Dodaj do ulubionych

Praca rozwija u buduje pewność siebie

17.04.17, 12:05
Taki temat przewijał się w wątkach o kobietach, które nie pracują, tylko są na utrzymaniu męża. Praca rozwija, uczy,daje pewność siebie i obycie. Człowiek siedzący w domu dziczeje. A tu opowieść o emigrantce, i o tym jak rozwijająca może być praca:
kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,19046908,jedna-reka-przytrzymuje-korone-a-druga-szoruje-kibel-gorzko-smieszne.html#BoxLSImg
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:15
      Weź pod uwagę, że pani nie mogła być na utrzymaniu męża z dwóch powodów: z braku męża i z braku pracującego faceta.
      • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:22
        Tu nie chodzi o brak męża. Ja też nie jestem na utrzymaniu, ale pracuję głównie w domu. Problem w tym, że wielu ludzi uważa, że "wyjście do ludzi" czyli tradycyjna "robota" 8 godzin w jakimś miejscu, to jest prawdziwa praca. I jako taka rozwija, buduje itd. A takie siedzenie w domu cofa w rozwoju. Ja się nie zgadzam z taką teorią.
        • araceli Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:25
          Mój chłop pracuje w IT i może pracować w domu. Kiedyś uważał, że to super, po paru tygodniach z ulgą podreptał do biura... do ludzi big_grin
          • vaikiria Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 13:10
            Kwestia osobowości, mnie się z domu pracowało zawsze świetnie, nie lubię jeździć do firmy, uwazam to za stratę czasu.
            • araceli Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 13:40
              vaikiria napisał(a):
              > Kwestia osobowości, mnie się z domu pracowało zawsze świetnie, nie lubię
              > jeździć do firmy, uwazam to za stratę czasu.

Nie o 'świetne pracowanie' chodziło big_grin
              • vaikiria Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 14:43
                Niech będzie "świetne życie" smile Nadmiar ludzi mnie męczy, a już szczególnie ludzi, z którymi jestem zmuszona przebywać.
        • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:35
          barbibarbi napisała:

> Ja się nie zgadzam z taką teorią.

To trzeba bylo znalezc cos lepszego na potwierdzenie tego.
          • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:46
            To ty poszukaj czegoś na zaprzeczenie.
            • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:49
              Czemu ja? Czy ja napisalam ze sie nie zgadzam?
              Ty czytasz co wklejasz? Jakie tam sa argumenty na potwierdzenie twojej teorii?
    • rosapulchra-0 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:21
      Jakaś bardzo delikatna pani.. Tekst o dzieciach mnie powalił dosłownie big_grin big_grin big_grin
      • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:27
        Bo to intelektualistka, pewnie lepiej pisze niż sprząta, i bardzo dobrze. Ale fajnie się czyta, mnie zawsze pociągała Islandia.
        • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:36
          To sie fajnie czyta? Moja 14-latka pisze i wiele ambitniejsze i ciekawsze teksty.
          • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:39
            Tak, z pewnością. Pisze, czyta, recytuje, reżyseruje i gra PO ŁACINIE zapewne.
            • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:44
              www.youtube.com/watch?v=JJD6yxHkfPQ
            • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:45
              Laciny sie uczy☺
    • ichi51e Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:32
      Bardziej chodzi chyba o to ze malo kto umie sobie zycie bez pracy zorganizowac - od malego uczymy sie ze w grupie najlepiej ze w szkole zycie towarzyskie potem na studiach a potem w pracy... kto ma za znajomych przypadkowych ludzi - malo kto. W obecnych warunkach nie pracowanie jest jednoznaczne ze skazaniem na domowa samotnosc.
      • ichi51e Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:45
        Wo jezu pani cierpi ze nikt jej nie pyta ze nikogo nie ochodzilo ze w Polsce to byla dziennikarka i to wyniszczajace fizolstwo...
        • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:46
          A kto ma ja pytac,toz ona aplikowala o prace sprzataczki i roznosicielki gazet😂
      • vaikiria Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 13:09
        Ze wszystkich osób, z którymi mam kontakt na gruncie zawodowym relacje towarzyskie utrzymuję z jedną. Przez długi czas pracowałam wyłącznei jako freelancerka i to było bardzo falnie, nienawidzę biurowego życia towarzyskiego.
        • ichi51e Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:19
          Wiekszosc ludzi nie ma prawdziwego zycia towarzyskiego tylko erzatz w postaci pracowego. Wrecz po 8h uzerania sie z ludzmi z checia siedzisz w domu i cieszysz sie ze zadnego zycia towarzyskiego nie masz.
          • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:46
            Nie kazda praca polega na uzeraniu sie z ludzmi. A zycie towarzyskie zalezy od roznych czynnikow. Dla jakiejs tam grupy ludzi, praca daje mozliwosc poznania ludzi, nawiazanie relacji i kontynuacji take poza miejscem pracy czy tez zmiana miejsca pracy.
    • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:33
      😁😁😁
      Nie przebrnelam przez calosc, bo szkoda czasu.
      Autor/ka strescila posty z forum gazety, mamy tu wszystko ibuprofen na przeziebienie,przedszkolaki wychodzace w kazda pogode powiazane jak lancuchami i opisy niewolniczej pracy ktora jest sprzatanie - obrazenia jakich rzekomo doznala sugeruja ze autor/ka tych wypocin troche przesadzila i opisala wiezniow z obozow zaglady podczas II wojny swiatowej.
      I jeszcze to :
      Przez blisko 20 lat pracowałam w mediach. Zaczynałam jeszcze na studiach od dziennikarstwa informacyjnego w gazetach codziennych, potem byłam redaktorką magazynów popularno-naukowych, prasy kobiecej i młodzieżowej, copywriterką i account menedżerką w agencji reklamowej, ostatnia przygoda zawodowa to redakcja publikacji naukowych w ramach współpracy z Oficyną Wydawniczą SGH.

No faktycznie, po tylu latach nie dorobic sie zadnej pozycji zawodowej na rynku pracy i byc zmuszonym roznosic gazety w Islandii to faktycznie zenada. Tyle ze to bzdura.
      • echtom Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:51
        > No faktycznie, po tylu latach nie dorobic sie zadnej pozycji zawodowej na rynku pracy i byc zmuszonym roznosic gazety w Islandii

Można. Kolega ze studiów w wieku 45 lat snuł wizje, że zrobi prawo jazdy na ciężarówki i wyjedzie do pracy w Irlandii.
        • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:55
          echtom napisała:

> Można. Kolega ze studiów w wieku 45 lat snuł wizje, że zrobi prawo jazdy na cię
          > żarówki i wyjedzie do pracy w Irlandii.
          >
          A to jest niemozliwe? To co pozostaje wizja zalezy od roznych czynnikow.
        • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 16:11
          Niektórzy zarobią więcej w pracy fizycznej niż w pracy zgodnej z wykształceniem. Dlatego też decydują się pracować np jako kierowca. Poza tym, jeśli ktoś jedzie popracować tylko na jakiś czas, żeby podreperować budżet (tak było w przypadku tej pani), to chwyta pierwszej lepszej pracy.
          • echtom Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 17:08
            To był tylko przykład na to, że przez 20 lat po studiach można nie wypracować żadnej pozycji zawodowej, co tak zdziwiło przedpiśczynię. Kolega to był trochę inny przypadek - opowiadał, jakie wykonywał prestiżowe prace i jaki był w tym świetny, ale po paru latach odchodził, bo nikt nie doceniał jego geniuszu. Potem przestał się pojawiać na spotkaniach i wszyscy odetchnęli, bo jego opowieści budziły ogólne zażenowanie.
    • lilyrush Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 12:36
      tak na marginesie- wywiad jest sprzed 2 lat ponad....
    • muchy_w_nosie Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 13:01
      A dlaczego wykształcona dziewczyna, znająca język poszła sprzątać? Zawsze mnie to zastanawia, takie pójście na łatwiznę. Przecież po studiach dziewczę, pracowała w korpo, co na Islandii brakuje korporacji?
      • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 13:03
        Przeciez to nie dziewcze a kobieta po 40-tce,zaczela na studiach i pracowala 20 lat.
        • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 13:05
          To bzdura jest, ktora kobieta 40 plus z doswiadczeniem zawodowym w mediach wyjezdza za granice i zatrudnia sie jako sprzataczka albo roznosicielka gazet?
          • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 14:32
            Dla ciebie wszystko jest bzdurą, jeszcze nie widziałam twojej wypowiedzi na tym forum, żebyś czegoś nie zanegowała.
            Za granicą pełno jest ludzi po studiach, którzy zaczynają od prac fizycznych. Może jej język jest wystarczający do pracy w restauracji, ale już nie wystarczy do pracy w korporacji.
            • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:01
              Przeczytaj jeszcze raz ten tekst i pomysl. Poza tym tak, sporo ludzi wyjezdza i pracuje ponizej kwalifikacji, bo np nie znaja jezyka ale tez w swoim kraju nie maja pracy (i migranci ekonomiczni), ale zazwyczaj nie sa to osoby z 20-letnim doswiadczeniem w konkretnym biznesie z konkretnymi kwalifikacjami. Takie osoby zazwyczaj znajduja podobna prace u siebie albo podobna za granica a nie sprzataja albo roznosza gazety. Serio lykasz takie teksty?
              • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:16
                Tak, oczywiście, tekst zmyślony w 100%, nikt po studiach nie emigruje zarobkowo i nie pracuje przy sprzątaniu, wszyscy znający język są przyjmowani z otwartymi rękami i trafiają od razu na stanowiska biurowe. Tekst amatorski, twoja córka by napisała lepiej, po łacinie oczywiście. Nie chce mi się z tobą gadać, nie wnosisz nic w żadną dyskusję poza negowaniem, zaprzeczaniem i wymądrzaniem się.
                • ichi51e Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:22
                  Ale ma racje. Praca w zawodzie pani to pewnie jakas freelancerka w gazetka o nakladzie 1000eg itp do tego znajomosc jezyka pewnie slaba. Zaloze sie ze mimo wszystko w cv nie bylo za bardzo co wpisac
                  • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:47
                    Ja znam dziewczynę, która pracowała w restauracji na zmywaku, a była farmaceutką z Polski z wieloletnim doświadczeniem. Trochę zarobiła, doszlifowała język, załatwiła papierowe sprawy, tłumaczenia dyplomów, pozwolenie na pracę i dopiero wtedy zaczęła szukać pracy w zawodzie. Dopiero po 2 latach udała jej się pierwsza praca nie fizyczna. Ani nie była mało ambitna, ani niedouczona, po prostu tak wyglądają początki na emigracji. Wiele znam takich osób. Poza lekarzami, pielęgniarkami, inżynierami i transferami z korporacji mało jest zawodów bezpośrednio trafiających na grunt obcego kraju.
                • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:42
                  Przez blisko 20 lat pracowałam w mediach. Zaczynałam jeszcze na studiach od dziennikarstwa informacyjnego w gazetach codziennych, potem byłam redaktorką magazynów popularno-naukowych, prasy kobiecej i młodzieżowej, copywriterką i account menedżerką w agencji reklamowej, ostatnia przygoda zawodowa to redakcja publikacji naukowych w ramach współpracy z Oficyną Wydawniczą SGH.

Ja juz pomijam slowo menadżerka (jak Dżesika) to chyba widzisz ze jesli ktos z takim doswiadczeniem i kwalifikacjami (zakladajac ze sa prawdziwe) wyjezdza w wieku 40 lat plus do pracy w charakterze sprzataczki z zamiarem zaoszczedzenia na wlasne wydawnictwo to jest to bzdura.
                  Caly ten artykul jest takim misz-masz na podstawie lektury forow. Tam sie nic kupy nie trzyma,amatorszczyzna a to ze ty tego nie zauwazasz i tobie sie podoba to twoja sprawa.
                  Dyskusja nie polega na tym ze kazdy sie z toba zgadza.
                  Chcesz udowodnic swoja teorie o tym ze praca nic nikomu nie daje nawet taka jak sprzatanie to przytocz na to argumenty,z ktorymi mozna dyskutowac.
                  Ja juz napisalam ze jest mnostwo ludzi ktorzy z roznych powodow pracuja ponizej kwalifikacji ale to tez zaden argument ze ta praca nic im nie daje.
                  Z jakiegosobami powodu pracuja zamiast byc na utrzymaniu innych.
                  • barbibarbi Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:51
                    Nie trzeba się ze mną zgadzać. Ale ty programowo nie zgadzasz się z nikim, w każdym wątku. Pani "wszystkowiemnajlepiej"-
                    do niezobaczenia.
                    • yamilca197 Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 15:58
                      barbibarbi napisała:

> Nie trzeba się ze mną zgadzać. Ale ty programowo nie zgadzasz się z nikim, w ka
                      > żdym wątku. Pani "wszystkowiemnajlepiej"-
                      > do

A ty zamiast przytoczyc sensowne argumenty robisz personalne wycieczki.
                      To ze z toba w tym watku sie nie zgadzam nie oznacza ze z nikim i zawsze.
        • muchy_w_nosie Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 14:23
          Oczywiście, że dziewcze, zrozumiałabym 20 latkę po LO jako sprzątaczkę, ale np siebie? Tylko jakbym miała się ukrywać przed światem i żyć w podziemiu.
    • zona_mi wklejone przez moderatora 17.04.17, 20:30
      kolpik124 17.04.17, 19:57
      kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,107881,19046908,jedna-reka-przytrzymuje-korone-a-druga-szoruje-kibel-gorzko-smieszne.html#BoxLSLinkImg
      ciekawe czy forumowe emigrantki też tak ciężko mają w swoich firmach sprzątających?
    • regina-phalange Re: Praca rozwija u buduje pewność siebie 17.04.17, 20:55
      Oczywiście zależy jaka praca, jeśli chodzi o rozwój i korzyści z wyjścia do ludzi. Ale to też jest kwestia mentalności. Po prostu dla kogoś to, że jest dorosły, wiec powinien pracować, zarabiać i mieć jakaś cząstkę niezależności jest oczywiste, a dla kogoś innego (chyba dla wielu kobiet) nie. Niektóre dążą do tego, żeby zostać częścią składową rodziny i tylko przez to się identyfikują i wtedy bycie na utrzymaniu nie przeszkadza, a wręcz bywa pożądane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka