Dodaj do ulubionych

chcemy wziąć psa

26.09.17, 19:22
to juz pewne. bierzemy. cala rodzina jest juz zdecydowana i chcemy psa. mamy juz zrodlo. mialam obawy co do czystosci w domu itp ale jakos juz to przerobilam. natomiast mam do Was pytanie o codzienne funkcjonowanie z czworonogiem.poniewaz to ia glownie zajmuje sie domem to mam pytanie o to:
1. jak czesto Wasze psy jedzą
2. jak czesto Wasze psy wychodzą
3. jak daleko trzeba isc z paem i ile czadu chodzic zeby dal rade sie wysikac
4. spacerujac czesto widze ze pojemniki z torebkami na psie odchody są puste i moje pytanie-skąd brac takie torebki? mozna je gdzies kupic? w zoologicznym?
5. jak to jest z odprowadzaniem dziecka do szkoly i przedszkola-nikt nie robi jazd jeśli się zostawia psa gdzies przy ogrodzeniu itp? zakladam ze oies jest spokojny,a miejsce ustronne(nie przy furtce czy drzwiach ze mogą sie bac?)
6. czy chodzicie z psami do sklepow,kawiarni, kwiaciarni, na bazary? jak sie to udaje? jest gdzie uwiązać? jak odbior spoleczny no na bazarze?
mieszkam w warszawie
Obserwuj wątek
    • loola_kr Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:32
      my już nie mamy psa ale mogę powiedzieć Ci jak to było kiedy. z nami była.
      1. 2 razy dziennie. Lula była z tych żarłocznych psów więc nie mogła miec zawsze w misce suchej karmy bo od razu pożerała wszystko, w każdej ilości
      2. min. 3 razy dziennie z czego jeden długi spacer (ok. 2 godziny)
      3. siku robiła od razu, czasem trzeba było chwile pospacerować żeby kupsko było
      4. nie wiem, ja używałam sklepowych reklamowek, teraz w domu do kotów używam foliowych torebek śniadaniowych, myślę, że by się nadały.
      5. pod przedszkolem nie było problemu, ludzie przywiązywali psy na chwilę, pod szkołą nie widziałam
      6. nie wiem do końca. Na bazarze nikomu nie przeszkadzała, w kawiarniach na świeżym powietrzu, w parku tez nie.
    • afro.ninja Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:32
      Odbiór społeczny jest zły. Zwłaszcza w Warszawie, gdzie psy sr... gdzie chca, a właściciele nie sprzątają. I to nic, ze ty sprzatniesz, masz psa, jesteś na widelcu. Psy lubie, ale nie w mieście. Na 100 właścicieli psów, może jeden wie, co to znaczy pies w przestrzeni publicznej.
      • kondolyza Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:36
        afro.ninja napisała:

>. Na 100 właścicieli psów, może jeden wie, c
        > o to znaczy pies w przestrzeni publicznej.

sprzatanie dla mnie oczywiste.

ale powiedz co masz na mysli mowiac o tym "co znaczy pies w przestrzeni publicznej"-mowie serio, wole sie przygotowac,czy to sie da,to spacerowanie,kawa,zakupy z psem? da sie?
        • ada.maris Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:45
          Da sie, da🙂 Mnóstwo kawiarni i knajp jest dostępnych dla gości z czworonogami, w wielu miejsca podstawia nawet miskę z woda (o Warszawie pisze).
          • afro.ninja Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:52
            Wspólna miska z wodą to przenoszenie chorób. Masz psa, kup silikonowa (zabiera mniej miejsca) miskę i wodę z kranu, albo butelki.
        • afro.ninja Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:49
          Co z tego, że sprzatniesz, jak większość i tak nie sprzata?! I tak będziesz wrzucona do jedneho worka, czasami ludziom puszczają nerwy. 99 procent ludzi, którzy mają psy nie ma nad nimi kontroli. Nie umieją nawet trzymać psa na smyczy. Psy sra... gdzie chcą, chodzą jak chca, zwłaszcza w parkach, gdzie sa spuszczane ze smyczy, podbiegaja do obcych ludzi, dzieci. Właściciele udają, że nie widza, lub krzyczą z daleka, że pies nic nie zrobi. Zresztą na ulicy to samo. Najgorsi są z duzymi psami, czesto agresywnymi, psy nie noszą kagancow. Większość psów, jest nadpobudliwa, niewybiegana, wiec właściciel ma na to jedną radę- linka. Na agresywnego- kolczatka. W Warszawie jest dużo psów, psami się interesuje, więc lubię je obserwować. I wnioski są smutne, ludzie z psami to grupa do której nie chcę należeć
          • kondolyza Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:53
            ok,to napisz mi czego mam nie robic zeby nie byc jedną z tych 90 % wlascicieli nie panujących.
            zalezy mi zeby módz z psem pojsc na zakupy, odprowadzac dzieci,pojsc po wyniki do przychodni, po kwiaty do kwiaciarni,na bazar. napisz jak sie w takich miejscach zachowywac
            • basiastel Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 20:05
              Spoko, wszędzie chodziłam i chodzę z psem. Moje okolice są mocno "psiarskie" i psy są odbierane bardzo dobrze. Mojego wielkiego psa wiązałam też przed przedszkolem.
            • afro.ninja Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 20:07
              Iść z psem na kurs posłuszeństwa. Mieć świadomość, że pies może ludziom przeszkadzać. Pies nie jest do towarzystwa po sprawunki, chyba, że możesz wejść z psem do sklepu. Jestem przeciwna pozostawiania psa pod sklepem, przychodnią. Raz moga ci psa ukrasc, dwa nie masz nad nim kontroli.
            • aankaa Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 20:50
              kondolyza napisała:

> zalezy mi zeby módz z psem pojsc

o matko...
              • kondolyza Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 20:53
                żadne o matko, jestem dyzortografem, od lat na tym forum, przyzwyczaj się
                • taki-sobie-nick Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 22:23
                  jestem dysortografem

Nie wierzę, czytam cię regularnie i zwykle błędów nie robisz.
                  • little_fish Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 22:30
                    Bo ona jest dyzortografem ...
                  • kondolyza Re: chcemy wziąć psa 27.09.17, 07:59
                    robie robię i mi je często wytykają,jak choćby to módz w wątku o megaimprezie
                    • taki-sobie-nick Re: chcemy wziąć psa 27.09.17, 22:57
                      kondolyza napisała:

> robie robię i mi je często wytykają,jak choćby to módz w wątku o megaimprezie

W wątku o megaimprezie nie byłam.
            • dzikka Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 21:56
              Wszystko zależy od psa. Ja mojrgo nie mogę zostawić pod sklepem /przychodnią /szkołą. Urządza taki cyrk, że to ciężko sobie wyobrazić. Płacze i szczeka, a wszelkie słupki, ogrodzenia mogą zostać przesunięte. Ma tak od szczeniaka. Poza tym grzeczny, ułożony pies, w kawiarni pod stołem leży spokojnie😉
            • taki-sobie-nick Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 22:08
              kondolyza napisała:

> ok,to napisz mi czego mam nie robic zeby nie byc jedną z tych 90 % wlascicieli
              > nie panujących.
              > zalezy mi zeby módz

MÓC!

z psem pojsc na zakupy, odprowadzac dzieci,pojsc po wyniki
              > do przychodni, po kwiaty do kwiaciarni,na bazar. napisz jak sie w takich miejsc
              > ach zachowywac

Zgodnie z przepisami, a jakiego chcecie psa?
    • mid.week Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:35

1. Młode jedzą 3xdziennie, starsze 2x, niektóre 1x.
      2. Mój wychodzi minimum 3x
      3. Im dalej tym pies szczęśliwszy, a nogi właścicielki smuklejsze
      4. ze sklepu,allegro, zooplusa, albo używać torebek śniadaniowych
      5. nie, nikt nie robi jazd
      6. jak tylko będę w Twojej okolicy to sprawdzę czy jest gdzie uwiązać psa tongue_out
    • damakama Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 19:37
      Nasz owczarek niemiecki:
      1. jada dwa razy dziennie
      2. wychodzimy na 4 spacery (w tym jeden nie krótszy niż godzina, pozostałe około 20 - 30 minut)
      3. czasami wystarczy pod pierwszy krzaczek smile staramy się urozmaicać trasy
      4. woreczki można kupić w każdym markecie i w zoologicznych
      5. a to zależy od wielkości i rasy psa - niektórzy wpadają w histerię nawet na widok szczeniaka albo staruszka - co nie zmienia faktu, że NIGDY nie zostawiłam psa przywiązanego do czegokolwiek bez opieki (zdarza się, że uwiążę go pod warzywniakiem dla mojej wygody, ale wtedy cały czas go widzę, bo nie wchodzę do środka sklepu)
      6. bywamy z psem wszędzie - na szczęście jest coraz więcej przyjaznych psom miejsc (ważne - musi być karny, dobrze wychowany i nie przeszkadzać)
    • slonko1335 Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 20:06
      1. dwa razy dziennie
      2. przynajmniej 4 razy dziennie
      3. wysikuje się w 2 minuty a potrzebuje ruchu i pracy umysłowej-biega więc z męzem(10 km), przy rowerze(20 km), za piłką, na wybiegu z psami, ma pracę węchową-ok. półtorej godziny dziennie przynajmniej
      4. torebki kupuję w zoologu
      5. psa w zasadzie nie powinno się zostawiać, może zrobić mu ktoś krzywdę albo inny pies, może go ktoś ukraść, jednak w spokojnym znanym mi miejscu na chwilę nie mam wielkich problemów
      6. na bazar z psem u nas nie wolno, do wieszości sklepów teżnie, zdarza się, że chodizmy do kawiarni czy restauracji czy innych knajp gdzie można wejśc z psem
      • slonko1335 Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 20:08
        acha mam psa socjalizowanego od szczeniaka, uwielbiającego ludzi i dzieci, zaznajomionego z miastem
    • berdebul Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 20:45
      1. 4 razy dziennie, gotowane jedzenie plus suplementy
      2. 4-5 spacerów dziennie
      3. Rożnie, ale minimum jeden długi (powyżej godziny) spacer, chyba że pada, wtedy minimum 15 minut błagania, zeby pies chciał wyjsć
      4. W zoologicznym, mam pojemnik na torebki doczepiony do smyczy
      5. Nie uwiązuję psa, za duże ryzyko dla psa
      6. Tak, mamy zaprzyjaźnione miejsca gdzie wchodzimy z psem (kawiarnie, restauracje, sklepy), w inne miejsca nie zabieramy psa.
    • solejrolia Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 21:29
      Mam dwa psy.

1. 2x dziennie
      2- 4-5 razy dziennie, z czego część czasu w ciągu dnia spędzają same na podwórku.
      Jeśli spacerów jest mniej, to jeden musi być albo długi, najlepiej w nowym terenie (las, łąka, gdzie można puścić je wolno), albo bardzo intensywny- wtedy 20minut wystarcza, i śpią potem pół dniatongue_out.
      Jeden z psów raz w tygodniu ma intensywny trening.
      3. Pierwsze wyjście ok godziny 6,30 to tak naprawdę 5minutowy bieg, żeby sie załatwić, i wracamy JEŚĆ!!!wink Reszta to różnie, raczej chodzi o spacer i aktywny czas, aportowanie i różne komendy, a załatwienie się jest....przy okazji tongue_out

Oba potrafią się zachować. Zwykle nie zabieram ich w miejsca publiczne, bo zwyczajnie nie mam takiej potzreby. Zostają na podwórku, i tyle. Czasem biorę mniejszego jak idę kogoś odwiedzić, a wiem, że nie sprawię tym kłopotu, tym bardziej że uwielbia jeździć ze mna samochodem. Ale to duży jest szkolony (m.in. pokazy posłuszeństwa i takie tam) i ma bardzo zrównoważony charakter, i to ja lubię zabrać go w różne, ciekawe dla niego, miejsca. Tylko te gabaryty...
      A ludzie są uprzedzeni, z daleka potrafią drzeć papę, proszę zabrać psiury, i t p, więc na bazar, jeśli w ogóle to wzięłabym małego, bo duży za duży.
      Mieszkam na wsi podmiejskiej.
      Co do uprzedzeń, u nas to w ogóle jest "nowość", że wyprowadza się psy na smyczy. Wszyscy mamy podwórka, więc wiele osób nadal myśli, że psów nie trzeba wyprowadzać, wybiegać, bo przecież ruchu mają dość. Ale to się teraz BARDZO INTENSYWNIE ZMIENIA, bo powstało duzo nowych domów, i prawie każdy ma psa, (2, 3, czy nawet więcej surprised nigdy nie było w mojej okolicy tyle psów), i coraz więcej psiarzy widuję jak spacerują.
    • czarna_kita Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 21:47

> 1. jak czesto Wasze psy jedzą

To zależy czy młody czy dorosły. Dorosły dwa razy dziennie. Nasz jest rasy mocno żernej i muszę pilnować żeby się nie opychał.

> 2. jak czesto Wasze psy wychodzą

Mamy duży teren więc praktycznie non stop jest na dworzu. Jak pada to wychodzi sam kiedy potrzebuje ( puszczy przy drzwiach), a jak pogoda ładna to oprócz tego co spędza na dworzu idzie na dwa spacery godzinne ( w dzień ze mną, pod wieczór z mężem lub synem)

> 3. jak daleko trzeba isc z paem i ile czadu chodzic zeby dal rade sie wysikac

Sika od razu, czasami na kupsko trzeba zrobić 10 minut spaceru. Ale nasz załatwia się głównie pod porzeczką na naszej działce 😀

> 4. spacerujac czesto widze ze pojemniki z torebkami na psie odchody są puste i
      > moje pytanie-skąd brac takie torebki? mozna je gdzies kupic? w zoologicznym?

Zoologiczny lub w Biedronce często mają.

> 5. jak to jest z odprowadzaniem dziecka do szkoly i przedszkola-nikt nie robi j
      > azd jeśli się zostawia psa gdzies przy ogrodzeniu itp? zakladam ze oies jest sp
      > okojny,a miejsce ustronne(nie przy furtce czy drzwiach ze mogą sie bac?)

A to nie wiem. Ja z psem na miasto nie wychodze ( mówię o zakupach czy restauracji). Dzieci do szkoły chodzą same, nie odprowadzam ich. Ale nie zostawilabym psa samego przy ogrodzeniu. Balabym się ze ktoś go ukradnie. Mieszkamy na obrzeżach Gdańska.

• zuleyka.z.talgaru Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 21:47
      1. Dwa razy dziennie
      2. Jako mały szczeniak co godzinę, potem co dwie, potem co trzy, cztery, teraz pies wychodzi: 7:00, 13:00, 16:00, 18:00 i 22:00 - w zasadzie to wyjście o 16 mogłabym wyciąć ale już mi robi rytm dnia smile
      3. Mój pies wychodzi na trawnik przed blokiem i sika od razu. Kupę robi kilkanaście metrów dalej w ustronniejszym miejscu (ale za to bliżej kosza na kupy psie). Nie ma spaceru bez uprzedniego załatwienia potrzeby - tak uczyłam ją od początku - dzięki temu jak leje albo jest jakaś masakra czasowa to nie mam problemów.
      4. torebki się kupuje w zoologicznym/pepco/itp. - można też używać woreczków śniadaniowych itp. itd.
      5. swojego psa nie zostawiam nigdzie przywiązanego, bo szkoda, żeby go ktoś ukradł. Choć u nas przed biedronką są specjalne słupki do przypinania psów i ludzie zostawiają.
      6. Chodzimy z psem w ciepłe dni do castoramy (jeśli w drodze na działkę jestesmy a akurat trzeba coś załatwić), do restauracji zabieramy - tych przyjaznym czworonogom, do pubów- tak samo - świetna lekcja socjalizacji. Na targowisko nie - bo jest zakaz wprowadzania psów.
      • zuleyka.z.talgaru Re: chcemy wziąć psa 26.09.17, 21:49
        aha, spacer o 18 to ten bardzo długi - ok 2h
    • wipsania Napisz, jaki to ma być pies 26.09.17, 22:03
      Źródło czyli hodowla? Jaka rasa? To ważne, bo przy niektórych (labki na przykład) trzeba uważać z karmieniem, bo zazwyczaj łakome okrutnie.
      Duże psy też zwykle rzadziej się karmi a spacerów potrzebują dłuższych a najlepiej wybiegania.
      Jeśli to będzie szczeniak (ile miesięcy) to też inaczej trzeba postępować.
      Torebki "psie" są też w Rossmannie. Nie takie wygodne, jak miejskie (Warszawa), przynajmniej dla mnie trochę za małe, ale z braku laku.... Obok nas słupek z torebkami się złamał, więc go usunięto i nowego nie ma, zresztą i tak ostatnio rzadko było coś do wzięcia.
      Jak biorę śniadaniowe, to używam dwóch na raz - jakoś tak cienko ręka się w nich czuje...
    • leyre1 Re: chcemy wziąć psa 27.09.17, 08:49
      Mamy psa i kota i szczesliwie ogrod, w ktorym pies spedza sporo czasu.
      Spacery ma 3 ok. 30-45 min.
      Je kiedy chce.
      Sprzatanie to norma, kupuje woreczki na psie kupy w supermarkiecie przy okazji normalnych zakupow.
      Kochamy go bardzo, jest czlonkiem rodziny ale gdy kiedys umrze to na psa sie nie zdecyduje, zbyt duzy obowiazek.
    • kanna Re: chcemy wziąć psa 27.09.17, 10:03
      Powiem tak: może i chcecie brać, ale nie jesteście gotowi wcale.

Moja dwunastolatka (też chce psa) na wszystkie te pytania, oraz setkę innych, zna odpowiedzi, bo psy ją serio interesują i podchodzi do tematu poważnie.
    • mozambique Re: chcemy wziąć psa 27.09.17, 10:33
      przepraszma bardzo ale te pytanie swiadcza ze niewiele wiecie o psach ( albo nic)

moze lepiej kota ?
      • taki-sobie-nick Re: chcemy wziąć psa 27.09.17, 23:00
        mozambique napisała:

> przepraszma bardzo ale te pytanie swiadcza ze niewiele wiecie o psach ( albo ni
        > c)

Proponuję wprowadzić państwowe egzaminy Wiedzy o Psach oraz Wiedzy o Kotach. Wyłącznie osoby, które zdały je na czwórkę lub lepiej, mają prawo przygar... przepraszam, UBIEGAĆ SIĘ O ADOPCJĘ zwierzęcia.
        • kondolyza Re: chcemy wziąć psa 27.09.17, 23:35
          taki-sobie-nick napisała:

> mozambique napisała:
          >
          > > przepraszma bardzo ale te pytanie swiadcza ze niewiele wiecie o psach ( a
          > lbo ni
          > > c)
          >
          > Proponuję wprowadzić państwowe egzaminy Wiedzy o Psach oraz Wiedzy o Kotach. Wy
          > łącznie osoby, które zdały je na czwórkę lub lepiej, mają prawo przygar... prze
          > praszam, UBIEGAĆ SIĘ O ADOPCJĘ zwierzęcia.

👏👏😂😂😂😂😂👏👏👏

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka