Dodaj do ulubionych

Coś dziwnego mi przysłali

26.04.17, 00:15
Ematki, w skrzynce znalazłam maila od jakiegoś serwisu do prowadzenia rozmów, że shakowali jakąś bazę danych i uprasza się o zmianę hasła. Miło, że mówią (serwis wygląda na prawdziwy), ale... ja tam z całą pewnością nie mam konta, a już na pewno nie pod takim nickiem, jak mi mówią. W ogóle z niczym mi się to coś nie kojarzy.
Wam nie powysyłali czegoś takiego? Bo się martwić zaczęłam, bo, nie wiem, przez sen założyłam, czy jak? sad
Obserwuj wątek
    • chocolatemonster Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:22
      Pomylalabym, że to jakiś przekręt i zignorowalabym. No chyba,ze masz znajomego 'forenzika ' z dziedziny IT
      • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:27
        Też tak pomyślałam, ale serwis jest prawdziwy, faktycznie padł ofiarą ataku, zgadza się mój mail i, niezwiązany z nim, nick. Kurde, no... a poprosić o odzyskanie hasła (bo naprawdę z niczym nie kojarzę) się boję...
        • chocolatemonster Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:30
          A mozesz zignorować?
    • aankaa Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:28
      znaleźli twoją koszulę nocną i proszą o kontakt w celu jej przekazania big_grin
      • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:39
        Koszula dawno się znalazła.
        • peonka Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 06:27
          A nożyk skąd sie wziął w łazience w końcu? wink
          • sanrio Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 13:34
            z paranoi
            • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 15:08
              Dokładnie :p
    • panterarei Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:32
      Zignorować. To scam
      • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:39
        No słuchajcie, to była moja pierwsza, druga i trzecia myśl. Ale kurde, przyszło na maila, z nickiem charakterystycznym dla mnie, acz ni cholery z mailem nie związanym, a serwis wygląda na całkowicie profesjonalny, żadna tam firma-krzak... kurde, no nie wiem... ale przecież nie mogłam założyć konta przez sen, a żadnych środków na odmienne stany świadomości nie biorę!
        Nie wiem, wygląda mi to na zbyt dziwne i, no, "legitnie" wyglądające, żeby mogło być scamem. Ale w takim razie co, ktoś znał mojego nicka i maila, i by się podszył? Po co? Przecież ja nawet forsy nie mam.
        Aż sobie komputer przeszukałam, czy nie byłam kiedyś, gdzieś... ale nie, przynajmniej od października na pewno mnie tam nie było, zresztą cholera, nie było mnie nigdy, bo kurde, absolutnie z niczym nie kojarzę!

...no i mam atak paniki na noc sad
        • snakelilith Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:59
          Ja dostawałam już nawet imienne spamy, które różniły się od poważnych stron, jak na przykład paypal, maleńkimi drobiazgami. Różnice zauważało się dopiero, gdy postawiło się dwa maile obok siebie. Poważny servis nigdy jednak nie będzie podawał w mailu linków do weryfikacji, czy zmiany hasła. Oni zawsze proszę o samodzielne wejście na portal i zalogowanie się tam do konta. I nie chodzi też tylko o wyciągnięcie prawdziwych haseł, często takie bezpośrednie linki zawierają jakieś wirusy, czy trojany, które podglądają ci potem komputer, kiedy na przykład robisz onlinebanking.
        • evee1 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 01:16
          Poszukaj od kogo przyszlo i wrzuc ten adres w gugla. Pewnie wyskocza Ci informacje o jakims scamie.
          Czasami nadawcy podszywaja sie pod znane firmy, albo providerow, ale w adresie tylko zamiast "com" jest jakis "net" albo "org" i juz moze sie wydawac, ze to przeciez przyszlo od "prawdziwego" nadawcy.
        • sumire Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 08:04
          Scam potrafi wyglądać bardzo legitnie. Dlatego jest skuteczny. Witamy w internecie.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 09:31
            No cóż, nie tym razem.
            • panterarei Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 10:19
              Marusia, jakby Ci to delikatnie napisać.. roztargnienie to nic złego, sama bywam roztrzepana, ale ty masz regularne luki w pamięci.. może pomyśl o jakimś neurologu, tak na wszelki wypadek.. najpewniej tak po prostu masz, ale wiesz
    • snakelilith Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:52
      Nigdy, przenigdy nie klika się w takich mailach na zawarte w nich linki do "zweryfikowania" danych, czy w inny sposób korzysta z przedstawionych w mailach "ułatwień". Takich spamów produkuje się bowiem na pęczki, wysyła do losowo wybranych ludzi i często podrabia się portale, na których wiele osób ma faktycznie konta, jak paypal, amazone, popularne banki, servisy telekomunikacyjne i nawet urzędy. Więc jeżeli chcesz faktycznie sprawdzić co to, to wpisz odręcznie adres prawdziwej strony w wyszukiwarkę i skorzystaj z okienka kontaktowego/wyślij maila z zapytaniem, czy faktycznie coś takiego wysyłają do klientów i czy istnieje konieczność zmiany hasła. Albo zignoruj, jak sprawa nie jest warta zamieszania. Ale nie odpowiadaj pocztą zwrotną na spam i nie klikaj w żadne podane w spamie linki. Musisz się jednak liczyć z tym, że twój adres mailowy (shakowany z tego servicu) jest teraz na spamowym rynku i będziesz dostawać inne dziwne maile, gdzie ktoś będzie chciał coś "zweryfikować".
      • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 00:59
        Wysyłają faktycznie, sprawdziłam.
        Serwis istnieje, ludzie z niego korzystają. Adres się zgadza.
        Nie kliknęłam w żaden link.
        Ni cholery nie kojarzę niczego, co by mnie mogło tam zagnać, jeszcze pod takim nickiem, jak tam podobno siedzę. Ale tak jak mówię, mail nijak nie daje wskazówki co do nicka. Ktoś by musiał znać i mój email, i mój, dość niszowy, pseudonim. Kurde, nie wygląda to jak scam...
        • magic.marker Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 01:14
          Możesz jeszcze zrobic tak:
          - wchodzisz na stronę tego serwisu w przegladarce, ręcznie wpisując adres www
          - w okienku do logowania wpisujesz swój adres email i klikasz "nie pamiętam hasła"
          - jeżeli założyłaś tam konto to na Twój email przyślą Ci hasło do jednorazowego zalogowania
          - wpisujesz to hasło ręcznie na stronie w przeglądarce patrząc czy logowanie odbywa się z szyfrowaniem (kłódka)
    • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 01:27
      Dobra, ludzie, już, wyjaśniło się smile
      Ale moja reakcja na to mnie przeraża.
      • magic.marker Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 01:31
        Przestać oglądać Mr. Robot tongue_out wink
        • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 01:34
          Nie oglądam, w ogóle nie oglądam nic, co jest o technologii, o hakerach, o Internecie w ogólności.
          • magic.marker Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 01:36
            A, to pod żadnym pozorem nie zacznij oglądać wink
            Dobrze, że się wyjaśniło smile
            • yvona73pol Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 04:20
              Na tym polega dobry (w sensie skuteczny) spam, ze ma wszelkie cechy wiarygodnosci. Licza na to, ze ludzie, zabiegani, dzialajacy na autopilocie, klikna, zaloguja sie, cokolwiek. A ze wiele osob faktycznie nie pamieta do konca gdzie sie rejestrowala, a gdzie nie, chocby na chwile, to pole do popisu jest.
              Ja notorycznie dostaje rozne takie, czesto z paypala i innych gdzie faktycznie jestem, w nic nie klikam. Jak dziewczyny pisza, jesli chce zweryfikowac, otwieram strone serwisu w osobnym oknie.
              Dobrze, ze sie wyjasnilo.
      • kondolyza Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 07:19
        marusia_ogoniok_102 napisała:

> Dobra, ludzie, już, wyjaśniło się smile
        > Ale moja reakcja na to mnie przeraża.
        >

a co się okazało?
        • black.sally Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 09:16
          no to napisz co sie okazało?faktycznie miałaś tam to konto, czy jak?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 09:30
            Dawno, dawno temu kolega się uparł, żeby robić na tym projekt zaliczeniowy na studia. I tak wszystko ustaliliśmy osobiście, więc dobrodziejstwo pozostało nienaruszone :p
    • lidek0 Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 06:59
      Mnie byłoby szkoda czasu na zajmowanie się takimi rzeczami, nie znam tematu, kasuje maila i po sprawie. Może poczytaj książę zamiast zajmować się bzdurami smile
    • jaulfa Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 08:21
      Ja dostałam ostatnio alert antywłamaniowy z Onetu... Tak to się chyba nazywało.
      Zignorowałam chociaż trochę mnie ciekawiło czy to naprawdę onet wysłał informację
    • ichi51e Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 13:36
      Przekret majacy na celu wyludzenie hasla
    • chicarica Re: Coś dziwnego mi przysłali 26.04.17, 14:58
      Zareagowałaś jak najbardziej prawidłowo, czyli z podejrzliwością.

W takich sytuacjach nie należy (jak już słusznie wspomniano) klikać w linki wiadomości, tylko wejść na stronę ręcznie wklepując adres i zresetować sobie hasło tak na wszelki wypadek.

Kolejny sposób na sprawdzenie to sprawdzić headery wiadomości czy adresy serwerów się zgadzają itp. ale to już dla zaawansowanych paranoików wink

Ewentualnie skontaktować się bezpośrednio z serwisem (nie odpowiadając na maila, tylko najlepiej przez stronę) i dopytać czy są oni nadawcami wiadomości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka