Dodaj do ulubionych

Forma silikonowa.

23.01.17, 16:04
Kupiłam na allegro formy silikonowe do pieczenia gofrów. I mąż zasiał we mnie wątpliwość, czy na pewno atestowane i bezpieczne. O ateście na stronie nie ma ani słowa. Umyłam te formy i włożyłam puste do piekarnika na 190 stopni. Śmierdzą. To normalne? Używać, czy wywalić?

Poradźcie coś, proszę.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 16:12
      kiedys czytalam cos o szkodliwosci foremek silikonowych, ale nie przytocze dokladnych faktow. Od tamtej pory uzywam dodatkowo papieru do pieczenia, ale mam tylko jedna foremke plus do muffinkow, gdzie tez wkladam papierki. I moje nie smierdza podczas pieczenia. Ale nie pieklam nigdy na pusto.
    • mid.week Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 16:41
      Mam kilka foremek silikonowych, kupionych stacjonarnie, i one nie śmierdzą. Ale nie wiem czy mają atesty, przyznam że nie pomyślałam o tym kiedy je kupowałam.
    • eliszka25 Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 17:28
      mam foremki silikonowe do muffinek, jedna do pieczenia ciasta-pociagu i jedna do babki. zadne nigdy nie smierdzialy, ale tez zadnej nie wkladalam pustej do piekarnika. przed uzyciem wrzucalam zawsze do zmywarki. kupowalam juz dosc dawno temu i szczerze mowiac nie mam pojecia, czy maja atesty. jednak nie bardzo lubie foremki silikonowe, wiec rzadko je uzywam. zima foremka do pieczenia babki przydaje nam sie do robienia lampionow z lodu smile
    • nisar Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 17:32
      Chyba jednak wypróbuję - strasznie za mną chodzą te gofry.
      Od jednego razu się tak chyba zaraz nie otruję, nie?
      • mid.week Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 17:43
        Raczej nie wink Nawet jeśli to gofer jest jak eliksir zdrowia. Coś co jest tak pyszne musi mieć właściwości lecznicze!
        Swoją drogą nie wiedziałam ze są takie. Daj znać jak wychodzą z piekarnika, chętnie pozbędę się gofrownicy bo mam za małą kuchnię na zbędne gadzety.
        • nisar Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 18:06
          No więc ja się skusiłam na te silikonowe, bo gofrownica nie tylko że zawala miejsce, to jeszcze zaczęły gofry do niej przywierać i w rezultacie miałam gofrowe okruchy, a nie gofry smile
          Na razie pachnie rajsko, o smaku wypowiem się po konsumpcji.
          • ola_dom Re: Forma silikonowa. 24.01.17, 09:24
            nisar napisała:

> Na razie pachnie rajsko, o smaku wypowiem się po konsumpcji.

Przepis, przepis poproszę!
            Ja kupiłam dawno takie foremki w Lidlu - i leżą, wprawdzie zajmują mniej miejsca niż gofrownica - ale dwie czy trzy próby zniechęciły mnie do dalszych uncertain. Zrobiłam jakąś ciapę, w ogóle nie były chrupiące, porażka na całej linii.
    • sayyida Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 19:00
      Kocham silikonowe foremki do mufinek i mam silikonowe podkładki zamiast papieru do pieczenia. Wszystko z ikea, nic nie smierdzi, na pusto nie używałam.
    • quesuerte Re: Forma silikonowa. 23.01.17, 19:04
      Mialam trzy. Dwie ok, a jedna zostawila na muffinach nieprzyjemny smak. Wyrzucilam, ale i od tamtej pory jakos generalnie mnie od silikonu w wyzszej temp odpycha...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka