Dodaj do ulubionych

Kredyt ... warto ?

23.02.18, 19:15

Chcę oddać pewne zadłużenie , to kwota 100 tysięcy złotych .
I teraz mam dwie opcje , wziąć kredyt na dłuższy okres czasu i pomału spłacać ( wiadomo ,będą odsetki ) czy sprzedać działkę budowlaną ?? (pieniądze ze sprzedaży spokojnie pokryją zobowiązanie ).
Działkę posiadam tylko jako lokatę bo budować się nie będę.
Z jednej strony działki mi szkoda , jakieś tam zabezpieczenie , ale z drugiej strony pakować do banku odsetki , niemałe , żal ...
A co ematki by zrobiły ?
Obserwuj wątek
    • mildenhurst Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 19:17
      kredyt
    • dziennik-niecodziennik Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 19:22
      Przelicz koszty. Ile dostaniesz za działkę, ile wlozysz w kredyt. Jak masz zobowiązanie na 30.000, za dzialke dostaniesz 40.000, a kredyt z kosztami wyjdzie 60.000 - to oczywiscie sprzedaj dzialke.
      • marysia460 Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:17
        No to wiadomo, ze kredyt wyjdzie drożej , ale czy tylko na tym się opierać ?
      • marysia460 Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:17
        No to wiadomo, ze kredyt wyjdzie drożej , ale czy tylko na tym się opierać ?
        • szeera Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:32
          "No to wiadomo, ze kredyt wyjdzie drożej , ale czy tylko na tym się opierać ?"

Chcesz mieć oszczędności (obecnie działka) i spłacony dług. Czy jeśli spłacisz dług z działki będziesz potrafiła odbudować oszczędnoći (zamiast spłacania kredytu - oszczędzanie)? Tylko tak realnie - niektórzy nie umieją oszczędzać, ale umieją spłacić kredyt. Wiadomo, nie bardzo się to opłaca ale lepsze to niż nic. Czy przewidujesz wzrost wartości tej ziemi? Czy jeśli zostaną Ci jakieś pieniądze ze sprzedaży działki, wiesz co z nimi zrobić? Nie rozejdą się?

Może coś z tego Ci pomoże.
    • asia-loi Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:25
      Ja bym w takiej sytuacji sprzedała działkę. Mamy bardzo niepewny rząd i nie wiadomo czy niedługo nie puści nas z torbami, a jak będziesz miała kredyt, to może się ten kredyt za jakiś czas (niedługi) okazać dużo droższy niż teraz.
    • jeziorowa Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:32
      Jeżeli to działka inwestycyjna to bierz kredyt, jeśli tylko lokata to sprzedaj.
      • 89mumin Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:38
        Generalnie się zgodzę. Jedna uwaga - sprawdź, czy nie będziesz miała podatku na sprzedaży, bo jeśli tak, to kredyt może się jednak okazać bardziej opłacalny niż sprzedaż, nawet jeśli działka jest wyłącznie lokatą.
      • marysia460 Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:38
        Działka to takie zabezpieczenie w razie W
        Dlatego pomyslałam , ze kredyt bede zmuszona spłacić a działka jak pójdzie to juz trudno bedzie zaoszczędzić
    • kota_marcowa Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:47
      Oczywiście, że jeżeli kredyt wyjdzie drożej, to sprzedaż działki, a potencjalne raty kredytu na "odzbieranie" oszczędności.
    • pani_libusza Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 20:53
      A sprzedaż działki pokryłaby koszt kredytu? Działka faktycznie łatwo sie sprzeda? Są szanse ze jes wartość z czasem wzrośnie? Znasz już realny koszt kredytu, jak się ma do wartości , realnej, działki?
      • marysia460 Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 22:30
        Koszt całego kredytu będzie troche większy niż wartość działki na chwilę obecną , o jakieś 20 %
        • pani_libusza Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 23:09
          Czyli mówimy o 20 tys? To dość dużo tzn można wydać te pieniądze na lepsze sposoby niż „prowizja” dla banku jeśli działka nie ma szans na zyskanie na wartości to jednak zdecydowałaby się na sprzedaż zamiast kredytu. Jeszcze pytanie dodatkowe, oczywiście nie do opisywania na forumwink jak kredyt ma się to twojej sytuacji finansowej, czy masz inne kredyty, planujesz większe wydatki inwestycje itp.
        • mamtrzykoty Re: Kredyt ... warto ? 16.09.18, 12:00
          Poszukaj tańszego kredytu.
          Może hipoteczny, gdzie zabezpieczeniam bedzie działka?
    • muchy_w_nosie Re: Kredyt ... warto ? 23.02.18, 23:28
      Ja lubię mieć ziemię, wziełabym kredyt, bo jestem z tego grona osób które kredyty grzecznie płacą a oszczędzać nie umieją.
      Jak posiadanie ziemi cię nie uwiera a kredyt ci bank da, to bym kredyt wzięła, jak tańszy to może hipoteczny pod zastaw działki?
    • mamtrzykoty Re: Kredyt ... warto ? 16.09.18, 11:59
      Kredyt.
      Wartość działki na pewno po iluś tam latach wzrośnie.
      Kredyt wziąć na maksymalny okres spłaty, będzie nie odczuwalny w budżecie, bo raty będą małe, a działka cały czas będzie na wszelki wypadek.
      • black_halo Re: Kredyt ... warto ? 16.09.18, 12:23
        Nie jest wcale pewne, ze wartosc wzrosnie w dluzszej perspektywie.

Chyba niektorzy tu zapominaja, ze osoba juz ma zadluzenie, zamiana jednego na drugie nie jest rozwiazaniem. Rozwiazaniem jest spacenie zadluzenia. Czasy sa niepewne i branie sobie duzego kredytu na glowe to szalenstwo. Jesli autorka zarabia 10 tys miesiecznie to moze spokojnie nowa dzialke kupic za gotowke za 2 lata, jesli zarabia 2 tys to zaklada sobie petle na szyje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka