Dodaj do ulubionych

Czerniak skory

28.04.17, 21:45
Dziewczyny czy macie kogos znajomoge kto zapadl na czerniaka skory ? Mozecie powiedziec jak doszlo do diagnozy i jak to sie dalej potoczylo ? Bardzo mi zalezy na odpowiedziach. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • tryggia Re: Czerniak skory 28.04.17, 21:55
      Tak, koleżanka miała.
      Najpierw miała duże znamię na przedramieniu.
      Odkąd ją znam - opalała się jak szalona (zasypianie na słońcu, strupy, czerwień upiora itd.).
      A jakieś dwa lata temu znamię zaczęło rosnąć, zmieniać kształt.
      Pierwsze oględziny i od razu wycinek na hist-pat.
      Po diagnozie wycięli jej węzły, znamię i na razie, odpukać, nie dzieje się nic złego.
    • klamkas Re: Czerniak skory 28.04.17, 22:00
      U męża w rodzinie (niestety) zdiagnozowano dopiero przerzuty (dwukrotnie). Dlatego wszystkie zmiany skórne konsultujemy u onkologa specjalizującego się m.in. w zmianach skórnych.
    • mamalgosia Re: Czerniak skory 28.04.17, 22:00
      Kolezanka miała wycinane znamię, które potem okazało się czerniakiem - po badaniu hist-pat
      • mamalgosia Re: Czerniak skory 28.04.17, 22:02
        P{o wycięciu z dużym marginesem (węzły chłonne nie były zajęte) przez 5 lat miała częste kontrole, etarz od ponad 10 jest zdrowa
    • yenna_m Re: Czerniak skory 28.04.17, 22:02
      Tak.
      Zostal wykryty przypadkiem. Przy okazji wylewu.
      Byly juz przerzuty.
      Od wylewu uplynal miesiac i dziewczyny nie bylo.
      Bardzo za nia tesknię.

Ale jesli ktos Tobie bliski choruje, to nie wolno sugerowac sie statystykami. Bo ze statystykami jest tak, ze jednak komus sie udaje. Trzeba miec nadzieję i walczyc.
    • black-cat Re: Czerniak skory 28.04.17, 22:07
      Znam. 1. Znajomemu wycięli czerniaka w wieku 8 lat. W wieku 23 lat czerniak mu zaatakował węzły chłonne, znajomy przeżył jeszcze ok. roku. 2. Mojej cioci wycięli czerniaka i wartownika 4 lata temu. Znamię wtedy już krwawiło a ciotka je jeszcze opalała na słońcu. Żyje i nic się nie dzieje. 3. U teściowej mojego kuzyna zdiagnozowali czerniaka w wieku 80 lat. Przeżyła 4 lata.
      • iza232 Re: Czerniak skory 01.05.17, 22:20
        black-cat napisała:

. Mojej cioci wycięli czerniaka i wartownika 4 lata temu.

A co to jest wartownik?
        • asia-loi Re: Czerniak skory 22.12.17, 17:36
          iza232 napisała:

> A co to jest wartownik?

To chyba jakiś węzeł najbliżej zmiany.
    • jolunia01 Re: Czerniak skory 29.04.17, 00:22
      Znam. Siebie. Od okresu dojrzewania miałam na policzku brązowe znamię, płaskie, nieduże, takie jak 10 groszy. Nie przeszkadzało mi, przyzwyczaiłam się. I po latach dość szybko zaczęło się powiększać, zrobiło się grubsze, czerwonawe i bolesne przy dotknięciu. Po dwóch tygodniach zastanawiania się, co to mi się dzieje, poszłam do dermatologa i z podejrzeniem czerniaka (po obejrzeniu przez dermatoskop) właśnie skierowana na pilną konsultację "wyżej" - do poradni przy AM. Tam obejrzano mnie jeszcze raz, przepytano i dostałam skierowanie na wycięcie; badanie hist-pat potwierdziło, że czerniak, na szczęście znamię wycięto z wystarczającym marginesem i na brzegach nie stwierdzono już komórek nowotworowych. Na początku kontrole u co 3 miesiące, później co pół roku. Nic się nie działo. Za 2 tygodnie minie od wycięcia 14 lat.
    • redheadfreaq Re: Czerniak skory 29.04.17, 00:46
      Czerniak zabił mojego dziadka od strony ojca, ale z drugiej strony facet prowadził wybitnie niehigieniczny tryb życia (alkoholik) i było to prawie 40 lat temu. Po drodze czerniaka wycięto też mojej babci - ze dwa lata temu, odpukać, nic się nie dzieje.
    • andaba Re: Czerniak skory 29.04.17, 10:36
      Teściowa miała coś jakby brodawkę na plecach, sama twierdziła, że od 30 lat - ile naprawdę - nie wiadomo. W pewnym momencie zaczęła ta brodawka się jadzić i rosnąć. Babcia odmawiała wizyty u lekarza bo "takich rzeczy lepiej nie ruszać". Taki stan trwał chyba ze dwa lata, po dwóch latach, gdy ja miałam dość przebierania jej 5 razy dziennie i pościeli 3 razy dziennie, a babcia przestała kontaktować zawieźliśmy ją do lekarza, który zmianę wyciął. Sama zmiana w momencie wycięcia miała 3x3 cm. Po wycięciu i badaniu okazało się że to czerniak. Sugerowali wycięcie jeszcze marginesu szerszego (i tak wycięto z marginesem, nie wiem jakim cudem taką dziurę zacerowali), ale wymagało to chirurga plastycznego, kolejnych zabiegów - daliśmy sobie spokój. Rana zagoiła się jak na psie, została ledwie widoczna blizna. Rok po wycięciu i przebadaniu w kierunku onkologicznym całościowo babci (wszystko ok) wyrósł jej guz na piersi - gigantyczny i rosnący w strasznym tempie. Czy złośliwy - nie wiadomo, bo biopsja, pobrana z dwóch miejsc wykazała zbyt mało materiału do badania (wrrrr). Kolejna za tydzień. Czy ma związek z czerniakiem - nie wiadomo. Dotychczas innych zmian skórnych, ani odczynów w miejscu wycięcia nie ma.
      Ojciec teściowej prawdopodobnie zmarł na raka skóry - wg przekazów "pół twarzy mu zeżarło) - miało to miejsce 65 lat temu na głuchej wsi, więc pewnie lekarz żaden tego nie widział, nie widziała też teściowa, bo jako ciężarnej nie pozwolono jej nieboszczyka obejrzeć, gdy na pogrzeb pojechała.
    • jesienna.nuta Re: Czerniak skory 29.04.17, 10:39
      ZDIAGNOZOWANY czerniak to bardzo zła wiadomość. Przykro mi, ale przeżywalność najczęściej jest niewielka, bo to bardzo wredny i złośliwy nowotwór.
      • ente2211 Re: Czerniak skory 29.04.17, 21:03
        Nieprawda, zobacz ile tu przypadków 2yleczenua na forum. Po co piszesz takie głupie i wredne rzeczy? Lepiej ci od tego?
        • bazia8 Re: Czerniak skory 29.04.17, 21:19
          Ente, masz rację
          to co pisze jesienna to straszne brednie, jak z każdym nowotworem: zdiagnozowany to może znaczyć zdiagnozowany w stadium bez przerzutów (wycinamy i najczęściej jest po sprawie), nawet z przerzutami można go skutecznie leczyć (a przynajmniej powstrzymywać), pani jesienna nie słyszała pewnie o immunoterapii, ale za to zapewne poczuła miłe ukłucie w serduszku, że komuś dowaliła. fuj!
        • jesienna.nuta Re: Czerniak skory 30.04.17, 11:02
          "Po co piszesz takie głupie i wredne rzeczy? "

Piszę, bo to PRAWDA.
          POCZYTAJ o czerniaku ZAMIAST GŁOSIĆ BZDURY.
          Czerniak to bardzo wredny, podstępny i agresywny nowotwór powodujący bardzo szybko PRZERZUTY.
          nawet leczony czerniak potrafi w ciągu JEDNEJ nocy dać nowe ogniska, więc nie opowiadać bzdur!
          • ina_nova Re: Czerniak skory 30.04.17, 13:12
            Linki do badań proszę.
          • ente2211 Re: Czerniak skory 01.05.17, 21:56
            Sama przeczytaj to co napisałaś. Od kiedy to kwestia diagnozy decuduje o tym, czy rak jest inwazyjny czy nie? Bo dokładnie to napisałaś.
            Zresztą nawet jakby nie było najmniejszej nadziei to lepiej czasem się ugryźć w język. Tak po prostu, zwyczajnie po ludzku
            • konsta-is-me Re: Czerniak skory 23.12.17, 08:34
              Co z tego czy prawda czy nie?
              Czemu maja sluzyc twoje wywody??
              Dokopaniu komus?
      • biala_adelajda Re: Czerniak skory 01.02.18, 14:16
        > ZDIAGNOZOWANY czerniak to bardzo zła wiadomo

Czytałam kiedyś, że PÓŹNO zdiagnozowany czerniak jest jednym z najgroźniejszych nowotworów. Natomiast zdiagnozowany we wczesnym stadium leczy się stosunkowo łatwo.
        • biala_adelajda Re: Czerniak skory 01.02.18, 14:22
          O matko. Wątek kopalny.
    • larenata Re: Czerniak skory 29.04.17, 19:02
      Mój kuzyn chorował. Niecały rok to trwało... Nigdy się nie opalał, znamię pojawiło się na plecach. Niestety przegrał, miał 18 lat sad
    • jesienna.nuta Re: Czerniak skory 30.04.17, 11:05
      www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,czerniak---objawy--leczenie,artykul,1640947.html

Niestety, bardzo rzadko wykrywa się czerniaka we wczesnym stadium.
      • bergamotka77 Re: Czerniak skory 30.04.17, 11:10
        Zalimcz nuto wreszcie!
        • anagat1 Re: Czerniak skory 22.12.17, 17:54
          Smutne jest to, ze ktos nie wie, co to sa badania naukowe i artykuly naukowe. Mielonka internetowa pt. Czerniak autorstwa pani Jarosz (Kto to jest BTW).. to NIE JEST ZADEN ARTYKUL NAUKOWY.

Jakby co, to laikom polecam uptodate- zawiera uproszczone informacje oparte na dowodach naukowych/ badaniach rando i metaanalizach. Jest strona uptodate dla lekarzy, ale tam potrzebna jest rejestracja. Link ponizej.
          www.uptodate.com/contents/search?search=Melanoma
          • manon.lescaut4 Re: Czerniak skory 22.12.17, 20:33
            Dokładnie! Medonet, poradnikzdrowie, itp bzdur w ogóle nie warto czytać. Pełno błędów, przekłamań w bardzo ważnych sprawach sprawach życia i śmierci. Jak ktoś jest zainteresowany, to warto poszukać prawdziwych artykułów naukowych z pubmedu czy bardziej tematycznych witryn.
    • bazia8 Re: Czerniak skory 30.04.17, 13:07
      Adriana, ważne jest, aby trafić do ośrodka, który ma doświadczeniew leczeniu tego typu nowotworow, nie zwlekać z leczeniem. poczytaj fora onkologiczne, warto skonsultować się z prof. Rutkowskim z Warszawy.
      • adriana.la.cerva Re: Czerniak skory 30.04.17, 14:16
        Rzecz sie dzieje w UK ale dziekuje za informacje.
    • swiecaca Re: Czerniak skory 08.05.17, 10:53
      moja mama miała na plecach, wycięto i nawet nie miała dalszego leczenia, po 2 latach kontroli w centrum onkologii uznano ją za wyleczoną. to nie wyrok!
    • natalia1187 Re: Czerniak skory 22.12.17, 17:20
      Cześć smile Mam 21 lat i tez dopadł mnie czerniak. Pomyślałam, że mało jest blogów temat tego czarnego potworka dlatego postanowiłam, że sama takiego założę. Mam nadzieję, że może komuś pomoże, doda wsparcia, motywacji do walki. Polecam zacząć czytać od "Czarnego początku", pierwszego postu. czarnyraczek.blogspot....

• peonka Re: Czerniak skory 22.12.17, 18:50
        czarnyraczek.blogspot.co.uk/?m=1

Poprawiam linka smile

Powodzenia Natalio, będzie dobrze, trzymam kciuki!
    • cosmetic.wipes Re: Czerniak skory 22.12.17, 18:23
      Najukochańsza przyjaciółka.
      Zdiagnozowana w 18 tc - kilka tygodni wcześniej zaczęło się jej paprac znamię na ramieniu, które miała od zawsze. Zdecydowała, że poczeka z chemią do porodu. Zmarła, kiedy dziecko miało 1,5 roku.
      • cosmetic.wipes Re: Czerniak skory 22.12.17, 18:29
        No i nie ogarnęłam, że staroć 😒
    • bei Re: Czerniak skory 22.12.17, 18:55
      Czerniak u dziadka mojego niebiologicznego syna, zdiagnozowany już chyba z 8 lat temu, może już 10...wycięty z marginesem wolnym od komórek rakowych (zmiana na tułowiu). Starszy pan jest idealnie zdrowy, usportowiony, pracuje na działce.
    • jusytka Re: Czerniak skory 22.12.17, 19:01
      Tak - koleżanka Bylo to 6 lat temu Chorobę pokonala Miala silną motywację - dwójkę dzieci. Ostatnio wrzucila zdjęcie na FB z zawodów sportowych!
      • 0ldjoanna Re: Czerniak skory 23.12.17, 15:15
        jusytka napisała:

Miala silną motywację -
        > dwójkę dzieci.

Super. Tylko jakoś mi to brzmi... że jeśli ktoś nie pokonał choroby, to nie miał silnej motywacji, mniej się starał, może mniej kochał swoich bliskich? Może po prostu jego choroba była mniej ciężka lub organizm silniejszy?
    • 0ldjoanna Re: Czerniak skory 23.12.17, 15:10
      Znam. Duże znamię już "pękło" na dwie części, gdy wreszcie ta osoba zdecydowała się pójść do lekarza. Diagnoza - czerniak, potem wycięcie wielu innych podobnych znamion, kontrole co kilka miesięcy, m.in. USG jamy brzusznej. Minęło już ponad 13 lat i chory czuje się dobrze, nic więcej się nie działo.
    • szmytka1 Re: Czerniak skory 01.02.18, 00:59
      Tak, kilka lat temu młoda dziewczyna po 20, z malutkim dzieckiem rocznym chyba wtedy. Miała znamie, które zaczęło się zmieniać. Dramatyczna walka o zycie, leki niestandardowe były potrzebne, sprzedali mieszkanie, no i w koncu uzbierali na lek, ale dla niej było już z póżno.
      • szmytka1 Re: Czerniak skory 01.02.18, 01:01
        na, stary wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka