Dodaj do ulubionych

Komunia- kilka pytań

29.01.17, 20:58
W maju czeka mnie komunia córki,zastanawiamy się nad sukienką i resztą. W związku z tym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych mam;
- rękawiczki,potrzebne? właściwie po co? smile
- bolerko czy lepiej sweterek?
- torebka na różaniec i książeczkę praktyczniejsza chyba na długim pasku (na skos)?

Opowiedzcie jak to było u Was
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 21:22
      Dziewczynki miały miec wolne ręce-żadnych torebek ale wiem, że czasami sa zalecane wręcz, więc może sie dopytać u źródła lepiej, rękawiczki w maju to dla mnie osobiście jakieś kuriozum-nie było u nas takich dziwactw.
      • bulzemba Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 22:20
        Rękawiczki to dziwactwo! No proszę cię! Przed uroczystością staliśmy przed kościołem. Byłam w wiosenno/jesiennym płaszczu i mnie telepało z zimna.

Zależy czy masz komunie pod koniec maja czy na początku. Początek maja bywa zimny. Mojej córce przydały się nie tylko mitenki i sweter (nie sweterek) ale też kurtka, i to coś więcej niż polar. Do tego grube rajstopy.

Dwa tygodnie potem szłyśmy do kościoła prawie w t-shirtach. Maj bywa kapryśny.
        • slonko1335 Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 07:08
          Córka miała komunie w maju, było zimno i bardzo wietrznie ale nie na rękawiczki, no ale my dziwni jesteśmy najwidoczniej i w maju rękawic nie nosimy, dla mnie rękawice to okolice zera...
          • memphis90 Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 09:28
            Przecież rękawiczki komunijne są z delikatnej koronki, nie z polaru na wełnie uncertain Dawniej kobiety całą wiosnę nosiły eleganckie cienkie rękawiczki (moja babcia dalej nosi), a jeszcze dawniej - to i latem.
            • slonko1335 Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 10:56
              Masz rację dawniej, babcia...dla mnie to po prostu dziwactwo w maju u dziesięciolatki no ale w końcu to jej dzień więc jak sobie chce mieć to czemu nie.
              • memphis90 Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 11:13
                Nie dziwactwo, tylko komunijna elegancja... wink Taki kanon. Ja bym się zapłakała, gdyby mi do komunii zakazali w koronkowych rękawiczkach pójść. A i dzisiaj, gdybym miała garderobę odpowiednią, chętnie nosiłabym rękawiczki wiosną.
                • slonko1335 Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 11:24
                  aż sprawdziłam zdjęcia z komunii mojej córki bo jakoś nie rzuciły mi się w oczy te rękawiczki ale w sumie uwagi nie zwracałam specjalnie i na 30 dzieci na zdjęciu w rękawiczkach.... jeden chłopiec-ale nie są z koronkiwink ale im starsze zdjęcia tym zarękawiczkowanych więcejwink u nas temat rękawiczek w ogóle nie wypłynął wiec może siostra dzieciakom z głowy wybiła, nie mam pojęcia, pamiętam tylko, ze zaznaczała że mają mieć wolne ręce i nie zabierać żadnych torebek, świec, różańców itp.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 08:36
        No, ale w rękawiczkach nei tylko chodzi o to, żeby nie było zimno, ale też są one dodatkiem do stroju, tak jak rękawiczki do balowej sukni nie mają cię grzać, tylko "wyglądać".
    • izabela1976 Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 22:19
      U nas były rękawiczki - po co? Nie wiem, ale dziewczynkom się podobały smile
      sweterek - najlepiej taki, który można także na inne okazje wykorzystać
      torebkę miała na długim pasku, dzięki temu miała wolne ręce (w torebce miała książeczkę, korzystały dzieci z nich do modlitwy po przyjęciu komunii)
    • na_pustyni Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 22:32
      Bez rekawiczek, bez torebki, ze sweterkiem (to byl chlodny maj)
    • heca7 Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 22:43
      U nas bez rękawiczek , bez torebki, żadnych książeczek a już różaniec to do czego w trakcie mszy komunijnej?
      Jak córka chce rękawiczki to bym kupiła, ostatecznie to nie jest jakiś wydatek a dziecko się ucieszy. Ja do dziś pamiętam jak ubzdurałam sobie, że chce mieć kwiatki i strasznie się cieszyłam kiedy zaraz po komunii dostałam je od ciotki. Mama miała inne zdanie i coś się tam krzywiła, nie pamiętam już. Ale potem pojechaliśmy do fotografa i praktycznie na każdym zdjęciu mam bukiet tych frezji, żółtych smile I jaką zadowoloną minę! Nie pamiętam nawet dobrze co dostałam a ten bukiet tak.
      Dałabym dziecku sweterek.
    • hedna Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 22:59
      Komunia jest na początku maja,może być zimno. Sukienkę będziemy szyć,mam fajną krawcową.
    • andaba Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 23:17
      Rękawiczki -moja starsza miała, potem uświniła przy sypaniu kwiatków, miałam młodszej kupić, zapomniałam, poszła bez. Nie ona jedna.
      Bolerko - zależy jaka sukienka, jak alba to one są z takimi pelerynkami przeważnie i nie pasuje ani bolerko, ani pelerynka, lepiej upchać coś ciepłego pod spód.
      Torebka - do alb są z reguły woreczki z tego samego uszyte, do sukienki też można. O ile dziecię nie ma kataru to torebka jest zbędna, przecież nie będzie się modlić na różańcu w czasie mszy, a i dziękczynienie można zmówić bez książeczki.
      • andaba Re: Komunia- kilka pytań 29.01.17, 23:19
        A, doczytałam, że sukienka - to co wam będzie pasować, mi się pelerynki podobają, ale bolerko przy odpowiednim kroju sukienki też będzie ładnie wyglądać. Tylko czy uda ci się ładne kupić?
    • mika_p Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 00:18
      Rękawiczki były i sweter, a co do torebki, to nie pamiętam.

O sweterku i bolerku wątek na f. Zakupy:
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,163125013,163125013,komunia_bolerko_czy_sweterek_.html
      • 3-mamuska Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 00:40
        Ja pamietam ze swojej komuni ze do sukienek były takie torebki ze sie na nadgarstku trzymało.
        Różaniec (musieliśmy kupic przed Komunia to kazdy miał i na mszy) książeczka i chusteczki.
        Miałam biały sweterek i to pozniej wykorzystany na weselu u kuzynki ,na niedziele do kościoła był piekny.
        Razem z sukienka kupiła mi mama pelerynkę.
        Zakładałam zmianie, na biały tydzien.
        Pozniej na Boże ciało i sypanie kwiatków.
        A u pelerynka sie przydała na rocznice komunii.
        Ze sweterka wyrosłam a pelerynka była ok.
        Jak szyjesz sukienkę nich ci krawcowa zrobi zakładki z 10cm na dole i trosze szersza w pasie i tez zakładki. Pamietam ze pod rocznica mama odpruła wyprała wyprasowała i było ok.
    • raszefka Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 09:02
      Rękawiczki, bo ładnie, chyba że uważasz inaczej. Torebka chyba lepiej na pasku, rożaniec na mszy nie jest konieczny, książeczka to nie wiem, ale dobrze mieć coś, gdzie się schowa chusteczki. Na wierzch to też kwestia gustu, u mnie sweterko-bolerko i pelerynka, inne dziewczynki miały też futrzaste bolerka albo z tkaniny takiej, jak sukienka.
    • mirkad Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 10:27
      u mojej córki: rękawiczki bo u nas w kościele zimno jak diabli a na dodatek dwa lata temu maj był zimny. Z tych powodów też sweterek - z wierzchu b. ozdobny, od spodu biały polar. Torebka na pasku a la listonoszka.
    • loola_kr Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 10:33
      Rękawiczki niepotrzebne
      Obojętnie, co córka lubi, moja miała sweterek
      Tak naprawdę torebka też niepotrzebna, tylko w tygodniu czasami korzystali z książeczki, z różańca w ogóle.
    • ga-ti Re: Komunia- kilka pytań 30.01.17, 11:17
      Moja się rękawiczkami zachwyciła i chce, obowiązku nie ma.
      Zależy, jakie rękawki będzie miała sukienka, jak szersze, bufiaste, to nie wiadomo, czy sweterek się zmieści, nie zniekształci, wygniecie, lepiej dobrać do sukienki, sweterek się wykorzysta na inne okazje, mojej młodej pelerynki bardzo się spodobały. Jak będzie zimno dobrze mieć koszulkę z długim rękawem pod spód. A jak deszcz to zwykłą kurtkę, płaszcz, w kościele można zdjąć przecież.
      Torebka niby zbędna, ale dziewczynki często lubią torebeczki wink u nas kiedyś szyli w komplecie do alb takie 'woreczki' na na sznureczku na nadgarstek zakładane, na pasku pewnie wygodniej, ale też zależy jaka sukienka/alba czy ten pasek na skos będzie ok.

Moja chce wianek z żywych kwiatków, a na biały tydzień sztuczny, i mam dylemat, bo te niby żywe kwiatki to trochę ściema, poprzyklejane na gorący klej wink u znajomej nie wytrzymały jednego dnia. Macie jakieś doświadczenie w kwestii wianków?
      • arkadiusz.mol [...] 25.04.19, 07:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • madame_edith Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 08:05
      Moja chciala to kupilam, z punktu widzenia praktycznego bysmy sie doskonale obyly 😜
    • mgla_jedwabna Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 08:10
      Pod względem stylu sukienka komunijna, mimo nazywania albą, nadal jest miniaturą sukni ślubnej. Współczesne suknie ślubne są de facto sukniami balowymi. Dodatki do takiej sukni nie są dobierane dla ochrony przed zimnem. Rękawiczki do lat 60-tych stanowiły część formalnego stroju damskiego. Torebka do sukni balowej musi być malusieńka i raczej nie na pasku. Sweterków się nie zakłada do sukni. Założyłabyś sweterek do sukni ślubnej?

Te wszystkie dylematy pokazują tylko, jaką bzdurą jest współczesny strój dziewczynki idàcej do komunii. Przed wojną była to sukienka długości stosownej dla ośmiolatki, która mogła być potem używana jako sukienka odświętno-wizytowa. Czyli bez szału. Wyjątkowość okazji podkreślało się dodatkami (welonik, wianek). Nikt nie robił z dzieci starych maleńkich w sukniach balowych do kościoła na 9 rano.
      • 35wcieniu Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 08:20
        "Założyłabyś sweterek do sukni ślubnej?"

Księżna założyła, to ja bym nie mogła? tongue_out

PS. Wątek ma 2 lata, myślę że autorka ogarnęła temat.

https://bridebookpl.files.wordpress.com/2015/09/e7owzg0ahorl.jpg?w=594
    • flegma_tyczka Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 08:13
      Za moich czasów były taka komunijna torebka z materiału na książeczkę i różaniec. Miałam sweterek rozpinany.
      Maj był ciepły, ale maj generalnie to jeszcze loteria, może być zimny, zwłaszcza w pierwszej połowie.
    • janja11 Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 09:14
      Ja bym z córką pogadała, bo to jej impreza.
      Już akcesoria jak torebka, rękawiczki, wianki itd. zostawiałabym do jej wyboru.
      Faktem jest, że o ile torebka się przydaje, bo można w niej pochować rozmaite przydasie, to już rękawiczki to taki extra gadżet bez szczególnego zastosowania.
      Raz w życiu takie impreza. Daj córce poszaleć.
      • aankaa Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 10:31
        ta impreza była 2 lata temu
        • scarlett74 Re: Komunia- kilka pytań 25.04.19, 11:13
          kto to wywleka...😛
          A na głównej, też bez polotu, nie chciało się nic płodzić, to bach artykulik sprzed roku...🤢

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka