konwalka 01.04.17, 12:23 no, zeby sie nie przeterminowało reporters.pl/6425/w-stanie-arkansas-zabija-8-osob-w-10-dni-zeby-sie-nie-przeterminowala-trucizna/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anika772 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 12:35 Prawo dopuszcza karę śmierci w Arkansas. Tego składnika nie da się potem dokupić, a jest on niezbędny do wykonania egzekucji. Logiczna decyzja, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 12:52 Tylko bez sensu, że tak długo czekali, a teraz im się nagle spieszy. Ludzie mogli odebrać te 12 lat jako faktyczne moratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 12:59 Bywały dłuższe okresy "czekania" niż 12 lat. Prawda jest taka, że przeciwnicy kary śmierci zawsze będą oburzeni kolejnym przypadkiem jej zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:13 Kara śmierci to etyczny problem, z którym zmagałam się najdłużej, nim doszłam do niechętnego wniosku, że jestem przeciw, bo jest nieodwracalna, czyli jej orzeczenie wymaga stuprocentowej pewności co do winy sprawcy i braku okoliczności łagodzących, a człowiek jest istotą niedoskonałą i o 100 procent pewności w czymkolwiek bardzo trudno. Druga sprawa to nielogiczności związane z jej wykonywaniem tam, gdzie jest orzekana: skoro ktoś wydał taki wyrok, czyli miał owe 100 % pewności, a wyższe instancje to potwierdziły, po cholerę przetrzymywać skazańców latami w celach śmierci, zamiast wykonać wyrok od razu? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:28 Pewnie kwestia odwołań, apelacji itd procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 16:34 Zgadzam sie i to całkowicie zamyka dla mnie temat kary śmierci (nie zapominajmy, że poza pomyłkami zdarza się świadome skazanie niewinnego człowieka z różnych powodów). I są sytuacje, że chyba sama bym pobiegła i "ukarała śmiercią" własnymi rękami, to uważam, że system prawny nie powinien być oparty na tym co ja akurat czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:03 anika772 napisała: > Prawo dopuszcza karę śmierci w Arkansas. Tego składnika nie da się potem dokupi > ć, a jest on niezbędny do wykonania egzekucji. Logiczna decyzja, prawda? Dla mnie każda decyzja w zakresie odbierania komuś życia jest straszna. Wiem,że to nie są niewinni ludzie. Wiem. A mimo to odebranie życia nawet w imię sprawiedliwości to coś tak okrutnego ze powoduje we mnie gwałtowny sprzeciw. A tu mamy przyspieszenie procedur bo upływa termin ważności czyli taśmowe uśmiercanie o pozorach humanitaryzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:08 Ale my tu rozmawiamy o dopuszczalności i słuszności kary śmierci w ogóle, czy o tym konkretnym przypadku w Arkansas? Bo dla mnie- kiedy patrzę całkiem na "sucho", bez emocji i wątpliwości- decyzja jest logiczna i uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:17 anika772 napisała: > Bo dla mnie- kiedy patrzę całkiem na "sucho", bez emocji i wątpliwości- decyzja > jest logiczna i uzasadniona. To decyzja dotycząca odebrania ludzkiego życia. Trudno aby nie było emocji. Ja sucho ( jak napisałaś ) to umiem wyrzucić przeterminowane leki do kosza . Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:30 Pewnie kwestia odwołań, apelacji itd procedur.ale one jeszcze nie są przeterminowane tylko za chwilę się przeterminują. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 14:02 Do kosza nie wyrzucaj, oddawaj do apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 22:56 anika772 napisała: > Do kosza nie wyrzucaj, oddawaj do apteki. Skrót myślowy Czujna jesteś . Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 15:33 Nie ma co się popisywać "patrzeniem na sucho" na zabicie 8 osób, Pani Logiczna. Wlasnie o to "patrzenie na sucho" chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 16:22 Czy oburza nas kara śmierci w ogóle, a nie tylko ten konkretny przypadek, Pani Wrażliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 23:37 NAS oburza zabijanie, to "w majestacie prawa" też. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób" 01.04.17, 16:46 Pragnienie sprawiedliwości doprawione pragnieniem zemsty jest naturalną ludzką reakcją na zbrodnię i trzeba uruchomić najbardziej rozwinięte komórki kory mózgowej, by je przezwyciężyć. Kolejne państwa odchodzą od kary śmierci, ale w kilkudziesięciu wciąż obowiązuje, w tym w niektórych stanach Ameryki Północnej. Tak więc sprawa opisana w artykule nie jest złamaniem prawa międzynarodowego i uderza w niej głównie dziwaczna motywacja procedury. Skoro przez tyle lat nie wykonywali tam kary śmierci, mogliby ją sobie odpuścić, a przeterminowaną truciznę zutylizować. Aż się zaczęłam zastanawiać, czy ten artykuł to nie jest jakiś niesmaczny żart primaaprilisowy Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób" 01.04.17, 17:45 Taa niech odpuszcza jak Trynkiewiczowi.Zaluje,ze nikt go jeszcze nie zabil,na miejscu rodzicow ofiar zrobilabym z niego miazge. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób" 01.04.17, 17:49 nie, nie jest mówili juz wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób" 01.04.17, 23:32 Ale "manipuluję" że co? Nie zabiją ich? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób 01.04.17, 23:42 Mówimy o przestępcach, którzy w pewnym sensie sobie na to zasłużyli, a Twój post sugeruje jakąś rzeź niewiniątek. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób 01.04.17, 23:55 Naprawdę? Ale że co - nie zostaną zabici? Czy może, skoro są winni, zabicie ich nie bedzie zabiciem - wiec czym w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób 02.04.17, 00:23 Po prostu rozumiem podejście Aniki, bo sama jestem przeciw karze śmierci tylko dzięki wyłączeniu emocji i "patrzeniu na sucho". Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Nanga, nie manipuluj tym "zabiciem 8 osób 02.04.17, 07:40 Ja jeszcze nie doszłam do twojego, Echtom, poziomu. Nie wiem czy kiedyś dojdę do jakiegoś pewnego przekonania, po którejkolwiek ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:59 nangaparbat3 napisała: > Nie ma co się popisywać "patrzeniem na sucho" na zabicie 8 osób, Pani Logiczna. > Wlasnie o to "patrzenie na sucho" chodzi. A jak patrzysz na takie jednostki, Pani nanga Miłosierna? Pedofil, który wszedł przez drzwi ogrodowe i porwał sześciolatkę z kąpieli (ang.) - wybrałem najbardziej suchy i 'faktyczny' artykuł... Podczas terapii dziecka okazało się, że oprawca straszył ją też jazdami na czołówkę innych pojazdów (odtwarzała to na zabawkach). Wiem, tani chwyt... ale mnie to zawsze boli, gdy takie rzeczy czytam (a tej sprawy od 10 lat nie mogę zapomnieć) - w sprawie Madeleine McCann też pilnie śledziłem mając nadzieję na szybki sukces (ale teraz sam już nie wiem, co myśleć). Zgadzam się w tym wątku z edel. Dura lex sed lex. Albo do kamieniołomów/budowy autostrad, bez ubezpieczenia społecznego i pod lufami - za przysłowiowe 3 miski ryżu/owsianki. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:19 Dokładnie,zgadzam się z wielki_uścisk.są rzeczy których nie sposób wybaczyć .A pani milosierna niech będzie tanio -ckliwa,i cieszy się ze podobne tragedie jej osobiście nie dotknęły bo mam dziwne przeczucie ,że wypowiadalaby się zgoła inaczej (choć pewnie pośpiesznie zaprzeczy ) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:29 A kto mowi o wybaczaniu? Gdyby mnie spotkala podobna tragedia, z pewnością życzylabym sobie, by sprawca umarl w męczarniach. Ale państwo i prawo są od tego, by moim emocjom powiedzieć stop. A odpowiedzialnego za zbrodnię leczyć i izolować, może do końca życia. Zabijanie w majestacie prawa jest najgorsze z możliwych - bo wtedy wszyscy umywamy ręce i zabicie czlowieka uważamy za coś slusznego. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:37 Oko za oko.wierzę że ta zasada ma sens .sorry ale żadna kara więzienia nie zwróci ofierze życia a rodzinie nie zlagodzi cierpienia.jeśli ktoś podnosi rękę na drugiego i odbiera mu istnienie ,należy zrobić to samo z nim.wiem że zdarzają się pomyłki,przy obecnej technice ,DNA itp chyba coraz rzadziej jak myślę,ale nie jest to argument przeciwko karze śmierci w drastycznych przypadkach.dla mnie np mordercy z rakowisk powinni wisieć,dostali 25 ,za zarzniecie dosłowne dwójki ludzi.W tym rodziców jednego z nich.na to nie ma słów.I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:50 Wymordowanie calej rodziny sprawcy też nie zwroci zycia ofierze ani nie pomoże jego bliskim. I dziwie się , że po 2000 lat chrzescijaństwa prawo talionu ma się tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:27 Mylisz pojęcia.nie chodzi o satysfakcję ,tylko elementarna sprawiedliwość.to jedno z najmadrzejszych praw świata.jeśli wiem że za morderstwo mogę stracić życie,zastanowię się czy je popełnić.oczywiście są i psychopaci którzy nie kalkuluja ale takie chwasty należy tym bardziej wycinać.lewacka ideolo osiągnęła obecnie poziom absurdu,czego świetnym przykładem jest farsa z uchodzcami.zjadacie własny ogon.I rzucę raz jeszcze,proszę zgłoś swoje dziecko na ochotnika,ofiary takiego trynkiewicza też były dziećmi.potem wroc i okaż swoją wyższość nad maluczkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:26 dotcomhaha napisał(a): > Oko za oko.wierzę że ta zasada ma sens .sorry ale żadna kara więzienia nie zwró > ci ofierze życia a rodzinie nie zlagodzi cierpienia A kara śmierci zamiast więzienia zwraca ofierze życie a rodzinnie łagodzi cierpienia? Oczywiście, że nie. Plus możliwość pomyłki, plus to, że ktoś musi zabijać, żeby kara śmierci została wykonana to wszystko są argumenty przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:31 Następna.tu nie chodzi o stopień satysfakcji tylko sprawiedliwość.usiądź i Przemyśl co oznacza oko za oko.I dlaczego.szczerze mówiąc rozumiem bezdzietnych ze pitola trzy po trzy,w końcu nie wiedzą do końca o czym mówią.ale matki?bitch please więcej empatii może.. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 19:29 > Przemyśl co oznacza oko za oko czyli życie za życie, tylko że to nie działa na poziomie arytmetycznym. Nawet przy obowiązującej karze śmierci uwzględnia się różne okoliczności: obronę własną, nieszczęśliwy wypadek, silny afekt, chorobę psychiczną. Nie ma więc tak, że za pozbawienie kogoś życia sprawcy z automatu też odbiera się życie. A jeśli zabił pięć osób - zabijesz go pięć razy, żeby rachunek się zgadzał? Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 20:52 Mieszasz pojęcia.I sprowadzasz do absurdu.wiadomo że nie można kogoś uśmiercić pięć razy.wystarczy raz,jeśli dopuścił się zbrodni z premedytacją.O psychopatach pisałam,chwasty powinno się wycinać.cóż,szczerze mówiąc ,te tak zwane nieszczęśliwe wypadki ,gdzie ktoś zupełnie niechcący powoduje śmierć drugiego,bez żadnej swojej winy,wyłącznie z nieszczęśliwego splotu okolicznosci-nie zdarzają się jednak tak często jak brutalne mordy na tle seksualnym,rabunkowym etc,popełniane z zimną krwią.tutaj jestem właśnie za karą śmierci,bezwzględnie.I naprawdę da się to zroznicowac.akademickie dyskusje mało się mają do realnego życia,tak czy siak. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 21:33 > Mieszasz pojęcia. Nie mieszam. Zgodnie z Twoją sugestią przemyślałam zasadę oko za oko, czyli definicję sprawiedliwości zakładającą, że kara powinna być taka sama jak czyn, i wykazałam, że w realnym życiu to nie działa - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 22:29 Owszem,działa.podałam ci w jakim kontekście.zadziwia mnie niesamowicie ze ktokolwiek,będąc matka,nie jest za karą śmierci dla zwyrodnialcow,przecież to mogło czy może być twoje dziecko.cały ten stoicyzm,pseudo logika i wszelkie anse idą się ,jak to mówią "yebac",niestety .I na tym zakończę.tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
aj_riszka Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 19:09 wielki_uscisk napisał: > > Wiem, tani chwyt... ale mnie to zawsze boli, gdy takie rzeczy czytam (a [b]tej[ > /b] sprawy od 10 lat nie mogę zapomnieć) - w sprawie Madeleine McCann też pilni > e śledziłem mając nadzieję na szybki sukces (ale teraz sam już nie wiem, co myś > leć). > Ja takze sledzilam sprawe zaginiecia tej dziewczynki Madeleine McCann... no i (chyba) nic sie nie wyjasnilo do dzis ? Kiedys nawet jasnowidz K.Jackowski wypowiedzial sie na ten temat. Generalnie przestepstwa na dzieciach sa ponad moje sily, staram sie unikac ogladania programow pt.'na faktach' o tej tematyce Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 20:40 Ja też sledzilam,na anglojęzycznym forum.podobno psy szkolone do wykrywania zwłok i zapachu krwi,wskazywały aktywność w apartamencie mc Cannow .wersja była taka ze prawdopodobnie usypiali dzieci aby móc pójść się pobawić i w przypadku maddie coś poszło nie tak,dawka lub reakcją na lek.przewijal się też motyw molestowania małej.ogólnie ludzie wierzą że załatwili ją rodzice.podobna sprawa ,może nawet bardziej mroczna jest jonbenet Ramsay,małej miss.też niewyjasniona do dziś.brrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:28 Szkoda,ze ci seryjni mordercy,jakos potrafili odebrac zycie wielu niewinnym osobom.Ludzkie smiecie powinno sie utylizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:38 iziula1 napisała: > Dla mnie każda decyzja w zakresie odbierania komuś życia jest straszna. > Wiem,że to nie są niewinni ludzie. Wiem. A mimo to odebranie życia nawet w imię > sprawiedliwości to coś tak okrutnego ze powoduje we mnie gwałtowny sprzeciw. A dla mnie ciężkie więzienie, byłoby sto razy gorsze niż śmierć. Funduje się komuś lekką, szybką śmierć za to, że zrobił coś złego, a ludzie chorzy na raka, czy jakieś inne choroby umierają długo i w cierpieniach. Też są świadomi, że umierają. Nie znają tylko dnia i godziny: dzisiaj, może jutro, może pojutrze, a może za ileś tygodni umrę. No i mnóstwo ludzi popełnia też samobójstwa i jest to tendencja wzrostowa. ------ Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 14:00 > A dla mnie ciężkie więzienie, byłoby sto razy gorsze niż śmierć. Dlatego istnieje coś takiego jak "ochotnicza egzekucja", ale chyba niewielu skazanych z tego korzysta: pl.wikipedia.org/wiki/Gary_Gilmore Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 23:01 asia-loi napisała: > > A dla mnie ciężkie więzienie, byłoby sto razy gorsze niż śmierć. > Funduje się komuś lekką, szybką śmierć za to, że zrobił coś złego, > Koniecznie obejrzyj film z Julią Roberts Sekret w ich oczach. Zobaczysz czym jest karą za zabójstwo. Ja byłam przerażona. A Julia świetnie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 23:28 dla mnie filmem the must w tej tematyce jest dead man walking. widzialam tez kiedys na zajeciach jakis dokument o karze smierci, o chlopaku ktory mial zostac zabity - bo jak inaczej to nazwac, w komorze gazowej. do ostatniej chwili, do ostatniego momentu probowali tych apelacji ale na koniec zostaje tylko ułaskawienie ktore jest niezwykle rzadko stosowane. wszyscy pracownicy tego wiezienia, wszyscy, byli przeciw karze smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
magic.marker Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:08 Optymalizacja to się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:08 Naprawdę w USA nie da się dokupić midazolamu...? U nas można go kupić wszędzie, podaje się go dzieciom ("głupi Jaś"), a podobny do niego estazolam seniorki łykają jak cukierki... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:11 Może być tak, że jest fefnaście odpowiedników, które używają tonami we wszystkich szpitalach i szpitalikach, ale żaden nie jest "certyfikowany" dla więziennictwa. Jak się certyfikuje oczywiście nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:11 Może być tak, że jest fefnaście odpowiedników, które używają tonami we wszystkich szpitalach i szpitalikach, ale żaden nie jest "certyfikowany" dla więziennictwa. Jak się certyfikuje oczywiście nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 13:09 Znaczy tego. Racjonalna gospodarka publicznymi środkami finansowymi Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 14:05 No i dobrze,powinni szybciej,szkoda kasy na odpady.Na serio pomysl by trzymac takie Breviki zamiast odstrzelic jest bez sensu.Ta kase lepiej na bezdomne psy przeznaczyc niz na utrzymywanie smieci.Zawsze mnie zastanaeialo jak mizna byc tak porabanym by bronic mordercow.No,ale niektorzy nawet takie odpady biora za mezow. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 15:41 O, tak, Breivika by sie przydalo. Mam poważne obawy ze on jeszcze namiesza Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 17:51 Przeciwnicy kary smierci jako argumemt podaja,ze moze dojsc do pomylki.Gdzie pomylka w przypadku Brevika?nie dosc,ze trzeba go trzymac,zywic,to jeszcze placic za jego pozwy,bo mu sie cos w wiezieniu nie podoba.Jestem za tym by sie deklarowac czy jest sie za czy przeciw karze smierci i ci przeciw powinni zostac sponsorami pobytu w wiezieniu takiego Brevika,li i wylacznie oni.40%pensji na tych cudownych mordercow,od razu by sie im odmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:03 A co? Brevik został tylko skazany? Kodeks karny dotyczy każdego, także ciebie. Tak ciebie!!! I może się okazać że dowody wskazują że to ty popełniłaś czyn karany karą śmierci. I co wtedy? Też machniesz na to ręką i powiesz że pomyłki się zdarzają? A skoro nie chcesz utrzymywać skazanych to ja mam propozycję - idź do tego więzienia i uduś go własnymi rękami. Albo odrąb mu głowę siekierą. Co ty na to? Mnie dziwi ta dychotomia - kara śmierci ma być wykonywana delikatnie. Mają go uśpić i otruć. A dlaczego? Przecież zabić bezboleśnie można wiele sposobów. Gilotyna też podobno nie boli. Tylko że trzeba upaprać się krwią. Czyli ta delikatność wynika z delikatnych żołądków pragnących zemsty. Więc powkem ci że ma gdzieś twój żołądek!!! Chcesz zemsty? Musisz pobrudzić sobie rączki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:21 Zieeeew.Szansa,ze w dzisiejszych czasach zadarzy sie pomylka sa zerowe. Alez sie emocjonujesz.Za odpowiednia oplata moge obciac brevikowi leb gilotyna,nie ma problemu.Nie wiem kto wpadl na podawanie trucizny,sa tansze metody pozbywania sie smieci.Nie mam delikatnego zoladka,gdyby ktos zrobil cos moim najblizszym to maltretowalabym go tak dlugo,ze sam by prosil by go dobic.Zadne kary wiwzienia mnie dla takowych nie satysfakcjonuja i mam w doopie twoje pikajace dla smieci serduszko. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:37 Nie zdarzają się? To podam ci przykład takiej pomyłki - sprawa Amandy Knox. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:45 Sprawa Knox byla 10lat temu,uwazasz to za dzisiaj?no i patrz w dziejszych czasach nie mieli watpliwosci,ze jest niewinna Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:48 Poza tym knix nie byla seryjnym morderca. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:49 A za 10 lat może się okazać że dzisiejsze wyroki były pomyłką... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:53 W orzypadku seryjnych lordercow nie ma zadnych watpliwosci,przestan bronic tych zwyrodnialcow.Nastepna fanka Trynkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:55 A ty co tak boisz się seryjnych? Większe jest prawdopodobieństwo że spadnie na ciebie meteor niż zabije seryjny... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:02 To sobie te ludzkie smiecie utrzymuj sama wylacznie ze swojej kasy.Nie widze potrzeby utrzymywania ich przy zyciu.Po wyroku zadne wiezienie tylko oboz koncentracyjny,albo sam zdechnie albo sie go ubije. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:18 Czyli zabiłabyś ludzi ze skąpstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:21 Nie z prostego rachunku.X zyc ludzkich + x kasy =kara smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:00 audycje.tokfm.pl/podcast/Odbyl-kare-ale-nadal-bedzie-izolowany-O-wyroku-Sadu-Najwyzszego-rozmawiaja-Ewa-Siedlecka-i-Agata-Kowalska/47914 posłuchaj tego - mowa tam o seryjnych, w tym Trynkiewiczu. Są tacy którzy zabijali, dostali KŚ, zamieniono im ją na 25 lat, wyszli i nie zabijają. Co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:04 Co mnie obchodzi,ze nie zabijaja,zabili juz wystarczajaco.Za czyje pieniadze bedzie to gowno utrzymywane,rodzin ofiar.Mlotek i w leb,dorzuce sie na kata. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 00:57 A Ty z pewnością byś chciał aby zamieszkali w domu obok, bo przecież mogą nie zabić? Sam graj w taką rosyjską ruletkę, ja wolałabym takiej łajzie sama zastrzyk zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 01:04 W życiu nie ma nic pewnego. Jutro może pijany kierowca przejechać cię na pasach. No może pewne jest to że młodzieniec narodowiec zabije cię bo masz kolor skóry który mu się nie spodobał... Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 01:10 Jasne, ale skoro można zmniejszyć to ryzyko, to powinno się to zrobić. Prawa ewentualnych ofiar są ważniejsze niż zwyroli znających konsekwencje swoich czynów. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 01:13 Proponujesz eutanazję alkoholików z prawem jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:34 kfugktru23 napisał: > W życiu nie ma nic pewnego. Yyy... po KŚ jak najbardziej jest. Że ten sam "człowiek" nie zabije. Że detergent dla innych "człowieków". Że odciążenie finansów publicznych. A w temacie dyskusji: Życie ludzkie to tabu, ale kto po tym tabu depcze, ten sam zeruje wartość swojego. Ja przepraszam, ale rodziny dostały wyrok śmierci najbliższego - ale jakoś się o tym nie mówi, nie podkreśla. Część rodzin ofiar Breikvika lata po zamachu wciąż borykała się z zespołem stresu pourazowego (artykuł z 2015). Ludzkie traktowanie powinno być zarezerwowane wyłącznie dla ludzi. Proszę bez takich łzawych historii jak to źle jest w zamknięciu - siłownie, stoły ping-pongowe, płatna telewizja, świetlice, biblioteki, edukacja korespondencyjna (np. Breikvik robi sobie nauki polityczne na Uniwersytecie Oslowskim? Oslowym? ), jedzenie i dach nad głową to niestety, nie jest kara jak nocleg na zgniłej słomie czy średniowieczne cele oubliette (mój ulubiony sposób rozprawiania się z bestiami człekoidalnymi) Breikvik przecież też zasądził Norwegię, że jego prawa człowieka są łamane ("nieludzkie traktowanie") bo mu w izolacji kontaktów z innymi zabroniono, i pocztę mu cenzurują - biedakowi. Na szczęście sąd wyższej instancji wyrok (przyznający to - sądu pierwszej instancji) zmienił. Ale chcą iść aż do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka z tym... Obejrzyjcie to 'nieludzkie traktowanie' tutaj - pewnie odcienie neutralnego dekoru dręczą jego zmysł estetyki... Wielu biednych emerytów nie ma tak dobrze - więc ostrożnie. A w kraju, w którym nadchodzi fala bankructw prywatnych domów spokojnej starości (bo koszty są tak wielkie, że gmin nie stać na kontrakty - a prywatnie rodzina płaci ok. £2,500/m-c), strasznie mnie to wk..wia. Ale sprywatyzować/outsource'ować wszystko - bo przez rok w słupkach będzie wyglądać lepiej a przecież cięcia i oszczędności trzeba robić Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:45 OK. To zabijajmy prewencyjnie? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:58 Po 70paru zyciach prewncyjnie? Uwazam,ze ty powinnas zostac zabita razem z twoimi ulubiencami jesli ktorys po wyjsciu znow zabije.Jestes wspolwinna morderstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:09 OK. Zgłaszam groźbę karalną. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:45 padlam.Gdzie ty masz tam grozbe karalna Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:02 kfugktru23 napisał: > OK. To zabijajmy prewencyjnie? ? A to Ci się skąd wzięło? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:11 NO sorry! Trynkiewicz odsiedział. Bo zabił. Czym zatem byłoby zabicie go? Jak nie karą prewencyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:42 kfugktru23 napisał: > NO sorry! Trynkiewicz odsiedział. Bo zabił. > Czym zatem byłoby zabicie go? Jak nie karą prewencyjną? Podpisałeś/aś się pod moim postem z pytaniem: "OK. To zabijamy prewencyjnie?" (a na moje pytanie, o co chodzi), następnie odpowiadasz jw. Czy ja gdzieś pisałem o Trynkiewiczu? Nie wydaje misie. Z kim/czym Ty dyskutujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 23:30 edelstein napisała: > W orzypadku seryjnych lordercow nie ma zadnych watpliwosci,przestan bronic tych > zwyrodnialcow.Nastepna fanka Trynkiewicza? > To jest zagranie nie-fair, edel, ona nie broni zwyrodnialcow, przeciez jak najbardziej chce dla nich kary, tylko nie kary smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 00:00 Natasza, zawsze tak jest. Jesli nie plujesz, nie krzyczysz o "ludzkich śmieciach", ktore nalezy utluc, zadeptać, zaorać - to znaczy że ich bronisz i nie współczujesz ofiarom. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 00:04 Edel ma bardzo zdecydowane poglady - i ok, mnie jej jezyk ani opinie absolutnie nie szokuja, tylko czasem warto zaznaczyc druga strone. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:51 Nie chodzi mi o Edel - tu 3/4 forum ma takie poglądy, to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 00:04 Powiedz to rodzinie mojego znajomego,ktory zostal brutalnie zamordowany.Nic ich tak nie ucieszy jak dokladanie sie do utrzymania mordercy wlasnego dziecka,a potem utrzymywac bedzie tego gnoja dziecko ofiary,a potem on wyjdzie i znow bedzie mogl mordowac. Niektorzy lubia sie pochylac nie nad tym co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 00:12 podobno, badanie takie zostaly przeprowadzone, smierc tego ktory zabil ci blizniego, tego bolu nie koi. musialabym poszukac czy gdzies to znajde. po prostu, smierc kogos i tak ci bliskiego nie zwroci, to za nim tesknisz. czy wyjdzie... wiesz, w US mozna dostac taki wyrok ze na pewno nie wyjdziesz, w Europie jest przymusowe leczenie, nawet jka kara wiezienia ci sie skonczy to mozesz bez konca byc zamkniety w zakladzie zamknietym jesli nie rokujesz Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha znalazlam 02.04.17, 00:16 Their position is supported by scientific research. While it's easy to understand why people would seek the harshest punishment possible after a terrible crime, studies cast doubt on whether harsh punishment in general, and capital punishment in particular, actually brings the relief and peace of mind the victims deserve. A 2008 study published in the Journal of Personality and Social Psychology found that people who were taken advantage of financially by someone else thought they would feel better if they exacted revenge. In fact, punishing the offender actually made them feel worse, apparently because meting out a punishment caused them to think about the offender more and dwell on the negative incident. They didn't feel as bad when someone else did the punishing for them — but even then, they felt no better than people who didn't pursue punishment at all. i dalej A 2007 study by criminologist Scott Vollum, now at the University of Minnesota, examined media interviews with family or friends of murder victims, conducted around the time the murderer was being executed. Vollum found that the victims' loved ones reported experiencing feelings of peace or relief in only 17% of the more than 150 cases in which they made public statements; they reported feeling a sense of closure in only 2.5% of those cases. By contrast, in 20% of cases, they explicitly said the execution did not bring them healing or closure. edition.cnn.com/2015/05/20/opinions/marsh-tsarnaev-forgiveness/ Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 01:00 Ale to nie chodzi o ukojenie bólu ani zemstę, tylko o zmniejszenie szansy, że ktoś taki kiedykolwiek kogoś jeszcze skrzywdzi (amnestia, zwolnienie, ucieczka). Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 01:05 No to zabijajmy za prowadzenie pod wpływem! Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 01:12 Jakby nie patrzeć, jest to świadoma próba morderstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 12:15 Prowadzenie pod wplywem jak i robienie wyscigow jest proba morderstwa.W Niemczech zapadl wyrok, w momencie podjecia decyzji o wyscigach w srodku miasta podjeto probe morderstwa.Mam nadzieje,ze pijani za kolkiem tez takich wyrokow sie doczekaja. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 08:49 vessss napisała: > Ale to nie chodzi o ukojenie bólu ani zemstę, tylko o zmniejszenie szansy, że k > toś taki kiedykolwiek kogoś jeszcze skrzywdzi (amnestia, zwolnienie, ucieczka). Resocjalizacja albo umieszczenie w zakladzie tez daja rezultaty, bez potrzeby zabijania kogos, to wcale nie kosztuje wiecej, wiezniowie moga tez pracowac, zwlaszcza w US. A jesli chodzi o odstraszenie innych wysokoscia i surowoscia kary to kryminolodzy od dawna pisza ze kara smierci w ogole tej roli nie spelnia. Spelnia ja tylko nieuchronnosc kary. Zreszta wystarczy zobaczyc jaka jest przestepczosc w stanach gdzie jest kara smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:55 Podobno.nathasha,zgłoś się na ochotnika albo kogoś ze swojej rodziny,niech padnie ofiarą brutalnego mordu bądź gwałtu.potem wrocisz na forum i opowiesz o swoich doznaniach,jeśli przeżyjesz.nie wiem czy pojmiesz o czym piszę,ale twój tok myślenia to hymn pochwalny naiwności wymieszanej z totalną głupotą.sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:57 Tak. Napewno odrąbanie głowy sprawcy sprawi jej tyle radości że zapomni o śmierci dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:02 Następny ochotnik/ochotniczka?ja Was proszę,nie ma sensu spierać się w nieskończoność.zgłoś się i wroc opisać jak było.natomiast po tym wpisie jestem pewna ze masz co najwyżej kota,bo nie dzieci.rodzic jest zdolny do gorszych rzeczy i jest to najzupełniej normalne.ja nie sięgam po cudze i nie odbieram życia drugiemu.wielu nie ma takich rozkmin.niech więc zaznaja tego miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:10 OK. Będę pamiętał o tym gdy kolejny gówn... przepraszam, czyjeś dziecko sięgnie po moje jabłka. Kupię lunetę do mojej flinty by nie spudłować... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 20:49 Co innego osobiste pragnienie zemsty, a co innego zabijanie cudzymi rękoma w majestacie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:49 Pewnie.powszechnie wiadomo że co drugi w więzieniu to za niewinność siedzi prawdziwa rzeź niewiniatek w takim San quentin choćby.serio Masz chyba totalnie sprany mózg żeby takie pierdo#lety wypisywać . Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:50 To do kgfuktru,wywalilo mi drzewko. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 18:55 Nie, nie i jeszcze raz nie. koszty, ktore w przypadku kary smierci sa wielokrotnie wieksze niz dozywocie www.deathpenaltyinfo.org/costs-death-penalty wyrok wyrokoowi nie rowny. Wiele wiezniow zostaje uniewinnionych po dekadach spedzonych w wiezieniu, otworzeniu dochodzenia i nowych dowodach, ktore nie byly dostepne w momencie wydawania wyroku, czesto forensic DNA, mikroslady ktore lata temu byly po prostu niedostepne. Nie bylo odpowiedniej technologii. Slysze o tych przypadkach bardzo, bardzo czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:07 Za 1,3 ceny wykonam od reki zaraz po zapadnieciu wyroku.Oczywiscie,ze sa wyzsze jak sie te gowna trzyma latami pod specjalnym nadzorem zamiast hurtem rozstrzeliwac. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:23 I dobrze ze szybciutko, z czym sie tu piescic? Ja bym w ogole dawala sama trutke, bez zadnego oglupiacza. Dlaczego maja miec lepiej niz ich ofiary? Ktos pomyslal o bolu i przerazeniu zamordowanych? Smieci sie usuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 19:26 Ja wcale nie rozumiem tego tekstu o szybkosci,latami ich niepotrzebnie trzymali,teraz wreszcie sila wyzsza ich zmusila by wyrwac chwasty. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 20:12 Zdefiniuj "bardzo, bardzo czesto"? Ile przypadkow w ciagu ostatniej dekady? Jaki odsetek wiezniow z orzeczona KS zostaje jednak oczyszczonych z zarzutow? Oczywiscie wystarcza mi dane z USA. (sorry, cos mi sie stalo z kompem i nie mam polskiej czcionki) Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 20:24 www.polskatimes.pl/artykul/3837481,w-usa-skazywano-na-smierc-niewinnych-ludzi-specjalisci-od-medycyny-sadowej-fbi-naciagali-dowody,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 09:24 Ale tam nie ma żadnych twardych danych- "Gazeta sugeruje", "mogą być", "prowadzone są badania"itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 09:26 Ale masz informacje w liczbach bezwzględnych... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 09:29 Nie widzę. Konkretnie- ile osób zostało jednoznacznie (!) uniewinnionych. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: kara śmierci, szybciutko 01.04.17, 20:58 Wystarczy jedna pomyłka w orzeczeniu, żeby szybko zmienić pogląd na ks. Nasza. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 09:26 Jak się pomylisz przy KS, to hipotetycznie zginie jedna niewinna osoba. Pomyłka przy wypuszczeniu Trynkiewicza kosztowała faktycznie życie 4 niewinnych dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 09:55 no ale zginie jednak ta jedna niewinna osoba - przeciez nikt nie mowi o tym zeby ich wypuszczac, ale ze przy takiej karze trzeba miec niezbite twarde dowody, poczytaj sobie na tej stronie jak w niektorych sprawach wygladalo sledztwo. I nie porownujmy egzekucji w ramach kary smierci do wypuszczenia w ogole z wiezienia groznego przestepcy. www.save-innocents.com/executed-but-innocent.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:57 Jedna. Hipotetyczna. A po omyłkowym uznaniu Trynkiewicza za zdrowego i poczytalnego w rzeczywistości zginęły cztery niewinne. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 12:20 OK. Jedno pytanie: czy dasz się zabić będąc niewinną w imię sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:02 Biorac pod uwage,ze jako ofiara seryjnego jestes niewinna i giniesz czesto w meczarniach,gwalcona i torturowana to wole juz w imie sprawy dostac trucizne.Szansa na bycie ofiara seryjnego jest wieksza niz szansa na wyrok smierci,od drugiego masz mozliwosc apelacji,od pierwszego nie. Rozczula mnie obrona prawa do zycia takiego Trynkiewicza,jak jego orzyklad pokazuje,prawo jest nieodelane i w kazdej chwili moze on zostac objety amnestia lub sad stwierdzi,ze mozna go wypuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:07 To życzę ci żebyś została skazana za niewinność. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:21 A to trynkiewicz za niewinnosc siedzi?ciekawe.Zenujaco szybko skonczyly ci sie argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:26 Nadal nie łapiesz. Trynkiewicza skazano. Wyrok wykonano. Odsiedział swoje. I teraz chcesz go zabić bo istnieje prawdopodobieństwo że znów może zabić? Każdy może zabić więc zabijmy każdego. Czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:47 Nie wykonano wyroku.Mial zasadzone KS.Nie prawdopodobienstwo,Trynkiewicz powiedzial,ze bedzie dalej zabijal.Skoro odsiedzial to go powinni wypuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 14:53 To ty kfugktru nie lapiesz. Trynkiewicz to psychopata, powinien na zawsze zniknac ze spoleczenstwa. A ty bys go pewnie na wychowce klasy twojego dziecka wzial, bo Ci tak twoje dobre serduszko pika. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:01 Jedna zakatowala dziecko po czym zaczela uczyc dzieci.Trynkiewicz tez ma prawo wrocic do zawodu.Rownosc wobec prawa i kk ktory twierdzi,za czyn niepopelniony nie wolno kogis przetrzymywac. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:02 Jedna zakatowala dziecko po czym zaczela uczyc dzieci.Trynkiewicz tez ma prawo wrocic do zawodu.Rownosc wobec prawa i kk ktory twierdzi,za czyn niepopelniony nie wolno kogis przetrzymywac. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:08 Nie. Uważam że Trynkiewicz powinien skończyć w psychiatryku. Taka jak ci psychopaci którzy jeszcze nie zabili. I nie siedzieli. I uczą wasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 15:48 Chyba jaja sobie robisz,psychiatryk dla mordercy? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:10 I kto ma go tam utrzymywać? Społeczeństwo? Powinno się go zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:31 Tak mi sie przpomnialo,zabojca mojego znajomego niedlugo wyjdzie.Pikajace seruszka beda mialy szanse na spotkanie pierwszego stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:01 Pochodnie i widły naszykowane? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:53 Dywan i orkiestra naszykowane? Moze przygarnij sku......na Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 16:00 Nie, akurat na Trynkiewiczu NIE wykonano zasądzonego wyroku. Co to w ogóle za stwierdzenie "odsiedzial swoje" w przypadku psychopaty, który brutalnie mordowal dzieci i NIGDY nie powinien wyjść z więzienia, bo nadal zagraża ludziom? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:20 > Co to w ogóle za stwierdzenie "odsiedzial swoje" w przypadku psychopaty, który brutalnie mordowal dzieci i NIGDY nie powinien wyjść z więzienia, bo nadal zagraża ludziom? Z tym się zgadzam. Takich przestępców należy trwale izolować od otoczenia i to powinno być drugim po resocjalizacji celem wymiaru sprawiedliwości. Mimo wszystkich argumentów za, prawo nie powinno być jednak narzędziem zemsty. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 17:38 I tu pełna zgoda. Jest takie chińskie przysłowie: chcesz zemsty? Kop od razu dwa groby. Odpowiedz Link Zgłoś
dotcomhaha Re: kara śmierci, szybciutko 02.04.17, 18:12 Jasne.jest też inne.np o zgwalconej kobiecie "sama tego chciala"bądź "prowokowala krótka spodnica".podobna retoryka.przeniesienie części winy na ofiarę.kop dwa groby but of course.ponieważ chęć sprawiedliwości jest tozsama z wina mordercy.no comments. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 19:00 karze śmierci jest taki, że coraz więcej państw od niej odchodzi. W tej chwili wykonuje się ją tylko w 21 krajach, ok 10 % - i pozostałe prawie 200 to nie są wyłącznie lewackie europejskie demokracje. Nie sądzę, że wynika to z czystego idealizmu i humanitaryzmu - raczej z tego, że coraz więcej ludzi na świecie dochodzi do wniosku, że kara śmierci się w jakimś sensie nie opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 21:50 Ile osob stracilas z reki mordercy? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 21:54 Ani jednej. I myślę, że dotyczy to 99 % i przeciwników, i zwolenników kary śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:06 Ja stracilam.Powiedz to mojemu koledze,ktory dwa tyg.czekal na powrot brata,Zonie zamordowanego,jego corce majacej wtedy pol roku.Spytaj jak to bylo identyfikowac rozkladajace sie cialo.Powiedz im,ze oprawca ich syna,brata,meza i ojca nie zasluguje na smierc.To nie ty odbieralas telefony pelne rozpaczy,ze zaginal,nie ty spedzalas sylwestra z ofiara i nie ty musislas wspierac gdy znaleziono go w rowie zmasakrowanego.Dla ciebie to byl kolejny zimowy miesiac,dla nich skonczyl sie swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:10 Ojciec popadl w alkoholizm,powiedz rodzinie,ze niepotrzebnie*przeciez absolutnie nic sie nie stalo,widzialam go 3tyg.przed Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:18 Myślisz że śmierć niewinnego zwróci im ojca i męża? Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:31 Tak, niewinnego. KŚ budzi mój protest z jednego powodu - jest nieodwracalna. Czyli jeśli jesteś za KŚ to jednocześnie jesteś winna tego że stracimy niewinną osobę. Oczywiście może nie tego twojego sprawcę ale jakiegoś innego. Niestety ale nawet dziś pomyłek w 100% nie da się wykluczyć. Ja rozumiem czyjś żal ale postaw się na miejscu kogoś kto jest niewinny i jest oskarżony i grozi mu KŚ. Myślisz że to niemożliwe? Ja zwątpiłem gdy poznałem sprawę Amandy Knox. Ona tylko mieszkała z ofiarą. Nic nie zrobiła. A sprawa była o morderstwo czyli zagrożona KŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:31 Niewinnego?dobrze wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:20 Rozumiem - ale to nie zmienia tego, że większość zwolenników kary śmierci takich doświadczeń nie ma. Nie da się przełożyć emocji na kodeks karny - taka np. zdrada małżeńska/partnerska jest jednym z najpowszechniejszych źródeł cierpienia spowodowanego przez drugiego człowieka, skutkuje czasem nawet samobójstwem, a w kodeksie nie ma jej wcale. Skoro kara śmierci jest panaceum na całe zło tego świata, dlaczego wykonuje się ją już tylko w 20 z 200 krajów? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:38 Stracilam dwoje ludzi,ktorzy popelnili samobojstwo z powodu "milosci"nijak nie jestem w stanie tego porownac z morderstwem kolegi.Owszem mam zal do partnerek,ze tak a nie inaczej postapily z nimi,ale decyzje o smierci podjeli sami zainteresowani,nie one.W przypadku mojego kolegi decyzje o jego smierci podjela osoba 3.I ta osoba bedzie sie cieszyc wolnoscia.Z tego co pamietam Echtom to ona bedzie znow mieszkac w poblizu ciebie.Chyba,ze myle nicki i nie mieszkasz w pomorskim. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Najbardziej praktyczny argument przeciw 02.04.17, 22:53 Mieszkam. I żeby nie było - jestem za orzekaniem dożywocia z surowszym ograniczeniem prawa do warunkowego przedterminowego zwolnienia. Trudno jednak przyjąć, by o stanowieniu prawa miały decydować emocje - wtedy byłyby tylko samosądy. Odpowiedz Link Zgłoś