Dodaj do ulubionych

Żołądek?

21.01.18, 23:11
Jak ktoś wrażliwy to nich nie czyta. Namieszałam dziś różności to fakt (impreza w rodzinie,na zasadzie od obiadu do wieczora za stołamisad Kawy piję sporo,alkoholu w ogóle,nie palę. Zaniepokoiła mnie mocno sytuacja sprzed dłuższej chwili. Odbiło mi się,ale tak ,jakby zarzuciło.Taki podły posmak,wyplułam do umywalki i zobaczyłam jakby trochę krwi,dwukrotnie. Umyłam zęby,przepłukałam usta i nic.Nic mnie nie boli (w sensie żołądek) . No i co to cholera ma być?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Żołądek? 21.01.18, 23:14
      Buraczki? Sok z czarnej porzeczki? Mięty sobie zaparz i idź spać, zołądek musi się teraz mocno napracować
    • hedna Re: Żołądek? 21.01.18, 23:18
      Kurde,no właśnie nie. Wiem,że to nie miłe,ale serio jakby ślina z krwią.To mnie zastanawia właśnie sad nie powtórzyło się.
    • anonim1178 Re: Żołądek? 21.01.18, 23:52
      rana na dziąsłach
    • berdebul Re: Żołądek? 22.01.18, 00:00
      Zrób usg jamy brzusznej.
      A jeżeli powtórzy Ci się takie odbicie, to zanim sprzatniesz polej plamę potencjalnej krwi wodą utlenioną. Nie jest to idealny test, ale w warunkach domowych wystarcza. Jeżeli pojawi się piana, to najprawdopodobniej jest tam krew.
    • leann32 Re: Żołądek? 22.01.18, 00:13
      To nie krew z żoładka bo w zoladku krew w znanej ci postaci sie nie utrzymuje poniewaz kwas solny zmienia hemoglobione w hematyne,ktora wygladem przypomina fusy po kawie i jest brazowa albo ciemno razowa.
      Jesli mialas krwawienie w tej postaci to tylko z przelyku.

Powinnas obserwowac stolec. Jesli krwawienie bylo duze - pojawi sie tez w stolcu ktory zmieni barwe, mozes tez wykonac test na krew utajona w kale. To ci da odpowiedz na pytanie czy sprawa jest powazna.
      Jesli wynik bedzie negatywny a krwi w stolcu nie bedzie - bylo to zdarzenie indydentalne, aczkolwiek dla spokoju mozna sprawdZic u gastrologa stan przelyku i zoladka celem wykluczenia wrzodow, urazow czy owrzodzen itd.
      • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 19:30
        Nie było duże,drobne. W stolcu nie zauważyłam. Od wczoraj sytuacja się nie powtórzyła,żołądek nie boli w ogóle.Stres mnie zeżre.
        • kk345 Re: Żołądek? 23.01.18, 00:17
          Natychmiast przestań kombinować- stres masz ostatnio, nic dziwnego, ze żołądek się buntuje, szczególnie po obfitym posiłku. Idź do lekarza, zeby się uspokoić, ale wszystko wygląda na stresowy refluks, powinien być spokojnie do opanowania. Nie myśl, nie kombinuj, nie diagnozuj się sama w kierunku najgorszych opcji- do lekarza, ustawi cię do pionu i zapisze leki! Odstawienie kawy, alkoholu, ostrych przypraw, tłustego i kwaśnego oraz zmniejszenie ilości jedzenia powinna doraźnie pomóc do czasu konsultacji lekarskiej.
          • jola-kotka Re: Żołądek? 23.01.18, 01:33
            I chyba psychiatra nie zupelnie nie zlosliwie pisze on moze dac leki ktore opanuja stres bo ty dziewczyno od niego sie wykonczysz .
            • hedna Re: Żołądek? 23.01.18, 07:53
              Jola, ja leczę nerwic od dawna. Tak moje życie wygląda. Na początku koszmarnie się wstydziłam o tym mówić,zresztą w realu mało osób o tym wie. Tak,żyję w stresie. Zamartwiam się o Tusia,o jego ataki itd.O córkę.O moje małżeństwo,które ma teraz zły czas.O finanse.O 100 innych spraw. Często skupia się to na temacie chorobowym,tak po prostu jest i mimo chęci nie udaje mi się tego stłumić. Za wszelkie dobre rady jestem wdzięczna.
              • jola-kotka Re: Żołądek? 27.01.18, 21:09
                Jak ja bym miala chore dziecko tez pewnie bym sie zamartwiala. Twoje malzenstwo przechodzi kryzys przez sytuacje w jakiej jestescie. I tutaj jesli obojgu wam zalezy bo widze ze to juz nie trwa tydzien tez powinniscie pomyslec o terapii jakims wsparciu. Powiem Ci tak wstyd to krasc ja jestem z tych co gada o wszystkim co meczy. W kolejnosci maz, ojciec, forum, przyjaciolka. Choroba to nie wstyd wiem cos o tym. Choroba to problem o ktorym warto rozmawiac co czlowiek to jakies doswiadczenie i czesto z tych rozmow jakies rady padaja ktore mozna wyprobowac na sobie a zreszta tlumienie lekow, strachu itd. W sobie to tez gwozdz do trumny. Dluzej zyja ci co wywalaja z siebie brud bo oczyszczasz tym cialo i umysl jest lzej.
    • jola-kotka Re: Żołądek? 22.01.18, 01:18
      Wrzody jaki kolor miala ta krew?
      • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 06:35
        Czerwony,ślina z domieszką krwi.Tak to wyglądało.Dziąsła ok,chwilę później mył żeby i nie powtórzyło się.W nocy żołądek nie bolał,tylko ten stres.....
        • jola-kotka Re: Żołądek? 22.01.18, 07:23
          Nie tam nie ma sie czym przejmowac to bylo cos na zasadzie refluksu wystarczy ze kwas uszkodzil jakies naczynko w przelyku . Krew z zoladka jest ciemna i zadko juz o konsystencji typowej dla krwi. Stres to akurat najgorsze co mozna sobie zafundowac jak sie nie powtorzylo to jest ok.
          • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 07:28
            takie odbijanie-zarzucanie pojawia mi się co jakiś czas (sporadycznie) tylko ta krew mnie bardzo martwi.No ,ale kurczę nic nie boli.Zrezygnowałam z porannej kawy na rzecz rumianku.
            • milka_milka Re: Żołądek? 22.01.18, 07:36
              Możesz mieć refluks i nadżerkę w przełyku. Idź do lekarza, może zrób gastroskopię. Bo jeśli masz zarzucanie treści żołądkowej, to trzeba sprawdzić.
            • jola-kotka Re: Żołądek? 22.01.18, 07:39
              Masz refluks i idz z nim do lekarza nieleczony moze wywolac np. Raka przelyku.
    • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 07:50
      refluks się tak objawia?
      • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 09:55
        ma ktoś refluks i może coś podpowiedzieć,poradzić?
        • bazia8 Re: Żołądek? 22.01.18, 10:44
          Hedna, idź do rodzinnego, przepisze ci omeprazol (możesz kupić bez recepty, ale to bez sensu, bo jest znacznie drożej)
          • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 11:59
            Baziu,to na zgagę tak? Chciałam się wybrać do mojej lekarki rodzinnej ,ale jest na chorobowym.
          • milka_milka Re: Żołądek? 22.01.18, 13:34
            Jasne, bez badań, genialny pomysł. A potem nowotwory żołądka i przełyku wykrywa się za późno.
            • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 13:51
              Weź mnie nie strasz!!!!!
              • milka_milka Re: Żołądek? 22.01.18, 15:12
                Ja Cię nie straszę, tylko ostrzegam, gastrolog mi mówił, że tego typu leki bez recepty to jest dramat, bo ludzie biorą sami i maskują objawy. Bo na chwilę przechodzi. Nie uważam., że Ty masz taki problem, raczej podejrzewam refluks itp., ale uważam, że to trzeba sprawdzić, bo bezmyślne branie leków bez dokładnego sprawdzenia może być niebezpieczne.
                • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 15:34
                  dziękuję milko, a tTy też się zmagasz z jakimiś kłopotami żołądkowymi?
                  • milka_milka Re: Żołądek? 22.01.18, 16:05
                    Tak. Miałam gastroskopię kika razy, raz wykryto wrzody, raz jakiś inny problem, raz zapalenie śluzówki żołądka. A ja naprawdę już podejrzewałam różne rzeczy, sądząc po objawach.
                    Doraźnie, póki nie trafisz do lekarza, możesz spróbować wtedy, gdy masz zarzucanie, przeżuj powoli i dokładnie 5-6 migdałów. To rada mojego lekarza.
                    • hedna Re: Żołądek? 22.01.18, 16:45
                      Mam nadzieję,że uda mi się dostać jutro do rodzinnego.może nie jest tak strasznie źle...Nie powtórzyło się,nie boli żołądek,tylko te nerwy..
                    • bazia8 Re: Żołądek? 23.01.18, 00:04
                      Milka, ja nie chcę, żeby Hedna zignorowała objawy. Mądry lekarz rodzinny przepisze jej receptę na omeprazol, zaleci dietę, a jeśli po 1-2 tygodniach nie będzie poprawy to wtedy pójdzie na gastroskopię.
                      • milka_milka Re: Żołądek? 23.01.18, 00:16
                        Problem polega na tym, że omeprazol może dać poprawę, maskując objawy. Więc najpierw gastrolog i gastroskopia, a potem leczenie.
                        • jola-kotka Re: Żołądek? 23.01.18, 01:18
                          Ale nie przesadzaj jakie ona ma objawy nic ja nie boli i to bylo raz. Ja mam refluks postac tragedia no ale u mnie jakos musialo sie zle skonczyc dla zoladka. Moje objawy to masakra wlasnie ten kwas w przelyku zgagi z bolami w klatce piersiowej teraz to juz wiem co to ale kilka razy moj maz wzywal pogotowie bo myslal ze ja mam zawal. Po ktoryms razie stwierdzono prosze sie nie martwic zona ma tylko refluks , tylko haha . Zanim zaczelam brac leki palenie w przelyku budzilo mnie w nocy i mialam taki posmak kwasu w ustach.
                          • rosapulchra-0 Re: Żołądek? 26.01.18, 21:22
                            Dokładnie! To ból porównywalny do zawałowego.
        • rosapulchra-0 Re: Żołądek? 26.01.18, 21:16
          Ja mam refluks. Regularnie biorę lansoprazol i ranitidine. Refluks objawia się nie tylko niekontrolowanym odbijaniem i zarzucaniem, ale przede wszystkim uciskowym bólem w okolicach mostka. Takim, że trudno się oddycha, jakby ktoś żołądek zawiązał na supeł.
    • rosapulchra-0 Re: Żołądek? 23.01.18, 00:44
      Hedna, odezwij się do mnie na maila: rosapulchra-0@gazeta.pl
      Proszę.
    • rosapulchra-0 Re: Żołądek? 23.01.18, 00:44
      Hedna, odezwij się do mnie na maila: rosapulchra-0@gazeta.pl
      Proszę.
    • hedna Re: Żołądek? 23.01.18, 12:57
      Byłam u mojej lek.dzisiaj,zaleciła Controloc i kazała się umówi na piątek.Stwierdziła,że tak się mogło zdarzyć po tak gwałtownym pociągnięciu.I tyle.
      • rosapulchra-0 Re: Żołądek? 26.01.18, 21:11
        Żadnych badań nie zleciła?
        • hedna Re: Żołądek? 26.01.18, 21:36
          Byłam dziś na umówionej wizycie u mojej lekarki (we wtorek wszystko było na biegu,miała ful pacjentów po swojej nieobecności). Zapisała inny lek,zbadała.Jestem spokojniejsza, sytuacja się nie powtórzyła,żołądek nie dokucza. Gdyby natomiast takie dolegliwości wracały i nasilały się,wtedy należy wykonać gastro. Mam nadzieję,że mnie to ominie.
          • jola-kotka Re: Żołądek? 27.01.18, 21:20
            Oby Cie ominelo bo to dramacik .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka