Dodaj do ulubionych

Efekt Żuk

05.05.17, 16:15
Facebookowa grupa Sprawa śmierci Magdaleny Żuk rozrasta się w zaskakującym tempie. Na ten moment liczy sobie już prawie 34 tys. członków. I niestety – zgodnie z powiedzeniem, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania, teorie dotyczące śmierci 27-latki mnożą się w zastraszającym tempie. Problem narasta do tego stopnia, że za prostowanie myślenia internautów musiała się nawet zabrać jej siostra. nie jest temat o samej sprawie tej tragicznej śmierci. Proszę go więc nie podpinać. Temat dotyczy tego że to zaczęło żyć własnym życiem. I nie jest to pierwszy raz. Podobnie było podczas wyborów Trumpa, Brexitu czy w sprawie uchodźców. Fake news zdominowało sieć. Co się dzieje?
Obserwuj wątek
    • sumire Re: Efekt Żuk 05.05.17, 16:24
      A ile teorii masz w sąsiednim wątku na ten temat, zresztą często wypowiadanych z niesłychaną pewnością?
      Ludzie zawsze kochali plotkować. Ludzie też zawsze kochali sensację. A internet oduczył ich refleksji nad tym, co czytają i piszą. Nie weryfikują informacji, nie zastanawiają się od czasu do czasu, czy naprawdę trzeba pisać w sieci wszystko, co im do łba przyjdzie. Porażające to jest. A najgorsze, że właściwie niemożliwe do opanowania. Fake news to potężne narzędzie politycznej i społecznej walki.
      • kfugktru23 Re: Efekt Żuk 05.05.17, 16:27
        Stare jak świat. Walki gladiatorów początkowo było obrzędem pogrzebowym w którym gladiatorzy nie ginęli. Po 100 latach gladiator był gwiazdą sprzedającą swój pot na fiolki...
    • migona Re: Efekt Żuk 05.05.17, 16:37
      nic szczególnego. Szybki dostęp do skrawka informacji, dużo powtórek CSI w tv, media, które dostają s***ki i będą międlić niesprawdzoną pogłoskę i udzielać głosu ludziom z kwadratowymi czaszkami, byleby tylko liczba wierszy się zgadzała, a kliki lały się strumieniami. Do tego dodaj kiepską pogodę w majowy weekend (dużo wolnego czasu), wątek arabski (to lepsze niż podpałka do grilla) oraz fakt, że ofiarą jest młoda kobieta i voila.
    • triismegistos Re: Efekt Żuk 05.05.17, 16:51
      Weszłam w tą grupę i po przeczytaniu komentarzy mam na zmianę odruchy wymiotne i mordercze. Ematkowy wąteczek z licytacją cycków to pikuś. Ludzkość to bydło jednak sad
      • ladyjane Re: Efekt Żuk 05.05.17, 19:46
        O tak.
    • kkalipso Re: Efekt Żuk 05.05.17, 16:51
      Gdyby to spotkało moją siostrę nie przyszłoby mi do głowy zabierać głos w tej sprawie zwłaszcza na portalu społecznościowym. Niepotrzebne to. Jeśli sprawa staje się medialna to nie ma zmiłuj się ...będzie głośno, będzie tragicznie, będzie śmiesznie. Niektórzy nadal wierzą że Elwis żyje ...o czym tu mowa.
      • sumire Re: Efekt Żuk 05.05.17, 16:56
        A mnie by przyszło. Bo nie chciałabym, żeby tłuszcza ekscytowała się tragedią bliskiej mi osoby. Niepotrzebna i nietaktowna w pierwszej kolejności jest ta ekscytacja i snucie chorych domysłów. Niestety już za późno, żeby to zatrzymać.
        • kkalipso Re: Efekt Żuk 05.05.17, 17:04
          Ja mam takie zdanie że jeśli jest głośno to może i organy sprawiedliwość się bardziej postarają więc w takim wypadku wisiałby mi co tam ludzie snują w internetach. Jestem zdania że jeśli czegoś nie możesz zmienić zaakceptuj to. I teraz między Bogiem a prawdą kto jest winny sytuacji?! Kto zapodał nagranie do mediów, no kto, JEJ CHŁOPAK. On nakręcił machinę.
          • sumire Re: Efekt Żuk 05.05.17, 17:11
            O Madeleine McCann jest głośno od 10 lat. I co?

To, kto upublicznił tę informację, to jedna sprawa. To, że głodni sensacji i bezmyślni internauci urządzili sobie z całej sprawy makabryczne igrzyska i szambo, to inna sprawa. Serio uważasz, że z tym należy się godzić?
            • kkalipso Re: Efekt Żuk 05.05.17, 17:22
              Jak dla mnie kluczowa. Bez tego nie byłoby sensacji ot może usłyszelibyśmy że młoda polka popełniła samobójstwo w Egipcie. Sprawa w toku. Uważam że mamy wolność słowa i w granicach zdrowego rozsądku komentarze/spekulacje są OK. Tylko OK bo że na miejscu to już nie napiszę to już każdy według sumienia.
              • rosapulchra-0 Re: Efekt Żuk 05.05.17, 18:03
                Kluczowe słowa: w granicach rozsądku. A tego w tej chwili nie ma. Jest jedno wielkie bagno, w którym również niektóre emamy się z radością i satysfakcją nurzają.
              • sumire Re: Efekt Żuk 05.05.17, 18:24
                Wolność słowa nie oznacza, że możemy sobie napisać wszystko i nie brać za to odpowiedzialności, że przypomnę niedawny casus "Klątwy" i pogróżki pod adresem wykonawców latające po Fejsbuku. Akurat zdrowy rozsądek to coś, co w internecie rzadko występuje. A spekulacje - po co w sumie? Jeśli już ktoś musi, to nie może sobie w domowym zaciszu pospekulować? Z takich spekulacji rodzą się szkodliwe ploty, które żyją własnym życiem.
            • asmarabis Re: Efekt Żuk 05.05.17, 17:50
              Moze rodzice w koncu pękną ?
    • rosapulchra-0 Re: Efekt Żuk 05.05.17, 17:03
      Oczywiście, że jest, ale ty musisz na siłę robić z siebie gwiazdę forumową.
    • black.sally Re: Efekt Żuk 05.05.17, 18:06
      ja sie zastanawiam po coo ludziom sie ekscytować ta sprawą do tego stopnia aż?
    • tiszantul Re: Efekt Żuk 05.05.17, 19:23
      > Podobnie było [...] w sprawie uchodźców.
      > Fake news zdominowało sieć.

W waszych "wolnych mediach" (TVN, Polsat, Superstacja, Wyborcza, Newsweek, Polityka, Onet, Tygodnik Powszechny) merytoryczne doniesienia o płynących do nas kobietach z dziećmi, lekarzach i architektach, a w sieci straszliwe FEJK NIUSY, że 90% to młodzi mężczyźni, często analfabeci.
      • ente2211 Re: Efekt Żuk 06.05.17, 01:38
        Możesz podeprzec swoją wypowiedź linkami czy piszesz to tylko po to, by glupio wtracic, jakie to złe media są? Bo wiesz, ja np oprócz innych mediów czytam też regularnie wyborcza i tam takich bzdur, o jakich ty piszesz, nie widziałam.
        Ale nie ma to jak naginac rzeczywistość do swoich oczekiwań, co nie? A jeśli fakty nie pasują, to tym gorzej dla faktów
    • echtom Re: Efekt Żuk 05.05.17, 22:40
      To normalne, że ludzie chcą wiedzieć - a tam, gdzie skąpi im się faktów, wypełniają luki domysłami, proste.
      • araceli Re: Efekt Żuk 05.05.17, 22:42
        echtom napisała:
        > To normalne, że ludzie chcą wiedzieć - a tam, gdzie skąpi im się faktów,
        > wypełniają luki domysłami, proste.

'Skąpi'??? Pewnie - tłuszczy się należy relacja na żywo z sekcji uncertain
        • ente2211 Re: Efekt Żuk 05.05.17, 23:41
          No właśnie, nie za bardzo rozumiem, co ludzie chcą wiedzieć i jakich informacji im się skąpi? Co jest w tej sprawie takiego, że ludzie uwazaja, iz mają prawo domagać się jakichkolwiek informacji albo snuć jakieś poronienie pomysły?
          To wydarzenie jest z pewnością przykre, rodzinie współczuję. Ale tez jednocześnie widze, że zdecydowanej większości osób to wydarzenie po prostu nie dotyczy, co nie przeszkadza też tym ludziom fantazjowac, snuć chorych domysłów i wydawać sądów.
          I nawet nie trzeba szukac daleko - rowniez w tym wątku musiała się pojawić ocena zachowania siostry zmarłej dziewczyny, nie wspominając już o poprzednim wątku na kilkaset postów. Określenie go maglem to byłby komplement. To po prostu szambo
          • volta2 Re: Efekt Żuk 06.05.17, 13:04
            ależ oczywiście, że ludzi dotyczy

każdy kto ma córkę dziewczynę albo żonę - młodą atrakcyjną i ta mu smęci o samotnym albo i z koleżankami wyjeździe nieco dalej niż do włoch, bo tanio chciałby wiedzieć, co może się im tam przydarzyć (one same też może chciałby wiedzieć jakiego typu zagrożenia występują?)
            prawdę mówiąc że zagrożenie bywa ze strony pracowników hoteli/rezydentów to pierwsze słyszę, więc wolałabym znać prawdę...
            • olena.s Re: Efekt Żuk 06.05.17, 17:24
              Sorki volta, a nie wydaje ci sie, przypadkiem, ze ZAWSZE I WSZĘDZIE jest zagrożenie i gwałtem, i zabójstwem? I że nawet gdyby ( na jak razie wydaje się umiarkowanie prawdpodobne) nabardziej wyświrowane koncepcje komentatorów okazały sie prawdziwe, to tak naprawde nie ma to znaczenia dla polskich turystów, bo analogiczna historia może się odbyć i w Gizycku, i w Santiago, i w Warnie?
              • ente2211 Re: Efekt Żuk 06.05.17, 23:14
                Pieprz....nie i tyle. Sianie plotek ludzi dotyczy? Teorie spiskowe też? Nie bądź smieszna. Na razie tylko kilka rzeczy zostało oficjalnie podanych i potwierdzonych. To wystarczy. Reszta to radosna twórczość mniej lub bardziej glupkowatych osobników.
                Nie usprawiedliwiaj prymitywnych zachowan troska o bliskich. Są pewne granice zenady
              • volta2 Re: Efekt Żuk 07.05.17, 12:09
                no więc nie, nie wydaje mi się, sorki olena...

jak wejdę sama do wody w giżycku w bikini, to nikt się nie będzie o mnie ocierał, bo mam 4 dychy na karku i w polsce w bikini jestem po prostu niewidzialna dla panów 20+
                w tym samym bikini i w tym samym wieku jestem mięskiem do ocierki pod niebem tunezji i na wybrzeżu caspiana.

to nie jest kwestia wydawania się. lepiej nie tworzyć sobie równoległej rzeczywistości i udawać, że wszędzie jest tak samo źle. bo nie jest.
      • zona_glusia Re: Efekt Żuk 07.05.17, 00:08
        echtom napisała:

> To normalne, że ludzie chcą wiedzieć - a tam, gdzie skąpi im się faktów, wypełn
        > iają luki domysłami, proste.
        Nienormalne wydaje mi się domaganie się faktów przez osoby postronne.
    • kfugktru23 Re: Efekt Żuk 07.05.17, 08:11
      Ciekawostka: www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rezydent-z-egipskiego-hotelu-oskarzany-przez-kobiety/9hwe0dn ciekawe że w takich oskarżeniach celują media prawicowe. A jakie komentarze na stronie samego biura? r.pl/marsa-alam-wypoczynek/coral-hills - oceńcie same...
      • echtom Re: Efekt Żuk 07.05.17, 08:50
        Pierwsza myśl: Rutkowski nie powinien był wystosowywać takiego apelu, bo dla niektórych to świetna okazja na swoje 5 minut w mediach.
        • rosapulchra-0 Re: Efekt Żuk 07.05.17, 12:39
          Pan Rutkowski pewnie emamę sobie poczytał i niektóre autorytatywne opinie przyjął jako pewnik wink
          Widziałam z nim wywiad i konferencję prasową w Bogatyni. Oczywiście pochwalił się, że pracuje za darmo i nawet pokój za to dostał za darmo. Od razu zaczął walić otwartym tekstem, że dziewczyna na pewno dostała pigułkę gwałtu, że dziwi się, że chłopak zmarłej się z nim nie chce skontaktować i jeszcze wiele, wiele innych bzdur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka