taniarada 31.10.17, 14:29 Lubię wieczorem wybrać się na cmentarz .Gdy znicze płoną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyjkama Re: Święto zmarłych 31.10.17, 14:39 Yyyyy eeeee nie ma takiego święta. Odpowiedz Link Zgłoś
ann.38 Re: Święto zmarłych 31.10.17, 20:42 No właśnie. 1 listopada- Święto Wszystkich Świętych 2 listopada- Dzień Zaduszny, (ew. Dzień Zmarłych) Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 12:03 A dla mnie dziś jest Pamiątka Umarłych, i co? W czym problem? Ja też lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Święto zmarłych 01.11.17, 09:47 ależ jest, dziś dla mnie 1 listopad to święto zmarłych i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:09 Dla mnie też, święto zmarłych to święto zmarłych, jak kto chce niech ce obchodzi świętych czy nieświętych mnie to rybka Odpowiedz Link Zgłoś
myfaith Re: Święto zmarłych 31.10.17, 21:07 Ja ostatnio jestem tak zabiegana ze jakoś nie jestem w stanie poświęcić chwili na zadumie i "poczuć" te nostalgiczna atmosferę . Ale tak -uwielbiam te wieczorne wizyty kiedy idziemy od grobu do grobu i wspominamy konkretne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Święto zmarłych 31.10.17, 22:38 Ja też lubię chodzić w ten dzień na cmentarz, zwłaszcza wieczorem. I zawsze mam problem z wyjściem z cmentarza, bo mi szkoda, że następne Święto Zmarłych dopiero za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
leokadia35 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 09:48 Nie mówi święto zmarłych tylko wszystkich świętych Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love może w kościele katolickim się tak i mówi, 01.11.17, 10:03 ale reszty nie obchodzą katoliccy święci i dla nich to jest Dzień Zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: może w kościele katolickim się tak i mówi, 01.11.17, 10:26 woman_in_love napisała: > ale reszty nie obchodzą katoliccy święci i dla nich to jest Dzień Zmarłych. Władze peerelowsko - komunistycznej Polski Ludowej zawłaszczyły ten dzień, bo przeca dla ateistów nie licowało używać słowa ,,święty" i ,,dzień zmarłych" to taki substytut Wszystkich Świętych , Wyznawcy prawosławia dajmy na to odwiedzają groby bliskich dziewięć dni po Wielkanocy . W tradycji białoruskiej nosi ono nazwę Radaunica. W niektórych rejonach w Wielką Sobotę na grobie kładzie się świeczkę i jajko. A ....i żeby mi tu zaraz kulturalno - oświatowe nie przyleciały i nie robiły wykładu o słowiańskim pochodzeniu tego zwyczaju, bo uprzedzam ,że wiem Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: może w kościele katolickim się tak i mówi, 01.11.17, 10:54 Dzień Zmarłych w PL od lat wiąże się z WŁASNYMI zmarłymi i to ich groby się odwiedza. Natomiast obcy "święci" kościoła mało kogo obchodzą. Najwyraźniej władzom peerelowsko - komunistycznej Polski Ludowej udało się zmienić postrzeganie tego święta. Musicie teraz płakać, gryźć tynk i trolować na forach przez następne 20 lat by to znów było "wszystkich świętych". Co do zawłaszczenia, to cieszę się że masz świadomość tego, że to święto kościół zawłaszczył innym. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Święto zmarłych 01.11.17, 10:03 Bardzo lubię Dzień Wszystkich Świętych i szkoda, że tutaj gdzie mieszkam nie obchodzi się tego święta jednak tradycyjnie pójdę dzisiaj na tutejszy cmentarz i zapalę symboliczna świeczkę. Od rana słucham sobie Trójeczki i myślami jestem w Polsce chociaż to nie to samo, co być na miejscu i chłonąc atmosferę tego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 10:36 damartyn napisał(a): > Bardzo lubię Dzień Wszystkich Świętych i szkoda, że tutaj gdzie mieszkam nie o > bchodzi się tego święta Nie wiem gdzie mieszkasz ale generalnie Chrzescijanie obchodza Wszystkich Swietych, jednak sa inne tradycje obchodzenia w zaleznosci od kraju Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:21 nie, nie chrześcijanie, to czysto katolickie święto, inne odłamy chrześcijaństwa go nie obchodzą Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:34 nie czysto katolickie święto, tylko święto zawłaszczone (jak wiele innych) Celtom, Germanom, Frankom, Anglosasom, Słowianom, a nawet Indianom (czyli rdzennej ludności mieszkającej w Ameryce) Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:36 en.m.wikipedia.org/wiki/All_Saints'_Day To jest swiwto celebrowane przez kosciola katolicki ale takze anglikanski oraz inne chrzescijanskie. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:00 Też lubię wieczorny spacer na cmentarz w ten dzień i niech mu będzie Święto Zmarłych, bo co mi po Wszystkich Świetych. Ja idę zapalić znicz na grobach dziadków i taty (jak co miesiąc jak nie częściej). Do kościoła nie idę. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:07 muchy_w_nosie napisał(a): i niech mu będzie Święto Zmarłych, bo co mi po Wszystkich Świetych. Ja idę zapalić znicz na grobach dziadków i taty (jak co miesiąc jak nie częściej). Do kościoła nie idę. No wlasnie, wielu ludzi ktorzy celebruja to swieto idzie na cmenatrz z mysla o zmarlych im bliskich a nie o wszystkich zmarlych i zbawionych . Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:26 leyre1 napisał(a): > No wlasnie, wielu ludzi ktorzy celebruja to swieto idzie na cmenatrz z mysla o > zmarlych im bliskich a nie o wszystkich zmarlych i zbawionych . Ja napiszę więcej - wielu ludzi, którzy celebrują to święto ogranicza się tylko i wyłącznie do pójścia na cmentarz, do kościoła nawet nie zajrzy, a na forach trąbi, jakie to święto jest ważne i jakim bluźnierstwem jest nazywać je "Świętem Zmarłych". Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:49 A ja właśnie wróciłam z cmentarza gdzie nomen omen żywego ducha. Po drodze wstąpiłam do marketu po świece i kwiaty, patrzę, a tu choina po sam sufit, kolędy rżną na całego i weź tu człowieku przekaż dzieciom , co to tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:52 Bo w wielu krajach to jest swieto obchodzene religijne najczesciej w kosciele Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:56 cóż, widać tam, gdzie mieszkasz, są właśnie takie tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 12:08 A roznorodnosc zniczy, wiencow itp czym jest? Odpowiedz Link Zgłoś