Dodaj do ulubionych

Mam juz dosc!

25.01.18, 22:13
Czy zawsze tak jest jak kobieta 18,25 40 lat urodzi dziecko to jesli ktos ma inne zdanie to od razu mysla ze sa atakowane,np jestesmy rownolatki ona ma 1 dziecko powiedzmy 16 latek i teraz ma niemowlaka a ja mam dzieci juz prawie maturalne to mam prawo miec inne zdanie niz jej ze takie pozne macierzynstwo to sam miod tylko ze bedac prawie 50 tka ja moge bawic wnuki jesli bede chciec i kiedy bede chciec a ona musi sie zajmowac przedszkolakiem i roznymi takimi sprawami okoloprzedszkolnymi.Jest roznica ze ja np ide jako matka 40 letnia do dziecka maturalnego a nie jako 60 letnia babcia, nic babciom nie ujmujac.Sa babcie60 latki mlodo wygladajace a sa i takie ktore wygladaja na wiecej i tak tez moze byc w przypadku 40 latki.I nie mowie o babciach kasiastych co pojda i nadciagna to i owo tylko o takich ze albo mamy od 1 do 1 i nam zostaje na wypoczynek albo brakuje lub trzeba z oliwkiem w reku myslec.
Obserwuj wątek
    • adriana.la.cerva Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:15
      3 razy przeczytalam i nie lapie o co chodzi.
      • basiastel Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:14
        ja też nie
        • lauren6 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 08:15
          Ani ja.
          • nini6 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 08:32
            A ja łapie: o to, że moja racja jest najmojsza, czyli: sa równolatki, obie maja dzieci, jedna ma prawie maturalne, druga 16-latka i niemowlaka. I ta ze starszymi dziećmi nie moze sie pogodzic z tym, ze kolezanka nie przyznaje jej racji i czuje sie atakowana, jak ta ze stardszymi mówi jej, że lep[iej dla 40-latki jest miec dzieci starsze i nie byc starą matką dla niemowlaka a potem 60-latką dla maturzysty.
            • kouda Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 08:39
              hm, czyli moze to jest tak, ze watkodajka musi czuc sie sluchana, podziwiana i byc autorytetem
              widocznie macierzynsko dla kolezanek nie jest, tym bardziej, ze dzieci juz odchowane i pewne wnioski mozna wyciagnac
              to moze w czym innym jest dobra i kolezanki beda sluchac? np - fajnedziewcze - czym myjesz podloge, ze masz taka piekna bez smug i zaciekow, bo moj dziubdzius rozlewa kubus i sie maże
              albo fajnedziewczne - jak robisz te pyszna panierke do schabowych?
              wtedy ona bedzie sie czula madra i wazna, kwestii okolodzieciecych ruszac nie beda, skoro i tak nikt jej nie slucha
              i wszyscy beda szczesliwi, a kolezanki dalej beda sie przyjaznic?
              • herca Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 11:46
                najlepsze podsumowanie watku big_grin big_grin
    • cosmetic.wipes Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:18
      Byłoby łatwiej ogarnąć ten swobodny strumień świadomości gdybyś używała przecinków i spacji.
      • olena.s Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 09:57
        I krótsze zadania by się przydały.
      • 7katipo Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 11:38
        A czasem nawet kropek surprised
    • anonim1178 Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:21
      Czyli uważasz, że późne macierzyństwo jest fajne, czy nie ? Chcesz odpoczywać na starość, czy zostać babcią ? Nikt nie myśli o atakowaniu raczej.
    • aj.riszka Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:24
      Kazde odmienne zdanie jest tylko odmiennym zdaniem a nie atakiem. Pamietac jednak nalezy o tym, ze najlepiej to odmienne zdanie zatrzymac dla siebie smile
      • aj.riszka Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:32
        p.s ...ale i tak nie zrozumialam, czego masz dosc?
        Bycia atakowana przez rozmowczynie, czy oskarzana o przeprowadzanie tych atakow?
        Czy moze skrajnosci: biedne vs kasiaste babcie?
        • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:41
          Bycia atakowana!.Mam inne zdanie,wybralam inaczej,moje dzieci sa juz duze a za chwile(dluzsza) moge byc babcia.
          • princess_yo_yo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:04
            a na czym ten atak polega, twoja kolezanka mowi ze twoje zycie jest bez sensu bo nie urodzilas dziecka po 40stce? nie rozumiem o co chodzi, i nie jest to tylko kwestia twojego wybitnie nieskladnego werbalizowania mysli
            • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:17
              Moje mysli dzis galopuja i nie daja sie ujarzmic😀Jestem po ktorejs rozmowie i to jest wszystko swieze,pytala mnie czy dobrze zrobila rodzac w tym wieku?Chyba mleko sie juz wylalo!To byla ich decyzja,ja powiedzialam swoje zdanie i tyle.
              • aj.riszka Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:24
                fajnedziewcze napisała:

> ,pytala mnie czy dobrze zrobila rodzac w tym wieku?

imo...to przeciez retoryczne pytanie...
              • morekac Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:26
                A skąd ty masz to wiedzieć?
    • kkalipso Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:24
      Ja nie rozumiem co was matki tych odchowanych dzieci boli że czterdziestolatka sobie dziecko sprawiła?!
      • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:32
        Wlasnie nic mi do tego ze sprawila,tylko mysla ojak fajnie byc "mloda" mama majac 40 czy 45 tylko czy zastanawiaja jak bedzie sie czuc Jasiu,jak dzieci zawolaja ze babcia przyszla? Ja nie neguje, to ich wybor a ja mam swoj,tylko niech nikt mi nie wmawia ze to takie fajne,majac roczne dziecko nieprzespane nocki i ze czlowiek budzi sie wypoczety😀i radosnie zasowa do pracy.
        • klamkas Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:40
          Ale ty czujesz się atakowana, bo ona mając 40-kę na karku i roczniaka na stanie radośnie zasuwa do pracy? Coś na tym tracisz?

Czy czujesz się atakowana, bo one nie myślą, jak dzieci będą się czuły w związku z wiekiem matki? Znowu - ubywa ci czegoś z tego powodu? Miałaś rodziców starszych niż inne dzieci i jakoś konkretnie się to na tobie odbiło?
        • kkalipso Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:48
          Jasiu to niech się martwi o to żeby mieć dobrą matkę a nie tylko młodą, bo co to za atut tylko młoda matka?! Jakoś od czternastu miesięcy przesypiam każdą noc i przeżywam jeden z najpiękniejszych okresów w moim życiu. Zawsze współczułam ledwo kończącym szkołę dziewczynom z brzuchem ...to dopiero spartaczyć sobie młodość pieluchami. Większość z tych par co za młodu w rodzinę się bawiła już jest po rozwodzie i tworzą jakieś dziwne rodziny, alimenty w tle jakieś problemy a idź... Ale jak rozumiem dla ciebie wygląd się liczy nie to żeby dziecko w kochającej rodzinie się wychowywało.
          • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:57
            Liczy sie bardzo i wlasnie w takiej moje dzieci rosly,szczesliwej i kochajacej,bez alimentow itp.Nawet dwudziestokilkulatki moga zalozyc kochajaca sie rodzine.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:04
              A czterdziestolatki nie?
              • 3-mamuska Re: Mam juz dosc 26.01.18, 06:49
                jem.gluten.i.cukier napisał(a):

> A czterdziestolatki nie?
                >

Pewnie mogą ale tu sytuacja jest taka ze koleżanka uważa ze tylko jej wybor jest jedyny i słuszny .
                Jak kkalipso współczuje młodym z brzuchem i kończy sie to tylko alimentami.
                A ona matka 40+ przechodzi najpiękniejszy okres w życiu.
                Pewbie koleżanka wyraża swoj pogląd przy każdym spotkaniu w ziezbyt miły sposób.

Mam koleżankę ktorej matka ma 74 lat a dziewczyna ma 35 .Jest jedynaczka matce zdrowie sie sypie, a dziewczyna miota sie miedzy swoja rodzina i problemi (smierć dziecka) a schorowana matka ,do pl jedzie to obrabia dom ogród na wakcje tylko do matki ,bo jak to tak mogliby pojechać gdzie indziej. (Słowa matki)
                Rok temu zmarł maz/ojciec i sytuacja sie pogorszyła.
                Mowi ciagle ze szkóda ze ma tak stara matkę bo nawet z wnukami sie nie pobawi.
                Ale tu nie był ich wybór a życie ,stracili wcześniej kilkoro dzieci w trakcie późnych ciaz ponad 10 lat starań o jedno żywe zdrowe dziecko.
                Szczerze nigdy nie zrozumiem ciazy z wyboru w wieku mocno 40+
                Dziecko ma babcie zamiast matki w okolicy matury.
                Moze dla kobiety w momecie narodzin i pierwszych lat życia dziecka to super ekstra przeżycie , odmłodzenie ,ale nie na dłuższa metę dla dziecka.trzeba doliczyć jednak te 20/25 a gdzie jeszcze wnuki i możliwość spędzenia czasu z nimi.
                I nie chodzi o ciąże w wieku 20. Bo mozna rodzic w okolicy 30 i to jest najlepszy kompromis
                • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc 26.01.18, 07:57
                  Z ust mi to wyjelas! O to mi chodzi! Ok.,zawsze chwale ,sluze pomoca i radami jesli poprosi,ale ta" mlodosc" trwa tylko jakis czas,a co poznej? Szara rzeczywistosc, da komorke do zabawy aby odsapnac,miec chwile wolnego.To jest jak zabawa misiem, jak nowy to fajny a pozniej co?
                  • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc 26.01.18, 08:07
                    Zle sie podpielo, to bylo do 3- mamuska.
                • aguar Re: Mam juz dosc 26.01.18, 08:01
                  Mnie z kolei nie przekonuje argument z opieką nad schorowanymi rodzicami - to znaczy w tym sensie, że wg mnie łatwiej się opiekować niedołężnymi osobami jak ma się 35 lat niż jak 55. Mało tego, uważam, że opieka nad niemowlęciem jest łatwiejsza i wymagająca mniej siły fizycznej niż opieka nad niesamodzielną, dorosłą osobą. I opieka na dzieckiem jest bardziej wdzięczna. A nikt się jakoś specjalnie nie martwi jak sobie 50- czy 60-latka poradzi z opieką nad starymi rodzicami.
                • kkalipso Re: Mam juz dosc 26.01.18, 12:37
                  Mam koleżankę ktorej matka ma 74 lat a dziewczyna ma 35 .Jest jedynaczka matce
                  > zdrowie sie sypie, a dziewczyna miota sie miedzy swoja rodzina i problemi (smie
                  > rć dziecka) a schorowana matka ,do pl jedzie to obrabia dom ogród na wakcje ty
                  > lko do matki ,bo jak to tak mogliby pojechać gdzie indziej. (Słowa matki)

No i co w związku z tym ...ile rodzin tyle historii. Jakby koleżanka miała 55 to co by to zmieniło?

Mowi ciagle ze szkóda ze ma tak stara matkę bo nawet z wnukami sie nie pobawi.

Tak. Dzisiejsze babcie pałają się do opieki nad wnukamibig_grin Gdzie takie widujesz z chęcią pooglądam.

Dziecko ma babcie zamiast matki w okolicy matury.

Dobrze że ma wiesz ile jest sierot na świecie. Jak jeszcze mądra, ogarnięta życiowo kobieta to gdzie problem?

Moze dla kobiety w momecie narodzin i pierwszych lat życia dziecka to super ek
                  > stra przeżycie , odmłodzenie ,ale nie na dłuższa metę dla dziecka.trzeba dolicz
                  > yć jednak te 20/25 a gdzie jeszcze wnuki i możliwość spędzenia czasu z nimi.
                  > I nie chodzi o ciąże w wieku 20. Bo mozna rodzic w okolicy 30 i to jest najleps
                  > zy kompromis

Przecież dla kochających rodziców taka wizja to sama radość a nie jedynie poczucie obowiązku.
                  Zmęczona życiem jesteś czy co? Mówisz wnuki, mam nadzieję że się ich doczekam i może dam radę zabawić, przypilnować. Córki tak czy siak nauczę że mają liczyć na siebie nie babcie/dziadków w tej kwestii także mam nadzieję że ogarną się same jak matkasmile
        • basiastel Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:17
          ze to takie fajne,majac roczne dziecko nieprzespane nocki i ze czlowiek budzi sie wypoczety😀i radosnie zasowa do pracy.
          -----------------------
          a co to ma wspólnego z wiekiem matki?
        • gryzelda71 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 09:04
          Po co te użalania, skoro masz tak fajnie?
        • lalkaika Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 11:30
          omatko daj se na luz i pograj w candy crush albo cos,czas masz ...Jak se chcesz ulac to wyslij zaproszenie do gry tej starej z niemowlakiem .
          • yoma Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 12:12
            Najlepsze podsumowanie wątku smile
        • krypteia Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 18:18
          fajnedziewcze napisała:

> Wlasnie nic mi do tego ze sprawila,tylko mysla ojak fajnie byc "mloda" mama maj
          > ac 40 czy 45 tylko czy zastanawiaja jak bedzie sie czuc Jasiu,jak dzieci zawola
          > ja ze babcia przyszla? Ja nie neguje, to ich wybor a ja mam swoj,tylko niech ni
          > kt mi nie wmawia ze to takie fajne,majac roczne dziecko nieprzespane nocki i ze
          > czlowiek budzi sie wypoczety😀i radosnie zasowa do pracy.

a co to Cię właściwie obchodzi??? ją nazwą babcią, ona będzie miała nieprzespane nocki, a Ty się napawaj przespanymi nocami i się odstosunkuj od czyichś wyborów życiowych
    • sineado Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:29
      Masz prawo mieć własne zdanie, a nawet masz prawo zatrzymać je dla siebie
    • lodomeria Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:35
      Post chyba tym oliwkiem w ręku pisany...

Ja zrozumiałam tyle: koleżanki mają już duże dzieci, jedna z nich zachodzi w ciążę, pewnie niezbyt planowaną i decyduje się ją donosić. Przed tą drugą, a może i przed samą sobą, robi dobrą minę do złej gry i stara się znaleźć pozytywy sytuacji, która może momentami ją przerasta. Koleżanka numer 2 jednak ma misję uświadomienia tej pierwszej, jak zarąbiste jest życie, którego ta pierwsza nie ma, i nigdy mieć nie będzie.
      • klamkas Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:44
        A ja przeczuwam coś innego - koleżanki w ok. 40-ki mają małe bobasy i się nimi cieszą, a mi jest niewyraźnie, bo sama mam odchowane, czym się dotychczas szczyciłam i wskazywałam same plusy, do tego jawnie głosiłam minusy późnego macierzyństwa. Ale... mam chętkę na bobasa, ale łyso mi to zwerbalizować (a co dopiero zrealizować) - w obliczu dotychczas głoszonych poglądów.

• fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:52
          Pudlo!Antykoncepcja zrobiona w 100% ,wszystko wczesniej przemyslane i chyba bym sie pochlastala jesli teraz bym miala miec niemowlaka.
        • yoma Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:53
          Ja bym na jej miejscu nie ryzykowała bobasa, skoro sama ma umysł niemowlęcia.
        • kkalipso Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:55
          Klamkas jak to się mówi w punkt. Jedna moja koleżanka poznając moją najmłodszą powiedziała szczerze że gdyby miała faceta (a syn odchowany) to od razu by sobie sprawiła drugie dziecko. Druga bardzo bliska starsza ode mnie po prostu jest w małej zakochana, ja się nie zdziwię jak uda jej się zaciążyć, czego bardzo życzę. Prosto w oczy mi powiedziała jak bardzo mi zazdrości. Ale my otwarcie gadamy.
          • 3-mamuska Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:14
            kkalipso napisała:

> Klamkas jak to się mówi w punkt. Jedna moja koleżanka poznając moją najmłodszą
            > powiedziała szczerze że gdyby miała faceta (a syn odchowany) to od razu by sobi
            > e sprawiła drugie dziecko. Druga bardzo bliska starsza ode mnie po prostu jest
            > w małej zakochana, ja się nie zdziwię jak uda jej się zaciążyć, czego bardzo ży
            > czę. Prosto w oczy mi powiedziała jak bardzo mi zazdrości. Ale my otwarcie gada
            > my.
            >

Hihi ja mimio ze mam 3 dzieci to teraz mam parcie na malucha i myśli jakby to byli cudownie, jednak wiem ze ta cudowność to nie tylko blond loczki u 3 latka a 20 lat opieki. I to mnie powstrzymuje przed tym krokiem.
            Główny powod w sumie.

Wiec nie dziwie sie kobietom które majac jedno lub wcale ze w okolicy 40 szaleją na punkcie nowego dziecka.
            Mysle ze to na związek z kryzysem wieku średniego u kobiet ,chcieć odmłodzona udowodnienia ze mogę ze nie jestem jeszcze tak stara.

Mysle ze różnica jest istotna w ilości posiadanych dzieci np. Matki jedynaków lub bezdzietni beda myslec inaczej w okolicy 40 , niz matki 2-3-4 odchowanych dzieci.
            Stad różnica poglądów i spory.
            Jak każda sytuacja w życiu ma plusy i minusy .

Moja siostra ktora zupełnie nie nadaje sie na matkę ,ma jedynka twierdziła w okolicy 40 ze tez gdyby miała normalnego faceta chciałby miec bobaska.
            Tylko za ona jest za bardzo skupiona na sobie.
            Zawsze tak było gdyby nie siostra i matka i ojciec dziecka to byłoby cieżko .
            Ona w dniu porodu dla dziecka miała tylko to co było z listy ze szpitala, brak wózka łóżeczka. Jakichkolwiek akcesoriów ,zero zainteresowania sprawami dziecięcymi.
            Wózek dostała od starszej sąsiadki ze strychy wiklinowy na wielkich kołach, góra służyła za łóżeczko, a ona jeszcze w połogu wróciła do pracy i szkoły (uczy sie do dzis, ciagle czegoś nowego od 20 lat) i nie było jej w domu po 12 godzin. A miała 27 lat gdy urodziła.
            Jej syn otwarcie mowi ze jest mu z tym złe ze od najmłodszych lat musiał byc samodzielny ,bo ona zawsze była czymś zajęta. Maja dosc dobry kontakt jako kumple.
            Nie było chodzenia na występy angażowania sie w zycie przedszkola/szkoły.
            A ona odbija pałeczkę i mowi No chyba bys nie chciał uwieszonej matki na ramieniu .
            • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 10:13
              Hmm.. jak dla mnie to nie "ona" nie miała nic dla dziecka tylko ona i ojciec tego dziecka. Dlaczego tylko ona miała wózka szukać, a przyszły tatuś to już nie łaska?
            • kkalipso Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 12:17
              Nie dla każdej matki opieka nad dzieckiem to udręka ale sens życia, miłość, radość. Nie ma to związku z kryzysem wieku średniego, zresztą uważam że najczęściej dotyka osoby które nie wyszalały się w życiu. Nie ma znaczenia czy 40latka ma dzidzię czy nie, nadal to młoda kobieta. Na siłę nie musi się odmładzać chyba że nieszczęśliwa, styrana życiem. Twoja siostra to moja moja teściowa co z tego że urodziła mając chyba 22 lata jak marna z niej matka i babcia. Wiek nie ma znaczenia ważny jest sposób w jaki podchodzisz jako rodzic do macierzyństwa.
              • jolie Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 17:46
                Nie zgadzam się. Są dzieci trudne, drażliwe, mało śpiące, nad którymi opieka bywa udręką. W każdym wieku. Takie dziecko lepiej wychowywać, będąc młodszym, nie starszym. Dzieci z łatwym temperamentem - tu się zgodzę, nie ma różnicy, czy matka młoda, czy stara.
                • kkalipso Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 18:52
                  Gdybym sprawiła sobie dziecko za młodu to nie wiem czy potrafiłabym sobie z tym poradzić. Raczej nie. Nie mogłabym patrzeć jak koleżanki korzystają z życia, kształcą się, podróżują, zmieniają partnerów, żyją z dnia na dzień, imprezują. Chyba bym wpadła w depresję zmieniając pieluchy. Przyznaję zazdrościłabym tak po prostu. Młodym jest się jeden raz. Nie da rady młodości powtórzyć choć dzieci odchowane to nie przeżyjesz tego znowu. Chcesz czy nie twój organizm/myślenie zmienia się i to nigdy nie będzie to samo. Choć zgadzam się że bardzo dobrze jest urodzić pierwsze dziecko przed trzydziestką żeby człowiek wiedział czego tak naprawdę chce, posmakował, zdecydował. Stara matka jak mówisz i tak jest w trwałym związku z racji wieku woli domowy spokój, zaprogramowane życie, ma więcej cierpliwości, lepsze finanse, nikomu nic nie musi zazdrościć bo wiele przeżyłatongue_out
                  • jolie Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 23:02
                    Racjonalizujesz osobiste wybory/zrządzenie losu. Klasyczne gdybanie połączone z fetyszyzowaniem 'szaleństw (cokolwiek to znaczy) młodości'. I powtórzę się - przy trudnym dziecku byłabyś umęczona w każdym wieku, ale deficyt snu/pobudki nocne łatwiej znosi się będąc młodszym. Widocznie masz dzieci spokojne jako niemowlaki/małe dzieci, zatem nie ma wielkiej różnicy, w jakim okresie życia matki się pojawiły.
        • lodomeria Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:59
          No tak, to musi być prawdziwe szczęście, stąd frustracja.
        • 3-mamuska Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 06:51
          klamkas napisała:

> A ja przeczuwam coś innego - koleżanki w ok. 40-ki mają małe bobasy i się nimi
          > cieszą, a mi jest niewyraźnie, bo sama mam odchowane, czym się dotychczas szczy
          > ciłam i wskazywałam same plusy, do tego jawnie głosiłam minusy późnego macierzy
          > ństwa. Ale... mam chętkę na bobasa, ale łyso mi to zwerbalizować (a co dopiero
          > zrealizować) - w obliczu dotychczas głoszonych poglądów.
          >

Chyba raczej odwrotnie to pozna matka chce udowodnić ze to najlepsze wyjście.
        • gryzelda71 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 09:11
          Oczywiście. Kazda z odchowanymi dziećmi jak widzi u koleżanki rówieśniczki niemowlaka to chce mieć swojego.

• fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:48
        Cos w ten desen.Tylko ta ktora ma duze dzieci nie trabi na prawo i lewo jak to fajnie,ze dzieci juz odchowane,ma sie wiecej czasu dla siebie,meza i przyjaciol,,jest duzo fajniej ogolnie.A te "mlode" matki jakby na sile wmawiaja jaki to miod.A przeciez czlowiek nie zapomnial "z czym to sie je" majac niemowlaka.
        • klamkas Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:56
          Ale czujesz się atakowana tym, że im dobrze z ich macierzyństwem w wieku obojętnym? I że nie skupiają się na minusach (a może ich nie odczuwają, bo są na haju i mają mega wsparcie), tylko na plusach? i dziwisz się, że dojrzała (wiekowo) matka skupia się na plusach tego na co długo czekała (z obojętnych powodów), zamiast na minusach?

Nie rozumiem o co dokładnie i do kogo masz pretensje...

• fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:03
            Ja sie bardzo ciesze z ich radosci,alo to wcale nie znaczy ze tez musze piac z zachwytu.Dopingowalam im i trzymalam kciuki zeby badania byly ok,ale chyba moge miec inne zdanie?A one jakby na sile,chca wmowic jak to cudnie.Wiem, pewnie sa na haju szczesliwosci i niech beda jak najdluzej,tego im zycze ale ja mam inne zdanie.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:05
              Ale masz inne zdanie na temat czego? Tego, że ktoś jest szczęśliwy? To jak, jakby ktoś powiedział, że mu zupa smakuje, a Ty na to: a ja mam inne zdanie, wcale Ci nie smakuje. Nie widzisz, że to bez sensu?
        • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:03
          Czyli masz problem z tym, że ktoś się cieszy swoim macierzyństwem i jest mu dobrze? Ja też jestem bardzo szczęśliwą młodą matką i dla mnie jest jak na razie sam miód z niemowlakiem. Mam przepraszać?
        • aj.riszka Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:05
          fajnedziewcze napisała:

> A te "mlode" matki jakby na sile wmawiaja jaki to m
          > iod.A przeciez czlowiek nie zapomnial "z czym to sie je" majac niemowlaka.

Mysle, ze one wcale nie udaja, a autentycznie sie ciesza.
          No i podobno im starsza mama - tym wieksze poklady cierpliwosci smile
          Mam przeczucie, ze Twoje macierzynstwo bylo okupione ciezkimi doswiadczeniami...i nie wierzysz w to, ze ktos inny moze "miec inaczej" wink i autentycznie "z gorki". A juz napewno nie 40letnie panie smile

• undoo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:11
          Przeciez niemowlak to sama radosci i szczescie.
        • berdebul Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:01
          Chyba nie jestes zbyt szczęśliwym człowiekiem.
          Cieszą się dzieckiem, może wczesniej nie mogły zajść w ciąże, albo nie miały z kim i dziecko jest spełnieniem marzeń. Już się wyjeżdżały po świecie, ustabilizowały karierę, teraz wiją gniazdo i mają z tego fun. Czemu chcesz im to odebrać? Twoja świeczka nie będzie świecić jaśniej, jeżeli zdmuchniesz czyjąś.
        • basiastel Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:37
          Ja urodziłam późno dziecko i czas dzieciństwa córki wspominam jako najfajniejszy, najbardziej beztroski okres w moim dorosłym życiu ( nie pracowałam ). Wcześniej dużo pracowałam i to był dla mnie prawdziwy relaks. Dziecko było niekłopotliwe, zdrowe, pogodne. Ja na luzie, naprawdę fajnie było. Przychodziła do mnie koleżanka, która dzieci miała już odchowane i ciągle mi powtarzała jak mi zazdrości, że to moje macierzyństwo takie łatwe, że ona jako młoda mama była bardziej usztywniona, że urlop wychowawczy to był najgorszy okres w jej życiu.
          Ja nie bardzo rozumiem Twój problem.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:01
        Skąd wniosek, że ciąża nieplanowana i jest robienie dobrej miny zamiast autentycznej radości?
    • semihora Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:38
      A teraz jeszcze raz i z dbałością o język.
    • vinca Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:44
      co za bełkot...
    • stephanie.plum Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:47
      heh, kochana, zwyczajnie zazdrościsz...

:~D
    • ichi51e Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:51
      Ale co cie to o chodzi kiedy ona bedzie babcia?
      • yoma Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:54
        Młodzież ma ferie.
    • saszanasza Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 22:58
      A je ten ślinotok zrozumiałam w ten sposób, że autorka wątku nie akceptuje macierzyństwa 40+ bo uważa, e w tym wieku powinno się już być babcią a nie matką i jako "młoda" matka nastolatków ma już czegoś dość....ale nie wiem, czy dobrze zrozumiałam...
      • undoo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:20
        Po prostu juz calun przymierza i nie rozumie, ze inne kobiety radosnie zostaja matkami, gdy to czas na inne wybory.
      • domowapani Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:20
        Obstawiam wściek macicy i zazdrość, że koleżanka go zaspokoila, a autorka z jakiegoś powodu nie może...
    • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:00
      Tyle co udało mi się wyłowić z bełkotu.
      Masz prawo mieć dowolne zdanie na temat wczesnego/średniego/późnego macierzyństwa.
      Nie masz prawa (jeśli chcesz uchodzić za człowieka kulturalnego) twierdzić, że lepiej niż inna kobieta wiesz, jakie jest jej macierzyństwo.
      Zakładam, że koleżanka nie pytała Ci, co sądzisz o tym, że zajmuje się przedszkolakiem. Może dla niej jej macierzyństwo ta sam miód - ma prawo tak uważać. Jak tego nie rozumiesz to nie dziwne, że czuje się atakowana, bo takie wtrynianie nosa w cudze sprawy wkurza.
      • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:10
        To nie jest belkot! Wlasnie to jest moje zdanie!!Dlaczego ja musze zrozumiec jej racje a one nie moga zrozumiec moich?Ja wiem z czym to sie wiaze(2dzieci) a dwie kolezanki sa pierworodkami, 3 ma niemowlaka.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:13
          Bełkot bo nie stosujesz interpunkcji. Wyjaśnij mi, jakie są TWOJE racje dotyczące CZYJEGOŚ macierzyństwa. Poza tym nie masz żadnego monopolu na wiedzę o tym, czym naprawdę jest macierzyństwo, bo znasz tylko swoje doświadczenie. Może dla Ciebie było ono trudne, tak wynika z tego, co piszesz, ale nie znaczy, że każdy przeżywa tak samo.
          • 3-mamuska Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:27
            jem.gluten.i.cukier napisał(a):

> Bełkot bo nie stosujesz interpunkcji. Wyjaśnij mi, jakie są TWOJE racje dotyczą
            > ce CZYJEGOŚ macierzyństwa. Poza tym nie masz żadnego monopolu na wiedzę o tym,
            > czym naprawdę jest macierzyństwo, bo znasz tylko swoje doświadczenie. Może dla
            > Ciebie było ono trudne, tak wynika z tego, co piszesz, ale nie znaczy, że każdy
            > przeżywa tak samo.
            >

Koleżanki tez nie maja monopolu na wiedzę o innego rodzaju macierzyństwie ,a wciskają koleżance ze ich decyzja na późne macierzyństwo jest jedyna i słuszna.
            I taka cudowna. Jakby dzieci młodych matke, robiły kupe ząbkowany wymiotowały ,chorowały, a dzieci późnych matek robiły kupy kwiatkami nie chorowały i nie ząbkowany i nie wymiotowały nie wstawały w nocy.
            Ja tam nie widzę tej szczęśliwości u matek 40+ raczej większe fizyczne zmęczenie. I brak żywiołowości choć moze wiecej cierpliwości , ale jak sa zmęczone niewyspane to raczej daleko im do cierpliwości.
            Jak pisałam wcześniej sa plusy i minusy każdej sytuacji.

Jak pewnie pan w okolicy 60 próbuje wcisnąć całemu światu ,ze najlepszy zycie to takie ,gdzie ma sie zone i stała kochankę i nie ma innej słusznej drogi i to jest całkowicie NORMALNE i wszyscy chcieli by tak zyc tylko sie boja przyznać.
            • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 10:18
              Wątkodajka nie napisała nic, że koleżanki krytykują jej wybór, tylko że są zadowolone z własnego, zamiast jej przytaknąć: tak, masz rację, okropnie zrobiłam, to był beznadziejny pomysł.

Ja mam 8-miesięczną córkę, jestem super szczęśliwa i gdyby mi jakaś koleżaneczka truła nad głową: ojejku, jejku, a moje dziecko to ma już 10 lat, strasznie masz, no naprawdę, jak ty to wytrzymasz, biedne to twoje dziecko itp. to też bym kazała się odpier.. ode mnie i zająć swoimi sprawami.
            • basiastel Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 10:19
              Ale nie dociera, że nie każde dziecko to nieprzespane noce i umęczenie? Już w szpitalu mnie tym straszyli, a u mnie tego naprawdę nie było. Nawet 10 letni pasierb spał z nami w sypialni, gdy nas odwiedzał, a spał, bo chciał. 10-letnie dziecko nie fundowałoby sobie nieprzespanych nocy przez dziecko.
        • cosmetic.wipes Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:16
          To jest bełkot. Pod względem formy i treści.
          • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:22
            %nie pilam wiec nie belkot,a i nie kazdy jest polonista!Zreszta po kilkunastu latach z dala od ojczystego kraju,chyba nie jest zle.
            • adriana.la.cerva Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:28
              Nie chce Cie martwic ale jest zle.
              • afro.ninja Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:35
                Jest tragicznie. I jak trwoga, to na polskie forum żale wylewać.
            • redheadfreaq Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 12:07
              Z dala od tego kraju ojczystego nie uczą, że po znakach przestankowych używa się spacji?
        • undoo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:18
          Jak nie to nie jest belkot, skoro to jest belkot? Ja nie moglam nic zrozumiec, dopiero po postach kolezanek wydedukowalam, o co chodzi.
          Nie krzycz tak strasznie. Nie masz patentu na racje uniwersalna.
        • basiastel Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:44
          No więc nic nie wiesz. Ta zazdroszcząca mi beztroskiego i łatwego macierzyństwa koleżanka tez miała 2 dzieci. Ja byłam pierworódką. Tylko, że ona bywała często u mnie w domu i widziała jak jest, nie skupiała się na swoich doświadczeniach z własnymi dziećmi.
        • asia_i_p Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 08:52
          Ponieważ w sprawie jej macierzyństwa to ona jest ekspertką, tak jak ty w sprawie swojego.
        • gryzelda71 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 09:16
          Fajne dziewczę, ale nie musisz zachodzić w ciąże prawda?
    • undoo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:05
      To jest jej szczescie, ten bobas i nie musisz jej go psuc, opowiadajac o swojej wizji dojrzalego macierzynstwa. Zachowaj swoja opinie dla siebie. Daj sie jej nacieszyc. Pamietaj, ze takie uwagi jak twoje postarzaja mentalnie.
      Ja sie z toba zupelnie nie zgadzam i moje najpozniejsze dziecko jest dla mnie wielkim szczesciem i skarbem.
      • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:27
        Ale ja jej bardzo kibicowalam,tylko chyba nie jest tak slodko jak jej sie wydawalo,a skoro mnie pytala jakie mam zdanie to dlaczego mam ja klamac?
        • adriana.la.cerva Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:29
          Mam ja klamac ??? Co to za forma gramatyczna ?

• fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:33
            Czepiasz sie.
            • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:35
              Jak jest prawidlowo?
              • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:09
                Dlatego ze kultura tego wymaga nie oszukiwac jej nie musisz wystarczylo ja bym sie w tym wieku na dziecko nie zdecydowala ale super ze urodzilas itd. A ty dowalilas jej jak glupia . Moze ty jej zazdroscisz i dlatego ja tak kopiesz bo ja innego powodu nie widze no chyba ze jestes podla i glupia i bawi cie to
                • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:22
                  Gdzie ja kopie?Kultura rowniez wymaga odpowiedzi jesli ktos cie o nia prosi.
                  • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:58
                    Wiesz co jak na kogos kto ma dzieci w wieku maturalnym to ty strasznie tempa jestes
                  • thea19 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:32
                    a wiesz co to takt i empatia zazdrosnico?
                  • asia_i_p Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 08:56
                    No to jest pierwszy stopień - nie wyjść z pokoju i otworzyć usta. Ale to, co z tych ust wypłynie jest jednak decydujące.

Zasada jest prosta - nie krytykujemy nieodwracalnych decyzji, jeżeli już nic nie da się zmienić, pomagamy szukać pozytywów. Namiętne podkreślanie własnych poglądów jest w tej sytuacji mocno nieeleganckie.
        • gryzelda71 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 09:18
          Serio koleżanka chce, żebyś ty wypowiedziałą się na temat jej macierzyństwa? Obie jesteście dziwne.
        • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 10:20
          Masz rację, jak się głupio pyta to ma za swoje. Co to w ogóle jest za pytanie?
    • lodomeria Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:09
      Co Ci przyjdzie z tego, jeśli koleżanka naprawdę uwierzy w to, że popełniła błąd życia?
      • undoo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:11
        Odda jej dzidziusia i bedzie miala niemowlaka, zeby samej sie cieszyc. O to na pewno chodzi.
        • yoma Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:12
          Przecież ona ma jakieś 13 lat, lalkami niech się bawi.
          • undoo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:17
            To juz ferie nastaly? big_grin
            • yoma Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:18
              W części Polski i owszem smile
              • undoo Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:21
                ok, nie zauwazylam
                alez zabawa z przytupem nozki
                • yoma Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:28
                  Bo przyznajmy, drogie panie, że my się też nudzimy tongue_out
      • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:11
        No jak to co bedzie miala chora satysfakcje jak inna moze myslec ze jest szczesliwa niedopuszczalne tak dopi... zeby spadla z piedestalu szczescia i zaczela plakac z zalu wtedy autorka bedzie odpali race ze szczescia
    • adriana.la.cerva Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:15
      Wszystkie wypowiedzi watkodajki widze tak:

Jahxjxkckshsmkxj hshxjxjdndh hshxhxhshhxnxklcoydtd udhhdxt gcrceld jxtcrmsp6 psumdyckd jsuwlcgwv laucexl

• bye-bye Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:39
        ja też

post startowy czytałam 3 razy a następne już tylko po 2 razy, chyba sie wprawilam😀
    • zlababa35 Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:38
      Ale o so chozi?
    • muchy_w_nosie Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:39
      Właściwie to tylko w latach 70-90 dzieci rodzily w przeważającej większoci młode kobiety. Nasze babcie i obecnie my rodzimy ostatnie a czasem i pierwsze dzieci po czterdziestce. Teraz Jan nie będzie się zastanawiał dlaczego mając lat 20 ma rodziców po sześćdziesiątce, bo i Kuba i Julka i Zuzanna, tak jak Marysia, Szymon będą mieli takich samych rodziców.
      • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:47
        Fakt,tak sie moze zdarzyc,ale nie wszedzie tak jest.Widze kto przychodzi do przedszkola i na grupe sa tylko 2 mamy starsze ktore maja juz starsze dzieci a reszta sa mlode do max 30 co tez bylam lekko zdziwiona, ze tylko 2 .
        • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:52
          Acha i na poczatku roku mamy w gazecie wyszczegolnione ile sie urodzilo,ile chlopcow , ile dziewczynek,matki w jakim wieku,ile slubow,pogrzebow,itd wiec tez byla wiekszosc mlodych.do 30.Cos sie zmienia.
          • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:07
            Ojp z czym ty masz kobieto problem co cie to obchodzi chce to ma jej sprawa nie musisz jej za to podziwiac ale kopac tez nie
            • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:11
              To mam jej przytakiwac,skoro to nie jest moje zdanie?Chciala szczerosci i co o tym mysle ,to jej powiedzialam.Dlaczego ty Jolu tez nie mozesz przyjac do wiadomosci ze ktos ma inne zdanie na ten temat?
              • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:03
                Ja akurat moge przyjac do wiadomosci ze ktos moze miec inne zdanie w szczegolnosci jesli chodzi o posiadanie dzieci ale jak zyje z takim chamstwem jakie tu opisalas a co nazywasz czeroscia sie nie spotkalam nawet na fiorum gdzie nie patrzysz w oczy nie wiesz z kim gadasz i w sumie mozna sobie pozwolic na wiecej. Wiec przyjmij do wiadomosci ze to co nazywasz szczeroscia dawno przekroczylo jej granice przeszlo w czyste chamstwo w stosunku do drugiej osoby.
              • lodomeria Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:13
                Chociażby dlatego, że matka malutkiego dziecka to świętość i powinna być pod naszą szczególną ochroną. Niedobór snu, hormony, może jakieś fizyczne zmiany w ograniźmie, niemożność dojścia do ładu z wypadającymi włosami tudzież puchnącymi nogami to wystarczające powody do bycia kompletnie rozstrojoną. Jak wychodzi z domu na spotkania ze znajomymi, to po to, żeby złapać oddech, zrelaksować się, pośmiać, a nie po to, żeby robić Tobie za worek treningowy.
                • lodomeria Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:19
                  Aha, a jak pyta, to nie znaczy, że koniecznie musisz jej brutalnie przedstawić swoją opinię. Takie pytanie, może być oznaką jej wątpliwości, zagubienia, bycia przerośniętą sytuacją i wtedy należy przede wszystkim zaspokoić potrzeby emocjonalne koleżanki, a nie walić 'prawdę' między oczy.

Ibsena sobie poczytaj, jeśli nie pamiętasz z liceum, świetny literacki obraz tego, jak głupio pojmowana 'prawda' niszczy ludzim życia.
                  • thea19 Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:35
                    w sumie to nalezy sie cieszyc, ze watkodajka nie odpalila tekstu, ze zawsze mozna do bidula oddac skoro nie wyskrobala bo ona pewnie tak by zrobila.
                    • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 02:21
                      10/10
          • turzyca Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:56
            >>Nasze babcie i obecnie my rodzimy ostatnie a czasem i pierwsze dzieci po czterdziestce.

>matki w jakim wieku [...] wiec tez byla wiekszosc mlodych.do 30.Cos sie zmienia.

Jeśli pytasz się, co się zmienia, to dowodzisz, że naprawdę statystyki powinniśmy uczyć w szkołach podstawowych. Nikt nie mówi, że większość dzieci rodzą matki po 40, tylko że odsetek takich dzieci się zwiększa. Jeśli mam troje dzieci, dwoje urodziłam przed trzydziestką a trzecie po 40, to nadal większość dzieci urodziłam jako młoda matka. Ale jeśli taką strukturę rodziny mam nie tylko ja ale i 10 sąsiadek, to moje najmłodsze nie będzie wyjątkiem z rodzicami 60+ na studniówce, tylko jednym z 10 w tej samej sytuacji. Jak z jednego na szkołę robi się 2-3 na klasę, to sytuacja staje się zwyczajna i nikt się dziwnie nie patrzy. Choć nadal większość będzie miała młodszych rodziców.
      • jem.gluten.i.cukier Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 10:22
        40-letni rodzic nigdy nie budził zdumienia, co najwyżej mniej było 40-letnich matek z pierwszym dzieckiem. Dorastałam w latach 90. i to nie było nic zaskakującego, że ktoś miał o te 15 lat starsze czy młodsze rodzeństwo.
    • adriana.la.cerva Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:53
      A powiedz Ty mi kochaniutka, ile masz lat i w jakim wieku masz dziecko.
      • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:00
        Kochaniutka jestem pelnoletnia, mam dzieci w wieku okolomaturalnym z roznica 3 lat.
        • adriana.la.cerva Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:11
          Skoro masz dzieci w wieku prawie doroslym, to skad masz takie swieze informacje na temat przekroju wiekowego matek przyprowadzajacych swoje pociechy do przedszkola. Czaisz sie pod budynkiem, czy jak?
          • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:12
            Zaraz napisze ze mieszka w tym samym budynku co przedszkole
          • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:16
            A z gazetki osiedlowej.Zaspokoilam twoja ciekawosc?
            • adriana.la.cerva Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:19
              Oj cos ty mnie klamiesz 😉
    • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 25.01.18, 23:58
      A po wala to swoje zdanie gadac i kogos ranic ?bo rozumiem ze to swoje zdanie przekazalas 40 z niemowlakiem. Reszty nie rozumiem.
      • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:02
        Jesli prosi o szczerosc,to jakie ranic?
        • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:05
          Wiesz i ze szczeroscia nie nalezy przesadzac ona tez ma swoje granice. Wypalenie z czyms takim jak opisujesz do niej bylo czystym chamstwem i tyle.
          • fajnedziewcze Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:13
            To tak jakby polizac cukierka ale tylko tak troche przez papierek?
            • yoma Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:30
              To ty masz 13 lat i jeszcze do tej pory matka nie nauczyła?
            • simply_z Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:31
              A twoje dzieci znają interpunkcję?
    • milamala Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 00:41
      Bosze, kobieto, w zyciu nie czytalam takiego belkotu.
      • snakelilith Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:00
        Jestem za tym, by posty napisane w ten sposób po prostu kasować. No ludzie, czy ta kobieta wstydu nie ma? Niechlujstwo językowe hard level z debilną wymówką o życiu na emigracji. Dziwię się tym, które jej odpowiadają.
        • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:04
          Jakby tu kasowac za sposob pisania to wiele by musieli kasowac. Nie przesadzajmy.
          • snakelilith Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 01:30
            Tak, ciebie czasem też, choć nie masz w zwyczaju pisania długich tekstów, więc problem zrozumienia ma mniejszy wymiar. I wiemy jak ciężkie i aktywne prowadzisz życie, zero czasu na samokształcenie, więc można potraktować cię ulgowo.
            • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 02:27
              Moja kochana pani profesor polonistko idz czytac Mickiewicza albo inne dziela wybitnych a nie przyszlas na forum gdzie ludzie czesto gdzies tam w biegu pisza z telefonow i sie tu z nami nie mecz skoro tak ci ciezko zrozumiec. Tu nikt nikogo nie trzyma na sile . A jesli ktos czegos nie zrozumie z tego co ja napisze albo kogos innego to egzaminu z wiedzy z forum nikt zdawac nie bedzie.
              Nie zrozumialam tego postu startowego do tego watku tak od wnukow i wyobraz sobie traumy nie mam oczy mi nie pekly. Ale skoro tobie tu tak zle cierpisz to zawsze mozesz zrezygnowac.
              • pade Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 09:31
                Pisanie w biegu z telefonu nikogo nie usprawiedliwia. Zawsze można przestać biec, przysiąść, skupić się i przeczytać tekst przed wysłaniem. Ze zwykłego szacunku dla osób, które będą ten tekst czytały.
                Jeśli uważasz, że nie ma znaczenia w jakiej formie piszesz i nie ma znaczenia czy ktoś Cię zrozumie i adekwatnie na Twój tekst odpowie, to po co w ogóle piszesz? Nie ma przymusu pisania na forum.
                • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 12:48
                  Mnie jesli ktos sie tam czasami czepia to o interpunkcje i fakt staram sie o tym pamietac. Jak ja bym miala przysiadac za kazdym razem kiedy zerkne na forum i czuje ze chce napisac to caly dzien bym nic nie robila tylko siedziala smile
                  • cosmetic.wipes Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 16:25
                    jola-kotka napisał(a):

> Mnie jesli ktos sie tam czasami czepia to o interpunkcje i fakt staram sie o ty
                    > m pamietac.

Pamiętaj Jolu o przecinkach, bo w tym wątku nie postawiłaś ani jednego big_grin
                    • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 17:34
                      smile
    • blue_meerkat Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 05:10
      autorko, mylisz wlasna frustracje z czepianiem sie kolezanek.
    • domowapani Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 07:08
      Cóż. Poczułam się zaatakowana smile bo do najmłodszego dziecka na zebranie około maturalne pójdę, mając 55 lat wink i w zasadzie mogę być już wtedy babcia, bo najstarszy będzie tuż przed 30tką.
      Ale wiesz co? Niespecjalnie się tym przejmuję. Bo jako dojrzała matka mogę sobie pozwolić na cieszę nie się macierzyństwem. Tego luksusu nie miałam jako 26latka, bo musiałam wrócić do pracy prawie zaraz po porodzie. Właściwie pierwsze dziecko wychowywały mi moja babcia i rodzice. Logistyka mnie dobijala, na nianie nas stać nie było.
      Co cię może zdziwić - po pierwszym stracilam ciążowe kilogramy po ponad 2 latach. Przy trzecim po miesiącu, a miałam 25 kg na plusie.
      Zajmij się więc łaskawie swoim macierzyństwem i zostaw swoje mądre uwagi dla siebie.
      • ras.szamra Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 08:48
        Nie pisz, że uwagi są mądre, bo uwierzy i jeszcze wiele takich postów na forum nam wyprodukuje wink
    • kouda Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 08:04
      te stare matki maja wieksza motywacje, zeby nie zgrzybieć i nie zbabciec za szybko, wiec ty podpatruj i sie ucz
      nieraz im pozazdroscisz, jak ci dzieci za chwile wyjda z domu i zapomna zadzwonic, a ona bedzie szyc skrzydelka motylkowi wink
      pozna ciaza odsuwa ponoc menopauze o kolejne 10 lat, tak to natura urzadzila
      • jola-kotka Re: Mam juz dosc! 26.01.18, 17:36
        Stare bylo wstawic w cudzyslow bo wiesz moze zalapac ze tak jest ok smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka