Dodaj do ulubionych

Deforma edukacji sondaż

14.02.17, 14:16
Opinie na temat planowanych zmian w oświacie są mocno podzielone. 34 proc. Polaków wiąże z reformą raczej nadzieje niż obawy, 31 proc. ma mieszane odczucia, a 27 proc. częściej wyraża obawy, niż wierzy w sukces - podkreśla a wy co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:18
      Sondaże CBOS nie są dla mnie miarodajne.
      • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:19
        Bo?
        • saszanasza Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:30
          menodo napisała:

> Bo?

Bo już żadne sondaże nie są dla mnie wiarygodne. Mam wrażenie, że macki PISu sięgają wszędzie.
          • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:50
            Mam wrażenie, że macki PISu sięgają wszędzie."

Aha, macki PISu, myślałam, że coś o metodologii.
            • saszanasza Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 09:10
              menodo napisała:

> Mam wrażenie, że macki PISu sięgają wszędzie."
              >
              > Aha, macki PISu, myślałam, że coś o metodologii.

O metodologii napiszę tyle, że bardziej miarodajne byłoby, gdyby ten sondaż został przeprowadzony wyłącznie wśród rodzicow aktualnych uczniów szkół podstawowych i gimnazjów.
            • anorektycznazdzira Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 10:29
              Oczywiście, że o metodologii: podmiot, którego bezpośrednio dotyczy badanie/ocena jest podmiotem finansującym to badanie oraz powołującym zarząd.
              Przypomnijmy:
              "Działalność Centrum współfinansowana z budżetu państwa w w ramach części 16 – Kancelaria Prezesa Rady Ministrów"
              oraz
              " Art. 8.
              1. W skład Rady wchodzą:
              1) po jednym przedstawicielu Sejmu i Senatu, powoływanych odpowiednio przez Prezydium Sejmu i Prezydium Senatu,
              2) przedstawiciel Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej,
              3) przedstawiciel Prezesa Rady Ministrów,
              4) 7 przedstawicieli powołanych przez Prezesa Rady Ministrów spośród osób przedstawionych przez rady naukowe placówek prowadzących działalność w zakresie socjologii, stosowanych nauk społecznych, studiów społecznych i studiów politycznych oraz ogólnopolskie stowarzyszenia naukowe zrzeszające socjologów.
              2. Kadencja Rady trwa dwa lata."

W wypadku firm farmaceutycznych zamawiających badania własnych nowych leków nikt nie ma wątpliwości, jak to rozumieć i jest to szeroko komentowane jako kardynalny błąd. Mamy nawet etos spisku big-farmy etc.

W wypadku sondaży poparcia dla działań rządu, który opracowuje budżet i dobiera zarząd- czy pozostają jakieś wątpliwości?
              smile
    • spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:21
      "Jeśli chodzi o poinformowanie o planowanych zmianach, to zdecydowana większość badanych (94 proc.) deklaruje, że słyszała o reformie, jednak tylko połowa (49 proc.) wie, na czym ona ma polegać. Nieliczni (6 proc.) w ogóle nie słyszeli o planowanych zmianach."
      • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:31
        Zupełnie mnie to nie dziwi. To są deklaracje poparcia dla rządu - oparte raczej na emocjonalnych niż merytorycznych przesłankach, w dużym stopniu kształtowane przez medialną propagandę.
    • spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:30
      Dla mnie to jest ogromna porażka. Bez najmniejszego merytorycznego uzasadnienia niszczy się system edukacji, który dopiero co zaczął jakoś funkcjonować po poprzedniej zmianie. W dodatku robione jest to w piorunującym tempie i w oderwaniu od realiów.

Załamuje mnie, że coś takiego w ogóle jest możliwe we współczesnym państwie - ogromne, bezcelowe marnotrawstwo środków publicznych, niszczenie dobrze funkcjonujących placówek edukacyjnych; uwsteczniające podstawy programowe; osoby jak pani Dudziak wychowujące dzieci do życia w rodzinie. To jakiś koszmar sad
      • paskudek1 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:35
        jak sie od lat niszczyło jakikolwiek szacunek dla nauczycieli, dla szkoły to czego ty oczekujesz? Śmiem twierdzić że 80 % społeczeństwa nie ma pojęcia o co tak na prawdę idzie gra i jakie konsekwencje ze sobą niesie. Podstawy programowe? Zestawy lektur? oj tam oj tam, myśmy chodzili do 8klasowej szkoły i było dobrze panie dzieju. A w ogóle to program przeładowany jest, kto to widział tyle zadawać? Te nauczycielki głupie są... można tak długo.
        I nie - obawiam się, że NIE DOTRZE do NIKOGO kto będzie winien burdelowi, zmarnotrawionej kasie, niedouczonym dzieciakom. Winne będą samorządy i nauczyciele. Bo jak wiadomo plan lekcji układa dyrektor szkoły wedle własnego widzimisie i to on decyduje ile godzin dziecko w szkole siedzi. Coś takiego jak siatka godzin jest obce większości rodziców.
      • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:47
        Widzę zalety w pomyśle tworzenia sensownych szkół zawodowych i przywrócenia czteroletnich liceów, ale mam obawy, czy tempo wprowadzenia tej reformy nie spowoduje, że okaże się ona deformą.
        • spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:49
          Można to było zrobić bez likwidacji gimnazjów. To na 100% będzie deforma, przecież już to widać.
          • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:08
            No, ale jak? W systemie 6+3+4 mielibyśmy 20 letnich maturzystów, zwłaszcza że Zalewska uratowała od edukacji te 6-letnie maluchy, chyba że skróciliby podstawówkę.
            Ale sam pomysł tych przyzwoitych techników wydaje mi się OK - w Warszawie powstała w ramach Bednarskiej "szkoła realna", która cieszy się dużym powodzeniem. Sorry, ale żeby wykształcić grafika komputerowego albo pracownika call center naprawdę nie potrzeba wielu lat edukacji na poziomie ogólnym. Z kolei w ogólniakach moich dzieci naprawdę wszyscy nauczyciele narzekali, że trzy lata, a w efekcie 1,5 to za mało, aby przygotować młodego nie tyle do matury, co do studiowania.
            • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:14
              *młodego człowieka
            • spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:27
              No właśnie - można było skrócić podstawówkę.

Pomysł na przyzwoite technika jest doskonały, ale pomysł to za mało. Jeśli będzie to realizowane tak samo jak reszta tej pseudo-reformy to żadnych fachowców te technika nie wytrenują.

>>>Sorry, ale żeby wykształcić grafika komputerowego albo pracownika call center naprawdę nie potrzeba wielu lat edukacji na poziomie ogólnym.

I niby te 6 lat podstawówki i 3 lata gimnazjum to jest tak wiele lat edukacji na poziomie ogólnym? Ja bym określiła to jako dość optymalny okres. Nawet grafik i pracownik call center musi mieć umiejętność rozumienia tekstu, formułowania spójnego przekazu, musi sobie radzić z przygotowaniem pisma urzędowego czy policzeniem podatków.

>>>Z kolei w ogólniakach moich dzieci naprawdę wszyscy nauczyciele narzekali, że trzy lata, a w efekcie 1,5 to za mało, aby przygotować młodego nie tyle do matury, co do studiowania.

Licea to szkoły dla wybranych, trafia do nich ile? jedna trzecia dzieci? - z jakiej racji opinia akurat nauczycieli z liceów ma decydować o kształcie całego systemu edukacji? Dlaczego z tych 3 lat robi się 1,5 roku? Kompletnie tego nie rozumiem. Tyle czasu Ci nauczyciele marnują, a potem mają pretensję, że jest go za mało?
              • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 17:50
                Licea to szkoły dla wybranych, trafia do nich ile? jedna trzecia dzieci? "

W zalezności od regionu - ponad połowa gimnazjalistów, co i tak jest sukcesem, bo jeszcze kilka lat temu np. w Warszawie było to 80 proc. Nie pamiętasz ile wątków na ematce dotyczyło głupich maturzystów oraz idiotów, którzy kończą wyższe szkoły czegoś tam a mogliby mieć porządny zawód gdyby nie fatalny system szkolnictwa? ( fakt, jakoś ich już nie ma wink )
                Ale nie chce mi się już tego ciągnąć, bo widzę, że to kolejny wątek z serii - pis jest głupi a kempa nie zęba.
                • spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 17:58
                  Nie dziwię się, że Ci się nie chce, bo to co PIS wyprawia z edukacją jest nie do obrony.

I nie rób z siebie takiego bezstronnego arbitra, bo odzywasz się tylko po to, żeby bronić działań PIS więc równie dobrze można o Twoich postach napisać, że są z serii "PIS jest cudowny, a bąki Kaczyńskiego pachną łąką".
                  • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 18:24
                    Odzywam się, bo interesuję się zarówno edukacją, jak i badaniami opinii - a pytanie wątkodajki brzmiało "a wy co sądzicie". I myślałam, że naprawdę chodzi o opinię na temat likwidacji gimnazjów. Nic nie poradzę, że moja opinia jest rzeczywiście niejednoznaczna, ale wydaje mi się, że mieszczę się w normie krajowej.
                    Ale jeśli chcesz coś o bąkach Kaczyńskiego - to nie podoba mi się postępująca ideologizacja polskiej szkoły w kierunku narodowo katolickim. To się działo już wcześniej, np. w okręgach radiomaryjnych parafii i pisowych samorządów, ale teraz to już nawet nauczyciele w Warszawie są pod ogromną presją sad

• spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 18:02
                  >>>Nie pamiętasz ile wątków na ematce dotyczyło głupich maturzystów oraz idiotów, którzy kończą wyższe szkoły czegoś tam a mogliby mieć porządny zawód gdyby nie fatalny system szkolnictwa?

Pamiętam, ale co to ma do rzeczy? Po reformie PIS idiotów będzie jeszcze więcej, a system szkolnictwa będzie jeszcze gorszy.
        • paskudek1 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:50
          jaki jest sens tworzenia czteroletniego liceum jeśli jednocześnie obcina się o 10 godzin rozszerzenia??? Juz fachowcy (bynajmniej NIE rządowi) obliczyli ze obecnie jest 30 godzin rozszerzeń a w planowanym liceum będzie 20 godzin.Widzisz w tym szansę na poprawienie jakości kształcenia?
          Sensowne szkoły zawodowe zawsze mozna zrobić, nie potrzeba do tego rozpier..lenia CAŁEGO systemu edukacji, zabrania dzieciakom roku kształcenia ogólnego jednakowego dla wszystkich, rozmontowania systemu egzaminów zewnętrznych, skrócenia o rok nauki drugiego języka obcego oraz wywalenia milionów złotych na te "cudowne" pomysły.
          • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:12
            Mówię o systemie, nie o podstawach programowych, których nie znam.
            Zresztą, wszyscy nauczyciele moich dzieci, które przeszły przez obecny system, mniej lub bardziej głośno klęli i na system, i na podstawy programowe, i na podręczniki, i w efekcie uczyli po swojemu a wyniki mieli dobre.
            • kfugktru23 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:17
              A teraz będą klieli jeszcze bardziej. Jest lepiej?
              • menodo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:26
                Możliwe, że będą klęli, a potem przyjedzie kolejna reforma i znów będą klęli, bo przecież chodzi o to, aby było tak jak było wink
            • spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:29
              Dlatego nie należy się kierować narzekaniami nauczycieli a wskaźnikami obiektywnymi, np. wynikami testów PISA. A te się bardzo poprawiły w ostatnich latach.
      • kanga_roo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:49
        podpisuję się - uważam dokładnie tak samo.
        • kanga_roo Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 14:50
          tak samo jak spanish_fly, żeby nie było wątpliwości
    • olena.s Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:24
      Reforma idzie w złym kierunku (skoncentrowanie na budowie archaicznej tożsamości), jest fatalnie przygtowana, a likwidacja gmimnazjów utrudni rozwój akademicki uczniom z gorszych środowisk i mniejszych ośrodków. ROzwój szkolnictwa zawodowego to dobry kierunek, ale trudno nie wątpić w jakość oferty.
      • saszanasza Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 21:36
        olena.s napisała:

> Reforma idzie w złym kierunku (skoncentrowanie na budowie archaicznej tożsamośc
        > i), jest fatalnie przygtowana, a likwidacja gmimnazjów utrudni rozwój akademick
        > i uczniom z gorszych środowisk i mniejszych ośrodków. ROzwój szkolnictwa zawodo
        > wego to dobry kierunek, ale trudno nie wątpić w jakość oferty.

Ja czuję, że o ile teraz mamy na rynku wszelkiej maści "magistrów", tak za kilka lat na rynek trafi ileś setek/tysięcy kucharzy, tyleż dekarzy, fryzjerów, tynkarzy, mechaników....i rynek się przepełni. Pojemność i zapotrzebowanie na tego typu profesje też ma swoje "granice". Czego by nie napisać, osoba po studiach, nawet marnych, zawsze będzie lepiej wykształcona niż osoba po szkole zawodowej czy średniej, a prawdziwych specjalistow i tak będzie mało, tyle, że to odczuje rynek budowlany/motoryzacyjny. Będzie dokladnie tak jak teraz, tyle, że aktualnie narzeka się na niedouczonych studentów, za chwilę narzekać się będzie na niedouczonych fryzjerów/kucharki/elektryków itd itd
    • maadzik3 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:26
      Koszmar! Przy czym jest mi dość obojętne czy będzie 8+4, 6+3+3 czy np. 6+6 ALE
      Nie dla burdelu
      Nie dla ideologizacji uczniów
      Nie dla braku konsultacji i programów
      Nie dla olewania dzieci i rodziców
      Nie dla marnowania środków (gimnazja za kredyty lub środki unijne które trzeba będzie zwrócić a gimnazja będą puste lub do rozbiórki)
      i WIELKIE NIE dla kumulacji 2 roczników przy naborze do szkół średnich
      Reformę edukacji w Walii przygotowywano 10 lat i z zastrzeżeniem że jeżeli ekipa polityczna się zmieni minister edukacji pozostanie ten sam
      Tutaj wywalą do kosza tysiące dzieci, pozbawią je szans na edukację żeby postawić na swoim i wygrać partyjkę dowalania sobie z samorządami
      To jest świństwo, grzech i zbrodnia
      • joa66 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:28
        Zgadzam się w 100%.

Naprawdę nie chodzi o to czy 8+4 czy 6+3+3
        • andaba Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:49
          Ja też.
          • loola_kr Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 18:28
            I ja.
            • anorektycznazdzira Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 10:04
              i ja też
              • iskierka3 Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 19:25
                Ja tez
      • la_mujer75 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 22:42
        Podpisuję się pod tym !
        I nigdy im tego nie daruję !!!!!!
    • julita165 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:33
      Ja skłaniam się ku tezie ze zmianą w ogólnym rozrachunku jest pozytywna. Przynajmniej z pkt widzenia dziecka z wielkiego miasta o dobrym zapleczu które i tak pójdzie na jakieś studia. Nie chodzi o to ze gimnazja były takie be tylko ze szatkowania edukacji ponadpodstawowej na dwa krótkie etapy nie ma sensu. Z mojego pkt widzenia ideał to byłby 6 +6. Tylko oczywiście w takim układzie byłby problem z dziećmi ze wsi czy małych miasteczek i tymi nie idacymi na studia. O wiele większe uwagi niz do samej reformy mam co do tego tempa. To rzeczywiście w okresie przejściowym kilku lat może być lipa.
      • spanish_fly Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:34
        Dlaczego niby nie ma to sensu? Jakie masz podstawy, żeby tak twierdzić oprócz swojego wewnętrznego przekonania?
      • paskudek1 Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 15:52
        Kobieto system, jakikolwiek system powinien być opracowany pod kątem NAJSŁABSZYCH czyli tych z małych miast, ze wsimną, tych co nie mają zaplecza w domu
        • ewa_mama_jasia Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 10:23
          Ale aktualny system też nie był ustawiony pod najsłabszych. Najsłabsi mieli szkoły w okolicy, rejonowe. Przez 9 lat. Kto czuł się na siłach, uciekał ze szkół rejonowych, jeśli były kiepskie. I one były jeszcze gorsze. Z rekrutacją negatywną. I uczniów, i personelu. To mieli najsłabsi.
      • kub-ma Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 19:09
        No cóż, ja ze swojego doświadczenia uważam, ze reforma nie jest dobrym pomysłem. Nie taka. I mam na myśli również dzieci z dużych miast.
    • mamalgosia Re: Deforma edukacji sondaż 14.02.17, 18:07
      Myślałam, że 99,9% uważa tę reformę za sukces
    • tryggia Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 08:25
      Moje dzieci chodzą do 2 klas w jednej 18, w drugiej 17 dzieci. W każdej były ankiety i sondaże robione.
      W pierwszej - 100% poparcia dla reformy, w drugiej 94%. Czyli tylko jeden rodzic chce gimnazjów.
      To byłoby tyle jeśli chodzi o moje i otoczenia zdanie.
      • saszanasza Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 10:18
        tryggia napisała:

> Moje dzieci chodzą do 2 klas w jednej 18, w drugiej 17 dzieci. W każdej były an
        > kiety i sondaże robione.
        > W pierwszej - 100% poparcia dla reformy, w drugiej 94%. Czyli tylko jeden rodz
        > ic chce gimnazjów.
        > To byłoby tyle jeśli chodzi o moje i otoczenia zdanie.
        >

No to u mnie jest odwrotnie. Rodzice nie chcą reformy, nie takiej i nie tak przeprowadzonej.
    • bei Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 08:37
      Jestem za reforma, ale nie za taka iw taki sposob przeprowadzana. Dla zmian powinien byc czas, powinna byc wprowadzana plynnie- od pierwszych klas i co roku obejmowalaby coraz starsze klasy.
      Dzieci gdzies tam poupychaja, dostana ( jesli juz) na chybcika przygotowane podreczniki, beda sie uczyc chyba w domu, bo nauczycieli brak, pracowni braksad.
    • anorektycznazdzira Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 10:01
      CBOS?
      big_grinbig_grin - oto co sądzę
    • pratel12 Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 10:38
      Byłam przeciw reformie ale zmieniam zdanie. Powodem jest obserwacja dzieci (również własnych) i widzę ,że dzieci w wieku 11-12 lat źle znoszą zmianę szkoły, szczególnie do tzw."dobrego gimnazjum". gdzie rozpoczyna się wyścig szczurów. Inną sprawą jest forma i tempo tej reformy - po prostu bez przygotowania.
      A w sondaże to specjalnie nie wierzę smile
    • husmus Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 13:32
      Dla mnie ta "reforma" to niszczenie systemu, który dobrze funkcjonuje. Jeżeli są wady, można modyfikować, dopracować, ale nie w taki sposób.
      Przyznaję, byłam przeciwniczką gimnazjów, ale skoro ten etap edukacji się sprawdził, szkoły zostały wyposażone, nawiązały kontakty zagraniczne itp. - po co to wszystko zaprzepaścić? Odpowiedź jest jedna - nie są ważne skutki, ważne jest żeby było NA ICH.
      Podstawówka mojego syna, centrum Krakowa, bardzo wysoki poziom:
      - absolutnie nie jest przygotowana na przyjęcie dwóch kolejnych roczników (brak szatni, sal),
      - VII klasy będą zaczynały lekcje ok. 12-13,
      -prawdopodobnie zostanie zabrany nam drugi język obcy, który był od IV klasy,
      - nie ma się co łudzić - pracowni fizycznej, chemicznej itd. prawie na 100 % nie będzie - pieniądze ponoć będą, ale kiedy - nie wiadomo, a zatem bez konkretów nie można nic zaplanować. Dzieci więc będą uczyły się ww. przedmiotów tylko i wyłącznie z podręczników.
      - o kumulacji 2,5 roczników przy naborze do liceów nawet nie wspominam. To będzie horror dla dzieci, które podobno tak straszliwie stresowały się przy sprawdzianie szóstoklasistów............Teraz nikt nie martwi się o ich samopoczucie, w końcu Zalewska twierdzi, że kumulacji nie będzie...............nie wiem, jak ona dochodzi do takiego wniosku (skoro roczniki 2003, 2004 i 2005 spotykają się przy egzaminie do liceum), dotychczas nie chciała zdradzić tej tajemnicy.
      - o żenującym poziomie podstawy programowej wszyscy wiemy, podobno były konsultacje, ale o tym kiedy i z kim Zalewska tez uparcie milczy. Zresztą była zaproszona na spotkanie do Krakowa, ale nie raczyła się pojawić. Za to szkoła, która spotkanie zorganizowała, dostała nadprogramową kontrolę z kuratorium.
      Domyślam się, ze poparcie dla tego koszmaru, który czeka nasze dzieci jest wysokie wśród tych, których to nie dotyczy. Bo nie wyobrażam sobie, żebym własnemu dziecku zgotowała taką ścieżkę "edukacji".
      • solejrolia Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 14:32
        Dla mnie to niszczenie tego, co się sprawdziło (wyniki testów na to wskazywały i nasze dzieci osiągały coraz lepsze wyniki porównując do innych krajów).
        Jesli gimnazja były takie złe, i licealiści też tracili, i szkół zawodowych było za mało, to to należało zmienić, poprawić- przyjrzeć się programowi tych szkół, dodać rok w gimnazjum- skoro zbyt krótko trwało. Albo dodać rok w liceum.
        Skupić się na tych cholernych zawodówkach- np. większe dofinasowania, większa promocja tych szkół ale odgórna (!) promocja, a nie że to na szkole spoczywało jak dotąd
        (tylko PO CO SIĘ PYTAM, SKORO DO ZAWODOWYCH SZKÓŁ BYŁO MAŁO i CORAZ MNIEJ CHĘTNYCH? i wiem to, bo pod nosem mamy taki zespoł szkół zawodowych, i jeśli chodzi o zainteresowanie to marnie, oj marnie...)
        Można było tyle aspektów po prostu poprawić, a tak zburzą i pogrzebią wszystkie doświadczenia ostatnich lat, bo naważnijesza ideologia.
        Będzie bałagan i wszystko odbędzie się ze szkodą dla dzieci. Dzieci najbardziej odczują sad a my, rodzice odczujemy to razem z dziećmi.
        Oraz odbędzie się ze szkodą dla ludzi pracujących w szkołach, i ze szkodą dla samorządów, na których to spocznie cała reforma (reforma nie uda, a nie ma prawa uda się, i to zostanie zwalone na samorządy i nauczycieli...)

Ja jestem wściekła.
      • la_mujer75 Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 22:49
        A ja wiem, jak rozwiążą problem kumulacji. Walną mega trudne egzaminy i dzieciaki odpadną. Nie pójdą do ogólniaków, techników tylko do branżowych szkół. Przecież nie każdy musi mieć średnie wykształcenie, prawda ?
        • solejrolia Re: Deforma edukacji sondaż 15.02.17, 23:21
          Dlatego napisałam- odczują dzieci, i my, rodzice.
          Będzie rzeźnia. sad

I w wielu przypadkach rodzice na szkołę zawodową nie zgodzą się, więc będa bulić za korki, poprzepisują do szkół prywatnych, itd. byle dzieciak nie wylądował w budowlance czy innej odzieżówce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka