Dodaj do ulubionych

"Czarownica" C. Lackberg

30.12.17, 20:00
Czytalyscie już? Strawna jest czy szkoda czasu?
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 20:10
      przereklamowana, jedna z gorszych lackberg
      • grey_delphinum Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 20:21
        Oj, a zostawiłam sobie na Nowy Rok do czytania ☹
        • 18lipcowa3 Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 20:26
          przeczytac mozna, fajna ale słabsza niż poprzednie
    • ida_marcowa1 Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 20:35
      słabo. wątek równoległy dla mnie wciśnięty na siłę...no i co to za kryminał, jeśli w połowie wiadomo kto zabił smile
      • grey_delphinum Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 20:51
        Akurat wiedza, kto zabił, mi nie przeszkadza - o wiele bardziej kręcą mnie motywy zabójcy i okoliczności wydarzenia.
        Ale jak twierdzicie , ze Lackberg słaba, to przeczytam biografię W. Rutkiewicz.
    • araceli Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 20:49
      Jeżeli lubisz jej styl to będzie ok, choć nie powala.
    • konwalka Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 21:23
      No Nesbo to to nie jest... Ale polecam -wielbicielkom mroczności i niskiego stopnia oświetlenia, islandzki kryminał zimny wiatr arnaldura indridasona. Co prawda moralizatorskiosc prouchodzccza (?) jest koszmarnie namolna, ale klimacik jest.
      • grey_delphinum Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 21:29
        Tak OT ostatnio oglądałam islandzki serial " W pułapce" tam to dopiero była zima 😉
        • konwalka Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 21:41
          Tam chyba tylko zima :-0
          • capa_negra Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 21:47
            taki zły to on nie był, dawno go oglądałam - miła odmiana po tych amerykańckich wink
            • konwalka Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 21:51
              Ale któren?
      • iguana669 Re: "Czarownica" C. Lackberg 08.07.19, 01:44
        Nesbo jest slabe, ten Harry Hole jakiś nie tego, sam, nieszczęśliwy, bo sam nic z tym nie zrobi. A książki nie powalają. Są po prostu nudne. Przestałam je czytać. No nesbo to to nie jest...bo książki Lackberg są bardziej ludzkie. Choć przynajmniej u Nesbo są jacyś mordercy, a nieszczęśliwi ludzie, co niechcąco zabili i uzalajmy się nad nimi, bo są psychicznie chorzy-.-
    • berdebul Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 22:20
      Strawna, ale umiralniający wątek o uchodźcach koszmarny.
    • pani_libusza Re: "Czarownica" C. Lackberg 30.12.17, 22:22
      Bardzo fajna książka, jak lubisz autorkę to powinna cię się spodobać. Wciągające czytadło na jeden długi zimowy wieczór.
      • grey_delphinum Re: "Czarownica" C. Lackberg 01.01.18, 13:14
        Przeczytałam...
        Nic mi się tam nie klei, wszystko zmieszane w jednym kotle (uchodźcy, geje, lesbijki, przemoc w rodzinie, masowe morderstwo dokonane przez młodocianych - w dodatku z mobbingiem w sieci w tle...), a przede wszystkim nie rozumiem powiązań wątku z XVII wieku ze współczesnymi wydarzeniami (np. kto jest "czarownicą" w XXI wieku? Helen? Marie? Nie ma takiej osoby?).
        Sama nie wiem, czy ta moja pomroczność to efekt wypitych w trakcie lektury kilku kieliszków wina wink, czy po prostu fabuła jest taka niespójna.
        • niennte Re: "Czarownica" C. Lackberg 01.01.18, 13:28
          Wszyscy uwikłani w tę historię (mordujący i zamordowani) są spokrewnieni z tą nieszczęsną "czarownicą".
          • grey_delphinum Re: "Czarownica" C. Lackberg 01.01.18, 13:43
            Tak? A kto (i jak) dokładnie?
            Ten wniosek natrętnie sam się nasuwa, ale nie umiem wskazać konkretnych powiązań.
            • niennte Re: "Czarownica" C. Lackberg 01.01.18, 14:23
              Str. 588: "Klątwa czarownicy".
              • grey_delphinum Re: "Czarownica" C. Lackberg 01.01.18, 15:18
                A to najwyraźniej już mnie wino pokonało, bo nie pamiętałam tego ostatniego fragmentu 😉
                Dzięki!
                Swoją drogą to taka oczywista oczywistość- już chyba bym wolała zostać z tymi moim dylematem 😉
    • mrs_jedi Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 14:02
      No przeczytane, ale z trudem. Subiektywnie najgorsza z serii o Fjallbacke.
      A szkoda, bo lubię klimat szwedzkiej prowincji.
      • niennte Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 14:16
        No bo ile w końcu (przekonujących) zbrodni można zmieścić w małym szwedzkim miasteczku?
        • mrs_jedi Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 14:31
          Jak autorka odzyska dawną wenę, to jeszcze niejedna (przekonująca) zbrodnia się w Fjallbacke i okolicy zostanie popełniona smile
    • asmarabis Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 18:11
      Wlasnie czytam
      Wątku o uchodźcach mega ....oto lackberg stworzyła nowy gatunek literacki tzn. kryminał w którym czesc rozdziałów koncentruje się wyłącznie na tym żeby już od momentu przedstawienia bohaterów przekonać czytelnika że są niewinni i ośmieszyć innych bohaterów książki który Smia pomyśleć że są oni winni nawet jeśli znajdzie się u nich w domu wykrwawione Majteczki ofiary.....
      Szczeka i ręce mi opadły
      • mrs_jedi Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 19:50
        O tak. Wątek uchodźców jest przedstawiony ze szwedzką poprawnością.
        Szwedzi, którzy nie zachwycają się przybyciem do ich kraju uchodźców są wg autorki uprzedzonymi bez powodu do uchodźców burokami, których porównać można do prymitywnych XVII wiecznych wieśniaków walczących z czarownicami.
        Natomiast uchodźcy to, zgodnie z wersją przedstawioną w książce , światli obywatele świata, spokojni i szanujący swoje żony ludzie, marzący o pracy w nowym kraju,ofiarni, nieustający w próbach zintegrowania się ze szwedzkim społeczeństwem i gotowi w tym celu narażać życie.
        Poprawne jak z ulotki propagandowej.
    • edelstein Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 19:55
      Czytalam,chyba wena sie skonczyla, gniot.Wymeczylam do konca i nie polecam.
    • zlababa35 Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 19:56
      Cała saga pani Camilla, którą zmęczyłam kiedyś, żeby jednak mieć obraz całości, to jedna wielka chała big_grin.
    • kafana Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 22:43
      Jestem w 1/3. Jest spoko- nie odbiega jakoś od innych części. Ja tam Camille uwielbiam. Wiem, ze nie jest to literatura najwyższych lotów, ale kręcą mnie te rodzinno zagmatwane historie plus ciepły klimat reszty stałych bohaterow.
    • kropkaa Re: "Czarownica" C. Lackberg 24.01.18, 23:09
      Najsłabsza z serii, wg mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka