Dodaj do ulubionych

Kawa "kapsułkowa"

16.06.17, 18:32
Tak, tak, wiem, to w ogóle nie kawa, a ekspres kapsułkowy to nie żaden ekspres, ale która Wam smakuje? (jeśli w ogóle smile).
Chcę sobie sprawić takową maszynkę, miałam tchibo, ale się popsuła praktycznie nie do odratowania. Te kawy dość lubiłam - były w miarę mocne, ładnie pachniały. Znajoma mnie kiedyś częstowała kawami z kapsułek Nescafe - jakieś dziwne były, fakt, że były tam np. capuccino czy latte, których tchibo nie oferuje. Ale chyba słabsze, mniej wyraziste.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:34
      Nescafe ma ze 20 rodzajów, a ty mówisz, że były dziwne?
      • alpepe Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:35
        sorry, pomyliło mi się z Nespresso.
      • peonka Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:38
        Ja miałam Tassimo, dolce gusto i senseo. Wszystkie pijalne. To zależy, jaką kawę lubisz, na pewno wsrod każdych kapsułek znajdziesz cos, co Ci podpasuje. A ekspres jak ekspres, d... nie urywa, ale każdy kawę robi.
        • zlababa35 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:40
          No właśnie koleżanka częstowała mnie tymi dolce gusto.
          I jakieś takie niewyraźne były wink.
          • peonka Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:42
            No to już wiesz, że ty dolce gusto nie lubisz. Info, że mnie ta kawa smakuje, moze ci sie nie przydać smile
            • zlababa35 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:00
              A któreś są bardziej intensywne w smaku, z tych, co wymieniłaś?
              • barefoot_duck Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 13:33
                Dolce Gusto ma masę kaw do wyboru, mam w szufladzie zawsze kilka rodzajów - stosownie do potrzeby i aktualnej preferencji.
                Z wyrazistych "na filiżankę"
                - Espresso Intenso
                - Ristretto Ardenza
                - Lungo Intenso (większa filiżanka)

Z wyrazistych "do kubka":
                - Preludio Intenso

Kawa będzie wyrazista w smaku, jeżeli będzie użyta z przeznaczoną do danej kapsułki ilością wody. Nawet kapsułka intensywnego espresso jeżeli zostanie przelana kubkiem wrzątku - intensywna w smaku nie będzie, tylko "popłuczynowata".

• mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:43
            mnie tez zupelnie te kawy nie smakuja, nie wiem czemu, bo ludzie sie zachwycaja. Lavazza moze by ci smakowala? Wg mnie bardzo dobra kawa, ale dla mnie za mocna, ja wole mniej kofeiny.
    • ichi51e Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:37
      Nie mam ale co mnie ktos tym czestuje to ta kawa jest zimna. Zawsze sie chcialam zapytac czy to normalne?
      • zlababa35 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:38
        Moja nie była z tego tchibo. Chyba, że zrobiłam numer z nalaniem sobie wcześniej zimnego mleka do kubka przed nalaniem kawy.
      • peonka Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:39
        Nie. Może nie jest wrząca, ale na pewno gorąca.
      • iwoniaw Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:46
        Kawa z całą pewnością jest gorąca (mam tchibo cafissimo, używam też czasem wszelkich innych zmielonych świeżo kaw w tym opakowaniu po kapsułce.) Ale zdecydowanie polecam kawiarkę w tym typie:
        https://cdn.shoplo.com/4517/products/th480/aaak/18-bialetti_moka_express.PNG
    • kaz_nodzieja Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:41
      Mnie nie smakuje, ale ja pijam tylko rozpuszczalną i koniecznie z mlekiem.
      • dorek3 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:54
        A co kawa rozpuszczalna ma wspólnego z kawą?
        • volta2 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:11
          nie wiem, ale ja też lubię tylko rozpuszczalną, mam pod domem kawiarnię od 10-12 dającą kawę z expresu za darmo(pn-pt) i nie chadzam, bo wolę swoją.

nie czuję zaś różnicy między expresem tradycyjnym a kapsułkami - żadna z tych kaw dobra nie jest, jeszcze jeszcze jako tako z kawiarki mi ujdzie.
          • dorek3 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:34
            Ja mam teorię że do prawdziwej kawy trzeba "dorosnąć". Na studiach też piłam tylko rozpuszczalną, teraz wolę nie wypić żadnej. Mój mąż poszedł jeszcze dalej i lubuje się w espresso, które mi, póki co, nie smakuje. Ja swoją na razie psuje mlekiem.
            • volta2 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 20:58
              nie mam takiej teorii na szczęście, jak mi się trafi wyjątkowo kapryśny gość, to odsyłam po "prawdziwą" kawę do włocha parę pięter w dół. niech se kupi jak mu moja nie smakuje. droga wolna. na szczęście musiałam korzystać tylko raz. co śmieszne, jak jadę na kawę do kogoś, kto ma expres to swój granulat zabieram, bo wolę wypić coś co mi smakuje bardziej niż średnio. albo wracam po tej "kawie" i od razu sobie robię w domu swojąsmile
            • memphis90 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 23:32
              Wszystko, żeby się dowartościować big_grin
        • d.o.s.i.a Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 20:16
          >>>>>. A co kawa rozpuszczalna ma wspólnego z kawą?

Poczytaj jak sie robi kawę rozpuszczalna to nie będziesz zadawać głupich pytań.
          • dorek3 Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 20:30
            Wystarczy mi że spróbowałam to wiem. Niewiele.
            • j_malec Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 20:37
              Ale jesteś zarąbista. Wystarczy że spróbujesz i już wszystko wiesz. Wprawdzie wychodzisz na zwykłą ignorantkę, ale w swoim mniemaniu ( i tylko swoim ) robisz za eksperta. Tylko pogratulować.
              • dorek3 Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 23:26
                Wyjmij kij. To tylko wątek o kawie.

Żadna rozpuszczalna nie smakuje jak porządna, palona kawa. chcesz o tym pogadać?
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 20:31
        kaz_nodzieja napisała:

> Mnie nie smakuje, ale ja pijam tylko rozpuszczalną i koniecznie z mlekiem.

Ja pijam kolę, ale tylko dobrze schłodzoną i koniecznie z lodem....

Xsioonc
      • chicarica Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 22:47
        Masz po prostu mało wyszukany gust ale to już wiemy z Twoich poprzednich wpisów o preferencjach kulinarnych.
    • quesuerte Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:43
      Kapsulkowe Nespresso tez mam (oprocz tradycyjnej kafeterki i amerykanki, bo ja duzo kawy pije) i lubie. Ristretto, Roma, Kazaar, Arpeggio, Indriya, moje ulubione. Ale wszystkie o mocnym smaku, wiec zalezy jakie lubisz Ty.
    • kanna Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 18:53
      Pamiętasz, ze Tchibo ma chyba 36 miesięcy gwarancji na ekspres?
      • zlababa35 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:01
        No i te 36 m-cy skończyło się 3 lata temu big_grin.
        Miał prawo biedak zdechnąć.
        • kanna Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 20:33
          Niech poczywa w spokoju wink
          Albo poczekaj na promocję - jak kupisz ileś tam opakowań zbiorczych dorzucają ekspres gratis. Już ze trzy razy było.
    • lady-z-gaga Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:08
      Kawę pijam całe życie, lepszą, gorszą, nie wybrzydzam i nie jestem wyrafinowanym smakoszem. A jednak ekspres kapsułkowy z Tchibo stoi i zarasta kurzem. Wypróbowałam różne kapsułki, żadna mi nie smakowała.
      • zlababa35 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:36
        Mi smakowały cafe crema, te mocniejsze i słabsze też. I espresso. A reszta to dziwne wynalazki wink.
        • oqoq74 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:44
          Kup sobie ekspres ciśnieniowy. Kolbowy kupisz w cenie porównywalnej do kapsułkowego, a będziesz miała dużo większy wybór kawy. Co więcej, za cenę kapsułek kupisz kawę z tych lepszych.
        • lady-z-gaga Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 19:47
          Fakt, cafe crema i espresso to jedyne, ktore dalo się pic, ale nawet one za bardzo różniły sie od smaku kawy, do jakiego jestem przyzwyczajona.
          • nolus Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 20:02
            Ja do kapsułkowych chyba nigdy się nie przekonam. Sztuczne to strasznie, olej palmowy, cukier i nie wiadomo co jeszcze..Sorry, ale dla mnie to nie kawa.Średnio sobie mogę pozwolić na jakiś super ekspres i nie widzę też powodu, aby takowy kupować w najbliższym czasie.Wolałam kupić jeden z najtańszych ciśnieniowych, ale z całkiem dobrymi opiniami w necie, niż dać się skusić na jakieś extra promocje - tani ekspres albo ekspres w dobrej cenie z darmowymi kapsułkami albo z ofertą, że przy zakupie iluś tam zestawów kapsułek, ekspres w ich cenie i cholera wie co jeszcze...Wolę zwykły ekspres, byle dobrze filtrował i dawał opcję spieniania mleka. Ten mój (Amica) robi po prostu jeden typ kawy i już, nie ma tam żadnego latte ani cappuccino, ale jest ok. To ekspres ciśnieniowy, ale moim zdaniem to taka hybryda ciśnieniowo - przelewowa, z dość specyficznie zaprojektowana dyszą pary. Mleko spienia się ręcznie, w necie krytykowano właśnie głośna pracę tego ekspresu oraz trudności ze spienianiem mleka. Ja tu żadnych trudności nie widzę...Dla mnie ekspres nie pracuje głośno, nie różni się w głośności pracy od innych, które miałam okazję słyszeć :p A ręczne spienianie mleka ma akurat dla mnie swój urok - naprawdę maszyna nie musi za mnie odwalać całej roboty, ja to uczestniczenie w spienianiu mleka bardzo lubię i wystarczy duży oraz głęboki kubek, żeby uniknąć problemów z zachlapaniem. Z resztą...moim zdaniem trzeba być troszkę ofermą , żeby mocno się pochlapać, ale to oczywiste że nie jest to zabawka dla dzieci, jak wiele innych sprzętów kuchennych. Kupuję lubiana kawę Lavazza, spieniam odpowiednio dużą ilość mleka i nie sądzę aby kawa, która z tego wychodzi była gorsza od tej z kapsułek. Moim zdaniem jest oczywiście lepsza, ale wszystko jest kwestią gustu smile
            • dorek3 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 20:08
              Ale w kapsułkach może być czysta kawa (jak w Nespresso) bez żadnych paskudztw.
              • iwoniaw Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 20:12
                No właśnie, do tego tchibowego też są kapsułki z samą kawą bez żadnych dodatków. Mleko normalne sobie można spienić w nim za pomocą dyszy, jeśli ktoś chce "wynalazki" w typie cappuccino czy podobne.
            • agni71 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:33
              nolus napisała:

> Ja do kapsułkowych chyba nigdy się nie przekonam. Sztuczne to strasznie, olej p
              > almowy, cukier i nie wiadomo co jeszcze..

Ale co ty piszesz? Mam ekspres kapsułkowy Tchibo i pijam ich kawę w kapsułkach. W składzie jest ... wyłącznie kawa. Nie są słodzone, nie ma innych dodatków. To normalna mielona kawa, tyle, ze w kapsułce.
              • vodyanoi Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:55
                Mało tego - te kapsułki spokojnie można robić samemu. Trochę z tym roboty, ale nie raz się w ten sposób ratowałam (gdy kapsułek zabrakło) lub wprowadzałam urozmaicenie (gdy nie przestawała smakować mi kawa Tchibo i miałam ochotę na Lavazzę).
                W pewnym momencie uznałam jednak, że taka kawa znudziła mi się na dobre i ekspresu się pozbyłam.
            • mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:47
              w kapsulkach jest kawa, najzwyklejsza kawa, to cos jak kolbowy ekspres, ale zamiast kawy sypanej wkladasz kapsulke do kolby. Wybebeszylam niejedna kapsulke i tam jest najzwyklejsza kawa mielona. Poza tym mozna sobie wsypac co sie chce do takiej kapsulki tchibo.
              Nie wiem, gdzie ty widzialas te chemie, olej palmowy i cukier.
        • lauren6 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:19
          Ja lubię i cafe crema, i espresso i te niebieskie kapsułki. Pijam codziennie przed pracą. W pracy niby mamy super hiper drogi ekspres, co sam mieli kawę itd. ale kawa z tego cuda zupełnie mi nie smakuje.
          Kawę Tchibo lubię, a kapsułki uwielbiam, bo minimalizują liczbę czynności, jakie trzeba rano wykonać przed zrobieniem kawy (a czasu rano mam zawsze za mało). Ekspres kolbowy pewnie stałby u nas nieużywany.
          • oqoq74 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:42
            Bo nie wystarczy sam ekspres, potrzeba jeszcze umieć go odpowiednio ustawić i dobrać odpowiednią kawę.
    • bialeem Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 20:49
      Od kiedy mamy nowy, mielący, to kurzy mi się nespresso. Minusem było uzależnianie się od relatywnie drogich kapsułek z niewielką ilością punktów dystrybucyjnych, ale kawa była ok. Zwłaszcza z tych mocniejszych. Nie wróciłabym do kapsułkowego. kg worek lavazzy starcza na miesiąc i kosztuje 70 zł. Na kapsułki wydawałam około 200.
    • 1maja1 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:12
      Mamy najzwyklejszego Krupsa i kupujemy przerozne kapsulki Nespresso lub Lavazzy, ale juz mi sie znudzily prawde mowiac. Wiec w przerwie od nich robimy sobie Illy w zaparzaczu cisnieniowym.
    • mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:34
      mam tchibo, nasypuje rozne kawy do kapsulek ale jak mi padnie to mam zamiar kupic nespresso umilk. Kapsulek jest ogromny wybor - musisz po prostu znalezc te, ktora ci najbardzej podpasuje. Kiedys widzialam opakowania do testowania - rozne smaki w jednej paczce.
      I mysle, ze w kazdym salonie nespresso mozesz isc na degustacje - okreslisz jaki rodzaj kawy lubisz i doradza.
      Lubisz niekwasne, lagodne - chyba mamy podobny smak.
      A capuccino czy latte z mlekiem w proszku w kapsulkach jest obrzydliwe. Tylko spienione normalne mleko plus espresso.
    • agni71 Re: Kawa "kapsułkowa" 16.06.17, 21:36
      Ja mam akurat Cafissimo taki najprostszy chyba model, bez spieniacza. Lubię Cafe Crema, moja ulubiona to Cafe Crema india. Jest aromatyczna, ale delikatna. Kawa jest gorąca, chyba, ze doda się zimnego mleka. Ja lubię pić w kubku z dużą ilością mleka, więc w czasie, kiedy woda w ekspresie się grzeje, podgrzewam sobie mleko w kubku w mikrofali. I mam tak, jak lubię, gorącą, łagodną, z mlekiem. Czasem u rodziny piję cappuccino z chyba Dolce Gusto, i ta kawa jest letnia.
    • lodomeria Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 03:43
      Nie że nie kawa, nie że nie ekspres, tylko że te cholerne kapsułki są tak zanieczyszczającym środowisko a jednocześnie doskonale zbędnym wynalazkiem, że to się w głowie nie mieści, jak ktoś o zdrowych zmysłach może do tego dokładać rękę.

Powoli, powoli rusza machina zakazywania używania ekspresów kapsułkowych - także ten, może się okazać, że zakup ekspresu będzie krótkotrwałą inwestycją.
      • rozwiane_marzenie Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 08:02
        a wiesz, że coraz częściej ludzie kupują i korzystają z kapsułek wielokrotnego użytku? Więc ekspres tak czy inaczej się przyda. Najwyżej te jednorazówki nie będą dostępne.
        • 1maja1 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 08:55
          Dokladnie, kapsulki sie recykluje! Nie wiedzialas, nie??😄
          • kaz_nodzieja Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 09:16
            Firma Nespresso oferuje taką usługę. Przy dostawie nowych kapsułek kurier odbiera stare.
          • lodomeria Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 12:29
            Nie uwierzę, póki nie zobaczę na czym ten recykling polega.

A nawet jeśli nie marnuje się ani skrawek aluminium i do morza nie trafia kolejny kawałek plastiku, to nadal składowanie, transport (pewnie do jakichś Chin czy Indonezji) czyszczenie, przerób... Naprawdę filiżanka kawy jest tego warta i nie da się zrobić jej inaczej?
            • agni71 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 13:42
              lodomeria napisała:

> Nie uwierzę, póki nie zobaczę na czym ten recykling polega.
              >
              > A nawet jeśli nie marnuje się ani skrawek aluminium i do morza nie trafia kolej
              > ny kawałek plastiku, to nadal składowanie, transport (pewnie do jakichś Chin cz
              > y Indonezji) czyszczenie, przerób... Naprawdę filiżanka kawy jest tego warta i
              > nie da się zrobić jej inaczej?

Tez mnie te śmieci wkurzaja, ale jaką dasz mi alternatywę, poza kolbowym za kilka tysięcy?
              • niennte Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 14:11
                agni71 napisała:

> Tez mnie te śmieci wkurzaja, ale jaką dasz mi alternatywę, poza kolbowym za kilka tysięcy?

Kawiarka. Kawa wychodzi zdecydowanie lepsza od kapsułkowej i porównywalna z przeciętnym kolbowym.
                Tzw. rozpuszczalnej w ogóle nie biorę pod uwagę.
                Oczywiście lepsza kawa wychodzi z super wypaśnej Jury, no ale...
                • agni71 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 20:21
                  Cos takiego? www.google.pl/search?q=kawiarka&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiRms6pv8XUAhVKaVAKHWUnCxgQ_AUICigB&biw=1366&bih=662
                  Musiałabym u kogoś spróbowac kawy z tego ustrojstwa, bo nie wiem, czy dla mnie nie nazbyt mocna. Dużo zachodu z myciem?
                  • niennte Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 21:11
                    Tak, coś takiego.
                    Od lat byłam zwolenniczką ekspresów kolbowych, ale kiedy zepsuł mi się kolejny, będący na gwarancji, pomyślałam, że nie zdzierżę czekania na rozpatrzenie gwarancji i kupiłam kawiarkę na zasadzie próby. No i została. Za ekspres dostałam zwrot kasy, następnego nie kupiłam, kawiarkę użytkuję już chyba dwa lata smile
                    Moc kawy do ustalenia - zależy od ilości wody i kawy.
                    Dla kogoś, kto robi jednorazowo jedną - dwie kawy, nie ma różnicy z kolbowym, bo kolbę tak samo trzeba opróżnić i umyć, żeby zrobić kolejne kawy. Ilość mycia porównywalna.
                    • agni71 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 22:53
                      No, ale z kapsułkowym jednak jest różnica. Przyznam jednak, że względy ekologiczne do mnie przemawiają.
                      • niennte Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 23:12
                        Kapsułkowe są bardzo wygodne; minusy to: cena kapsułek, zanieczyszczenie środowiska i gorsza jakość kawy.
                        Sama piję kawę z kapsułkowych z Tchibo. (Rozpuszczalna to dla mnie syf).
                        Jednak smakowo kawa lepsza jest z kolbowego lub kawiarki (tu nie czuję różnicy).
            • mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 14:38
              tu jeden z przykladow:
              www.victorinox.com/pl/pl/Poznaj-nas/Firma/Zr%C3%B3wnowa%C5%BCony-rozw%C3%B3j/Partnerstwo-z%C2%A0Nespresso/cms/nespresso-recycling
    • rozwiane_marzenie Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 07:59
      Widzisz, jednak nasze rady na nic Ci się nie przydadzą. U mnie cała rodzina (również ta dalsza) jest zachwycona Nescafe, czyli Dolce Gusto. Ale to dlatego, że rozpuszczalną też pijemy Nescafe. A Ty którą najbardziej lubisz kawę rozpuszczalną? Może pójdź tym torem, a zanim kupisz ekspres - znajdź kogoś kto go ma i spróbuj tych kaw.
      • zlababa35 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 10:21
        Rozpuszczalną to lubię Jacobs Cronat Gold. Ale Tchibo też - dosyć. No i 3 typy kapsułek Tchibo bardzo mi podchodziły.
        (Nescafe rozpuszczalną uznaję tylko taką złotą, to się chyba Crema nazywa?)
        • rozwiane_marzenie Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 13:33
          Dlatego na Twoim miejscu przetestowałabym Nespresso, bo to jest Jacobs. Powinna Ci smakować najbardziej.
    • magata.d Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 08:00
      Mam ekspres nespresso i ta kawa kapsułkowa to bardzo dobrej jakości prawdziwa kawa. Ja uwielbiam. Polecam. W kapsułkach nie ma żadnych dodatkow syfnych, jest tylko kawa.
      • kaz_nodzieja Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 09:16
        Mi nie smakują. Próbowałam kilka smaków i mocniejszych i łagodniejszych (waniliowa).
        • 1maja1 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 13:38
          Waniliowa tez mu nie smakuje. Ja pije tylko te delikatne, chyba sie lungo nazywaja?
          • bywalec.hoteli Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 21:32
            Lungo to znaczy długa. Czyli 2x więcej wody.
      • evee1 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 12:41
        Mnie te rożne z Nespresso jakoś nie smakują (znajomi mają). Wole kapsulkową z Aldi, a najbardziej smakuje mi chyba Dolce Gusto DeLonghi. Z kawiarenki kawa smakuje mi jak spalona i w domu nie pachnie parzoną tylko paloną kawapą niestety. A teraz to w ogóle pijemy kawe z plungera, bo tak jest ekologiczniej smile.
        • aankaa Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 13:55
          ...pijemy kawe z plungera...
          ===
          piszesz o french press ?
          • evee1 Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 14:10
            Okazuje się, że tak smile. Nie znałam tej nazwy tj. French press.
    • kummot2015 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 13:53
      Dobra kawa to kawa świeża najlepiej prosto z palarni taka 2- 3 dni po wypaleniu - świeżo wypalona; aromat jakiego się nie zapomina i przeróżne smaki z rożnych kawałków świata. Na początek polecam solidne kawy z Brazylii; smakują każdemu smile
    • lidek0 Re: Kawa "kapsułkowa" 17.06.17, 14:43
      Proponuję popić na promocjach różne inne kawy kapsułkowe i się przekonasz co Ci smakuje. Dla mnie taki ekspres to najlepsze rozwiązanie, kawa nie wietrzeje, nie ma problemu z fusami a pijesz samą kawę, nic tam nie dodają. No i za cenę ekspresu kapsułkowego nie kupisz kolbowego, nie ma takiej opcji.
      • kummot2015 Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 12:31
        Problem z ekspresami kapsułkowymi jest taki że są tanie ale dlatego że później kupujesz drogie kapsułki z kawą a i sama kawa w niektórych markowych kapslach to zwyczajny "rozpuszczalnik". Kiedyś się interesowałem jaki jest koszt pojedynczej kapsułki - kilkanaście groszy razem z kawą Nie polecałbym ekspresów kapsułkowych - już lepiej kawiarka lub np chemex trochę więcej zabawy niż z ekspresem ale kawa naprawdę potrafi być świetna. Smak kawy w większości kwestia ziaren kawy i ich jakości choć oczywiście przygotowanie i przechowywanie jest ważne
        • mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 15:09
          w ktorych to jest ten rozpuszczalnik?
          Kapsulki mozna kupowac niemarkowe, mozna je sobie samemu napelniac, mozliwosci sa rozne.
          • barefoot_duck Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 16:20
            mikams75 napisała:

> w ktorych to jest ten rozpuszczalnik?
            Rozpuszczalna jest w np. w kapsułkach Dolce Gusto, które są 2 w 1 - czyli kawa od razu z mlekiem w jednej kapsułce. Wtedy jest mleko syfne w proszku, cukier i tłuszcz palmowy i syfna kawa rozpuszczalna.
            Dlatego tych nie kupuję, tylko z czystą kawą. Jak chcę z mlekiem, to doleję (mało wyrafinowana jestem i najbardziej lubię z zimnym) albo spienię i doleję.
            • mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 20:08
              no dobrze, jedne kapsulki sa syfne, trzeba omijac, ale generalnie w wiekszosci kapsulek jest jednak zwykla kawa.
              • barefoot_duck Re: Kawa "kapsułkowa" 19.06.17, 22:32
                No generalnie tak, jak się nie kupuje kapsułek z "deserami" kawowymi, tylko z kawą smile
                Ja długo nie wyobrażałam sobie kawy z ekspresu kapsułkowego, dopóki nie wyziąnęła ducha nasza Jura. W szafie kurzył się w pudle ekspres kapsułkowy, wtedy wydawałoby się nieudany prezent przeznaczony do puszczenia dalej. A że na bezrybiu itd. to wyciągneliśmy na czas do kupienia ekspresu lub reanimacji Jury. Jura jednak okazała się nie do wskrzeszenia, minęło 3 lata i maluszek-ekspres kapsułkowy nadal służy. Chyba przeważyło, że jednak nam się podejście do wydatków zmieniło: ekspres tej klasy co poprzedni to koszt 3-4,5 tysięcy (co teraz uważam za kwotę absoutnie idiotyczną, jeśli pije się jak my po 1 kawie dziennie w domu), wbrew obiegowej opinii taki ekspres wcale nie jest super tani w eksploatacji (odkamieniacze, filtry do wody bo się zakanienia jak diabli, serwis, kawą w ziarnach etc.). A może się do "gorszej" kawy przyzwyczailiśmy wink ?
                • mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 20.06.17, 09:43
                  no wlasnie - kazdy sobie moze sam przeliczyc co mu sie bardziej oplaca w eksploatacji; ja sie nasluchalam jakie te kapsle drogie itd. a to neprawda, jak sie malo pija to kawa nie wietrzeje w kapslach a kapsle maja tansze zamienniki (rownie dobre) albo mozna napelniac. Moj kapsulkowy w eksploatacji nie kosztuje duzo - nie odkamieniam, wlewam wode z dzbanka brita, ktory i tak mam, nie serwisuje i nic specjalnego z nim nie robie. I jak padnie (ale o dziwo nie chce) to mam upatrzony inny kapsulkowy.
                  Smakuja mi kawy z ekspresow z mlynkiem - ale to ma sens przy wiekszej ilosci kawoszy, w firmie taki stoi, codziennie jest czyszczony przez sprzataczke, serwisowany regularnie, bebechy ma czyszczone, wymieniane. Ale na uzytek domowy to wg mnie przesada jesli sie pija max jedna kawe dziennie.
                  • agni71 Re: Kawa "kapsułkowa" 20.06.17, 10:08
                    mikams75 napisała:

> no wlasnie - kazdy sobie moze sam przeliczyc co mu sie bardziej oplaca w eksplo
                    > atacji;

No własnie, ja się długo broniłam przed kapsułkowym (szczególnie po spróbowaniu letnich kaw z Dolce Gusto), a w końcu w mega promocji skusiłam się, i nie żałuję. Mam ulubiony rodzaj kapsułek, piję jedną kawę dziennie. Kapsułka w promocji kosztuje mnie ok. 1 zł.
                    • mikams75 Re: Kawa "kapsułkowa" 20.06.17, 10:36
                      nespresso ma czesto promocje, przy zakupie ekspresu daja 200 kapsli gratis, mnie taka ilosc wystarczy na rok.

Mnie sie nie chce czyscic, serwisowac itp. wiec bezobslugowosc maszyny to dla mnie priorytet nr 1. I dobry spieniacz do mleka.
    • leyla76 Re: Kawa "kapsułkowa" 20.06.17, 13:33
      Mam 2 na kapsułki, Tassimo (w Szwajcarii gdzie mieszkam) i Nescafe dolce gusto (UK gdzie często bywam). Wolę Tassimo, najbardziej smakuje mi Kenco Colombiana, niestety niedostępna w Szwajcarii wiec przywożę z Anglii. Tutaj kupuje Jacobs médaille d'or cafe crema intenso, zarówno w kapsułkach jak i zwykłą bo mam też expres ciśnieniowy, kolbowy z którego korzystam najczęściej.
      Z nescafe kupuje jedynie lungo intenso. Inne mi kompletnie nie smakują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka