rosapulchra-0 12.10.17, 15:44 dla słabej fizycznie kobiety, która jednocześnie jest w tym względzie zielona? I nie chodzi tu o rasy tzw. kieszonkowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:10 leokadia35 napisał(a): > Shar pei , jamnik Jamniki nie są dla osób nie obeznanych z psami. Jamniki to psy myśliwskie z silnym charakterkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 09:56 Miałam jamniki od dziecka (wcześniej żadnych innych psów), maja skubane charakterek ale to jednak najbardziej przytulaśne psy jakie znam, uwilbiam jamniki... Chociaż później miałam już ogromniaste psy. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:34 Jedyny punkt zaczepny osoby slabej fizycznej z shar pejem, jest zdrowie. to jest rasa na maksa obciazaona zdrowotnie. Poza tym to sa duze psy, czesto agresywne do innych psow, trudne w ulozeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 17:53 Spokojny, ustabilizowany psychicznie, nieciągnący na smyczy pies z adopcji. Odradzam zielonemu wychowywanie szczeniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:16 a ile czasu, energii jest ona skłonna poświęcić psu? ile zapału? ile uwagi i emocji? pies to jest istota społeczna, skazana na nas, której trzeba zapewnić rozrywkę, dobrostan psychiczny, zaspokojenie potrzeby bycia potrzebnym i użytecznym itp. itd. Więc mniej istotne jest jaka rasa. to jest drugi etap. Pytanie ile możesz i chcesz (stale, przez klikanaście lat) temu psu dawać. Bo wyłączyć jak pieska na baterie się nie da Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:37 Mówisz, jak panie z fundacji. Przecież doskonale zdaję sobie sprawę z tego co napisałaś. Pytam o rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:43 Na początku napisałaś, że jesteś w tym względzie zielona, więc nie dziw się, że ci dziewczyna to tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:49 Mea culpa. Chodziło mi o przyjazne i uległe psie rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 09:02 Jeśli przyjazne i niedążące do dominacji (i bardzo inteligentne do tego) - to owczarek collie. Odpowiedz Link Zgłoś
zeldaf Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 09:45 Collie są bardzo wrażliwe. Mają ogromna potrzebe poczucia bezpieczeństwa, ktore latwo traca. Źle reagują na podniesione głosy, już nawet nie wspominam o krzyczeniu na psa, ale na przykład mogą strasznie przeżywać kłótnie domowników. Miałam kolaki w dzieciństwie, szczególnie starszy był biedniutki, próbował rozdzielac awanturnikow, a kiedy kłótnia mimo to eskalowala, chowal się do szafy lub kabiny prysznicowej. Szalenie madre, łagodne zwierzęta, ale tylko dla zrownowazonych ludzi, do spokojnych, stabilnych domów. Ponadto potrzebują dużo ruchu, stymulacji, uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:44 A musi koniecznie byc rasowy? Ja polecalabym wlasnie psa z fundacji, doroslego, choc mlodego, ale juz z uksztaltowanym charakterem. Jesli rasowy to rewelacyjny jest coton de tulear albo cavalier king charles spaniel, ewentualnie jesli nie ma byc kieszonkowy to cocker spaniel. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 22:56 jeszcze american cocker spaniel, ale ma tyle futra, że pielęgnacja musi być straszna, ja mam cavalierkę, faktycznie, to jest dobra rasa, moja jest przylepa, ale ja jestem cały czas w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:46 Papillon. Mały i w pierwszej dziesiątce najinteligentniejszych psów. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:48 No i ma sie nieustajacy ubaw. Raz w zyciu toto widziałam i nigdy nie zapomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:56 moja koleżanka ma dwa. Cudne są z tymi uszyskami jak radary. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:48 Pomeranian, taki sliczny jak Czarek Lis Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 09:57 loola_kr napisała: > Papillon. Mały i w pierwszej dziesiątce najinteligentniejszych psów. mam, może nie czystego papillona, ale (tak w 80% ) wygląda, jakby któreś z rodziców było (nie znam pochodzenia, bo psiak ze schroniska). Powiem tylko, że pies cudowny, jeśli chodzi o ułożenie, ale nie lubi w domu obcych. Najlepiej czuje się w dobrze znanym środowisku, więc jeśli ktoś prowadzi dom otwarty - to nie jest to komfortowa sytuacja emocjonalna dla papillona. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:54 A jak pogodzić starego kundla z dorosłym kotem? Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:58 Bywaja stare kundle lubiace koty bo cale zycie z nimi mieszkaly. Kot sie podasa, pokaze ze on tu rzadzi i bedzie przyjazn Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 17:54 rosapulchra-0 napisała: > A jak pogodzić starego kundla z dorosłym kotem? Koty się dobrze dogadują z psami. A psa wybiera się tolerującego koty. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:02 Zastanów się, czy ze swoimi wszystkimi zdrowotnymi ograniczeniami będziesz w stanie pobiec za psem, wziąć go w razie konieczności na ręce i podnieść - przenieść przez błoto, ponieść po schodach jeśli takie masz, przytrzymać gdy rzuci się nań większy pies itp.. Maltańczyki są fajne. Ale wymagają czesania i sporo pielęgnacji jesienią i zimą. Miewają problemy z oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:52 A mnie zal, amstaffy sa bardzo inteligentne. Jeden mnie uratowal jak sie zgubilam w wieku 5 lat, pojechalismy za miasto, odeszlam szukac slimakow , rodzice szukali mnie w innym kierunku. Juz bylam niezle wystraszona jak przybiegl pies, doprowadzil mnie do swoich wlascicieli. Pewnie tez byl z nielegalnej hodowli Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 19:16 mam mieszanca tej rasy. inteligentna bestia i bardzo gadatliwa. ciele z niego straszne. można z nim zrobić wszystko. tylko niezgrabiasz straszny. słoń w składzie porcelany. nie zdaje sobie sprawy ze swojej siły. opinię mają zrypaną przez durnych ludzi, niestety. wczesniej mialam suczke mieszana z jamnikiem. dla nas i dzieci, była rewelacyjna, tylko rzucala sie niemalna wszystkie psy, napotkane na drodze, wiec nie mozna bylo spuscic jej ze smyczy, chyba ze w odludnym miejscu. za to koty uwielbiała a to nasze ciele, to kocha wszystkich i wszystko. bardzo lubi małe pieski, typu yorki , ratlerki. chetnie by sie z nimi bawil, ale ze wzgledu na gabaryty, boję się, że może im nieświadomie zrobić krzywdę. na osiedlu trochę jest amstaffów albo psów w typie tej rasy. wszystkie to cielaki i ciapciaki. cienia agresji w nich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 16:56 Średniej wielkości starszego psa z animal shelter. Pracownicy na pewno doradzą, jaki pies będzie odpowiadał Ci charakterem i temperamentem. BTW, wieki temu pytałam na forum o rasy kotów i nawet nie masz pojęcia, jak się cieszę, że nie kupiłam, tylko w końcu przygarnęłam . Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:01 Mam dorosłego dachowca i obawiam się, że dorosły i ukształtowany pies i ten kot, to będzie mieszanka wybuchowa. Malucha szybciej można wychować. Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:10 Basset? psy24.pl/rasy-psow,ac99/basset-hound-pies-detektyw,172 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:14 ludborka napisała: > Basset? Taa dla słabej fizycznie kobiety. W sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:49 ludborka napisała: > Taa > A czemu nie? Podnieś baseta. Choćby po to aby mu umyć podwozie. Albo wyjąć spod niego swoją ulubioną spódnicę Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:57 Ale pies miał nie być kieszonkowy. A basset jest już spory, jest się do czego przytulić, a przynajmniej na spacerze nie ucieknie 😃. Poza tym basseta się nie podnosi, tylko przetacza na drugi bok 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:37 >Poza tym basseta się nie podnosi, tylko przetacza na drugi bok 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:38 Basset nie ucieknie?! No wlasnie bardzo duze prawdopodobienstwo, ze moze zwiac, bo poczuje trop. To sa psy mysliwskie o mega wyczulonym wechu. Poza tym, jak basset pociagnie, to mozna sie wywalic, to sa bardzo silne psy. Odpowiedz Link Zgłoś
ludborka Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 19:11 Wszystkie psy, szczególnie młode, większe niż kieszonkowe, są bardzo silne, przy czym siłę mnoży się tu przez głupotę😉 Psy myśliwskie to były x lat temu. Teraz chyba większość ras zatraca swoje pierwotne przeznaczenia i służy do kochania. No ale przecież to tylko propozycja ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:39 ludborka napisała: > Ale pies miał nie być kieszonkowy. Miał być dal słabej fizycznie kobiety. > A basset jest już spory, jest się do czego przytulić, a przynajmniej na spacerz > e nie ucieknie 😃. Poza tym basseta się nie podnosi, tylko przetacza na drugi > bok 😉 Wiesz, ja bym się na baseta nie zdecydowała, choć uwielbiam niskopodłogowce i potrafię się z nimi dogadać. Z powodu masy piesiunia przede wszystkim kłopotów z higieną (pakowanie kolosa do wanny) i uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 22:38 Cocker spaniel to aktywny pies. No chyba, że stary i upasiony. Wszystkie inne mi znane to energiczne psy. Z pewnością nie jest to rasa dla początkujących ani ograniczonych chorobą osób. Ja bym proponowała mlodego, ale dorosłego psa średniej wielkości , o flegmatycznym usposobieniu. Najlepiej mieszaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:07 rosapulchra-0 napisała: > Mam dorosłego dachowca i obawiam się, że dorosły i ukształtowany pies i ten kot > , to będzie mieszanka wybuchowa. Jest bardzo dużo adopcji dorosłych psów do dorosłych kotów albo odwrotnie. Dają radę. Nie ma się czego obawiać. Personel schroniska powinien cię wesprzeć radą jak to najlepiej przeprowadzić i którego psa wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:04 Jak nie zależy ci na urodzie psa to wszystkie twoje warunki spełni torebkowa "chiłała". Bardzo przyjemne zwierzę, poręczne, przytulańskie, chętne do zabawy, ale raczej mało ruchliwej, na spacer idzie 5 metrów i dalej domaga się niesienia. Można wszędzie przemycic i żaden hotel motel się nie polapie. Warto tylko kupić z dobrej chodowli, żeby mieć pewność że zdrowe. No i jedna zasadnicza uwaga - łatwo zdeptac. Małe to, ciche, placze się pod nogami bezszelestnie, a czasem można go przynieść tylkiem, jeśli nie spojrzymy na sofę przed zajęciem miejsca Osobiście preferuję jednak duże rasy. Obecnie mam labradora. Marzę o rottweilerze albo jeszcze bardziej o dobermanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:08 Chihuahua cicha i malo ruchliwa? Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:11 Od kiedy 3 moje znajome maja. Ruchliwe to są labradory. Chiłały są jak chomiki. Ruchliwe, ale daleko nie spie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dorala Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 19:42 To muszę mojej powiedzieć, że 3 razy dziennie intensywnego 30-40 minutowego spaceru to zdecydowanie za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:14 Chihuahua jest ruchliwa, ale bardzo łatwo tę ruchliwość zaspokoić. I ślicznie wygląda przykryta kocykiem minky Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:27 Ale to sa specyficzne psy, poza tym na zdrowy egzemplarz bardzo trudno trafic. Takiemu psu trzeba zapewnic bardzo duzo uwagi o wiele wiecej niz przecietnemu psu. W chily bym nie szla. Jesli pies domaga sie niesienia, musi byc chory. Chily sa fajne,a le zdrowa, ladna z dobrej chila kosztuje majatek. Chyba, ze wolisz wydac majatek na weta. Odpowiedz Link Zgłoś
domowapani Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:06 Ojej. Przepraszam. Przeczytałam, że o kieszonkowe ci chodzi i gdzieś widziałam, że masz problemy zdrowotne. Oj, to kupuj rottweilera! Cudne psy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 09:00 W sumie to tez chcialam polecic rotka. Tylko trzeba by go dobrze ulozyc, zeby nie ciagal na smyczy, bo tego slaba osoba nie zdzierzy. Ale to jak najbardziej wykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:12 Słaba fizycznie kobieta nie zabierze psa na długi spacer, musisz celować w psa, który nie potrzebuje dużo ruchu. Z rasowych to na przykład chihuahua, mops. Ja bym jednak podjechała do schroniska, pogadała z pracownikami- na pewno są w stanie doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:12 Oooo, to się dołączę do pytania. Mamy cudnego dużego psa, ale jest to niezależne zwierzę lubiące spokój, brud i najlepiej czujące się na wykafelkowane podłodze w piwnicy. Szukam teraz przytulanki, zwłaszcza dla mojego ośmiolatka. Ma być małe, wesołe, lubić spać w łóżku i najchętniej nie opuszczać człowieka na krok. Koleżanka poleca mi yorka, co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 17:49 Zastanów się, czy przy Twoim zdrowiu pies jest ci potrzebny. Pomimo wszystko, pies to obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:24 York to terrier, terriery nie zostaly swtorzone by byc przytulankami. Polecam szczeniaka kundelka, rasy dlugowlose nie uwazam, by byly latwe w obsludze i slodkie do dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
wilan.an Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 21:32 Coton te tulear jak do tulenia to lepiej nie trafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 17:59 mary_lu napisała: Ma być > małe, wesołe, lubić spać w łóżku i najchętniej nie opuszczać człowieka na krok. > Koleżanka poleca mi yorka, co myślicie? Ale chcesz kupic z prawdziwej hodowli za 2-3 tysie czy brac udział w krzywdzeniu zwierząt kupując w pseudohodowli? To pierwsze pytanie. Po drugie nie ma co się zastanawiać nad rasami, skontaktuj się z lokalną fundacją i poproś o sugestie konkretnych psów. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:09 Jako ciekawostkę powiem, że moja mopsica jest bardzo silna, potrafi tak mocno pociągnąć smyczą, że mnie ręka zaboli, a ja mam sporo siły i jest szybka. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:21 Mopsy to psy zywiolowe, ale moim zdaniem swietnie odnajdujace sie w danej sytuacji. Mamy w rodzinie mopsa i pies jak jest pod opieka starszej osoby, zachowuje sie mega statecznie. Jednak taki piesek to wulkan energii. Zazwyczaj psy to wulkany energii, wiec osoba slabsza, starsza powinna pomyslec o adopcji doroslego, starszego psa o okreslonym charakterze. Szczeniak, bez wzgledu na rase i nierase, da kazdemu popalic. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:18 Moze charcik włoski?! Z naciskiem na moze, bo osoby slabe fizyczne powinny mocno sie zastanowic, czy powinny miec psa. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 22:57 Charcik ? Niewybiegany zejdzie na otłuszczone serce. Te psy muszą codziennie sporo biegać. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:26 Brałabym mopsa. Za wiele się toto nie rusza, a mordeczka taka, że nic tylko ukochać Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:31 Mops za wiele sie nie rusza? Mlody mops i owszem, poza tym mlode mopsy maja tendencje do szcz... i sr... przez dlugi czas w domu, wiec slaba osoba fizycznie, moze juz na poczatku niezle sie zniechecic. Dlatego osobie slabej fizycznie juz na wstepie odradzajmy szczeniaka. Autorka mieszka w ukeju, tam tez kwitnie proceder pseudohodowli (zwlaszcza mopsow), trzeba uwazac, za to chyba jest o niebo lepiej rozwiniety system schronisk niz u nas. wiec powinna sie udac do schroniska i tam pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:34 sierść mopsa to dramat w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:35 To prawda, ale charakter maja boski. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:42 A mops nie musi się porządnie wybiegać? Mam w sąsiedztwie takie pchełki, wszędzie ich pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 18:46 Potwirdzam, mops się leni przez 12 miesięcy w roku, ma bardzo gęstą sierść, jak się go wykąpie to mimo wytarcia w ręcznik, suszenia przez 15 min i tak dosycha przez pół dnia a po kapieli sierśc jest wszędzie. Mam drugiego psa, sznaucera miniaturę i przez 13 lat nie widziałam wlosa w jedzeniu, od roku mam mopsice, już przyzwyczaiłam się do sierści na kanapce, ogorku w ziemniakach ... na początku to był koszmar, teraz dodatkowa przyprawa nazywa się "psikłak". Bez "psikłaka" zupa mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 19:01 w tym samym czasie my mieliśmy bullteriera, teściowa mopsa, moja mama bearded colie. I najlepiej miała moja mama - pies mądry, posuszny, piekny i włosy łatwo sie odkurzało, moja bulka byłą cudna, dość posłuszna i przewidywalna, ale te jej włosy=igiełki były wszędzie wbite, ciężko było odkurzyć, moja teściowa miała wiecznie wszystkie ubrania w mopsie, na podłodze pełno mopsowych "kotów", ten mały piesek miał chyba więcej sierści niż koń do tego średnio ogarniał co sie do niego mówiło (ale może to kwestia wychowania nie rasy). Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 19:17 Błagam, tylko nie leni....lenić się może leń. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 10:48 Boszeee nawet nie wiedziałam, że to się nazywa linienie 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 11:01 Ale uczciwie - nie spotkałam mopsa, który by się nie lenił! Większości za całą aktywność dzienną wystarczy podejście z posłania do iski i wyjście na "siusiu". Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 22:40 Dla ciężko chorych-zadnych. Lepszy będzie kot. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 22:48 welsh corgi podobno bardzo przyjacielskie kochane psy, niewielkich gabarytów są psami pasterskimi, a nie myśliwskimi- to duża zaleta no i uwielbia je królowa angielska Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 22:56 Znaleść psa kundelka z fundacji. W UK napewno coś ci znajda nie musi to być szczeniak ale tez nie musi byc mega dorosły. Moze byc 6-12 miesięczny nie trzba uczyć czystości a pies jeszcze do ułożenia. Sprawdzony przez specjalistów No i zmienisz cały jego świat, nigdy w życiu nie kupie juz szczeniaka , jeśli jakis do mnie dołączy bedzie juz ze schroniska. Wejdź na strony RSPCA i poszukaj sa w opisach czy nadaj sie do kotow. Gorzej moze byc z akcepatajanprzez kota, psa idzie nauczyć relacji z kotem. To raczej kot moze miec problemy zdrowotne jak wypad jecie trzeciej powieki z powodu stresu. Wiec o psa bym sie nie martwiła. A takiego psa juz bedziesz wiedziała czy lubi biegać bawić sie czy jest spokojny w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Jakie rasy psów polecacie 12.10.17, 23:25 Może Robopiesek, wystarczy tylko co jakiś czas naładować/zmienić baterię ... Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 05:52 Pekińczyk <3 Miałam/mam już dwa, kolejny (oby nieprędko) też będzie pekińczyk. Fajny charakter i osobowość, niewygórowane potrzeby (ale ma). Słaba fizycznie kobieta też sobie z nim poradzi, chociaż czasami ciągną na smyczy jak czołg I da się podnieść. Aha.. i odradzam wzięcie dorosłego psa ze schroniska. Poznałam kilka w różnych rodzinach - wszystkie co do jednego mają problemy z zachowaniem. Psa bierzemy nie tylko żeby uszczęśliwić zwierze, ale także żeby uprzyjemnić sobie życie. Dla mnie wzięcie psa ze schroniska to jak zaproszenie menela z noclegowni do rodziny. NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 14:29 Wzięłam dorosłego psa ze schroniska. Miał wytarte futerko na szyi, wiec pewnie był, a właściwie była trzymana na łańcuchu. Potrzeba było troszkę czasu, by oswoiła sytuację i nauczyła się czystości, ale wszystkiego się nauczyła. To słodka i najbardziej oddana istota pod słońcem. Te słowa o "menelu" to już w ogóle jakieś dno. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 07:05 Dlaczego? Wciskają ludziom bezdomne psy (jak pisałam, znam więcej takich, i wszystkie mają jakieś problemy - szczekają na ludzi, są agresywne do gości, jeden za każdym razem miał wzwód - tak to się nazywa także u psów? - kiedy widział jedenastoletnią córkę nowych właścicieli, itd - oddali go oczywiście gdzieś tam na wieś; pomijam fakt, że w większości przypadków są brzydkie), a nie prowadzą akcji zaproszenia do domu meneli; a oni przecież są ludźmi, a nie zwierzętami, i bardziej zasługują na dom. No ale łatwiej wziąć pieska, nawet "trudnego", prawda? Ale ja nie wezmę ani tego, ani tamtego. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 07:18 Nikt nikomu niczego nie wciska. Psy są różne, czasami prześliczne, jeśli to dla Ciebie podstawowe kryterium. Szczekanie, wzwód i inne takie rzeczy to zafunduje Ci każdy pies, nawet najbardziej rasowy. I nie, nie jest łatwiej wziąć trudnego pieska, jest trudniej, ale nie każdy jest na taki trud gotowy. I chyba nie tylko o trud tu chodzi. Niedawno koleżanka powiedziała mi, że nie byłaby w stanie pokochać kundelka, taka z niej miłośniczka zwierząt od siedmiu boleści. Jest dużo ludzi biorących ze schroniska stare, nie najpiękniejsze psy i ich podziwiam. I dobrze, że nie weźmiesz psa, bo ich nie lubisz, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:04 Psy lubię, bardzo. Psy miałam, mam i będę miała - przecież pisałam wyżej, polecając konkretną rasę, i są u nas przeszczęśliwe, ale nigdy to nie były psy ze schronisk i nie będą. Mając "po drodze" pewne problemy np. zdrowotne (a kto ich nie ma?) żyły po 15-16 lat, i zawsze były członkami rodziny. Wzięte od matki [domowego pieska], wychowywane od szczeniaka, są przekochane. Wszystkie psy i koty co znam, wzięte "z domu", z hodowli lub nie, były normalne; wszystkie ze schronisk mniej lub bardziej nienormalne. To jest moje doświadczenie, i tak będę doradzać innym. Co do wciskania - czasami niestety wciskają. Piszą sentymentalne historyjki, itd proponując wzięcie chorego staruszka bez zębów (u mnie na FB regularnie pojawiają się takie reklamy). Szczekanie bez miary spotkałam w przypadku tylko jednego rasowego psa - sheltie, podobno to taka rasa (więc nigdy nie wezmę sheltie); cała reszta 100% nie była szczekliwa, mieszańce (ale takie "z domu" też). Ze schronisk - jak już pisałam, wszystkie były felerne, wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 21:04 Wszystkie 3? Te ze schronisk niczym się nie różnią od domowych, coś sobie ubzdurałaś. W schroniskach są też szczeniaki bez traum i złych nawyków. A nie liczy sie dla ciebie satysfakcja, że jakiejś "biedzie" pomogłaś? Głupie pytanie, oczywiście, że się nie liczy. Wyjątkowo głupio napisałaś, że wzięcie trudnego psa ze schroniska jest pójściem na łatwiznę, cos nie tak chyba z myśleniem u ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Jakie rasy psów polecacie 16.10.17, 08:15 Znałam psy brane ze schronisk i takie "od domowej suni". Psy z papierami i bez, rasowe i mieszańce. I nie, nie ma ŻADNEJ RÓŻNICY. Bo znam rasowego, a jakże, z metryczką hodowlaną, cavaliera, który drze mordę bez powodu, a ponoć to rasa nieszczekliwa - no, tu się akurat trafił egzemplarz inny i co? Znałam sunię wziętą jako dorosła ze schrona, która cudownie współpracowała z córką właścicieli poruszającą się na wózku, instynktownie traktowała ta dziewczynkę ostrożniej, delikatniej niż innych... Znałam... Długo tak mogę. Nie ma reguły. Psy ze schroniska potrafią być fantastycznymi przyjaciółmi. A pekińczyki, wszystkie które znałam [a znałam cztery], były uparte jak muły, pomimo mikrych rozmiarów silne i delikatnie mówiąc średnio chętne do nauki i współpracy z człowiekiem. Więc absolutnie nie poleciłabym tych piesków osobie nie mającej doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 09:25 w mojej rodzinie wszyscy mamy psy ze schronisk czy po przejściach i żyjemy. i nikt nikomu niczego na sile nie wciska a ty raczej psa nigdy miec nie powinnas, nawet za kasę z hodowli. niz dziwota, ze psy wziete ze schronisk, w ekspresowym tempie wracaja spowrotem, bo biorą je osoby , ktore nawet na wlascicieli rybek sie nie nadają. niedawno na fb głosno bylo o suczce, po ktora przyszly jakies dwie niunie i dlugo w nowym domu miejsca nie zagrzala, poniewaz miala krasc jedzenie ze smietnika a nowa wlascicielka psine ogolilla, zeby nie musiala sprzatac po niej siersci. jak taka psem nie potrafi sie zajac, to jak dziecko wychowa? Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 14:31 Jagienko, abstrahujac od innych rzeczy,, wiele psow sie goli, zaczynajac od jorkow, przez maltanczyki, shih-tzu, pomeraniany do sznaucerow i w niczym im to urody nie odejmuje, a sa latwiejsze w pielegnacji, zwlaszcza w okresie jesienno-zimowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Jakie rasy psów polecacie 16.10.17, 11:44 krótkowłose się goli do gołej skóry? od kiedy??? jagienka od zawsze posiada psy i wie, jakie psy powinno się goilić. kiedyś miałam psy tylko z hodowli a jednego trzeba było regularnie strzyc. to był pudel. miałam też ratlerka oraz buldoga francuskiego. te też miałam ogolić? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:11 karola2122 napisał(a): jeden > za każdym razem miał wzwód - tak to się nazywa także u psów? - kiedy widział je > denastoletnią córkę nowych właścicieli, itd - oddali go oczywiście gdzieś tam n > a wieś; Oczywiście nie wykastrowali, tylko pozbyli się psa jak śmiecia? To świadczy tylko o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 19:04 ardzuna napisała: > > Oczywiście nie wykastrowali, tylko pozbyli się psa jak śmiecia? To świadczy tyl > ko o nich. Tego nie wiem, nie pytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:01 karola2122 napisał(a): Dla > mnie wzięcie psa ze schroniska to jak zaproszenie menela z noclegowni do rodzi > ny. NIE! Brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 19:05 Dlaczego? Nie widzisz analogii? Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 21:09 Trzeba być chorym, by porównywać psy ze schroniska do meneli. Pogięło babę! Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 08:35 Za mało danych podałaś. Bo pytanie: jak ta słaba fizycznie kobieta spędza dzień? Ile godzin pies miałby być w domu sam? Czy w grę do opieki wchodzą też inni członkowie rodziny [nastoletnie dzieci na przykład]? Ile czasu można przeznaczyć na spacery? Czy pies miałby mieszkać w mieście czy na wsi, w mieszkaniu w bloku czy w domu z dostępem do ogrodu? Czy rzeczona kobieta dopuszcza psy o długiej sierści [zarówno zobowiązanie do czesania jak i więcej sprzątania w domu!]? I tak dalej i tak dalej. Określenie "nie kieszonkowy" też dość mało precyzyjne, bo np. foksterier jest niewielki, ale w żadnym razie nie jest to psiak do różowej torebusi Barbie... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 14:24 to ma być pies dla założycielki wątku Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:46 No i fajnie, ale i tak założycielka nie podała ŻADNYCH informacji. Ani o warunkach mieszkaniowych, ani o czasie jaki może psu poświęcić, ani o aktywności własnej i [ewentualnie] rodziny... Ani o preferencjach własnych - bo wśród psów niewielkich masz gładkowłose, puchate, aktywne jak cho... Hohoho i raczej mniej temperamentne, wymagające mniej i bardziej... Być może założycielka zakłada, że WSZYSCY czytający forum znają na pamięć historię jej i jej rodziny - ale się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Jakie rasy psów polecacie 13.10.17, 13:53 Boston terier Buldog francuski Pinczer miniatura Welsh corgi cardigan i pembroke To psy niewielkie, z krotka sierscia, wymagajaca mniej pielegnacji niz pekinczyki, pomeraniany, shih-rzu czy maltanczyki. Poznalam buldozki francuskie i sa wspaniale charakterowo. O innych wiem niestety tyle, ile przeczytalam, moze znajdzie sie jakis wlasciciel i wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 11:22 Mam buldoga z adopcji. Potwierdzam że są to fajne dość spokojne psy. Jednak niestety często chorują i na weta można wydać majątek. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:15 Żaden terrier, są mocne psychicznie, aktywne, inteligentne i wymagają duzo od właściciela. Buldogi są trudne w prowadzeniu, dla osoby niedoświadczonej to słaby wybor. Podobnie pinczer, wielki pies w mini ciałku, czesto niestabilny emocjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 19:22 Terriera to ja nie polecam. Żadnego. Dla osoby, która dotąd nie miała styczności z psami. To są psy pracujące - ok, teraz może i nie ale w genach mają. Ludziom się wydaje, że słodkie jorczusie - a to były maszyny do zabijania szczurów - także ten. Yorki też trzeba układać, żeby nie były debilami Ogólnie. Naprawdę nie rozumiem motywacji Rosy do wzięcia psa - w jej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Jakie rasy psów polecacie 16.10.17, 11:52 Zuleyko - KAŻDEGO psa trzeba układać. Czy to chihuahua czy owczarek pirenejski. Każdego... Bo każdy nie układany pies - będzie zagrożeniem zarówno dla domowników jak i dla wszystkich na spacerach. Ogólnie: nie wiem nic o sytuacji Rosy. Nie uczę się nicków na forum, rozpoznaję Bi-scotti, bo miesza języki. A Rosa nie pisze nic ani o domownikach, ani o czasie jaki może psu poświęcić, ani o warunkach lokalowych jakimi dysponuje... Natomiast w pełni zgadzam się z tobą, że terier [jakikolwiek] to idiotyczne rozwiązanie dla kogoś, kto nigdy psa nie miał i nie ma doświadczenia. Teriery to cudowne, mądre i chętne do współpracy psiaki - ale jeśli się o nie właściwie nie zadba, nie dostarczy im dość zajęć intelektualnych i nie zmęczy na spacerze - to psinka SAMA sobie znajdzie rozrywki intelektualne i zajęcie - i wówczas chroń Bóg... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jakie rasy psów polecacie 16.10.17, 11:57 Wiem, że każdego. Mi tego nie tłumacz. podkreśliłam, że NAWET jorczusie Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 19:45 Pinczery to zywe srebra w malym cialku, do tego czesto niesforne. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 14:12 małego ale nie młodego kundelka. Sama słodycz Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 17:50 Cavalier King Charles spaniej. Cudna rasa i spelnia wszelkie wymagania. Wesola,ale nie ma ADHD, na spacer pojdzie,ale jak sie nie da to ogrodek wystarczy.Mala,ale jednoczesnie nie kieszonkowa. Nie szczekliwa,ale czujna. Przyjacielska dla ludzi i zwierzat, towarzyska. No i piekna! Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:03 yadrall napisała: > Cavalier King Charles spaniej. Cudna rasa i spelnia wszelkie wymagania. Wesola, > ale nie ma ADHD, na spacer pojdzie,ale jak sie nie da to ogrodek wystarczy.Mala > ,ale jednoczesnie nie kieszonkowa. Nie szczekliwa,ale czujna. Przyjacielska dla > ludzi i zwierzat, towarzyska. No i piekna! Krótko żyje, bardzo obciążona genetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Jakie rasy psów polecacie 15.10.17, 18:15 Dlogowiecznosc nie byla cecha wymagana przez autorke watku. Poza tym to krotko to ile? To trzeba dobrze wybrac skad sie bierze psa. Odpowiedz Link Zgłoś