Dodaj do ulubionych

Portret narodowca

12.11.17, 15:40
Wczoraj w TV wypowiadał sie jeden mój znajomy. Dosyć wysoko postawiony w ONR.

Oto kilka słów o panu.
Pan ma za sobą kilka biznesów. Większość zbankrutowała bądź została zamknięta w tajemniczych okolicznościach. Ciągnie się za nim łańcuszek ludzi którym nie zapłacił pensji i oszukanych kontrahentów - wiem na pewno o kilku trwających sprawach w sądzie.
Żona od jakiegoś czasu jest już byłą żoną - ponoć w efekcie jego zdrady.

Ale człowiek ten z telewizji grzmi, że najważniejszy jest dla niego powrót do tradycyjnych wartości.

Tak, ci od wartości to zwykle są najlepsi...
Obserwuj wątek
    • miss_fahrenheit Re: Portret narodowca 12.11.17, 15:50
      Jeśli chodzi o ogólną konkluzję - zgadzam sie, pouczają zwykle nie ci, którzy powinni.

Poza tym jednak uważam, że trzeba mimo wszystko być pewnym, tak, żeby uniknąć "tajemniczych okoliczności", wszystkich "ponoć" i spraw, które wciąż trwają, zanim wyda się o kimś ocenę. Inna rzecz, że pan powinien wstrzymać się z publicznymi wystąpieniami do czasu wyjaśnienia tych spraw.
      • beataj1 Re: Portret narodowca 12.11.17, 15:54
        Co do kontrahentów się zgadzam - nie znam przecież szczegółów umów.
        Ale brak wypłacania pensji (a znam dwie osoby które wciąż czekają na zaległe pensje) się po prostu nie wybroni.
    • manon.lescaut4 Re: Portret narodowca 12.11.17, 16:07
      Zapewne częścią tych tradycyjnych wartości jest to, ze żona siedzi cicho w kuchni i nawet nie pomyśli o odejściu, gdy pan sobie robi, co mu się zachce.
    • chicarica Re: Portret narodowca 12.11.17, 16:08
      Też znam takiego, bardzo aktywny na fejsie, gorliwy katolik z maryjką w profilówce. Naziol, antyszczepionkowiec, wierzy w chemtrails i turbosłowian.
      W rzeczywistości: rozwodnik i alimenciarz, jego własne dzieci nie chcą go znać. Zadłużony z komornikiem na karku z powodu jakichś biznesów niewypałów, wywalony parokrotnie z pracy za jakieś przekręty których szczegółów nie znam, w ostatniej pracy - cudem udało się uniknąć wywalenia za przekręty których szczegóły znam, przekonany że pasmo porażek w jego życiu to wina PO/Żydów/spisku/kobiet. Jego ostatni przekręt wyszedł na jaw, bo - uwaga - koleś wysłał do kogoś z firmy którą robił w ch... przez pomyłkę email, który miał być wysłany do jego księgowego. big_grin No myślenie nie jest jego mocną stroną...
      • chicarica Re: Portret narodowca 12.11.17, 16:09
        Aha, jego ostatni post na fejsie zanim go wywaliłam ze znajomych był o tym jak to zawsze należy być uczciwym. Poczucia humoru mu nie brakuje big_grin
        • owmordke Re: Portret narodowca 13.11.17, 13:32
          Mozliwe ze on nawet wierzy ze jest uczciwy.
          • chicarica Re: Portret narodowca 14.11.17, 12:18
            Jestem przekonana że tak. Po prostu ma inną koncepcję uczciwości. Tak się składa, że widziałam ten email do księgowego i oczy mi wyszły z orbit, no ale do robienia przekrętów to trzeba jeszcze być względnie inteligentnym, a to nie ten przypadek. Natomiast modlić się i owszem, modli. Oczywiście na różańcu do granic był, a jak!
    • tanebo2.0 Re: Portret narodowca 12.11.17, 16:48
      A to portrety moich:
      - panna lat 40; każda niedziela w kościele; nadal szuka męża, w ramach ćwiczeń lubi afer party; choć sukcesu jej nie wróżę bo wymagania ma rozbieżne - z jednej strony ma chodzić do kościoła i na obiadki jej mamusi a z drugiej panna lubi się rozerwać; a trudno o domatora lubiącego nocne kluby;
      - moi rodzice - czyste homo sovieticus; lubią PiS bo rozwala wszystko co zrobiono po 89'
      - znajomy były kuc obecnie kukizowiec; ze względu na nikczemny wzrost klęczącego psa i w związku z czym równie nikczemne sukcesy na polu damsko - męskim mocno zdziwaczał (nie piszę o sobie!!!)
      • chicarica Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:21
        Też mi się paru kuców przeobraziło w kukizowców, ciekawe...
    • default Re: Portret narodowca 12.11.17, 17:42
      Moj znajomy (daleki, nie zaprzyjazniony) zostal pisowcem i narodowcem zeby sie dostosowac do pogladow zony i jej rodziny. Nie wiem czy faktycznie mysli to co wypisuje na fb, dawno temu znalam go lepiej i nie byl taki. Coz, mogl sie zmienic. Zwlaszcza po tym jak porzucil pierwsza zone i wzial druga - z pisowskimi pogladami i.... milionami odziedziczonymi po ciotce, ktora sprzedala odzyskana kamienice.... uncertain
      • chicarica Re: Portret narodowca 14.11.17, 12:22
        Czyżby mąż Arweny? wink
    • anorektycznazdzira Re: Portret narodowca 12.11.17, 17:49
      Nie znam "narodowców", jestem szczęśliwym człowiekiemsmile

Znam za to kilku prawicowców, jedni są fajni inni nie, i spooooro ludzi koniunkturalnie idących za aktualną opcją rządzącą, bo im platforma nie dała. Tyle.
    • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 18:14
      Przeca nic nowego,o seksie wiedza najwiecej ksieza😂Mnie smiesza i zenuja te osoby,bo w 39 wyladowaliby w Auschwitz za brak aryjskich korzeni.Szeregi ONR zasilaja goscie,ktorzy dostaliby kulke w leb.W sumie jakby Hitler zamartwychwstal to mieliby problem.
      • chicarica Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:24
        Najzabawniejsi chyba są ci narodowcy/wszechpolacy z fryzurą i ubraniem wystylizowanymi na ss-mana, tylko niestety twarz słowiańskiego kartofla i pykniczna budowa ciała powodują przekomiczny efekt. No niestety, te mundury Hugo Bossa to jednak najlepiej wyglądały na wysokich nordykach, a nie na słowiańskich kurduplach na kurzych nóżkach.
        • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:33
          Ja tam widze 99% do odstrzalu.Oni chca standarty z 39 to prosze bardzo.
          • martishia7 Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:44
            Masz wspaniałą sygnaturkę. Cóż za prekoncepcyjny koncept big_grin
            • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:46
              Tez mi sie podoba,chociaz ostatnio jestem fanka Tuwima.Niestety podejrzewam,ze za jego teksty moglabym dostac bana😂
        • anorektycznazdzira Re: Portret narodowca 12.11.17, 21:28
          Tu się nie zgodzę, bo to nie jest straszne, tylko niewyobrażalnie żałosne.
          Polak ze swastyką. POLAK.
          To jeszcze niech jakiś Żyd sobie przyczepi i idzie heilować.
          A potem obu do psychiatryka.
          • hermenegilda_zenia Re: Portret narodowca 13.11.17, 13:09
            Jestem tego samego zdania - to jest jakiś upiorny chichot historii, a mnie sie po prostu chce płakać, ze moja babcia po obozie koncentracyjnym i jej siostra po obozie pracy przymusowej w Niemczech musialy to oglądać z wyrazem największego horroru na twarzy.
      • riki_i Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:45
        edelstein napisała:

> Mnie smiesza i zenuja te osoby,bo w 39 wyladowaliby w Auschwitz za brak aryjskich korzeni.

Auschwitz ruszyło dopiero w maju 1940 roku, pierwszą próbę zagazowania ludzi cyklonem B podjęto dopiero w we wrześniu 1941 roku (na 600 jeńcach radzieckich i 250 Polakach). Kryterium nie-aryjskości jako powód kierowania do Auschwitz pojawiło się dopiero wraz z przekształceniem tego obozu w miejsce masowej eksterminacji, co nastąpiło na wiosnę 1942 roku. Podszkol się Edel, bo coś słabo u Ciebie z wiedzą historyczną.

• edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:50
          W efekcie i tak wyladowaliby w Auschwitz.Widze, ze myslenie ogolne i tak lezy i kwiczy.Rikus jeste blkitnookim blondynem o odpowiedniej czaszce😁watpie
        • tanebo2.0 Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:51
          Ale coś to zmienia? Obozy koncentracyjne powstały już w 33'. A ludobójstwo to jeszcze wcześniejszy wynalazek...
          • triss_merigold6 Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:03
            Tak, zorganizowane ludobójstwo to wynalazek brytyjski i belgijski. Współczesna mieszczańska zamożność Belgii wzrosła na kongijskim kauczuku, kości słoniowej, złocie i diamentach.
            • tanebo2.0 Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:07
              I co z tego?
              • triss_merigold6 Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:11
                Tak pro forma warto przypominać, w razie gdyby Bruksela chciała dzielić się mieszkańcami swojego kalifatu Molenbeek i apelować o jakąś solidarność czy coś.
                • tanebo2.0 Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:13
                  Ale wiesz że to tak nie działa? Bo wg twojego myślenia można kraść skoro gdzieś na świecie kradną...
            • iuscogens Re: Portret narodowca 14.11.17, 07:58
              Niemcy też sobie ludobójstwo przećwiczyli na początku XX wieku w Afryce.
      • kagrami Re: Portret narodowca 12.11.17, 19:58
        😉 ale przeciez narodowcy to nie nazisci. Skad ci sie wziął teraz ten Hitler?
        • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:01
          Nieee wcale, Hitler nie byl wybrany przez narodowo-socjalistycznych
          • tanebo2.0 Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:08
            Przecież był wegerianinem i miłośnikiem zwierząt. I nie miał nic wspólnego z holocaustem.
            • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:14
              Ndsap nigdy nie istnial
              • kagrami Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:31
                Aha czyli ci narodowcy to SS i ku klux klan? I antyszczepionkowcy? 😃
                • anorektycznazdzira Re: Portret narodowca 12.11.17, 21:30
                  A lewica to cykliści i pedały.
                • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 22:37
                  Tobie sie myli SS z NDSAP.Marsz do ksiazek
                  • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 22:39
                    NSDAP
            • babcia.stefa Re: Portret narodowca 13.11.17, 15:20
              Nie był wegetarianinem, to miejska legenda.
          • kagrami Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:32
            Hitler sam sie wybrał. Tak jak Che Guevara.
        • nickbezznaczenia Re: Portret narodowca 12.11.17, 20:59
          Tak, tak...
        • maadzik3 Re: Portret narodowca 12.11.17, 21:59
          naziści to po prostu narodowi socjaliści. A NSDAP miała BARDZO podobny program do PIS (w rozwinięciu: Narodowo Socjalistyczna Niemiecka Partia Pracy)
          • kagrami Re: Portret narodowca 12.11.17, 22:34
            Tak porownuj dalej Prawie jak to Prawie jak tamto. To moze porownaj jeszcze PiS do PZPR bo tez jest prawie jak.. Czytalam mojemu ojcu staremu komuniscie zakochanemu w FCastro twoje wywody Ale sie obsmial. Ludzie czego wy juz nie wymyslicie. PiS prawie jak NSDAP. Omg...
            • edelstein Re: Portret narodowca 12.11.17, 22:38
              Tak PiS jest jak NSDAP.Wystarczy porownac program.
              • kagrami Re: Portret narodowca 12.11.17, 22:41
                Czyli juz nie PRAWIE jak. Ok z ciekawosci jutro sie zapoznam. Byc moze macie racje.
                • sylwus34 Re: Portret narodowca 13.11.17, 15:25
                  Jutro może być za późno. Świat lat '30 poprzedniego wieku, też zapewne zakładał, że zajmie się Hitlerem " jutro". Aż stało się, to co się stało.
                  • kagrami Re: Portret narodowca 14.11.17, 12:14
                    Nom, dowiedziałam się min, że np. "Benito/ M. /odziedziczył wiele swoich przekonań politycznych po swoim ojcu. Po ukończeniu szkoły średniej stał się zastępcą nauczyciela i wiodącym członkiem organizacji socjalistycznej. Wkrótce potem rozpoczął karierę, jako lewicowy dziennikarz. Był szczególnie przeciwny Kościołowi Katolickiemu" oraz że "Faszyzm jest diametralnie sprzeczny z klasycznymi prawicowymi ideami prawa, pragnieniem zachowania tradycyjnych stabilnych ról, ustalonego porządku rządowego, gospodarki kapitalistycznej i chrześcijańskiej moralności. Pisząc to wprost, faszyzm jest biurokratyczną nacjonalistyczną odmianą socjalizmu."
                    To dlatego mój ojciec jest taki zdziwiony tezą że NSDAP porównujemy to PiS. Jako wychowany przez Hitlerjugend zdeklarowany komunista (członek PZPR ale krótko).Całe życie miał poglądy socjalistyczne, chociaz z drugiej strony uwazał że praca wyzwala (Arbeit macht frei?). Gdybym była mądra to napisałabym o moim ojcu książkę. O tym jak się przyjaźnił z żydowskimi dziećmi jako Niemiecki dzieciak... itd itp.
                    Jeżeli uważacie że Hitler nie był socjalistą to podajcie proszę źródła, chętnie się dowiem. Moje źródło to niestety tylko jakieś wywody z innego forum. Dość ciekawei napisane, ale moje drugie imię to "Wątpię" więc chętnie poczytałabym coś z innego wiarygodnego źródła. Bo to że NSDAP ma program "prawie podobny do " PiS to tylko jakas słabo znana dziennikarka wyznała. W necie.
            • tanebo2.0 Re: Portret narodowca 12.11.17, 22:44
              A co się nie zgadza? Nacjonalizm, nacjonalizacja gospodarki, interwencjonizm państwowy, kult tradycji, odrzucenie nowoczesności, kult „działania dla samego działania”, opozycyjność uznawana jest za zdradę, strach przed obcymi, obsesja spisku, uznawanie wrogów jednocześnie za bardzo silnych i bardzo słabych, elitarność mas, kult machismo, posługiwanie się nowomową. To cechy faszyzmu wg Eco. I wszystko to można znaleźć w PiS. Owszem, jeszcze nie rozwinęli skrzydeł ale noc jeszcze młoda...
              • livia.kalina Re: Portret narodowca 13.11.17, 15:52
                Dorzucę antysemityzm i homofobię oraz nachalne propagowanie rozmnażania dla dobra narodu (całkowity zakaz aborcji, preeugenika)
              • 1elka26 Re: Portret narodowca 13.11.17, 16:07
                Po prostu serce rosnie gdy czytam tego typu brednie. A jeszcze jak dodamy do tego interesujące przebłyski intelektu u Rysia Petru i jego wesołej kompanii to przestają mnie dziwic takie a nie inne wyniki sondaży poparcia dla partii politycznych.
                Przeciez ten zmasowany atak "obronców demokracji" lawina donosów na własny kraj do wszelkich mozliwych instytucji plus nieustanne próby wyprowadzenia ludzi na ulice rzekomo w obronie demokracji powinny spowodować, że po Kaczyńskim powinno zostac tylko wspomnienie.
                A tymczasem:

"W sondażu CBOS przeprowadzonym na początku listopada PiS jest niekwestionowanym liderem. PO daleko w tyle. Na trzecim miejscu Kukiz'15."
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22639986,nowy-sondaz-cbos-pis-z-ogromna-przewaga.html#Czolka3Img

Mam nadzieję, że starczy wam sił i zapału przez kolejne dwa lata. Przynajmniej raz w tygodniu powinna odbyc sie jakas demonstracja, wtedy do wyborów mozna spokojnie czekać.
                Suweren dziekuje "totalnej opozycji" i czeka na kolejne "totalne propozycje" oraz demonstracje.
                • silenta Re: Portret narodowca 13.11.17, 16:12
                  >Po prostu serce rosnie<

Nie ma się z czego cieszyć, taki przerost np. lewej komory to bardzo niebezpieczna sprawa.
                • livia.kalina CBOS?? 13.11.17, 16:16
                  https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22540015_1659388900772226_7044882363504451676_n.jpg?oh=7fe6253f0ff0c462c6bd2c65c4424e7f&oe=5AA58923
                  • 1elka26 Re: CBOS?? 13.11.17, 18:09
                    Proszę bardzo. Nie podoba się CBOS to sondaż Kantar Public sprzed dwóch dni. To nie jest instytucja podległa rzadowi? - Wyniki trochę inne, ale proporcje zachowane:

"W listopadzie na PiS zagłosowałoby 38 proc. badanych, deklarujących udział w wyborach. PO otrzymałaby 18 proc. poparcie, Kukiz'15 - 9 proc., Nowoczesna - 7 procent. 5 proc. poparcia uzyskałoby PSL- wynika z sondażu Kantar Public."
                    wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Sondaz-Kantar-Public.-Trzyprocentowy-spadek-notowan-PiS.

Aha - to co myśli zagranica - czytaj tzw. media opiniotwórcze - ma się nijak do rzeczywistości.
                • tanebo2.0 Re: Portret narodowca 13.11.17, 16:23
                  Możecie robić co chcecie w Polsce. Ale nad światem nie panujecie. Skończy się tym że zachód się wypnie na was gdy Putin zaatakuje Polskę. Osobiście nie zamierzam oddawać kropelki moczu za wolskę. Będę patrzył jak wam ruskie strzelają w łeb. Jeśli nawet wojny nie będzie to skończy się to przy następnym kryzysie. Jak w Wenezueli lub Grecji.
                  • olena.s Re: Portret narodowca 14.11.17, 07:47
                    Obawiam sie, że możesz miec słuszność co do efektów polskiej zabawy nacjonalistyczno-wodzowskiej.
            • iskierka3 Re: Portret narodowca 13.11.17, 18:21
              A to pis nie ma wystarczajaco wielu komunistow w swych szeregach i nie stosuje komunistycznych metod na tyle, by nie moc ich nazwac PZPR BIS. Mozna smialo. Powinni zmienic nazwe, chocby sie starym towarzyszom nie mylilo, trzeba miec szacunek dla starszych osob a nie zeby nowe nazwy musieli przyswajac.
    • ciezka_cholera Re: Portret narodowca 14.11.17, 06:49
      Generalnie cała prawa strona jest, delikatnie pisząc, nieco schizofreniczna:
      Piotrowicz walczy (obecnie, ćwierć wieku temu nie miał weny) z komuną,
      Chazan walczy z aborcją (j.w. ),
      Bezdzietny stary kawaler i kilku żonobijców, oraz Marta Kaczyńska, której mąż przestał nagle być ojcem jej dziecka - oni wszyscy mają nas nauczyć wartości rodzinnych,
      naziole mienią się bohaterskimi patriotami (kulson, chyba nie polskimi?!?!) i wesoło tłuką kobiety, które postanowiły im przekazać, co sądzą o takim patriotyzmie, bronią nas przed muzułmańską zarazą, bo chyba tylko im wolno nas tłuc,
      Szyszko rozkulsonia puszczę, która nie należy do tego pokolenia tylko do przyszłych, tak jak my odziedziczyliśmy ją od przeszłych, lubi też sobie postrzelać do zagrożonych gatunków - i to jest prawicowa dbałość o środowisko.
      I tak dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka