Dodaj do ulubionych

Denerwujące reklamy leków

10.01.18, 09:48
Reklamy leków tez Was tak wkurzaja? Dzis z rana lipomal na gorączkę dla dzieci, mądra mama tlumaczy tacie, ze gorączka to gorączka i trzeba reagowac od razu, przedwczoraj na tvp1 bite 15 minut po Teleexpressie blok tylko z lekami, zachorowac można 😀 i mam 2 apteki w 1000 osobowej polskiej wsi
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:14
      > i mam 2 apteki w 1000 osobowej polskiej wsi

I bardzo dobrze. Zaraz wejdzie zakaz handlu w niedzielę, to będziesz się cieszyła, że masz gdzie po chleb wyskoczyć (oczywiście chleb z dodatkiem witamin z grupy B, klasyfikowany jako suplement diety wink).
    • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:15
      leków jak leków. mnie wkurzają reklamy suplementów.
      • ichi51e Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 08:19
        Hepaslimil - niby na watrobe ale te “efekty uboczne”
    • memphis90 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:27
      "to zarazenie, co powoduje zabawy stracenie" - KTO TO WYPUSCIL??? Rym tak kiepski, że aż skrzypi....
      • katja.katja Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 19:48
        To reklama środka na rzeżączkę?
        • 21mada Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 21:42
          😂
    • butch_cassidy Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:38
      Tak, są beznadziejne. Beznadziejna jest skala zjawiska i beznadziejne jest to, że jednak są osoby - i chyba niemało skoro to się opłaca - które to kupują, dosłownie i w przenośni.
      • butch_cassidy Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:41
        Jednak rozwinę:
        One są zwyczajnie szkodliwe. Wmawiają np. ludziom, aby zbijać gorączkę, jak tylko się pojawi, albo chorym iść na imprezę, tylko zaklajstrować się jakąś paciają, żeby nie prychać czy kataru nie odczuć. Te wszystkie gówna pozornie usuwają objawy, a nie leczą. A ludzie mało, że wywalają na to kasę, to sobie szkodzą, bo przecież kłamstwo powtórzone x razy staje się prawdą... Bardzo nietyczne. tylko kogo to dziś obchodzi?
        • butch_cassidy Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:49
          Jeszcze: Rozwaliła mnie ostanio reklama Ketonalu - wreszcie bez recepty, łał, można tłumić ból do woli zamiast u lekarza poszukać przyczyny... sad A jak przy okazji ktoś się podtruje to luz - ważne, żeby więcej sprzedać, a recepta to w końcu jakieś ograniczenie...
          Z innymi lekami też tak było, chociaż już sobie nazw nie przypomnę, bo to dawniej. Jedno to coś dla dzieci na kaszel, z tych mocniejszych.
          OK, brak recepty to pewne ułatwienie, ale wtedy odpowiedzialność spoczywa na pacjencie, czyli przeciętnym Kowalskim, a jak roztropny on bywa, to już nie będę rozwijać...
          • memphis90 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 13:53
            Akurat przyczynę możesz znać i nadal potrzebować ketonalu. A zatruć się możesz znacznie łatwiej paracetamolem bez recepty...
            • butch_cassidy Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 17:21
              Możesz znać, a możesz nie znać. Właśnie o to chodzi.
              Mówisz, że łatwiej? Może i tak. Co nie zmienia faktu, że to nie jest lek w rodzaju wit. C.
              • 1unia4 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 19:54
                Ale wg kryteriów na tym forum -mamy wolnośc i samodecydowanie .Przecież każdy wie co powinien i co może .Co jest dla niego dobre -a co złe.Po co sie ograniczać.Chyba nie od dzis wiadomo ,że reklamy przekazuja tylko "jedna strone medalu"
                • butch_cassidy Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 20:47
                  1unia4 napisał(a):

> Ale wg kryteriów na tym forum -mamy wolnośc i samodecydowanie .
                  Ja akurat z tych, co opowiadają się konsekwentnie za pewną ingerencją państwa w niektóre kwestie wink

Co do zakłamanego przekazu w reklamach. Tak jest to oczywistość. Tylko dlaczego ludzie się na to nabierają, skoro wszyscy niby wiedzą, że to kit dla idiotów?
                  • 1unia4 Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 07:06
                    To nie kit dla idiotów(przynajmniej nie zawsze)-to po prostu ta "jasna strona"działania leków.
                    Oczywiscie nie mam jakichkolwiek uwag bezposrednio do Ciebie.Po prostu jak czytam na forum ,że bez przerwy nam się cos nakazuje/,zabrania /daje choć nie chcemy ----to akurat tutaj wolność ,równość.
                    Więc wszyscy powinni być zadowoleni(Ostatecznie reklama to forma informowania społeczeństwa co jest dostepne na rynku)Każdy może sobie kupic co chce -a jak to sie skończy później to zupełnie inna sprawa
                    • yuka12 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.19, 21:49
                      Ale nie każdy zdaje sibie sprawę, że pan doktor z reklamy jest dobrze opłaconym figurantem. Znam osobę, która dopiero od niedawna przestała kupować reklamowane preparaty dla dzieci, bo okazało się, że są lepsze i tańsze choć nie tak znane. A tak wydawała sporo gotówki, żeby wnuczkom pomóc.
                      Ta sama osoba ulega też regularnie modom na określone zdrowe składniki. Była aronia, imbir, a teraz jest pigwa i czysek.
                      Nie każdy potrafi odsiewać ziarno od plew i podchodzić do różnych rewelacji z dystansem.
                      • katja.katja Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.19, 22:01
                        Różnie bywa z tymi figurantami, w jednej z reklam pasty do zębów występuje akurat autentyczna dentystka z Krakowa.
                        • bywalec.hoteli Re: Denerwujące reklamy leków 14.01.19, 17:17
                          katja.katja napisała:

> Różnie bywa z tymi figurantami, w jednej z reklam pasty do zębów występuje akur
                          > at autentyczna dentystka z Krakowa.
                          >
                          Słyszałem, że lekarze nie mogą występować w reklamach, jeśli występują w nich lekarze, to Ci, którzy nie pracują w zawodzie. Np. proszku do prania jest lekarz, który pracuje jako ktoś inny.
            • ichi51e Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 08:21
              Dokladnie. Po za tym pamietajmy ze przez wieki opium bylo w kazdym domu.
              • 1matka-polka Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 12:01
                W formie laudanum.
          • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 20:01
            Pneumolan chyba.
            Mnie rozwala, że Neosine jest bez recepty.
            • memphis90 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:42
              A po co recepta na lek, ktorego działanie jest... ekhm... znikome?
            • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:40
              A po co na to recepta?...
              • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:53
                Czytałaś ulotkę?
                • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:58
                  Nawet wiecej.
                  A co Cie w tej ulotce tak przestraszylo?
                  • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 08:11
                    Dobrze. Powiem krótko. Po Neosine mojemu dziecku tak wyszła morfologia, że myślałam, że zejdę na zawał. Wyniki jak przy białaczce.
                    Pierwsze pytanie pediatry, kiedy spanikowana dzwoniłam po odebraniu wyników brzmialo: a nie podawała Pani Neosine albo groprinosinu?
                    Tak, że przestudiuj ulotkę raz jeszcze, bo to nie jest lek obojętny dla zdrowia.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 08:56
                      Eeeech
                      A wiesz co sie dzieje po zwykłej Pyralginie, ktora za naszego dziecinstwa podawano wszystkim chyba dzieciakom?...
                      ZADEN lek nie jest obojetny dla zdrowia. A Neosine to akurat jest male miki.
                      • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 09:02
                        Pyralginy nigdy nie mogłam brać. Podobnie jak aspiryny. Zawsze po miałam takie podrażnienia żołądka i reszty, że umieram. Zresztą tych leków nie wolno podawać dzieciom. I ciekawe, że przed aspiryna wszyscy przestrzegają, a o takiej neosinie nikt głośno nie mówi.
                        • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 09:04
                          Dla mnie podanie lekow antywirusowych jest równie ryzykowne co podawanie na wszelki wypadek antybiotykow.
                          Te ostatnie też mogłyby być bez recepty, bo wolność i swoboda...
                          • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 09:29
                            Jest ZASADNICZA roznica. Ale juz mniejsza z tym.
                            Ja nie wiem czemu Cie bulwersuje Neosine bez recepty, a nie bulwersuje Cie Heviran bez recepty?... Albo ze kogokolwiek to dziwi Ketonal w tabletkach bez recepty, a Ketonal w żelu na recepte? big_grin
                            • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 12:32
                              Heviran też jest już bez?! OJP świat się kończy!!!
                              • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 15:42
                                Jest. Najslabsza dawka, ale jest.
                            • esperantza Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 21:32
                              A co w tym dziwnego? Reakcje fototoksyczne jednak zdecydowanie częściej wystąpią po formie topikalnej.
                        • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 09:27
                          Pani. Dzieciom to nie wolno podawac TERAZ. Za naszego dziecinstwa normalnie dzieciom podawano, no moze polopiryne rzadziej, ale pyralgine bez oporow. A o neosine nikt glosno nie mowi, bo to jest wlasnie male miki.
                          • kaka-llina Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 12:31
                            no ja pamiętam odwrotnie "polopirynkę" chyba od niemowlectwa nawet jak teraz paracetamol w syropku.
        • 1matka-polka Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:53
          100/10 gdzie jest komisja etyki, jesli chodzi o takie sprawy???
          • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 20:02
            W kieszeni koncernów farmaceutycznych?
    • same-old_mona Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:44
      Nie tylko leków. . We włoskiej TV leci idiotyzmów reklama Seata jakiegoś nowego. .
      Zaczyna się kolorowymi prezerwatywami, głos w the mowi "tata mówi kondomy, mama mówi hormony " I dalej w ten deseń co kto mówi, a on mądrzejszy, woli Seata...
      • same-old_mona Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:46
        Idiotyczna *
        W tle*
        • pade Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 18:21
          W polskiej tv też leci, a może inaczej, na vod.
    • 1matka-polka Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 10:52
      Tak, wkurzaja mnie te wszystkie klamstwa z reklam lekow. I ludzie, ktorzy lykaja je, jak mlode pelikany. Ostatnio w aptece, rodzina grubasow z grubym 4 latkiem:
      Ojciec na koniec mowi: "I jeszcze dla synka zelki z witaminami, bo ostatnio wiecej sie przeziebia."
      OMGOMGOMG
      • butch_cassidy Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 11:10
        1matka-polka napisała:

> Ojciec na koniec mowi: "I jeszcze dla synka zelki z witaminami, bo ostatnio wie
        > cej sie przeziebia."
        > OMGOMGOMG
        >
        Masakra! sad
    • redheadfreaq Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 13:07
      Mnie do szału doprowadzają reklamy suplementów dla dzieci - najpierw nafutruj dzieciaka żelkami z witaminami, potem podaj cukierek do ssania z magnezem, a następnie popraw syropkiem na apetyt, bo coś obiadu dziecko nie chce jeść. Aha! I koniecznie pyszny preparat na zbytnią ochotę na słodycze, co wzięła się z kosmosu. Po prostu przepis na lekomania od pieluch... To powinno być karalne.
      • same-old_mona Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 13:15
        Jeszcze lizaczek na bolące gardło wink
        • straggly Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 13:44
          I syropik w żelu z tubki, bo dziubdzius moze zwykłego nie lubićsad
          jako farmaceutka niestety mam doczynienia potem z tymi pacjentami co sie naoglądali i z tymi rodzicami dziubdziusow co by chcieli tylko smaczne tabletki i syropki dla synka
          -a ile synek ma lat, pytam standardowo (w celu dobrania odpowiedniej substancji leczniczej, dawki)?
          - a juz w tym roku to 30 skończył ...
          słyszę nierzadkosmile
          • butch_cassidy Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 17:21
            big_grin
          • romans_petitem Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 20:54
            Ja dla siebie proszę o dobre w smaku syropy smile
            • mamolka1 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:57
              Bo jesteś już duża i wiesz, że to lekarstwo 😉
              Ja znowu dla młodych zawsze starałam się kupować niedobre/niesmakowe. Raz, że jedno ma alergię na coś z dodatków, córa uczulenie na paracetamol,- dwa to lekarstwo i ma leczyć a nie smakować.
              Czasem musiałam się zdrowo nachodzić, żeby kupić np. wapno czy coś przeciwgorączkowego w syropie bez dodatków smakowych..
          • martaesz Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 19:57
            Czy naprawdę?😵
      • domowapani Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 20:05
        Jest preparat dla dzieci, zmniejszający apetyt na słodycze?! Niepietol!!! 😳
        • redheadfreaq Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 20:43
          Chciałabym zmyślać:
          aptekajakmarzenie.pl/images/aptekajakmarzenie_limitki.jpg

(Na komórce nie otwiera mi się edytor zaawansowany -_-)
          • zabka141 Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 22:39
            Te Limitki to cos dla mnie smile
            • pelissa81 Re: Denerwujące reklamy leków 15.01.19, 08:05
              Składniki

ksylitol (substancja wypełniająca), fosforany wapnia (substancja wypełniająca), wyciąg z liści Gymnema sylvestre, ekstrakt z owocu opuncji figowej, proszek z owoców dzikiej róży, kwas cytrynowy (kwas), aromaty (jagodowy, ananasowy), sole magnezowe kwasów tłuszczowych (substancja glazurująca), dwutlenek krzemu (substancja przeciwzbrylająca), sól sodowa karboksymetylocelulozy (substancja rozsadzająca), aspartam (substancja słodząca), sukraloza (substancja słodząca), acesulfam K (substancja słodząca), sacharyny (substancja słodząca).
              • pelissa81 Re: Denerwujące reklamy leków 15.01.19, 08:05
                samo zdrowie :o
        • memphis90 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:44
          No apetizer wg reklamy też ma wybiórczo zwiększać apetyt na brokuły, a hamować na słodycze... I jeszcze te syropki są pieruńsko słodkie, więc moze rzeczywiście dzieciak się zamuli tym cukrem i odechce mu się czekolady?
          • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:45
            Zeby one byly na normalnym, uczciwym cukrze, to by bylo niezle. A one sa na malitolach, sorbitolach itd. Moze to ma mniej kalorii, ale wcale nie wygląda na zdrowsze.
    • heca7 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 13:55
      Nienawidzę reklamy supreminu. Dzieciak wstaje rano z kaszlem i jęczy matce, że dziś są jej urodziny i miało być tak suuuper! a mamusia robi dzióbek i mówi- będzie super! Po czym podaje dzieciakowi syropek a dzieciak dmucha na tort , który zaraz zeżrą goście. I będzie można podać supermin następnym zarażonym tongue_out
      • 1matka-polka Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 14:35
        Hahaha
      • danaide Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:26
        Supremin ma aspartam.
        • memphis90 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:45
          Większość antybiotyków też ma aspartam uncertain Ostatnio szukałam preparatu bez (fenyloketonuria) i znalazłam dosłownie 3 zawiesiny dla dzieci bez aspartamu...
    • rozwiane_marzenie Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 15:19
      Też to właśnie wczoraj zauważyłam. Reklamy leków jedna po drugiej w ilości 8 na raz. O ile te 3 jestem jeszcze w stanie znieść, to przy 4 już mnie zatrzęsło.
    • leyre1 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 17:28
      Ale te reklamy sa dla specyficznego odbiorcy czyli lekomana i hipochondryka
      • biala_ladecka Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 17:35
        Jakem hipochondryczka, reklamowanych syfów nie ruszam - boję się sobie i dziecku zaszkodzić wink
    • adriana.la.cerva Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 18:04
      Ja zawszs mialam szczescie, ze co odpalalam radio to leciala jakas reklama specyfiku na uplawy i swiad pochwy, takze tego ...
      • mamolka1 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 18:18
        Ostatnio wszędzie atakuje mnie reklama czegoś tam na suchość pochwy..
        Kiedyś trafiłam i przyznam szczerze aż obejrzałam cały blok gdzie było o hemoroidach, sraczce, zatwardzeniu, problemach z prostatą i tej pochwie... Przed serialem "medycznym" to było
        • adriana.la.cerva Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 18:23
          Najpierw preparaty na swiad pochwy, a potem na problemy z erekcja. No nie dziwota ...
      • anonim1178 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:49
        Do kolegi kiedyś zadzwonili na wyciągu na nartach z rodziną w najmniej odpowiednim momencie, żeby mu wciskać leki na poprawę witalności także tego. Koleżanka (żona) chciała się wtrącić że co jak co, ale witalności mu nie brakuje.
    • czarny_dol Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 18:37
      No dokładnie. Mnie najbardziej chyba wkurzają reklamy leków/suplementów, które zachęcają do ignorowania sygnałów Twojego organizmu, że coś robisz źle. Nażarłaś się do tego stopnia, że zaraz eksplodujesz? Nie przejmuj się - wystarczy brać odpowiednie tabletki. Nawpychałeś się tłustego aż wątroba boli? Nic nie szkodzi - proszę tableteczkę. A potem olaboga ludzie grubi.
      • heca7 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:46
        Och najlepsza jest ta gdzie w tle mamusia mówi- mój syn jest łakomczuchem. Więc mamusia ma zawsze coś na trawienie żeby syn tą górę żarcia przetrawił tongue_out
        • nangaparbat3 Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 08:30
          To ta gdzie mamusia uważa, że tak znakomicie gotuje?
      • katja.katja Re: Denerwujące reklamy leków 29.12.18, 10:54
        Albo pchanie w dzieci syropków na apetyt, to dopiero patologia. Zamiast (jeżeli jest faktycznie problem) zacząć lepiej gotować lub pójść do lekarza by sprawdził czy to nie choroba.
        • pelissa81 Re: Denerwujące reklamy leków 15.01.19, 08:08
          i pchanie ich w osoby starsze - analogicznie. Żeby dziadek zjadł obiadek.
    • danaide Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:30
      A i tak najpodlejsze były reklamy szczepionek na pneumokoki, pokazywali puste łóżeczko dziecka. Wredna reklama, żerująca na ludzkim lęku o dziecko. Wydawało mi się, że była kiedyś ustawa o nieuczciwej konkurencji, ale chyba ukatrupiona przez lobbystów.

Są kraje, gdzie nie ma reklam leków w tv. O ile dobrze kojarzę, Francja.
      • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:50
        Ustawa o nieuczciwej konkurencji tu sie nie stosuje. Sa przepisy określające ze reklama leku ma byc etyczna i rzetelna itd.
        ALE
        trzy czwarte tego co jest w reklamach to NIE leki. To sa suplementy, wyroby medyczne, srodki spozywcze specjalnego przeznaczenia itp. I tu sie stosuja inne przepisy. Takze tego.
      • katja.katja Re: Denerwujące reklamy leków 29.12.18, 10:57
        Jeżeli te szczepionki są skuteczne, a choroba tak groźna to co nieuczciwego w tej reklamie? Jak dziecko umrze na pneumokoki to faktycznie rodzicom zostaje puste łóżeczko, prawda?
    • anonim1178 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 21:44
      Albo reklama samochodu, gdzie facet coś tam gada, a kobieta ma rolę " a dla mnie najważniejszy jest żeby był ładny". I to mnie ruszyło. Czemu wypowiada to akurat kobieta ?!
      • nangaparbat3 Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 08:31
        A to dowcipne big_grin
    • taki-sobie-nick Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:22
      Najlepsze są te "z laboratoriów", gdzie na tle różnych fajnych urządzeń pokazuje się odstrzelona baba z elegancką fryzurą i tłumaczy Kowalskiemu, że np. luteina luteinie nierówna, po czym na "laboratoryjnym" rzutniku pokazuje się taki wykres, żeby go zrozumiał każdy tępak.
      • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:51
        Nieeee, najlepsze sa te co to jeden syropek glupi leci do zoladka, a drugi madry prosciutko do oskrzeli big_grin
    • aj.riszka Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 22:27
      Tak, denerwujace sa. W sumie to wszystkie. Jedyna reklama, ktora bylam w stanie zniesc to reklama kremu Nivea, dzieki "Mamy czas" Ewy Jach.
    • claudel6 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.18, 23:40
      Polacy to naród lekomanów. Z badań wynika, że niezmiennie jesteśmy w czołówce zażywania specyfików OTC (czyli tych pseudoleków bez recepty) w Europie. W związku z tym, ktoś, kto w porę się zorientował, jaka to żyła złota, zrobił na tym fortunę. 90% reklam tych specyfików to jedna firma - Aflofarm. Aflofarm jest obrzydliwie bogaty (patrz zdanie pierwsze i drugie), więc ma gigantyczne budżety na reklamę. To dlatego w radiu/TV lecą 3-4 reklamy pod rząd "leków". Bo nikt nie ma tyle pieniędzy do wydania co Aflofarm i kilku innych graczy w tej branży. W tym wypadku reklama napędza sprzedaz, bo jest bardzo duży target, ktory po usłyszeniu reklamy jakiegoś specyfiku, natychmiast u siebie diagnozuje te objawy i pędzi do apteki - a tu, co za luksus - może dostać "lek" bez recepty, nie trzeba żadnego lekarza. W ten sposób Aflofarmowi sprzedaż rośnie i rośnie budżet na badania i reklamę, więc wymyśla coraz to nowe specyfiki-placeba i zalewa media coraz większą ilością reklam. i tak to się kręci. Genialne, nie?

Nie ma już chyba części ciała i przypadłości, na którą branża by nie wymyśliła "leku". Ale najpiekniejsze są nazwy. przejdą do historii słowotwórstwa.
      • katja.katja Re: Denerwujące reklamy leków 29.12.18, 10:53
        Średnia długość życia nie jest specjalnie niższa od innych krajów europejskich, więc może mimo wszystko te specyfiki może i nie pomagają, ale i nie szkodzą?
    • misoune Re: Denerwujące reklamy leków 11.01.18, 01:09
      Tak, szczególnie te na zaparcia, menopazy, infekcje pochwy i hemoroidy. I na potencję.
      Szczególnie przy posiłkach w radiu.
      Te radiowe są wybitnie wkurzające, bardziej sugestywne i wbijające się w ucho.
      Fuj.
    • juraski75 Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 12:18
      wkurzają mnie te jednostajne reklamy gdzie widzimy cały czas w kółko twarze Majewskiego i Konrada
      czyż my naprawdę nie mamy młodych i zdolnych dziewczyn i chłopców żeby je zastąpić tym zdaziadziałymi znienawidzonymi twarzami ????????
      • angazetka Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 17:36
        Mam dla ciebie złą informację: gdyby te twarze były znienawidzone (??? od kiedy i przez kogo?), to by nie sprzedawały.
      • izjaa Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 20:11
        Nie oglądam telewizji, nie wiem, kim jest Konrad, ale na Szymona Majewskiego mogłabym patrzeć bez ustanku 😉
    • tmk123 Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 17:25
      Ja tam się cieszę że no-spa czy ketonal jest bez recepty. Jeszcze zdecydowanie antykoncepcja powinna być bez recepty. Rozumiem, że antybiotyki ze względu na wzrastającą lekooporność są specjalną grupą. Jestem zwolennikiem wolności. Skoro mogę kupić papierosy czy spirytus.
      Zawsze czytam ulotki i tego samego uczyłam syna od małego.
      To gtrochę jak z przechodzeniem,przez ulicę. Widzisz zielone ale i tak sprawdź czy coś nie jedzie. Widzisz czerwone- jak na pewno nie jedzie i nie widać policji przechodzisz na własne ryzyko.
    • mama-ola Re: Denerwujące reklamy leków 28.12.18, 18:25
      Telewizji nie mam, ale w radiu czasem mnie cos wkurza albo bardzo dziwi, np. "Zauważyłam, że masz nieregularne wypróżnienia" - mówi przyjaciółka do przyjaciółki. Kiepsko u mnie z wyobraźnią, bo nijak nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, w której powiedziałabym tak do kogokolwiek: czy to przyjaciółki, czy to do męża albo syna.
      Inna głupota, którą zapamiętałam, to tekst: "Ból gardła świadczy, że dzieje się cos niedobrego". Oh, really? Długo to musieli dopracowywać...
      • katja.katja Re: Denerwujące reklamy leków 29.12.18, 10:50
        Jak nie mieszkają razem to skąd ona o tym wie? A zresztą nawet jeśli mieszkają razem to skąd przyjaciółka - współlokatorka wie czy jej koleżanka idzie do kibla za przeproszeniem się w...srać czy w. sikać?
        Najgorszej jednak są reklamy zakażonych pipek gdy akurat jem obiad.
    • martishia7 Re: Denerwujące reklamy leków 29.12.18, 10:34
      Te wszystkie reklamy leków (a raczej w głównej mierze suplementów i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia) są dla mnie głównie przejawem agonii systemu opieki zdrowotnej, która się, moim zdaniem, odbywa na naszych oczach.
    • krt_706 Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.19, 21:31
      Ja już mam dość tych reklam
      Najgorsze są te gdzie pokazują leki z efektem natychmiastowym np. Na chrype czy kaszel etc
      A jeszcze bardziej wkurza mnie fakt że na jednym z kanałów (nie pamiętam który) pokazują tylko i wyłączenie reklamy o lekach i jedna czasami po kilka razy 😑🤯
    • hanusinamama Re: Denerwujące reklamy leków 10.01.19, 22:10
      Mnie rozbawiła reklama suplementu na cholesterol. Pani mowi mezowi ze jajeczko bedzie bez bekonu bo on ma za wysoki cholesterol on na to ze łknie sobie jakis tam suplement, wiec pani daje mu podwójny bekon...no padłam. Mozesz żreć ile wlezie a ci ten suplement i tak obnizy cholesterol? To powino byc scigane przez prokurature. Nie mozna mowic ze suplement leczy albo na coś działa lezniczo. A tu przekaż: mozesz jesc jeszcze wiecej niz do tej pory a suplement ci cholesterol obnizy....
      • dziennik-niecodziennik Re: Denerwujące reklamy leków 14.01.19, 23:23
        Zwroc uwage ze oni NIGDZIE nie mowia ze suplement kogoś wyleczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka