Dodaj do ulubionych

Prawdziwy cel wizyty księcia

20.07.17, 07:36
Brytyjska para książęca odwiedziła Polskę. Czy widząc taki piękny kraj mogło im przyjść do głowy, że to dobre miejsce dla brytyjskich emigrantów, którzy zechcą szukać ucieczki, gdy życie w UK stanie się nie do zniesienia? drogie forumki z UK - czy tam naprawdę nie da się już żyć? A pozostałe - co ten gościu bierze?
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 07:39
      nie wiem ale powinien zmienić dealera
    • grazbed Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 07:53
      Żartowniś sad
      • kfugktru23 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 08:04
        Obawiam się większość PiSowców tak myśli...
        • maadzik3 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 08:18
          członkowie rodziny królewskiej podróżują bardzo dużo traktowani jako coś w rodzaju nieoficjalnych ambasadorów. Niech sprawdzą dłuuuugą listę podróży księcia Williama i księcia Karola i zastanowią się nad tym big_grin no chyba że Brytyjczycy planują stworzyć nowe, znacznie większe imperium drogą imigracji pojedynczych rodzin (bo przy takim terytorium więcej nigdzie nie wyślą) wink
    • joa66 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 08:29
      Taaak. Zgniły Zachód.

Przynajmniej to, że nie znam takich ludzi w realu, nie muszę się więc decydowac czy podawac rękę czy nie.
      • kaz_nodzieja Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 10:56
        Kiedyś śmiałam się z tego określenia.....
        • kaz_nodzieja Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:12
          Można się śmiać, ale jak się weźmie liczbę nastolatków z chorobami wenerycznymi (na tle innych państw) czy tych już uzależnionych od alkoholu to określenie "Zgniły Zachód" nabiera nieco innego znaczenia.
          • memphis90 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:54
            Cóż, polski wkład w aktualną europejską wiedzę medyczną, to były przypadki kiły wrodzonej - w pozostałych krajach jakoś niespotykane.
            • kaz_nodzieja Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:58
              A co ma piernik do wiatraka? Czy piszę, że w Polsce nie ma chorób wenerycznych?
              Piszę tylko, że odnośnie chorób wenerycznych (jako ogół) od dawna przodują angielskie nastolatki. Porażająca jest liczba zarażonych już 16-latków.
              O częstych nieletnich ciążach (mimo darmowej antykoncepcji i legalnej aborcji na każde życzenie) już nie wspomnę.
              • memphis90 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 15:13
                To ma, że tam się badają i leczą. U nas- nie badają się i nie leczą, stąd nasze "cudowne" statystyki.
                • kaz_nodzieja Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 22:45
                  W ten sposób można zakwestionować każde statystki.
                  Mała ilość przestępstw? A bo nie każdy zgłasza się na policję, na pewno jest więcej.
                  Mniejsza liczba chorób? A bo te ciemne ludziska nie chodzą do lekarzy i się nie badają.
                  Mała liczba sprzedaży alkoholu? Pewnie jest duża, tylko ludziska na menelinie kupują....
                  Tylko statystyki w których Polska wychodzi gorzej niż Zachód są oczywiście w 100% pewne.
                  • kfugktru23 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 21.07.17, 07:02
                    Nie słyszałeś o ciemniej liczbie przestępstw? To idź się doucz zanim z mądrymi dyskutujesz!!!
                • rosapulchra-0 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 21.07.17, 06:21
                  Aleś przyparła gazeciarza do muru big_grin Aż się jąkać zaczął big_grin big_grin big_grin
    • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 08:44
      A czy historia setek lat pokazuje ze Brytyczycy kiedykolwiek musieli uciekac z wlasnego kraju bo bylo tam nie do zniesienia?
      • olena.s Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 10:48
        He he. Nie. Historia pokazuje że to obywatele zupełnie innych krajów musieli uciekać, bo było tam nie do zniesienia.
        • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 10:52
          kiedy konkretnie i kto?
          • olena.s Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 12:01
            No, Polska i jej tereny byly źródłem kilkumilionowej emigracji, nieprawdaż? Za ucieczkę z DDR dostawalo sie na murze kulą w plecy, a jednak ludzie pryskali co i raz, czyż nie? Wielki podział na Indie/Pakitan zaowocował największą w XX wieku wędrówką ludów, zgadza się?
            • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 13:17
              princesswhitewolf napisala
              > ze Brytyczycy kiedykolwiek musieli uciekac z wlasnego kraju

a teraz napisz mi jaki twoja ostatnia wypowiedz ma zwiazek z tym co ja napisalam.

Ja pisze o UK. Ty piszesz ogolnie "ze z rozmaitych krajow ludzie czasami uciekaja" Eureka.... Ja pisze konkretnie o UK
      • nickbezznaczenia Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 10:53
        Pokazuje
        • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:03
          to jesli Swiadkowie Jehowi z Polski zaloza kolonie w USA tez uznasz ze musieli uciekac po w Polsce bylo im tak zle?

No ja cie prosze... Purytanie to kolejna jeb...sekta. Jak kazda religia zreszta.
          • nickbezznaczenia Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:38
            Kobieto. Napisałaś,że z WB nikt nigdy nie uciekał. Podałam przykład,że jednak tak, więc nie wycofuj się rakiem.
            Tak, oni też byli Brytyjczykami i nie pasowało im to co było.
            Ba! Nawet król im kiedyś uciekł.
            • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:46
              nie uciekal, kobieto tudziez mezczyzno. Nikt ich nie wypedzal i nie uciekali przed nikim. Purytanie sami sobie wyjechali bo Krolowa ograniczyla ich prawa po tym jak chcieli rozdzialu panstwa od kosciola ( czyli krolowej jako glowy kosciola). Wtedy po odkryciu Hameryki byla ogolna fala Nowej Ziemi i nowego startu, wiewc wyjechali am
              • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:55
                >oni też byli Brytyjczykami

nie. Okolo wieku pozniej w XVIII nastapilo laczenie sie krajow by mozna mowic o Wielkiej Brytanii. Wczesniej bylo Krolestwo Anglii i inne osobne kroletrswa...
                • nickbezznaczenia Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 15:08
                  princesswhitewolf: 'A czy historia setek lat pokazuje ze Brytyczycy kiedykolwiek musieli uciekac z wlasnego kraju bo bylo tam nie do zniesienia?'

I znowu bez komentarza.
              • nickbezznaczenia Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 15:05
                Bez komentarza. big_grin
          • mid.week Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 17:17
            princesswhitewolf napisała:

> to jesli Swiadkowie Jehowi z Polski zaloza kolonie w USA tez uznasz ze musieli
            > uciekac po w Polsce bylo im tak zle?
            >
            > No ja cie prosze... Purytanie to kolejna jeb...sekta. Jak kazda religia zreszta
            > .

No i właśnie tacy do nas przybędą! smile
      • bi_scotti Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 14:35

> A czy historia setek lat pokazuje ze Brytyczycy kiedykolwiek musieli uciekac z
        > wlasnego kraju bo bylo tam nie do zniesienia?

Kto sa "Brytyjczycy" w tym kontekscie? I jak rozumiesz pojecie ich "wlasnego kraju" na przestrzeni wiekow, albo juz chocby w XIX i XX wieku? Bo wiesz ... quite number (!!!) of British subjects musial uciekac z Imperium w rozne strony swiata, z roznych powodow, glownie nedzy ale tez i polityki. Life.
        • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 16:16
          no ale nie mowimy o banitach czy jakichs sektach czy malych grupach tylko mowimy o exodusie calego narodu ( jak w temacie). Rozmiar tego opisany jest w temacie.

Przyczyny:

a. Wyspa ( geograficznie duzo szczesliwsze polozenie niz niestety ma Polska)
          i z tego wynika
          b. cwaniacy z ukladami ktorych my smiertelnicy nie widzimy
          • ichi51e Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 16:31
            www.telegraph.co.uk/news/general-election-2015/politics-blog/11620356/Emigration-nation-who-are-the-thousands-fleeing-Britain-each-year.html
            • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 16:50
              no ale to nie jest jakis exodus czyms spowodowany ( ucieczka) tylko normalne procesy. Wg tego artykuly jakies 600 tys przybywa a 300 tys odplywa. Wiecej zostaje niz odjezdza.

Ja sama znam ludzi ktorzy byli tu nie na stale ale..." by sie dorobic" i wrocic do zbudowanego przez zone domu w Polsce z pieniedzy ktore ktostam zarobil. Nie wyobrazaja sobie nigdzie mieszkania na stale poza swoja ojczyzna.
              Znam ludzi tez ktorzy na emeryturze pojechali do Polski.

Do niedawna wielu emerytow przeprowadzalo sie do Hiszpanii ( Slonce i ceny domow)

itd itp takich przypadkow jest masa.

To jednak nie dotyczy tematu ze zycie w Uk bedzie nieznosne itd, a raczej naturalnych procesow stymulowanych indywidualnymi wyborami a nie ...cyt z tematu "UCIECZKA"

Nie uwazam tez ze emigracja 2003 z Polski ( w odwrotna strone) jakos specjalnie uciekala przed czyms. No dobra, moze przed bezrobociem. Ale bardziej to byl wyjazd spowodowany korzystnym przelicznikiem funta do zlotowki oraz checia poznania swiata

Ucieczka to byla np z Polski przed internowaniem ostatnio w latach 80tych. Ucieczka to byla przed faszyzmem z Polski i to calych mas. I o takim czyms jest mowa w temacie.

• ichi51e Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 16:53
                No wlasnie to sa takie migracje swiat sie zmniejszyl nie ma co w swojej zagrodzie siedziec. Nie jestesmy juz w sytuacji ze dopiero glod bieda i przesladowania oderwie mnie od tego nieba na ziemi jakim jest nasza chata za wsia.
                • princesswhitewolf Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 17:08
                  ja tez bym wola mieszkac gdzies na wsi ...gdyby byla tam praca. Np W Kornwalii.
                  • rosapulchra-0 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 17:20
                    Kornwalia.. moje marzenie..
          • bi_scotti Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 21:35

> no ale nie mowimy o banitach czy jakichs sektach czy malych grupach tylko mowim
            > y o exodusie calego narodu ( jak w temacie). Rozmiar tego opisany jest w temac
            > ie.

Wiesz, to jest pewnie dyskusyjne, co dla kogo jest "mala" grupka albo wieksza ... Tych np. 100 tysiecy to mala czy duza grupka? Just for example only, BTW ... www.bac-lac.gc.ca/eng/discover/immigration/immigration-records/home-children-1869-1930/Pages/home-children.aspx
            I zapewniam Cie, ze to nie jedyna taka "mala" ..., ktora opuscila kiedys tam Britanie, bo musiala/byla zmuszona etc. Czytasz cos czasem o historii migracji z kraju, w ktorym mieszkasz? Cheers.
    • owmordke Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 08:50
      Patrzac na to co sie dzieje obecnie w Polsce to ja jednak wole UK.
    • myfaith Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 08:59
      Jak na tego pana to i tak bardzo wyważony artykuł.

Poza z d...wziętymi wnioskami o celu podróży pary książęcej i tych (domniemanych) tłumach brytyjczyków stojących u wrót Polski to niestety obraz brudnych, zaśmieconych, zaniedbanych ulic jest prawdą - tylko znowu - może nie w centrum i nie w reprezentacyjnych dzielnicach i nie na przedmieściach zamieszkanych przez klasę średnią ale w takich zwykłych - powiedzmy odpowiednik Ursynowa, Bemowa w Wwie. Ba - nawet w Szwajcarii są miejsca zaśmiecone wink
      Tak było w latach 90-tych ( więc wniosek że to paskudni imigranci produkują syf - też naciągany) i tak jest teraz.

Czyli jak zwykle w wykonaniu prawicy - ziarno prawdy zmieszane z insynuacjami i kłamstwami podawanymi z niezachwianą pewnością.
      • memphis90 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:56
        Tja, bo Polska poza centrum miast to jest cudna, czysta, żadnych kup na chodnikach, żadnej flegmy i innych charków, a ludzie są czyści i pachnący. I mają zdrowe, bielutkie zęby. Wszyscy!
        • myfaith Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 21.07.17, 08:14
          memphis90 napisała:

> Tja, bo Polska poza centrum miast to jest cudna, czysta, żadnych kup na chodnik
          > ach, żadnej flegmy i innych charków, a ludzie są czyści i pachnący. I mają zdro
          > we, bielutkie zęby. Wszyscy!
          >
          Ale my tu nie mówimy tylko o psich kupach,flegmie , czy innych charkach. My mówimy o walających sie śmieciach (papierach, opakowaniach po hamburgerach, kubkach po kawie z maca czy innych , odpadkach zywnosciowych - bo ktos jadł banana i skórkę wyrzucił pod siebie, butelkach/puszkach - smrodzie z tychże)
          • kaz_nodzieja Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 21.07.17, 08:54
            To prawda. U nas na ulicach jest bardzo czysto. Może dlatego, że nie ma u nas jeszcze afrykańskich zwyczajów?
    • lellapolella Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 10:42
      Przypomniało mi się od razu, jak w początkach przaśnych lat osiemdziesiątych polski rząd wysyłał śpiwory biednym bezdomnym w Nowym Yorku. Déjà vu.
      Doczytałam tylko do tego momentu
      "kiedy książę Wilhelm z księżną Katarzyną bawili w Polsce, to ja z moją księżną Aleksandrą byliśmy w Wielkiej Brytanii. Ja wiem, że to nie jest wizyta tej samej rangi, przynajmniej na razie..." i wymiękłam. Dziesiąta rano to za wcześnie na kabarety.
      • sumire Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:57
        Szkoda, że go nie cofnęli jak Międlara.
    • julek_i_ja Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:09
      Raczej w druga strone, moze sprawdzali czy juz wszyscy spakowani zeby przeniesc sie na wyspy przed Brexitem?
      I patrzac na to, co sie dzieje ostatnio w Polsce, to ja dziekuje, postoje. Przychodzi mi na mysl historia o powoli gotowanej zabie.
      A w UK, jak zwykle, normalnie. A przynajmniej normalniej.
    • rosapulchra-0 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:46
      Ale bajdurzysz.
      Byłeś kiedykolwiek w UK?
      • kaz_nodzieja Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:53
        Kto?
    • memphis90 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 11:52
      Kim jest księżna Aleksandra...?
      • sumire Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 12:19
        Żona tego pana, aktorka. Epizody w serialach.
    • ichi51e Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 16:11
      Nie wiem co bierze ale mocne
      "Ponieważ panuje tam dekadencki nastrój, myślę, że dla Wilhelma i Katarzyny zderzenie się, spotkanie się z Polakami, którzy są w tej chwili zupełnie inni - absolutnie pełni energii, schludnie ubrani, czyści i pachnący, a polskie miasta wyglądają kwitnąco w porównaniu z angielskimi - dla nich to musiał być szok i mam nadzieję, duży zastrzyk pozytywnej energii, jaki otrzymali."

Jest super jest super wiec o co ci chodzi?
    • kosheen4 Re: Prawdziwy cel wizyty księcia 20.07.17, 22:04
      Skandalem jest że ktoś temu cieciowi płaci wierszówkę.
      Toż pewnie Goebbels przewraca się w grobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka