konwalka 08.04.17, 00:33 o lewiatanie juz wiemy- jaka sliczna nazwa Ale przed chwilą obejrzałam polski kryminał pt Jeziorak i tam mignela mi apteka Medea No cóz... a wam jakie kretynizmy w nazewnictwie rzucily sie w oczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 00:38 Zakład pogrzebowy Apokalipsa Dentysta "Free Style" (serio ) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 00:39 przypomniał mi się inny pogrzebowy - SOS Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 01:04 Ja mam koło siebie przykościelny dom pogrzebowy o wdzięcznej nazwie "Anubis" A z innej beczki - hiszpańska marka bielizny Janira, reklamująca się hasłem "El secreto de Janira". Co najmniej ryzykowne. Z kategorii "polska przaśność" moim faworytem od lat jest krakowski producent żaluzji, o nowatorskiej, intrygującej i dźwięcznej nazwie "Krakżal". Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 01:08 Krakżal przypomniał mi o ... Europoż (gaśnice ) Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:05 Gniotpol jako producent wymiata! Odpowiedz Link Zgłoś
sundry Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:51 A co nie tak z Anubisem? Przecież to egipski bóg śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:55 Myślę, że kluczowy jest przymiotnik "przykościelny". Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:55 Jakoś bawi mnie to w kontekście faktu, że "Anubis" należy do lokalnej parafii rzymskokatolickiej Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:01 Z ciekawości, o co chodzi z Janira? To dość popularne imię żeńskie na Kanarach Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:04 Nie tyle Janira, ile "de Janira". Szczególnie w kontekście bielizny: Szata Dejaniry Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:19 Ah dzięki. Jestem już chyba "ślepa" na tego typu niuanse związane z hiszpańskim Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 00:41 Tego Lewiatana kojarzę głównie dlatego, że słuchałam Trójki i ich zapraszano na rozmowy czy pytano o zdanie, przynajmniej w tym programie o 12.00. Co 3 -5 dni. A wtedy nie było żadnej propagandy! Kwestia nazewnictwa - imho bez znaczenia. W Krakowie istniała siec sklepów spozywczych Lewiatan, mam sentyment. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 01:03 Dla mnie ze znaczenuem. Uważam, ze to chory pomysł, kompletnie od czapy. W sumie medea tez ładniutko brzmi. Apteka medea... chryste panie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Apteka Medea jest spoko 08.04.17, 14:44 W końcu M. potrafiła z ziół rozmaite specyfiki przyrządzać. Ja widziałam coś lepszego - restaurację Medea (w wiadomo, co pani owa ugotowała, czy też raczej kogo...) Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Apteka Medea jest spoko 10.04.17, 15:35 No niby cis tam dziergała na gardło i brzucha bolenie, ale generalnie to darzylabym Ja umiarkowanym zaufaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Apteka Medea jest spoko 10.04.17, 15:41 Daj spokój, wszak pierwotne znaczenie słowa "farmaceuta" to "producent trucizn" Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Apteka Medea jest spoko 10.04.17, 16:35 Przez jakiś czas niedaleko mnie egzystował salon sukien ślubnych "Medea". Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:46 Jak istniała?Lewiatany mają się dobrze.A ktoś może wyjaśnić ta Janire?Ja wiem, że kulturalny człowiek zna hiszpański, ale my prostaczkowie... Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 20:45 To nie ma za bardzo związku z hiszpańskim - pl.wikipedia.org/wiki/Koszula_Dejaniry Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 08:52 Lewiatan nawiązuje do przedwojennego związku przemysłowców o tej nazwie - wtedy nie oszukiwano się, że nie chodzi o wielkość i potęgę . Poza tym w żydowskiej symbolice (wtedy dużo bardziej znanej niż obecnie) Lewiatan zdaje się nie ma negatywnych konotacji. Odpowiedz Link Zgłoś
biceps_of_steel Ty zawsze bronisz beneficjentów transformacji 10.04.17, 22:06 Jak typowy wyznawca UD i KLD. Czekam aż napiszesz, że majątek narodowy tak tanio wyprzedawano, bo widocznie guzik był warty, a ci co narzekają że przemiany ustrojowe bokiem im wyszły, to roszczeniowa i leniwa tłuszcza. Nazwa Lewiatana nie jest dla mnie w ogóle istotna - uważam ich za organizację bardzo szkodliwą, o pomysłach z sufitu. Już Cezary Kaźmierczak wydaje się lepszy, ale też ma poronione pomysły. Zrównoważony rozwój z Korei Południowej wydaje się dzisiaj dla mnie ciekawszą koncepcją , niż neoliberalne patenty od neokonsów, które próbował to Balcerowicz aplikować. Tak, wiem, dla Ciebie lewiatany, Kulczyki, Edwardy Mazury to kwiat przedsiębiorczości. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Ty zawsze bronisz beneficjentów transformacji 10.04.17, 22:15 Czego ja niby bronię, józeczku? Wyjaśniam, skąd nazwa i z czym jest związana. Znowu coś zmyślasz czy po prostu po pijaku ci się coś uroiło? Odpowiedz Link Zgłoś
biceps_of_steel Re: Ty zawsze bronisz beneficjentów transformacji 10.04.17, 22:51 Wiem, że jesteś fanką wszystkiego, co ekipa Balcerowicza oraz tzw. "gdańscy liberałowie" zgotowali Polsce. Myślę, że akurat to nie ja siadam tutaj za klawiaturę po procentach. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 09:03 Tak, dom opieki "Husaria" Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 09:16 Był kiedyś pod Łodzią dom weselny "Hades", może nadal jest. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 09:29 Specyficzne podejście do tematu ) Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:24 Właściciel szczery do bólu We Wrocławiu jest/była? Cukiernia pod trumienką, nie muszę dodawać, że zlokalizowana obok zakladu pogrzebowego, ale to raczej na wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:24 Klub czy dyskoteka to jeszcze ujdzie. Ja pamiętam sklep mięsny Hades. Bałam się tam robić zakupy bo mi się kojarzyło ze coś nieświeże to mięsko musiało być... Odpowiedz Link Zgłoś
3liliana1971 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:14 Nie wiem, czy to się wpisuje w temat czy nie, ale w Sosnowcu jest zakład pogrzebowy ISIS. Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:27 Isis to egipska bogini Izyda. Tyle ze ona symbolizuje płodność i macierzyństwo, wiec nie wiem co autor miał na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 20:59 Powrót do ziemi-matki i tak dalej.. Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:32 Urzekła mnie nazwa Zdzichtex,kiedyś zauważyłam na aucie dostawczym w moim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 12:29 Raczej jakby rozważać czy nazwanie córeczki Kurtyzana jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:46 A syna Aborcjusz. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:04 Firma transportowa, działająca przede wszystkim w kierunku zachodnim "TransWest" Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:55 Firma spedycyjna o uspokajającej nazwie "problem" Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 22:18 O jak już jesteśmy przy formach transportowych i mitologii, to w niedzielę wpadła mi w oko ciężarówka firmy przeprowadzkowej "Jazon", w dodatku wg tekstu na samochodzie specjalizującej się w dalekich trasach . Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:42 Miałam sąsiadkę, która założyła firmę - najpierw była to wypożyczalnia kaset, obecnie wyposażenie łazienek - nazwa ARKA. Zawsze mnie ta dziwna nazwa zastanawiała. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:46 Kiedys przechodziłam obok budy z żarciem o wdzięcznej nazwie bar BARABARA I jeszcze kebab "Balbinka" Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:49 Może tak Ci się wydawało, że to tylko buda z żarciem Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:53 Przedszkole czy żłobek Małe Aniołki. Kojarzy mi się z wysyłaniem niechcianych dzieci na tamten świat przez tzw fabrykantkę aniołków Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Widziałam to :-D 08.04.17, 14:48 Albo inne, ale z taką samą nazwą - skojarzenie miałam identyczne, w dodatku baner reklamowy wisiał przy linii tramwajowej dwa przystanki przed cmentarzem (i właśnie z okna tramwaju go zauważyłam)... Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:09 Ja miałam swego czasu zabawne dialogi w firmie związane z naszym kontrahentem firmą Ham. Niby nic dziwnego dla zakładów mięsnych, ale fonetycznie w Polsce brzmi jak cham. No i wchodzi kiedyś do biura nasz wiceprezes, pan nobliwy, szpakowaty profesor politechniki, a ja wołam do koleżanki z pokoju obok "Zośka sprawdź mi proszę, czy ten ham (cham) nam zapłacił za faktury". Pan na mnie popatrzył znacząco, a do mnie w tej chwili dotarło jak to brzmi Była też kiedyś, dawno temu, hurtownia ryb "poison". W dobrym kierunku szli chłopcy, tylko "zjedli" jedno "s" i tak z ryby wyszła im trucizna. Mało zachęcająca nazwa Hurtownia Ryb Trucizna Odpowiedz Link Zgłoś
magkul99 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:22 Drutex jako firma produkująca okna.... Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:32 A co w tym takiego śmiesznego? Zaczynali zdaje się od produkcji drutu i siatki ogrodzeniowej. Gdy firma Nokia przestała mieć tartak koło miasta Nokia, powinna zmienić nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 12:55 ciagle mi w oczy włązi reklama jakiegos prywatnego domu opieki dla starych ludzi "FELUSIA" niby nic niewlasciwiego ani zdroznego ale jakos wydaje sie ze nie traktuja tam swoich podopiecznych powaznie ani z szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 14:33 ja "uwielbiam" firme bielizniana "nipplex" ... nipplex.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 14:52 Mam jeden przykład, ale akurat uważam, że jest uroczy. U mnie w regionie facet o wdzięcznym nazwisku Buś założył piekarnie o nazwie... (kto zgadnie) ChleBuś Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 14:57 Sklep z artykułami wędkarskimi "Mam robaki". Ściągnięte z "Głupiego i głupszego", ale nadal urocze Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:48 A ja w domu mam odkurzacz Zanussi ktory sie nazywa Cyklon C i tak zawsze mi sie to kojarzy ... no wiadomo jak ... Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 16:39 popłakałam się ze śmiechu ))) Odpowiedz Link Zgłoś
adriana.la.cerva Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:54 Aaa i jeszcze biuro rachunkowe Robert Oszuscik w Koronowie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 16:52 No z takim nazwiskiem to pan nie ma chyba lekko... Ta pani mogła chociaż w inny zawód celować : Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 20:33 A ja znam gabinet weterynaryjny, ktory prowadzi pan o nazwisku Rzeźnik. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 16:46 "Łodzie, namioty i inne klamoty", koło Świebodzina (o ile dobrze pamiętam, w każdym bądź razie w drodze na Gorzów Wielkopolski) był taki sklep. Zresztą wybór sprzętu turystycznego przeogromny, parę fajnych rzeczy tam kupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś