Dodaj do ulubionych

Niewiarygodne!

06.02.17, 10:43
Po prostu niewyobrażalne!! W pale się nie mieści!!! Słów brak...

www.bankier.pl/wiadomosc/Finansowy-wielki-brat-czyli-rzecz-o-Centralnej-Bazie-Rachunkow-7497144.html
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 10:49
      Czas przenosić oszczędności za granicę. Władzuni zależy na tym, żebyśmy inwestowali, czy tego chcemy czy nie.
      • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 10:54
        spanish_fly napisała:

> Czas przenosić oszczędności za granicę. Władzuni zależy na tym, żebyśmy inwesto
        > wali, czy tego chcemy czy nie.

Tak, najważniejszy jest ostatni akapit:

-----------------
        Cel tego przedsięwzięcia nie jest do końca jasny. Można się tylko domyślać, że jest to narzędzie przygotowywane do wyegzekwowania jakiś nowych podatków, prawdopodobnie nałożonych na majątek, a nie na dochód.
        ----------------

co już swego czasu zapowiadał PolzkeZbaw w słynnym wywiadzie, że on tego nie planuje ale są takie możliwości....
        • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:37
          dyzurny_troll_forum napisała:
          > -----------------
          > Cel tego przedsięwzięcia nie jest do końca jasny. Można się tylko domyślać, że
          > jest to narzędzie przygotowywane do wyegzekwowania jakiś nowych podatków, prawd
          > opodobnie nałożonych na majątek, a nie na dochód.
          > ----------------

Wariant cypryjski się szykuje.
          • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:41
            araceli napisała:

> Wariant cypryjski się szykuje.

Najzabawniejszy jest punkt o rejestrowaniu umów o skrytki bankowe. Już nawet złota się nie da bezpiecznie trzymać....
    • default Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 10:58
      A to czytaliście:
      www.bankier.pl/wiadomosc/Kaczynski-Najpierw-panstwo-potem-wlasnosc-i-rynek-3650493.html

Byłoby śmieszne, gdyby nie było przerażające....
      • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:02
        default napisała:

> A to czytaliście:

Tak, układa się w sensowną całość... w taki -można by powiedzieć- plan! Dużo bardziej realny plan niż te prymitywne prezentacje Morawieckiego.

Ja zabrałem z Polski wszystko na początku 2016, więc obserwuję to na lekkim luzie....
        • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:37
          Nie wiem co Cie tak strasznie w tym projekcie oburza. W Szwecji bardzo ciezko zaplacic gotowka gdziekolwiek wiec jakbys nie umial sam wywnioskowac to prawie wszystkie rachunki sa gdzies do kogos przypisane. W Belgii powyzej pewnej kwoty nie mozna zaplacic gotowka i zapewne w paru innych krajach europejskich tez nie. W USA jak placisz za kawe gotowka to jestes z automatu podejrzany bo duzo osob placi kredytowka za wszystko.

Nie, ze aktualny rzad popieram. Tylko, ze gdyby ten kretynski system chcialo wprwadzic PO to zaraz znalazlaby sie jakas racjonalizacja.
          • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:46
            black_halo napisała:

> Nie wiem co Cie tak strasznie w tym projekcie oburza. W Szwecji bardzo ciezko z
            > aplacic gotowka gdziekolwiek wiec jakbys nie umial sam wywnioskowac to prawie w
            > szystkie rachunki sa gdzies do kogos przypisane. W Belgii powyzej pewnej kwoty
            > nie mozna zaplacic gotowka i zapewne w paru innych krajach europejskich tez nie
            > . W USA jak placisz za kawe gotowka to jestes z automatu podejrzany bo duzo oso
            > b placi kredytowka za wszystko.

W Polsce tez istnieją ograniczenia w obrocie gotówkowym... a teraz może coś na temat?

Podpowiadam: wątek nie jest o dostępnych rodzajach płatności, a o centralnej bazie majątku obywatela do której byle cu*j będzie miał dostęp!

• black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:21
              A jak sadzisz, jak wszystkie transakcje sa rejestrowane to co? Rzad nie ma dostepu do tych informacji? Na jakim Ty swiecie zyjesz. Wszystko co oplacisz karta zblizeniowa, kredytowa, bankowa, telefonem, smsem - wszystko to jest do Ciebie przypisane i z cala pewnoscia jest gdzies zarejestrowane bo wlasnie po to te systemy wprowadzono. Wcale nie dla Twojej wygody tylko wlasnie po to, zeby rzad, bank i sluzby wiedzialy co i gdzie kupujesz, za ile itd. Po to sa tez ograniczenia w obrocie gotowkowym. Roznica jest taka, ze tu masz powiedziane, ze taki rejestr bedzie a w innych krajach on juz jest tylko jakos Ci ta informacja umknela bo Cie to nie interesowalo.

W takiej Belgii jak idziesz kupic sobie aparat foto w sklepie z elektronika to musisz pokazac dowod co mnie szczerze zaszokowalo. Chlopisko w sklepie upieral sie, ze to dla ulatwienia w kwestii gwarancji bo jak zgubie rachunek to nadal moge przyjsc i reklamacja bedzie uznana. I na nic sie zdaly moje przekonywania, ze na pewno nie zgubie a jak zgubie to nie bede zglaszala pretensji tylko przyjde i kupie nowy. W koncu po 20 minutach dyskusji facet powiedzial, ze nie moze mi sprzedac bez danych osobowych. Poszlam do innego sklepu - to samo. Poszlam do makro ale zreflektowalam, ze tam jest wstep z karta na ktorej sa moje dane. Przez internet - to samo. To, ze nikt tego oficjalnie nie oglosil to nie znaczy, ze tego nie ma. A jest nawet jeszcze gorzej bo facet ze sklepu w ogole nie byl w stanie mi wyjasnic gdzie moje dane wedruja.
              • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:25
                black_halo napisała:

> A jak sadzisz, jak wszystkie transakcje sa rejestrowane to co? Rzad nie ma dost
                > epu do tych informacji? Na jakim Ty swiecie zyjesz. Wszystko co oplacisz karta
                > zblizeniowa, kredytowa, bankowa, telefonem, smsem

PiSowski trolu, nie zmieniaj tematu wątku i nie rozmydlaj! Wątek nie jest o rejestrowaniu transakcji czy innych przepływów!
                • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:47
                  Nie nazywaj mnie pisowskim trollem tylko dlatego, ze sie z Toba nie zgadzam. W krajach zachodnich przeplyw informacji na temat Twoich rachunkow jest lepszy niz w Polsce i miej swiadomosc, ze rzad wie o Tobie wszystko co chce wiedziec. Tylko oficjalnie nie oglosil. Skad wiem? Bo posiadam jakies tam oszczednosci emerytalne, rachunki inwestycyjne i tym podobe i od paru juz lat wypelniam sobie zeznanie podatkowe przez internet. I w tym zeznaniu jak najbardziej wyszczegolnione sa rozne rachunki uprawniajace do obnizki podatku dochodowego. Skad ministerstwo finansow wie skoro umowe zawarlam z teoretycznie prywatna instytucja finansowa?

Ja doskonale rozumiem o czym jest watek. Ty zwyczajnie nie rozumiesz jest jestes inwigilowany od wielu lat a obecny projekt Cie oburza bo stworzyl go PiS. Gdyby stworzyla go PO albo chociaz Nowoczesna to bys sie postaral jakos to zracjonalizowac.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:55
                    black_halo napisała:

> Nie nazywaj mnie pisowskim trollem tylko dlatego, ze sie z Toba nie zgadzam.

Nazywam Cię Pisowskim trollem nie dlatego, że się z Tobą nie zgadzam, ale dlatego, że już trzeci czy czwarty post popełniasz, tylko po to, żeby rozmydlić powagę problemu.
                    A rejestracja transakcja kartą czy płatność SMS to jest nic przy tym co jest szykowane. Nic!

Kto ma dostęp do listy moich transakcji kartą? No kto!?

• black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:24
                      Powaga problemu jest taka, ze rzad wie o Tobie wszystko i od dawna wiec nie wiem co Cie tu bulwersuje.

Obrazanie mnie niczego nie zmieni. Ciebie oburza nie sam fakt, ze takie cos powstaje bo dobrze wiesz, ze mam racje. Rzad doskonale wie co w ostatnich latach kupiles, gdzie i za ile i jak uznaja, ze warto Cie przeswielic to przeswietla Cie od gory do dolu. Jedna agencja wiecej czy mniej tego nie zmieni.
                      • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:33
                        black_halo napisała:

> Powaga problemu jest taka, ze rzad wie o Tobie wszystko i od dawna wiec nie wie
                        > m co Cie tu bulwersuje.

skoro rząd od dawna tak dużo o nas wie, to czemu ściągalność alimentów jest taka mała ?
                        czemu wykrywalność przestępstw finansowych jest w dalszym ciągu niezadowalająca, hę ? itd... itp...
                        • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:56
                          Bo przestepstwa finansowe popelniaja Ci, ktorych na to stac. Urzad skarbowy jednak sciga glownie tych, ktorzy gdzies tam sie pomylili, cos nie na czas zaplacili itd. Grube ryby moga zrobic przewal wartosci tysiaca mercedesow ale maja prawnikow, doradcow i forse ukryta w rajach podatkowych. Maly przedsiebiorca pomysli sie na fakturze vat i urzedas moze go zniszczyc.
                          • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:01
                            black_halo napisała:

> Maly przedsiebiorca pomys
                            > li sie na fakturze vat i urzedas moze go zniszczyc.

Action to jest* mały przedsiębiorca?

* powinienem chyba pisać był
                            • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:18
                              Widocznie komus popadli, jak Optimus kiedys.
                              • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:25
                                black_halo napisała:

> Widocznie komus popadli, jak Optimus kiedys.

Mamy definicję wolności gospodarczej wg PiSowskiego trolliszcza: "trzeba tak prowadzić biznesy, żeby komuś nie podpaść"*

* ostatnie dni pokazały, żeby nie podpaść trzeba zawierzyć spółkę Opaczności Bożej - zawierzenie oczywiście musi być poparte hojnym darem, ewentualnie wesprzeć kilkoma milionami produkcję jakiegoś bogoojczyźnianego gniota kręconego w RydzykWood...

PiSownia zamierzona!

• araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:34
                                  > * ostatnie dni pokazały, żeby nie podpaść trzeba zawierzyć spółkę Opaczności Bo
                                  > żej - zawierzenie oczywiście musi być poparte hojnym darem, ewentualnie wesprze
                                  > ć kilkoma milionami produkcję jakiegoś bogoojczyźnianego gniota kręconego w Ryd
                                  > zykWood...
                                  >
                                  > PiSownia zamierzona!
                                  >

A Black tak cmokała na Dudusia 'jej prezydenta' co pierścienia watykańskiego papy nie pocałował... big_grin Naiwna panieneczka, oj naiwna...
                                • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:38

Jaro posunał się nawet dalej: jeśli nie umiesz odnaleźć się z naszej rzeczywistości, to znaczy, że do prowadzenia biznesu się nie nadajesz i zmień pracę.
                                • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 15:09

> black_halo napisała:
                                  >
                                  > > Widocznie komus popadli, jak Optimus kiedys.
                                  >
                                  > Mamy definicję wolności gospodarczej wg PiSowskiego trolliszcza: "trzeba tak pr
                                  > owadzić biznesy, żeby komuś nie podpaść"*
                                  >
                                  > * ostatnie dni pokazały, żeby nie podpaść trzeba zawierzyć spółkę Opaczności Bo
                                  > żej - zawierzenie oczywiście musi być poparte hojnym darem, ewentualnie wesprze
                                  > ć kilkoma milionami produkcję jakiegoś bogoojczyźnianego gniota kręconego w Ryd
                                  > zykWood...
                                  >
                                  > PiSownia zamierzona!
                                  >

Nie rozumiem dlaczego uwazasz mnie za pisowskie trolliszcze kiedy ja ci po prostu tlumacze, ze Polska nie jest pastwem prawa i nigdy nie byla. Gdyby byla to Roman Kluska by sobie dalej ten swoj biznes prowadzil i moze najwieksza firma komputerowa na swiecie bylby wlasnie Optimus a nie inne lenovo no ale teraz sie nie dowiemy. A nie dowiemy sie bo komus zalezalo na tym, zeby firme zniszczyc.

Alicja Tysiac to tylko jeden z wielu przykladow na to jak dziala prawo w Polsce. I co? Zrobiono cos z tym? Nie.
                                  • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 17:11
                                    black_halo napisała:
                                    > Nie rozumiem dlaczego uwazasz mnie za pisowskie trolliszcze

Przez wiele miesięcy piałaś o tym jakie jest złe peło i jaki cudowny pisik, cmokałaś na Dudusia a teraz próbujesz się ratować pisaniem 'zawsze było tak źle'. Otóż nie - NIE BYŁO propagandzistko.

-
                                    Bycie niewierzącym nie oznacza, że jest ci WSZYSTKO JEDNO.
                                    • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 20:34
                                      Nie cmokalam i nie pisalam jacy sa cudowni, tylko ci przypomnalam, ze ekipa, ktora odeszla nie byla w niczym lepsza.
                                      • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 20:45
                                        black_halo napisała:
                                        > Nie cmokalam

Na szczęście wyszukiwarka działa sprawnie:
                                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,159299239,159299239,nigdy_nie_przypuszczalam_ze_to_powiem_ale_.html
                                        • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 21:00
                                          Zachwycilo mnie jedynie, ze nie kleczal przed bialym papa. Nawet Kaczynski kiedys u mnie zapunktowal bardzo fajnym wywiadem w Vivie. Czy to znaczy, ze popieram te miernoty?
                          • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:23
                            > Grube ryby moga zrobic przewal wartosci tysiaca mercedesow ale maja pra
                            > wnikow, doradcow i forse ukryta w rajach podatkowych

no to co realnie zmieni ta ustawa ? NIC, zero, null.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:35
                        black_halo napisała:

> Powaga problemu jest taka, ze rzad wie o Tobie wszystko i od dawna wiec nie wie

Rząd nie wie gdzie mam skrytkę bankową i co w niej trzymam. Taki pierwszy z brzegu przykład....
                      • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:15
                        black_halo napisała:
                        (...)
                        > Rzad doskonale wie co w ostatnich latach k
                        > upiles, gdzie i za ile i jak uznaja, ze warto Cie przeswielic to przeswietla Ci
                        > e od gory do dolu. Jedna agencja wiecej czy mniej tego nie zmieni.

Po co tak durnie KŁAMIESZ? Propaganda tak wypaliła już mózg?

Rząd nie ma dostępu do bazy transakcji - MOŻE taki dostęp uzyskać, po zdobyciu odpowiedniego nakazu. A nakaz uzyska tylko wtedy, jeżeli będziesz podejrzana o popełnienie przestępstwa.

Da się ogarnąć?
                        • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:20
                          > Po co tak durnie KŁAMIESZ? Propaganda tak wypaliła już mózg?
                          >
                          > Rząd nie ma dostępu do bazy transakcji - MOŻE taki dostęp uzyskać, po zdobyciu
                          > odpowiedniego nakazu. A nakaz uzyska tylko wtedy, jeżeli będziesz podejrzana o
                          > popełnienie przestępstwa.
                          >
                          > Da się ogarnąć?

Wiecz co? Ja ogarniam, ze ty mozesz wierzyc w to co piszesz ale wejdz na ziemie ja cie prosze. uwazasz, ze wyjesz w panstwie prawa? Ze kiedyskolwiek w Polsce bylo panstwo prawa? Ze zwykly szaraczek ma jakiekolwiek szanse w starciu z roznymi instutucjami? Ogladasz wiadomosci?
                          • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:28
                            black_halo napisała:
                            > Wiecz co? Ja ogarniam, ze ty mozesz wierzyc w to co piszesz ale wejdz na ziemie
                            > ja cie prosze. uwazasz, ze wyjesz w panstwie prawa? Ze kiedyskolwiek w Polsce
                            > bylo panstwo prawa? Ze zwykly szaraczek ma jakiekolwiek szanse w starciu z rozn
                            > ymi instutucjami? Ogladasz wiadomosci?

Tak - doskonale widzę, co Twoi ukochani PiŚdzielce robią z Polską. Doskonale widzę łamanie Konstytucji, Ziobunia rozpie.lającego prokuraturę i sądownictwo. DOSKONALE WIDZĘ.

Ale nie zmienia to faktu, że po prostu SKŁAMAŁAŚ w tym co napisałaś. Pitolenie, rozmydlanie i pomstowanie na złe peło nic tu nie zmieni.
                            • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 15:13
                              > Tak - doskonale widzę, co Twoi ukochani PiŚdzielce robią z Polską. Doskonale wi
                              > dzę łamanie Konstytucji, Ziobunia rozpie.lającego prokuraturę i sądownictwo. DO
                              > SKONALE WIDZĘ.
                              >
                              >
                              > Ale nie zmienia to faktu, że po prostu SKŁAMAŁAŚ w tym co napisałaś. Pitolenie,
                              > rozmydlanie i pomstowanie na złe peło nic tu nie zmieni.

No tak, brak realnych argumentow wiec musisz mnie nazwac rzad "pisdzielcami". Zmien plyte bo ta juz ludziom zbrzydla.

W Polsce klasa rzadzaca jest ch...owa i nic sie na to nie da poradzic. Bo mozesz sobie czekac az obecna zmiana odejdzie na tamten swiat ale niestety, w miedzyczasie przygotowuje sie nowe kadry. Petru w wieku 23 lat zostal doradca Balcerowicza. I dlatego jest jak jest.
                              • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 17:09
                                black_halo napisała:
                                > No tak, brak realnych argumentow
                                (...)
                                > W Polsce klasa rzadzaca jest ch...owa i nic sie na to nie da poradzic.

Kobieto czy do Ciebie cokolwiek DOCIERA? To kto rządzi nie ma wpływu na fakt, że bazy danych o których mówisz bo bazy te są własnością prywatnych firm. Da się ogarnąć?

Twoja próba rozmydlania odpowiedzialności i wybielenia ukochanego rządu poprzez pisanie 'wszyscy są źli' to dno żałości.
                                • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 20:33
                                  Czyli w ogole nie przeszkadza ci, ze jakas prywatna firma growadzi te wszystkie dane o tobie. Brawo ty. Poziom wyprania mozgu - nic ci juz nie pomoze.
                                  • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 20:42
                                    black_halo napisała:
                                    > Czyli w ogole nie przeszkadza ci, ze jakas prywatna firma growadzi te wszystkie
                                    > dane o tobie.

Zgodnie z prawem każdym razem wymagana jest na to moja zgoda.

Przeszkadzają mi za to kłamaczki piszące: "Rzad doskonale wie co w ostatnich latach kupiles, gdzie i za ile i jak uznaja, ze warto Cie przeswielic to przeswietla Cie od gory do dolu." Bo NA RAZIE prześwietlić można tylko człowieka co do którego są solidne podstawy co do popełnienia przestępstwa. NA RAZIE bo po Twoich ukochanych rządzących wszystkiego można się spodziewać a Twoje rozmydlanie 'zawsze tak było' to tylko żałosna propaganda.
                                    • black_halo Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 20:57
                                      Odpowiem jak zawsze - twoje ukochane po inwigilowalo bez zgody sadu. Takie standardy ustalili to myslisz, ze teraz ktos ise bedzie oburzal, ze PiS cos majstruje? Zejdz na ziemie albo powiedz co palisz i daj namiar na dilera ;D
                                      • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 21:00
                                        black_halo napisała:
                                        > Odpowiem jak zawsze - twoje ukochane po inwigilowalo bez zgody sadu. Takie stan
                                        > dardy ustalili to myslisz, ze teraz ktos ise bedzie oburzal, ze PiS cos majstru
                                        > je? Zejdz na ziemie albo powiedz co palisz i daj namiar na dilera ;D

Tak oczywiście, złe peło forever! Oczywiście Twój kochany PiSiu robiąc 100x gorzej jest suuuper!

już posadkę bliżej domu za zasługi dostałaś misiewiczko?
                                        • kaz_nodzieja Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 21:05
                                          Zachowujesz się w 100% jak najbardziej zajadły PiS-owiec.
                  • kaz_nodzieja Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:57
                    Muszę się z Tobą zgodzić. W Polsce inwigilacja jest od dawna, zanim jeszcze rządził PiS. A służby specjalne (pozdrawiam ...) są właściwie bezkarne i czasem tylko przypadkiem i zbiegiem okoliczności możesz się dowiedzieć, że np. bezkarnie (bez odpowiednich pozwoleń) miałaś podsłuch i inne tego rodzaju rzeczy.
                    I jeszcze - jak masz zaprzyjaźnionego speca to możesz się dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy, wiele... Jesteś ciekawa co sąsiad ma na sumieniu (przykład tylko)? Dowiesz się...
                    Czasem wolałabym żyć w iluzji.
                    Nie głosowałam na PiS, napiszę już kolejny raz bo ciągle na tym forum do niektórych nie dociera.
              • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:36
                black_halo napisała:
                > A jak sadzisz, jak wszystkie transakcje sa rejestrowane to co? Rzad nie ma dost
                > epu do tych informacji? Na jakim Ty swiecie zyjesz. Wszystko co oplacisz karta
                > zblizeniowa, kredytowa, bankowa, telefonem, smsem - wszystko to jest do Ciebie
                > przypisane i z cala pewnoscia jest gdzies zarejestrowane bo wlasnie po to te sy
                > stemy wprowadzono.

Owszem ale to nie są bazy rządowe a dostęp do danych może mieć prokurator dysponujący odpowiednim nakazem. Czujesz różnicę czy to za trudne?
              • kaz_nodzieja Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:51
                Mała uwaga. W Polsce posiadanie paragonu nie jest obecnie konieczne do reklamacji. Tak mówi obecne prawo. Przyznam, że nie wiem w jaki sposób egzekwują swoje prawo ludzie, którzy zgubili ten paragon, a nie płacili kartą, ale pewnie jest jakiś sposób.
          • araceli Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:33
            black_halo napisała:
            > Nie, ze aktualny rzad popieram. Tylko, ze gdyby ten kretynski system chcialo wp
            > rwadzic PO to zaraz znalazlaby sie jakas racjonalizacja.

Wypowiedź bez złego peło wypowiedzią straconą big_grin

Za 50 lat też będziesz tak przy każdej okazji przeżywać?
          • szarsz Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:13
            > Tylko, ze gdyby ten kretynski system chcialo wprwadzic PO to zaraz znalazlaby sie
            > jakas racjonalizacja.

Kłamiesz bądź konfabulujesz. Gdy za Tuska chciano wprowadzić rejestr stron (www) zakazanych, to podniósł się taki rejwach, że szybciutko z tego zrezygnowano. Polacy mają niemałego fijoła na punkcie cenzury, zbierania danych i kontroli przez państwo.

• default Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:57
          >
          > Tak, układa się w sensowną całość... w taki -można by powiedzieć- plan! Dużo ba
          > rdziej realny plan niż te prymitywne prezentacje Morawieckiego

Tak, bardzo sensowną smile Najpierw prezes stwierdza, że:
          "Jest szansa na powtórzenie "wielkiej aktywności założycielskiej trwającej od połowy lat 80., a bardzo intensywnie od końca lat 80. i w pierwszych latach 90." i na to, że "ten proces, który wtedy przyniósł Polsce około sześciu milionów miejsc pracy i przyniósł ruszenie z miejsca po latach spadków PKB, mógłby być powtórzony".

A dalej, o tym samym okresie:
          "Najpierw mieliśmy do czynienia z taką swobodą, w wielkiej mierze anarchiczną". "Taką, która po części była w ogóle nieregulowana i nieobjęta działalnością państwa. Znaczna część tej wybuchającej w końcu lat 80. i 90. działalności gospodarczej początkowo nie była objęta, albo w minimalnym stopniu objęta, ograniczeniami związanymi z podatkami"

I w konkluzji:
          "Państwo musi dysponować zasobami, czyli musi ściągać podatki, składki, daniny publiczne. Czyli wolność doznaje tutaj pewnego ograniczenia, bo część owoców działalności gospodarczej musi być przejęta przez państwo i to jest konieczność obiektywna, dyskutowalna tylko w tym zakresie, w jakim stawiamy pytanie o to, jak wielkie te podatki mają być i jaką metodą mają być ściągane"
          oraz:
          "Nie jest to jedyne ograniczenie wolności gospodarczej. "Takie ograniczenia muszą istnieć także ze względu na to wszystko, co można odnieść do innych jednostek (...) ich prawo do życia, prowadzenia działalności gospodarczej. Inni stanowią też pewne ograniczenia, które muszą znaleźć wyraz w przepisach prawa, muszą być egzekwowane przez państwo"

Marzy mu się taki boom gospodarczy i inwestycyjny jaki nastąpił po uwolnieniu rynku i zakłada, że "mógłby być powtórzony" - jednocześnie krytykując zbytnie swobody rynkowe i planując wprowadzenie znacznych ograniczeń wolności gospodarczej ? Jemu to się nie kłóci jakoś ??
      • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:54

Socjalizm w najczystszej postaci sad
        • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:02
          iwles napisała:

>
          > Socjalizm w najczystszej postaci sad

Nie żartuj! Typowi bolszewicy!! Nawet socjaliści krytykowali przeprowadzane przez bolszewików napady na banki!
    • magic.marker Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:10
      No ale co, przecież to nie na suwerena, bo on golutki niczym św. Turecki.
      A pomysł takiej ustawy pojawił się też za poprzedniej koalicji.
      • kochamruskieileniwe Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:55
        no właśnie - pomysł nie jest nowy.
        I jakiś czas był na emamie wątek o tym pomyśle.
        Nie mogę go odnaleźc, ale pamietam, że wypowiadały się forumowiczki z Niemiec? Szwajcarii? , gdzie takie coś funkcjonuje.

No i zastanawiam się nad jednym - w tamtych państwach zapewne, ściągalność alimentów jest wyższa....
        No i w przypadku spadków - dużo łatwiej. Bo nie każdy zmarły dzielił się wiedzą nad swoim stanem posiadania.

Ciekawe, jakby wyglądał podobny artykuł napisany pod tym właśnie kątem. Bez słów Wielki Brat, donosić itp itd...
        • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:04
          kochamruskieileniwe napisała:

> No i zastanawiam się nad jednym - w tamtych państwach zapewne, ściągalność alim
          > entów jest wyższa....

Ja pięknie suweren sam wystawia łapki, żeby zakuć w kajdany! Śliczne! Piękności!

> No i w przypadku spadków - dużo łatwiej. Bo nie każdy zmarły dzielił się wiedz
          > ą nad swoim stanem posiadania.

To chyba wola zmarłego czy się dzieli czy się nie dzieli wiedzą, prawda?
          • martishia7 Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:08
            Nie troll, to jest jednak zazwyczaj zaniedbanie lub niewiedza zmarłego, bo po prostu mało kto się przygotowuje do spraw ostatecznych. Malo prawdopodobne, że ktoś specjalnie nie dzieli się taką informacją z kimkolwiek, bo ma marzenie, żeby po jego śmierci bank sobie spokojnie obracał tymi środkami na wieki wieków.
        • martishia7 Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:05
          Na potrzeby spadkobrania, czyli rachunków bankowych martwych dusz problem został już rozwiązany.
          www.centralnainformacja.pl
          Problemem jest zakres informacji oraz cel jej zbierania i przetwarzania, a także krąg uprawnionych do korzystania i zapytywania.
          • magic.marker Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:08
            Oraz "who watches the watchers" czyli kto będzie sprawdzaczon patrzył na ręce.
            • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:14
              magic.marker napisała:

> Oraz "who watches the watchers" czyli kto będzie sprawdzaczon patrzył na ręce.

Jak to kto? Pan Buk i Suweren!
              • magic.marker Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:45
                Mam niejakie obawy, że w tym przypadku "Suweren" to czyjaś ksywa uncertain
        • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:07

a w jaki sposób ma to wpłynąć na przyjmowanie/odrzucanie spadków?
          Zanim przyjmiesz spadek będziesz mógł sobie wejść do takiej centralnej bazy i sprawdzić stan posiadania zmarłego wujka ? Każdy szary człowieczek taki dostęp będzie miał ?
    • issa-a Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:25
      przecież to taki sort ludzi, sprawdzać, węszyć, wiedzieć wszystko a nuż jakiś haczunio sie zwędzi a nigdy nie wiadomo kiedy sie przyda.
      Jeszcze chwila a do łóżek nam wejdą, obligatoryjnie każą montować kamerę w każdym domu, w każdym pokoju.
      Kolejny raz skojarzenie nasuwa się wprost. To w Rosji sowieckiej wszyscy wszystkich inwigilowali i kazdy na każdego donosił. To nawet w PRL tak nie było.
      Takie państwo szykuje nam mały wredy człowieczek, ze świtą.
      A co do banków, cóż...zabraknie dla suwerena na pińcetkę to zajmą nam konta. Przecież juz raz majątki w Polsce zostały upaństwowione, co za problem zrobić to jeszcze raz?
      Oczywiscie, nasze majątki, jak historia równiez pokazała. Bo majątki obateli będa się miały dobrze.
      • vaikiria Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:51
        A poprzedni to był inny? "Prace nad tym totalitarnym potworkiem rozpoczęły się jeszcze w 2015 roku pod rządami Platformy Obywatelskiej. Pod uzasadnieniem dla tego projektu podpisany jest Grzegorz Karpiński, polityk PO i wówczas podsekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych."
        • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:57

tamta propozycja miała trochę inne założenia, chodziło o rejestr, w którym będą informacje dotyczące samego faktu posiadania konta, a nie o bezpośredni dostęp do informacji, kto, ile i skąd ma środki na koncie.
          • vaikiria Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:47
            A niby po co taki rejestr? Żeby było wiadomo, gdzie szukać.
            • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:03
              vaikiria napisał(a):

> A niby po co taki rejestr? Żeby było wiadomo, gdzie szukać.

Chodzi o to, żeby zgromadzić całą wiedzę w jednym miejscu. Teraz masz po 7500PLN w pięciu różnych bankach, papiery wartościowe w następnych dwóch, obligacje w trzecim, fundusze inwestycyjne w czwartym, a złoto i biżuterię w skrytce w piątym a 1000 euro na wycieczkę w szóstym.

Jeżeli zaczną się do ciebie dobierać, bo na przykład protestowałaś pod sejmem, to zanim wszystko znajdą - [tak black halo wiedzą gdzie trzymasz i mogą to znaleźć nawet teraz] - to połowę uratujesz. Zwłaszcza, że bank czy inna instytucja finansowa musi Cię o takich działaniach poinformować.

Nowa ustawa pozwoli takiemu protestującemu pod sejmem zablokować jednocześnie WSZYSTKIE posiadane środki na 3 miesiące. I od razu mu się odechce protestować...
              • kaz_nodzieja Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:10
                A jak zaczną się dobierać w słusznym celu? Np. oficjalnie "goły" tatuś alimenciarz? Albo oficjalnie "goły" dłużnik?
                • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:15

ale KTO się będzie dobierał ?
                • vaikiria Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:12
                  To można już teraz. Zajęcie komornicze środków na rachunkach jest częste. Zabawa polega na tym, że "goły" na własnych kontach nie ma nic.
              • vaikiria Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 14:10
                Ale o tym piszę: już wersja "sam rejestr, tylko jakie konta, bez informacji o środkach" ma przecież taki sam cel. Bo jak się wie, gdzie szukać, to resztę skompletuje się łatwo.
                Mnie to akurat może tylko moralnie oburzać, zagrożona się nie czuję, bo nie mam aż tak wiele.
    • lauren6 Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:31
      Chcą żebyśmy wzorem prezesa trzymali zaskórniaki w skarpecie. Rachunki bankowe to zuo.
      • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 11:34

jakie zaskórniaki ? jakie trzymanie w skarpecie?
        Masz wszystko wydawac na bieżąco, żeby gospodarkę napędzać uncertain
        • danaide Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:18
          I to nie jest taki głupi pomysł. Przynajmniej w okresie krachu będzie co nosić do lombardu.
          • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:28

tylko kto będzie kupował z tego lombardu, skoro wszyscy mają mieć/niemieć po równo (takie jest założenie prezesa - wszyscy po tyle samo - czy pracujesz, czy żyjesz z socjalu - różnice mają być minimalne, niezauważalne, tylko wtedy będzie sprawiedliwie).
            • dyzurny_troll_forum Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:35
              iwles napisała:

>
              > tylko kto będzie kupował z tego lombardu, skoro wszyscy mają mieć/niemieć po ró
              > wno (takie jest założenie prezesa - wszyscy po tyle samo -

zaraz tam wszyscy!? ci co służą dzielnie i wiernie ojczyźnie zasługują na więcej to oczywista oczywistość. Miś co na tylnych łapkach staje, ojciec tadeusz jak prometeusz, pomniejsza szlachta PISowska i duchowieństwo....
              • iwles Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:40

no fakt, zapomniałam o trzeciej ewentualności: 1. ci, co pracują, 2. ci, co żyją z socjalu, i 3. ci, którzy ani nie pracują, ani nie zyją z socjalu, a mają się najlepiej tongue_out
          • pitahaya1 Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 20:41
            A to już nie musimy na emeryturę odkładać?
    • danaide Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:16
      Nie za bardzo znam się na ekonomii, ale czy my nie zmierzamy w kierunku Chin? Jedyny słuszny przywódca i wolność gospodarcza na określonych przez państwo wespół w zespół z rynkiem zasadach?
      • lauren6 Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:19
        Chiny to jeszcze cywilizacja. Zmierzamy raczej w stronę Korei Pn.
    • paszewa Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 12:22
      no dobrze, to ja pytam się całkiem serio. Gdzie mozna za granicą otworzyć konto będąc obywatelem Polski, mając tu pracę i zameldowanie. I jakie są koszta i formalności.
    • bei Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:00
      Temat juz byl przerabiany na forum, no coz....dobra zmiana.
    • hermenegilda_zenia Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 13:32
      Dlatego ja z końcem roku spieniezylam posiadane akcje i usunęłam luźne środki pieniężne z systemu bankowego tej pieprzonej republiki bananowej.
    • olena.s Re: Niewiarygodne! 06.02.17, 17:00
      Bitcoiny znów pójdą w górę. Zresztą i tak już idą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka