Dodaj do ulubionych

Prawo w Polsce...

14.09.17, 15:51
...i działanie policji. Tak sobie czytam, ze chyba jakieś nowe standardy są w Polsce - ktoś mi zniszczy mój majątek, moją własność, powie, że to przypadkiem i policja umywa rączki?

To na co mi taka policja?

Czy w przypadku przypadkowego zabójstwa czy przypadkowego gwałtu tez nie podejmują działań?

Ktoś mi to wyjaśni, bo nie ogarniam?

"Jak tylko dojechałam do domu, okazało się, że na masce zostały ślady krwi i wgniecenia po uderzeniach pięścią. Pojechałam od razu na policję, ale usłyszałam tylko, że zdarzenie było przypadkowe w związku z tym uszkodzenia też są przypadkowe. Dlatego policja nic nie może zrobić. Policjant powiedział, że najwyżej pozostaje mi złożenie sprawy w sądzie cywilnym."

natemat.pl/217453,pamietacie-bijatyke-w-korku-na-ulicy-w-warszawie-historia-z-agresywnym-taksowkarzem-ma-zaskakujacy-ciag-dalszy
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 15:58
      Policja nie jest teraz od łapania przestępców. Ona jest od ochrony miesięcznic. I obrony ukochanego rządu i partii przed gorszym sortem. A dziś wrogiem jest każdy kto nie ma legitymacji PIS. Proszę więc o szacunek dla pracy policji. Wróg czuwa.
      Nie mają czasu na tego typu sprawy tongue_out

Pojęcie "przypadkowy gwałt" rozłożyło mnie na łopatki. Dopisać jeszcze słowo "rutynowy" i mamy komplet.
    • leanne_paul_piper Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 17:00
      Niestety dożyliśmy czasów, kiedy policji trzeba się wystrzegać bardziej niż bandytów.
      Ja wiem jedno - jeżeli będę potrzebowała pomocy, to policja będzie ostatnim miejscem do którego się zwrócę.
    • asmarabis Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 17:25
      Ślady krwi i " wgniecenia" od ręki ?
      Powinna mandat dostać za zawracanie głowy policji takimi rzeczami naprawdę niektóre osoby bardzo sie nudzą
      • dyzurny_troll_forum Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 17:30
        asmarabis napisała:

> Ślady krwi i " wgniecenia" od ręki ?

Może nie każdy jeździ 15 letnim odklepanym przystankiem? Pomyśl o tym...

> Powinna mandat dostać za zawracanie głowy policji takimi rzeczami naprawdę niek
        > tóre osoby bardzo sie nudzą

O tak bo pan policjant może być niepojony tylko w Bardzo Poważnej Sprawie przez obywatela. Jeszcze raz zapytuję: to na co mnie taka policja?
        • asmarabis Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 17:34
          Ale co oni mieli zrobić?
          Umyć jej ten samochód?
          • dyzurny_troll_forum Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 17:38
            asmarabis napisała:

> Ale co oni mieli zrobić?

Mieli ścigać sprawcę uszkodzenia/zniszczenia mienia. Ale tak to tylko w państwach prawa, więc czego ja wymagam...
            • asmarabis Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 17:52
              Uszkodzenia gola ręka?
              O mujborze uszkodziłam tak ze sto samochodów
              • black.emma Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 08:25
                Latasz po parkingach i walisz pięści w samochody?
            • koronka2012 Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 17:53
              Nieznajomość prawa szkodzi:

www.pomocpokrzywdzonym.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=67:uszkodzenie-mienia&catid=118:uszkodzenie-mienia&Itemid=118

Pani powinna złożyć wniosek z oskarżenia prywatnego, a nie się oburzać. Do tego policja nie zapewni wypłaty odszkodowania - od tego jest sąd. Co w tym dziwnego?

• araceli Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 18:32
                koronka2012 napisała:
                > Nieznajomość prawa szkodzi:

Ty w ogóle przeczytałaś to co zalinkowałaś?? Gdzie tam jest 'z oskarżenia prywatnego' big_grin
                • dyzurny_troll_forum Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 09:35
                  araceli napisała:

> Ty w ogóle przeczytałaś to co zalinkowałaś?? Gdzie tam jest 'z oskarżenia prywa
                  > tnego' big_grin

Czytanie jest nudne, więc nie przeczytała.... po za tym mam wątpliwości czy w ogóle umie czytać.
    • baltycki Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 19:54
      > Czy w przypadku przypadkowego zabójstwa tez nie podejmują działań?

> Ktoś mi to wyjaśni, bo nie ogarniam?
      Na nieumyslne spowodowanie smierci jest §,
      (Art. 155 Kodeks karny (KK) . Kto nieumyślnie powoduje śmierć człowieka, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.)
      a nieumyslne uszkodzenie mienia nie jest nawet wykroczeniem.
      Sprawca znany, to co policja powinna zrobic?

• dyzurny_troll_forum Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 09:34
        baltycki napisał:

> a nieumyslne uszkodzenie mienia nie jest nawet wykroczeniem.

zaje*isty kraj...

> Sprawca znany, to co policja powinna zrobic?

W momencie, gdy kobieta wystąpiła o ustalenie sprawcy, sprawca pozostawał nieznany. Poza tym nawet gdy są znane tablice rejestracyjne aut, policja ma jeszcze sporo czynności do wykonania, prawda?
    • jem.gluten.i.cukier Re: Prawo w Polsce... 14.09.17, 23:01
      Może to kwestia tego, jak się trafi. Ja mam z policją raczej dobre doświadczenia, działali sprawnie i profesjonalnie (to nie jest post sponsorowanytongue_out ) Ostatnio w przypadku napadu przyjechali naprawdę błyskawicznie, mieliśmy wiele interwencji domowych i też byli zawsze ok.
    • lady-z-gaga Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 09:40
      Wgniecenia od uderzenia pięścią? ach, co to była za pięść.....
      a czy nie strach jeździć takim wozem? przecież wystarczy przypadkowo w latarnię puknąć, a złamie się na pół uncertain
      • dyzurny_troll_forum Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 09:44
        lady-z-gaga napisała:

> Wgniecenia od uderzenia pięścią?

Obejrzałaś film?

> ach, co to była za pięść.....

pancerna pięść, potomkini pancernej brzozy nie w prostej linii...
    • lady-z-gaga Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 10:01
      A co powinna zrobić policja? pobrac te probki krwi do badania, czy umyć pani samochód?
      Jak nie ogarniasz, to zgłoś się ze swoim oburzeniem do rodzin ludzi zaginionych, zamordowanych, do ofiar przemocy, ktore czekają na wyniki śledztwa. I powiedz im, że policja powinna zajmowac się wgnieceniami na karoserii.
      Oczywiście rozumie, że ptej pani nie uśmiecha się dochodzić roszczeń w sądzie cywilnym. Ona by wolała, żeby policja przeprowadziła śledztwo w sprawie uszkodzenia auta na sume 200 zł, i przyniosła jej odszkodowanie w zębach.
      Jej się nie dziwię, ale Tobie tak. jak można takie durnoty wypisywać?
      Mam w najbliższych dniach zgłosić oszustwo na Allegro. I bardziej, niż czekającą mnie startą czasu wkurzam się, że będę doopę zawracac policji, a oni będe wypisywać iles papierkow. Niestety, bez tego Allegro nie zwróci pieniędzy. To jest jakaś bzdura, że każdy musi zgłaszac stratę na policji, nawet za 10 zł, bo Program Ochrony Kupujących tego wymaga.
      • lady-z-gaga Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 10:01
        *rozumieM
      • dyzurny_troll_forum Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 10:30
        lady-z-gaga napisała:

> I powiedz
        > im, że policja powinna zajmowac się wgnieceniami na karoserii.

Powinna, a jeżeli nie jest w stanie to niech państwo odda jej podatki za taki serwis.

> Oczywiście rozumie, że ptej pani nie uśmiecha się dochodzić roszczeń w sądzie c
        > ywilnym.

Nie wiem czy ogarniasz, że do złożenia pozwu w sądzie cywilnym potrzebne są dane osoby pozwanej nie wystarczy napisać "Pozew przeciwko facetowi w szarej kurtce kierującemu białym VW w dniu 12/09". Znaczy napisać można, ale sąd to odwali....

> Ona by wolała, żeby policja przeprowadziła śledztwo w sprawie uszkodze
        > nia auta na sume 200 zł, i przyniosła jej odszkodowanie w zębach.

Policja nie jest od przynoszenia odszkodowań. Policja jest od ustalenia oraz ścigania sprawcy. Nawet w celu złożenia wniosku o odszkodowania z AC potrzebne jest dołączenie wniosku o ściganie złożonego na policji.

> Jej się nie dziwię, ale Tobie tak. jak można takie durnoty wypisywać?

Jak można tak nie znać swoich praw? I dawać tak się zapinać od tyłu?

> Mam w najbliższych dniach zgłosić oszustwo na Allegro. I bardziej, niż czekając
        > ą mnie startą czasu wkurzam się, że będę doopę zawracac policji, a oni będe wyp
        > isywać iles papierkow.

Możesz wziąć i umrzeć, żeby nie zawracać więcej państwu dooopy. A ile wtedy państwo na emeryturze oszczędzi o ho ho!

• lady-z-gaga Re: Prawo w Polsce... 15.09.17, 10:44

Czasem myślę, że pora umierać, ale nie z powodu, ktory wymieniłeś. Społeczeństwo w ktorym żyję, staje się coraz głupsze. Na przykład ktoś porownuje gwałt lub morderstwo do plamy na samochodzie. Albo używa określenia "przypadkowy gwałt".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka