Dodaj do ulubionych

lewiatan i inne debilizmy

08.04.17, 00:33
o lewiatanie juz wiemy- jaka sliczna nazwa uncertain
Ale przed chwilą obejrzałam polski kryminał pt Jeziorak i tam mignela mi apteka Medea
No cóz... a wam jakie kretynizmy w nazewnictwie rzucily sie w oczy?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 00:38
      Zakład pogrzebowy Apokalipsa

Dentysta "Free Style" (serio big_grin)
      • joa66 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 00:39
        przypomniał mi się inny pogrzebowy - SOS big_grin
      • redheadfreaq Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 01:04
        Ja mam koło siebie przykościelny dom pogrzebowy o wdzięcznej nazwie "Anubis" big_grin

A z innej beczki - hiszpańska marka bielizny Janira, reklamująca się hasłem "El secreto de Janira". Co najmniej ryzykowne.

Z kategorii "polska przaśność" moim faworytem od lat jest krakowski producent żaluzji, o nowatorskiej, intrygującej i dźwięcznej nazwie "Krakżal".
        • joa66 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 01:08
          Krakżal przypomniał mi o ... Europoż (gaśnice big_grin)
          • tol8 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:05
            Gniotpol jako producent wymiata!
        • sundry Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:51
          A co nie tak z Anubisem? Przecież to egipski bóg śmierci.
          • zawsze-w-drodze Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:55
            Myślę, że kluczowy jest przymiotnik "przykościelny".
          • redheadfreaq Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:55
            Jakoś bawi mnie to w kontekście faktu, że "Anubis" należy do lokalnej parafii rzymskokatolickiej wink
        • obrus_w_paski Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:01
          Z ciekawości, o co chodzi z Janira? To dość popularne imię żeńskie na Kanarach
          • z_lasu Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:04
            Nie tyle Janira, ile "de Janira". Szczególnie w kontekście bielizny:
            Szata Dejaniry
            • obrus_w_paski Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:19
              Ah dzięki. Jestem już chyba "ślepa" na tego typu niuanse związane z hiszpańskimsmile
            • a.nancy Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 20:23
              przecudne!
    • piepe Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 00:41
      Tego Lewiatana kojarzę głównie dlatego, że słuchałam Trójki i ich zapraszano na rozmowy czy pytano o zdanie, przynajmniej w tym programie o 12.00. Co 3 -5 dni. A wtedy nie było żadnej propagandy!
      Kwestia nazewnictwa - imho bez znaczenia. W Krakowie istniała siec sklepów spozywczych Lewiatan, mam sentyment.
      • konwalka Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 01:03
        Dla mnie ze znaczenuem. Uważam, ze to chory pomysł, kompletnie od czapy. W sumie medea tez ładniutko brzmi. Apteka medea... chryste panie uncertain
        • iwoniaw Apteka Medea jest spoko 08.04.17, 14:44
          W końcu M. potrafiła z ziół rozmaite specyfiki przyrządzać. Ja widziałam coś lepszego - restaurację Medea big_grin (w wiadomo, co pani owa ugotowała, czy też raczej kogo...)

https://photos.wikimapia.org/p/00/01/03/29/30_big.jpg
          • konwalka Re: Apteka Medea jest spoko 10.04.17, 15:35
            No niby cis tam dziergała na gardło i brzucha bolenie, ale generalnie to darzylabym
            Ja umiarkowanym zaufaniem.
            • iwoniaw Re: Apteka Medea jest spoko 10.04.17, 15:41
              Daj spokój, wszak pierwotne znaczenie słowa "farmaceuta" to "producent trucizn" wink
          • astrum-on-line Re: Apteka Medea jest spoko 10.04.17, 16:35
            Przez jakiś czas niedaleko mnie egzystował salon sukien ślubnych "Medea".
            • konwalka Re: Apteka Medea jest spoko 10.04.17, 18:17
              big_grin
      • panterarei Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:46
        Jak istniała?Lewiatany mają się dobrze.A ktoś może wyjaśnić ta Janire?Ja wiem, że kulturalny człowiek zna hiszpański, ale my prostaczkowie...
        • redheadfreaq Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 20:45
          To nie ma za bardzo związku z hiszpańskim - pl.wikipedia.org/wiki/Koszula_Dejaniry
    • mdro Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 08:52
      Lewiatan nawiązuje do przedwojennego związku przemysłowców o tej nazwie - wtedy nie oszukiwano się, że nie chodzi o wielkość i potęgę wink. Poza tym w żydowskiej symbolice (wtedy dużo bardziej znanej niż obecnie) Lewiatan zdaje się nie ma negatywnych konotacji.
      • biceps_of_steel Ty zawsze bronisz beneficjentów transformacji 10.04.17, 22:06
        Jak typowy wyznawca UD i KLD. Czekam aż napiszesz, że majątek narodowy tak tanio wyprzedawano, bo widocznie guzik był warty, a ci co narzekają że przemiany ustrojowe bokiem im wyszły, to roszczeniowa i leniwa tłuszcza.
        Nazwa Lewiatana nie jest dla mnie w ogóle istotna - uważam ich za organizację bardzo szkodliwą, o pomysłach z sufitu. Już Cezary Kaźmierczak wydaje się lepszy, ale też ma poronione pomysły. Zrównoważony rozwój z Korei Południowej wydaje się dzisiaj dla mnie ciekawszą koncepcją , niż neoliberalne patenty od neokonsów, które próbował to Balcerowicz aplikować.
        Tak, wiem, dla Ciebie lewiatany, Kulczyki, Edwardy Mazury to kwiat przedsiębiorczości.
        • mdro Re: Ty zawsze bronisz beneficjentów transformacji 10.04.17, 22:15
          Czego ja niby bronię, józeczku? big_grin Wyjaśniam, skąd nazwa i z czym jest związana. Znowu coś zmyślasz czy po prostu po pijaku ci się coś uroiło?
          • biceps_of_steel Re: Ty zawsze bronisz beneficjentów transformacji 10.04.17, 22:51
            Wiem, że jesteś fanką wszystkiego, co ekipa Balcerowicza oraz tzw. "gdańscy liberałowie" zgotowali Polsce.
            Myślę, że akurat to nie ja siadam tutaj za klawiaturę po procentach.
    • saszanasza Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 09:03
      Tak, dom opieki "Husaria"big_grin
    • semihora Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 09:16
      Był kiedyś pod Łodzią dom weselny "Hades", może nadal jest.
      • konwalka Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 09:29
        Specyficzne podejście do tematu )
        • ginger.ale Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:24
          Właściciel szczery do bólu wink

We Wrocławiu jest/była? Cukiernia pod trumienką, nie muszę dodawać, że zlokalizowana obok zakladu pogrzebowego, ale to raczej na wesoło.
      • ricemice Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:24
        Klub czy dyskoteka to jeszcze ujdzie. Ja pamiętam sklep mięsny Hades.
        Bałam się tam robić zakupy bo mi się kojarzyło ze coś nieświeże to mięsko musiało być...
    • 3liliana1971 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:14
      Nie wiem, czy to się wpisuje w temat czy nie, ale w Sosnowcu jest zakład pogrzebowy ISIS.
      • ricemice Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:27
        Isis to egipska bogini Izyda. Tyle ze ona symbolizuje płodność i macierzyństwo, wiec nie wiem co autor miał na myśli.
        • premeda Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 20:59
          Powrót do ziemi-matki i tak dalej..
      • dolores12 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 10:32
        Urzekła mnie nazwa Zdzichtex,kiedyś zauważyłam na aucie dostawczym w moim mieście.
    • zawsze-w-drodze Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 12:29
      Raczej jakby rozważać czy nazwanie córeczki Kurtyzana jest ok.
      • adriana.la.cerva Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:46
        A syna Aborcjusz.
    • bromba11 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:04
      Firma transportowa, działająca przede wszystkim w kierunku zachodnim "TransWest" smile
      • beataj1 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:55
        Firma spedycyjna o uspokajającej nazwie "problem"
      • mdro Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 22:18
        O jak już jesteśmy przy formach transportowych i mitologii, to w niedzielę wpadła mi w oko ciężarówka firmy przeprowadzkowej "Jazon", w dodatku wg tekstu na samochodzie specjalizującej się w dalekich trasach wink.
    • grave_digger Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:42
      Miałam sąsiadkę, która założyła firmę - najpierw była to wypożyczalnia kaset, obecnie wyposażenie łazienek - nazwa ARKA.
      Zawsze mnie ta dziwna nazwa zastanawiała.
    • melancho_lia Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:46
      Kiedys przechodziłam obok budy z żarciem o wdzięcznej nazwie bar BARABARA wink
      I jeszcze kebab "Balbinka"
      • z_lasu Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:49
        Może tak Ci się wydawało, że to tylko buda z żarciem wink
    • stacie_o Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 13:53
      Przedszkole czy żłobek Małe Aniołki. Kojarzy mi się z wysyłaniem niechcianych dzieci na tamten świat przez tzw fabrykantkę aniołków
      • iwoniaw Widziałam to :-D 08.04.17, 14:48
        Albo inne, ale z taką samą nazwą - skojarzenie miałam identyczne, w dodatku baner reklamowy wisiał przy linii tramwajowej dwa przystanki przed cmentarzem (i właśnie z okna tramwaju go zauważyłam)...
    • nenia1 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:09
      Ja miałam swego czasu zabawne dialogi w firmie związane z naszym kontrahentem firmą Ham. Niby nic dziwnego dla zakładów mięsnych, ale fonetycznie w Polsce brzmi jak cham. No i wchodzi kiedyś do biura nasz wiceprezes, pan nobliwy, szpakowaty profesor politechniki, a ja wołam do koleżanki z pokoju obok "Zośka sprawdź mi proszę, czy ten ham (cham) nam zapłacił za faktury". Pan na mnie popatrzył znacząco, a do mnie w tej chwili dotarło jak to brzmi smile

Była też kiedyś, dawno temu, hurtownia ryb "poison". W dobrym kierunku szli chłopcy, tylko "zjedli" jedno "s" i tak z ryby wyszła im trucizna. Mało zachęcająca nazwa Hurtownia Ryb Trucizna big_grin
      • magkul99 Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:22
        Drutex jako firma produkująca okna....
        • mdro Re: lewiatan i inne debilizmy 08.04.17, 14:32
          A co w tym takiego śmiesznego? Zaczynali zdaje się od produkcji drutu i siatki ogrodzeniowej. Gdy firma Nokia przestała mieć tartak koło miasta Nokia, powinna zmienić nazwę?
    • mozambique Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 12:55
      ciagle mi w oczy włązi reklama jakiegos prywatnego domu opieki dla starych ludzi "FELUSIA"

niby nic niewlasciwiego ani zdroznego ale jakos wydaje sie ze nie traktuja tam swoich podopiecznych powaznie ani z szacunkiem
    • kura17 Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 14:33
      ja "uwielbiam" firme bielizniana "nipplex" ...
      nipplex.pl/
    • manon.lescaut4 Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 14:52
      Mam jeden przykład, ale akurat uważam, że jest uroczy.
      U mnie w regionie facet o wdzięcznym nazwisku Buś założył piekarnie o nazwie... (kto zgadnie) ChleBuśsmile
    • morgen_stern Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 14:57
      Sklep z artykułami wędkarskimi "Mam robaki". Ściągnięte z "Głupiego i głupszego", ale nadal urocze smile
    • adriana.la.cerva Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:48
      A ja w domu mam odkurzacz Zanussi ktory sie nazywa Cyklon C i tak zawsze mi sie to kojarzy ... no wiadomo jak ...
      • astrum-on-line Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 16:39
        popłakałam się ze śmiechu smile)))
    • adriana.la.cerva Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 15:54
      Aaa i jeszcze biuro rachunkowe Robert Oszuscik w Koronowie.
      • iwoniaw Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 16:52
        No z takim nazwiskiem to pan nie ma chyba lekko...
        Ta pani mogła chociaż w inny zawód celować wink :
        https://images01.bebzol.com/data/201106/6834-6e60c96fda882a439d51f265aa41b40f.jpg
        • nastjaa Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 20:33
          A ja znam gabinet weterynaryjny, ktory prowadzi pan o nazwisku Rzeźnik.
    • gulcia77 Re: lewiatan i inne debilizmy 10.04.17, 16:46
      "Łodzie, namioty i inne klamoty", koło Świebodzina (o ile dobrze pamiętam, w każdym bądź razie w drodze na Gorzów Wielkopolski) był taki sklep. Zresztą wybór sprzętu turystycznego przeogromny, parę fajnych rzeczy tam kupiłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka