Dodaj do ulubionych

Dojna zmiana

09.02.18, 10:42
62-82.000 samej rocznej premii dostali wszyscy ministrowie dojnej zmiany. Odwołany prezes Orlenu w dwa lata zarobił 5-6 milionów.
Elektorat musi być zachwyconywink
Obserwuj wątek
    • gris_gris Re: Dojna zmiana 09.02.18, 10:45
      Elektorat ma w dudzie. Dla nich to abstrakcyjna kasa, ktorej, zreszta zgodnie z prawda, oni by i tak nie ujrzeli. Elektorat w ogole moim zdaniem sie nie interesuja ruchami kadrowymi pis.
      • gris_gris Re: Dojna zmiana 09.02.18, 10:46
        Ale wlasnie sobie dzis myslalam, jaka to jest sitwa ten pis, ile tam jest tych zachlannych, chciwych nieudacznikow, ktorzy musza sie dorwac do koryta, i stad te zmiany nieustanne, bo kazdy koles musi miec swoja kolej w koncu!
        • claudel6 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:55
          sad
    • lauren6 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 10:48
      A Palikot w swoim czasie dostawał biegunki, bo Ewa Kopacz jako marszałek sejmu przyznala wicemarszałkom 40 000 zł rocznej premii.

Na szczęście przyszła dobra zmiana. Lud na pewno jest dumny z oszczednych przedstawicieli, ktorych sobie wybrał!
      • kolpik124 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:05
        niejaki pan Grad budował polskie elektrownie atomowe

pan Krawiec tankowal paliwo

pan Kilian pedałował dynamkiem

pan Murawski pompował ropę

itd... itd...

wynagrodzenia i odprawy dostępne w sieci

gdzie było wtedy święte oburzenie autorki wątku?
        • tak_to_nowy_nick Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:18
          kolpik124 napisała:

> gdzie było wtedy święte oburzenie autorki wątku?

A gdzie jest twoje święte oburzenie TERAZ? Przecież to podobno miała być ZMIANA na lepsze, hmm? Obawiam się, że wasz koronny argument "a bo PO to..." już dawno nie działa tongue_out

Poza tym, "kolpik napisałA"?? Serio?? Przecież wszyscy wiedzą, że jesteś facetem, po co ta maskarada? Zakładałeś konto jako ukryta opcja do sączenia PIS-jadu, ale (jak wszystkim kolegom po fachu) nie udało ci się zachować umiaru, więc się rypło? big_grin
        • gris_gris Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:20
          a zarobil ktos z nich 5 milionow w dwa lata? Jak tak, to napisz, i ja sie oburze.
          • kolpik124 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:37
            dostępne w sieci

a więc pan Grad jest ok

dziękuję nie mam więcej pytań big_grin
            • mamma_2012 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:43
              Naprawdę? Musisz mieć nieźle zryty beret, ale pewnie są szyte pod kątem wodza, innych muszą uwieraćwink
        • dzikka Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:33
          Przełożyło się na wybory. Proste.
          jak ja nienawidzę tego: przez osiem lat, a tamci to...itd. Brak argumentów= piaskownica, wszystko można zatuszować platformą i tuskiem.

Obecny rząd wygrywa jednym, rządzi debilnym narodem, który zachowuje się jak pies Pawłowa: w razie czego wystarczy rzucić hasło 'platforma, osiem lat, Tusk" i już pieski odpowiednio się zachowują.
          • mamma_2012 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:40
            Przerażajace jest to, że ten nielotny (nie mogłam się powstrzymać, ale tak to wygląda) zupełnie nie zauważa, że wszystko najgorsze teraz akceptowaną normą. Ludzie, jeśli ktoś lub zwykły dureń, ma w klapie biało czerwoną broszkę to ni znaczy, że cię nie okrada.
        • mamma_2012 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:34
          Zaraz to jest jakaś zmiana, czy tylko teraz q.wa my tylko musimy mieć w korycie więcej?
          Może pani Bugała coś napiszewink
          • sumire Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:41
            Pani Bugała na razie straszy sądem wszystkich, którzy ośmielą się podważać jej kompetencje.
            • mamma_2012 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:47
              Jak to? W tym kraju, gdzie jest wolność słowa?! Chyba jaja sobie robisz perfidny trollu😈
          • aankaa Re: Dojna zmiana 09.02.18, 23:14
            mamma_2012 napisała:

> Zaraz to jest jakaś zmiana, czy tylko teraz q.wa my tylko musimy mieć w korycie
            > więcej?
            > Może pani Bugała coś napiszewink

proszę bardzo:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23004989,latwo-przyszlo-latwo-poszlo-po-dwoch-dniach-pracy-ewa-bugala.html#Z_Czolka3Img
            • gris_gris Re: Dojna zmiana 09.02.18, 23:26
              O,smuteczek. Ja bym tylko nieufnie podeszła do jej oświadczenia, ze rezygnuje z odpraw. Zapewne okaże sie, ze jej tak przysługują, ze sie za nic nie da ich zrzec...
        • lauren6 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:52
          Ok, zgadzam się z tobą. Wtedy była dojna zmiana. Tylko jak nazwiesz rządy PIS, skoro doją nas na duzo wieksze pieniądze. Dojna zmiana do kwadratu?
        • spanish_fly Re: Dojna zmiana 09.02.18, 12:20
          >>>wynagrodzenia i odprawy dostępne w sieci

>>>gdzie było wtedy święte oburzenie autorki wątku?

No patrz, i ludzie się w związku z tym od PO odwrócili i PO przegrało wybory, ale lemingi PISu tylko głośniej klaszczą, jak słyszą, jak się okrada. Jak można być takim frajerem?

Niech PIS rządzi, nikt im nie odbiera prawa do tego, ale marnować naszych pieniędzy nie mają prawa, tak samo jak PO takiego prawa nie miało.

Życzę podwyżki podatków, która boleśnie Cię dotknie. Może wtedy dotrze. Niestety obawiam się, że pisowski scenariusz jest inny - nie będzie znaczących podwyżek podatków, załatwią nas inflacją.
          • larrisa Re: Dojna zmiana 09.02.18, 20:20
            spanish_fly napisała:

> No patrz, i ludzie się w związku z tym od PO odwrócili i PO przegrało wybory, a
            > le lemingi PISu tylko głośniej klaszczą, jak słyszą, jak się okrada. Jak można
            > być takim frajerem?
            >

Ludzie się odwrócili bo PO doiło głównie dla siebie, PIS również doi, ale też się dzieli z szarakami, chociażby 500+, wprowadzenie stawek godzinowych na śmieciówkach czy zmniejszenie wieku emerytalnego. Wtedy tolerancja na dojenie po prostu wzrasta.
            • mamablue Re: Dojna zmiana 09.02.18, 20:30
              Ta, akurat. Nie słyszalam wcześniej o państwowych fuchach dla córki leśniczego. Mogą wszystko i bezczelnie, bo wiedzą, że opanowali sądy i służby, więc nie ma nikogo, kto by ich skontrolował i napiętnował kumoterstwo i nepotyzm. Nie muszą się kryć z dojeniem.
              • larrisa Re: Dojna zmiana 09.02.18, 21:35
                Opanowali też wszystkie sondażownie. Wszystko falszują. I tej wersji się trzymaj.
        • morekac Re: Dojna zmiana 09.02.18, 20:29
          Ale zauważ, że robią teraz czystkę w MONie po najlepszym z ministrów. Cały zarząd PGZ poszedł wczoraj w odstawkę - a był wskazany już za rządów obecnej partii. Prezes Orlenu poleciał. Czy dobrozmieńcy aż tak bardzo się nie nadają czy nowi muszą dorwać się do stołka?
    • beataj1 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:22
      Przedew szystkim elektorat jest pasiony zwrotem "a bo platforma". Bez względu na to co się wydarzy, jakie dno osiągnie partia żądząca (błąd zamierzony) to oni na jednym wdechu rzucają - a bo platforma to...
      I elektoratowi to zostaje w głowie - nie ważne co nawyprawia pis - zawsze będzie "a bo platforma..."
      I jakoś nikt nie zauważa że to argumentacja rodem z przedszkola - A bo Jasiu....
      • joa66 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:35
        Przedew szystkim elektorat jest pasiony zwrotem "a bo platforma". Bez względu na to co się wydarzy, jakie dno osiągnie partia

Już jedna partia się przejechała na programie "bo PiS" wink
        • beataj1 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:40
          Ale wiesz, oni to jednak stosowali z umiarem i nawet czasem byli zawstydzeni że używają tak durnego argumentu.

Pis jedzie z subtelnością buldożera. Zero zawahania, zero refleksji. Z absolutną pewnością siebie. Plus przekaz w mediach rządowych, to jest całkowicie alternatywna rzeczywistość. PO czegoś takiego nie miała.
          Jak elektorat ogląda tylko wiadomości to może na serio w to uwierzyć.
          • dzikka Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:50
            Ale niektórzy z PiS doskonale sobie zdają sprawę, że stosowanie takiego argumentu jest żenujące, no ale jeżeli przekłada się to na poparcie sondażowe, to na pewno z tego nie zrezygnują. Jak napisałam, maja rewelacyjny elektorat. Nie ważne co się mówi czy robi, ważne jak, tu pogłaszczą, rozdadzą nasze pieniądze i hulaj dusza piekła nie ma.
          • joa66 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:56
            Jego elektorat to 20-25%.

I powtórzę - mono się przejadą na tym argumecie, jak poprzednicy
    • mai-ra3 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:50
      Uważam że wszystkie dotychczasowe rządy kradły w mniej lub bardziej zawoalowany sposób. PO ukradło OFE, a obecne rządy to już w ogóle żanada. Jednak obecni wygrywają przez 500 plus, elektorat na wszystko przymknie oko, bo dostaje kasę... Nie było też rządów które podobalyby mi się pod względem światopoglądowym (świeckość państwa, nie na klęczkach przed klerem). Co prawda teraz jest chyba najgorzej pod tym względem, ale wcześniej rewelacji też nie było, od 1989 wszystko idzie systematycznie ku gorszemu. Szans na poprawę nie widzę, nie widzę sensownej opozycji w żadnym zakresie. Jeszcze światopoglądowo pasuje mi Razem, ale pod względem uleczenia bzdurnego wydawania kasy z podatków przez państwo i wprowadzenia wolności gospodarczej dla ogółu to dużej nadziei nie widzę.
      • claudel6 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 11:58
        "PO ukradło OFE"

ale co, wzięli kasę dla siebie? jesteś pewna, ze ukradli? czy jednak kasa poszła do budżetu panstwa, które jest nasze wspólne czy do ich kieszeni jak obecne premie i odprawy?
        • mai-ra3 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 12:13
          Tu masz jakąś tam odpowiedz:

www.bankier.pl/wiadomosc/Juz-przezarlismy-pieniadze-z-OFE-7312399.html

Lepszej i tak nie udzielę, więc dlatego wrzucam linka. Bużdżet na 2016 rok i tak robiło PO, więc byłoby tak samo jak w tym artukule nawet gdyby nadal rządzili. Być moze jakieś kosmetyczne zmiany były tylko wprowadzone.
          • spanish_fly Re: Dojna zmiana 09.02.18, 12:35
            Ta odpowiedź jest kompletnie bez sensu. Owszem przepisanie obligacji z OFE do ZUS było zabiegiem z gatunku kreatywnej księgowości, jednakowoż przyniosło też inne pożytki. Obligacje są gwarantowane przez państwo, tak samo jak emerytury z ZUS, zatem kompletnie bez sensu było płacenie ogromnych pieniędzy funduszom emerytalnym za obsługę, która sprowadzała się jedynie do zakupu obligacji.

Ponadto:
            gospodarka.dziennik.pl/emerytury-i-ofe/artykuly/526084,zus-zdecydowanie-wygrywa-stopami-zwrotu-z-ofe.html
            "Wyniki inwestycyjne funduszy emerytalnych są słabsze niż tempo, w jakim waloryzowane są pieniądze ubezpieczonych zgromadzone w ZUS."

Poza tym - myśl, co będzie dalej. PIS ma już plany wobec środków, które pozostały w OFE. Zapewne przed wyborami nie należy się spodziewać ich ujawnienia, ale jeśli wygrają to spodziewam się, że jedną czwartą tych środków nam po prostu zabiorą i wrzucą do wspólnego koszyka, z którego będą sobie mogli swobodnie czerpać środki na pokrycie swoich wyborczych łapówek, a resztę łaskawie Ci pozostawią, ale jeśli chciałabyś z tych pieniędzy szybko skorzystać to obłożą Ci to jakimś kolosalnym podatkiem.
            • tanebo2.0 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 12:42
              Albo wszystko zabiorą i wrzucą do funduszu rezerwy. To oznacza koniec GPW. Pewnie za parę lat przejmie ją giełda z Wiednia a potem zlikwiduje. Nie wypalą też IKE.
    • lady-z-gaga Re: Dojna zmiana 09.02.18, 16:40
      https://scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/27545711_889436847903796_3253379675342899686_n.jpg?oh=c9233378c7eacb5aef3df42d3ecdd7fe&oe=5B1345D3
      • mamma_2012 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 16:52
        Aż mnie trzęsie, ze ci dyletanci dostają miesięcznie nie 500+, a 5000 +za bycie popychadłem dojnej zmiany.
    • pani07 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 16:48
      Nie ma to jak dać swoim w 2 lata 122 miliony, prawda?
      wiadomosci.wp.pl/rzad-tuska-wydal-122-mln-zl-na-swoje-premie-6037709149484161a
      • sumire Re: Dojna zmiana 09.02.18, 16:55
        Można było się spodziewać, że ktoś pojawi się z komentarzem o tym, co robiło PO. Aż dziw, że dopiero po 6 godzinach od powstania wątku big_grin
      • mamma_2012 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 16:57
        Po nie rządzi od ponad 2 lat,
        Gdzie „tanie państwo” na które głosowałaś?
      • 71tosia Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:11
        teraz to tyle w miesiąc rozdaja
    • mary_lu Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:00
      Nie żebym była zwolenniczką pisu, ale naprawdę nie ma się czym podniecać. Tutaj sobie dali oficjalnie premie, a przez lata i przez wszystkie rządy były tworzone specjalne firmy, które prezesom wypłacały pod stołem grube miliony, które pochodziły z kontraktów, które te firmy dostały. Szła straszna kasa "na szkolenia", "na doradztwo", "na audyt", za ułamek zapłaconej kasy były wykonywane i tak nikomu ńiepotrezbne usługi, reszta w kopertach trafiała do ludzi których trzeba było opłacić. Ruszało mnie to 20 lat temu jak się o tym dowiedziałam, teraz to tylko wielki ziew... Każda partia uskutecznia dojną zmianę, tylko po to ludzie w tym siedzą.
      • mamma_2012 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:06
        A teraz przekręty się skończyły? Mazurek to inteligentna babka, a Bugała to profesjonalista warta miliony rocznie😂😂😂
        • mary_lu Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:10
          Nie skończyły się i trudno sobie wyobrazić jak i dlaczego miałyby się skończyć. Ten rząd ma po prostu złe relacje z mediami z których korzystamy, więc może się wydawać, że tych premii jest więcej albo są głupsi od poprzedników. Nic się nie zmieniło.
          • tanebo2.0 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:13
            ALE PRZECIEŻ MIAŁO SIĘ ZMIENIĆ!!! W wyborach obiecywaliście nie kraść jak PO! A kradniecie jeszcze bardziej?
            • mary_lu Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:21
              Józiu, ja się przyznaję, ja bym nawet chętnie z takiej spółki coś ukradła, bo to dla mnie abstrakcyjne pieniądze i sumienie w tym miejscu mam dziurawe, ale nijak się nie dopcham ani nikt mi łapówki ani premii nie da.

I nie podejrzewaj mnie o sympatię z pisem, mam ich jeszcze bardziej gdzieś niż większość pozostałych partii.
          • 71tosia Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:17
            psucie zaczelo się znacznie wcześniej (jeszcze dobrze w czasach rzadow SLD) ale z każdym nowym rozdaniem jest nie lepiej tylko gorzej. Jeżeli już ktoś nawet broni tezy ze funkcje w biznesie i publiczne trzeba obsadzać po linii partyjnej (moim zdaniem nie trzeba) to czy naprawdę wśród lojalnych zwolennikow PISu nie ma profesjonalistów i trzeba brac na wysokie stanowiska takie miernoty jak ten Obajtek albo Bugala?
            • mary_lu Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:24
              Za czasów rządów SLD to zaczynało się nieco cywilizować, bo już nie przechodziły takie numery jak dawniej i trzeba było się kryć. Zamiast gotówki zawiniętej w gazetę na stole była elegancka koperta pod stołem. I honoraria za cośtam. I posady dla rodziny.
              • 71tosia Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:29
                czyli zawsze tak było nie ma się co przejmować, az dziwne ze jeszcze takim jak ja to przeszkadza skoro nie powinno.
                • mary_lu Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:31
                  Dziwne, że dopiero teraz się o tym dowiedziałaś.
                  • 71tosia Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:33
                    dziwne jest to ze ty to od lat akceptujesz
                    • mary_lu Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:37
                      A co mam zrobić?
              • claudel6 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 21:13
                ale przecież to PIS zniósł kryteria w ustawie - wymóg konkursów, wyksztalcenia itd.
                więc nie - nie było tak samo, bo teraz można te satnowiska obsadzac nie tylko swoimi, co kompletnymi miernotami, które na normalnym rynku zarabiały by 1/10 tego. ja nie mam nic przeciwko, jak dobrą kasę dostaje specjalista z kompetencjami potrzebnymi na stanowisku. w Polsce niestety sie tak przyjelo, że rządzacy obsadzają stanowiska w Spółkach SP. ale naprawdę kwestia jest w tym kim i jak.
      • spanish_fly Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:20
        A ja myślę, że jeśli ktoś się tym do tej pory nie podniecał to najwyższy jest na to czas. Trzeba to w końcu ukrócić lub przynajmniej zmniejszyć do minimum.
        • mary_lu Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:25
          I zlikwidować głód w Afryce.
    • anika772 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:00
      Tak, niestety elektorat jest nadal zadowolony, mimo wszystko.
      • tanebo2.0 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:11
        Noe nie? Ale islamisty nie wpuścili... I nikt już nie nazywa niemieckich obozów koncentracyjnych "polskimi"...
        • anika772 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:18
          Aha, bo przed tą ustawą robiono to po prostu MASOWO.
        • 71tosia Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:27
          a i jeszcze kolejki u lekarzy zlikwidowali, leki za darmo emerytom rozdają, frankowiczom pomogli, mieszkania tanieją i wogole jestemy potenga gospodarcza w Europie zaraz Niemcow prześcigniemy wink
    • 71tosia Re: Dojna zmiana 09.02.18, 17:10
      mnie najbardziej zadziwia tempo kariery takich miernot, nowy prezes studia skończył zaocznie w 2014 roku w Radomiu w Prywatnej Wyższej Szkole Ochrony Środowiska (zdaje się ze tez w mocno przyspieszonym tempie bo już szykowano mu stanowiska do których formalne wyksztalcenie okazało się potrzebne) rok później był już szefem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (mimo zarzutów prokuratorskich o przyjecie lapowek i niegospodarnosc) a 3 lata to już wystraczające doswiadczenie w biznesie by zostać szefem Orlenu. Mam wrazenie ze nawet za PO, które tez ma sporo na sumieniu az tak zawrotnych karier nie było.
      • mamablue Re: Dojna zmiana 09.02.18, 20:14
        Szkoda, że nie można dać lajka wink słowo miernoty jest tu szalenie adekwatne. Lepiej bym tego nie ujęła.
      • claudel6 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 21:17
        facet skończył zaoczne studia 4 lata temu i został szefem Orlenu? qrwa, nie wierzę sad(
        • tanebo2.0 Re: Dojna zmiana 09.02.18, 21:23
          Po prostu wstaje z kolan...
        • mamablue Re: Dojna zmiana 09.02.18, 21:30
          Dziwi cię to jeszcze? Elit nienawidzą, własnych nie mają, to sobie tworzą (takie coby nie podskoczyły wyżej niektórych prominentnych działaczy)
        • 71tosia Re: Dojna zmiana 09.02.18, 21:32
          pl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Obajtek
    • gris_gris co wy na to, dojnozmianowcy? 13.02.18, 22:33
      Tutaj jest wszystko ladnie rozpisane i porownane:

oko.press/dobra-zmiana-dobrze-sie-nagradza-bez-zadnego-trybu-innowacja-takich-nagrod-wczesniej-bylo/
      a moze to wszystko spisek i nieprawda? no jak?

• gris_gris Re: Dojna zmiana 26.02.18, 21:01
      Z kronikarskiego obowiazku wklejam artykul z GW o tym, jak pis i przystawki (to Ziobro) tworza w Polsce grecki system klientelistyczny:

"Osoby, które wpłacały darowizny na Solidarną Polskę, po wyborach dostały stanowiska w instytucjach podległych rządowi. - To układ "praca za finansowanie partii" - uważa poseł PO Arkadiusz Myrcha. Platforma domaga się od prokuratury wszczęcia śledztwa.
      Czytasz ten artykuł, bo jesteś prenumeratorem Wyborczej. Dziękujemy!
      Dane na temat darczyńców Solidarnej Polski, wchodzącej w skład koalicji rządowej partii Zbigniewa Ziobry, przedstawili wczoraj w Sejmie posłowie PO Arkadiusz Myrcha i Krzysztof Brejza. Zaprezentowane przez nich informacje o kwotach wpłaconych na ugrupowanie pochodzą z partyjnych sprawozdań dla Państwowej Komisji Wyborczej. Uzupełnili je o dane na temat zatrudnienia darczyńców i ich bliskich. Tworząc swój wykaz, korzystali m.in. z publikacji „Newsweeka”, „Faktu” czy „Wyborczej”.

Wpłata na Solidarną Polskę jak najlepsza lokata
      – Odsłaniamy układ „praca za finansowanie partii”. To pierwsza część, która obejmuje wpłaty z 2014 r. przekazane na konto SP. Niedługo opublikujemy dane z kolejnych lat dotyczące również PiS – mówił Myrcha. – W żadnym banku nie dostaniesz tak atrakcyjnej lokaty. Wpłacasz 20 tys. na SP, a później co miesiąc otrzymujesz zwrot, dopóki władza trwa. Tak budowana jest współczesna pisowska nomenklatura – dodawał Brejza.

Z zestawienia wynika, że część darczyńców po wygranych przez Zjednoczoną Prawicę wyborach otrzymała posady w administracji rządowej, spółkach skarbu państwa i innych państwowych podmiotach. Listę otwiera fotograf Jerzy Kurzątkowski z woj. świętokrzyskiego. W przeszłości wykonywał zdjęcia dla partii, na SP wpłacił 25 tys. zł. W 2016 r. został fotografem Polskiej Grupy Zbrojeniowej.

Witold Ziobro, brat obecnego ministra sprawiedliwości, pieniądze przekazywał w dwóch transzach – 13 i 12 tys. zł. W ubiegłym roku „Newsweek” ustalił, że został doradcą zarządu w Banku Pekao. Żona Zbigniewa Ziobry Partycja Kotecka przekazała 25 tys. zł. Kilka miesięcy po wyborach została dyrektorem marketingu Link4, ubezpieczeniowej spółki zależnej PZU.

Józefa Wysopal-Zdrzalik z Warszawy przelała 25 tys. zł. „Jest teściową obecnego prezesa PZU Michała Krupińskiego, dobrego znajomego Ziobry” – czytamy w wykazie. Tomasz Zbróg, związany z Solidarną Polską radny sejmiku woj. świętokrzyskiego, przekazał 13 tys. zł. W połowie 2016 r. został dyrektorem oddziału Totalizatora Sportowego w Kielcach.

Były warszawski radny Marek Makuch przelał w sumie 40 tys. zł. Po wyborach został najpierw dyrektorem biura spraw korporacyjnych TVP, a później biura kadr. Anna Kantor-Kilian została sekretarzem w Wydziale Wymiaru Sprawiedliwości Stałego Przedstawicielstwa RP przy UE w Brukseli. Na SP wpłaciła 25 tys. zł. W 2015 r. bezskutecznie kandydowała do Sejmu z list PiS.

Mariusz Gosek, dyrektor biura posła Zbigniewa Ziobry oraz senatora SP Jacka Włosowicza, na partię przekazał 20 tys. zł. Kielecka „Wyborcza” ujawniła, że jego brat został zastępcą kierownika ARiMR, a bratowa dostała pracę w KRUS. Dziennikarzy Gosek zapewniał, że nie pomagał bliskim w zatrudnieniu w państwowych instytucjach.

Myrcha: Niech sprawą zajmie się prokuratura
      – W mojej ocenie mamy tu do czynienia z uzyskiwaniem korzyści za finansowanie partii politycznej – mówi Myrcha. – To nie są jednostkowe przypadki, tylko stały mechanizm: płacisz na SP, a później dostajesz pracę, co ma związek z tym, że prominentni działacze SP pełnią funkcje publiczne. Oczekujemy, że prokuratura zbada tę sprawę niezwłocznie – dodaje.

„Skąd zbieżność pomiędzy wpłatami a zatrudnieniem w instytucjach podległych rządowi?” – zapytaliśmy wczoraj Solidarną Polskę. Czekamy na odpowiedź."

Przypomne, ze "darczyncy" Ziobry przekazywali pieniadze nielegalnie wyprowadzone z Parlamentu Europejskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka