04.02.18, 16:32
Przyznaje, do wczoraj nie wiedziajam, ze to takie piękne. I ze aż tak cudnie współgra z białym złotem. Co tu gadac, „zachwyciłam się w tobie”, tanzanicie. Tylko dlaczego to piękno musi być takie drogie? Wiem, wiem, dlaczego. I chyba zacznę sobie zbierać na pierścionek.
Obserwuj wątek
    • premeda Re: Tanzanit 04.02.18, 17:29
      Bez przesady w Apart są w okolicach tysiaka.
      • konwalka Re: Tanzanit 04.02.18, 17:45
        Dla mnie to jest drogo
        • dziennik-niecodziennik Re: Tanzanit 04.02.18, 20:23
          No co Ty, tysiak za pierscioneczek to drogo? wink

Dla mnie tez, spoko smile
          • bye-bye Re: Tanzanit 04.02.18, 20:38
            drogo/ tanio to jest rzecz naprawdę względna więc nie rozumiem zdziwienia🙄
            • dziennik-niecodziennik Re: Tanzanit 04.02.18, 20:52
              Jesli autorka pisze ze to dla nie drogie sprawy, to nalezy zalozyc ze sprawdzala ceny. Wyskakiwanie z tekstem "to tylko tysiak" jest zabawne w tym kontekscie, zwlaszcza jesli przy tym proponuje sie jedna z najbardziej oczywistych sieciowek jubilerskich w Polsce.
              Tak BTW - w Aparcie WCALE tanio nie jest.
              • bye-bye Re: Tanzanit 04.02.18, 21:10
                aaa, nie zrozumialam Cie. I myślę sobie co za baba z wyższością pisze "tysiak za pierscioneczek to drogo?"
                🙂
          • premeda Re: Tanzanit 04.02.18, 21:25
            No i ja nie będąca wąską specjalistką i pracująca fizycznie na produkcji wychodzę na niewiadomo jaką bogaczkę 😛 Ech ta emama 😉
            • kk345 Re: Tanzanit 05.02.18, 11:16
              Nie no, spoko, wszystkie kasjerki w Biedrze też świecą tanzanitami na palcach, ludzka rzecz...
              • premeda Re: Tanzanit 05.02.18, 18:23
                Ja tam na pierścionki nie patrzę ale tatuaże widuję i to czasem droższe od tanzanitu 😀 Moja biedra wprost podaje pensję brutto w ogłoszeniach. Takie tam uroki małego miasta z dużą strefą ekonomiczną 😉
        • mildred.pierce Re: Tanzanit 04.02.18, 21:52
          Zwykłe z diamentami czy brylantami są w podobnej cenie w Aparcie, a z tego, co gdzieś czytałam, to tanzanity są droższe i rzadziej spotykane. Też mnie urzekły swoim pięknem smile.
          Gemeo.pl:
          ,,Eksperci są zdania, że złoża tanzanitu ulegną wyczerpaniu za ok. 10 lat, wówczas należy spodziewać się wzrostu cen tego kamienia. Tanzanit to kamień nie mniej cenny niż diament, zaś ceny tanzanitów wysokiej jakości przewyższają ceny brylantów.

Tanzanity wydobywa się w jedynym miejscu na świecie, w Południowej Tanzanii, w rejonie Arusha w kopalni o powierzchni ok. 4km2. Nie ma krzty przesady w twierdzeniu, że tanzanit jest rzadszy niż diament".
          Tysiąc to ogólnie rzecz biorąc dużo, ale jak na pierścionek z tak rzadkim kamieniem to raczej nie, jeśli zwykłe pierścionki są w takich cenach. Zwłaszcza że to złoto, a nie np.srebro. Poszukaj gdzieś u lokalnego jubilera, w sieciówkach typu Apart czy W.Kruk wszystko jest droższe, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji.
    • ofelia1982 Re: Tanzanit 04.02.18, 20:55
      Od 8 lat noszę na palcusmile
    • berdebul Re: Tanzanit 04.02.18, 21:05
      Warto zbierać na „etycznie poprawny”, czyli pozyskany bez udziału dzieci i wyzyskiwania lokalnych mieszkańców.
    • stephanie.plum Re: Tanzanit 04.02.18, 21:17
      ja kocham labradoryt
      https://akademiaducha.pl/wp-content/uploads/2017/02/labradoryt.jpg
      • premeda Re: Tanzanit 04.02.18, 21:26
        Fajny jak jajo smoka 😀
        • stephanie.plum Re: Tanzanit 04.02.18, 21:33
          to zdjęcie do końca nie oddaje jego uroku.
          mega wspaniałe jest to, że on jest na pierwszy rzut oka szary. ale mieni się mnóstwem kolorów - od głębokiego fioletu do seledynowej zieleni.

moje marzenie to jakaś ozdoba, gdzie w białym złocie byłyby labradoryty i akwamaryny - jak wszystkie barwy morza.

(przepraszam autorkę wątku za dygresję!!!)
          • aqua48 Re: Tanzanit 04.02.18, 22:26
            stephanie.plum napisała:

> moje marzenie to jakaś ozdoba, gdzie w białym złocie byłyby labradoryty i akwam
            > aryny - jak wszystkie barwy morza.

Też kocham labradoryty, mam piękny wisior z tym kamieniem, wygląda jak dno morskie przed milionami lat.
            • barbibarbi Re: Tanzanit 05.02.18, 23:22
              Ten labradoryt bardziej mi się podoba niż tanzanit, ja lubię takie nieoczywiste kolory, opalizujące, żyłkowane, piękne. Tanzanit po prostu niebieski, przejrzysty, kojarzy mi się z pierścieniem na pomarszczonej ręce arystokratki, nie dla mnie takie kamienie, chyba może jedynie w wersji nowoczesnej autorskiej biżuterii.
              • barbibarbi Re: Tanzanit 05.02.18, 23:37
                https://static.sashe.sk/data/2015/10/16/photos/145414/c/c-N5921194_145414_20151016_96518.jpg

Jedyny pierścionek z tanzanitem, który mi się nawet podoba, na przekór w złocie, taki mogłabym mieć.
          • simply_z Re: Tanzanit 24.12.18, 01:18
            ja też. Uwielbiam, przepiękny kamień
      • premeda Re: Tanzanit 07.02.18, 16:24
        Właśnie dzisiaj dostałam swój wisiorek z labradorkiem 😀
    • kropkaa Re: Tanzanit 04.02.18, 21:22
      Piękny!
      Szukałam ze zwykłym zlotem, bo białe ma nikiel, a ja mam mega uczulenie. Znalazłam nie w Aparcie. Plus - dużo większy kamień niż te apartowe.
      • mildred.pierce Re: Tanzanit 04.02.18, 21:43
        Hm, też mam uczulenie na nikiel i nie mogłam nosić złotej biżuterii, którą czasem dostawałam. Może zmieniły się przez ten czas składy, to było jakieś 10, a jeszcze wcześniej 15 lat temu.
        • mildred.pierce Re: Tanzanit 04.02.18, 21:44
          Mam na myśli to żółte złoto, nie pamiętam, czy miałam z jakichś innych metali. Obecnie dałam sobie spokój i nie noszę żadnej biżuterii.
      • jola-kotka Re: Tanzanit 04.02.18, 23:41
        W sieciowach sie bizuterii nie kupuje bo to najgorszy syf jest.
        • memphis90 Re: Tanzanit 05.02.18, 22:58
          OMG, ma MOM, syrop glu-fru czy glutaminian?
      • kk345 Re: Tanzanit 05.02.18, 11:18
        >Znalazłam nie w Aparcie.
        Podpowiesz, gdzie?
        • kropkaa Re: Tanzanit 05.02.18, 18:11
          W Kruku. Nie ma na stronie. Oczko prostokątne, dość duże, bez żadnych ozdobników.
      • magazynka Re: Tanzanit 24.12.18, 01:42
        Mam pierścionek z aleksandrytem kupiony ze 40 lat temu jeszcze w ZSRR. Kamień zmienia kolor - zależy czy światło naturalne czy sztuczne - jest zielony lub czerwono-fioletowy. Raczej rzadziej spotykany.
    • jola-kotka Re: Tanzanit 04.02.18, 23:39
      To olecam sklep internetowy Glamira. Tam masz za 5000 juz takie sensowne ale i za 1500 kupisz.
      • memphis90 Re: Tanzanit 05.02.18, 23:00
        Może jej w paczce.wyślij jeden , pięć tysi to jak splunąc przecież... uncertain
    • muchy_w_nosie Re: Tanzanit 04.02.18, 23:50
      Niebieski zawsze ładnie komponuje się ze srebrnym kolorem. Ja lubię zieleń także ten kamyk nie dla mnie.
    • na.rozdrozu Re: Tanzanit 05.02.18, 11:10
      No to się pochwalę wink Mój pierścionek zaręczynowy jest właśnie z tanzanitem. Przy czym kupiony został właśnie w Tanzanii, (w rejonie Arushy, tam gdzie kopalnie, nawet dwa razy byliśmy). Mąż zdecydował się go kupić w sekrecie po 4 miesiącach znajomości ze mną, kiedy razem zdobiliśmy Kilimandżaro, ale na okazję by go dać czekał jeszcze długo... smile
      dla mnie tanzanit przynosi szczęście... smile
      • na.rozdrozu Re: Tanzanit 05.02.18, 11:12
        "zdobiliśmy" - ups literówka, ale śmieszna, z uwagi na to czym rzeczywiście turyści "przyozdabiają" wysokie góry
        • konwalka Re: Tanzanit 05.02.18, 13:40
          Aha. No i wkurzyłas mnie teraz potrójnie suspicious
        • mondovi Re: Tanzanit 07.02.18, 18:45
          Tanzanit równie piękny jak zdobienie Kilimandżaro. smile
      • kropkaa Re: Tanzanit 05.02.18, 18:12
        Byś pokazała 😍
    • miriam_73 Re: Tanzanit 06.02.18, 23:36
      Piękne kamienie. Najfajniesze sa takie, które mają kolor pomiędzy błękitem a fiołkiem. W połączeniu z diamentem i białym złotem sa bajeczne. Niestety - drogie, bo bardzo rzadkie sad
      "wysępiłam" pierścionek na 35-lecie, uwielbiam smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: Tanzanit 07.02.18, 19:00
      Piękny, ale niefasetowany. Ja mam wrażenie, że wszystkie kamienie po fasetowaniu tracą magię i urok.

Mój ulubiony kamień to ametyst i kryształ górski smile
    • solejrolia Re: Tanzanit 07.02.18, 19:03
      Piękny ten tanzanit!
    • niu13 Re: Tanzanit 24.12.18, 00:30
      A ja lubię tylko diamenty i białe perły, a kolorowe kamienie kompletnie mi nie leżą.
    • beneficia Re: Tanzanit 24.12.18, 19:32
      Też kocham tanzanit, ale te najpiękniejsze, najciemniejsze i najbardziej nasycone kolorem są naprawdę bardzo drogie. No i rzadko spotykane.
    • muchy_w_nosie Re: Tanzanit 25.12.18, 08:18
      Myślałam, że o Minecraft będzie ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka