Dodaj do ulubionych

Help-kontrola US

26.05.17, 14:28
Się zdenerwowałam...
Dostałam pismo o kontroli z US. Spałam spokojnie bo wydawało mi się, ze wszystko ok ale przygotowując papiery do US jednak zwątpiłam...
Nabyłam spadek po mamie(mieszkanie własnościowe) sprzedałam je w czasie krótszym niż 5 lat od nabycia i kupiliśmy inne większe mieszkanie razem jako małżeństwo na nas. W umowie notarialnej nie jest wyszczególnione jaki procent wkładu jest osobisty a jaki wspólny, jest tylko zapis, ze są to pieniądze z majątków osobistych i majątku wspólnego. Połowa kwoty mieszkania jest niższa niż cena za jaką sprzedałam mieszkanie po mamie i zwątpiłam czy nikt się tego nie czepi?
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Help-kontrola US 26.05.17, 14:53
      slonko głęboki oddech,idź i zobacz o co będą pytać.
      Moja księgowa w takich sytuacjach radziła: zdejmij biżuterię,nie rzucają się w oczy z bogactwem czyli torebki i pantofle powyżej tysiaka odpadają. I udawaj głupiasmile

Urzędnicy to też ludzie. Jeśli będą spisywane zeznania powiesz 1/2 mieszkania jest ze sprzedaży oraz 1/4 drugiej połówki. Ci do braku podziału w akcie na współwłasność ulamkoea powołaj się na świętość małżeństwa, zaufanie itp.
      Przed podpisem protokołu bądź lwica i każ poprawiać każde słowo które zostało wpisane inaczej. W przypadku ich odmowy napisz klauzulkut: nie zgadzam się z .... Nie użyłam takich słów/nie miało to miejsca itp.
      Będzie dobrze. Spokojnie.
      • slonko1335 Re: Help-kontrola US 26.05.17, 17:36
        na szczęście nie noszę żadnej biżuterii i nie posiadam ani pantofli ani torebki za tysiakawink
    • aankaa Re: Help-kontrola US 26.05.17, 14:55
      www.okolica.pl/article/pulapki-w-podatku-od-sprzedazy-nieruchomosci
      zerknij na wpis : Pomimo 2 lat podatkowych na wydanie środków trzeba pamiętać o złożeniu po sprzedaży nieruchomości PIT-39 do 30 kwietnia roku kolejnego, w którym zawiadomimy US o chęci skorzystania z tego zwolnienia
      • slonko1335 Re: Help-kontrola US 26.05.17, 15:16
        PIT złożony, te formalności są wszystkie dopełnione, zwątpiłam tylko co gdy nie jest w akcie notarialnym wyszczególnione ile było czyjej kasy a ile wspólnej(mam udowodnić, że te pieniądze ze sprzedaży pierwszego mieszkania wydalam na drugie a to więcej niż połowa wartości)).... Może jakieś oświadczenie z mężem spisać przed wizytą na ten temat?
        • aankaa Re: Help-kontrola US 26.05.17, 15:20
          US w tej chwili ściga właśnie ludzi, którzy tego PITa nie złożyli
          masz pewnie jakiś kwit ile dostałaś ze sprzedaży mieszkania mamy i ile zapłaciłaś za obecne - nie powinno być problemu
          przed wizytą nic nie spisuj bo nie wiesz o co chcą cię zapytać smile
          • slonko1335 Re: Help-kontrola US 26.05.17, 15:28
            eh, co mnie podkusiło, żeby iść na cholerną pocztę dzisiaj...teraz cały weekend się będę denerwować....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka