Dodaj do ulubionych

Chcemy psa!

20.11.17, 14:18
No wlasnie... I sie nie moge zdecydować na rase sad
Mieszkamy w centrum w bloku wiec pies musi byc maly i niekoniecznie wymagajacy kilometrowych spacerów biegowych. Raczej sympatyczna przylepa smile lubiaca dzieci (syn ma 8 lat).
Kiedys mialam jamnika i teraz też w sumie biorę pod uwagę. Spodobały mi się (wizualnie i z opisu charakteru) szpice pomeranian ale ludzie ostrzegaja ze bardzo szczekliwe. Jack russel super ale nie na nasz tryb zycia w mieście - nie mamy az takiego adhd smile
Odpadaja jorki smile
Help....
Obserwuj wątek
    • izak31 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:20
      A może jakiś nieduży kundelek z jakieś fundacji?
    • izak31 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:22
      www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=738476649691225&id=304551119750449
      • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:28
        Naczytalam sie tu na forum tyle o paniach z fundacji kocich i o kocich adopcjach ze mnie to mocno zniechecilo.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:30
          Pomyśl sobie, jakie zdanie można mieć o matkach po przeczytaniu tego forum smile Serio, są sensowne fundacje - nie ma co się z góry zniechęcać. Skąd jesteś? W Warszawie mogłabym Ci polecić, gdzie się warto udać.
          • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:34
            Szczecin.
            • ardzuna Re: Chcemy psa! 21.11.17, 00:31
              Spróbuj tu goleniow.toz.pl/do-adopcji/psy/ - nie powinno być jakichś przesadnych kłopotów, psy raczej przebywają w domach. Jak nie znajdziesz tam psa, to poproś, żeby ci doradzili. Znam jeszcze jedna babkę sensowną ze Szczecina ale ona ma raczej koty. Mogę podpytać o psy. Schronisko ani w Szczecinie, ani w Swinoujściu ani w Dobrej raczej nie robi ceregieli.

W TOZ będą wiedzieć, który pies potrzebuje więcej a który mniej ruchu - jak ma być spokojny to raczej już dorosły.
              Oczywiście jak chcesz wydać minimum 2 kafle na psa, to możesz kupować, ale szczeniak to raczej zapomnij żeby był od początku nieruchliwy.
            • slonko1335 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 07:38
              jeżeli nie odpuściłaś kompletnie schroniska to zobacz to w Dobrej-naprawdę bardzo się różni od szczecińskiego a jakbyś jednak na wyrwanie ze szczecińskiego syfu jakiejś bidy się zdecydowała to mogę dać Ci namiar na fantastyczna wolontariuszkę, warto też zobaczyć Choszczno.
              Jeżeli jednak uznasz, ze absolutnie musi być rasowiec to może cavalier?
        • zlababa35 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 16:39
          Schronisko wyda pieska z pocałowaniem ręki... Zwłaszcza nasze.
    • zebra51 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:23
      Jamnika. Bierz jamnika!
      Od ubiegłego roku mam kroliczego. Piękny i diabelnie inteligentny. Z renomowanej hodowli.
      I jaki szał na osiedlu smile Bo to zapomniana, choć kiedyś bardzo popularna rasa.
      • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:25
        A gdzie spi? tongue_out
        • zebra51 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:26
          No też. Łóżku z właścicielami. Jak każdy jamnik 🤣😆
          • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:28
            Sprawdzalam tylko czy masz prawdziwego jamnika big_grin
            • zebra51 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:35
              :😀Ja już nawet nie ukrywam, że jestem " crazy dachshund mom". Z chłopakami pies bawi się do upadłego, aportuje, biega jak szalony. Ale najszczesliwszy jest schowany pod moją pachą, kiedy czytam lub oglądam coś w telewizji.
              I się nie kudli!
              I kupy małe robi 😉
              • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:42
                Jamniki są szurniete ale uwielbiam! Nasz umarl na kregoslup jak mial 8 lat
                A jakiego masz? W sensie włosia?
                • morekac Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:37
                  Jamnik odpada, jeśli masz lokal powyżej parteru bez windy. Ze względu na psi kręgosłup właśnie.
                  • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:44
                    Wiem o tym. Ale mamy winde smile
                    • morekac Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:57
                      Wszystkie jamniory, które znałam, były w rodzinach z nastolatkami czy już bez dzieci. Fajne były, ale sprawdź , czy nadają się do rodzin z młodszymi dziećmi.
                      Nieodmiennie polecam kokiet spaniele - główną wadą jest, że trzeba toto czesać i kąpać, bo wiecznie uszlajane. Psy średnie i jakoś strasznie nie muszą kilometrami biegać. Poza tym zajmują jeden fotel albo pół kanapy (czyli tyle, co i jamnik).
      • muchy_w_nosie Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:09
        Też uważam, że jamniki są super, lubie te szorstkowłose.
        Jam mam sznaucera miniaturę i mopsa, pierwszego polecam i to bardzo, mopsica ma pseudonimy: klusia, kupolinka, pitbul, pasibrzuch i szczota - kocham ją bardzo wink
    • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:28
      Ale w bloku macie miniaturowe mieszkanko czy coś większego? Bo pies może być maluszek lub średni. My mieszkamy w bloku i nasze 30 kg futrzaka ma się dobrze smile Może spaniel albo cavalier? Colie? U nas na osiedlu sporo buldożków, sympatyczne stworzenia, ale chorowite.
      • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:29
        50m2
        • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:33
          To colie czy spaniel się zmieści - jak rozumiem, w 3 osoby na tych 50 metrach mieszkacie? Ja z frakcji kundelkowej, ale nie z tego odłamu, co uważa każdego właściciela rasowca za zło wcielone wink
          • zeldaf Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:15
            Collie potrzebuje sporo ruchu.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:15
              Miałam na myśli owczarka szkockiego collie, nie bordera - nieprecyzyjnie się wyraziłam.
              • zeldaf Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:59
                Ja także. Miałam dwa owczarki szkockie. To są inteligentne psy pracujące. Potrzebują dużo ruchu i lubią się uczyć. Często bywają wrazliwcami i nie znoszą podniesionego głosu. Prawda, że rzadko sprawiają kłopoty. To typ zwierzaka, który będzie cierpiał "nienachalnie". Absolutnie nie polecam w tej konkretnej sytuacji, rasa nie spełnia warunków Ophelii.
    • afro.ninja Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:30
      Szpice niekoniecznie do dzieci i bardzo drogie. Zresztą pies ci może futrem nie obrosnąć, nie tak łatwo o ladnego pomeraniana. Papillon- inteligentny, niewielki, kontaktowy, chetny do pracy. Czyli dziecko z nim moze ćwiczyć posłuszeństwo, agility z jamnikiem niekoniecznie. Oczywiście kundelek z jakiegoś tymczasu to tez doskonały pomysl.
    • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:40
      A west highland terier? Ktoras ma?
      Taki jakiego mial Asterix smile
      Pisza ze malo linieje co jakby jest zaletą smile
      • joanna_poz Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:44
        toc to szczeka jak diabli.
        na naszym osiedlu, gdzie pies w co 3-cim domu - te zwycięzaja w tej kategoriismile
        • thea19 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:50
          moja nie szczeka, tylko jak kota widzi to dzwieki wydaje, sucz mojego brata szczeka na wszystko co za plotem, w domu nie szczeka.
      • afro.ninja Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:45
        To jest terrier, czyli nie ma latwego charakteru. Nie linieje, ale psa trzeba trymować, to trudna sztuka. Albo będziesz westa golić i zrobisz z niego pudla.
        • thea19 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:53
          sa psi fryzjerzy od tego. labradory sa gorsze pod wzgledem zachowania i ulozenia. west jest fajnym psem.
          • afro.ninja Re: Chcemy psa! 20.11.17, 16:15
            Fryzjer kosztuje, zwłaszcza trymowanie. To są jednak dodatkowe koszta.
            • thea19 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:04
              a wiesz ile leczenie kosztuje? takie trymowanie to niewielki koszt
              • afro.ninja Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:39
                Leczenie?! Pies może przez lata nie zachorować, a trymowac trzeba regularnie i to kosztuje. Jeszcze znajdź specjaliste od terrierow, nie kazdy psi fryzjer to potrafi.
                • thea19 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:41
                  wiem. ja place 150zl babce od westowych championow a moja bratowa 80zl zwyklej psiej fryzjerce. moja jest zrobiona zgodnie ze wzorcem a tamta wygolona z wyraznym odcieciem plaszcza. hodowcow westow troche w tym kraju jest wiec da sie znalezc. trymowanie powinno byc co 3mce.
                  pies moze lata nie chorowac a moze ciagle chorowac. moja pierwszy rok ciagle cos lapala, wydalam 2k na leczenie, potem wyrosl jej dziwny guz na lapie - wyciecie z diagnostyka 600pln, po drodze babeszjoza a w zeszlym roku polineuropatia, ktorej diagnostyka kosztowala fortune bo do neurologa trafilismy na koncu. wiesz, ze psi rezonans kosztuje duzo wiecej niz dla czlowieka? sucz ma 8,5roku i jeszcze wiele przed nia.
      • edelstein Re: Chcemy psa! 20.11.17, 21:12
        West to terier,potrzebuje mnostwo ruchu,uwielbia kopac,z reszta jamnik tez lubi ruch.
    • czarniejszaalineczka Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:43
      bierz mopsa, to prawie jak pies
      • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:48
        Aha! I spac z zatyczkami! Chrapia jak stary czolg. No way!
        • czarniejszaalineczka Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:57
          jak możesz ?!

https://24.media.tumblr.com/tumblr_ltrxujc5iY1r2j693o1_500.gif

• marina2 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:00
          cocker spaniel
        • verdana Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:11
          A gdzie tam. Mam trzeciego mopsa, dwa pierwsze wcale nie chrapały, ten rzadko i niekłopotliwie. A na chrapanie jestem wyczulona.
        • zebra51 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:30
          Rudy, krótkowłosy. To jamnik króliczy i wciąż słyszę, że " oooo taki słodki szczeniak" mimo, że pies ma prawie dwa lata.
          Pamiętaj, jamnik to nie rasa psa. Jamnik to styl życia!
          • czarniejszaalineczka Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:38
            jamniki to przebrane krokodyle
          • dido_dido Re: Chcemy psa! 22.11.17, 12:06
            Też mam królika ale szorstkiego
            Piękna jest i kochana

Ale ja jamnika dla dziecka nie polecę. Mamy trzeciego, poprzednie dwa dzieci tolerowały i to wszystko na co było je stać. Krzywdy nie zrobiły ale zabawowe nie były. Trzeci to jeszcze szczeniak więc chętnie się bawi i kocha całe stado. Poprzednie dwa wybrały sobie właściciela (dorosłego) i dzieci najlepiej gdyby nie przeszkadzały w spaniu na kanapie
    • magdalenka79k Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:57
      West white urocze ale to terier więc uparte i szczekliwe, Jamnik to chyba dobry wybrów, ja mam sheltie też dla dzieci jak najbardziej i jest nieduży, nie szczeka zbyt dużo przynajmniej mój, szczeka tylko w celach komunikacyjnych: jak dzieci walczą ze sobą, jak telefon dzwoni a ja nie słyszę, jak ktoś przyjdzie do domu, jak jest sam w domu to nie szczeka w ogóle, nie są to psy uparte, bardzo zależy mu żeby człowiek był zadowolony, więc jest bardzo łatwy do układania, lubi biegać ale nie dostaje fioła jak tydzień nie będzie miał możliwości polatać.
      • karola2122 Re: Chcemy psa! 22.11.17, 04:54
        Znam sheltie (pies znajomych), który szczeka jak nienormalny (nie lubię go), a potem przychodzi do mnie z zabawką lub żebym go pogłaskała, to za każdym razem mu tłumaczę, że go nie lubię, nie pogłaszczę i nie będę się bawić, bo nie lubię, kiedy na mnie ktoś szczeka/krzyczy; on całym sobą obiecuje, że już nigdy tego nie zrobi (wydaje wtedy takie śmieszne dźwięki), wtedy głaszczę, bawię się, a jak przychodzę następnym razem, to wszystko zaczyna się od nowa uncertain

Ogólnie jest aktywny, poddaje się tresurze, ładny (trzeba dbać o sierść), i bardzo szczekliwy, i słyszałam, że sheltie po prostu takie są. Nigdy nie wzięłabym sheltie, i innym też nie radzę.
    • kagrami Re: Chcemy psa! 20.11.17, 14:59
      Taki jamnikopodobny jakiś piękny kundel z krótkimi łapkami i uśmiechem na co dzień. Są takie psy smile
      • kagrami Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:01
        https://pl.wikipedia.org/wiki/Welsh_Corgi_Pembroke#/media/File:Pembroke_Welsh_Corgi_600.jpg
    • maadzik3 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:00
      chevalier king charles spaniel smile
      • marina2 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:09
        ooo albo corgi
        znam całkiem bystrego i pogodnego
      • aqua48 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:10
        Miałam 3 jamniki i powiem tak - są to psy niezwykle inteligentne, ale też wymagające od hodowcy silnego charakteru, do dzieci nadają się średnio, bywają jazgotliwe lub po prostu złośliwe - lubią capnąć znienacka jak im się coś nie spodoba, a człowiek/dziecko nie zareaguje momentalnie na powarkiwanie ostrzegawcze. Nie lubią też przesiadywać w domu same i niszczą jak dopadną cokolwiek co pachnie człowiekiem. To psy myśliwskie i potrzebują zajęcia lub towarzystwa.
        Ja proponuję małego pudla. Pudle są przekochane.
        • grey_delphinum Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:17
          Sznaucer miniatura - rewelacyjny pies - mądry i mało wymagajacy. Nie zrzuca sierści, przyjazny dla dzieci, świetnie odnajdzie się w małym.miszkaniu.
          • lady-z-gaga Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:59
            Miałam sznaucera miniaturę i wieczny syf w domu. Praktycznie codziennie trzeba było odkurzać, poza tym pies wymaga czesania - bo nawet po strzyżeniu zostają przecież wąsy i broda. To nie jest mało wymagający pies.
            • afro.ninja Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:43
              Ogólnie pies w domu to syf. Chociaż np. taki mops linieje non stop, linieje nawet tam gdzie go nie ma, albo gdzie tylko przeleciał. A jak pierdzi... mialam psa 16 lat dozyl, bąków w zyciu może z 10 wypuścił, mops puszcza baki 10 razy na dzień. Ale kochana morda i super charakter.
        • edelstein Re: Chcemy psa! 20.11.17, 21:20
          Ja mam mieszanke jamnika z czyms.Ma najgorsze jamnikowe cechy,jazgocze bez sensu,niszczy i bywa zlosliwy.W dodatku slucha tylko jednej osoby i tylko przed jedna zwiewa jak narozrabia,padlo na mnietongue_outjak spieprza po zobaczeniu mnie w drzwiach to wiem,ze znow cos nawywijal.Najglupszy pies jakiego bylo mi w zyciu spotkac,ale to akurat chyba wynik mieszania z niewiadomo z czym.
          Kundel to wielka niewiadoma.Chyba ze juz podrosniety.
    • lea.letizia Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:14
      Coton de tulear, cavalier albo maly kundelek
    • joanna_poz Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:18
      w czerwcu odszedl po 12 latach nasz labrador.
      a w sierpniu zaczelismy robić przymiarki do kolejnego psa.
      co do rasy tez nie moglismy się zdecydowac.
      nie chcielismy już labradora (zeby nie porównywać).
      ani takiego duzego jak labrador.
      ani takiego małego jak mops czy west.
      ani zadnego myśliwskiego.

w koncu przez fundację adoptowaliśmy małą znajdę, która 2 tyg wczesniej trafiła do naszego gminnego przytuliska.
      jest to kundel, ale wyjatkowo urokliwy i ponieważ wszyscy uporczywie na spacerach pytaja nas coż to za unikalna rasa - sami wymyslilismy jej nazwę i nieraz że smiertelnie powazna mina "sprzedajemy" to rozmówcomsmile

daj szansę tez takim bezrasowcom. może Ci jakiś wpadnie w oko.
      • default Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:54
        >>>>unikalna rasa - sami wymyslilismy jej nazwę

smile Kiedys moja znajoma tak zrobila, miala kundla niepodobnego do niczego, rodzaj grubego dlugiego kosmatego walca na krotkich nogach, w nieprawdopodobnie zoltym kolorze, ze spiczastymi czarnymi uszami. Na pytania o rase odpowiadala powaznie : "australian wapiti, prosze pana, jedyny egzemplarz w Polsce" smile
    • anika772 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:30
      Daj szansę jakiejś psiej biedzie ze schroniska. Na pewno Ci doradzą takiego, który będzie się nadawał do bloku i lubił dzieci.
    • dziewczyna_kolegi Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:36
      Jako właściciel polecam chihuahua, mały pies o wielkim charakterze, tylko moja długowłosa niestety mocno sierść gubi, ale charakter ma cudowny. Dobrze wspominam też jamniki (teściowie mieli), no mojej top liście jest jeszcze gryfon brukselski i charcik włoski smile
      • ophelia78 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:51
        Gryfona poguglalam ladna psina smile
        Charcika znajomi maja, sympatyczne zwierze ale nie moja bajka... Zawsze sie balam ze mi zaraz sie zlami na pol wink
    • kafana Re: Chcemy psa! 20.11.17, 15:53
      Ja z dokładnie takimi wymaganiami czekam tylko jak maluch odrobine podrośnie i kupuje Welsh Corgi❤️
    • green_agula Re: Chcemy psa! 20.11.17, 16:24
      polecam odwiedzić schronisko, na pewno znajdziecie tam kanapowca do przytulania, może nawet w typie rasy
      sama mam takiego przytulasa od 3 lat wink więc polecam
    • berdebul Re: Chcemy psa! 20.11.17, 16:31
      Pudel toy. Skreśl wszystkie szpice, terriery, sznaucery i jamniki, są trudne w układaniu, ruchliwe i wymagają od właściciela dużo pracy. Przejrzyj psy do towarzystwa. Może owczarek szetlandzki? Szczekliwy, ale lubiący pracę z człowiekiem, sprawdzają się w dogoterapii, więc przy dziecku powinno być ok.
      • astomi25 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 16:36
        Cavallier albo papillon. Wiem o czym mowie wink
        • bvg.de Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:04
          to juz chyba bardziej cavallier... papillon dzieci niespecjalnie lubi (przynajmniej suczki), tez wiem o czym mowie wink
          • astomi25 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:21
            No wez. Nasz kocha cala nasza trojke wink codziennie spi z ktorys z nich ( na przemian)
            Do tego jest bardzo inteligentny i szybko sie uczy.
            Nasz cavis bardzo kochany,baaardzo lagodny ale tez taki troche " młotek" wink
            Raczej stal w kolejce po urode niz inteligencje wink
            • berdebul Re: Chcemy psa! 20.11.17, 21:33
              Jak możesz. big_grin big_grin Biedny caviś.
            • elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:25
              cavaliery to bardzo obciążona genetycznie rasa, trzeba bardzo uważnie wybrać hodowlę i sprawdzić czy psy mają badania.
              • alpepe Re: Chcemy psa! 22.11.17, 11:40
                eee tam, a która jest nieobciążona? Fakt, kilkoro przodków nie jest imponującą pulą genów.
                • elf1977 Re: Chcemy psa! 22.11.17, 14:11
                  Są mniej i bardziej obciążone rasy, cavaliery są z tych bardziej.
      • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:34
        Owczarki tez maja swoje za uszami wink
        Moze pudelka? Wiem, wzgledy estetyczne i fryzjer, ale nie uczulaja i sa b madre.
    • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:32
      Ja odradzam schronisko. Z wielu wzgledow: nieznana przeszlosc psa, ewentualna choroba zwierzaka, falszowany wiek, szurniete panie, wysrubowane wymagania, a w domu masz dziecko i nie wiadomo, jak taka znajda zareaguje.
      Kocham jamniki. Corgi sa super. Sheltie moze? Ale trzeba kupowac z porzadnej hodowli i sprawdzac rodowod, ktory miot suki, ile ich ma miec w zyciu/roku. Moim zdaniem nie warto oszczedzac.
      • czarniejszaalineczka Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:36
        fałszowany wiek ???
        • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 18:45
          Tak wlasnie. Wiem, ze podaja w przyblizeniu, ale machnac sie o pare lat, to sztuka, prawda?
          • czarniejszaalineczka Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:23
            fałszowanie to by było jakby mieli metryczki i specjalnie daty przerabiali
            trudno u dorosłego zwierzaka stwierdzić wiek
            • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 22:47
              No dobrze mnie sie trafilo wyjatkowo felernie, moze inni beda miec wiecej szczescia. Ja juz szczescia przy wyborze psa nie szukam, zdaje sie na przebadane i porzadne hodowle. Przygod i rachunkow w rozmiarze giga za weta wiecej nie pragne.
            • jatojagodnik Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:12
              Liczniki im oszuści przekręcają!!
              • izak31 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:26
                smile

Mnie też "oszukano"...moja druga sunia miała byc niewielka (nie chcielismy aby przerosła pierwszą, zresztą matka była nieduża). Oczywiscie urosła, waży 11 kg jest smukła, szczupła i ma długie łapy. Miała byc spokojna bo mamusia oaza spokoju...mam pieprzniete ADHD wink . za to pierwsza sunia na kazdym zdjęciu ma minę 'jaka jestem nieszczesliwa i skrzywdzona" a na zywo to niezły zakapior smile
                • czarniejszaalineczka Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:29
                  moja miała mieć 11 gora 15 kg bo miała male cienkie łapy
                  lol
                  ma 32 kg i dalej ma chude cienkie i dlugie łapy
                  • undoo Re: Chcemy psa! 22.11.17, 00:41
                    big_grin Wy sie smiejecie, a ja liczylam, ze zwierze bede miec z 10 lat lekko i sie przejechalam.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:17
        W schroniskach sa też szczeniaki - wiadomo w jakim wieku i praktycznie bez przeszłości.
        • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:30
          Jakiego masz psa?

Ja psa ze schroniska nie chce, zwyczajnie, nie. Czy przez to jestem gorszym czlowiekiem? Mialam zle doswiadczenie ze schroniskami. Podobaja mi sie okreslone rasy, bo pies pracujacy powinien byc po pracujacych rodzicach, prawda?
          • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:52
            A gdzie napisałam, że jesteś gorszym człowiekiem? To Ty wprowadzasz jakieś emocjonalne i rzewne tony do merytorycznej dyskusji: napisałam tylko, że w schronisku są zarówno psy dorosłe jak i szczeniaki, więc jeśli ktoś boi się brać psa z niepewną przeszłością to nie stanowi to żadnego problemu. To jest fakt - jeśli uważasz, że nieprawdziwy to podaj argument merytoryczny, an ie w stylu "och, ach, czy jestem złym człowiekiem" bo to dziecinada.
            Nie interesuje mnie, czy chcesz psa ze schroniska czy nie. Twoja prywatna sprawa. Podjęłam tylko dyskusję z argumentami jakich używasz, żeby innym odradzić psy ze schroniska.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:53
              Aha, a jeśli to dla Ciebie istotne to psa mam sporego i kudłatego smile
              • undoo Re: Chcemy psa! 21.11.17, 01:19
                Juz nie, mialam cie za osobe mila i rzeczowa. Widzisz emocje, gdzie ich nie ma. Trudno, widac na forum ma byc jatka.
    • ada.maris Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:04
      Bezwzględnie cavalier! Idealny do dzieci, cudowny charakter i straszna przylepasmile
    • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:12
      U nas jest do wzięcia trzyletni Atos, nieduży, biały, krótkowlosy kundelek. Przyprowadził go wlaściciel, pan, który przygarnąl go dwa lata wcześniej. _ Niegrzeczny? - A gdzie tam, grzeczny jak dziecko. Ale idę do domu opieki, nie mam co z nim zrobić.
      Pan byl stary, biedny, zmeczony. Atos jak skamienialy. Nie płakal, nie probowal za panem biec, siedzial nieruchomo i za nim patrzył. Ja płakalam i siłą odwiodlam sie od zabrania go od razu ze sobą.
      Jakieś dwa tygodnie temu.
      Teraz już jest na pewno wykastrowany.
      Może czeka, schronisko we Wrocławiu.
      • anika772 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:31
        Nangasad
      • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:04
        Najgorsza moim zdaniem motywacja do wziecia zwierzaka ze schroniska jest zal i emocje, pt 'pomoge biedusiowi.' Nie, trzeba wiedziec, na co sie czlowiek porywa, wiec ckliwe opowiesci o psich biedach robia calkiem sporo szkody.
        Oczywiscie, ze psiaka zal, wlasciciela tez.

Jednak w takich przypadkach zawsze mi przychodzi porownanie do dzieci: czemu sie rozmnazac, skoro tyle biednych dzieci na swiecie czeka na adopcje? Nanga, to nie jest osobiste, ale ja uwazam, ze schroniska powinny jednak zrezygnowac z grania na emocjach i poczuciu winy u ludzie. A juz nagonka na wlascicieli psow rasowych jest malo atrakcyjna, bo dlaczego nie mozna miec takiego psa, jak sie chce?
        • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:18
          Gdzie w jej poście widzisz jakąkolwiek nagonke???
          • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:24
            Alez ja jej nie oskarzam o nagonke, z nagonka sie spotkalam w realu. No przeciez w jej poscie akurat nie ma nic o rasowcach. No nie kaz mi wszystkiego jak krowie na rowie pisac. Pisalam o calosci zjawiska, a mnie chodzi o zdrowy rozsadek i madre podejscie. A przede wszystkim o ograniczenie niekontrolowanego rozrodu psow, na ktorych nie ma chetnych.
          • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:27
            Blagam, zaloz, ze gdy pisze nie jest moim celem komus dowalic, tylko porozmawiac. Naprawde trzeba sie postarac, bym do kogos byla celowo zlosliwa. Pytam, gdy jestem ciekawa, poruszylam temat, ktory jest dla mnie wazny. Moze warto o tym rozmawiac, by polepszyc dole niechcianych zwierzat? Bo wiesz, ile slodkich szczeniaczkow trafia do ludzi, ktorzy sie ich przed wakacjami pozbywaja? A byly kupione, czy wziete, bo zagraly emocje.

Ja uwazam, ze pies powinien kosztowac i to niemalo, nawet w podatku od niego (niech beda zwolnienie ludzie starsi i niepelnosprawni), ale wtedy trudniej jest sie pozbyc zwierzaka, ktorego nabycie bylo kosztowne. I to nie jest cos, co zamierzam ostro promowac czy robic z tego prawo, to tylko przemyslenia.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:55
              To nic personalnego, na forum nie takie cuda się przypisuje rozmowcom, więc załozyłam, że Ty jej nagonkę zarzucasz.
            • lea.letizia Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:33
              Masz absolutna racje, tez uwazam ze zwierzeta bez praw hodowlanych powinny byc kastrowane, to powinien byc taki sam obowiazek jak szczepienie przeciw wsciekliznie.
              Gdyby pies kosztowal, przy zakupie i w formie podatku to nie byloby wielu psich nieszczesc
              • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 23:12
                Naprawdę uważasz, że to kwestia pieniędzy?
                • undoo Re: Chcemy psa! 22.11.17, 00:42
                  Jak przygarnialismy znajdy wyrzucane przed wakacjami, to jakos wsrod nich rasowcow nie bylo. Same kundelki.
                  • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 22.11.17, 11:03
                    To skad te rasowe w schronisku?
        • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:06
          >>>Najgorsza moim zdaniem motywacja do wziecia zwierzaka ze schroniska jest zal i emocje, pt 'pomoge biedusiowi.' Nie, >>>trzeba wiedziec, na co sie czlowiek porywa, wiec ckliwe opowiesci o psich biedach robia calkiem sporo szkody.

A skąd założenie, że przygarniający nie wie, na co sie porywa, a kupujacy wie?
          • elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:31
            Jak się do mnie zgłasza ktoś, kto uznaje, że mój szczeniak to przytulanka do torebki, psa mu nie sprzedaję. Chcę dla moich szczeniąt odpowiedzialnych właścicieli, zawsze, gdy ktoś się targuje o 200 złotych, pytam, czy aby na pewno będzie go stać na utrzymanie psa o białej pięknej szacie, którego trzeba świetnie żywić, kupować mu dobre szampony i odżywki, czesać, strzyc...Z tego wynika, że dobry hodowca nie sprzeda psa byle komu i za byle pieniądze.
            • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:50
              No jeśli wlaściwa opieka dla psa to odpowiedni szampon i odżywka...
              Jesteś pewna, że hodujesz PSY ???
              • elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:55
                Zabawna jesteś. Pisałam o tych aspektach, które wiążą się z wydawaniem określonych pieniędzy. Napisałam też, że nie sprzedaję psów ludziom, dla których są one zabawkami. Ale jak się ktoś chce przyczepić... Z potencjalnymi właścicielami rozmawiam długo, zanim podpiszemy umowę rezerwacji, mówię o tym, co jest ważne dla rozwoju szczeniaka.
                I choć Cię to tak dziwi, właściwa pielęgnacja, w rasach ozdobnych, jest w pakiecie. Nie uważam, żeby pies brudny i skołtuniony był szczęśliwy.
                O mnie się nie martw, o moje psy również, chciałabym, żeby inni podchodzili tak do hodowli jak ja, uniknęlibyśmy wielu tragedii, rozmnażania kalekich i niedobranych psów i psucia ras.
                • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:57
                  wybacz, do dzisiaj nie wiedziałam o istnieniu psow ozdobnych.
                  • elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:41
                    człowiek całe życie się uczy...
              • undoo Re: Chcemy psa! 22.11.17, 00:43
                Wiesz, jakie koltuny u psow z dlugim wlosem sie robia bez odpowiedniej pielegnacji? A pod koltunem skora zaczyna chorowac. Kundelek czy nie - o wlosie psa dbac trzeba.
                • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 22.11.17, 11:05
                  A cóż to za stwór, który bez pomocy człowieka i odpowiednich odżywek nie jest w stanie utrzymać się w czystości?
    • no_i_ja Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:20
      Jako właściciel wielu psów z czystym sumieniem polecam ci wizytę w schronisku i wzięcie psa, który skradnie wam serce. No chyba, że zdecydujesz się na doga. To bardzo pies "do dzieci" i generalnie taka duuża przytulanka - miałam na 47m2
      • capa_negra Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:32
        Oooo .....to prawda też miałam sukczkę doga, 75 kg żywej wagi, której wydawało się, że jest ratlerkiem i najchętniej siedziałaby mi na kolankach. Cudowne psy
      • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 22:49
        Czy chodzilas z wiaderkiem na spacer? wink Jak sprzata sie po dogu? Nie wyglupiam sie, zawsze doga chcialam, ale chodzenie na spacer z reklamowka na kupke mnie przerazalo.
        • capa_negra Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:12
          W mojej okolicy były dzikie sady więc z kupą nie było problemu
        • lea.letizia Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:37
          Mam ten sam problem, mialam kundelka 10 kg i ciezko mi bylo zbierac, bo ja akurat mam wyjatkowo czuly wech. Jak dzieci podrosna to tez przygarniemy jakiegos malucha, zebym nie musiala cierpiec zanadto, ale wymarzony ON czy akita pozostanie na zawsze poza moim zasiegiem z tak przyziemnego powodu smile
    • folivora Re: Chcemy psa! 20.11.17, 19:42
      Przy takich wymaganiach doradzam kundelka wink Teriery odpowiadają wielkością, ale są szalone - muszą się porządnie zmęczyć, inaczej będą skakać po ścianach, no i trudno je ułożyć. Jamniki też mają charakterek i niekoniecznie lubią się z dziećmi.
      Ja wzięłam kundla do domu, wiedziałam o niej dużo, bo była w schronisku pół roku i wolontariusze i opiekuni mogli mi co nieco o jej charakterze opowiedzieć, poza tym byłam na 3 spacerach zapoznawczych i sama mogłam sprawdzić, czy się z psiną dogaduję.
    • default Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:28
      >>>>>>maly i niekoniecznie wymagajacy kilometrowych spacerów biegowych.

Kazdy pies potrzebuje spacerow i wybiegania, a juz mlody to na pewno. Nawet tzw. "kanapowiec". Kilometrowy spacer raz dziennie to jakies absolutne minimum nawet dla kanapowego "pluszaka" smile Ruch to zdrowie.
      • edelstein Re: Chcemy psa! 20.11.17, 21:23
        Moj nie potrzebuje,nie znosi dlugich spacerow😂 czasem tylko ma ochote.
        • default Re: Chcemy psa! 21.11.17, 07:59
          Nie znosi czy nie przyzwyczailas ? Jak sie z psem duzo chodzi od malego, to i kanapowiec bedzie z checia maszerowal kilometrami. Moje mikrokundle (jeden w dodatku krotkolapek) bez problemu wedruja ze mna po 10 - 12 km. Pewnie gdybym je od malego trzymala tylko w domu i na fotelu, to tez by z czasem przestaly miec chec na spacery. Owszem, nie lubia lazic w deszczu lub gdy jest bardzo zimno i wietrznie, ale poza tym - uwielbiaja.
          • edelstein Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:57
            Bzdura.Ja go wrecz wyciagalam na spacery,bo uwielbiam spacerowac.Nie chce i juz
            • default Re: Chcemy psa! 21.11.17, 10:07
              No coz, wyjatki sie zdarzaja :
      • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:20
        Kilometr to jest 15 minut spaceru, tyle co nic! To jest raczej takie króciutkie wyjście na potrzeby fizjologiczne.
    • zofijkamyjka Re: Chcemy psa! 20.11.17, 20:30
      kundla bierz, sa cudowne, mądre, odporne na choroby.
      • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 20.11.17, 21:25
        Popieram.
        Jakis czas temu pani sumińska powiedziala mniej więcej tak: To nie jest wina psow rasowych, że rasowe, ale kto nigdy nie mial kundelka, nie wie, co to znaczy mieć psa.
        • elf1977 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:36
          Dziwne sformułowanie. I jednak oceniające rasowce.
          Miałam i jedne, i drugie, i jak w życiu, panie, wszystko zależy od tego, jaki się trafi egzemplarz.
          Miałam kundelka ze schroniska, który atakował nagle facetów z wąsami (nie dało się go tego oduczyć - jakaś trauma z przeszłości) i miałam rasowca, który całe życie nie nauczył się czystości. Miałam mieszańca, który był cudownym towarzyszem i mam cudną suczkę - bichona, która mogłaby być reklamą swej rasy...Powiem tak, jeśli w życiu masz wiele psów ( a ja mam i miałam) trafisz na milsze i na trudniejsze, niezależnie od tego, czy są rasowe, czy nie.
          • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:56
            Miałam w życiu pare psow. Dwa kupione z rodowodem, trzy przygarnięte. Jeden rodowodowy umarl po banalnym zabiegu w wieku 6 miesięcy. Rasowy przygarniety (cudowny, najmilszy w swiecie wyżel), chorował na okrągło. Dwa przygarniete z przypadku kundle nie chorowały w ogóle. jeden umarł po niepotrzebnej, jak się okazalo,operacji, z powodu błedu lekarza. Miał 13 lat. Drugi ma 9, zero chorób, energia roczniaka. wszystkie miłe, żaden trudny (no moze ta suczka dziewięcioletnia, ale po nieslychanych przejsciach, zresztą ostatnio (!) jakby dojrzała - ale madralą zawsze była i zawsze bardzo się starała byc grzeczną, tylko czasem ją ponosiło).
      • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:05
        To nie jest prawda. Zalezy jaka mieszanka. Na leczenie kundelka tez mozna wydac fortune. I nie kazdy jest cudowny i madry. Bywaja kundelki agresywne, do tego stopnia, ze stanowia zagrozenie dla wlascicieli czy ich dzieci.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:22
          To prawda. Tak samo jest z psami rasowymi. Każdy pies może stanowić zagrożenie. Różnica głównie w wielkości, bo jak zaatakuje wypierdek to pokąsa po kostkach i dasz sobie z nim radę.
          • undoo Re: Chcemy psa! 20.11.17, 23:33
            Alez oczywiscie, kazdy bez wyjatku. Po prostu nie lubie uogolnien.

Dlatego jestem fanka odpowiedzialnych hodowli, gdzie do rozrodu wybiera sie wyselekcjonowane osobniki, a szczeniaki sie pojawiaja, gdy sa na nie chetni, ktorzy sa przeswietlani.
            • nangaparbat3 Re: Chcemy psa! 21.11.17, 08:10
              Nie gniewaj się, ale dobór płciowy wydaje sie skuteczniejszy (w produkcji inteligentnych i zdrowych istot) niż najmądrzejszy hodowca.
              Nasluchalam się w zyciu o suczkach odmawiających rozmnazania się z psami własnej rasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka