Dodaj do ulubionych

Jak uniknąć abonamentu?

09.03.17, 23:42
Jak uniknąć abonamentu? lub pozbyć się telewizora? lub...
Przyznaję, abonamentu nie płaciłam. Stwierdziłam ze tyle tat nie płacę, że nawet jakby co to trudno zapłace za zaległe dwa lata, ok. ale po tym co dowiaduję sie o telewizji publicznej zmieniłam zdanie. Zrobię wszystko aby nie płacić abonamentu.
Mam kablówkę na siebie- internet, jakiś pakiet TV i telefon stacjonarny. Telefonu nigdy nie używałam, ale promocja była. Z mężem mieszkam wspólnie, ale mamy rozdzielczość majątkową. Ogląda głównie jakieś Ranczo Rodzinkę czy Szkło kontaktowe.
Teoretycznie kablówka nie powinna podawać moich danych osobowych komuś innemu, no ale jest jak jest. Jak zlikwidować kablówke i telewizor ale żeby mieć mozliwość oglądania jakiegoś serialu itp?

Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 00:02
      Nie za dwa, tylko za pięć lat.
      • baltycki Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 00:16
        Mam od kilku lat kablówkę, ale dotąd nie płaciłem abonamentu RTV. Co ze mną?

Nie poniesiesz konsekwencji niepłacenia abonamentu w przeszłości. Ustawa zakłada bowiem abolicję. Poczta Polska otrzyma co prawda dane klientów, którzy posiadali umowy z operatorami przed wprowadzaniem nowego prawa, ale opłaty abonamentowe będzie mogła egzekwować tylko od daty wejścia w życie ustawy.
        • tiszantul Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 11:41
          > Nie poniesiesz konsekwencji niepłacenia abonamentu w przeszłości. Ustawa zakład
          > a bowiem abolicję. Poczta Polska otrzyma co prawda dane klientów, którzy posiad
          > ali umowy z operatorami przed wprowadzaniem nowego prawa, ale opłaty abonamento
          > we będzie mogła egzekwować tylko od daty wejścia w życie ustawy.

widzicie? ludzkie pany
          • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 11:50
            tiszantul napisała:

> widzicie? ludzkie pany

Ludzkie pany, to by sobie te swoje kanały zakodowały, a nie zmuszały do płacenia wszystkich, a zwłaszcza tych, którzy ich nie oglądają.
          • baltycki Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:47
            > widzicie? ludzkie pany

"Solorz-Żak nie pomoże Kurskiemu w ściąganiu abonamentu. Cyfrowy Polsat chce chronić dane klientów"

To nie ludzie, to wilki
    • aankaa Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 00:09
      chcesz oglądać i nie płacić ? big_grin
    • anika772 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 06:42
      Jeżeli przepchną ustawę w takim kształcie, jak mówią, to nie unikniesz.
      Możesz co najwyżej planować treść tytułów przelewów.
      • nathasha Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 06:54
        Uzalezniaja placenie abonamentu od posiadania gniazdek albo internetu? Albo tel komorkowego? czy od abonamentu kablowki?
        • anika772 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 07:04
          Weź im nie podpowiadaj!
          O tym nie słyszałam. Póki co, dostawcy tv mają mieć obowiązek przekazania Poczcie Polskiej danych osobowych. Co tam GIODO.
          • owczarkini Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 07:57
            Ale dostawcy tv czy czegokolwiek ? Można będzie sobie zostawić tylko internet ?
            Ku...zji nie oglądam i nie będę oglądać. Prędzej apopleksji dostanę niż im grosz zapłacę.
            • owczarkini Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 07:57
              Kur-wizji miało być big_grin
              • nathasha Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:04
                Kur od Kurskiego wink
                • owczarkini Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 11:54
                  Oczywiście big_grin
          • nathasha Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:09
            teraz zdaje sie wchodzi w zycie albo juz weszlo rozporzadzenie unijne dotyczace ochrony danych osobowych - trzeba sprawdzic co tam unia zdecydowala i czy w jakis sposob dzialania tvp moglyby to rozporzadzenie łamać. podobno polsat cyfrowy nie bedzie udostepnial danych - wiec trzeba tez dzialac konsumencko, jak sie masowo ludzie zaczna wypisywac z kablowek to oni juz znajda kase na prawnikow zeby z tvp powalczyc.
    • mamma_2012 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 06:54
      Zerwij umowę z kablówką, jeżeli będziesz oglądać tylko publiczną TV nadal nie musisz płacić, bo nie będą mieli Twoich danych albo przepisz umowę na jakiegoś emeryta.
    • beata985 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 07:20
      Zamelduj babcię co jej zniżki się należą
    • tol8 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 08:06
      Likwidujesz kablówkę i przechodzisz na naziemną. W tej chwili jest kilkadziesiąt kanałów, jest co oglądać. Nie zamierzam wspierać publicznej tv, za chłam który puszczają.
      • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:01
        tol8 napisała:

> Likwidujesz kablówkę i przechodzisz na naziemną. W tej chwili jest kilkadziesiąt kanałów, jest co oglądać. Nie zamierzam wspierać publicznej tv, za chłam który puszczają.
        >

Ale to Ci nic nie da, że będziesz oglądać tylko naziemną. Też będziesz płacić, bo wszyscy będą płacić. Przecież w naziemnej jest przede wszystkim telewizja publiczna, ale już nie ma państwowego TVP Sport - ten jest zakodowany.
        • vaikiria Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:15
          No nie wszyscy, bo jak ktoś nigdy nie zarejestrowal odbiornika i nie ma kablówki to nie zapłaci, bo nie będa mieli dowodu na to, że posiada tv. Dowodem ma być umowa z kablówką.
          • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:26
            vaikiria napisał(a):

> No nie wszyscy, bo jak ktoś nigdy nie zarejestrowal odbiornika i nie ma kablówki to nie zapłaci, bo nie będa mieli dowodu na to, że posiada tv. Dowodem ma być umowa z kablówką.

Ale to, cały czas chodzi o to, żeby płacili wszyscy. Były różne pomysły np. płacenie za tv przy opłatach za prąd. Mamy płacić nie za to że oglądamy, tylko za to że posiadamy telewizor, tablet, komputer, smartfona. Gdyby płacić mieliby tylko ci co oglądają, to wystarczyłoby zakodować programy telewizji publicznej i kto chciałby oglądać to by wykupił sobie dostęp.
            Programy telewizji publicznej, są dostępne u każdego operatora i to w podstawowych pakietach, a te lepsze są oczywiście zakodowane, żeby je oglądać trzeba już zapłacić, a też należą do telewizji publicznej.
            • vaikiria Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:36
              Ok, ale rozmawiamy o nowej ustawie, ktora nie uwzględnia opłat przy opłatach za prąd tylko chce jak do tej pory + korzystać z baz danych kablówek.
              • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 10:28
                vaikiria napisał(a):

> Ok, ale rozmawiamy o nowej ustawie, ktora nie uwzględnia opłat przy opłatach za
                > prąd tylko chce jak do tej pory + korzystać z baz danych kablówek.

Mnie się to nie podoba. Ja mam CP, mam telewizor i będę mieć, ale nie oglądałam i nie oglądam telewizji publicznej. Telewizor jest mi potrzebny do oglądania prywatnych kanałów.
                Oglądam np. zakodowany kanał telewizji publicznej TVP Sport, a żeby go oglądać, to muszę mieć droższy pakiet w CP, bo w tańszych, tego kanału telewizji publicznej nie ma.
            • fifiriffi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 10:57
              ale k.wa mac, jak mam płącic abonament za smartfona jak juz za niego płącę. Niech spie. dlającw...e z pisu .
              Nie oglądam zyebanego tvpis i nie zamierzam. Za internet tez płace abonament.
              Wiem,że chodzi o samo posaidanie, ale szlag mnie trafia,
              • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 11:11
                fifiriffi napisał:

> ale k.wa mac, jak mam płącic abonament za smartfona jak juz za niego płącę. Nie
                > ch spie. dlającw...e z pisu .
                > Nie oglądam zyebanego tvpis i nie zamierzam. Za internet tez płace abonament.
                > Wiem,że chodzi o samo posaidanie, ale szlag mnie trafia,

>
                Mnie też diabli biorą, ale oni uważają, że dzisiaj każdy coś ma z tych urządzeń, a na wszystkich da się oglądać ich wspaniałą telewizję.
                Mnie jeszcze jedno zgrzyta mocno: telewizja publiczna chce mieć kasę z abonamentu i kasę z reklam. Skoro chcą kasę z abonamentu, to nie powinni nadawać reklam, albo podzielić się kasą z telewizjami prywatnymi, które kasy z abonamentu nie dostają.
        • tol8 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:40
          Jak się dowiedzą że mam tv?
          • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 10:25
            tol8 napisała:

> Jak się dowiedzą że mam tv?

Jak masz kablówkę czy satelitę, to mają im operatorzy przekazać Twoje dane.
            Jak masz tylko naziemną, to mogą mieć większy problem.
            • pitahaya1 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:33
              I znów elektoratowi się upiecze wink W większości wink
              • mozambique Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:51
                raczej ni e- akurat u patologii nie ma forsy na leki, jedzenie , edukacje i kultirę ale ZAWSZE jest na fajki , wodke i "satelite"
    • vaikiria Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:08
      Nie mieć żadnej kablówki. Nie mam i nigdy nie miala, więc system mnie nie widzi. Przepisać pakiet na osobę uprawnioną do bezpłatnego korzystania.
    • stacie_o Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:08
      Tak jak ja- nie mam tv.
      Tak jak moi znajomi- tv jest na dziadka, który jako emeryt zwolniony jest z opłacania.
    • conena Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:40
      musisz rozwiązać umowę na kablówkę oraz pozbyć się z domu odbiorników RTV.

moim zdaniem, będzie to wyglądać następująco. ściąganiem abonamentu zajmą się służby skarbowe, które powoli zaczynają mieć nieograniczone uprawnienia. znienacka będą pukać do drzwi i żądać wstępu do domu celem naocznego sprawdzenia, czy posiadasz jakikolwiek odbiornik. fakt posiadania odbiornika będzie oznaczał obowiązek płacenia abonamentu. jak stwierdzą u ciebie niezarejestrowany odbiornik - w ciągu 4 tygodni otrzymasz decyzję o domiarze abonamentu za ostatnie 5 lat oraz na dwa lata w przód.
      dodatkowo, przy zakupie sprzętu zostanie wprowadzona obowiązkowa rejestracja, punkty sprzedaży będą zobowiązane przekazywać miesięczne raporty z danymi kto i kiedy zakupił odbiornik. kupujesz - najdalej dwa miesiące później dostajesz decyzję o naliczeniu podatku. tfu, abonamentu.
      jest jeszcze taka ewentualność, że abonament zostanie potraktowany jako obowiązkowy narzut do wynagrodzeń, pracodawca będzie płatnikiem. od każdego źródła dochodu trzeba będzie przekazać 50,00 zł miesięcznie. osoby prowadzące działalność gospodarczą będą płaciły 100,00 zł i niech się martwią.

i wcale mnie to nie zdziwi.
      • nena20 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:53
        Już wpuszczam do domu urzędników skarbowych tak jak i listonoszy dobre.
      • vaikiria Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 09:58
        Znacząco wzrośnie zakup telewizorów przez emerytów smile
        • nathasha Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 10:01
          i zakup telewizorow za granica.
    • jesienna.nuta Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 10:49
      Jak uniknąć abonamentu, jak nie płacić podatku VAT, jak oszukiwać i kraść?
      Rzygać się chce na takie porady.
      • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 11:17
        jesienna.nuta napisała:

> Jak uniknąć abonamentu, jak nie płacić podatku VAT, jak oszukiwać i kraść?
        > Rzygać się chce na takie porady.

Dlaczego mam płacić za coś, czego nie oglądam. Możesz mi to wytłumaczyć?
        Telewizor mam i przy zakupie zapłaciłam od niego podatek VAT, a mam - bo jest mi potrzebny do oglądania prywatnych stacji.
        Tutaj chciwy i pazerny jest rząd, każe nam wszystkim płacić na utrzymanie ich pisiowej telewizji, a ja ich nie oglądam i nie mam zamiaru oglądać. Telewizja pisiowa chce kasę z abonamentu i kasę z reklam. Może niech zrezygnuje z kasy z reklam.
        • bramstenga Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:24
          Odpowiednik naszego abonamentu w formie ogólnokrajowej zrzutki na media publiczne występuje w większości krajach zachodnich. Abstrahując od treści programów, uczciwie byłoby, gdyby konsekwencją uszczelnienia systemu było wycofanie się tych mediów z rynku reklam.
          • triss_merigold6 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:27
            Ale ja mam gdzieś media publiczne, nie korzystam z ich oferty.
            • bramstenga Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:50
              To nie ma znaczenia, bo jest to traktowane jako parapodatek.
              • triss_merigold6 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 13:06
                Rozumiem, niemniej nie akceptuję. Nie widzę sensu w utrzymywaniu w tej chwili mediów narodowych/publicznych w ogóle i nigdzie.
        • paloma_blauwinder Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 13:58
          > Dlaczego mam płacić za coś, czego nie oglądam. Możesz mi to wytłumaczyć?
          Mogę ja?
          Płacisz na drogi, nawet jeśli nie jeździsz samochodem, na szkoły, nawet jeśli jesteś bezdzietna, na utrzymanie polityków, nawet jeśli rzygasz polityką. Taki system finansowania nazywamy PODATKAMI. Oczywiście partia, której nikt nie przekona, że czarne jest czarne nazwie to sobie dowolnie (np. abonamentem, kurką złotopiórką, łotewer). Czymś trzeba koryto zapełniać, ciesz się, że jeszcze nie drukują.
          • asia-loi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 14:02
            paloma_blauwinder napisał(a):

... ciesz się, że jeszcze nie drukują.

Nie ukrywam, że tego się bardzo boję.
          • ira_08 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 18:11
            Ale podatki to jedno. Nawet jak nie jeździsz samochodem, to pewnie się leczysz, po chodniku chodzisz i może czasem zajrzysz do muzeum. Płacisz% podatku, a nie osobno: na szkoły, na uczelnie, na drogi. Nie płacisz za przejazd autostradą i nie płacisz za plombę "na zaś". A abonament tv można właśnie porównać do płacenia za A4 za sam fakt posiadania samochodu. Do Zachodu bym nas nie porównywała, jak można porównać TVPiss do BBC?
      • little_fish Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 11:47
        Ekhm, nie kupuję samochodu, nie płacę za niego podatku - twoim zdaniem kradnę i oszukuję??? A czy Ty zapłaciłaś podatek za auto twoich sąsiadów?
      • mamma_2012 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 13:23
        Kraść? Chyba by mi musieli bardzo dużo dopłacać żebym torturowała się oglądaniem publicznej tv. A produkcji, które z ciebie zrobią jeszcze jeszcze sprawniejszego funkcjonariusza partii nie zamierzam sponsorować. Masz ochotę na pranie mózgu do opłacaj to sobie we własnym zakresie.
      • komorka25 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 18:20
        W odwłoku mam twoje zaburzenia gastryczne. Jak chcesz to rzygaj. Ja chcę wiedzieć jak nie płacić tym złodziejom abonamentu za kur.wizję. Nie mam telewizora. Nie mam radia. Mam bardzo słaby mobilny internet, więc na komputerze też nie obejrzę, nawet gdybym chciała (a nie chcę), bo u mnie nie ma technicznej możliwości doprowadzenia kabla. ZA CO MAM PŁACIĆ? Aha, telefon mam zwykły, stary (jakieś 8, a może 9 lat), z 2,5-calowym ekranikiem i bez internetu. Do dzwonienia i SMS wystarcza.
      • iza232 Re: Jak uniknąć abonamentu? 12.03.17, 22:01
        jesienna.nuta napisała:

> Jak uniknąć abonamentu, jak nie płacić podatku VAT, jak oszukiwać i kraść?
        > Rzygać się chce na takie porady.

To se rzygaj. A nie chce ci się rzygać jak twój wspaniały pis okrada cię i oszukuje na każdym kroku? M.in. właśnie WYMUSZAJĄC płacenie durnego abonamentu?
        • vaikiria Re: Jak uniknąć abonamentu? 13.03.17, 08:19
          Abonament to nie jest wymysl PiS, obowiązek był już wcześniej.
    • asia-loi Re: Posat nie da danych 10.03.17, 12:28
      next.gazeta.pl/next/7,151003,21480047,solorz-zak-nie-chce-pomagac-kurskiemu-w-sciaganiu-abonamentu.html#Czolka3Img
      Tak przynajmniej zapowiada właściciel CP. Pożyjemy - zobaczymy. smile
    • maggi9 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:44
      Ciekawa jestem dlaczego oni po prostu nie zakodują sobie tej telewizji - kto chce oglądać to płaci. Proste.
      • ginger.ale Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:58
        Nie zakodują, bo im to zwisa i powiewa czy oglądasz, a to by dodatkowo generowalo koszty. To (abonament) ma być źródłem dochodu SP, muszą z czegoś sfinansować swoje różne obietnice, więc szukają, gdzie mogą.
    • tajemnicza.a.m Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 12:54
      Był o tym ostatnio artykuł na interii. Kablówki wcale nie są chętne temu pomysłowi gdyż mają świadomość, że stracą klientów.
      Są bardziej skłonne zbojkotować w swojej ofercie TVP. I Krzyżyk na drogę.

Inna kwestia, że ujawnianie danych z umowy jest łamaniem prawa. Ja wiem, że pis to pis ale prawo to prawo. Nie sądzę że takie coś nie = wyjściem na ulicę znów.

Nie panikowałabym.
      • fifiriffi Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 13:53
        tez to słyszałam i mam nadzieję,że sie nie dadzą.Gdzieś słyszałam też że Polsat otwarcie bojkotuje i zapowiada,że zanych danych udostępniać nie będzie.
        • anika772 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 15:04
          Mam nadzieję że nc+ także zbojkotuje ten pomysł.
      • araceli Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 16:26
        tajemnicza.a.m napisała:
        > Inna kwestia, że ujawnianie danych z umowy jest łamaniem prawa.

Nic tylko śmiać big_grin big_grin big_grin

Jak ustawę o 500+ wyłaczano spod ochrony danych osobowych NIKT nie protestował - bo kaska leciała. Jak teraz TO SAMO robią, żeby kaskę od Was wyciągnąć - oburzenie jakby was co najmniej bili big_grin

Po co ludziom prawo, po co TK, po co zasad... przecież tym rodziny nie nakarmisz... tak mówiono jeszcze niedawno. No to teraz się niektórzy na własnych portfelach przekonają. I słusznie.
        • vaikiria Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 21:28
          A gdzie w 500 plus masz wyłączenie z danych osobowych? Tam się dobrowolnie zgłaszasz. Nie ma czegoś takiego, że nagle do Kowalskich zaczyna spływac kasa, bo urzednicy sprawdzili, że im się nalezy to dają.
        • iza232 Re: Jak uniknąć abonamentu? 12.03.17, 22:10
          araceli napisała:

> Nic tylko śmiać big_grin big_grin big_grin
          >
          > Jak ustawę o 500+ wyłaczano spod ochrony danych osobowych NIKT nie protestował
          > - bo kaska leciała. Jak teraz TO SAMO robią, żeby kaskę od Was wyciągnąć - obur
          > zenie jakby was co najmniej bili big_grin

Co ty chora jesteś?? Jak 500 + wyłączyli spod ochrony danych? Rodzina sama składa wniosek o przyznanie i ujawnia swoje dane. Nikt jej w papióry nie zagląda bez pytania.

• tmk123 Re: Jak uniknąć abonamentu? 12.03.17, 22:41
            Ok wyrzucę telewizor (stary gruchot) zrezygnuję z kablówki.
            I co mogę oglądać przez internet? Nie musi być bezpłatne, ale w miarę legalne i przewidywalne.
    • rysiowa85 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 18:04
      Wole zrezygnować z kablówki niż dać złotówkę na TVPIS.

Czy jeśli zostawię sobie sam internet to też uznają ze oglądam dzięki niemu publiczną telewizję?

p.s.
      Mam miesięczny okres wypowiedzenia i mogę nie zdążyć przed wprowadzeniem ustawy, jak znowu przepchną nocą, albo w jakiejś salce.
    • bergamotka77 Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 19:01
      Rozdzielnosc nie rozdzielczość.
    • redheadfreaq Re: Jak uniknąć abonamentu? 10.03.17, 19:34
      Cyrki z abonamentem i próbami wydębienia danych od dostawców kablówki były powodem, dla którego ostatniej ofercie z Vectry, choć była kusząca, powiedziałam kategoryczne "nie" i przekonałam telewizjo-lubnego męża, że jest mię przykro, ale dopóki rządzi PiS, to w tym domu telewizji nie będzie. Nie zamierzam dokładać ani złotówki więcej do tego cyrku.
    • taki-sobie-nick Załapać się do grupy zwolnionych 11.03.17, 00:21
      Wystarczy mieć ponad 70 lat albo pierwszą grupę inwalidzką.
      • skat_0 Re: Załapać się do grupy zwolnionych 16.03.17, 07:11
        W Danii płacę ok 1300 zeta rocznie za tzw licencje, ulge 50% mają właśnie rencisci i emeryci, ale tv na dziadka zakupic nie mogę 😀 płaci się nawet za gniazdko w ścianie, które daje możliwość odbioru mediów publicznych. O cenach za kablowke i internet nie wspomne nawet, placze i place, a skoki narciarskie ogladam w norweskiej tv 😀
    • jehanette Re: Jak uniknąć abonamentu? 13.03.17, 10:44
      Wyrzuć TV, przerzuć się na VOD, Netfliksy i inne takie.
      • tmk123 Re: Jak uniknąć abonamentu? 15.03.17, 21:50
        A te inne to...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka