystko co można.
                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:29
                      ok ukierunkowac, czyli na lekcji przerabiac najtrudniejsze zadania. A nie na sprawdzaianach dawac zadania, ktorych nie ma w zbiorze i sa duzo trudniejsze od tych robionych w klasie. I to zarzut przekazany wychowawcy od wszystkich rodzicow.
                      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:31
                        No tu masz rację
                      • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 10:43
                        Ukierunkowanie to nie przerabianie na lekcji najtrudniejszych zadań.
                        Ukierunkowanie to wytłumaczenie, nadanie określonemu problemowi jakiegoś kierunku, wskazanie celu, sposobu działania.I nauczyciel musi wziąć pod uwagę ogół klasy.
                        >A nie na sprawdzaianach dawac zadania, ktorych nie ma w zbiorze i sa duzo trudniejsze od >tych robionych w klasie.

Jak zadania mieszczą się w przerobionym materiale a nauczyciel dobrze wytłumaczył to to że twoje dziecko nie zrozumiało nie jest winą nauczyciela. Sprawdzian ma się mieścić w danej tematyce i nikt nie da Ci gwarancji,że będzie tylko z zadań przerobionych na lekcji. Życie byłoby wtedy za prostesmile.
                        Jak twoje dziecko pójdzie na studia to każdy egzamin będzie trudniejszy niż materiał przerobiony na wykładach lub ćwiczeniach. Liceum to taki wstęp do studiowania. Jeśli teraz ten etap zaliczycie i twoje dziecko się przyłoży, będzie mieć łatwiej na studiach. Inaczej dalej go będziesz prowadzić za rączkę.
                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 11:29
                          Niezupełnie tak jest, bo dając na sprawdzianie zadania składające sie z 2-3 części musisz dać więcej czasu. W zbiorze masz tylko jedną część. Na logikę potrzebujesz 2 czy 3 razy wiecej czasu niż dla jednej części.
                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 11:40
                            arwena_11 napisała:

> Niezupełnie tak jest, bo dając na sprawdzianie zadania składające sie z 2-3 czę
                            > ści musisz dać więcej czasu. W zbiorze masz tylko jedną część. Na logikę potrze
                            > bujesz 2 czy 3 razy wiecej czasu niż dla jednej części.

Pewnie tak jest skoro tak mówisz.
                            Nie wiem, może lepiej tak się nie przejmować.
                            Mój syn skończył fajne liceum, mat fiz. Córka dobre dwujęzyczne gimnazjum a teraz jest w liceum. Powiem Ci, że nie mam zielonego pojęcia co robili na matmie, jakie zadania. W ogóle w to nigdy nie wnikalam. Moje dzieci nie są geniuszami, naprawdę. Są pewne przeciętne choć każde ma swoje uzdolnienia, każdy inne kompletnie. Nie miały nigdy żadnych zagrożeń.
                            Wyluzuj i czuwaj ale dyskretnie.
                            • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 12:22
                              A Ja się nie zgadzamsmile Dziecko które zna zasady, rozumie to potrafi je szybko zastosować i długość zadania nie ma specjalnego znaczenia. Problem jest w tym, że dziecko Arweny tak jak moje matematyki nie rozumie. Ja odpuściłam w tym temacie.
                              • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 22:09
                                No właśnie nie, bo rozumie i problemów nie ma z tym co jest w zbiorze dla profilu rozszerzonego. Problemem jest czas - za mało na sprawdzianach w stosunku do trudności zadań.
                                Pani twierdzi, że on sobie świetnie poradzi i w zadnym wypadku nie powinien zmieniać szkoły.
                      • morekac Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 22:52
                        >A nie na sprawdzaianach dawac zadania, ktorych nie ma w zbiorze i sa duzo trudniejsze od tych robionych w klasie

To powszechna praktyka - te zadania są pewnie z rosyjskiego zbioru zadań. wink
                  • salinas Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:49
                    arwena_11 napisała:

> Szkoda, że nie nauczyciela. Mam wrażenie, że oni to niewiele robią.

Jest takie powiedzenie, że uczeń który świetnie zdał egzamin to jego zasługa. Ale jak mu poszło kiepsko to wina nauczyciela tongue_out
                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:57
                      Pytanie o czym swiadczy wynik ok 32% z testu semestralnegp ( wynik z zeszlego roku klas 1, z tego jeszcze nie podano wynikow ), skoro szkola przyjela uczniow naprawde dobrych ( w klasie syna podobno nie ma osoby, ktora mialaby wynik z gimnazjalnego z tego przedmiotu mniej niz 97%). To jest sprawdzian z materialu przerobionego w pierwszym semestrze.
                      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:02
                        Trudno mi odpowiedzieć. Nie uczę matematyki. Myślę że ważniejsze będą próbne matury w drugiej klasie.
                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:13
                          problem w tym, ile osob do nich dotrze bez korkow. Na zebraniu w grudniu ponad polowa rodzicow przyznala, ze ich dzieciaki maja korki z matmy. kilkanascioro dzieciakow ma korki z 1-3 przedmiotow. Z rozmow w kolejce przed pokojem nauczycielskim dowiedzialam sie, ze tak wyglada to w wiekszosci klas.
                          Pytanie wiec, kogo ocenia sie przy wynikach matur. nauczyciela uczacego czy korepetytora.
                          • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:17
                            Przyczyny twz korków są wielorakie:

-beznadziejny nauczyciel
                            -uczeń mniej zdolny, zwłaszcza jeżeli pod presją wybrał rozszerzenia, które mało go interesują
                            -nadgorliwość rodziców
                            -oczekiwany wynik matury 90+ (bo np 87 % grzebie szansę na wymarzony kierunek)
                          • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:24
                            Jeżeli wyniki są takie jak piszesz, pomimo tego, że korepetycje są powszechne, to jednak problem jest nie tylko w nauczycielu szkolnym.
                            • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:31
                              No właśnie. Egzamin gimnazjalny napisany na prawie 100 %. Uczniowie chodzą na korki. Z lekcji też chyba coś wynoszą. I piszą test z pierwszego semestru, który jest chyba powtórzeniem programu gimnazjum (chyba) na 30%? Może tam był inny materiał? Nie wiem. Ale coś tu faktycznie nie gra. Bo ani nauczyciel tych dzieci nie nauczył ani kilku różnych korepetytorów. To był na pewno test semestralny?
                              • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:41
                                zupelnie nowy material. tego w gimnazjum nie mieli - np.logika. Poziom zadan wykraczajacy poza zbior zadan rozszerzony ( nie ma w nim takich zadan jak na testach). Ja oczekuje, ze zadania jakie sie pojawiaja na sprawdzianach beda podobne do tych w zbiorze zadan. Inaczej jak uczen ma sie ich nauczyc?
                                • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:43
                                  arwena_11 napisała:

Ja oczekuje, ze zadania jakie sie pojawiaja na sprawdzianach beda podobne
                                  > do tych w zbiorze zadan. Inaczej jak uczen ma sie ich nauczyc?

Tu się zgadzam oczywiście.
                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:37
                              no nie zupelnie. mowimy o tescie po pierwszym semestrze i niestety duzo trudniejszym niz rozszerzona matura. Matury zdaja dobrze.
                              • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:42
                                Ale test z pierwszego semestru klasy pierwszej nie może być raczej trudniejszy niż matura, na której jest materiał z sześciu semestrów całej szkoły średniej.
                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:50
                                  na maturze rozszerzonej masz zadania z logiki, wyrazen algebraicznych itd. Na tym tescie po pierwszym semestrze zadania z tego zakresu byly ciezsze niz na maturze. Dowiedzialam sie, od kogos - ze to po to aby uczniowie nie poczuli sie za madrzy. Takie motywowanie przez gnojenie- standard tej szkoly.
                                  • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:56
                                    Czyli test był ponad program klasy pierwszej?
                                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:09
                                      moze nie ponad program, bo to jest w programie jesli chodzi o zagadnienia, ale duzo trudniejszy niz to co robili na lekcjach i to co jest w zbiorze.

dla uproszczenia ci dam przyklad na dodawanie i odejmowanie.

na lekcji cwiczysz zadania w odejmowaniu i dodawaniu w zakresie 10, na sprawdzianach masz w zakresie 0-99, a na tym tescie do 1000.

Niby to wszystko jest dodawanie i odejmowanie, ale jak nie cwiczylas wczesniej tego do 1000, to masz problem.
                                    • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:14
                                      Są szkoły, gdzie idzie się, żeby było realizowane coś ponad program.
                                  • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:05
                                    Nie tylko u was jest taki system. U nas też oceny to masakra dla dzieci, które ciągnęły na 5 i 6, ale jakoś nagroda w postaci perspektywy dobrze zdanej matury jakoś wynagradza niedogodności. Jeżeli dziecko jest w stanie rozwiązać zadania z matury rozszerzonej już na tym etapie, to co z tego, że nauczyciel ocenia surowo?
                                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:17
                                      tylko problem sie robi jak dziecku grozi 1, bo umie a oceny z testow kiepskie
                                      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:22
                                        A twojemu dziecku grozi 1?
                                      • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:25
                                        Ale realnie grozi mu ta jedynka? Taką dostał propozycję na semestr?
                                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:29
                                          dostal propozycje, pani ma teraz zagwozdke, bo w grudniu wprost mi powiedziala, ze on jest swietny, wszystko od razu rozumie jak robia na lekcji i ona nie widzi problemu. na moje pytanie czy potrzebuje korepetycji( zalatwilabym nastepnego dnia), powiedziala, ze w zadnym wypadku.
                                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:34
                                            W grudniu jeszcze był świetny a w połowie stycznia ma mieć jedynkę?
                                            Jakie miał oceny od września do grudnia?

Dziwne to.
                                            • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:51
                                              Kiedy macie koniec semestru?
                                              • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:08
                                                jutro, nie ma wystawionej oceny z matmy, polskiego i historii. Bedzie mial 2 z niemieckiego, ale tu sie nie dziwie, bo zaczal miec korki od listopada i tak paani udalo mu sie poukladac w glowie wiekszosc. Jest coraz lepiej.
                                                z reszty ma jedna 3 z fizyki. Z polskiego jest miedzy 3 a 4, co wedlug polonistki jest swietnym wynikiem, a z historii 4/5. Wiec ogolnie jest dobrze, tylko ta matma. Na ten moment wystawione 1 ma ponad 1/3 klasy.
                                                • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 22:18
                                                  Ja poierdziele. Naprawde nawet z niemieckiego musiał miec korki? Jaki poziom tego języka?
                                                • morekac Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 22:59
                                                  Arwena: wdech/ wydech i nie panikuj. Wyciągnie się. LO wymaga jednak sporo pracy własnej, czas prowadzenia za rączkę się kończy. Co do motywowania: polonistka pochwaliła córkę, że napisała naprawdę niezłą rozprawkę i postawiła za to 3-... wink
                                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:51
                                              no wlasnie z ocen nie byl swietny, dlatego poszlam. Pani mnie uspokajala, ze jest super i wspaniale, a oceny to wypadek przy pracy i je spokojnie poprawi. Korkow w zadnym razie nie potrzebuje. Jutro sie do pani wybieram, bo mnie szlag trafia. Na rozmowe zamierzam zaprosic wychpwawce.
                                              • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:54
                                                A co mu wychodziło ze średniej ocen w grudniu?
                                                Dużo uczniów ma jedynki?

Jestem na bieżąco z klasą pierwszą liceum bo do tej klasy chodzi moja córka.
                                                Dlatego tak się dziwię.
                                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:10
                                                  Jedynki ma ponad 1/3 klasy. Dwojki podobnie jak nie wiecej. Ale w grudniu do korkow przyznalo sie 3/4 rodzicow.
                                              • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:56
                                                Nie wyobrażam sobie nauczyciela mówiącego rodzicowi, że jego dziecko potrzebuje korepetycji. To by było skrajnie nieprofesjonalne. Nauczyciel może powiedzieć, że uczeń powinien więcek pracować w domu, bo taka jest prawda.
                                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:59
                                                  Nic takiego nie powiedziala. To ja ja poprosilam o to aby dawala wiecej zadan do domu - to stwierdzila, ze to co daje powinno wystarczyc.
                                          • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:49
                                            Dostał propozycję jedynki na semestr, a ty się zastanawiasz czy potrzebuje pomocy?
                                            O nauczycielce masz fatalne zdanie, a w tak oczywistej sprawie zdajesz się na jej ocenę sytuacji?
                                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:56
                                              Moje dziecko zapieralo sie rekami i nogami przed korkami. dla niego to porazka. On z tych co uwaza ze korki sa dla slabeuszy. Nigdy nie musial wiele sie uczyc zeby mies swietne wyniki.
                                              teraz zmienil zdanie i rozgladam sie, ale szlag mnie trafia, bo wiem ze ze zbioru robi zadania wszystkie dobrze. Czeka mnie jeszcze rozmowa z nauczycielka i wychowawca.
                                              • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:08
                                                Może jest nieprzezwyczajony do nauki w dużej klasie, gdzie jednak potrzeba więcej samodzielności i jest inny system tłumaczenia. I taka jest kolej rzeczy, że jeżeli do klasy trafiają tylko dobrzy uczniowie, to pozycja większości się zmienia, musisz z nim o tym rozmawiać.
                                                U nas dobrze robi (głównie mi, bo uczniowie inaczej wymieniają się informacjami o stopniach) podgląd na dziennik. Dwója przy 90% jedynek smakuje zupełnie znośniewink
                                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:13
                                                  Tu sie zgodze, jest to jakies pocieszenie.
                                                  Tylko wiesz, jak zrobiono test diagnozujacy we wrzesniu mial 5 czy 6 wynik w klasie. Wiec zalozylam, ze nie bedzie zle.
                                                  • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:18
                                                    To zrozumiałe, bo przyszedł "dopieszczony", sama nawet pisalas, że mieli więcej matematyki niż w innych szkołach plus dużo powtórzeń do egzaminu. Teraz leci zwykłym trybem i widać to dla niego trochę za mało.
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:30
                                                    Nie za malo, tylko dziwna polityka szkoly. Na lekcjach powinno robic sie najtrudniejsze zadania, a na testach powinno byc to co bylo cwiczone. I to wystarczy.
                                                  • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:44
                                                    Na lekcjach nauczyciel musi najpierw wytłumaczyć od podstaw, potem może zrobić 2-3 trudniejsze przykłady, ale na tym poziomie naprawdę nie da się już przećwiczyć każdego typu zadania. Plus właśnie ta strategia niektórych szkół, zeby zniechęcić uczniów do spoczywania na laurach powoduje, że skala ocen z testów to 1-3. W dodatku łatwo wtedy odsiać tych, którzy mogą zaniżać wyniki na maturze. Brzmi koszmarnie, ale idąc do takiej szkoły dzieciaki mniej więcej wiedzą czego się spodziewać.
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:53
                                                    Wszystko ok, tylko pani kazala kupic zbior zadan X, wiec rozumiem, ze to obowiazujacy material. A na testach przyklady trudniejsze od najtrudniejszych zadan w zbiorze. Gdzie tu sens poza zgnojeniem dziecka?
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:57
                                                    Przygotowanie ucznia na niespodzianki na maturze.
                                                  • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 12:26
                                                    "Przygotowanie ucznia na niespodzianki na maturze."

Otóż tosmile
                                                    Rodzicom się cały czas wydaje, że liceum to taka podstawówka, gdzie można tylko od A - Z.
                                                  • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:57
                                                    Ja poradziłam córce, w naprawdę analogicznej sytuacji z podejściem nauczyciela, przeszukiwanie internetu w poszukiwaniu zadań, których nie potrafi rozwiązać.
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:08
                                                    Ja zamierzam zarzadac od nauczycielki zbioru zadan z takimi zadaniami jak na sprawdzianach, albo podanie stron internetowych.
                                                  • turzyca Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:23
                                                    Jesli by to przypadkiem byla moja nauczycielka, to bylo nawet zabawne, bo ona miala jakies makabryczne ilosci zbiorow zadan, chyba wszystko, co sie ukazalo na rynku w ciagu ostatnich 20 lat plus tlumaczyla wlasnorecznie zadania z zagranicznych podrecznikow.
                                                  • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:28
                                                    Przecież nauczyciel ma prawo dawać autorskie przykłady czy zadania. Nawet należy to uznać za jego zaletę.
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:33
                                                    tylko moze nie na sprawdzianach? a cwiczyc je na lekcjach?
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:35
                                                    Oczywiście. Ale tutaj nie rozstrzygniemy czy chodzi o autorskie przykłady czy poziom (na klasówce) o wiele wyższy niż przerabiany.

• mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 07:28
                                                    Ja domyślam się o co chodzi, bo u "nas" jest ten sam problem. Te zadania, na których się uczniowie. wykładają, są z materiału, który jest przerabiany na lekcjach, ale są bardziej wymagające. To tak jakby na teście było 1/3 zwykłych zadań ze zbiorów i 2/3 takich z gwiazdką. Trzeba pogłówkować, żeby rozwiązać, a czas goni albo trzeba być bardzo uważnym, żeby się nie pomylić w bzdurach, bo rozwiązanie jednego przykładu ciągnie się przez całą stronę (nie wiem jak nauczyciel wynajduje w którym miejscu był błąd, bo jak ostatnio chciałam pomóc to dostałam oczopląsu).
                                                  • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 12:30
                                                    Chodzi o to żeby sprawdzić praktyczną wiedzę ucznia. Zadania wymagające myślenia taką wiedzę sprawdzają. Nie sztuką jest zrobić zadania ze zbioru dla "średniaków". Po iluś tam przykładach uczysz się rozwiązywać pewien schemat. A tu chodzi o myślenie. Punkt dla nauczyciela, że w ogóle się wysila i wymaga, a nie korzysta z gotowców! Dzieciakom będzie łatwiej na maturze.
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 12:39
                                                    Myślę, że mamy za mało wiedzy, żeby ocenić tę konkretną sytuację.

W "naszym" gimnazjum nauczyciel też robił klasówki z zadaniami z olimpiady, po to żeby otworzyć klasę na niespodzianki, na zupełnie inne zadania niż te w podręcznikac i zbiorach, ale :

1) uprzedzał o tym uczniów
                                                    2) stopnie z olimpijskich klasówek były wpisywane tylko na życzenie ucznia.

Taki trening faktycznie pomagał, bo kiedy na egzaminie gimnazjalnym pojawilo się coś niespodziewanego, to nikt nie wpadał w panikę, tylko kombinował.

Jak to działa w przypadku tej klasy, nie wiadomo - mamy informacje tylko z drugiej ręki (rodzic), w dodatku przefiltrowane przez emocje.
                                          • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:52
                                            I jeszcze jedno, niech ci tutejsze nauczycielki napiszą na ile wiarygodnie można ocenić pracując z klasą 30+ czy ktoś świetnie łapie na lekcji czy nie i na jakiej podstawie.
                                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:57
                                              podobno robi zadania na tablicy na lekcji bezblednie. tylko na lekcji robia zadania ze zbioru, a na sprawdzianach sa duzo trudniejsze.
                                              • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:13
                                                Bądź realistką. Ile tych zadań może zrobić w semestrze na tablicy, ile z tych zadań nawet na poziomie tego zbioru trafi mu się trudniejszych?
                                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:14
                                                  no wlasnie wedlug nauczycielki robi na prawie kazdej lekcji bo sie zglasza.
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:18
                                                    arwena, z tego co słyszałam to "Wasze" liceum stosuje motywację negatywną. Może merytorycznie nie jest źle, tylko nauczyciel uważa, że tymi jedynkami zmobilizuje uczniów do większego wysiłku?

Filozofia głupia, ale warto to rozważyć.
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:28
                                                    Tez tak slyszalam, zreszta tak bylo tam zawsze, dlatego nie chcialam aby tam szedl. Uparl sie, a zabronienie mu mogloby wywolac reakcje na zlosc mamie odmroze sobie uszy, czyli w innej szkole w ogole nie bede sie uczyl. Na szczescie stac mnie aby dac mu korki lub przeniesc do dobrej prywatnej jak bedzie zle.
                                                    Jedyne pocieszenie, ze zmienily sie uklady i nauczyciel nie jest juz bogiem, jak w latach 90 tych. Rodzice znaja swoje prawa i mozna walczyc.
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:39
                                                    Tylko w takich szkołach rzadko dopuszcza się do sytuacji, żeby ktoś nie zdał. To raczej wygląda tak, że jedynkowo-dwójkowy uczeń "nagle" ma na maturze np 75-90%.
                                                    IMHO ta jedynka jest mniejszym problemem niż merytoryczna wiedza, ale nie wiem kto miałby tę wiedzę ocenić (vs matura) jeżeli nie robi tego nauczyciel.
                                                  • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:48
                                                    O akurat u córki wyniki są m.in. dzięki odsiewowi.
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:52
                                                    Wydaje mi się, że raczej nie mówimy o odsiewie jeżeli 1/3 klasy ma jedynkę, a kolejna 1/3 dwóję. Całej klasy chyba nie chcą się pozbyć.
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:06
                                                    W tej szkole wszystko jest mozliwe. w latach 90, jedna z nauczycielek uwalila cala klase z chemii. Nie wiem ile osob zdalo potem komisy, ale ona nie miala problemu. w dniu wystawiania ocen przynosila sprawdziany z calego semestru i nie bylo szansy na poprawienie.
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:08
                                                    W latach 90. licea nie walczyły o uczniów smile

Nie znasz rodziców uczniów ze starszych klas?
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:20
                                                    nie za bardzo, chociaz z kilkoma rozmawialam po zebraniu pod pokojem nauczycielskich - konkluzja z rozmow - wszyscy maja korki.
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:12
                                                    w latach 90, jedna z nauczycielek uwalila cala klase z chemii

Kowalczyk?
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:18
                                                    A ra kowalczyk to nie od matematyki? Bo nauczycielka matmy, ktora miala uczyc moje dziecko i na szczescie od wrzesnia jest na zwolnieniu, ma podwojne nazwisko i jeden z czlonow to kowalczyk. Podobno jest mocno niezrownowazona psychicznie i do tego ktos jej wytoczyl proces cywilny o obrazanie uczniow.
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:19
                                                    Kiedyś od chemii (i w takim wieku, że nie podejrzewam, że jeszcze uczy)
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:21
                                                    Oj tam, moja polonistka uczy teraz w Batorym, ma ponad 70
                                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:27
                                                    p. Kowlaczyk chyba wtedy miała 70 lat. Ciekawe jest to co piszesz o tej matematyczce bo niemal identyczna sytuacja zdarzyła się tej pani.

A co do znajomości rodziców ze starszych klas - chodziło mi raczej o informację czy faktycznie szkoła robi odsiew na jakąś masową skalę i czy ktoś wie ile jedynka od tej nauczycielki jest warta "na rynku" ( w innej szkole)
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 23:09
                                                    Podobno to jest standard w tej szkole. W grudniu z ocen proponowanych klasa była według wychowawcy powyżej średniej klas pierwszych.
                                                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:21
                                                    Wachowska
                                                  • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 12:37
                                                    He he mój partner skończył to samo liceumbig_grin
                                                    Tam zawsze tak było. Maturę cała klasa zdała z wyróżnieniem! Wszyscy dostali się na studia na które chcieli. Mój Partner skończył renomowaną uczelnię brytyjską... W klasie czwartej oceny na świadectwach były fantastyczne. Trzeba to przeżyć po prostu. Nauczyciele wymagający ale świetni!Takich ze świecą szukać!
                                            • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:58
                                              Uczę angielskiego w grupach 9-15 osobowych w liceum i gimnazjum. Nie mam w ogóle porównania do tak ogromnej grupy.
                                              W swojej pierwszej pracy, a było to super hiper liceum, miałam czasem lekcje w ogóle nie dzielone. 36 osób. Dawałam sobie radę, na lekcji robiliśmy gramatykę i słuchanie a w grupach mówienie. W ogóle nie byłam w stanie zajrzeć do każdego zeszytu. Teraz owszem.
                      • salinas Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:23
                        Nikki 30 bardzo dobrze napisała. Szkoła średnia to nie podstawówka, że nauczyciel za rączkę prowadzi. Na tym poziomie uczeń sam już musi iść wybraną ścieżką edukacyjną. Nauczyciel jest od pokierowania pracą ucznia, ile on z lekcji wyniesie, ile pracy włoży zależy od niego samego. Na tym etapie musi umieć się uczyć. Nie porównuj dwóch różnych rzeczy jaką jest egzamin gimnazjalny a test semestralny w szkole średniej.
                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:44
                          ale porownuje zadania robione na lekcji i te jakie sa w zbiorze zadan z rozszerzonej matematyki do tego co jest na sprawdzianach. Nie moze byc tak, ze na lekcjach robione sa zadania proste, a na sprawdzianach duzo trudniejsze. Skad uczen ma sie ich nauczyc robic, skoro te ze zbioru robi w kazda strone?
                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:45
                            Rozumiem. Powinien być robiony każdy typ zadań.
                            • yuka12 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:52
                              W moim liceum mielismy podobny problem z nasza nauczycielka. Nasz nauczyciel z matematyki w pierwszej klasie na lekcji robil zwykle 3-4 typy zadan, zebysmy mogli w domu poradzic sobie z zadaniami z podrecznika (latwiejszymi) i ze zbioru (trudniejsze). Jak ktos probowal rozwiazywac i nie wychodzilo mu, to jeszcze raz tlumaczyl, ale leniom potrafil wstawic i dwie dwoje - ze sprawdzianu i z braku cwiczen w domu. Dlatego grupa rodzicow podstawowkowych prymusow zrobila wszystko, zeby go zmienic. No i dostalismy wspomniana nauczycielke. Na lekcji przerabiala gora dwa zadania i zwykle te najlatwiejsze, tlumaczyc ne potrafila, o zbiorach zadan nawet nie chce mi sie wspomianac. W klasie maturalnej od konca wrzesnia znikla na zwolnieniu, przygotowywali nas nauczyciele na zastepstwie czyli praktycznego przygotowania bylo brak. Mature z matmy oblalo sporo osob, ja, zawsze z niej dobra, dostalam troje. Probowalam sie przygotowywac sama, ale zabraklo po prostu odpowiedniego prowadzenia, wytycznych. Korki byc moze wtedy by mi sie przydaly jako wlasnie takie systematyczne powtorzenie calosci. Ale wtedy nie byly takie popularne jak dzisiaj (moze poza korepetycjami z angielskiego), no i moi rodzice nawet o tym nie pomysleli. Bo zawsze sobie radzilam smile.
                            • ewa_mama_jasia Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:23
                              Dokładnie. Tak robił mój matematyk pod koniec VIII klasy - świetny nauczyciel, pedagog "starej daty". Jeden - dwa przykłady z zadania, reszta do domu. Kolejne zadanie: jeden- dwa przykłady, reszta do domu. Wszystko było omówione. A przynajmniej te najtrudniejsze.
                    • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 15:40
                      Mnie za to śmieszyły konkursy do których nauczyciele wcale zdolnego ucznia nie przygotowywali Nawet przykłady zadań z poprzednich edycji musiałam sama jako matka znaleźć, zachęcać do rozwiązywania i sprawdzać oczywiście Jak pojawił się sukces to nauczyciel zebrał najwięcej pochwał Żałosne!
                  • elf1977 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:13
                    Mogłabyś się choć raz wypowiedzieć w temacie wątku? Dotyczy on zmian w planie nauczania liceum.
                    Dlaczego zakładasz, że dziecko autorki nie było przygotowane do matury przez nauczycieli i że nie on są w części odpwiedzialni za jego sukces?
                    • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:23
                      To do mnie?
                • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:01
                  Moje podobnie. Ale nie wiem czy zdałby doskonale więcej niż 4 (a o tym pisze arwena)
                  • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:02
                    Z tego co pisała ona wogole nie widzi mozliwości zdawania matury bez okupienia jej korkami.
                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:06
                      nic takiego nie pisze, zastanawiam sie jak to zrobic, skoro konczysz dany przedmiot w polowie pierwszej klasy. Inna rzecz, ze wazny jest nauczyciel.
                      • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:10
                        >zastanawiam sie jak to zrobic, skoro konczysz dany przedmiot w polowie pierwszej klasy.

Normalnie nauczyć się, interesować przedmiotem. Przecież żyjemy w świecie gdzie dostępność informacji jest ogromna tym bardziej z Wos - u!Rozszerzenia powinno zdawać się z przedmiotów, które Cię interesują a nie dlatego, że mamusi tak kazałasmile
                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:13
                          rozszerzenia zdajesz takie jakie potrzebujesz zeby dostac sie na studia.
                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:18
                            Nie można potem chodzić na dodatkowy WoS? Mój syn z matfizu chodził w szkole. Fakt że raz w tygodniu trzy godziny naraz ale miał w klasie drugiej i trzeciej. Szkoła utworzyła specjalną grupę. Także chemię czy biologię.
                          • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:20
                            Z tego co piszesz, Twój syn po prostu wybrał zły profil. Na kierunki, które rozważa wystarczy rozszerzony język obcy, matematyka, historia i wos czyli 4 rozszerzenia , w tym język.
                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:32
                              moze byc geografia tez. ma rozszezony angielski matematyke i geografie ( mysli jeszcze o sgh). na innym profilu zabrakloby rozszerzenia z jezyka.
                              Jest szansa, ze jak bedzie ok 10 osob chetnych, to zrobia im bezplatny fakultet z historii w przyszlym roku, jak bedzie mniej, to zrobia platny ( czyli wloza w plan, ale rodzice beda za niego placic )
                              • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:36
                                Mogą być i inne przedmioty. Rozsądny człowiek rozszerza te, które się pokrywają ( są takie same ) na wybranych kierunkach. I spokojnie wystarczą 3-4 rozszerzenia , w tym język.
                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:43
                                  niestety nie ma profilu majacego wszystkie potrzebne rozszerzenia. inaczej by wybral.
                                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:44
                                    Jest. Nawet w tej samej szkole 1/3
                                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:01
                                      brak rozszerzenia z angielskiego. Po klasie dwujezycznej jednak wolal angielski rozszerzony. O rozszerzeniu z historii juz rozmawialismy z wychowawca. Jest szansa, bo chetnych jest wiecej.
                                      • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:06
                                        Z angielskiego na tym etapie naprawdę dużo można osiągnąć własna pracą (mój też nie miał rozszerzonego angielskiego-spokojnie zdał rozszerzoną maturę, bardzo dobrze). Twój syn dokonał świadomego wyboru.
                                      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:07
                                        To nie martw się. Na pewno będzie ta historia.
                                        Ile ma godzin angielskiego?
                                        Egzamin maturalny z angielskiego na poziomie podstawowym to coś podobnego do rozszerzenia na gimnazjalnym. To jest proste smile
                                        Nie robią w szkole podręcznika do matury rozszerzonej? U moich dzieci wszyscy mieli od klasy drugiej 4-5 godzin, każda klasa. Wszyscy byli przygotowywani do rozszerzenia.
                                        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:34
                                          no wlasnie w klasach bez rozszerzenia - jest tylko 3h w kazdym roku. W klasach z rozszerzeniem - 6h.
                                          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:38
                                            Normalnie według programu nauczania przy rozszerzeniu jest 5,5,6 a przy podstawie faktycznie 3 i u mnie też są takie szkoły, że jest tylko tyle angielskiego. Z drugiej strony to nie jest aż tak bardzo mało. Jeśli robią teraz podręcznik do matury rozszerzonej to spokojnie się przygotują
                                          • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:39
                                            Spokojnie w klasach z 3 h angielskiego można zdać bardzo dobrze maturę rozszerzoną (ba, być finalistą /laureatem olimpiady, chociaż to trudniejsze)
                                            • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:41
                                              p.s. Gdybym potrzebowała 4 rozszerzeń a szkoła oferowałaby tylko 3, to zrezygnowałabym z języka. Nauka języka na tym poziomie i tak wymaga dużo "pracy" własnej, codziennego używania. Łatwiej nad nim pracować samodzielnie niż nad matematyką czy historią.
                                              • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:48
                                                Syn arweny zrezygnował z języka z tego co rozumiem. Z rozszerzenia.
                                                • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:52
                                                  Chyba nie. Zrezygnował z przedmiotu x, na rzecz rozszerzenia z języka.
                                                  • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:53
                                                    Myślałam że ma 3 godziny, co oznacza angielski podstawowy. Może źle zrozumiałam
                                                • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:54
                                                  nie, ma rozszerzenie z matmy, geografii i angielskiego.
                                                  • mdro Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 13:15
                                                    Ale pod kątem zdawania matury to mu rozszerzenie z angielskiego zupełnie niepotrzebne jest! Naprawdę się dziwię, że taka niby oblatana w kwestiach szkolnych matka a) nie wie, że nie ma możliwości zdawania nieobowiązkowych przedmiotów na poziomie podstawowym; b) matura rozszerzona z angielskiego nie wymaga rozszerzenia z tego przedmiotu, bo jest dość prosta.
                                          • asia_i_p Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:06
                                            No to jest różnica, ale przygotowywałam już do matury rozszerzonej uczniów w grupie 2-godzinnej + 1 godzina kółka tygodniowo. Dawali radę.
                                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:19
                                              no ale ja nie mowie, ze niemozliwe, tylko ze pptrzebne korki - co potwierdzilas, ze z korkami sie da.
                                              • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:26
                                                Myślę że jeśli był w klasie dwujęzycznej w gimnazjum i zdał rozszerzenie na 100% i teraz ma trzy godziny to spokojnie zda bez korków.
                                              • asia_i_p Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:21
                                                Z jakimi korkami? Sporo tych osób nie miało korków, tylko tę 1 godzinę kółka, trudno nazwać pracę w grupie 10 czy 15 osobowej korkami. Byli dobrzy, dużo pracowali.
                                                • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 15:33
                                                  Ona ci nie uwierzy. Bez korków matury dobrze zdać nie mozna wink
                                  • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:45
                                    To fakt że czasami nie ma dokładnie takiego profilu, jak byśmy chcieli albo jest ale nie w szkole do której dziecko chce iść. Ale zwykle chodzi o jeden przedmiot tylko.
                                • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:48
                                  joa66 napisała:

> Mogą być i inne przedmioty. Rozsądny człowiek rozszerza te, które się pokrywają
                                  > ( są takie same ) na wybranych kierunkach. I spokojnie wystarczą 3-4 rozszerze
                                  > nia , w tym język.

Dokładnie. Mój syn zdawał w tym roku. Tak naprawdę były potrzebne trzy rozszerzenia. Łącznie z angielskim.
                              • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:40
                                Roaszerzony jezyk angielski to zaden wyczyn.
                                • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:46
                                  To po pierwsze. A po drugie, język obcy (jak chyba żaden inny przedmiot) jest opanowywany na bieżąco. Przed maturą wystarczy zrobić parę testów, żeby złapać ich "rytm".

• nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:21
                            A wybór kierunku studiów to z czego wynika? Nie z pasji, nie z zainteresowań?
                            No chyba że zmuszasz dziecko do studiów i to tylko takich zaakceptowanych przez Was rodziców. Wtedy tylko współczuję dziecku bo przez kolejne lata studiów będzie potrzebowało dalszych korepetycji. Ilu ja takich kolegów na studiach prawniczych miałam...
                            • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:36
                              dziecko na razie nie jest pewne, obstawia dwa rodzaje studiow.
                              • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 10:48
                                Wiesz to ma problem…Powinien już się określić przynajmniej w gimnazjum…
                                Ciesz się, że nie mieszkasz za granicą bo w Finlandii musiałby wiedzieć już w wieku ok. 10 latsmile
                • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:06
                  przeciwcialo napisała:

> Moje dziecko zdało 4 rozszerzenia bez korków, wyniki doskonałe. Szkoła topowa a
                  > le wyniki to praca wlasna.

Mój syn tak samo. Dokładnie cztery. Miał dodatkowe kursy tylko z matmy a tak to tylko szkoła i nauka własna.
              • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:14
                no to nawet nie wiedzialam, czyli jak napiszesz rozszerzona, skoro wlasnie ten przedmiot skonczylas?
                • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:23
                  No ale WoS rozszerzony jest trzy lata na przykład w klasie humanistycznej.
                  • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:27
                    Wbrew temu co sugeruje arwena nigdy nie było i nie będzie klasy która równie dobrze przygotuje do matury/egzaminów na stomatologię jak i muzykologię.

I nie znam żadnego kierunku, który wymaga więcej niż 4 rozszerzeń.
                    • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:35
                      matura rozszerzona ma przelicznik 1, podstawowa 0,6. zazwyczaj licza 5 przedmiotow.
                      • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:37
                        Tak, ale polski i matematykę ma w pełnym zakresie przez cały okres nauki - tak jak za starych dobrych czasów, arwena.
                        • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:40
                          btw, arwena - przypominam, że w tej chwili można wziąć maximum 6 rozszerzeń na maturze. W "naszej" szkole radzili, żeby brac tylko tylko ile jest to konieczne. Po prostu zdarza się, że człowiekowi zmienia się plan na zycie o 180 stopni i musi zdać maturę z dodatkowych przedmiotów. I jeżeli wyczerpał limit , to może się obudzić z reką w nocniku.
                      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:41
                        arwena_11 napisała:

> matura rozszerzona ma przelicznik 1, podstawowa 0,6. zazwyczaj licza 5 przedmio
                        > tow.

Zależy gdzie. Ja wiem o 1,5 z rozszerzenia a 1 z podstawy. Przedmioty trzy, max cztery z podanych 7 do wyboru.
                        Może tam gdzie idzie twój syn (gdzie?) jest 5. Nie wiem.
                    • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:39
                      Cztery przedmioty ale nie wszystkie musza być w rozszerzeniach, podstawa jest inaczej punktowana. czasami jednak tylko egzaminy rozszerzone daja indeks.
                • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:24
                  Syn koleżanki zdawał matme rozszerzona mimo że jego klasa miała tylko podstawowa, uczył sie sam.jak komus zalezy to sie nauczy.
                  • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:28
                    Też znam takie osoby, choć zwykle towarzyszyła temu jedna godzina korków w tygodniu albo jakiś kurs przygotowawczy do matury. Ktoś jednak ucznia prowadził.
        • landora Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:12
          Ja w 4 klasie miałam już tylko polski, matematykę, historię, WOS, dwa języki obce i WF. Biologię w ramach fakultetu.
    • andaba Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:53
      W technikach podobno zwiększy się jedynie ilość przedmiotów ogólnych, zawodowych już nie.
      • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 17:55
        W zawodówkach bedzie dramat.
        • nikki30 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:10
          Oj będzie...
    • saszanasza Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:52
      Dziewczyny, nigdy nie interesowałam się maturą i nie bardzo orientuję się w metodologii egzaminów, a w sumie powinnam zacząć się interesować. Możecie mi łopatologicznie wytłumaczyć o co chodzi z tymi czterema czy szaścioma rozszerzeniami, Co to daje, że maturę z poszczególnych przedmiotów zdaje się na poziomie rozszerzonym?
      • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:56
        A Twoje dziecko będzie zdawało "starą" maturę?
        Czy już tę po reformie Zalewskiej?
        • saszanasza Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:43
          Chyba jeszcze starą, aktualnie jest w drugiej klasie gimnazjum, więc do matury daleko, ale wybór technikum/liceum już powoli zaczyna być na tapecie.
          • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:50
            Z obserwacji znajomych "dzieci" wiem, że największy problem mają dzieci, które interesują się wszystkim i równie dobrze mogą studiować wspomnianą stomatologię jak i muzykologię. Większość znanych mi dzieci o tak niesprecyzowanych/szerokich zainteresowaniach wybierała klasy matematyka-historia/geografia. Czasami rodzice naciskali też wtedy na klasy mat-fiz/informatyka.

Niezależnie od profilu, interesowałabym się też filozofią szkoły - nie wszystko jest dobre dla każdego. Są ludzie, których motywuje konkurencja a demotywuje zbyt duża swoboda i odwrotnie.
      • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 18:56
        Dostaje się za to więcej punktów na maturze i można się dostać na wymarzone studia, na które jest na przykład 5 kandydatów na miejsce. Obowiązkowe jest tylko jedno rozszerzenie oraz polski, matma i język obcy w zakresie podstawowym.
        • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:00
          Wiele/ większość kierunków wymaga pewnych przedmiotów na poziomie rozszerzonym.

Tak naprawdę wybór profilu w liceum ( a więc planowanych rozszerzeń) powinno się chyba zacząć od końca, czyli od pomysłu co - mniej więcej - dziecko chciałoby kiedyś studiować. Potem sprawdzić z jakich przedmiotów i na jakim poziomie jest wymagana matura na tych kierunkach.
          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:10
            Zgadzam się. Niestety niewiele osób o tym wie.
            • dorek3 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:39
              Przecież to jest oczywiste. Nawet dla mnie choć moje dzieci w 1 gim a sama nie chodziłam do gimnazjum.
              • agni71 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:20
                Tez mi się to wydawało oczywiste.
        • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:26
          Obowiązkowe jest jedno rozszerzenie od niedawna, ale należy dodać, że obowiązkowo to trzeba tylko podejść do tego rozszerzenia, zdać go już nie trzeba, by maturę uznano za zdaną...
    • mama303 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:45
      no tak bo liceum będzie musiało uzupełnic najpierw to, czego nie zrobiła skrócona podstawówka
    • asia_i_p Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 19:57
      Polecą rozszerzone języki przede wszystkim. W tej chwili uczeń, który wybierze język rozszerzony, ma u nas w pierwszej klasie 3 godziny tygodniowo, w drugiej 6 i w trzeciej 6. Wrócimy pewnie do starych 3+3+3. Teraz jeszcze +3, ale to i tak mniej.
      A już tak mieliśmy fajnie poukładane - mat-fiz-inf miał jako obowiązkowe rozszerzenie język, pozostałe klasy do wyboru język albo matematykę, więc dało się zrobić ładne układy typu biologia-chemia-matematyka. Teraz trzeba będzie na nowo powymyślać, ale tak jak mówię, na rozszerzenie języka ja tu miejsca nie widzę, z trudem się kierunkowe zmieszczą.
      • hanka08 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:20
        Jeśli na stronie uczelni jest napisane że liczą się wyniki z matematyk i języka w rozszerzeniu oraz z kolejnego przedmiotu do wyboru: matematyka, biologia, chemia i że może to być ponownie matematyka to kandydaci wybierają biologię lub chemię a nie matematykę? Wytłumaczcie mi proszę bo jak czytam to wydaje się że wystarczą 2 rozszerzenia język i matematyka liczona 2razy.
        • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:25
          Z tego co piszesz wydaje się, że matematyka może być liczona dwa razy.

Korzystne dla tych z dobrym wynikiem z matematyki.

Jeżeli ktoś uważa, że może mieć lepszy wynik z biologii lub chemii niż z matematyki, to chyba warto zainwestować w trzeci przedmiot.
        • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 20:32
          Każda uczelnia ma swoje zasady.
          • grey_delphinum Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:16
            Napiszę szczerze, ze jestem przerażona tym, co tu piszecie - zwłaszcza Arwena. Dziecko dopiero co zaczęło liceum, a już czuje oddech matury na plecach??? Kiepski wynik sprawdzianu semestralnego ma jakieś znaczenie, jeśli uczeń naprawdę umie matmę?
            Moja córka (I klasa LO, "topowe" liceum w Krakowie) bierze udział w rozmaitych projektach, udziela się społecznie i towarzysko, uczy "normalnie" (tzn. przysiada do nauki, jak ma klasówkę wink ) - nawet mi na myśl nie przeszło, ze to juz czas, by myśleć o maturze i egzaminach na studia , np. w kontekście korepetycji.
            Czy to błąd? Rzeczywiście bez korkó od pierwszej klasy nie ma szans np dostać się na kierunek medyczny?
            • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:33
              Bez przesady. Oddech matury o tyle, że wiadomo na których przedmiotach się koncentrować. Niestety progi 95+ obowiązujące na niektórych kierunkach nie wynikają z nadmiaru geniuszy w populacji. Większość kandydatów korzysta z jakiejś pomocy (korepetycje, kursy), a sensowniej rozłożyć to w czasie np. od drugiej klasy niż zrobić kumulację przed maturą.
              U mojej w szkole jest rzeczywiście mocne ciśnienie, ale widzę, że ma chyba więcej czasu na przyjemności niż w gimnazjum. Już nie ma tracenie energii na naukę dla ocen z historii czy innych jej nieprzydatnych przedmiotów.
            • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 23:38
              Moja córka też jest w pierwszej klasie liceum. W ogóle nie myśli jeszcze o maturze.
            • przeciwcialo Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 22:05
              Da się, moje dziecię bez korków dostalo sie i sporo młodzieży z tej samej klasy.
    • tola1990 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:47
      na jaką specjalizację uncertain dzieciaki jeszcze w tym wieku, nie wiedzą co chcą, robić, a co do uczelni, to i tak większość dzieciaków, które wybrały rozszerzenie w jakimś zakresie, potem robi zupełnie co innego na studiach
      • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 21:52
        Jak ktoś po profilu humanistycznym obudzi się z wizją studiów na politechnice to ma problem. Pole manewru jest, ale nie duże, jeżeli myśli się o bardziej popularnych kierunkach
        • tola1990 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:01
          Jak ktoś chce, to może sam się dokształcać, są książki, jest internet, akurat tu problemu nie widzę wink Natomiast, zdecydowanie uważam, że profile były bezsensu
          • berdebul Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:40
            Profile są dobre, dają więcej godzin z interesujących przedmiotów. Zdawałam maturę z profilowych, studiowałam zgodnie z profilem. Kierunek wybrałam jeszcze w gimnazjum. uncertain
            • tola1990 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:53
              pewnie zależy dla kogo, u mnie np profil i studia rozminęły się totalnie
              • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 07:17
                W obecnym systemie nie jest wcale łatwo nadrobić zaległości jeżeli się np. humaniście zamarzy w trzeciej klasie politechnika czy medycyna.
                • tola1990 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:01
                  Dla chcącego nic trudnego, kto chce ten nadrobi aczkolwiek, uważam, że liceum powinno być tak jak kiedyś ogólne, każdy byłby na tym samym starcie, a nie, że później przez błąd musi nadrabiać we własnym zakresie
                  • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:39
                    Oczywiście, że wszystko się da, ale to niepotrzebne komplikowanie życia wszystkim, korzystne tylko dla niektórych, bo rewolucyjne zmiany planów i zainteresowań to jednak nie jest powszechne zjawisko. Zwykle ktoś musi uzupełnić, poprawić, jeden, dwa przedmioty.
                    Zresztą nikt nie byłby na tym samym poziomie, bo jednych przedmiotów sam z siebie uczyłby się widząc sens, a innych na zzz.
                • olena.s Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:31
                  Bądźmy poważni: w żadnym systemie nie jest to łatwe. Nawet gdyby było bezprofilowe liceum o jednolitym programie, to wiadomo- człowiek poświęca więcej czasu i pracy wybranym przedmiotom. A jak sobie zmieni zdanie z łaski na ucieche na rok przed egzaminami, to i tak musi włożyć w cholere wysiłku - a często i pomocy osób z zewnatrz - żeby udało mu się to zrobic.
                • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:54
                  Ale tak było zawsze. Ba, było gorzej. Bo humanista, który zamarzył o medycynie i tak musiała zdawać maturę z historii i innego wosu czy pnosu, a oprócz tego przygotowywać się do bardzo konkurencyjnych egzaminów z 3 innych przedmiotów. Teraz absolwent klasy humanistycznej nie musi zdawać przedmiotów humanistycznych na maturze (poza podstawą obowiązkową dla wszystkich). Może te przedmioty olać, zdać na dwóje i skoncentrować na tym co musi nadrabiać.
                  • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:55
                    Ale po mat-fizie, mogłaś zdawać historię pisemną na maturze
                    • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:58
                      Teraz też możesz.
                      • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:59
                        Poza tym , nie porównuj obu matur tak dosłownie - jesteś pewna, że kiedyś po mat-fizie zdałabyś egzamin z historii na prawo, bez dodatkowego wysiłku i pracy?
                        • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:06
                          Byłoby to dużo trudniejsze niż obecnie, bo jakoś chyba (już pamięć mnie może zawodzic) uwzględniano jeszcze oceny z matury czy ostatniego świadectwa, a nie było możliwości poprawiania i uzupełniania wynikow
                          • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:10
                            Nie spotkałam się z uwzględnianiem ocen z LO w rekrutacji na studia (lata 80.)
                            • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:17
                              Coś mi się tłucze po głowie, ale mogło równie dobrze chodzić o jakieś okresy przejściowe. Kiedyś, gdy były już nowe matury, myślałam o kolejnych studiach i pamiętam, że wyciągałam świadectwo maturalne, bo sprawdzałam jakąś ocenę.

• arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:55
                              W latach 90 na prawo "wieczorowe" brano pod uwagę oceny. Wieczorowe to ono było tylko z nazwy, bo było płatne, ale zajęcia były takie jak dzienne
                          • olena.s Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:39
                            Za swiadectwo - ale chyba tylko wyniki matury - mogły być jakies niewielkie punkty dodatkowe. Natomiast w USA podobno topowe uniwersytety jednak rzucają okiem na przebieg ostatnich lat edukacj - no, ale tam nie ma prostej walki na punkty, tylko uczelnie jakoś tam sobie budują studenckie ciało, dopbierając i płeć, i kolor, i wyznania żeby imto jakoś pasowało.
                            • tinywee Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 10:34
                              "Natomiast w USA podobno topowe uniwersytety jednak rzucają okiem na przebieg ostatnich lat edukacj-"

Od 9 klasy, czyli aktualnie 1szej gimnazjum.
                              www.universalcollegeapp.com/documents/uca-first-year.pdf

Common Application - chyba też.

pl.khanacademy.org/college-admissions/applying-to-college/college-application-process/a/filling-out-the-college-application-common-application-walkthrough
                              • tinywee Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 10:35
                                3ciej gimnazjum ofc.
                              • olena.s Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 10:59
                                A formalnie - od pierwszej klasy czteroletniej High School, czyli od 13/14 roku życia. Z tym, że to nie sa kluczowe dane - najbardziej liczy sie chyba esej i wynik SAT, czy jak się tam to nazywa, oraz ogólny i społeczny profil kandydata.
                    • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:01
                      Teraz też możesz. Nic się nie zmieniło.
                    • asia_i_p Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:27
                      Ale i tak musiałaś zdawać inną matematykę niż klasa historyczna, trudniejszą.
                      • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 11:12
                        Jak to do mnie, to nie musiałam zdawać w ogóle matematyki. Byłam chyba pierwszym rocznikiem ( chociaż za ten pierwszy głowy nie dam ), który jako mat-fiz nie musiał zdawać na maturze matematyki. Zdawałam polski, historię i niemiecki ( z ustnej historii byłam zwolniona ).
                        Dzisiaj bym wybrała mat-hist-wos pewnie.
    • aankaa Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 22:48
      Ciekawe, co na to uczelnie wyższe?
      ===
      może wprowadzą (jak drzewiej bywało) egzaminy wstępne a nie zapisy
      • paszczakowna1 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 22.01.17, 23:18
        Nie ma 'zapisów'. Są wyniki matur z odpowiednich przedmiotów. Uczelnie wyższe (te przyzwoite) są to kretyńską deformą przerażone.
    • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:22
      Przecież to był nonsens, by licealiści uczyli się przedmiotów na poziomie wyższym, a tak było. Matma na wielu kierunkach studiów nie wykracza poza matematykę rozszerzoną... Maturzyści teraz uczą się czasem tylko trzech przedmiotów, a z reszty są niemal analfabetami....
    • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:38
      Profile w liceum były od zawsze. Nie należy mylić tych dawnych z obecnymi, gdzie licealista od drugiej klasy uczy się tylko kilku przedmiotów, a resztę prawie nic. Mój syn chciał uczyć się matematyki na poziomie rozszerzonym i w pakiecie dostał fizykę, informatykę na poziomie rozszerzonym i chemię dla inżynierów, z czego potrzebuje głównie matmę. By przygotować się do matury rozszerzonej z geografii potrzebuje korków... Gdzie to logika? Jestem zdecydowanie za zmianą tych chorych zasad. 16 latek, który przychodzi do liceum na ogół nie wie jeszcze co chciałby robić w przyszłości, a jest zmuszany do podejmowania tak ważnej decyzji, jak wybór profilowanej klasy w obecnym kształcie, co praktycznie zamyka mu wiele dróg...
      • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:42
        Przecież w profilu są 3 przedmioty, nie było klas, bliższych jego zainteresowaniom?
        • arwena_11 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 08:53
          Czasami są 4. W niektórych szkołach od 2 klasy wybierasz jeszcze jeden przedmiot rozszerzony
        • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 11:06
          No tak, ale z tych trzech narzuconych tylko jeden go interesuje - matematyka rozszerzona, gdyby wybrał inny profil - miałby geografię rozszerzoną, ale w pakiecie też rozszerzoną historię i wos, a jego interesuje matematyka i geografia na przykład.
          • chocolate_cake Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 11:15
            jusytka napisała:

> No tak, ale z tych trzech narzuconych tylko jeden go interesuje - matematyka ro
            > zszerzona, gdyby wybrał inny profil - miałby geografię rozszerzoną, ale w pakie
            > cie też rozszerzoną historię i wos, a jego interesuje matematyka i geografia na
            > przykład.
            >

Matematyka i geografia rozszerzona to matgeo. Tu gdzie mieszkam to jest bardzo popularny profil.
            • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 15:14
              Szkoda tylko że u nas takiego nigdzie nie ma Podałam jednak przykład Nie zawsze te profile można dopasować do swoich potrzeb bo wybiera się tylko profil a nie konkretne przedmioty Przynajmniej u nas
      • joa66 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:01
        To dlaczego nie poszedł do klasy mat-geo?
        • asia_i_p Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:28
          No właśnie, to jest dość popularny profil.
        • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 11:07
          Bo takiej klasy w moim mieście nie ma, gdyby była to oczywiście żeby poszedł, to oczywiste.
          • mamma_2012 Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 11:13
            Ale to raczej wyjątkowa sytuacja, że w okolicy jest jedno LO i to jeszcze bez najpopularniejszych profili. W takiej sytuacji trzeba szukac kompromisów albo szkola bez odpowiednich klas blisko albo dojazdy gdzieś dalej.
            • jusytka Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 15:18
              To już nie jest takie proste.... Co ciekawe nie mamy jednego LO a takiej klasy nie ma choć kiedyś była Niestety nie można wybrać samych przedmiotów tylko profil z gotowym pakietem przedmiotów który zwykle nie do końca nam odpowiada...
    • rozwiane_marzenie Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:27
      Dziewczyny, a jak Wy rozumiecie to, że w technikum jest w sumie 16 godzin geo, biol, chem i fiz. Licea mają po 4 godziny tych przedmiotów w cyklu kształcenia, a technika? Czy to znaczy, że moje dziecko idąc do technikum może mieć np. 16 godzin biologii, a geo, chem i fizyki wcale? Jak Wy to rozumiecie?
      • rozwiane_marzenie Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 09:28
        za szybko wysłałam, a chciałam wstawić artykuł do którego było moje pytanie
        wiadomosci.onet.pl/kraj/nowe-programy-nauczania-infografika/whr77vl

• tinywee Arwena, get real! 23.01.17, 10:21
          Arwena, Ty chyba masz wielki sentyment do ‘starego liceum’, prawda? A wtedy nikt nie prowadził uczniów za rączkę, żadnego wso nie było i specjalnego przejmowania się, czy uczeń wydoli (pamiętam np. temat wypracowań ‘Ariostyczne zakończenie sceny na Mont Blanc’ czy ‘Wielikaja Atieczestwiennaja Wajna – na szczęście była Koszykowa smile). Dlaczego oczekujesz takiego przedszkola teraz?

Poza tym chwała nauczycielce, że już w pierwszej klasie pokazuje uczniom, że jeśli chcą osiągnąć świetny wynik na maturze z matmy, mają pracować, pracować, pracować. Jak zapytałam młodego absolwenta matematyki na oxbridge, na czym polega talent do matmy, powiedział, że generalnie chodzi o to, że jeden gość potrzebuje na zrobienie zadania godzin siedem, a drugi trzy. Czyli, przykro mi to powiedzieć - .upogodziny rządzą. Wyposażeni w najlepsze procesory potrzebują ich mniej, ale cała reszta musi włożyć tyle czasu, ile w danym wypadku potrzeba.

Nie wiem, na jakim profilu jest Twój syn, ale z ‘moich’ czasów pamiętam, że np. w matspole było ok. 1/3 godzin z matmy mniej niż w typowym matfizie. A matura jest jedna. Jak chcesz to nadrobić całkiem bezboleśnie?

I tak, u mojego syna generalnie ćwierć klasy było zagrożone zawsze. Ale nikt nie robił z tego jakiegoś wielkiego problemu.

Ot, liceum.
          • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:16
            Ja wiem jak było kiedyś, ale mam wrażenie, ze w tym liceum czas się zatrzymał i nadal myślą, że nauczyciel to pan Bóg a rodzic nie ma żadnych praw, o uczniach nie wspomnę. Te czasy minęły i nie wrócą, rodzice znają swoje prawa.
            Co ciekawe, po semestrze nie ma w ogóle egzaminów komisyjnych ( ja pamiętam, ze były i mogłaś składac podanie o komisa po semestrze jak miałaś 1.
            Teraz np kończą fizykę w pierwszym semestrze, ale jak masz 1, to poprawkę masz dopiero koniec czerwca - czyli zdążysz wszystko zapomnieć, bo lekcji już z tego przedmiotu nie ma.
            • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:21
              Ja w ogóle nie pamiętam z moich czasów kiedy były komisyjne ale pewnie jestem starsza wink
              Jak dla mnie to jest logiczne, że na koniec roku. Bo nie otrzymujesz oficjalnie promocji do kolejnej klasy. Ocena środroczna nie jest szczególnie istotna.
              • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:23
                Ale z fizyki nie jest to ocena śródroczna tylko roczna. Oni już nie będą mieli tego przedmiotu, podobnie jak WOS-u.
                • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:29
                  A...rozumiem.
                  No to faktycznie.
                  Nie spotkałam się z tym, że przedmiot jest tylko przez pół roku. U mnie w liceum jest rok. Oni mieli pewnie po dwie godziny ale tylko semestr?
                  • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 18:10
                    dokładnie. 2h w tygodniu.
            • mamma_2012 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:28
              Wy chyba nie jesteście gotowi na państwową edukację w popularnych szkołach, gdzie chętnych nie brakuje, więc to uczniom zależy, żeby się utrzymać.
              Czas się może trochę zatrzymał, bo czasem uczą ci sami nauczyciele, którzy nas przygotowywali do matur, budynki stare itd.. Tylko przecież idąc do takich szkół wiadomo czego się spodziewać i ma to pewien "urok"
              • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:34
                Fajny mi urok wink

Sama chodziłam do tego typu liceum i potem dwa lata pracowałam w podobnym. Poziom wyśrubowany.

Po moim niepublicznym gimnazjum uczniowie dostają się do takich 2-3 najlepszych szkół w Trójmieście i czasem wracają do naszego liceum z płaczem. Po prostu niektórzy są zbyt delikatni i wrażliwi. Może my 20-25 lat temu byliśmy inni?
                • joa66 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:42
                  Cała klasa mojego dziecka z gimnazjum niepublicznego poszła do liceów państwowych. Prawie cała świetnie sobie radziła i nie zmieniała liceów, z wyjatkiem jednego ucznia. Takiego, który wylądował w liceum dziecka arweny.

O ile mam zupełnie inne zdanie o systemie szkolnictwa itd niż arwena, dopuszczam możliwość, że może faktycznie coś jest nie tak.
                  • mamma_2012 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 12:12
                    Znamy trochę "dzieci" z tej szkoły, bo jest popularnym wyborem. Nie ma dramatu, a ta pani o której pisze Arwena też do przeżycia, na zaliczenie spokojnie można zapracować i podobno całkiem sympatyczna dla uczniów. Jej syn też pewnie da sobie radę, chociaż rozumiem szok. Może rzeczywiście potrzebuje kilku godzin z jakimś biegłym w matematyce kuzynem czy korepetycji i wyjdzie na prostą.
                    • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:04
                      Pani właśnie ponownie uspokoiła syna, że korepetycji nie potrzebuje i ma z nami rozmawiać, żebyśmy go nie przenosili -bo sobie świetnie poradzi.
                      • przeciwcialo Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:12
                        To przedszkole czy liceum?
                        • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 23:05
                          Mimo wszystko jestem przyzwyczajona, że nauczyciel uczy a nie tylko wymaga.
                          • mamma_2012 Re: Arwena, get real! 24.01.17, 07:25
                            Im dalszy etap edukacji tym bardziej ma się wrażenie, że nauczyciele mniej uczą, a więcej wymagają, ale to jest związane z tym, że w krótszym czasie trzeba przyswoić większy zakres materiału. Przecież za 2 lata te dzieci będą szły na studia.
                      • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:21
                        Widocznie kobieta ma doświadczenie, że uczeń może i ma jedynkę, ale jest niegłupi i ma potencjał. Pewnie niejednego takiego ucznia miała i dobrze mu potem szło.
                  • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 12:16
                    Możliwe że to taka szkoła.
                • mamma_2012 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 11:59
                  Ja rozmawiałam z córką jak znosi taką zmianę, bo tak jak syn Arweny trafiła do podobnej szkoły po prywatnej podstawówce i gimnazjum. U niej w szkole zwłaszcza z przedmiotów profiliwych stosują wąską skalę ocen, ale ona swoją szkołę polubiła z jej wadami i zaletami i to wszystko naprawdę ma dla niej jakiś "urok". Właśnie niedawno dostała 2 z klasówki z matematyki, chodziła zadowolona, bo u nich zaliczenie w pierwszym terminie to już sukces. Jak się okazało, że nauczyciel źle zliczył punkty i ma 3+ to skwitowała "dla takich chwil warto żyćwink "
                  Tylko ona miała tu starszą koleżankę i była przygotowana na to jak wygląda codzienność i że semestr bez zagrożeń uznaje się za udany, ale z drugiej strony na wybrane studia dostaje się większość chętnych, którzy dotrwają do końca.
            • kannama Re: Arwena, get real! 23.01.17, 12:12
              Mi sie zawsze wydawało, że istotą nauki jest przyswojenie wiedzy na stałe, a nie tylko na czas zaliczenia.
            • tinywee Re: Arwena, get real! 23.01.17, 21:28
              "rodzice znają swoje prawa. "

To znaczy chcesz powiedzieć, że rodzice mają latać do nauczycieli kiedy tylko zaniepokoją się wynikami swojego dziubdziusia ze sprawdzianu 'z nieprzerobionego materiału'?? Na uniwersytecie też będą latać do wykładowców, bo 'tego nie było na wykładzie'?? Przecież licealiści to ludzie już za chwilę wchodzący w dorosłość. Kiedy mają uczyć się odporności, odpowiedzialności, znoszenia porażek i radzenia sobie ze stresem, jeśli zawsze będą mieć za sobą mamuśkę, która 'zna swoje prawa'?
              • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:02
                Nie oczekuję, że będzie przestrzegane np wso.
                Właśnie sobie doczytałam, że szkoła ma obowiązek przeprowadzić egzaminy komisyjne jeżeli uczeń wystąpi o nie w przypadku oceny niedostatecznej. Ta szkoła po semestrze tego nie respektuje a część ocen jest ocenami rocznymi.
                Dopóki ja odpowiadam za dziecko - to nauczyciele rozmawiają ze mną. Jak pani przejmie moje dziecko na wikt i opierunek - to moze za nie decydować.
            • przeciwcialo Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:10
              Po kiego ci jakies prawa. Niech sie dziecko weźmie do roboty a nie patrzy jak matka wymachuje nauczycielom przed nosem prawami rodzica. masakra, ja naprawde współczuje nauczycielom jak się z takimi Arwenami muszą uzerac. W liceum trzeba zakasać rękawy i sie uczyć.
              • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:12
                Tylko on sie uczy. Nigdy w zyciu się tyle nie uczył co w tym semestrze.
                • przeciwcialo Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:22
                  Powiem tylko tyle że oceny nijak sie mają do wynikow matury.
                  wdrozy się.
                  • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:30
                    Mam nadzieję, bo chyba osiwieję.
                • mamma_2012 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:30
                  Nie rozumiem twojego podejścia. Jeżeli dziecko się dużo uczy, a pomimo to nie zalicza semestru to niezależnie od tego, co mówi nauczyciel, potrzebna jest mu pomoc. Nie wiem czy kolega/ wujek dobry z matematyki czy obca osoba, ale na ten moment sobie nie radzi. Czekasz aż się załamie? Ta sytuacja musi być dla niego frustrująca i demotywująca.
                  • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:34
                    No korki już ma. Jeszcze niedocelowe,bo czekamy na miejsce u nauczyciela uczącego syna w gimnazjum a obecnie uczącego w Batorym. Niestety miejsce zwolni się jak odejdą maturzyści. Wkurza mnie, że nauczycielka wmawia synowi, że on nie potrzebuje korków, bo sobie świetnie radzi. Mam ochotę jej zapytać, czy to oznacza, że problem jest z nią skoro on taki świetny?
                    • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:39
                      Maturzyści odejdą pod koniec kwietnia. Nie za późno? Ktoś z rodziny tego nie ogarnie?
                      • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:44
                        Nie no już ma korki u profesjonalisty, ale będziemy po prostu mieniać.
                        • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 23:02
                          A ok, bo nie zrozumiałam.
                    • mamma_2012 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:43
                      A co ci ma mówić jak wpadasz nabuzowana wymachując WSOsuspicious
                      Wyluzuj, nauczyciel, który uczy od dziesięcioleci na koniec nie zmieni systemu, niezależnie od tego jak go oceniasz.
                      • arwena_11 Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:46
                        A nie nie nie. Ja z nią na razie rozmawiałam tylko w grudniu. Teraz na zebraniu jej nie będzie, ale powiedziała synowi, że zadzwoni do mnie porozmawiać. Bo powiedział jej, że chcemy go przenieść do prywatnej.
                  • chocolate_cake Re: Arwena, get real! 23.01.17, 22:36
                    Powiem szczerze, że gdyby moje dziecko bardzo dużo się uczyło, rozwiązywałoby mnóstwo zadań i nadal miało ocenę 1 lub 2, to na pewno pomyślałabym o jakiejś pomocy dla niego, czy to kilka godzin korepetycji czy pomoc kogoś z rodziny, kto się na tym zna. U nas mąż zawsze był w stanie pomóc, choć dzieci rzadko o to proszą.
      • morekac Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 24.01.17, 07:31
        Spytaj się ministry, jak to należy rozumieć.
    • paniusiapobuleczki Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 21:57
      Czy każdy wątek, który zahacza o liceum musi byc zmonopolizowany przez arwenę i jej problemy ze szkołą syna?
      • morekac Re: Liceum dłuższe, rozszerzonych przedmiotów mni 23.01.17, 23:07
        Ale Arwena ma problemy z każdą szkoła,bez względu na to, czy publiczna czy niepubliczna, czy to gimnazjum czy liceum czy co tam jeszcze. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka