Dodaj do ulubionych

Stół czy barek?

26.07.17, 12:57

Jestem właśnie w trakcie remontu i będę miała kuchniopokój (nie pokój z aneksem, tylko po prostu cała czterometrowa ściana prostokątnego pokoju 20 m2 jest zajęta przez zabudowę kuchenną i drzwi).

Na takiej jednej stronie znalazłam barek, dzielący przestrzeń funkcjonalnie, pełniący jednocześnie funkcję stołu i wyspy.

Do tej pory nie wyobrażałam sobie życia bez stołu - jest zawsze multifunkcjonalny, nie tylko gości (w tym starszych) przy nim przyjmuję, ale stawiam na nim maszynę do szycia (ręczną - pedału nie potrzebuję), majsterkuję, pracuję, dziecko lekcje odrabiało (teraz będzie mieć swój pokój i biurko). Miałam nawet pomysł, gdzie ten stół postawić.

A czy taka wyspa się sprawdza?
Obserwuj wątek
    • gat45 Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:03
      A sama lubisz siedzieć "barowo"? Ja na przykład nie znoszę. Ale dajmy na to, że lubisz. Do czego ten barek ma słuzyć ? Dla domowników czy także do przyjmowania gości ?
      • tinatin Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:06
        Do przyjmowania gości też. I do wszystkiego, jak wcześniej stół.
        Chyba jednak stół będzie smile
        • butch_cassidy Re: Stół czy barek? 26.07.17, 18:02
          Przy barze rozmawia się ręcznej tylko z osobami siedzącymi obok, przy stole ze wszystkimi. Trudno mi sobie wyobrazić rodzinny obiad czy gości przy barze. Potrawy też średnio ustawiać na przestrzeni wąskiej i długiej, plus talerze przecież. Bar to bajer, jak jest miejsce, a bez stołu to głupio 😃
    • chocolate-cakes Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:11
      Mam wyspę i duży stół.
      • tinatin Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:22
        Jedno i drugie mi się nie zmieści. Na jednej ścianie są drzwi i zabudowa kuchenna i kolejne drzwi. Na drugiej - okno. Naprzeciwko kuchni szafy wnękowe, na czwartej aneks sypialniany i przedpokój, a 20 m to wcale nie jest dużo...
        • chocolate-cakes Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:23
          Wtedy wolałabym tylko stół
    • bei Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:42
      Jeśli masz miejsce to stół.
      Wyspa jest węższa i wyższa, przy niej nie będziesz celebrować posiłków, nie rozsiadziesz się z maszyną, nie pograsz w planszówki. upewnij się, czy nie możesz ustawić krótkiego baru i stołu w jednej linii

www.dobrzemieszkaj.pl/kuchnia_i_jadalnia/meble/105/jak_oddzielic_kuchnie_od_salonu_propozycje_polskich_architektow,103453-156800.html
      • bei Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:43
        Stół możesz wysuwać spod baru gdy zajdzie ku temu potrzeba
        • bei Re: Stół czy barek? 26.07.17, 13:45
          Tu w podobnym stylu.
          www.dobrzemieszkaj.pl/galeria/103453-156796.html
    • ekasia27 Re: Stół czy barek? 26.07.17, 15:04
      Sama napisałaś, że stół jest do wszystkiego.
      A taki barek, to będzie do niczego...
      • bei Re: Stół czy barek? 26.07.17, 16:50
        Stół plus barek- chciałam pokazać, ze taki kombajn nie zabierze bardzo dużo miejsca
    • butch_cassidy Re: Stół czy barek? 26.07.17, 17:59
      Stół. Zdecydowanie.
    • mysiulek08 Re: Stół czy barek? 27.07.17, 01:51
      Mam podobny temat w nowym domu. Kuchnia otwarta na salon a w kuchni cos w rodzaju wyspy/barku. Ogolnie to super, ale jednak stol to stol. Przy wyspo/barku to mozna zjesc szybkie sniadanie siedzac na stolkach barowych, poczytac ematke, trakotowac jako dodatkowy roboczy blat (ja akurat mam wmontowana plyte) ale nie jak miejsce do celebrowania rodzinnego obiadu czy kolacji. Tak wiec wyspo/bar sobie a stol sobie.
    • aamarzena Re: Stół czy barek? 27.07.17, 09:57
      Barek ma tę fajna zaletę, że zasłaniająca nieco kuchenny rozgardiasz. Stół jest niższy, wiec zasłania mniej. Jeśli jednak nie ma miejsca na jedno i drugie to lepszy, bardziej funkcjonalny będzie stół. Chyba, że uda się wkomponować jakiś stoło-barek. 20 metrów na salonokuchnię to niewiele, trzeba się solidnie nagimnastykowac żeby nie zagrać pomieszczenia, a jednocześnie by się ze wszystkim zmieścić. A może płytki barek z półkami, szafkami na dole od strony kuchni i rozkładany ławo-stół w części salonowej?
      • aamarzena Re: Stół czy barek? 27.07.17, 09:58
        *Żeby nie zagracić
    • viridiana73 Re: Stół czy barek? 27.07.17, 10:15
      I wyobraź sobie, że siadacie do kolacji wigilijnej przy tym barku...smile
      • tinatin Re: Stół czy barek? 27.07.17, 11:38
        Przekonałaś mnie smile
    • swiezynka77 Re: Stół czy barek? 27.07.17, 18:17
      Miałam podobny układ i byla mała wyspa + przylegający do niej stół. oddzielaly optycznie część jadalniana od wypoczynkowej.
    • ginger.ale Re: Stół czy barek? 27.07.17, 18:24
      Zdecydowanie wybieram stół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka