Dodaj do ulubionych

Porada Prawna-długie

07.03.17, 11:57
Witam Jako że niejednokrotnie znalazłam odpowiedz na forum proszę o poradę Może ktoś Mi podpowie co w takiej sytuacji można zrobić.Zacznę od tego że ponad rok temu moja siostra i jej mąż kupili samochód od kolegi z którym pracuje siostra.Samochód jest sprowadzony -anglik .Umawiali się z kolegą że w miedzyczasie jak bendą przystosowywali samochód do jazdy -przełożenie kierownicy i inne naprawy on pozałatwia formalności i da im całą dokumentację .Kolega pieniądze wziął oni zainwestowali w niego pare tysięcy a dokumentów żadnych nadal nie otrzymali .Kolega powiedział że jak bendzie chciał to da im papiery i że w tej sytuacji mogą go w D...... pocałować.Siostra z kolegą nie podpisywała żadnej umowy że kupiła samochód i że dała mu jakąkolwiek gotówkę jedynym dowodem są świadkowie którzy przy tym byli.Co w tym wypadku da się zrobić żeby odzyskać dokumenty lub gotówkę.Na dzień dzisiejszy samochód stoi u siostry w garażu.
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 12:02
      a jak przekłądali te kierownice nie mając dokumentow wozu ?
      • przystanek_tramwajowy Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 12:09
        W tej sytuacji tylko proces cywilny i świadkowie. Pozostaje kwestia, komu sąd uwierzy. Swoją droga, jak można dać komuś pieniądze bez umowy! Ludzie się sami proszą o kłopoty. A samochód może być kradziony i żadnych papierów nie ma. Siostra może mieć jeszcze duże kłopoty.
        • mozambique Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 12:15
          to wcale nierzadkie, co chwile gdzies czytam o kradziezy pieniedzy "na sprowadzenei samochodu"
          to są kwoty kilkanascie/klikadziesiat tysiecy dawane do łapy bez zadnego pokwitowania i bez umowy

i zawsze to załątwia jakis kolega z pracy , kolega brata, sąsaid itp

tez sie dziwie bo przeciez komisów samochodowych jak mrówków, ale nie - ludzie koniecznie chcą dawac swoja forse byle komu
          • rorzrzutny Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 12:37
            mozambique napisała:

> i zawsze to załątwia jakis kolega z pracy , kolega brata, sąsaid itp
            >
            > tez sie dziwie bo przeciez komisów samochodowych jak mrówków, ale nie - ludzie
            > koniecznie chcą dawac swoja forse byle komu

Paradoksalnie - dają, bo boją się oszustów! big_grin

Nieuczciwych handlarzy, kutych na cztery łapy, obstawionych prawnikami. Ludzie widzą asymetrię, czują się wyraźnie słabsi w porównaniu z takimi "instytucjonalnie okrzepłymi" zawodowcami.
            Dlatego szukają przez osobiste kontakty - zaufanego mechanika, który oceni stan techniczny samochodu, zaufanego pośrednika, który sprowadzi. Wolą takich fachowców, którzy w razie obsuwy mieliby prywatnie coś do stracenia.

I wcale nie jest tak, że w tym "segmencie" są tylko szwindle. Przeciwnie - tego typu geszefciki zwykle jakoś te się udają. Każdy chce żyć, i każdy jakoś żyje.
    • bergamotka77 Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 12:10
      Glupich nie sieja...
      • rosapulchra-0 Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 12:24
        Pomogłaś..
        • lopez27.1 Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 13:14
          Ja też jestem zdania że zrobili totalną głupotę ale znają tego Pana już ładnych pare lat i jak do tej pory nic nie wskazywało na to że tak ich załatwi.Kierownica jeszcze nie jest przełożona bo czekają na papiery .
    • lauren6 Re: Porada Prawna-długie 07.03.17, 13:26
      Iść do sądu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka