Dodaj do ulubionych

faceci i ich logika

02.02.17, 09:27
czytam biografię Polańskiego, wydana dawno, mało poprawna politycznie. Co mnie uderza to fakt jego powodzenia wśród kobiet (zanim został sławny również) - mały, brzydki Polak hmmm. No być może miał tak interesująca osobowość i umiejętności. Oczywiście zawsze chętnie z tego korzystał, nic dziwnego.
Ale najbardziej mnie zadziwia ten dysonans - opisuje swój związek z Sharon Tate jako wielką miłość, to jak jej uroda działała na niego, jakie mieli pokrewieństwo dusz i jaki czas wspólnie spędzony był najlepszym w jego życiu. kochali się na zabój, byli najlepszymi przyjaciółmi. A jednak to wszystko nie powstrzymało go przed sypianiem z innymi kobietami (zapewne w tym czasie miała także miejsce słynna akcja z trzynastolatką) - no co jest z tymi facetami??? Serio myślenie tylko qtasem przyćmiewa miłość, przyjaźń i lojalność wobec swojej żony? W relacji Polańskiego absolutnie żadnych wzmianek świadczących o wyrzutach sumienia, moralności, po prostu sucha relacja - Sharon wyjechała na weekend a mnie zdarzyło się przespać z młodą, ładną modelką.
A może to kwestia środowiska i czasów w jakich żyli?
Tak czy owak, dla mnie niepojęte.
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: faceci i ich logika 02.02.17, 09:34
      sanrio napisała:
      > Ale najbardziej mnie zadziwia ten dysonans - opisuje swój związek z Sharon Tate
      > jako wielką miłość, to jak jej uroda działała na niego, jakie mieli pokrewieńs
      > two dusz i jaki czas wspólnie spędzony był najlepszym w jego życiu. kochali się
      > na zabój, byli najlepszymi przyjaciółmi. A jednak to wszystko nie powstrzymało
      > go przed sypianiem z innymi kobietami (zapewne w tym czasie miała także miejsc
      > e słynna akcja z trzynastolatką)

Sprawdź daty, zanim zaczniesz takie bzdury wypisywać.

> no co jest z tymi facetami??? Serio myślenie
      > tylko qtasem przyćmiewa miłość, przyjaźń i lojalność wobec swojej żony?

Były lata siedemdziesiąte, żyli duchem wolnej miłości. Naprawdę tak trudno wziąć pod uwagę kontekst historyczny?
      • ichi51e Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:18
        I kurcze co sie z tym stalo? Raczej koles jest erotomanem.
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:37
        😄 to ty sprawdź daty sieroto. To nie były lata siedemdziesiąte.
    • nathasha Re: faceci i ich logika 02.02.17, 09:40
      Jakie zycie byloby nudne gdyby wszyscy byli tacy sami
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:42
        Noooo. Ciekawe jakbyś śpiewała gdyby o twojego męża chodziło. Tez byś się cieszyła ze życie jest takie urozmaicone?
        • nathasha Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:40
          Jesli bym byla za otwartymi zwiazkami to pewnie bym miala takiego meza i by mi to nie przeszkadzalo, gdyby seks sie dla mnie nie liczyl a dla faceta jak najbardziej to nie chcialabym go ograniczac, serio uwazasz ze jedyny szczesliwy i poprawny model wspolnego zycia to lojalna do bolu monogamia?
        • mallard Re: faceci i ich logika 02.02.17, 12:01
          sanrio napisała:

> Ciekawe jakbyś śpiewała

Jak byś.
    • muchy_w_nosie Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:02
      Kiedyś ematka linkowała stand up psycholog - trenerki na temad zdrad ... warto oglądnąć .... super wyjaśnia zasady zdrad. To było w wątku o zdradzie z przed 2-3 miesięcy
      • anika772 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 15:26
        O to chodzi?
        www.youtube.com/watch?v=P2AUat93a8Q
    • aqua48 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:04
      Jak czytasz zwracaj uwagę na daty. Sharon Tate zginęła sporo przed ekscesami Polańskiego i być może gdyby nie tragiczna śmierć jej i ich dziecka, Polański byłby dużo wcześniej statecznym mężczyzną co wszystkim wyszłoby na dobre.
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:36
        No ale co mam sprawdzać przecież czytam to co on napisał w książce. Ekscesy były za życia Sharon
        • default Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:58
          Napisałaś, że eksces z 13-latką miał miejsce w czasie małżeństwa z Sharon, a wydarzył się prawie 10 lat później.
          • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:27
            ten konkretny tak, ale przecież było ich mnóstwo za życia Sharon.
      • basiastel Re: faceci i ich logika 02.02.17, 17:05
        A ja czytałam, że ona chciała go zostawić, bo wcale szczęśliwa z nim nie była. Więc pewnie by się nie ustatkował.
    • jola-kotka Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:09
      Po pierwsze do takiego zycia tu panienka tam panienka trzeba miec odpowiedni charakter ,srodowisko sprzyjalo napewno co do czasow nic sie do tej pory nie zmienilo ,w tym srodowisku na calym swiecie lozko to droga do kariery.
    • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:22
      Co jest dla Ciebie niepojęte? Że ile par, tyle sposobów na związek? Że nie ma jednej sztancy dla relacji uczuciowych? Że to, co wydaje się dla Ciebie beznadziejne, dla innych jest sposobem na życie?
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:39
        Tak właśnie to. Wkładanie fujary gdzie popadnie (mając żonę) sposobem na życie?
        • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:50
          A co cię obchodzi innych sposób na życie? O swingersach nie słyszałaś? O związkach cuckold też nie? Jeśli żonie i mężowi to odpowiada, pragną tego, to co ich obchodzi opinia sanrio?
          • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:56
            Ty zdrowa jesteś?? Gdzie wyczytałaś że żonie to odpowiadało? Uwielbiam te teksty "co cię obchodzi...(wstaw dowolną sytuację) 😄 Obchodzi mnie o tyle, że lubię poznawać różne ludzkie dziwactwa, zabronisz mi? 😄
            • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:09
              Nigdzie nie wyczytałam, że żonie to NIE odpowiadało. Odnoszę się do ogółu ludzi, bo napisałaś o facetach a nie o jednym facecie oraz o ich logice.
              • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:26
                no ok. I właśnie tu jest pies pogrzebany, bo o ile dwoje ludzi godzi się na pewien układ (tak jak swingersi podejmują zwykle wspólnie decyzję o tym, że będą swingować) to brak jest dysonansu. A tu wkracza i kłamstwo, bo Polański napisał wyraźnie, iż nie chciał aby Sharon dowiedziała się o tym bzyknięciu modelki. Stąd tez mój wniosek, że jednak to nie była ich wspólna decyzja. Zdradzał też tylko on, ona była wierna.
                No więc piszę o ogóle na ich przykładzie, bo zazwyczaj jest tak, że zdrada i kłamstwo nie mają wspólnego mianownika z umową partnerską "śpimy z innymi ludźmi"
                • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:37
                  Wiesz, to są ludzkie dramaty, zapewne także i Polańskiego - lawirowanie pomiędzy naturą a miłością do kobiety. Tu nie ma wygranych, niestety.
    • araceli Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:23
      sanrio napisała:
      > czytam biografię Polańskiego,
      (...)
      . A jednak to wszystko nie powstrzymało
      > go przed sypianiem z innymi kobietami (zapewne w tym czasie miała także miejsc
      > e słynna akcja z trzynastolatką) -

Chyba słabo czytasz, skoro nie ogarniasz dat odległych o jakąś dekadę big_grin
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:40
        I to jest w tym wszystkim najważniejsze? Odniesiesz się jakoś do meritum?
        • araceli Re: faceci i ich logika 02.02.17, 10:44
          Owszem bo Twoje 'meritum' nie istnieje więc nie ma do czego się odnieść.
    • vaikiria Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:04
      Wystarczy poczytać to forum, żeby się przekonac, że to logika niekoniecznie męska smile Niektórzy tak mają, że nie tworzą związków monogamicznych i już.
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:31
        ale w sumie czym jest monogamia? Chodzi tylko i wyłącznie o sferę seksualną?
        "wątpię czy kiedykolwiek będę umiał na stałe dzielić życie z inna kobietą - choćby nie wiem jak piękną, inteligentną, pogodną, wyrozumiałą (...)" - Polański, rok 1989
        • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:36
          I ja go rozumiem, niektórzy tak po prostu mają, a inni albo się na to godzą albo nie wchodzą w takie związki. Gorzej, gdy wszystko jest ukrywane.
    • barbibarbi Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:12
      Ale to nie jest logika facetów ogólnie, tylko jakiejś grupy facetów. To trzeba mieć taki charakter szmatławy. Są tacy teraz i zawsze byli, kobiety też się takie zdarzają. Niektórzy tylko mają przygody seksualne, ale są takie egzemplarze, które się zakochują wielokrotnie i prowadzą podwójne, potrójne życie. To jest dopiero nieszczęście i stres, a ile pracy i ukrywania się dla nieszczęśnika big_grin
      W starej komedii "Och Karol" to był wzorcowy kochaś. Znam podobnego w realu.
    • default Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:16
      Sharon zdawała sobie sprawę z tego, że Polański raczej nie będzie monogamiczny - i widocznie jakoś się z tym godziła. Czy było to dla niej trudne czy nie, to już tylko ona sama wiedziała i my się nie dowiemy. Powiedziała kiedyś, że mają dobry układ: on ją okłamuje, ona udaje że wierzy w te kłamstwa. Być może był to bolesny sarkazm, być może ten "dobry układ" kosztował ją sporo - ale to był JEJ wybór. Nie była biedną zahukaną "żoną przy mężu", mogła się rozwieść w każdej chwili.
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:20
        o właśnie. Okłamuje - słowo klucz. I ja nie piszę o tym, czy Sharon była biedna i zahukana, tylko o tym co kieruje ludźmi, którzy koniecznie muszą, będąc w związku, okłamywać i zdradzać.
        • default Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:41
          Jak zdradza, to i okłamuje smile jedno pociąga za sobą drugie - chyba że żona/mąż nie robi problemu ze zdrad do tego stopnia, że jest w stanie zaakceptować komunikat "Kochanie, dziś wrócę do domu później, bo mam spotkanie z kochanką/kochankiem".
          A co kieruje ludźmi którzy zdradzają ? Cóż, na to chyba nie ma jednej odpowiedzi.
          Napiszę jedno -analizowanie tej kwestii na przykładzie akurat Polańskiego (czy jakiejś innej gwiazdy ze świata filmu/show businessu) to trochę mało miarodajne jest....
          • ichi51e Re: faceci i ich logika 02.02.17, 12:04
            Zepsulo by to caly dreszczyk imho. "Ok to ja sobie wlosy zrobie. Albo moze na zakupy pojde. Przelej ze 2k. Dzieki"
            • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 12:07
              Tak, iyho. A u innych to właśnie daje dreszczyk - Kochanie, wrócę później, bo... sam wiesz. wink
        • nenia1 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 17:30
          sanrio napisała:

> I ja nie piszę o tym, czy Sharon była biedna
          > i zahukana, tylko o tym co kieruje ludźmi, którzy koniecznie muszą, będąc w zw
          > iązku, okłamywać i zdradzać.

Czasem chcą mieć ciastko i zjeść ciastko, a czasem motywy bywają znacznie bardziej skomplikowane i wcale niekoniecznie muszą się opierać wyłącznie na chęci bzykania. Polański miał bardzo trudny życiorys, nie zapominajmy, że dzieciństwo spędził w getcie, że stracił ciężarną matkę w Oświęcimiu, a matkę bardzo kochał, że opiekowali się nim zupełnie obcy ludzie ryzykując życie i nie była to opieka w dzisiejszym rozumieniu tego słowa, że żył w czasie wojny również na ulicy, utrzymując się z kradzieży, że prawie cała jego rodzina i większość przyjaciół zginęła w czasie wojny, a na koniec że ojciec poznał inną kobietę, która nienawidziła młodego Polańskiego.
          Oczywiście, nie usprawiedliwiam, ale nie da się powiedzieć, że takie dzieciństwo nie miało na niego wpływu. Może nie potrafił odnaleźć się w zwykłym związku, życie seksualne ludzi bierze się jednak z ich głowy, zdradzanie, częste zmiany partnerów, seks z przypadkowymi osobami często wynika z różnych psychicznych zaburzeń.
    • triss_merigold6 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:31
      To środowiska aktorsko-artystyczne, zawsze miały taki styl życia i obyczaje.
    • 18lipcowa3 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:32
      Serio myślenie tylko qtasem przyćmiewa miłość, przyjaźń i lojalność wobec swojej żony

Serio serio.
      • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:52
        smuteczek, nie?
        • 18lipcowa3 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 16:37
          no życie
          ja tam korzystałam z tego w swoim czasie
    • dziennik-niecodziennik Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:35
      to nawet nie jest męska logika, bo są kobiety ktore mają podobnie. ale kobiety to jeszcze pohamowuje stereotyp - ze "nie wypada".
      a mężczyźni - cóż. ja tego zrozumiec nie mogę. to chyba trzeba miec jakiś defekt charakteru, bo jak to inaczej wytłumaczyc? że ich instynkt rozmnażania pcha - no nie, bo z reguły bardzo dbają o to żeby sie jednak nie rozmnożyc. ot, cudza dupa zawsze ciekawsza i tyle.
      • triss_merigold6 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:38
        To zapotrzebowanie na adrenalinę i zmieniające się bodźce, a nie charakter. I owszem, kobiety też to miewają.
        • dziennik-niecodziennik Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:44
          adrenalinę i bodzce mozna sobie zapewnić wieksze dużo tańszym kosztem niż akurat kochankami.
          • triss_merigold6 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:45
            Nie taką.
            • dziennik-niecodziennik Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:53
              taką taką. różnica w orgazmie i - cytując - "kocurkowaniu".
              • 18lipcowa3 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 16:38
                masz na mysli burdel?
          • 18lipcowa3 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 16:38
            ale oni lubią te łzawe romanse własnie
        • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:54
          albo może kompleksy? Tutaj kompleks niskiego, niezbyt urodziwego polskiego Żyda, który musi coś udowodnić.
    • ta_karola Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:47
      W przypadku mężczyzn bardzo duże znaczenie ma wzór jaki daje ojciec lub też brak wzoru. Zazwyczaj zdarzający ojciec ma zdradzających synów. Zazwyczaj ojciec olewający rodzinę ma olewających rodzinę synów.
    • sanrio Re: faceci i ich logika 02.02.17, 11:50
      kurde, dlaczego moje posty wyświetlają się po dwa razy?????
    • anika772 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 12:04
      Wielka miłość, fascynacja, pokrewieństwo dusz, a jednak- co obca, to obca.
      Z tym, że Polański chyba nie jest do końca reprezentantem "facetów". Czy on nie cierpi na seksoholizm? Dodaj do tego bycie sławnym reżyserem, przekonanie o własnej wyjątkowości i bezkarności, i masz to co masz.
      • black-cat Re: faceci i ich logika 02.02.17, 17:19
        Teraz to już raczej nie na seksoholizm cierpi.
    • nowel1 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 12:08
      Może po prostu warto zdobyć się na trochę dystansu i przestać stawiać seksualną wyłączność na piedestale wink
      Tudzież zrównywać jej wagę z miłością i przyjaźnią.
      • kropka_kom Re: faceci i ich logika 02.02.17, 17:34
        No ale nie przeszkadzałoby ci jakby np.mężulek wieczorem wychodził do innej mówiac pa kochanie jestes taką wyrozumiałą przyjaciólką ale idę sie trochę zabawić .
        • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 17:44
          A gdybyś Ty tak mówiła mężulkowi? wink
          • triss_merigold6 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 17:59
            To bym kopnęła w d..ę rogacza. Wielokąty owszem, kiedyś czemu nie, ale zero reakcji pana na info, że pani idzie się zrelaksować? No, chyba, że mają zupełnie otwarty układ.
            • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 18:01
              Może być otwarty jednostronnie. wink
              • triss_merigold6 Re: faceci i ich logika 02.02.17, 18:05
                Co kto preferuje.
                • thank_you Re: faceci i ich logika 02.02.17, 18:06
                  No właśnie. smile
    • bei Re: faceci i ich logika 02.02.17, 17:17
      Zapewne gdy stracil- to dopiero wowczas docenil...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka