Dodaj do ulubionych

Święto zmarłych

31.10.17, 14:29
Lubię wieczorem wybrać się na cmentarz .Gdy znicze płoną.
Obserwuj wątek
    • lucyjkama Re: Święto zmarłych 31.10.17, 14:39
      Yyyyy eeeee nie ma takiego święta.
      • ann.38 Re: Święto zmarłych 31.10.17, 20:42
        No właśnie.
        1 listopada- Święto Wszystkich Świętych
        2 listopada- Dzień Zaduszny, (ew. Dzień Zmarłych)
        • ira_08 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 12:03
          A dla mnie dziś jest Pamiątka Umarłych, i co? W czym problem?

Ja też lubię.
      • attiya Re: Święto zmarłych 01.11.17, 09:47
        ależ jest, dziś
        dla mnie 1 listopad to święto zmarłych i tyle
        • madami Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:09
          Dla mnie też, święto zmarłych to święto zmarłych, jak kto chce niech ce obchodzi świętych czy nieświętych mnie to rybka
    • jola-kotka Re: Święto zmarłych 31.10.17, 20:46
      Ja tez smile
    • myfaith Re: Święto zmarłych 31.10.17, 21:07
      Ja ostatnio jestem tak zabiegana ze jakoś nie jestem w stanie poświęcić chwili na zadumie i "poczuć" te nostalgiczna atmosferę . Ale tak -uwielbiam te wieczorne wizyty kiedy idziemy od grobu do grobu i wspominamy konkretne osoby.
    • jowita771 Re: Święto zmarłych 31.10.17, 22:38
      Ja też lubię chodzić w ten dzień na cmentarz, zwłaszcza wieczorem. I zawsze mam problem z wyjściem z cmentarza, bo mi szkoda, że następne Święto Zmarłych dopiero za rok.
      • leokadia35 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 09:48
        Nie mówi święto zmarłych tylko wszystkich świętych
        • woman_in_love może w kościele katolickim się tak i mówi, 01.11.17, 10:03
          ale reszty nie obchodzą katoliccy święci i dla nich to jest Dzień Zmarłych.
          • salinas Re: może w kościele katolickim się tak i mówi, 01.11.17, 10:26
            woman_in_love napisała:

> ale reszty nie obchodzą katoliccy święci i dla nich to jest Dzień Zmarłych.

Władze peerelowsko - komunistycznej Polski Ludowej zawłaszczyły ten dzień, bo przeca dla ateistów nie licowało używać słowa ,,święty" i ,,dzień zmarłych" to taki substytut Wszystkich Świętych big_grin, wink

Wyznawcy prawosławia dajmy na to odwiedzają groby bliskich dziewięć dni po Wielkanocy . W tradycji białoruskiej nosi ono nazwę Radaunica. W niektórych rejonach w Wielką Sobotę na grobie kładzie się świeczkę i jajko.

A ....i żeby mi tu zaraz kulturalno - oświatowe nie przyleciały i nie robiły wykładu o słowiańskim pochodzeniu tego zwyczaju, bo uprzedzam ,że wiem tongue_out
            • woman_in_love Re: może w kościele katolickim się tak i mówi, 01.11.17, 10:54
              Dzień Zmarłych w PL od lat wiąże się z WŁASNYMI zmarłymi i to ich groby się odwiedza. Natomiast obcy "święci" kościoła mało kogo obchodzą. Najwyraźniej władzom peerelowsko - komunistycznej Polski Ludowej udało się zmienić postrzeganie tego święta. Musicie teraz płakać, gryźć tynk i trolować na forach przez następne 20 lat by to znów było "wszystkich świętych".

Co do zawłaszczenia, to cieszę się że masz świadomość tego, że to święto kościół zawłaszczył innym.
    • damartyn Re: Święto zmarłych 01.11.17, 10:03
      Bardzo lubię Dzień Wszystkich Świętych i szkoda, że tutaj gdzie mieszkam nie obchodzi się tego święta jednak tradycyjnie pójdę dzisiaj na tutejszy cmentarz i zapalę symboliczna świeczkę. Od rana słucham sobie Trójeczki i myślami jestem w Polsce chociaż to nie to samo, co być na miejscu i chłonąc atmosferę tego dnia.
      • leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 10:36
        damartyn napisał(a):

> Bardzo lubię Dzień Wszystkich Świętych i szkoda, że tutaj gdzie mieszkam nie o
        > bchodzi się tego święta

Nie wiem gdzie mieszkasz ale generalnie Chrzescijanie obchodza Wszystkich Swietych, jednak sa inne tradycje obchodzenia w zaleznosci od kraju
        • maadzik3 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:21
          nie, nie chrześcijanie, to czysto katolickie święto, inne odłamy chrześcijaństwa go nie obchodzą
          • woman_in_love Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:34
            nie czysto katolickie święto, tylko święto zawłaszczone (jak wiele innych) Celtom, Germanom, Frankom, Anglosasom, Słowianom, a nawet Indianom (czyli rdzennej ludności mieszkającej w Ameryce)
          • leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:36
            en.m.wikipedia.org/wiki/All_Saints'_Day

To jest swiwto celebrowane przez kosciola katolicki ale takze anglikanski oraz inne chrzescijanskie.
    • muchy_w_nosie Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:00
      Też lubię wieczorny spacer na cmentarz w ten dzień i niech mu będzie Święto Zmarłych, bo co mi po Wszystkich Świetych. Ja idę zapalić znicz na grobach dziadków i taty (jak co miesiąc jak nie częściej). Do kościoła nie idę.
      • leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:07
        muchy_w_nosie napisał(a):

i niech mu będzie Święto Zmarłych, bo co mi po Wszystkich Świetych. Ja idę zapalić znicz na grobach dziadków i taty (jak co miesiąc jak nie częściej). Do kościoła nie idę.

No wlasnie, wielu ludzi ktorzy celebruja to swieto idzie na cmenatrz z mysla o zmarlych im bliskich a nie o wszystkich zmarlych i zbawionych .
        • saszanasza Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:26
          leyre1 napisał(a):

> No wlasnie, wielu ludzi ktorzy celebruja to swieto idzie na cmenatrz z mysla o
          > zmarlych im bliskich a nie o wszystkich zmarlych i zbawionych .

Ja napiszę więcej - wielu ludzi, którzy celebrują to święto ogranicza się tylko i wyłącznie do pójścia na cmentarz, do kościoła nawet nie zajrzy, a na forach trąbi, jakie to święto jest ważne i jakim bluźnierstwem jest nazywać je "Świętem Zmarłych".
          • damartyn Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:49
            A ja właśnie wróciłam z cmentarza gdzie nomen omen żywego duchawink. Po drodze wstąpiłam do marketu po świece i kwiaty, patrzę, a tu choina po sam sufit, kolędy rżną na całego big_grin i weź tu człowieku przekaż dzieciom , co to tradycja.
            • leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:52
              Bo w wielu krajach to jest swieto obchodzene religijne najczesciej w kosciele
            • lusitania2 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 11:56
              cóż, widać tam, gdzie mieszkasz, są właśnie takie tradycjewink.
              • damartyn Re: Święto zmarłych 01.11.17, 12:04
                Dokładnie tak! Czysta komercja.
                • leyre1 Re: Święto zmarłych 01.11.17, 12:08
                  A roznorodnosc zniczy, wiencow itp czym jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka