Dodaj do ulubionych

Liceum oceny kl. I

22.11.17, 09:49
W wątkach o licealistach czytam, żeby się nie przejmować ocenami w kl. I z przedmiotów, które nie są później rozszerzeniami. Czy te oceny są do czegoś potrzebne? Czy na coś później wpływają? Czy pojawiają się na świadectwie z kl III/maturalnym?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Liceum oceny kl. I 22.11.17, 10:00
      Wplywają wyłacznie na średnią ocen, czyli pasek na świadectwie. Pojawią się na świadectwie ukończenia szkoly. Na maturalnym, które naprawdę ma znaczenie, znajdują sie wylącznie wyniki egzaminów maturalnych.
      przejście z gimnazjum do liceum to najczęściej straszny szok, a dla dziecka wazniejsze od nauki jest zbudowanie pozycji wśrod rówiesników. pracuje od wielu lat w liceum i uwazam, ze wystarczy, jak nierozszerzone przedmioty zaliczą, choćby na 2.
      • aankaa Re: Liceum oceny kl. I 22.11.17, 23:20
        uwazam, ze wystarczy, jak nierozszerzone przedmioty zaliczą, choćby na 2
        ===

między 1-szą a ostatnią klasą liceum może taki gagatek wink zmienić (kilka razy) zdanie co do przyszłości i kłopot ze zdaniem matury gotowy
      • jusytka Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 06:41
        Warto też wiedzieć ze na świadectwie maturalnym pojawią się nie tylko oceny z matury ale tez ze wszystkich przedmiotów jakie uczeń mial w luceum, nawet tych które skończyły się w klasie I i to już jest dla wielu motywacja do nauki.
        • joa66 Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 07:58
          Widziałaś kiedyś świadectwo maturalne? Współczesne?
          • jusytka Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 08:22
            Źle się wyraziłam, mialam na myśli świadectwo ukończenia liceum. Po gimnazjum też się teraz dostaje dwa osibne dokumenty.
            • joa66 Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 08:27
              Nie wiem kto ogląda świadectwo ukonczenia liceum? Może w USA, jak ktoś wspomniał. W UE, w tym PL, wystarczy świadectwo maturalne (przynajmniej ja nie słyszałam o uczelniach, które proszą o swiadectwo ukonczenia szkoły)
              • deedee0 Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 08:52
                Czyli co, dostaje się dwa dokumenty - ukończenia LO i maturalne? I to maturalne jest ważniejsze?
                Czy wymagania - co jest ważne zależy od uczelni ? kraju?
                • joa66 Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 12:31
                  Tak, dwa dokumenty - świadectwo szkolne wydawane przez szkołę, i świadectwo mturalne wydane prze Centralna lub Okręgową (nie pamiętam) Komisje Egzaminacyjnę. Skłamię jeżeli powiem, że sprawdziłam każdą europejska (nie mówiąc o pozaeuropejskich) uczelnię, ale swego czasu sprawdzałam ich całkiem sporo, w paru krajach i zawsze to matura była podstawowym dokumentem. Ktoś wspomniał o USA, że tam się świadectwo szkolne przydaje - nie wiem, akurat tamtymi uczelniami ani ja ani nikt z bliskich się nie interesował.
    • inguszetia_2006 Wpływają na samopoczucie ucznia n/t 22.11.17, 10:18
      .
      • tinywee Re: Wpływają na samopoczucie ucznia n/t 22.11.17, 23:09
        No chyba żeby delikwent powziął chęć trochę dalej się pouczyć, np. w us of a - wtedy i owszem, mogą okazać się ważne.
      • jusytka Re: Wpływają na samopoczucie ucznia n/t 23.11.17, 06:36
        albo rodzica 😁
    • jusytka Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 06:35
      Oceny nie mają znaczenia o ile licealista zdaje do kolejnej klasy. Wyłącznie matura liczy sie przy rekrutacji na studia i tylko ona ma znaczenie. Przedmioty rozszerzone w liceum też nie zawsze idą w parze z tymi maturalnymi. Mój syn wybral mat-fiz bo chce dobrze zdać maturę z matmy, ale dostał w pakiecie rozszerzonym fizykę i informatykę która nie jest mu potrzebna ale innej opcji nie było.
    • loola_kr Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 08:57
      a studia za granicą? Nam na pierwszym spotkaniu wychowawczyni powiedziała, ze jak ktoś myśli o studiowaniu za granica to musi mieć dobre oceny bo tam się liczą oceny a nie matura.
      P.S. Myślałam, ze wszystkie przedmioty i oceny są na świadectwie maturalnym....
      • jusytka Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 09:34
        https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/SwiadectwoMaturalne2.jpg
        • loola_kr Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 09:40
          dziękuję smile
          nie ma już matematyki? czy jest osobny dokument?
          • loola_kr Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 09:41
            aaa to z 2005, to teraz pewnie trochę inny wzór.
            Za rok umrę z nerwów.
            • jusytka Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 09:52
              Matma jest, a ten wzór z Wikipedii - taka aktualna jest big_grin
      • jusytka Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 09:35
        Jeśli faktycznie liczą się oceny, to będą dodatkowo wymagać świadectwa ukończenia liceum.
      • joa66 Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 12:34
        Sorry, ale nauczycielka dziwna. Sama sugestia, że są jakieś "zagraniczne" ogólne wymagania jest już średnio mądra.
        • tinywee Re: Liceum oceny kl. I 23.11.17, 23:39
          Jako ciekawostka, jeśli chodzi o usa, to matura nie ma żadnego znaczenia - oprócz tego, że musi być zdana, bo studia rozpoczyna delikwent posiadający wykształcenie średnie, czyli u nas maturę.

Nie ma znaczenia, bo w momencie, kiedy do niej przystępuje, już jest (jeśli jest ofc) przyjęty - uczelnie podają wyniki marzec/kwiecień. Ba, może być nawet przyjęty na studia (rozpoczynające się we wrześniu roku następnego) w grudniu roku poprzedzającego maturę - tzw. early decision.

Matura nie ma znaczenia, bo trzeba zdać maturę amerykańską - SAT, a sensownie jest to robić raczej w drugiej klasie liceum. Znaczenie za to mogą mieć oceny z całego liceum, plus ewentualnie ostatniej klasy gimnazjum, czyli 4 lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka