Dodaj do ulubionych

Młody chemik - pytanie

29.11.17, 20:43
Ciekawa jestem, co za reakcja chemiczna zaszła w moim domusmile Otóż zaniedbałam swoją srebrna bransoletkę. Robiąc coś w kuchni zostawiłam ja na parapecie i głupia ja, przez długi czas nie odniosłam jej na miejsce ani tym bardziej nie nosiłam. Słońce, kuchenne opary itd... wyglądała tragicznie! Próbowałam różnych domowych sposobów - soda, cytryna, żel antybakteryjny. Trochę pomagały, ale raczej tylko połysk srebro odzyskiwalo, dalej było pożółkłe. Aż tu znalazłam nowy sposób i strzał w 10! Szklana miseczka, folia aluminiowa, gorąca woda i sól. Teraz po kilku minutach mogę powiedzieć, ze wyglada tak co najmniej w 95% jak nowa. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz- jaka to reakcja chemiczna zaszła w misce, gdyż wydzielała zapach... dosyć nieprzyjemny. Coś jak siarka, mówiąc wprost jajo zgniłeuncertain tylko nieco mniej intensywny. Proszę o podpowiedz, zdolne emamy.
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:49
      Zgniłe jaja to siarkowodór - H2S. Co jeszcze mamy? H2O i HCl. Słońce spowodowało hydrolizę. Wodór z wody połączył się z siarką na biżuterii. I stąd ten zapaszek.
      • manon.lescaut4 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:51
        O proszę! Siarkowodór = zgniłe jaja to wiem, a za resztę dziękujesmile
        • mamalgosia Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:54
          tyle, że to nieprawda
      • mamalgosia Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:53
        Skąd HCl niby? smile
        • tanebo2.0 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:56
          Pomyliło mi się z chlorkiem sodu. Pytanie jaką rolę odegrał glin.
        • manon.lescaut4 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:57
          No to szukamy dalej odpowiedzismile Dodam, ze obok tej mojej bransoletki leżały monety... Wyglądała tragicznie- żółta i matowa. Ta folia aluminiowa chyba miała tez udział w tej reakcji?
        • juuuu7 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:58
          Pewnie chodzilo o NaCl..sol kuchenna. Kwasu solnego raczej nikt w domu nie ma.
          • mamalgosia Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:59
            Jak se zwymiotuje, to masmile
    • mamalgosia Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 20:58
      Aktywność metali jest różna.
      Zestawiono je w poniższym szeregu - im wyżej w nim znajduje się metal, tym aktywniejszy

https://m.ocdn.eu/_m/454d8d8886e3b76adb09ac049cf698ee,62,37.jpg

Jak widać: glin (aluminium) jest znacznie aktywniejszy niż srebro.
      W związku z tym wypiera mniej aktywne srebro z jego związków. Srebro może być pokryte różnymi związkami, duży procent stanowi siarczek srebra (który jest czarny). Glin bierze to na siebie. Jednocześnie związki te częściowo reagują z wodą (ułatwia to roztwór soli kuchennej, który jako silny elektrolit pomaga w przemieszczaniu się jonów), wydzialając między innymi siarkowodór.
      • manon.lescaut4 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:07
        Wow! Dzięki. Podziwiam ludzi z konkretna ścisla wiedza w określonych dziedzinach! Ja za młodu wybrałam (niestety) humanistykę i czuje się czasem jak głupeksmile
        • ga-ti Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:13
          Też podziwiam i pytam się, czemu tacy ludzie z taką konkretną wiedzą praktyczną nie uczą w szkołach? Czemu dzieciaki nie wynoszą takiej wiedzy, nie potrafią wytłumaczyć procesów tak 'zwyczajnych', 'bliskich', 'codziennych'? Sama nie potrafię, tłumaczę się kiepskimi nauczycielami w lo, ale to trochę słabo, miałam wiele lat na pogłębienie swojej nie-wiedzy.
          No to tak obok.
          Podziwiam!
          • manon.lescaut4 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:33
            Prawda? Ogólnie do dziś szybko się uczę i fajnie, bo nawet z takiego życiowego pytania na forum wyniosłam jakaś tam mała wiedzę i podoba mi się to. Naprawdę szkoda, ze ta wiedza nie jest wyniesiona ze szkoły.
          • mamalgosia Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:59
            Ależ uczą smile
      • tanebo2.0 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:09
        Czyli zrobiła prostą baterię. To samo mogłaby osiągnąć zanurzając w roztworze elektrodę i bransoletkę i podłączając do kontaktu. Potem tylko zmienić lorki...
        • manon.lescaut4 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:11
          smile
          • tanebo2.0 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:13
            Rób tak dalej a może w końcu wymyślisz zimną fuzję...
        • mamalgosia Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 21:57
          Koniecznie trzymając tę elektrodę gołymi rękoma.

Ciekawe, kto potem wymieni LORKI wink
          • tanebo2.0 Re: Młody chemik - pytanie 29.11.17, 22:00
            Korki oczywiście. Choć trzymając elektrodę gołymi łapkami inne wymiany będą konieczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka