Dodaj do ulubionych

Nagrobek gate

16.10.17, 19:08
Czytam i oczom nie wierzę.
Hejtują rodzinę 40-latka, bo się gawiedzi grób nie podoba. Jest stanowczo zbyt mało okazały jak na standardy społeczne, więc huzia na najbliższych zmarłego. Nawet zrzutkę ktoś z troskliwych zainicjował...

natemat.pl/220289,katarzyna-kopiczynska-zabiera-glos-w-sprawie-grobu-ojca-i-prezentuje-zdjecie-jak-naprawde-dzis-wyglada-mogila
Podziwiam Kasie Kopiczyńską za cierpliwość i chęć wyjaśniania czegokolwiek, bo ja bym miała jedno do powiedzenia i to coś nie nadaje się do emisji.
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: Nagrobek gate 16.10.17, 19:43
      Podobna historia była z grobem ojca Steczkowskiej. Tylko może w bardziej lokalnym wydaniu.
      • mid.week Re: Nagrobek gate 16.10.17, 19:48
        Eeeee chyba nie. Steczkowska zrobiła sobie sesje do magazynu na cmentarzu i o to był hejt, nie o nagrobek jako taki. Przynajmniej tak to zapamiętałam
        • capa_negra Re: Nagrobek gate 16.10.17, 23:26
          Tak wygląda grób Steczkowskiego www.memento.com.pl/g/?token=86848fa56fa6370fe3bb6b6338015bd3. Akurat bywam raz w roku na tym cmentarzu. Powiem szczerze nie rozumiem tej mentalności, która każe ludziom budować "wille" i oceniać rodzinę po nagrobku
          • capa_negra Re: Nagrobek gate 16.10.17, 23:28
            Link spitoliłam, ale wystarczy wejść w www.memento.com.pl i wpisać nazwisko w wyszukiwarkę grobów
            • ente2211 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 03:04
              Link jest ok, kropka tylko na koncu jest niepotrzebnie podlinkowanasmile
        • babcia.stefa Re: Nagrobek gate 18.10.17, 08:48
          W sesji Steczkowskiej chodziło o to, że rzekoma sesja na grobie ojca wcale nie była na grobie ojca (bo ten był za mało trędi jak na potrzeby sesji).
    • semihora Re: Nagrobek gate 16.10.17, 20:57
      Ludziom to się jednak w życiu nudzi... Mały wariat rozwala kraj, ale najważniejszy problem to grób jakiegoś aktora (z całym szacunkiem dla "czterdziestolatka"). Serio?

Na miejscu tej córki bym nie przebierała w słowach.
      • leokadia35 Re: Nagrobek gate 16.10.17, 22:56
        Podobna historia była z nieślubnym synem Wałęsy . ,, Zginęła ,, swego czasu tabliczka z imieniem i nazwiskiem , no ale ludzie zrobili chyba zrzute na nagrobek bo ojciec się nie zainteresował , mały za dzieciaka utopił się w rzece
        • mdro Re: Nagrobek gate 17.10.17, 11:30
          Jak rozumiem, twój wpis to w celu dania dowodu na to, że PiS popierają osoby o umysłowości baby z magla?
          • livia.kalina Re: Nagrobek gate 21.10.17, 10:49
            Dokładnie to chciała udowodnić i się jej udało.
    • arwena_11 Re: Nagrobek gate 16.10.17, 23:55
      Nie chodzi o okazałość tylko o zaniedbanie. Teraz wygląda dobrze. Ale wtedy był zaniedbany.
      • ente2211 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 03:11
        Czytałam dzisiaj wyjaśnienie, że to nawet nie córka zrobiła porządek, tylko harcerze czy ktoś taki - ale oczywiście przy pełnej współpracy z nią i akceptacji.

A zadziałali dopiero teraz, bo wcześniej nie mieli potrzebnych zezwoleń (w tej części cmentarza podobno nie można ich robić ot tak sobie), a potem coś im wypadło jak mieli przyjechać (ci harcerze są gdzieś z Polski). No i w rezultacie zajęli się tym teraz, czyli rownolegle do tej nieszczęsnej publikacji (a nie w jej efekcie)
        • aankaa Re: Nagrobek gate 17.10.17, 13:45
          ente2211 napisała:

> Czytałam dzisiaj wyjaśnienie, że to nawet nie córka zrobiła porządek, tylko har
          > cerze czy ktoś taki - ale oczywiście przy pełnej współpracy z nią i akceptacji.
          >
          > A zadziałali dopiero teraz, bo wcześniej nie mieli potrzebnych zezwoleń (w tej
          > części cmentarza podobno nie można ich robić ot tak sobie), a potem coś im wypa
          > dło jak mieli przyjechać (ci harcerze są gdzieś z Polski). No i w rezultacie za
          > jęli się tym teraz, czyli rownolegle do tej nieszczęsnej publikacji (a nie w je
          > j efekcie)

metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,22519215,tak-rok-po-odejsciu-40-latka-wyglada-jego-grob-ludzie.html#BoxLokKrajImg
          • ente2211 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 15:47
            No tak, strażacy, nie harcerze smile ten artykuł właśnie czytalam
      • mid.week Re: Nagrobek gate 17.10.17, 07:09
        Przez 5 minut po uprzatnieciu, potem taki sam jak każdy inny adres
        • iwles Re: Nagrobek gate 17.10.17, 07:24
          Mysle, ze nie chodzi o liscie, tylko o to, ze byly to plyty betonowe, ktorymi zakrywane sa groby. Teraz wylozone jest to kamyczkami i wyglada ladnie. Niewiele potrzeba, widocznie rodzina Kopiczynskiego albo nie miala czasu, albo potrzeby, zeby zrobic cokolwiek wiecej niz zrobili grabaze na pogrzebie.
          • mid.week Re: Nagrobek gate 17.10.17, 07:28
            Kwestia gustu, te ksmyczki IMO wyglądają gorzej i są kompletnie niepraktyczne.
            Jest wyjaśnione dlaczego rodzina nie zrobiła nic więcej i nie był przyczyną ani czas ani chęci. Pomijając że nikogo to nie powinno obchodzić
          • ente2211 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 09:13
            Iwles, nie chodziło o czas, chęci czy fundusze. Córka już to wyjaśniła
    • lodomeria Re: Nagrobek gate 17.10.17, 03:13
      Już nawet w tym niby obronnym artykule, niby pochwała i tak przyjmuje formę pretensji: cokolwiek, co nie jest chińskim marmurem i koszmarkową rzeźbą, to "skromne, ale schludne".
    • eliszka25 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 03:35
      ludzie naprawde maja narabane. przeciez nikt z rodziny nie mieszka na cmentarzu i nie zgarnia non stop opadlych lisci. grob mojej siostrzy porzadkowany jest co tydzien i jesienia za kazdym razem wyglada podobnie, jak mogila na zdjeciu, czyli pkryty liscmi, nawianym piaskiem, ktory przyklepal deszcz, czasem wiatr poprzewraca znicze czy kwiaty wywali z wazonu. jak by sie ktos uparl, to pewnie co tydzien moglby zrobic podobna fotke tego grobu, choc przynajmniej raz w tygodniu ktos z rodziny tam robi porzadki.

inna kwestia, ze na niektorych cmentarzach praktycznie nic nie da sie zrobic bez stosownych pozwolen, ktore najczesciej nie sa wystawiane od reki. jak juz kogos liscie na grobie tak bardzo bulwersowaly, to mogl je uprzatnac i zapalic znicz, zamiast afere robic.
      • black_magic_women Re: Nagrobek gate 17.10.17, 11:25
        eliszka25 napisała:

> ludzie naprawde maja narabane. przeciez nikt z rodziny nie mieszka na cmentarzu
        > i nie zgarnia non stop opadlych lisci.

Gorzej, grób mojego taty jest po drzewem i ciagle robią na niego ptaki... Ja mieszkam w innym mieście, moja mama ma problemy z dojazdem na cmentarz i tylko babcia wychowana w kulcie cmentarnym co kilka dni zadręcza mame opowieściami co na grobie. I na koniec kilka kwestii technicznych:groby są b. drogie, nam kamieniarz rozłóżył płatność na raty grób na starym cmentarzu to mnóstwo pozwoleń, samego grobu też się nie stawia od razu, to jak implant zębowy wink, musi się uleżeć i my nie mieliśmy np, pomysłu czym to zakryć. I ostatnie, w kontekście Kopiczyńskiego chyba najważniejsze: jako Karwowski był fajniusi, jako Kopiczyński, dla żony, rodziny chyba mniej. Podobnie jak u jednej z forumek, nie będę przytaczać nicka, czasem trudno wymagać od rodziny nie wiadomo jakich upamiętnień...
    • kropkacom Re: Nagrobek gate 17.10.17, 07:47
      Zaczyna się coroczne sprawdzanie na cmentarzach czy i jak oraz za ile.
    • bei Re: Nagrobek gate 17.10.17, 07:55
      To chyba nie chodziło o liście (autorowi wpisu, który przyciągnął hejterów) bo tych było niewiele jak na zaniedbany grób, pewnie każdy przechodzący je uprzątał- tylko o to, ze poprzedni grób był równy z chodnikiem. Zagapiony spacerowicz mógł go nie zauważyć i chodzić po nim. To była płyta z wyglądu jak chodnikowa Gdyby miał jakąkolwiek drewnianą ramkę, mocniejszy zarys zrobiony nawet farbą na pewno nikt by nie biadolił, ze brak wypasionego kamienia czy masywniejszej tabliczki.
      • lodomeria Re: Nagrobek gate 17.10.17, 08:04
        Ale już autorowi 'obrony' brakuje wypasionego kamienia.
        Zabawne, czyż nie?
        • bei Re: Nagrobek gate 17.10.17, 12:10
          no niezabawnesad
          • lodomeria Re: Nagrobek gate 17.10.17, 23:49
            No właśnie.
    • lauren6 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 09:17
      Nie znoszę tych marmurowych bloków na polskich cmentarzach. Dla mnie ideałem jest amerykański model tabliczka+zielona trawa. Niestety żyję w kraju gdzie pamięć o zmarłym jest przeliczana na metry kamiennego nagrobka.

Nawet nie chce mi się komentować co sądzę o ludziach zbierających pieniądze na pomnik dla aktora, bo wystrój grobu zorganizowany przez rodzinę jest w ich odczuciu zbyt skromny.
    • mozambique Re: Nagrobek gate 17.10.17, 11:23
      z tego co papmietam przy okazji choroby smierci KOpiczynskiego - -jego pierwsza zona oraz córka oficjalnie odcięły sie od probemów "kochanego tatusia" w rewanzu za to ze je porzucił bezwzglednie wiele lat temu .
      NIe dziwie sie wiec ze teraz mają wywalone ( dosłownie) na jego grób.
    • mdro Re: Nagrobek gate 17.10.17, 11:36
      To są Stare Powązki? No to każdy projekt spoza standardowego modelu z piaskowca wymaga akceptacji konserwatora zabytków. A te "kamuszki" są gorsze niż poprzednie płyty.
    • nenia1 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 11:38
      Internet coraz częściej staje się po prostu ściekiem, ludzie nie mają hamulców, idealne medium dla frustratów w czasach "mam do wszystkiego prawo". Po hejcie po samobójczej śmierci 14 latka i hasłach w rodzaju "dobrze, że zdechł" chyba już nic mnie nie zaskoczy w internecie. Każdy powód dobry by wylać swoją frustrację, najlepiej anonimowo albo w grupie podobnych sobie frustratów, wtedy nawet pod własnym nazwiskiem. Czy faktycznie chodzi o grób? Moim zdaniem chodzi głównie o hejt i to co daje ludziom biorącym w nim udział.
      • eliszka25 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 13:36
        nenia1 napisała:

Czy faktycznie chodzi o grób? Moim zdaniem chodzi główn
        > ie o hejt i to co daje ludziom biorącym w nim udział.

oczywiscie, ze tak! gdyby temu komus faktycznie chodzilo o pamiec i szacunek do zmarlego, to by ten grob zwyczajnie uporzadkowal, postawil znicze i kwiaty, a nie robil zdjecia i rozkrecal afere w necie. poza tym, co na tym grobie bylo takiego strasznego, oprocz tych lisci? tak normalnie wyglada mogila, na ktorej jeszcze nie postawiono pomnika. nie byl to grob zarosniety zielskiem i krzakami, nieodwiedzany latami. nawet jakies kwiaty i znicze na nim staly przeciez.
        • aniani7 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 19:58
          Niech sie kazdy zajmie swoimi grobami i sobie nawet je dekoruje, jak domy w Stanach na swieta, od cudzych grobow wara!!!
          • eliszka25 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:01
            masz racje, ja sie do cudzych grobow nie pcham i cala afere uwazam za obrzydliwa. gdyby jednak rozkrecajacy afere faktycznie mial dobre intencje, to by zgarnal liscie i postawil znicz, zamiast latac z fotkami po internetach. postawienie znicza jako wyrazu pamieci jest nieszkodliwe, dla mnie to mily gest. latanie po mediach, bo czyjs grob wydaje mi sie za malo okazaly jest zwyklym chamstwem.
            • iwoniaw O to to! 17.10.17, 21:21
              Dokładnie tak myślę.
              • aniani7 Re: O to to! 17.10.17, 21:29
                I ja tez.
    • 71tosia Re: Nagrobek gate 17.10.17, 17:33
      grob na Powazkach w części historycznej - za samo pozwolenie by cokolwiek zrobic z grobem ziemnym ksiądz proboszcz (btw. wyjatkowa gnida) bierze 4 tys, a to dopiero początek bardzo poważnych kosztów idących czesto w dziesiątki tysięcy złotych. Podejrzewam wiec ze rodzina musi się do zrobienia nagrobka jednak finansowa przygotować, bo nie sa to koszty male.
    • ravny Re: Nagrobek gate 17.10.17, 20:11
      Mnie się niedobrze robi od wszelkiej cmentarnej hipokryzji, typu "za życia się do siebie nie odzywamy i traktujemy jak wroga a po śmierci damy wypasiony pomnik żeby ludzie podziwiali jak to się staramy". Błe.
      • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 20:34
        a spadek przygarniamy chętnie?
        • iwoniaw Re: Nagrobek gate 17.10.17, 20:52
          Co ma wspólnego (nie)przyjęcie spadku z nagrobkiem i faktem, co o tym nagrobku myślą obcy ludzie?
          Dla mnie jakiekolwiek uwagi (o hejterskich artykułach w necie nie wspominając) na temat czyjegoś nagrobka są poniżej wszelkiego poziomu. Z jakiegoś powodu ani zmarły za życia sobie mauzoleum/piramidy nie strzelił, ani rodzina po jego śmierci się nie kwapi? No i? Koniecznie musi ten powód upubliczniać i się tłumaczyć? BTW, w wątku o łąkach pamięci wiele forumowiczek pisało, że chciałyby zostać skremowane i żeby prochy zostały rozsypane w jakimś miłym miejscu - ich spadkobiercy też powinni spadek odrzucić, bo nagrobka nie wystawią marmurowego?
          • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:08
            Mnie się wydaje, że skoro przyjmuję spadek - to coś się ode mnie należy zmarłemu. Chociażby właśnie zadbanie o grób.
            • iwoniaw Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:20
              Zadbanie o grób wedle standardów (i ew. życzeń) zmarłego i/lub twoich czy anonimów z internetu?
              • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:46
                a to myślisz, że aktor sobie zażyczył gołe płyty i nawet pagórka z ziemi nie pozwolił zrobić?

Zadbanie o grób - to dbanie o to, żeby był schludny, zadbany. Gołe płyty kłócą mi się z tym.
                • iwoniaw Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:51
                  a to myślisz, że aktor sobie zażyczył gołe płyty i nawet pagórka z ziemi nie po
                  > zwolił zrobić?

Nie wiem, tak jak ty nie wiesz - może miał ideę gołych płyt, może nienawidził "pagórków z ziemi" - a może przeciwnie, chciał bizantyńskiego mauzoleum, na które pozwolenie będzie wydawane przez najbliższe 20 lat. Jakby nie było, nie jest to sprawa postronnych osób.

Chciałabyś, żeby obcy ludzie robili akcje w internecie, jak im się nie spodoba grób twojego ojca czy matki? Bo twoja wizja "kłóci im się" z ich pojęciem "dbania o grób"?
                  • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:58
                    Nie interesuje mnie czy będzie mauzoleum ( swoją drogą koszmarne ) czy te białe kamyki ( wyglądają ok ). Ale płyty pozostałe po pogrzebie, nawet nie osłonięte ziemią - nie są dla mnie dbaniem o grób. I jak widać dla wielu innych osób również.
            • aniani7 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:33
              Z tego, co kojarze spadek dostal sie mlodemu Olbrychskiemu. Dlaczego do niego nikt nie ma pretensji, ze nie zajal sie grobem przybranego papcia?
              • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 21:44
                Aż sprawdziłam.
                Po Kopiczyńskim dziedziczy TYLKO jego córka. Młody Olbrychski dziedziczy po matce, która była współwłaścicielką mieszkania. Więc pewnie 3/4 mieszkania jest pani Katarzyny, a 1/4 młodego Olbrychskiego - bo po jego matce, która zmarła przed aktorem, dziedziczyli po 50%.
                film.wp.pl/andrzej-kopiczynski-komu-przypadnie-spadek-po-zmarlym-aktorze-6048523934340225a
                • aniani7 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:05
                  Wiadomo, bo wp jest najwiarygodniejszym zrodlem.
                  • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:10
                    No ale to przecież logiczne że Olbrychski nie dziedziczy po Kopiczyńskim. Olbrychski ma ojca, nie został adoptowany. A jakby miał testamentem przepisane - to musiałby zapłacić zachowek, czyli tak czy siak córka Kopiczyńskiego zgarnęła by ok 35% mieszkania.
                    • aniani7 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:13
                      Oj oj faktycznie zgarnelaby, strata ojca to w koncu pikus, wazne, ze zgarnelaby.
                      • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:19
                        Jakbym ojca nienawidziła - nie wzięłabym nic po nim. Nawet pogrzebu bym mu nie zrobiła. Niech robią ci dla których zostawił rodzinę/albo państwo. Ale jak już spadek po tatusiu mnie tak nie gryzie - to jednak zadbałabym o grób. I też nie na zasadzie zastaw się a postaw się, tylko właśnie coś takiego jak teraz.
                        • aniani7 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:45
                          Pewnie jak dostanie spadek po ojcu, to i zadba o jego grob.
                          • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:51
                            Spadek to pewnie już dostała, raaczej kwestia podziału/spłaty Olbrychskiego.
                            • aniani7 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:52
                              No raczej nie, mam kolezanke w sadzie. Nic wiecej nie napisze.
                              • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 23:41
                                Ona jest jedynaczką. 100% majątku po ojcu jest jej. Jedna rozprawa - stwierdzenie nabycia spadku. Młody Olbrychski ze strony matki, to chyba też jedynak - więc też jedna rozprawa.

Mój ojciec po swojej matce czekał jakieś 3 miesiące na rozprawę i od razu nabył spadek. Sprawy spadkowe ciągnął się jak jest dużo spadkobierców i się kłócą. Zresztą teraz to przed notariuszem można stwierdzić nabycie spadku.
                            • miedzymorze Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:53
                              A jeśli faktycznie tatulo ich opuścił dawno temu, to nie widzę żadnego powodu żeby sprawę jego nagrobka traktować priorytetowo. Będzie chwila, to się załatwi, jemu juz się nie spieszy tongue_out
                              pozdr,
                              mi
                        • miedzymorze Re: Nagrobek gate 17.10.17, 22:51
                          płyty bez niczego to najczęściej 'grób in progress'. Jeśli nie dokłada się nieboszczyka do już istniejącego grobu, to właśnie tak to wygląda, przed krótszy lub dłuższy czas w zależności od formalności/możlwości finansowych/psychicznych bliskich itp. Ale gawiedź w życiu żadnego grobu nie załatwiała więc guzik wie, no to na żądanie gawiedzi sypnięto żwirku wink
                          A teraz będę złośliwa i powiem, że po interwencji gawiedzi "grób" wygląda jak udekorowana kocia kuweta ;D
                          pozdr,
                          mi
                          • arwena_11 Re: Nagrobek gate 17.10.17, 23:36
                            Tylko ten grób wyglądał tak kilka miesięcy po pogrzebie. A nie tydzień czy dwa. Zazwyczaj jednak zanim na grobie stanie pomnik - jest górka z ziemi, a nie gołe płyty
                            • miedzymorze Re: Nagrobek gate 17.10.17, 23:39
                              No i jaki problem ? stawianie grobu to jakaś gra na czas ?
                              pozdr,
                              mi
                            • ente2211 Re: Nagrobek gate 21.10.17, 10:23
                              ????
                              To zapytam wprost - a co Cię to obchodzi jak i kiedy wyglądał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka