Dodaj do ulubionych

czy i jak pomóc

18.11.17, 10:21
Ostatnio było tu na forum o pomaganiu nie przez instytucje, ale konkretnym osobom ze swojego otoczenia. Ja znam chyba takie osoby, ale nie wiem, czy i jak im pomóc.

Są to panie, która sprzątają w firmie, gdzie pracuję. Wiem, że zarabiają marne grosze, a są w wieku emerytalnym i czasami aż nie mogę patrzeć, jak trudno im np. podnieść worek ze śmieciami. Widziałam też, że kiedy są w pracy przychodzi do nich jakiś facet z jakiejś firmy pożyczkowej.
Jedna z tych pań kiedyś zaskoczyła mnie pytaniem, czy pożyczę jej 50 zł, bo bardzo potrzebuje. Powiedziała, że odda po wypłacie. Nie wiedziałam co robić, pożyczyłam jej te pieniądze i bałam się, że ich już nie zobaczę ale oddała je tak, jak obiecała.

I teraz moje pytanie- czy jest jakiś sposób, żeby na święta dać tym paniom powiedzmy po 100 zł, ale tak, żeby się nie zorientowały, że to ode mnie? Dla mnie to nie jest aż tak dużo, a dla nich może być szansą choćby na spłacenie odsetek od chwilówek. Myślę, że pieniądze przydadzą im się bardziej niż jakieś paczki żywnościowe.

Co sądzicie w ogóle o takim pomyśle?

Obserwuj wątek
    • mapt Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 11:29
      A rozmawiałaś z nimi kiedykolwiek o tym jaką mają sytuację rodzinną w domu? Nie żeby wypytywać ale często panie tak towarzysko opowiadają różne rzeczy co tam u nich.
      Bo np moja sprzątaczka w pracy też się ujęczy i ustęka jaka to zmęczona, ale równocześnie mnie się zwierza i na bieżąco opowiada co ma w domu, a ma męża pijaka ale z dobrą emeryturą, swoją emeryturę też ma przyzwoitą, dzieci już dorosłe dobrze zarabiają i pani sprzątająca ma dylemat czy 100tys które ma odłożone na lokacie zapisać temu dziecku które ma firmę i zarabia bardzo dużo, czy drugiemu które na etacie jako kierownik działu zarabia ciut mniej.

Pani może też żyć z jakimś synem uzależnionym pasożytem i dla niego brać pożyczki, albo odwrotnie - być hazardzistką i drenować kieszenie rodziny.

Choć oczywiście może być tak, że pani jest w niezawinionej biedzie.

Co do tego jak pani dać kasę, to raczej nie kłamać, że "od firmy" bo za rok by liczyła że też premia będzie w firmie,
      może np gdy pani sprząta to położyć w miejscu gdzie ma sprzęt np czekoladę plus kopertę z kasę zapakowane z napisem Od św.mikołaja dla pani xxx i na wszelkie pytania odpowiadać "no napisane że św.mikołaj to pewnie od św. mikołaja".

Albo zwyczajnie poproś by ci w domu coś posprzątały i dużo zapłać.
      • lauren6 Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 11:31
        > Albo zwyczajnie poproś by ci w domu coś posprzątały i dużo zapłać.

To jest najlepsza rada.
        • milva24 Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 12:23
          Dokładnie. Panie nie będą miały poczucia, że to jałmużna.
          • bazia8 Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 14:22
            Zgadzam się, to najlepszy pomysł.
            • princesswhitewolf Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 18:06
              Jestem za. Swietny pomysl
      • mapt Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 14:33
        Pomysł mam jeszcze jeden: wymyślić jakąś loterię, że się tak bawicie dla idei w waszym dziale, albo jakiś kontrahent (np "z firmy męża", żeby nie miały kogo dopytać) wam pulę nagród zostawił do rozdania w zamian za obroty i do wyciągania z pudełka dać paniom tylko wygrane losy smile
      • aurinko Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 20:38
        mapt napisała:

> Albo zwyczajnie poproś by ci w domu coś posprzątały i dużo zapłać.

Świetny pomysł, popieram.
    • koronka2012 Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 17:47
      A ja uważam, że pomysł z bonami jest bardzo dobry - tylko ja bym to ubrała w ogólnofirmową akcję, w sensie że to prezent "od załogi na święta" co pokaże, że doceniacie ich pracę.

Propozycja dorobienia też jest dobrym pomysłem na podreperowanie budżetu.
    • jola-kotka Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 17:51
      Balas sie ze nie zobaczysz pieciu dych teraz chcesz dawac
      • jola-kotka Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 17:58
        A kumam przekonalas sie ze uczciwa o to chodzi? I teraz chcialabys pomoc,tak?
    • taki-sobie-nick Re: czy i jak pomóc 18.11.17, 20:19
      Ja bym dopytała, na co biorą te chwilówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka