Dodaj do ulubionych

Rekolekcje szkoła

20.03.17, 11:25
Dziewczyny jak u Waszych dzieci wyglądają rekolekcje? U nas godzina mszy i do domu. Obiadów nie ma. Świetlica nie wiem jak działa.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:28
      Dwie godziny lekcyjne z wychowawcą, działa świetlica, są obiady.
      • dorcia1234 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:33
        godzina lekcji, wyjście do kościoła, powrót do szkoły, lekcje, swietlica, kółka.
    • zazou1980 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:36
      nie slyszalam nic o zadych rekolekcjach w szkole corki, wiec chyba jesli w ogole sa, to zalatwiaja to w trakcie lekcji wsrod chetnyh dzieci...
    • triss_merigold6 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:38
      Nareszcie prawidłowo. Normalne lekcje - wyjście na godzinę do kościoła - powrót na normalne lekcje. Ci którzy nie chodzą na katechezę idą na etykę.
      Po latach wkurzania się na debilną stratę czasu w postaci marnowania 3 dni szkolnych nareszcie od ub. roku jest prawidłowo.
      • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:43
        Normalnie to by było, gdyby rekolekcje były po lub przed lekcjami, ewentualnie w ramach zajęć z religii. Nie rozumiem zupełnie dlaczego nie można dzieciom pogadanki strzelić w szkole, w czasie lekcji religii. Ewentualnie na koniec msza dla całej szkoły po lekcjach.
        • triss_merigold6 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:49
          Co do zasady: normalnie byłoby gdyby katecheza + atrakcje z nią związane została całkowicie wyprowadzona ze szkół.
      • fasol-inka Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:44
        u nas identycznie
        dwa dni mają na sali gimnastycznej po 45min rekolekcji, trzeciego dnia idą do kościoła w trakcie lekcji i wracają na resztę lekcji
        świetlica i obiad normalnie
      • agni71 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:34
        triss_merigold6 napisała:

> Nareszcie prawidłowo. Normalne lekcje - wyjście na godzinę do kościoła - powrót
        > na normalne lekcje. Ci którzy nie chodzą na katechezę idą na etykę.
        > Po latach wkurzania się na debilną stratę czasu w postaci marnowania 3 dni szko
        > lnych nareszcie od ub. roku jest prawidłowo.

To wcale nie jest prawidłowo. Co sie dzieje z dziećmi niezapisanymi ani na religię, ani na etykę? Normalnie to by było, gdyby rekolekcje były całkowicie PO lekcjach. A mnie osobiście bardziej urządzałyby rekolekcje na pierwszą godzine lekcyjną (ci którzy nie chodzą, mogą przyjść później) lub na ostatnich godzinach lekcyjnych (nie uczęszczający idą wcześniej do domu lub do świetlicy).
        Mnie takie wciskanie rekolekcji w środek lekcji wkurza równie mocno jak religia w środku lekcji.
    • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:41
      U nas dzisiaj ksiądz opublikował ogłoszenie - wiadomo tylko o której mają się nauki zacząć, nie wiadomo o której się kończą i jakie lekcje się nie odbędą, tym bardziej, że godziny nie są dopasowane do szkolnych dzwonków. Rekolekcje zaplanowane oczywiście w środku dnia, żeby dzieci, które na religię nie chodzą musiały odsiedzieć swoje na korytarzu. Wrrr...
      • triss_merigold6 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:43
        Nie macie lekcji etyki?!
        • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:46
          Niektórzy mają, moje dziecko akurat na etykę nie chodzi, bo jest w piątek dwie godziny po zakończeniu reszty lekcji. W związku z tym chyba nikt z naszej klasy się nie zdecydował.

Nawet gdyby to co to ma do rzeczy? Zakładasz, że nauczyciel etyki rzuci wszystkie inne zajęcia i przyleci do szkoły w dzień, w którym normalnie pracuje gdzie indziej, bo akurat są rekolekcje? I tak trzy dni z rzędu?
          • triss_merigold6 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:51
            Tak, dokładnie tak. W czasie rekolekcji etyka dla uczniów, którzy nie chodzą na katechezę, w szkole syna tak jest.
            • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:57
              W szkole mojego dziecka to raczej niewykonalne organizacyjnie. Zresztą w starszych klasach dzieci, które nie chodzą na religię nie zapisują się na etykę, bo jest ich tak niewiele, że zajęcia są zbiorcze dla dzieci z kilku klas, więc wypadają godzinę-dwie po lekcjach. Nikomu się nie chce czekać.
              • joanna_poz Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:11
                obowiązku zorganizowania etyki dla niechodzących na rekolekcje nie ma.
                za to i owszem - jest obowiązek zorganizowania takich dzieciom zajęć opiekunczych - a nie siedzenia bez opieki na korytarzu.
      • lidek0 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 18:49
        A rodzice robili coś w tej sprawie u dyrekcji szkoły, kuratorium ? Czy tylko wrr...
    • jdylag75 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:44
      W poprzednich latach szkoła działała normalnie, lekcje się odbywały, świetlica + stołówka jak zwykle. Chętnie dzieci szły do pobliskiego kościoła w wyznaczonej godzinie, ponieważ u nas jest nauka zmianowa wiec czasami wypadało to podczas lekcji, czasami nie. Wyjścia do kościoła z tego co wiem nie trwały dłużej niż 1-1,5 h. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem czy u nas już były rekolekcje, moje dzieci nie bywają na rekolekcjach.
      Żadnego rekolekcyjnego szału w szkole nie ma i bardzo mi to odpowiada,
    • amarili Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:47
      u nas 2 lekcje, potem wyjście do kaplicy na konferencję i drogę krzyżowa, potem powrót do szkoły. świetlica działa normalnie. rekolekcje trwają 1 dzień.
      • jagodka_mare Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 11:59
        No to tylko u nas taka katolicko pisowska propaganda szkolna. Za brak obecności na mszy jest nieobecność.
        • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:11
          Nawet dla tych, którzy nie chodzą na religię?
          • jagodka_mare Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:22
            Dla nich pewnie nie. Jestem bliska wypisanie syna z religii ale tak jak u dziewczyn wyżej mam problem z godziną zajęć etyki. Wypada na 9ej lekcji. Niby od razu po jego zajęciach ale te 9 godzin lekcyjnych jednego dnia to jest chyba za dużo dla 10latka.
            • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:31
              Przecież możesz wypisać z religii i nie zapisywać na etykę.
            • jdylag75 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 14:20
              Nie ma obowiązku albo-albo. Moje nie chodzi ani na etykę ani na religię, ma 2 okienka na których uczy się lub robi zadania.
    • iwoniaw Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:18
      Świetlica jest, obiady są, lekcje i zajęcia dodatkowe też - z wyjątkiem 1h lekcyjnej przez 3 dni, kiedy dana grupa wiekowa ma rekolekcje (w pobliskim kościele).
    • agisk Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:19
      U nas znowu - dzieci, które chodzą na religię idą na 1 godzinę do kościoła. Poza tym lekcji nie ma sad. Świetlica chociaż czynna. Moje dziecię na religię nie chodzi, więc 3 dni zmarnowane w szkole. Tak jest w Toruniu. Mam nadzieję, że kiedyś będzie normalniej.
      • jagodka_mare Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:23
        Czyli ta organizacja zależy od dyrekcji szkoły?
        • amarili Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:32
          tak, za organizacje rekolekcji odpowiada dyrektor. dlatego w każdej szkole może to wyglądać inaczej.

na szczęście w szkole córki nikt się z rozumem nie minął i nie pozawieszał zajęć na 3 dni, w celu godzinnego wyjścia do kościoła.

ale jak będzie w szkole młodszej córki, tego jeszcze nie wiem.
          • filga Re: Rekolekcje szkoła 23.03.17, 16:07
            No to akurat nie jest prawda. Dyrektor realizuje zarządzenie, które mówi, że te 3 dni są wolne od nauki. Za organizację rekolekcji odpowiada kościół.
            • kawka74 Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 08:43
              Ustawa nie mówi o trzech dniach wolnych od nauki, tylko o zwolnieniu uczniów z zajęć celem odbycia rekolekcji. Trzy dni całkowitego wolnego to swobodna interpretacja władz szkolnych.
              • filga Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 10:19
                § 10 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 kwietnia 1992 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach (Dz. U. Nr 36, poz. 155, z późn. zm.). uczniowie uczęszczający na naukę religii organizowaną w szkołach publicznych uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych.
                • kawka74 Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 10:26
                  men.gov.pl/ministerstwo/informacje/zasady-dotyczace-organizowania-rekolekcji-dla-uczniow-szkol-publicznych.html
                  a konkretnie ten fragment:
                  "Zgodnie z intencją przywołanych przepisów, zwolnienie uczniów na ich podstawie z zajęć szkolnych nie oznacza uzyskania przez nich dodatkowych dni wolnych od nauki. Ma jednak na celu umożliwienie im uczestniczenia w odbywających się w tych dniach rekolekcjach wielkopostnych."
                  i dalej
                  "Jeśli program rekolekcji ogranicza się np. tylko do jednej lub dwóch godzin zajęć w ciągu dnia, szkoła – w porozumieniu z organizującymi rekolekcje – może ustalić, że uczniowie uzyskują w tych dniach tylko częściowe zwolnienie z zajęć szkolnych. W pozostałym czasie uczniowie uczestniczą w zajęciach, zgodnie z ustalonym na te dni planem zajęć szkolnych."

Wykładnia ministerialna (aktualnego rządu!) jest jasna - to nie są dni wolne z definicji ani dla uczniów, ani dla szkoły.
                  • filga Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 10:32
                    Wykładnia nie jest prawem
                    • triss_merigold6 Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 10:33
                      To jest wykładnia rozporządzenia.
                • iwoniaw Dlaczego nie cytujesz tego paragrafu do końca? 24.03.17, 10:41
                  Trzy dni na rekolekcje wielkopostne mogą otrzymać, jeżeli religia nakłada na nich taki obowiązek (tzn. uczestniczenia w rekolekcjach przez 3 pełne dni). Te 3 dni to jest max zwolnienia z lekcji w tym celu, a generalnie rozporządzenie mówi wprost, że szczegółowe zasady dotyczące organizacji są przedmiotem odrębnych ustaleń między organizującymi rekolekcje a szkołą.
        • iwoniaw Wyłącznie od dyrekcji 20.03.17, 12:39
          Wg przepisów dyrektor nie powinien utrudniać uczniom odbywania rekolekcji i dogadać się z proboszczem parafii. Nawet jeśli proboszcz ustala godziny rekolekcji nie licząc się z niczym i nikim, jeszcze nie słyszałam, aby trwały one dla dowolnej klasy po kilka godzin przez kilka dni, więc opcja, że uczniowie wychodzą tylko na część dnia ze szkoły, a poza tym wszystko działa normalnie, jest ZAWSZE. Ale dyrektorzy są różni (proboszczowie też oczywiście), więc i różnie to wygląda.
          • agisk Re: Wyłącznie od dyrekcji 20.03.17, 20:55
            Myślę, że to kwestia dyrekcji. A propos - jakie przepisy o tym mówią? Oczywiście oprócz tego, że istnieje możliwość organizowania religii w szkole oraz że jest to przedmiot dodatkowy, co zdaje się jest zawarte w ustawie o systemie oświaty.
    • kawka74 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:29
      Nie ma zajęć dydaktycznych, jest opieka (wychowawcy) i obiady, a dzieci, które nie idą do kościoła, zostają pod opieką pań ze świetlicy (świetlica działa tak, jak zwykle). Nie wiem, czemu właściwie nie ma lekcji, organizacyjnie jest to do zrobienia bez problemu, to zawieszenie normalności jest pozbawione sensu i celu.
      • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:33
        Nie martw się, ma to swój cel. Przede wszystkim chodzi o to, żeby pokazać kto tu rządzi i że praktyka religijna jest ważniejsza niż nauka szkolna.
        • iwoniaw Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec tego 20.03.17, 12:46
          bo przecież proboszcz nie jest w stanie go zmusić do zawieszania pozostałych lekcji (o funkcjonowaniu stołówki czy świetlicy nie wspominając) nawet urządzając rekolekcje w dziwnych godzinach. Spójrzmy prawdzie w oczy: to, że sytuacja w wielu szkołach jest kompletnie nienormalna to jest przede wszystkim wina dyrekcji, która się na to godzi (zgadza się: na część rzeczy, np. religię w szkole, katechetę oddelegowanego przez kurię, zwalnianie chętnych uczniów na rekolekcje, musi, ale na wiele wcale nie i jeśli to robi, to tylko i wyłącznie z własnej woli).
          • triss_merigold6 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 12:47
            Dokładnie.
          • spanish_fly Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 12:53
            W polskich warunkach dyrekcja została zazwyczaj wychowana w kulcie sutanny i jest tak samo przyuczona do nabożnej czci wszystkiego co kościelne jak i reszta społeczeństwa.
            • triss_merigold6 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 12:56
              Doprawdy? W takim razie jak wyjaśnisz fakt zmian jakie następują w szkołach odnośnie do organizacji rekolekcji tj. z 3 dni wolnych na np. godzinne wyjście i pozostałe lekcje normalnie?
              • spanish_fly Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:01
                Dzieje się to pod presją rodziców. Poza tym zdarzają się przecież wyjątki.
                • iwoniaw Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:09
                  A ci rodzice to przypadkiem nie są z tej "reszty społeczeństwa", którą przed chwilą byłaś uprzejma określić jako "wychowaną w kulcie sutanny"? Prawda jest taka, że - powoli bo powoli - postrzeganie religii w szkole i związanych z tym konsekwencji dotykających placówki się zmienia. Nie tylko wśród niewierzących, także wśród jak najbardziej wierzących i praktykujących, którzy też pracują, potrzebują opieki świetlicy dla małych dzieci, oczekują, że stołówka wyda obiad, a szkołą zapewni lekcje, które w kółko nie będą przepadać, generując potrzebę kolejnych korepetycji uzupełniających wiedzę potomstwa. I to już nie są wyjątki, podobnie jak dyrektorzy, którzy zdają sobie sprawę, że lepiej być dyrektorem szkoły, w której rodzice wymagają, ale i materiał do nauczania dostarczają odpowiednio zsocjalizowany i zaopiekowany i do której w ogóle ktoś chce dzieci posyłać, a nie zwiewa choćby do ościennej gminy, byle tylko nie mieć do czynienia z kompletnym dyletanctwem.
                • wydramarlenka Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 21:02
                  U nas - mam takie wrażenie - wcale nie pod presją rodziców, a dla uszczęśliwienia księdza proboszcza.

Przez kilka lat były to dni wolne od zajęć dydaktycznych, co skutkowało coraz niższą frekwencją na rekolekcjach. Skoro nie było lekcji a rekolekcje trwały tylko ok. godziny dziennie (przez resztę dnia towarzystwo mogło być w świetlicy) to lepiej / wygodniej było rodzicom zatrzymać dziecko w domu, wywieźć na 3 dni do dziadków albo zrobić cokolwiek w miarę rozsądnego niż gonić z nim na godzinkę w środku dnia do kościoła czy zostawiać na cały dzień w świetlicy. W efekcie na rekolekcjach szkolnych w kościele było pustawo...

Teraz dziatwa szkolna idzie na lekcje, potem wraz z nauczycielami wędruje do kościoła, a po rekolekcjach dalej się uczy (poza nielicznymi wyjątkami, które na religię nie chodzą).
                  No i - same plusy: ksiądz proboszcz ma pełny kościół, rodzice nie burzą się, że dzieciątka 3 dni lekcji tracą...
            • iwoniaw Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:00
              Dyrekcja jest dorosła i podejmuje decyzje, jakie uważa za właściwe. Czy głównym czynnikiem są jej przekonania wyniesione z domu, nabyte po drodze, koniunkturalizm czy cokolwiek innego, nic to nie zmienia w tej kwestii - to jest decyzja dyrekcji. Którą rodzice mają prawo oceniać, komentować i domagać się zmiany, jeśli im się te decyzja nie podoba. Czy i komu się nie podoba i co wynika z ew. protestów, to inna kwestia (pewnie różni się to w różnych przypadkach), ale fakty są faktami. Nie róbmy z dyrektorów publicznych placówek opłacanych naszymi pieniędzmi biednych i uciemiężonych "ja-nic-nie-mogę" żuczków, bo tu akurat mogą całkiem sporo.
              • spanish_fly Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:04
                Wcale nie zaprzeczam, że to ich decyzja. Tak jak mnóstwo innych ludzi pod wpływem swojego wychowania, presji rodziny czy innego środowiska decydują, że będą się słuchać pana księdza.
            • kawka74 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:12
              Znana mi osobiście szkoła organizuje normalne lekcje w odpowiednim czasie wyprowadzając dzieci do kościoła na rekolekcje. Clou - szkoła (świecka, niepubliczna) znajduje się na terenie kościelnym, w budynku parafii, i ma dość ożywione kontakty z proboszczem.
              Jestem ostatnią osobą do obrony Częstochowy, ale w tym wypadku nie doszukiwałabym się wpływów czarnej mafii, widzę raczej powielanie schematów sprzed ćwierćwiecza.
              • triss_merigold6 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:15
                Czyli po prostu pójście dyrekcji na łatwiznę, bo wygodniej odwołać lekcje i stołówkę na 3 dni niż zorganizować grupowe wyjście w trakcie lekcji.
                • kawka74 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:23
                  Co ciekawe, u nas stołówka działała normalnie, wszystko było tak, jak zwykle, z wyjątkiem tego, co dzieci robiły pod opieką nauczyciela, wycinały kwiatki zamiast rozwiązywać zadania z matmy. Tylko tyle. Dlatego przypuszczam, że odwołanie zajęć dydaktycznych to kwestia 'robimy tak, jak zwykle', a nie 'nie ma lekcji, bo się ksiądz obrazi'.
              • iwoniaw Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:16
                Widzę to dokładnie tak, jak Kawka. Co więcej - taka organizacja rekolekcji ma miejsce również w co najmniej dwóch znanych mi zespołach szkół katolickich, więc w zwalnianiu całej szkoły z trzech dni lekcji widzę raczej chęć urządzenia sobie dodatkowej laby niż jakąś podległość wobec kościelnych struktur.
              • agni71 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:24
                Nie rozumiem za bardzo, z czego tu się cieszyć. Duzo rozsądniejsze byłoby zorganizowanie rekolekcji zupełnie w godzinach popołudniowych, po lekcjach, lub na ostatnich lekcjach, wtedy niechodzący mogą, ale nie muszą skorzystać z zajęć opiekuńczych. A tak - maja przymusowe kiblowanie w świetlicy, czy bibliotece.
              • spanish_fly Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 14:13
                Kilka wyjątków o niczym nie świadczy. Przypominam, że cały czas mamy w szkołach duchownych na etatach, którzy mają zapewnione po dwie lekcje religii dla każdej klasy od początku szkoły podstawowej do końca szkoły średniej. Dyrektor szkoły ma ograniczony wpływ na nauczycieli religii, których wybiera mu kto inny.
                • iwoniaw Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 14:16
                  Co to ma wspólnego z organizacją pracy szkoły w czasie rekolekcji?

Ustawiłaś sobie chochoła i w niego walisz, choć kilka osób wyjątkowo zgodnie usiłuje ci powiedzieć, dlaczego nie masz racji i akurat w kwestii funkcjonowania szkoły w czasie rekolekcji decyzje podejmuje wyłącznie dyrektor.
                  • spanish_fly Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 14:32
                    Po prostu wiem co się dzieje w niektórych szkołach. Owszem, formalnie decyzja należy do dyrektora. Natomiast nieformalnie szkoła podporządkowuje się parafii w każdej możliwej sytuacji.
                  • agni71 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 15:53
                    Mylisz się iwoniaw - jak decyzje podejmuje wyłącznie dyrektor, skoro musi sie dostosowac do terminów narzuconych przez proboszcza?
                    • kawka74 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 16:05
                      Samo dostosowanie się do terminu nie oznacza, że organizacja pracy szkoły zależy od proboszcza. To nie on decyduje o obiadach, o opiece, o lekcjach, on podaje termin rekolekcji i na tym jego rola się kończy - chyba że to desperat jak ten w Suchej Beskidzkiej, ale to raczej rzadkie zjawisko i nadal zgodę musi wyrazić dyrektor.
                      • agni71 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 16:31
                        Podaje dni i godziny, dyrektor może sobie wokół tego resztę zorganizować.
                        • kawka74 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 16:46
                          Ta reszta to jest właśnie to, o czym dyskutujemy, clou całej sprawy. Rekolekcje trwają godzinę, może półtorej, w pozostałym czasie dzieci przebywają pod opieką szkoły i na jej terenie. Jak spędzą ten czas, to zależy wyłącznie od dyrektora.
                          • agni71 Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 18:44
                            Ale kluczowe jest jednak ustalenie, że rekolekcje będa trwały 3 dni, a nie 1, i że odbywać się będą w takich godzinach, żeby przypadkiem nieuczęszczające dzieci nie mogły wyjść wcześniej do domu, tylko musza czekać w bibliotece przez 2 godziny na jedną godzinę matematyki (którą szkoda opuścić, zwalniając dziecko wcześniej do domu). Takie wytyczne od proboszcza nie pozostawiają zbyt wielkiego pola manewru dla dyrekcji.
            • amarili Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:15
              nieprawda. dyrektor mojej szkoły, do której chodziłam, stary komuch, osoba niewierząca i antyklerykał totalny, bez problemu pozwalał na rekolekcje w szkole na pełne 3 dni.

dzisiaj w szkole córki rządzi bardzo wierząca pani dyrektor, a jednak rekolekcje trwają jeden dzień, i to nie cały nawet. dzieci niechodzących na religię jest może ze dwójka w całej szkole, sporej, na 600 uczniów.

wszystko zależy od człowieka, a nie od jakiegoś rzekomego kultu.
              • iwoniaw Re: Ten cel to ma tylko dyrektor szkoły wobec teg 20.03.17, 13:17
                Otóż to.
              • woman_in_love wszystko zależy od samorządu: to samorząd zatrudni 20.03.17, 16:01
                -a dyrekcję (wójt, burmistrz, prezydent). Zatem najpewniej komuch ateista musi robić 3 dni rekolekcji żeby nie stracić pracy, a wierząca pani dyrektor nie może sobie pozwolić na więcej niż niecały dzień. Takie uwarunkowania lokalne.
                • amarili Re: wszystko zależy od samorządu: to samorząd zat 20.03.17, 21:41
                  Opowiadasz bzdury.dyrektor komuch był dyrektorem i za komuny i za odwilży , wtedy jak samorządów jeszcze nie było. Teraz u mnie rządzi PiS,a mimo to rekolekcje skromne,a pani dyrektor też już na stołku parę lat jest. Przestań się doszukiwać debilnych powiązań.
        • kawka74 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 13:03
          Szczerze wątpię, ustawa nie nakłada obowiązku zwalniania uczniów z zajęć w ogóle, a komunikat na stronie MENu (sprzed roku) wyraźnie mówi, że zwolnienie oznacza umożliwienie udziału w rekolekcjach, a nie labę, a dyrektor szkoły może spokojnie zorganizować lekcje tak, żeby nie kolidowały z wycieczką do kościoła. Przypuszczam, że dzień wolny od zajęć dydaktycznych (ale nie opiekuńczych) jest efektem braku refleksji/błędnego odczytania zapisu w ustawie/powielania wcześniejszych schematów.
          Moja córka poszła do szkoły, dzieciaki były pod opieką wychowawczyni i miały zorganizowany czas, a to jakieś wycinanki, a to spacer, a to rysowanie - nic nie stało na przeszkodzie, żeby zamiast wycinanek były lekcje.
        • filga Re: Rekolekcje szkoła 23.03.17, 16:09
          Masz jakąś fobię czy po prostu nie orientujesz się? Rekolekcje są od początku lat dziewięćdziesiątych. O ustaleniach konkordatu słyszałaś? I wiesz, kto go podpisał?
    • mea8 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:38
      U nas od 2 lat, po walce rodzicow, rekolekcje sa dla chetnych w trakcie lekcji. Jest tylko nieznacznie zmieniony plan. Czyli możnasmile
      • agni71 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:39
        W czym to jest korzystniejsze dla dzieci niechodzących na religię?
        • iwoniaw Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:48
          W tym samym, co dla chodzących: nie przepada ni z tego ni z owego kilka dni zajęć, a jedynie 3-5 lekcji w sumie.
    • agni71 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:38
      jagodka_mare napisał(a):

> Dziewczyny jak u Waszych dzieci wyglądają rekolekcje? U nas godzina mszy i do d
      > omu. Obiadów nie ma. Świetlica nie wiem jak działa.

Chciałabym, żeby u nas nie było lekcji, ale nie ma tak dobrze. W SP klasy 4-6 rekolekcje są na 5 i 6. godzinie lekcyjnej, przed i po są lekcje, więc dziecko niechodzące kwitnie w bibliotece.
      W gimnazjum na szczęście po rekolekcjach (na które wyjście jest o 12.15) nie ma juz lekcji, dzieci idą do domu.
      • triss_merigold6 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:40
        A dlaczego chciałabyś, żeby dzieci traciły lekcje z powodu czysto religijnego eventu?
        • amarili Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:47
          ja powiem od siebie - ja nie miałabym nic naprzeciw, żeby ten jeden dzień rekolekcji był wolny / 3 dni to już przesada trochę/. dziecko potrzebuje wytchnienia od szkoły, czasem sobota i niedziela to za mało. a w tym roku my mamy wyjątkowo trudne to przedwiośnie, uczymy się od 30 stycznia aż do świat wielkanocnych bez przerwy, i dzieci są po prostu zmęczone. one nie mogą się wiecznie uczyć. moja starsza już nie wyrabia na zakręcie.
          • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:54
            Zrób im zatem wolne wtedy, kiedy Wam pasuje. Niczyjej zgody na to nie potrzebujesz. Jeśli dzieci faktycznie są przemęczone to należy im się to.
            • agni71 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 13:00
              Ale wtedy faktycznie stracą lekcje, które odbęda sie dla pozostałych dzieci.
              • spanish_fly Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 13:06
                No to stracą. Za to sobie odpoczną. Wybierz taki dzień, kiedy stracą najmniej.
                • agni71 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 13:10
                  Nie, taka sytuacja nas nie urządza. Dzieci nienawidzą uzupełniać zaległości.
                  • amarili Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 13:11
                    dokładnie.
        • agni71 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:58
          Dzieci by sobie odpoczęły. W gimnazjum miewają tyle sprawdzianów w tygodniu, że na naukę poświęcają cały weekend, nie da się zaplanowac jakiegoś dłuższego wyjścia. Wolne w dni rekolekcyjne dałyby dzieciom dodatkowe wytchnienie. Czyli kwestia jak sie na to patrzy - ja widzę okazję do wypoczynku, ty - tracenie lekcji.
          • kanga_roo Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 13:22
            do tej pory wkurzało mnie marnowanie trzech dni lekcji na trzy dwugodzinne wyjścia do kościoła, w tym roku skłaniam się ku opcji "przynajmniej sobie odpoczną"
    • tol8 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 12:55
      Gimnazjum- kończą godzinę wcześniej i idą do kościoła
      SP- nie wiem

W starej szkole nie było lekcjo przez trzy dni
    • maadzik3 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 15:58
      Nic nie słyszałam o żadnych rekolekcjach więc w całości są po szkole i prawidłowo (szkoła społeczna)
    • karotka_plus Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 16:56
      U nas już po. II sp
      Pon - 8:45 - 9 - msza w kościele, 9:15 - 10 - zajęcia w szkole.
      Wtr - 8:45-9 - zajęcia w szkole, 9:15 - 10 - msza w kościele.
      Śrd - 9:15 - 10 msza w kościele (wyszli o 10:45).
    • julita165 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 17:10
      Mój syn do szkoły jeszcze nie chodzi ale u koleżanki nauczycielki wygląda to tak, że przez 3 dni w ogóle nie ma żadnych lekcji, zajęć...jest codziennie godzinna msza w kościele, na której musi być obecny nauczyciel jako opiekun. I to jest gimnazjum ! Paranoja.
    • mondovi Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 17:19
      Uczęszczający na religię wychodzą na 2. i 3. lekcji do kościoła, pozostali zostają w szkole pod opieką nauczyciela. Reszta zajęć wg planu. Obiady, kółka, świetlica - wszystko jest.
    • oqoq74 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 17:58
      U nas już jest po rekolekcjach.
      Od rana dzieciaki normalnie do szkoły, były jakieś zajęciach z wychowawcą i inne takie. Nasi grali na orlikusmile
      Potem do Kościoła szli klasami.
      A później dzieciaki wspólnie szły sobie coś zjeść. Syn lądował w domu mniej więcej podobnie jak, gdy miał lekcje.
    • mama303 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 21:11
      w zeszłym roku u córki były skrócone lekcje i zmieniony plan, gimnazjum. W tym jeszcze cisza w temacie
    • zuleyka.z.talgaru Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 21:22
      Nawet nie wiem. Moje dziecko nie chodzi na rekolekcje. Jedzie w tym czasie do ojca.
      • pina_colada88 Re: Rekolekcje szkoła 20.03.17, 22:04
        Nigdy nie czekałyście na wolne z okazji rekolekcji?
        No dajcie spokój.
        Ja widzę tu "sraczkę" w większości ateistów bo dzieci "tracą" lekcje.

Pytam- nigdy nie czekaliście na wolne by odpocząć? Uwielbiałam ten czas kiedy można był sobie posiedzieć w domu, odpocząć, poczytać czy nadrobić zaległości.
        Rodzice jakoś się nie burzyli, uważacie, że nie chcieli dla nas dobrze?
        Do szkoły chodziłam 2 latach 1995-2007.
        • k1234561 Re: Rekolekcje szkoła 21.03.17, 08:38
          No właśnie.Ja tam bardzo lubiłam te 3 dni wolnego.Moje dziecko tez i z tego co słyszę młodzież bardzo czeka na te dni.Moja córka w III gimnazjum i egzamin przed nią,ale "sraczki " z powodu 3 wolnych dni ani ona ani ja nie mamy.U innych rodziców tez nie zauważyłam jakiegoś darcia szat z powodu braku zajęć lekcyjnych.Może to bardziej dotyczy małych podstawowkiwych dzieci w klasach I-III, gdzie oboje rodziców pracują i absolutnie nie ma nikogo kto zajął by się tym dzieckiem.Ale z tego co się orientuję w podstawówkach są dyżury świetlicowe.Tak ze spokojnie juz tak szalejcie to tylko 3 dni.
          • iwoniaw Re: Rekolekcje szkoła 21.03.17, 09:06
            Ja tam nie "szaleję" (zwłaszcza, że zarówno w podstawówce, jak i w gimnazjum są lekcje, a szkoły nie z tych, co to wolne sobie robią z byle okazji, a po klasyfikacji to lekcje zamierają, jak u dzieci części ematek, gdzie ponoć "nic się już nie robi" właściwie od początku maja), ale wcale się nie dziwię, że niektórzy rodzice mają dość wiecznych rekolekcji, dni wolnych, jeśli prawdą jest choć połowa kwestii niejednokrotnie tu podnoszonych. Dziecko, które i tak zasuwa, może sobie w sumie odpocząć (zwłaszcza jeśli na tyle duże, że zostanie w domu i rodzicom to nie rozwala logistyki tygodnia w drzazgi), ale gdybym widziała, że z kluczowych przedmiotów robiona jest połowa albo max 3/4 podstawy programowej, a tu kolejny tydzień wypada z "normalnych" zajęć, to szlag by mnie trafił zapewne. A takie sytuacje nie raz i nie dwa były tu opisywane. Więc się nie dziw, że są rodzice, którym _kolejne_ trzy dni bez lekcji robią różnicę.
            • lidek0 Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 07:15
              Ale rodzicom odpowiada to urywanie lekcji - nie znalazłam jeszcze wpisu gdzie rodzice /w państwie gdzie istnieje rozdział kościoła od państwa/ protestowaliby przeciw rekolekcjom w godzinach lekcji, nawet w tym wątku mamy są niezadowolone, ale nikt nic nie robi, znaczy im pasuje smile . U nas rekolekcje wielkopostne po szkole, każdy chodzi do swojej parafii jak chce.
        • kawka74 Re: Rekolekcje szkoła 21.03.17, 09:03
          Jestem stara i rekolekcje, o ile w ogóle na nie trafiłam, zaliczałam poza szkołą, po południu. Za to moje dziecko jest bardzo młode, ma siedem lat i nie zostanie w domu samo, nie posiedzi i nie nadrobi zaległości, podobnie jak wielu innych uczniów podstawówki, którzy i tak muszą znaleźć się w szkole, często snując się bez sensu po świetlicy i korytarzach.
          Domyślam się, że nie przyszło Ci do głowy, że są jakieś szkoły poza gimnazjum czy liceum i inni uczniowie poza samobieżnymi nastolatkami, wybaczam błąd, ale więcej nie grzesz.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Rekolekcje szkoła 23.03.17, 11:21
          Wiadomo, że się czekało smile od 3 klasy już nie chodziłam na żadne rekolekcje. W domu mogłam nic nie robić big_grin i moje dziecko powieli ten los hahah. Tylko on od początku nie chodzi.
          Dostałam plan: dwa dni - zajęcia z wychowawcą o tematyce religijne + kościół a trzeci dzień - strajk ZNP i w ogóle nie ma ani lekcji ani rekolekcji - tylko zajęcia opiekuńcze 8-16.
        • little_fish Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 08:28
          Jestem ateistką, ale żadnej sraczki nie mam. Mam za to pytanie - zajmiesz się moim siedmiolatkiem żeby nie tkwił na świetlicy, z czego piszesz część czasu jako jedyne dziecko? No atrakcja jak nie wiem co 😑
          • little_fish Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 08:29
            Z czego PRZEZ część czasu ... - głupia autokorekta
          • zuleyka.z.talgaru Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 09:35
            Wez sobie wolne. Np ze 188kp.
        • astramastra Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 11:09
          już zapomniały pewnie jak czekały na 3 dni nicnierobieniawink Tracą lekcje również np w majówkę i jakoś nikt wtedy szumu nie robi, ale że rekolekcje to tak. Poza tym co tak bardzo tracą? Kolejną kartkówkę, klasówkę itd? Można by zlikwidować ferie bo to strata lekcji, przerwy świąteczne to też marnowanie lekcji. Każdy kto chodził do szkoły czekał z utęsknieniem na wolne, to się nie zmieniło.Niech odpoczywają póki mogą...
          • triss_merigold6 Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 11:27
            W majówkę to i ja mam wolne więc możemy gdzieś iść lub wyjechać razem.
        • ewa_mama_jasia Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 12:27
          Nie każdy jest tak młody, że miał wolne 3 dni z okazji rekolekcji. Ja miałam rekolekcje tak, jak powinno być, czyli w kościele, na godzinę bodajże 17tą czy 18tą. I wiesz, co? Kościół wcale nie był pusty smile
    • danaide Re: Rekolekcje szkoła 21.03.17, 02:22
      Nie znam szczegółów. W dni rekolekcyjne nie posyłam córki do szkoły.
    • fifiriffi Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 08:36
      u mnie od środy, przy czym w piatek szkoła nie idzie, bo strajk i sie zastanawiam co z rekolekcjami? big_grin czyli można? dwa dni rekolekcji i skoro strajkują nauczyciele, to i trzeci dzień rekolekcji nie dojdzie do skutku smile
    • ap.so Re: Rekolekcje szkoła 24.03.17, 08:47
      rekolekcje są trzydniowe. W pierwszy i drugi dzień zajęcia są w szkole od 8 do 10, trzeci w kościele msza w kościele. Obiady i świetlica są normalnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka