Dodaj do ulubionych

Suszarka + umywalka problem

12.02.18, 20:02
Pewnie powinnam iść na wnętrzarskie, ale jak już przy suszarkach jesteśmy... Chłop się uparł nie mieć jednej na drugiej i w ogóle ma nie być widać pralki i suszarki (lekkie ocd i takie tam) i wymyślił po lewej suszarkę, po prawej pralkę a nad tym blat i szeroka, 2 osobowa umywalka. W takim układzie zmieści mi się tylko umywalka nablatowa na środku, bo pralka i suszarka mają po 60 cm szerokości. Pomiędzy zostaje 0.5metra. Wysokość agd 85cm, wysokość blatu 5 cm, najpłytsze umywalki mają 10-13cm. I tu pytanie. Jak się myje ręce na wysokości metra (mam 1,7) i jak bardzo to będzie upierdliwe?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:14
      A nie lepiej zrobic blat wyżej? Albo nad pralka i suszarką, albo postawić je na stopniu (wygodniej się wyjmuje z pralki i suszarki)? Albo umywalka jak kielich i wysoka wylewka?
      • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:45
        Ale blat będzie właśnie wysoko. Nad pralką i suszarką. 85cm to już wysoko. Prawie wszystkie projekty które oglądałam mają owszem - pralkę pod blatem, ale umywalkę wpuszczoną w blat, a ja na to nie mam miejsca (chyba, że zrobie 50 cm umywalkę w głównej łazience)
    • aamarzena Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:24
      Nie wiem jak się myje ręce na tej wysokości, ale nie rób płytkiej umywalki. Kiepsko się z takiej korzysta, wszystko się rozchlapuje. Zechcesz porządnie wyszorowac ręce i nie zrobisz tego bez upierniczenia lustra/płytek nad umywalka i blatu dookoła.
      Nie da się pralki i suszarki postawić jedna na drugiej i zbudować drzwiami czy jakaś szafą?
      Aha, jeśli umieścisz pralkę pod blatem i wsuniesz głębiej, żeby byla niewidoczna/zasłonięte drzwiczkami to jak będziesz wsypywac proszek czy wlewać płyn do płukania?
      • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:43
        Szuflada się wysuwasmile Niby można. Mam łazienkę wyższą niż dłuższą i szeroką (a raczej wąską 1,7x2,5 i 3 wysoka). Problemem jest ocd chłopa, który musi mieć symetrycznie i przestrzennie, bo się dusi. Dosłownie.
        • olikol Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:00
          może jednak zrób słupek z pralki i suszarki a chłopku na ścianę daj lustro żeby odbijało potrzebną symetrię wink
          • aamarzena Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:04
            O to to.
            • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:09
              Będzie potrzebne drugie lustro... Jak walne jeszcze na suficie i zapale czerwoną lampkę, to się zacznie zwalać element niepożądany tongue_out
              • olikol Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:17
                i rurę koniecznie zamontuj.

jak słupek zrobisz do sufitu w kolorze ściany, szafki gładkie zamykane to może mężu nie dozna dysonansu? albo z drugiej strony umywalek na ścianę dechę taką jak kolor szafek z pralkami?
                i dwie symetryczne nablatowe umywalki na normalnej wysokości?

albo słupek z pralkami na środku a umywalki po bokach? jak już symetria musi być?
                • aamarzena Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:31
                  olikol napisała:

> i rurę koniecznie zamontuj.
                  >
                  Rury dwie, żeby było symetrycznie. Albo jedna na samym środku łazienki.

Pomysł z deska w kolorze slupka ze sprzętem podoba mi się. Albo na boczna ścianę slupka i na ścianę po drugiej stronie umywalek lacobel jednobarwny.
                  • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:33
                    Nogi przy kręceniu będą się obijały o ściany i pralkętongue_out
                    • aamarzena Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:42
                      Aj tam. Kwestia wprawy.
        • aamarzena Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:15
          Ile ta szuflada się wysuwa? 10-15 cm? Żeby nie było widać pralki musisz ją wsunąć pod blat i czymś zasłonić. Weź miarkę i zmierz szufladę, a potem odleglosc w poziomie od frontu szuflady do najbardziej wysuniętej od części pralki (pewnie drzwiczki) dodaj jeszcze kilka cm luzu i 2 cm na drzwi czy inna zasłonę. Przy dobrych wiatraczki będziesz wlewać płyn do prania za pomocą lejka 😉 Żeby było wygodnie to blat musi kończyć się równo z górną linią pralki, ale wtedy cały front wystaje i pralka nie będzie niewidoczna.
          Możesz też zrobić tak jak chce chłop i od dziś to on będzie robił pranie. Albo wystaw mu walizki tongue_out
          • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:32
            Szuflada w pralce się wysuwa wystarczająco. Mierzyłam. Te cholerne boshowe kolubryny tak mają. Cały remont jest robiony częściowo z powodu tego, że ja chcę cholerną suszarkę gdziekolwiek (najlepiej na pralce, która teraz stoi przy drzwiach po lewej), a on twierdzi, że mu to zatuneluje łazienkę i on nie chce korytarza do małej łazienki. Trochę uznaje ten argument. Łazienka jest osobna. Nie ma wc. Tylko umywalka(po prawej), lustro, za duża wanna na ścianie naprzeciw (którą oboje chcemy przerobić na prysznic), szafeczka i pralka. Ja chce suszarkę do jasnej ciasnejtongue_out
    • inguszetia_2006 Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:32
      Witam
      Umywalka do codziennego użytku? No way! Jak gdzieś tam w piwnicy sobie pralka stoi to może być metr.
      Pzdr.
      Ing
    • volta2 Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:51
      nie wiem czy dobrze sobie wyobraziłam opis, ale ja miałam 10 lat umywalki nablatowe (2 koło siebie) i bardzo mi się podobały, świetnie czyściły i użytkowały.

pod blatem akurat nie było nic, bo nie było takiej potrzeby, ale sobie jestem w stanie wyobrazić tam jakieś sprzęty piorąco suszące. pytanie, czemu masz myć ręce na wysokości metra? a nie na dostosowanej do twojego wzrostu, gdzie masz problem? grunt to żeby się pralki pod blatem zmieściły a na blat kupisz to co ci się podoba a nie to, co jest koniecznie płytkie.

• olikol Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:58
        no nie wiem co niezrozumiałego w tym, że pralka ma wysokość a plus nad nią blat i plus jeszcze umywalka to nie wyjdzie mniej niż metr?
    • olikol Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 20:54
      umywalka na 1 m nie wchodzi w grę. wodę będziesz miała wiecznie w rękawach i na podłodze bo będzie ściekać na niewłaściwą stronę z rąk podczas mycia.
      • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:11
        Eh. Jestem o kilka cm od wynajęcia architekta do 4m2uncertain
    • a1ma Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:14
      Fatalnie. Miałam tak w jednym mieszkaniu - dokładnie blat na pralce. Koszmar, woda cieknąca po łokciach po każdym myciu rak, wszytki dookoła zachlapane. Nie idz ta droga.
      • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:25
        Co zrobiłaś zamiast?
    • arkanna Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:22
      Jeden z błędów jaki zrobiłam.. Zabudowalam pralke blatem kaflowym i na to umywalka. Wyszła mega bryła ,pół roku plakalam biorac kapiel a potem wypie... wszystko. Było za duzo i za wysoko .
      • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:26
        Alternatywa proszę. Ja też tak nie chcę. Mam po prostu ciut za małą łazienkę. Skończy się chyba na przeniesieniu albo pralki albo suszarki (albo obu) do kuchni
    • magia Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:36
      Jedna z moich umywalek ma rany na wys. 95cm i płytka jest na 10cm
      Użytkuję się bez problemu już 5 lat. Nie rozchlapuje się, bo nie ma płaskich krawędzi. Mam 175cm.
      Co do płytkich umywalek. Mam ikeowe już nieprofukowane Norvikken super płytkie i nic się nie rozchlapuje
      To kwestia wyprofilowania i odpowiedniej baterii.
      1.bp.blogspot.com/-HE8pZfuwfL4/UB5zVjKGeNI/AAAAAAAAAMM/DGjTgwrn_ac/s1600/Ouddorp+11.JPG
      • magia Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:37
        Nie rany a rant.
        • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:39
          Hm. Opcjasmile Dziękuję! Chociaż jesteś ciut wyższa i te 5 cm może (jak u facetów) stanowić różnicę
          • magia Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:47
            Jedno dziecko mnie jeszcze nie przerosło i przy swoich aktualnie 165cm też nie zalewa łazienki smile
    • araceli Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:39
      Umywalka na takiej wysokości do codziennego mycia jest fatalna.

Skoro pralka i suszarka mają być obok siebie i jeszcze 0,5 metra przestrzeni między to blat będzie miał razem 1,7 metra? Skoro tak to czemu nie postawić suszarki na pralce a obok tego 1,1 m normalnego blatu z umywalką?
      • araceli Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:42
        Doczytałam w czym problem... może idź na forum "plany i wizualizacje" - tam pomogą:
        fotoforum.gazeta.pl/71,1,794.html?sv=1
        • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:45
          Znam. Wybiorę się jak już zrobię realniejsze plany i wizualizacje. Teraz tylko chciałam potwierdzić podejrzenia, że dla przeciętniaka mycie łapek na wysokości około metra jest niewygodne.
      • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:43
        Bo chłop jest walnięty pod kątem symetryczności urządzeń. Bardzo dziękuję za potwierdzenie fatalności wysokiej umywalki sad
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:51
          bialeem napisał:

> Bo chłop jest walnięty pod kątem symetryczności urządzeń. Bardzo dziękuję za po
          > twierdzenie fatalności wysokiej umywalki sad

wystaw mu walizki.... to naprawdę wiele rozwiąże!

Xsioonc
          • olikol Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:58
            tylko koniecznie dwie walizki, symetryczne!
            • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 22:50
              Ten, no. NIE. Ma w cholere wiele zalet jak nie dochodzi do dylematów tego typu. Poza tym walizki mamy symetryczne. Rozróżniamy po kolorachtongue_out
    • aankaa Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 21:51
      od wielu lat (kilka remontów, przeróbek) mam umywalkę na wysokości 103 cm (właśnie zmierzyłam) - za każdym razem zdziwienie fachowców...
      mam 164 cm i chwalę to sobie, ręce myje się normalnie, mycie zębów/plucie pastą jest o wiele wygodniejsze (nie muszę się schylać)
      • bialeem Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 22:51
        A ta umywalka na jakiej wysokości od podłogi? Można na priv prosić o model?
        • aankaa Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 23:15
          103 cm od podłogi do brzegu umywalki
          umywalka z marketu - mój model ma 1 szufladę

www.leroymerlin.pl/meble-lazienkowe/zestawy-i-elementy-mebli-lazienkowych/serie-mebli-lazienkowych/szafka-z-umywalka-formia-mirano,p384448,l529.html
    • bei Re: Suszarka + umywalka problem 12.02.18, 23:25
      Mam wąską kotłownię, sprzętów na małej powierzchni dużo- wpierw szafa pieca CO, zmiękczacz wody i na pralce suszarka, cały sprzęt jest w białym kolorze, płytki na podłodze i ścianach białe- i mimo klaustrofobicznej natury nie czuję ze stoję w wagonie. Może spróbuj z jasnymi kolorami i lustrem....i napisz koniecznie co wymysliliscie😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka