Dodaj do ulubionych

Legoland Dania czy Niemcy?

04.04.17, 21:14
Jak w temacie: który bardziej polecacie i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Legoland Dania czy Niemcy? 04.04.17, 21:27
      Dania wygrywa, bo to oryginał. Poza tym, to przepiękny kraj warty wycieczki. Ale w Niemczech wszelkie koszty typu hotele, wyżywienie, zakupy itp. są niższe. .
      • prishepppaa Re: Legoland Dania czy Niemcy? 27.10.24, 10:28
        +1 Legoland Dania. Byłem w Legolandzie i żal mi było wychodzić. Zabawa przednia smile Z dzieciakami warto jest tam wybrać się specjalnie, właśnie żeby zobaczyć królestwo klocków.

Wykupuje się całodzienną wejściówkę - tiqets.tp.st/f2kNFiAi owszem trochę kosztuje, ale na miejscy nie martwimy się już praktycznie o nic. (poza zakupami typu jedzenie, picie i pamiątki) wszelkie atrakcje stoją dla nas otworem smile

Oprócz świetnych budowli z klocków, jest kino z fajnymi krótkimi filmami 4D (!) smile atrakce charakterystyczne dla parku rozrywki (kolejki, zjeżdżalnie, pontony itp), można walczyć na statkach piratów polewając się wodą, a nawet zaprogramować ramię robota, które następnie będzie wyczyniać przeróżne ewolucje z nami na pokładzie.

Raj dla dzieciaków. Zarówno dla tych małych, jak i tych już całkiem dorosłych
        • hrasier_2 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 27.10.24, 10:41
          Do Legolandu w Gunzburg najłatwiej i najtaniej jest dotrzeć samochodem, bo najbliższe lotniska (Stuttgart, czy Monachium) są oddalone aż o około godzinę jazdy od Gunzburg. Do tego można sobie zamówić transfer.
    • paloma_blauwinder Re: Legoland Dania czy Niemcy? 04.04.17, 22:40
      Byłam tylko w duńskim. Odradzam w pogodny weekend wakacyjny, chyba że ktoś lubi dłuuuuugie kolejki. I odradzam jeśli jedzie się z dzieckiem poniżej 1 m wzrostu. Ale pewnie we wszystkich legolandach jest pod tym względem podobnie.
    • donatta Re: Legoland Dania czy Niemcy? 04.04.17, 22:52
      Byłam w obu, ale ładnych parę lat temu. Duński był bardziej zadbany, kolejki były mniejsze i wszędzie czekały klocki, żeby dzieciaki się nie nudziły, oczekując na wejście do danej atrakcji.
      Niemiecki miał za to elementy ze Star Wars.
      W duńskim już po naszej wizycie dobudowano atrakcję polarną - podobno świetna.

W sumie odległość podobna z Polski. Na korzyść Danii przemawia to, że można sobie drogę trochę skrócić promami (jednym albo dwoma). Dania jest przyjazna i sporo w niej zwiedzania, ale Niemcy jeszcze piękniejsze smile. Na pewno Dania droższa.
      • agiq Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 15:11
        Potwierdzam Polar Ice Rollercoster jest fajny. A ze skrócenie promem to zależy - my jechalismy autem bez promu znajomi z promem i mieli i dłużej i drożej no ale chcieli mieć wrazenia z pobytu na promie smile
    • jeziorowa Re: Legoland Dania czy Niemcy? 04.04.17, 23:00
      Przymierzam się do wyjazdu w weekend majowy z dzieciakami o wzroście ponad 120 cm każde. Różnice w kosztach +/- 1000zł nie wpływają na wybór parku.
      • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 12:43
        ja z weekendu majowego zrezygnowałam bo ponoć wtedy są dzikie tłumy...
        • b.bujak Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:02
          a ja sobie wymyśliłam, że weekend majowy jest dobrym terminem, bo Niemcy pracują w tym czasie a sami Polacy nie dzikiego tłumu nie zrobią... chyba zatem źle kombinuję
          • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:20
            1 maja jest wolny w Niemczech
            • b.bujak Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:23
              ale trzeci już nie, więc może zaplanuję sobie wyjazd na któreś z kolejnych dni (tym razem mam cały tydzień wolny)
              • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:25
                no to zdecydowanie lepiej uderzać w dni po 1
                • agiq Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 15:17
                  Byliśmy 3 i 5 maja bilet dwudniowy. I 3 było dużo ludzi 5 mało . Znajomi byli 3 i 4 i 4 też było mało ludzi.
      • snakelilith Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 19:05
        Jeżeli chcesz jechać samochodem w tym czasie, to przygotuj się na całkowicie zapchane autostrady w Niemczech. Bardzo nie polecam. Dania może być lepszym pomysłem, ale z takiego Hamburga do duńskiego Legolandu nie jest daleko, więc też mogą być tłumy.
        • jeziorowa Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 19:41
          Czyli jednak inny termin? Wiecie może czy duńskie i niemieckie wakacje pokrywają się z naszymi?
          • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 19:53
            my isę wybieramy w drugiej połowie sierpnia, wtedy już jest po duńskich wakacjach podobno...
            • snakelilith Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:33
              W drugiej połowie września wakacje ma ciągle NRW, nawet nie masz pojęcia ile Niemców spędza wakacje w Danii. Ja jeżdżę do Danii od wielu lat co roku, zawsze dopiero pod koniec sierpnia, początek września. Wcześniej jest mi tam za tłumnie.
              • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:38
                W sumie to nie mam ale ponoć druga połowa sierpnia to w miarę bezpieczny wakacyjny termin, zobaczymy, pojedziemy pewnie w okolicach 20.
                • snakelilith Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:42
                  20 to jest już bardzo ok. Sama wyjeżdżam często w tym czasie.
          • snakelilith Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:29
            Z Niemcami jest to trochę skomplikowane, bo wakacje w każdym Landzie są w innym terminie. O duńskie wakacje martwić się właściwie nie musisz, bo Dania to niezbyt ludny kraj, a Jutlandia to nawet prownicja. Boska prowincja, jak przyjeżdża się z dużego miasta, albo bardziej zaludnionego regionu. Generalnie większego tłumu w duńskim Legoladzie trzeba się jednak obawiać, gdy wakacje mają niemieckie Landy północne (Bremen, Hamburg, Mecklenburg -Vorpommern, Niedersachsen, Schleswig- Holstein) oraz Nadrenia Północna-Westfalia. Dania jest bardzo popularnym dla Niemców miejscem na urlop, latem oba wybrzeża Jutlandii są wprost opanowane przez niemieckich turystów, więc w środku lata może być bardzo tłumnie. Tu tabelka z terminami:
            www.schulferien.org/Schulferien_nach_Jahren/2017/schulferien_2017.html
            Pod tabelką masz wykres (Feriendichte) pokazujący, w których terminach wakacje ma większość Landów, 100% oznacza, że całe Niemcy mają wakacje w tym samym czasie. Krytyczne są zwykle weekendy przed początkiem i zaraz po wakacjach. Połowa czerwca wygląda całkiem dobrze. wink Legoland w majowy weekend jest też dlatego niezbyt dobry, bo jeżeli w Wielkanoc pogoda nie dopisze, to ten majowy weekend (1 maja jest w Niemczech dniem wolny od pracy) będzie pierwszym nieco cieplejszym wolnym czasem i masa ludzi wpadnie na podobny pomysł.

A tak w ogóle to Niemcy, czy Dania zależy od waszych preferencji. Niemcy to bardziej kolorowy kraj, jest więcej po drodze do zobaczenia, jedzenie jest lepsze i tańsze. Można wpaść do jakiegoś miasta, coś pooglądać, zrobić zakupy. Ale Niemcy to też więcej ludzi, większy chaos na autostradach i może być bardziej męcząco. Dania to jak napisałam prowincja, Legoland jest praktycznie w polu, autostrady (jakie autostrady?) są w porównaniu z Niemcami prawie puste, czas płynie tam wolniej i w żadnym miejscu nie ma dalej do morza niż 50km, więc można spędzić przy ładnej pogodzie kilka godzin na plaży. Dania jest też bardzo zadbana, taka miniaturowa, jak z książeczki dla dzieci. wink Za to żarcie jest drogie i fatalne, przypuszczam, że wszystkie ludzkie restauracje są w Kopenhadze. Jedynymi jadalnymi rzeczami są tam hot dogi, lody włoskie (soft), słodycze z lukrecją i marynowane śledzie. wink
    • muchy_w_nosie Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:04
      Dziewczyny a jaki jest koszt wyjazdu samochodem dla 4 osób do legolandu do Danii? I ile dni na taką wycieczkę przeznaczyć? Mniej więcjej, po średnim standardzie.
      • muchy_w_nosie Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:05
        W średnim standardzie noclegowym miało być.
      • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:08
        2 dni w legolandzie i dwa noclegi na campingu neckermana plus dojazd ze Szczecina wyszły mi w granicach dwóch tysięcy(przy dwóch darmowych biletach dla dzieci) ale potem uznaliśmy, ze chcemy zaliczyć tez Lalandię i Givskund jak już tam będziemy i na krócej niż tydzień nie ma sensu jechaćwink
        • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:12
          acha nie liczyłam kosztów wyżywienia
          • snakelilith Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:40
            Jeżeli chcesz ograniczyć koszty wyżywienia w Danii, to rezerwuj domek letniskowy, na cały tydzień. Sporo taniej niż hotel/motel, te nie przy samym morzu są nawet relatywnie tanie. Standard w takich domkach bywa bardzo wysoki. Jedzenie można wtedy robić samemu, jaki grill, czy coś prostego z garmażerki. Większość restauracji w Jutlandii nie jest godnych polecenia i za obiad dla 3-4 osób płaci się jak za zboże. Na "zewnątrz" można wykosztować się już na lody, czy hot doga.
      • 4ontheroad Re: Legoland Dania czy Niemcy? 13.04.17, 15:27
        Dania nie jest tania, niestety..Byliśmy rok temu 3 tygodnie autem z dzieciakami 4,5 i 9 lat. Noclegi na kempingach i w mniejszych hotelach rezerwowanych w ostatnim momencie (często po niższych cenach) przez booking.com. Parę wskazówek tu www.tubylismy.blogspot.com
      • agiq Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 15:23
        Jeżeli chciałabyś też zobaczyć coś poza Legolandem to polecam domki na wyspie Romo. W maju były naprawde tanie a wyspa ma przepiękne najszersze w Europie plaże po których można jeździć autem rowerem i konno. Do Legolandu 1,5h.
      • agiq Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 15:28
        Jakbyś chciała coś nieco dalej Legolandu to polecam domki na wyspie Romo znanej z najszerszych plaż w Europie po których jeździ się autem rowerem lub konno. W maju za 5 noclegów dla 4 osób placilismy 1010 zł. Ale 1,5h do Legolandu. My potem spaliśmy jeszcze 2 noce w domku w wiosce Lalandia i tam zapłaciliśmy za domek 8 osobowy ze znajomymi na pol 800 zł na rodzinę i w tym byly biletydo Legolandu i Lalandii.
    • ichi51e Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:05
      A czy legoland ma jakies atrakcje czy tylko taka ze sie jezdzi kolejka po swicie z lego?
      • slonko1335 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:10
        www.dzieckowpodrozy.pl/billund-legoland-dania-atrakcje-opinie-ceny-przewodnik-dla-dzieci/
      • princesswhitewolf Re: Legoland Dania czy Niemcy? 05.04.17, 20:13
        ja bylam w Legolandzie w UK w WIndsorze niedawno. To jest amusement park po prostu taki jak Chessington Park, Alton Tower czy Paulton's Park ( dla dzieci do 12 rz), DIsneyland. <= moze w ktoryms bylas wiec bedziesz wiedziec o co mi chodzi. Czyli rozmaite atrakcje. Roznica tylko taka ze czesc tych atrakcji jest zrobiona " z klockow" jakby. I jest tez miniland czyli odtworzenie budowli wielkich miast z klockow w czesci, z kolejkami etc.
      • jusytka Re: Legoland Dania czy Niemcy? 13.04.17, 16:15
        Świat Lego to tylko mała część parku. Zdecydowana większość to normalny park rozrywki. www.google.pl/search?q=legoland+mapa&client=firefox-b&tbm=isch&imgil=I1o3mVaFyniJPM%253A%253BEz9BBRWebmUowM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.apetytnaswiat.pl%25252Fdzien-dziecka-legoland-billund-dania%25252F&source=iu&pf=m&fir=I1o3mVaFyniJPM%253A%252CEz9BBRWebmUowM%252C_&usg=__9puoAUmYCACnYhNHI6SRRIwsBz0%3D&biw=1344&bih=731&ved=0ahUKEwiaptijz6HTAhUJXhQKHV-JCnsQyjcIQw&ei=94fvWNrONYm8Ud-SqtgH#imgrc=I1o3mVaFyniJPM:
    • jusytka Re: Legoland Dania czy Niemcy? 13.04.17, 16:11
      Co do kosztów, niestety wiele rodzin rezygnuje z Legolandu tylko dlatego, że standardowo cokolwiek byśmy nie wybrali wydaje się bardzo drogie. Podpowiem jak można zredukować niektóre koszty. Najtaniej, wyjdzie jeśli połączymy nasz pobyt w Legolandzie z wakacyjnym urlopem w pobliżu. Ja na przykład zaliczyłam niemiecki Legoland podczas naszej wakacyjnej objazdówki po Europie. Jeszcze taniej wyjdzie, jeśli wakacje będziecie spędzać nad naszym morzem blisko Niemiec, czyli w okolicy Świnoujścia. Organizowane są stamtąd jednodniowe wyjazdy do Legolandu, czyli nie płacicie wtedy za kosztowne noclegi w Danii, a bilety grupowe są sporo tańsze. Co do biletów w przypadku indywidualnej wizyty warto pamiętać o kuponach przyklejanych do wielu produktów spożywczych w Niemczech (do kupienia również na Allegro), dzięki którym osoba kupująca normalny bilet może wprowadzić gratis drugą osobę, czyli ja na przykład zapłaciłam za dwa bilety, a weszła cała moja czteroosobowa rodzina i oczywiście mogła ze wszystkiego korzystać bez dodatkowych opłat.
      • ametystowa.pani Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 12:26
        Odświeżam wątek. Byłam dwa lata temu w Lego w Danii. Jechaliśmy samochodem z Gdańska. Oprócz lego byliśmy w Hamburgu w parku miniatur (polecam bardzo)www.podrozepoeuropie.pl/miniatur-wunderland-w-hamburgu/ i w Kopenhadze. Strasznie nas to wszystko kosztowało. W tym roku jedziemy po drodze do Włoch do niemieckiego lego. Będę miała porównanie.

Może ktoś był ostatnio i się wypowie co do cen lego w parku? W Danii kupiliśmy, bo były inne zestawy niż u nas i już teraz nie pamiętam ale raczej ceny kosmiczne. Ktoś wie jak jest w Niemczech, bo myślałam żeby dać dzieciakom kieszonkowe,żeby same uczyły się dysponować kasą...czy np. tak do 30 euro kupią jakiś sensowny zestaw?
        • ichi51e Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 15:25
          Wejdz sobie na strone lego.com tam maja ceny katalogowe. Za 30e to nie poszaleja.
          • ametystowa.pani Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 16:27
            Nie mają szaleć, bo to pierwszy dzień dłuższej wycieczki. Z tego co pamiętam to w Danii były zupełnie inne zestawy niż w Polsce, ceny też droższe. Myślałam,że może ktoś ostatnio był. Na pewno bilety tańsze niż płaciliśmy do duńskiego
            • ichi51e Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 17:06
              Legoland nie nalezy do lego tylko do jakiejs tam innej firmy nie maja zestawow specjalnych (moze poza zamkiem smokiem ale to raczej ciekawostka)
        • b.bujak Re: Legoland Dania czy Niemcy? 15.07.18, 16:41
          ametystowa.pani napisała:
          > czy np. tak do 30 euro kupią jakiś sensowny zestaw?

zależy co rozumiesz pod pojęciem "sensowny zestaw";

30 Euro to raczej na drobne zakupy - breloczek, kubeczek, piórnik czy mały zestaw klocków;
          jeśli chodzi o małe zestawy to nie rzuciło nam się w oczy nic specjalnie szczególnego; szczególne, jak na nasze warunki były zestawy z górnej półki cenowej;
          jeśli chodzi o moich synów to największy szał był w sklepiku, w którym były klocki na wagę.... to ciekawa sprawa, jeśli ktoś potrzebuje czegoś konkretnego do dokupienia
          • ametystowa.pani Re: Legoland Dania czy Niemcy? 15.07.18, 18:49
            ok, dzięki. Będziemy im dawać dniówki i może w takim razie na dzień w lego więcej im damy.Wolę tak niech kombinują i naucza się mądrego wydawania.
            • b.bujak Re: Legoland Dania czy Niemcy? 15.07.18, 19:06
              każdy ma swoją wizję mądrego wydawania...
              moje dzieci wiedzą, że jeśli chodzi o lego to najkorzystniej kupować w internecie;
              dobrze rozumieli, że celem przyjazdu do legolandu nie są zakupy w tamtejszych sklepach;
              • ichi51e Re: Legoland Dania czy Niemcy? 15.07.18, 20:12
                10/10
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Legoland Dania czy Niemcy? 27.10.24, 11:50
        Ja podobnie, wakacje objazdowe z polskimi górami, Praga, Wiedniem i na końcu powrót przez Niemcy z pobytem kilkudniowym w Bawarii z Legolandem. Wynajęty dom po cenie zdecydowanie bardziej atrakcyjniejszej niż pole kempingowe w Danii, w drodze powrotnej jeszcze postój z parkiem rozrywki i aquaparkiem koło Lipska. Loty do Danii ode mnie tanie, ale nawet 2-3 dni tam wywalają w kosmos budżet, jak nie chce się na wszystkim dziadować
    • liliawodna222 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 15:19
      Byłam w Danii. Legoland fantastyczny, ale baaardzo drogi. Nie wiem, jak w Niemczech.
      • bablara Re: Legoland Dania czy Niemcy? 11.07.18, 15:34
        liliawodna222 napisał(a):

> Byłam w Danii. Legoland fantastyczny, ale baaardzo drogi. Nie wiem, jak w Niemc
        > zech.

A możesz powiedzieć co jest takie drogie? Bo z tego co pamiętam w Anglii płaciło się za wstęp i później już nic się nie dopłacało. Ja rozumiem,że jedzenie i pamiątki ale coś jeszcze?
      • mikawi Re: Legoland Dania czy Niemcy? 15.07.18, 19:04
        Dwudniowy pobyt i 2 noclegi w domkach Lego na terenie Legolandu, plus dwie kolacje plus wejście pierwszeństwa 90% kosztowało nas 5000 zl za 4 osoby. Moim zdaniem to koszmarne pieniądze, ale raz się chłopakom należy wink nie wiem czy to jeszcze powtorzymy, można dołożyć jeszcze połowę tego i wyjechać na tydzień na narty no ale słowo się rzeklo...
        • ametystowa.pani Re: Legoland Dania czy Niemcy? 15.07.18, 22:11
          o rany! To nas na 4 osoby bilety kupione już na jeden dzień i nocleg zarezerwowany przy samym lego ok 970zł. W Danii też byliśmy tylko jeden dzień ale tam wszystko droższe. My jedziemy potem dalej na Włochy dlatego patrzymy na koszty.
          • mikawi Re: Legoland Dania czy Niemcy? 16.07.18, 21:25
            Nas najwięcej kosztował nocleg w tych ich tematycznych domkach na terenie parku (ok 3 tys) i wejście pierwszeństwa ok tysiaka, ale uznaliśmy że przy krótkim pobycie lepiej już dopłacić, żeby nie tracić czasu na stanie w kolejkach. Piszę o Legolandzie niemieckim.
    • infinitypool Re: Legoland Dania czy Niemcy? 27.10.24, 11:59
      Nie wiem jak w Danii ale w Niemczech - o ile nie jest sie wielkim fanem Lego a celuje bardziej w Park rozrywki, to nie warto. My pojechalismy z ciekawosci bardziej, nie bedac jakimis specjalnymi fanami Lego, i jakos nas nie urzeklo.
    • enia17 Re: Legoland Dania czy Niemcy? 27.10.24, 12:31
      W UK też jest fajny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka