Dodaj do ulubionych

ambicja, a pieniadze

31.07.17, 17:55
zastanawia mnie powiazanie ambicji (patrz watek jolki) z pieniedzmi.
ja raczej patrze na to powiazanie odwrotnie, ambicja do szuflady, a Ty na zmywak, do korporacji do chałtury, bo dzieci, rodzina, kredyt. wiele osob, ktore znam, z rozsadku, poczucia odpowiedzialnosci, strachu potrzuca swoje aspiracje/ambicje, zeby realizowac finansowe cele.
Ambicje tez bardziej postrzegam jako rozwoj intelektualny, raczej trudno przeliczany na pieniadze
Obserwuj wątek
    • whitney85 Re: ambicja, a pieniadze 31.07.17, 18:46
      Ja miałam ambicję znaleźć pracę zgodną z moim doświadczeniem i zainteresowaniami, udało się. W związku z tym kasy mało.
      Ale jestem zadowolona i nie zamienilabym się z wieloma znajomymi z kasą oraz nudna pracą smile
      • tiszantul Re: ambicja, a pieniadze 31.07.17, 19:08
        > Ja miałam ambicję znaleźć pracę zgodną z moim doświadczeniem i zainteresowaniam
        > i, udało się. W związku z tym kasy mało.
        > Ale jestem zadowolona i nie zamienilabym się z wieloma znajomymi z kasą oraz nu
        > dna pracą smile

Przy czym oni też by się nie zamienili. To miłe, że wszyscy są zadowoleni.
        • issa-a Re: ambicja, a pieniadze 31.07.17, 19:43
          a ty zaspokajasz swoje ambicje na ematce? czy kase?
          bo czasem trudno sie polapać.
        • whitney85 Re: ambicja, a pieniadze 01.08.17, 11:12
          A tak, wiem. Mam koleżankę, która zajmuje dość wysokie stanowisko w banku. I często musi mi wypomniec, jakie mam marne zarobki smirk
          I ona chyba nie zrozumialaby, że ja jej nie zazdroszczę, mało tego, w życiu bym się nie zamieniła.
          Dla niej wyznacznikiem dobrej pracy są zresztą chyba tylko finanse, lubi się też chwalić tym, co ma. A ja mam inne priorytety.
      • pamel-a1000 Re: ambicja, a pieniadze 31.07.17, 20:43
        gratuluje, praca zgodna z zaineresowaniami to cos, co chcialabym osiagnac
    • princess_yo_yo Re: ambicja, a pieniadze 31.07.17, 21:40
      piszesz o finansowych celach ale z wypowiedzi wynika ze tak na prawde ci ludzie poswiecaja swoje ambicje dla zwiazku i dzieci, wiec moze to jednak nie jest takie zero jedynkowe przynajmniej dla nich?
      tak samo jak rozwoj intelektualny nie jest przeciwienstwem finansowego bezpieczenstwa - chociaz to juz zalezy od tego jak bardzo przywiazanie do materialnych wealth trappings przyslania swiat.
      ambicja dla mnie to wychodzenie troche dalej poza wygodnego siebie (tak wiem, jade corpo blabber) - probowanie nowych rzeczy, ja np sprobowalam malarstwa niedawno, zaczelam biegac i wieszac sobie na scianie medale, zobaczylam calkiem sporo swiata a to wszystko to jest do pewnego stopnia efekt tego ze kazda moja nowa praca czy promocja byla lekko za wysoko i musialam sie calkiem powaznie spinac zeby nadgonic umiejetnosci czy wiedze, co z kolei przynosilo troche wiecej zyciowej satysfakcji. co do nudnych prac, to akurat jest kwestia percepcji i podejscia do pracy, serio.
    • solejrolia Re: ambicja, a pieniadze 31.07.17, 21:59
      Ile ludzi , tyle różnych podejść do tematu.
      Znam takich którzy bardzo angazują się w pracę, bo chcą dobrze zarabiać (pracują w różnych branżach). Bo zaangażowanie wiąże się z premią. Biorą dodatkowe zlecenia, dyzur, czy kolejnego klienta, mimo, że ciasno w terminarzu, czy po godzinach dłubią, i maja płacone nadgodziny, sobota też jest fajna, żeby podgonić z robotą i to też są pieniadze ekstra, w końcu: biorą trudniejsze sprawy (bo chociaż to wyzwanie, to jest to lepiej płatne) .

Znam równiez takich, którzy nie chcą się narobić, ale że przy okazji nie zarobią, to trudno. bo załozyli sobie, że X-kwota na życie im wystarcza, i tego się trzymają. Naprawdę znam takich.
      Oni na pewno nie przyjdą w sobotę do pracy, nie zgłoszą się, że mogą zostać godzinkę czy dwie dłużej w pracy, przyjęcie dodatkowego klienta jest wykluczone itd.
    • zlababa35 Re: ambicja, a pieniadze 31.07.17, 22:06
      A ja mam obecnie ambicję, żeby moje możliwości intelektualne, wiedza i doświadczenie, znalazły jednak trochę większe przełożenie na pieniądze wink.
      Chcieć mieć lepiej i robić coś w kierunku, żeby było lepiej, realizować cel - to też ambicja.
    • memphis90 Re: ambicja, a pieniadze 01.08.17, 10:24
      Ambicja wyznacza mam różne cele i wiązanie ambicji tylko i wyłącznie z aspektem finansowym świadczy o bardzo ograniczonym i płytkim postrzeganiu świata. Oczywiście nie oznacza to, że konkretna osoba nie ma prawa do stawiania sobie za cel zarabiania kokosow, bo cele i plany wyznaczamy sobie sami.
    • larrisa Re: ambicja, a pieniadze 01.08.17, 11:08
      Ambicja pcha do osiągania trudnych celów, dla jednych mogę to być pieniądze, własny dom z ogrodem, tytuł naukowy czy ukończenie maratonu. Nie da się powiedzieć, że ambicje można realizować wyłącznie w rozwoju intelektualnym, rozwój fizyczny ludzi jest również skorelowany z ambicją, popatrz na sportowców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka