Dodaj do ulubionych

Wszędzie śmietnik

24.09.17, 10:58
Zabraliśmy się z bratem za porządne zrobienie dwóch bram wjazdowych na naszą posesję. Dotąd przez ponad 25 lat mieliśmy wspólna ( mieszkamy w bliźniaku). Wcześniej na naszej działce stał od m/w 1930r swidermajer. Po drugiej wojnie przejęty przez kwaterunek i odzyskany ok 1990. No i robimy ta bramę , płot, kostkę. Odpływy z rynien. Gdziekolwiek byśmy nie wbili lopaty jest zakopany dół ze śmieciami uncertain wszędzie. Po rodzaju śmieci wiemy kiedy były wyrzucane. Są szklane butelki, butelki po lekarstwach, resztki ubrań, kawałki złomu , buty. Na opakowaniach daty z lat 70 i starsze. Obrzydliwe. Stara bramę przenosimy na inną cześć działki gdzie jest potrzebna. I co? Ojciec sam postanowił wykopać nam tam doły pod słupki. Stoję przy nim i słyszę zgrzyt łopaty -kolejny dół ze śmieciami! To już...5 przez nas znaleziony! A u brata jeszcze podmurowka nie wykopana. Przewiduje kolejne. Nie licząc dwóch zakopanych wychodkow , o których wiedzieliśmy wcześniej.
Tak się chciałam poskarzyc.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 11:06
      To akurat typowe. na swoim ogrodzie znajduję puszki zakopane przez poprzedniego właściciela, który miał lakiernię samochodową.
      • nota_bene0 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 13:06
        Współczuję mieszkać na śmietniku.
        • heca7 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 13:12
          Jedno co to dzieci zobaczyly że śmieci rzeczywiście się nie rozkładają. Te wszystkie butelki tylko umyć i jak nowe uncertain papierki , plastik, buty skórzane (chyba). Przez kilkadziesiąt lat niewiele się zmieniły.
        • oqoq74 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 14:34
          U mnie gdzie nie gdzie są puszki po farbach. Kilkaset metrów dalej była wielka żwirownia. Potem zlikwidowana. Jak myślisz co tam zakopywano?
          Myślisz, że gdzie indziej jest lepiej? Większość nowych osiedli pobudowana jest na różnych terenach, które wiele lat wcześniej były użytkowane niekoniecznie w sposób mający coś wspólnego z ekologią we współczesnym znaczeniu.
          • oqoq74 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 14:36
            Dodam, że tam gdzie była żwirownia jest osiedle domków jednorodzinnych, które ludzie za ciężkie pieniądze pobudowali.
    • ginger.ale Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 13:20
      Współczuję...pewnie z wielki kontener się zbierze..

Na osiedlu moich rodziców w 2 starszych domach nie było przez lata smietników, bo "oni tak mało śmieci produkują" ..jasne...pewnie właśnie tak to rozwiazywali +podrzutki sąsiadom. Teraz jest już obowiązek, jeszcze karę dostali i święte oburzenie.
    • ga-ti Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 13:51
      Oj, znam to niestety uncertain
    • satoja Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 14:00
      Cóż, rozmawiałam kiedyś z podwykonawcą dewelopera - jest praktykowane, że jako uzupełnienie głębszych fundamentów pod bloki wsypują wszystko co zwiozą z okolicy- gruz, śmieci, odpady przemysłowe...
      • heca7 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 16:07
        Tutaj to było na zasadzie kopię dół i wyrzucam śmieci. Jak się zapełni to kopię następny. Po nas choćby potop.
    • butch_cassidy Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 17:13
      No to u mnie można co najwyżej naboje z II wojny znaleźć... Też mnie to średnio cieszy, ale chyba wolę to niż cudze śmieci.
      • heca7 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 17:23
        Naboje też i z I i z II wojny wykopalismy. To rozumiem siła wyższa cała Polska jest nimi naszpikowana. Ale śmieci...
        • kochamruskieileniwe Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 17:28
          Znajduję monety. Pełen przekrój - od lat dwudziestych po współczesne. Te ostatnie- podejrzewam, ze nasze suspicious, ale ich mało.
          Znalazłam podkówki od butów wojskowych oraz guziki od mundurów - przedwojenne. Ciekawi mnie to, bo parcelacja terenu na działki budowlane była w latach 20-stych ubiegłego wieku, dom z przełomu lat 20/30-tych XXw. Od tej pory na terenie ogrodu, jakiś przemarszów wojsk nie było, z tego co wiem....
          Szkło - pełen przekrój od międzywojnie do lat lat 70-tych, a moze i 80-tych...
          • heca7 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 19:41
            Monet nie znajduje niestety wink ale jak swidermajer był rozbierany przez poprzednich właścicieli to pod podłogą znalazłam pustą paczkę po papierosach sprzed I wojny.
    • kochamruskieileniwe Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 17:21
      Kurczę, jak ja Cie rozumiem. Wzięlam się (powoli mi to idzie, bo czasu brak, a i pogoda ostatnio nie sprzyja), za malutki fragment jeszcze nie oczyszczony ze szkła. Najgorsze są kawałki po żarówkach..... @!&**!!!!@^$ !!!!!

• heca7 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 17:26
        Szkło wychodzi wszędzie. Mnóstwo odlamkow. A przecież już ćwierć wieku zbieramy. Początkowo to w sezonie letnim potrafiliśmy dwa kubly z ziemi podnieść.
        • kochamruskieileniwe Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 17:37
          noooo.... ziemia u mnie najlepiej rodzi szkło....
          • satoja Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 18:12
            Przechlapane macie. U nas w mieście, niestety, jak napisałam, wiem że bloki stawiane na fundamentach śmieciowych - współczesna praktyka s....synów.
            Ale tam gdzie działka rekreacyjna to ziemia czyściutka, dawniej tu były pola uprawne i pastwiska nic nie zakoppywano. Gorzej jest w miejscach gdzie było większe zagęszczenie domów- tam owszem, praktykowano zakopywanie śmieci w jakimś kącie ogródka albo składanie ich na hałdach które z czasem porastały trawą.
            Fatalne są tereny nadrzeczne- ludzie śmieci wszelkiej maści całymi latami wywozili nad rzekę albo w krzaki, gdy co kilka lat przychodziła powódź to śmieci zabierała z nurtem a przynosiła inne, od tych co w górze rzeki mieszkali. Śmieci tak wyrzucali i zakopywali nie tylko tamtejsi autochtoni (bo nie było praktyki odbioru odpadów), ale też zwożono samochodami skądś spoza miejscowości, tabliczki o zakazie nic nie dawały. Teraz te tereny stają się budowlanymi, więc wiadomo, że domy staną na śmieciach i jeśli sobie właściciele nie dosypią metra nowego gruntu to będą mieli śmieciowe wykopki..
          • heca7 Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 19:36
            big_grin
    • lellapolella Re: Wszędzie śmietnik 24.09.17, 21:29
      U nas też cudasad Z tym, że pozwolę sobie zauważyć, że na wsi mieszkam długo ale regularny wywóz śmieci mamy dopiero od jakichś 10-15 lat, przedtem najwyraźniej wychodzono z założenia, że wieś śmieci nie produkuje, co najwyżej obierki z ziemniaków.
    • redheadfreaq Re: Wszędzie śmietnik 25.09.17, 00:40
      Znam z autopsji... Ile ja się musiałam nawściekać na robotników, że NIE, okruchów styropianu, pustaka, pojedynczej rękawicy i stosu butelek po wodzie mineralnej NIE zakopujemy na terenie przyszłego ogródka (notabene przy przerażająco drogiej inwestycji na Wilanowie).
      • butch_cassidy Re: Wszędzie śmietnik 25.09.17, 13:02
        U nas jednak ekipa wyleciała za próbę upchnięcia śmieci w fundamentach - sprawę zwęszył pies smile
    • bei Re: Wszędzie śmietnik 25.09.17, 12:55
      Masakra😠
      U nas na posesji nie ma takich skarbów- dom stoi na betonowej glinie i skale, kto by tam miał siłę wykopać dół.
      Niestety, tubylcy radzili sobie w inny sposób- smieci zawozili do okolicznych jaskiń. Kilka,lat temu sąsiad wymyślił i skrzyknelismy się z kilku domów- i poszliśmy sprzątać jaskinie w najbliższej skałce. Wynieśliśmy z 18 worów, zostały jeszcze dwa wejścia niewysprzątane. Może tego roku?- jak tylko wróci ładna pogoda.
      • heca7 Re: Wszędzie śmietnik 25.09.17, 13:00
        U nas piaski więc wszędzie można sobie dół wykopać i nawet wodą nie podejdzie. Z dzieciństwa pamiętam jak w okolicznych lasach , w każdym dołku leżały śmieci, resztki mebli , agd. Gdzie tylko udało się dojechać czymś na kółkach były śmieci. A potem nagle złom stał się opłacalny i z lasów choć metal wymiotło- puszki, kuchenki, garnki itd, szkło i szmaty zostały uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka