Dodaj do ulubionych

soda ocet i inne bzdury

15.11.17, 16:49
Czy tylko ja uważam, że największym problemem jesli chodzi o domowe detergenty jest to, że wcale nie działają? Próbowałyście?
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:52
      ocet super działa na ten brzydki nalot, który tworzy się wokół baterii-zlew, umywalka.
    • szarsz Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:52
      Nie, u mnie tez nie działają smile Zastanawiałam się kiedyś, czy mam zakrzywioną czasoprzestrzeń, czy o co chodzi.

Chociaż nie - są takie, które działają. Np. świetnie działa kreda na zatłuszczoną ścianę. To chyba jedyne.
      • kura17 Szarsz 16.11.17, 07:59
        > Chociaż nie - są takie, które działają. Np. świetnie działa kreda na zatłuszczoną ścianę.

Szarsz, mozesz powiedziec, jak to sie ta kreda robi? mam dokladnie taki problem w kuchni obecnie ...
        • szarsz Re: Szarsz 16.11.17, 08:55
          Tutaj to wyczytałam:
          www.srokao.pl/2015/07/taki-trik-jak-usunac-tuste-plamy-ze.html

I to działa, zaręczam. Mam farbę za płytą i często coś mi pryska. Kredą schodzi bez najmniejszego problemu.
          • kura17 Re: Szarsz 16.11.17, 11:09
            dziekuje! wlasnie nad kuchenka potrzebuje porzadnie przeczyscic! smile
    • iwoniaw Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:54
      W jakim sensie nie działają? Toż ich cechy fizykochemiczne są jakie są i na część problemów działają, na część nie. Ocet jest najlepszym, nietoksycznym, bezpiecznym dla środowiska odkamieniaczem na przykład.
      • schiraz Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:58
        Ocet odkamienia super. Co do sody to na pewno działa na zapchane zlewy, wsypuje się torebkę i zalewa pół litra wrzątku (jak zapchane cementem to nie pomoże). Może problemem są proporcje. Ja jak mam coś do odkamienienia to nie rozcieńcza octu.
      • ortolann Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 08:51
        Czy możesz wyjaśnić w jaki sposób ocet jest nietoksyczny i bezpieczny dla środowiska? Jakis argument poproszę smile
        • iwoniaw Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 10:40
          Ano w taki, że nie jest szkodliwy dla ludzi i zwierząt nawet po bezpośrednim spożyciu, zwłaszcza w stężeniu, w jakim jest dostępny w sprzedaży w Polsce.
    • milva24 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:55
      A u mnie działają. Ocet i kwasek odkamienia a soda wywabia plamy.
    • cauliflowerpl Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:56
      Próbowałam. Przypalony garnek (drobno pokrojone ziemniaczki zalane żurkiem, więc gruba warstwa na całym dnie) zasypany warstwą soli i zostawiony na noc, na drugi dzień dało się bez większych problemów umyć miękką gąbką.
      • cauliflowerpl Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:56
        A octem całe studia odkamieniałyśmy czajniki elektryczne.
      • frey.a86 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:59
        Potwierdzam. Również zasypałam grubą warstwą soli mocno przypalony garnek i rano zeszło bez problemu.
        • modena119 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:32
          Tylko sól, czy z wodą? Nagminnie przypalam garnki
          • cauliflowerpl Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:43
            Dużo soli, mało wody. Papka ma się zrobić. Zostawiasz na noc i rano domywasz.
            • modena119 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:55
              dziękuję!
            • szmytka1 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 19:59
              a na stare przypalenia nie wiesz, czy pomoże?
              • cauliflowerpl Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 20:43
                Niestety nie wiem, nie sprawdzałam. Ale czytałam też, że i sodą można, w ten sam sposób. Spróbuj, co Ci szkodzi.
              • aerra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:40
                Pomoże, ale może się okazać, że trzeba parę razy powtórzyć. I soda chyba mocniej działa, zwłaszcza na takie stare.
                • capa_negra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 15:01
                  Na stare przypalenia to najlepiej działa płyn do mycia szyb kominkowych, grilla, rusztów. Wystarczy popryskać, chwilę poczekać, albo i nie. Wczoraj tak oczyściłam stalowy gar w którym mąż psom gotuje i o ile w środku był czysty to z zewnątrz..... kwit.pl/products/daisy_professional-plyn-do-czyszczenia-grilli-piekarnikow-kominkow_500ml
    • gryzelda71 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:56
      Ocet usuwa kamień doskonale. Natomiast jakieś mieszanki sody i czegoś tam jeszcze do czyszczenia fug czy filtra z okapu jakos mnie nie przekonały. No nie wyczyściły.
    • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:57
      U mnie dzialaja, najwyrazniej nie potrafisz ich zastosowac.
      • karme-lowa Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 16:59
        U mnie ocet i soda się sprawdzają.
      • bei Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:42
        Edel, a Ty czasami nie używasz octu 25 %?
        Ta niemiecka esencja octowa jest SUPER😊
        Przy niej nie trzeba sody.
        • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:26
          Tak,a co w Polsce nie ma ?
          • memphis90 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:29
            Ja nie widziałam. 10% to max.
            • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:01
              Normalny ocet jak do salatek jest 10%?
              • szarsz Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:02
                winny ma 6%, ryżowy 3%. Ocet spirytusowy ma 10%
                • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:37
                  Ja tego uzywam www.lenando.de/surig-essigessenz-25-hell-400g:2857164.html?ref=92&gclid=EAIaIQobChMI3sfKpbfB1wIVxpkbCh0iEgq5EAQYAyABEgKIJ_D_BwE
              • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 22:00
                stosujesz do salatek na armature?? Edel... To sie uzywa spirytusowego...
                • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:21
                  Nie,stosuje na armature ten ktorego uzywam w kuchni.To jest zwykly ocet, na armature mozna kupic 10% specjalnie przeznaczony do czyszczenia.Po co?skoro 25% czysci lepiej
                  • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:24
                    no ale to chyba jest spirytusowy jakis ten 25% jakis bo ocet balsamiczny ktory przynajmniej tu sie uzywa do salatek jest ciemny w kolorze ( roznie, w zaleznosci z jakiego owocu jest) i nie ma 25% bo w naturalnym procesie np z jablek takiego nie osiagniesz.
                    • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 10:57
                      Do buraczkow uzywam normalnego octu
                  • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:30
                    wlazlam na strone sklepu co mi dowozi zarcie i znalazlam taki 24% u nas. To jest tzw spirytusowy po polsku czyli destylowany. Tu sie go uzywa do pickles ( nie wiem jak to po polsku: octowania warzyw czy jakos tak) a ja pickles nie robie tylko kupuje jakies Bransons czy chutney. Kupie sobie . Dzieki za wspomnienie o nim edel, ematka jedna zna rozne rady.
                    • klamkas Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:52
                      W języku polskim istnieje słowo "pikle" wink.

• bialeem Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:56
                        fajnie się patrzy na emigrantów, którzy zapominają o istnieniu kiszoneksmile
                        • klamkas Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 00:01
                          No nie, kiszonki, to kiszonki. Octu się do nich nie używa. A pikle (lub "konserwowe warzywa") to coś zupełnie innego.
                          • bialeem Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 00:09
                            no tak. oni mają swoje rotten sad
                          • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:50
                            dzieki klamkas.

I tak masz racje kiszonki to nie pikle. W pierwszym fermentacja, w drugim ocet i przyprawy.

Bialeem... ja ogorki kisze. W ogole robie mase przetworow. Ostatnio planuje zrobic tez "kiszonke" z buraka.
                        • lodomeria Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 00:12
                          Fajnie się patrzy na krajan, którzy chcą obcokrajowcom kiszonki, jako pikle sprzedawać.
                      • kura17 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 07:53
                        > W języku polskim istnieje słowo "pikle" wink.

a ja nie wiedzialam, ze mozna tak po polsku powiedziec, "u mnie" mowilo sie na przyklad ogorki konserwowe na takie wlasnie pikle smile ha! czegos sie nauczylam, super
                        • szarsz Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 08:47
                          U mnie też, ale tylko na konserwowane w specjalny sposób - obrane i pokrojone w słupki. Specjalna zalewa na bazie octu do tego była. "konserwowe" to zwykłe w occie.
                          • aerra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:44
                            U nas tak samo. Konserwowe ogórki w occie to jedno, a pikle to obrane i w słupki wink
    • aurinko Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:06
      Używam, działają. Nie wiem jaki trzeba mieć syf żeby przykładowo ocet nie zmył osadu na umywalce czy soda nie wyczyściła piekarnika.
      • sueellen Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:10
        Nie mam syfu, do łazienki użawam viakal tylko i wyłacznie, kamienia brak, ale to tak zupełnie brak.
        natomiast probowałam mieszanki octu i sody do czyszczenia kuchni np blatow kuchennych, szafek, jakieś przepisy na mycie luster itd. Po każdej takiej mieszance z internetu zostają na powierchniach brzydkie smugi, nie mówiąc już o tym że ocet strasznie śmierdzi
        • aqua48 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:26
          Lustra najlepiej czyści się pokrywając je mydłem Zwykłym mydłem do rąk, takim rozciapanym, a po chwili usuwając mydło gazetami.
          • barbibarbi Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:54
            Gazetami? Toż to babcine sposoby. A jakie pracochłonne!
            • milva24 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:09
              A to babcine sposoby są złe?
              • aerra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:45
                Biorąc pod uwagę, że farba drukarska to taka najzdrowsza nie jest, a wystarczy przetrzeć ściereczką z mikrofibry...
            • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:23
              >Gazetami? Toż to babcine sposoby. A jakie pracochłonne!

no i okropne nie zdrowe. Druk offsetowo jest robiony w zwyklych gazetach a to znacza olow chrom itd w farbach drukarskich. No i wcierasz to w szyby brrr
              • olamka1 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 12:00
                A czy Ty z tych szyb potem posiłki zjadasz? Jak rozwiązałaś problem grawitacji?
                • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 14:12
                  ale tu nie chodzi o wtarcie tego w szyby . przeciez jak czyscisz szyby to wdychasz to. Poza tym kurz lata po calym domu jak tym smarujesz. Farba drukarska nie sluzy do czyszczenia szyb
              • minor.revisions Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 21:56
                Nie ma ołowiu w farbach drukarskich. Ołów był w czcionkach w dawnych czasach.
        • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:27
          Lustra myje woda z plynem do naczyn albo octem
        • memphis90 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:28
          Mieszanka octu i sody nie ma prawa działać na cokolwiek, bo kwas i zasada się neutralizują..
          • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:28
            carbonic acid i sodium acetate tworza sie po zmieszaniu octu i sody, a te znajdziesz w wiekszosci srodkow czyszczacych ( juz zmieszane)
            • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:29
              ( ale musza byc stabilizowane w plynach przez inne srodki)
              • kochamruskieileniwe Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 08:59
                ściślej ujmując reakcja ta wygląda tak:
                CH3COOH + NaHCO3 ---> CH3COONa + H2O + CO2

Powstaje octan sodu (sodium acetate) plus woda plus dwutlenek węgla...Kwas węglowy (carbonic acid) praktycznie nie powstaje

• capa_negra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 15:06
          Kurde, mam w domu dwa opakowa viakalu i tylko raz się przemogłam żeby go użyć - śmierdząco duszący strasznie - jak sobie z tym radzisz??
    • thea19 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:11
      soda pochlania brzydkie zapachy. kiedys mlody zarzygal kanape i tylko zasypanie gruba warstwa sody dalo rade usunac smrod skutecznie.
      • grey_delphinum Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:16
        U mnie działają, ale nie ma cudów - trzeba stosować we właściwy sposób i przyłożyć się do czyszczenia wink
        • 3-mamuska Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 17:20
          Sól zadziałała na przypalony garnek, ocet na kamień nie.
          Chciałam wywabić plamy jakaś mieszkanka zrobiłam zgodnie z instrukcja (znaleziona w necie) i nie zadziało.
          Wiec pol na pol.
          Firany były bielsze po proszku do prania.
          • memphis90 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:27
            Bo żeby usunąć kamień to musisz przyłożyć watę z octem i zostawić na 30 min.
          • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:17
            dziala ocet na kamien ale trzeba zostawic na jakis czas ten ocet np w czajniku. To dziala jak polezy a nie natychmiast. Na baterie to trzeba na papier toaletowy i oblozyc. Po 30 min zlazi caly kamien
            • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:39
              Serio? Ja pryskam co 3 dni armature i przecieram gabka, nie musze nic klasc.
              • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:59
                no co 3 dni. Ja nie sprzatam lazienki co 3 dni.
                • edelstein Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:22
                  Na serio przetarcie armatury to sprzatanie wg ciebie? W kuchni przecieram codziennie.
                  • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:26
                    eee no w kuchni. no to chyba kazdy przeciera czyms bo myciu wiekszych garow i zabawie w zlewie z tym co sie nie nadaje do zmywarki. Ja myslalam o jakims sprzataniu czyli lazienka wszystkie baterie toaleta wanna i te sprawy
    • memphis90 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:26
      Ok, ocet świetnie usuwa kamień z umywalek i armatury , ale śmierdzi. Usuwam teraz kwasem cytrynowym i jest lepiej. Kwasem odkamieniam też czajnik. Płukanie prania octem nie wyszło na dobre moim ubraniem, włókna były takie "wychudzone", jak w reklamach płynów do płukania w opcji "przed zastosowaniem naszego super puszystego zmiękczacza". Zastosowany na włosy zrobił mi afro i szopę. Soda to nie wiem na co, niektórzy każą wlewac ja z octem do pralki, ale przecież one się nawzajem neutralizują, więc to bez sensu. Mycia zębów sodą nie ryzykowalam.
    • barbibarbi Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 18:53
      Działają! Ocet pięknie domywa kamień i nabłyszcza powierzchnie. Soda zabija brzydkie zapachy, zabija bakterie (buty, lodówka)
    • viridiana73 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 20:14
      No właśnie ocet na kamień średnio, natomiast kwasek cytrynowy czyni cuda. Jak wczoraj dziecko odkamieniło czajnik, zbiornik na wodę w ekspresie i kocią miskę, to aż się gwiazdki mieniły (jak w reklamach).
      Soda za to cudownie pochłania brzydkie zapachy, sprawdzone!
      • schiraz Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:47
        Jak ocet na kamień nie działa, weźcie mi to wytłumaczcie. Biorę taką zakamienioną główkę od prysznica, wlewam ocet do torebki, wkładam ją tam, zanurzam i gumką recepturką obwiązuję torebkę, żeby nie wypłynęło. Po 20 minutach wyjmuję tą główkę od prysznica i niedbałym ruchem przecieram wilgotną szmatką i niech mi kto powie, że nie zszedł kamień a nie uwierzę... To już trzeba być idiotą, żeby nie odkamienić w ten sposób tego. Albo wlac do zakamienionego czajnika, podgrzać lekko włączając grzanie ale nie dopuszczając do zagotowania i zostawić na 20 minut.
        • aerra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:49
          Ocet na kamień działa, ale kwasek tak samo dobrze działa, a nie śmierdzi. No i z czajnikiem dużo lepiej kwaskiem, bo nie trzeba po odkamienianiu aż tyle razy płukać, żeby ten octowy posmak wypłukało.
        • memphis90 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 11:09
          Ja tam zagotowuję ten ocet w czajniku... Też działa.
      • danaide Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 08:30
        Viridiana, jak odkamienić zbiornik na wodę w ekspresie kwaskiem? Wlać zimną czy ciepłą wodę? Ile kwasku? Przepuścić całość przez ekspres? Próbowałam kiedyś octem, ale potem kawa mi nie smakowała. Kupiłam tabletki, ale one nie służą chyba do zbiornika na wodę (tylko do innej części, którą zniszczyłam zmywarką więc chyba muszę kupić nową).
        A może ekspresów się nie ratuje?
        • klamkas Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:15
          Ja zalewam zbiornik wodą z kwaskiem (ciepłą, ale nie gorącą), zostawiam, a potem puszczam ekspres na tryb wrzątku - czyści się i zbiornik i wszystkie rurki w środku.
          • klamkas Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:45
            A, tylko ważne jest to, żeby zdemontować filtr, jeśli taki masz.
        • mikams75 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:30
          w instrukcji od mojego ekspresu jes napisane, ze trzeba uzywac odkamieniaczy przeznaczonych do odkamieniania ekspresow do kawy. Nie pytaj czym sie roznia od innych, ale chyba bym nie miala odwagi eksperymentowac z ekspresem do kawy. Sam pojemnik na wode to mozna pewnie i octem i kwaskiem ale nie mialabym odwagi przepuszczac tego przez ekspres.
          Od siebie polecam dzbanek brita - odkad go uzywam nie mam kamienia ani w czajniku ani w ekspresie.
          • klamkas Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:44
            Wiesz, w mojej też tak piszą. Skład oryginalnego odkamieniacza marki producenta ekspresu to: 99,9% kwasku cytrynowego wink.
            • mikams75 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 10:04
              a no to spoko, ja sie nie wczytywalam, bo dzieki bricie nic nie musze odkamieniac. Po prostu balabym sie niechcacy cos zepsuc. Wiem, na tym polega biznes wink
        • viridiana73 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 12:03
          Danaide: wróci dziecko z zajęć, to zapytam. Na pewno nie przepuszczał tego przez ekspres, bo to ryzyko. Ale napiszę Ci potem, jakie proporcje.
          • viridiana73 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 22:08
            Sie dopytałam.
            Do zbiornika na wode wlewamy szklanke - dwie świeżo zagotowanej (gorącej) wody, wsypujemy kopiastą łyźkę kwasku. Po kwadransie wylac, naczynie umyć.
            Czajnik tak samo, tyle że po tym kwadransie wodę z kwaskiem można jeszcze zagotować.
    • lauren6 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:08
      Mamy znajomych, ktorzy regularnie czyszczą mieszkanie octem przed przyjściem gości. Za każdym razem gdy tam jestem to mnie mdli. Potrzeba kilka godzin wietrzenia by pozbyć się tego smrodu.
      Może ocet daje dobre efekty, ale u mnie w domu się go nie używa.
      • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:15
        bo sie nie uzywa do calego mieszkania ale do np odkamienienia baterii czy czajnika.
        • lauren6 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 07:59
          Wystarczy czyszczenie luster czy łazienki i smród się niesie po całym mieszkaniu.
          • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:52
            z srodkow chemicznych tez sie niesie. Dziwni sa ze sprzataja wlasnie przed przyjsciem gosci. Przeciez czysto ma byc bez wzgl czy ktos sie przywlecze czy nie
    • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:14
      sueellen ale one dzialaja. moze nie stosujesz to gdzie powinnas?

ocet= rewelacyjny na kamien w czajniku. I nie otrujesz sie.

Ocet z soda : b dobre do czyszczenia

a jeszcze dodasz kwasku cytrynowego to i z piekarnika zlezie to co ma zlezc
    • muchy_w_nosie Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:43
      Ostatnio myłam okna wodą z octem i to do spryskiwacza - byłam bardzo zaskoczona, bo okna wyglądały rewelacyjnie, jakby szyby nie bylo a zapach octu znikł praktycznie zaraz po myciu.
      Piorę też dość często dodając sody do pralki i też pranie jest bielsze.
      Kwaskiem cytrynowym od zawsze odkamieniamy czajnik i też dziala rewelacyjnie. Nie wiem co robisz nie tak, że twoje mikstury nie działają.
    • semihora Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 21:57
      No przepraszam bardzo, octu będę bronić jak niepodległości tongue_out U mnie działa.
    • blue_meerkat Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 22:11
      Moje odkrycie to ocet do namaczania przepoconych koszulek fitness, zabija caly smrodek.
      • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 22:17
        a proszek/plyn do prania nie?
        • blue_meerkat Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 22:21
          Nie zawsze, a nie chce gotowac za kazdym razem.
          • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 22:30
            przepraszam ze draze temat. Ale no w pralce mozna wyprac w proszku. Masz chyba i 60C... po co zaraz gotowac?
    • yuka12 Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 22:27
      Ocet spirytusowy z goraca woda dziala rewelacyjnie do czyszczenia szyb i okien, kiedy mieszka sie przy dosc ruchliwej ulicy. Po samym plynie do szyb widac smugi, natomiast zastosowanie na poczatku octu zmywa tluszcz i brud i dzieki temu po drugim umyciu plynem ma sie piekne i blyszczace szyby. Tylko niestety nie na dlugo smile. W kazdym badz razie polecam. Sada czyszcze przypalone garnki i dzieki temu dalej je uzywam zamiast wyrzucac.
    • lodomeria Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 22:54
      Słuchajcie, a gdzie i jaką kupujecie sodę? U mnie tylko w małych paczuszkach w sekcji o pieczeniu ciast.
      • klamkas Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:07
        Duże paczki (0,5 kg) można kupić w Rossmanie, na dziale z proszkami do prania.
        • lodomeria Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 00:21
          Wielkie dzięki!
          Choć najlepiej, jakby w kartoniku a nie plastiku była. No ale to i tak lepiej, niż 5 paczuszek opróżniać, żeby dom wysprzątać.

Nota bene, do wielkich zakładów sodowych mam rzut beretem, a sodę będę kupować niemiecką (albo tylko zapaczkowaną w Niemczech, kupioną za grosze od polskiego producenta).
      • aerra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 09:52
        W selgrosie kupuję, tak samo jak kwasek cytrynowy (opakowania 1kg)
        • lodomeria Re: soda ocet i inne bzdury 17.11.17, 00:14
          W moim jedynym w gminie Rossmanie nie ma, a do Selgrosa (nawet nie wiem, gdzie jest najbliższy) i tak nie wejdę (swoją drogą: sklep tylko dla osób prowadzących działalność gospodarczą, jakieś specjalne karty trzeba mieć, a i tak się tam po prostu jedzie na zakupy do domu?).
    • bialeem Re: soda ocet i inne bzdury 15.11.17, 23:16
      poprzednia pani sprzątająca używała octu/kwasku. Działało. Obecna używa tego, co jest w domu. Czasem prosi o konkretne specyfiki (zwykle tańsze i łagodniejsze). Z wykształcenia wiem, że większość specyfików to zmodyfikowany x albo y i naturalne też by działało, ale śmierdziałoby inaczej albo się inaczej pieniło. To nie ma większego znaczenia. Ma znaczenie np w proszkach czy vanishach gdzie wykorzystywane są enzymy działające na konkretne rzeczy w konkretnych warunkach. Reszta to jedno i to samo i tylko dostosowujesz ile i jak ci pachnie.
      • morwa23 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 00:36
        A soda i ocet z woda do picia na odkwaszenie organizmu ?
        • ortolann Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 08:57
          Zakwaszenie organizmu to taka sama bujda jak przeciekające jelito. Nie ma czegoś takiego jak zakwaszenie organizmu, bo niby co konkretnie miałoby być zakwaszone? Płyny ustrojowe, komórki, tkanki itp. mają swoje konkretne PH, przekroczenie tych wartości w którąkolwiek stronę powoduje, po prostu zejście. Zapytajcie dowolnego altmedowca co konkretnie jest zakwaszone kiedy jest mowa o zakwaszeniu organizmu. I wróćcie do podręczników do biologii z końcowych klas podstawówki albo gimnazjum czy liceum.
          • capa_negra Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 15:16
            Wytłumacz to mojej kuzynce... po okresie fascynacji ostropestem i różnymi metodami oczyszczania jelit oraz lewoskrętną witaminą C jest na etapie picia sody zalanej gorąca wodą. Wygląda jak suchy wiór. Nie dopytałam czy zakwasza/odkwasza organizm czy to kuracja antyrakowa i zwalcza grzyba. Nie zapytałam bo się boję, że mi nerwy puszczają jak się rozkręci ze swoimi opowieściami.
      • evee1 Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 08:14
        A jak na podtsawie wyksztalcenia oceniasz olejek pomaranczowy, czyli d-limonene? My nie mamy problemu z kamieniem, za to z osadami mydla na kafelkach w lazience i z tluszczem jak to w kuchni juz tak. I preparaty z tymze olejkiem dzialaja swietnie.
    • danaide Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 08:34
      Dodaję sody do żwirku w kuwecie.
    • babcia.stefa Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 11:52
      Nie oszalałam, żeby w XXI wieku używać octu i sody. Może jeszcze popiołu i piasku do szorowania garów?

Natomiast są fantastyczne, upiornie skuteczne preparaty na bazie wymienionych, firmy na "F". Sodowy środek czyszczący do kuchni to jest moje ulubione coś do używania w kuchni. Silny środek usuwający kamień z kolei jest na bazie octu, ale nie capi tak bardzo octem i nie zostawia octowatego zapachu.
      • 1matka-polka Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 12:41
        Popiół jest świetny do mycia szyby od kominka. Lepiej i czyściej to wychodzi niż przy pomocy tych żrących płynów. Nic nie kapie, nie maże się. Nabierasz na wilgotna gąbkę trochę popiołu, przecierasz i szyba czysta.
        • princesswhitewolf Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 12:53
          dobry jest tez na srebro popiol ale lepsza pasta do zebow bo sie nie packa.
    • vivyan Re: soda ocet i inne bzdury 16.11.17, 12:59
      Ale ocet akurat działa na kamień jak złoto ! Mamy tu bardzo twardą wodę, regularnie muszę odkamieniać główkę prysznica i nic nie działa lepiej niż włożenie jej do kubka z octem na pół godziny - godzinę, nie ma śladu po kamieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka