konwalka 26.02.18, 14:09 Barbarzyństwo musi być karane. Oby inne kraje poszły ich śladem www.o2.pl/artykul/islandia-chce-wtracac-do-wiezienia-za-obrzezanie-rozpetala-sie-burza-6221979708029057a Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 [...] 26.02.18, 14:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:38 Aktualnie jednym z większych problemów migracyjnych Islandii jest obecność imigrantów zarobkowych z Polski, także teges. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:43 Zarobkowych. Słowo klucz. Pracują, zarabiają, pewnie nawet nie wszyscy na czarno więc płaca jakieś podatki na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:55 No ale przecież o to jest awantura że pewne środowiska twierdzą, że to nie uchodźcy tylko imigranci zarobkowi przybywają do Europy. Zdecydujcie się w końcu czy to dobrze czy źle że ktoś przyjeżdża jako imigrant zarobkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:01 Imigrant zarobkowy - ok. Pod warunkiem, że przyjeżdża legalnie, przestrzega prawa, dostosowuje się etc. Imigrant, który udaje uchodźcę, a robić nie ma zamiaru, za to żyje na koszt i domaga się budyniu - nie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:12 Problem z imigrantami zarobkowymi z Polski w Islandii dotyczy właśnie przestrzegania prawa i dostosowania się. Czyli wyrzucać, mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:15 Linkowany przez Konwalkę tekst dotyczy imigrantów z Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:13 Nie, natomiast przesłanie ogólne mojej wypowiedzi jest takie: imigranci powodują problemy. Te problemy się rozwiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 22:43 > Zdecydujcie się w końcu cz > y to dobrze czy źle że ktoś przyjeżdża jako imigrant zarobkowy. Imigrant zarobkowy - ok. Imigrant zasiłkowy - nie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 22:54 A powiedz mi jak imigrant otrzymuje te zasiłki nie pracując? Przyjeżdża i ot tak dostaje? Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:02 chicarica napisała: > Aktualnie jednym z większych problemów migracyjnych Islandii jest obecność imig > rantów zarobkowych z Polski, także teges. imigranci zarobkowi to korzyść dla kraju, a nie problem Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:33 Jak już pisałam, musicie się w końcu zdecydować na jakąś jedną konkretną wersję. Przecież cały czas piszczycie, że to nie żadni uchodźcy, tylko imigranci zarobkowi. Czyli co, ostatecznie to dobrze dla kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:36 Jak są kolorowi, a nie daj Panie, wyznaja trąś nieubianą religię, to źle. Jak są biali, a najlepiej Polacy w UK - to dobrze. W sumie dość proste. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:12 chicarica napisała: Przecież cały czas piszczycie, że to nie żadni uchodźcy, tylko imigranci zarobkowi. Ja zawsze pisałam, że to nie są żadni imigranci zarobkowi, są to imigranci socjalni, który przybyli do Europy po dobry socjal, a nie do pracy. Nazywam ich też pseudo uchodźcami. Ktoś, kto przyjeżdża do obcego kraju, a chce pracować i pracuje - jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:09 Islandia sama dobrodusznie wyskoczyła, że przyjmie uchodźców. No i jak widać przyjęli z dobrodziejstwem inwentarza, a teraz muszą ich wychowywać i edukować w podstawowych kwestiach obyczajowych. Jednak chyba edukacja nie przynosi skutku, skoro byli zmuszeniu ustanowić specjalnie dla nich zakaz prawny pod karą więzienia. I po co sobie ten problem sprowadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 [...] 26.02.18, 14:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:23 Jedna z dzikich mieszkancow Warszawy jestes tu triss, tyle ze nie jestes zolta, choc to tez nie takie pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:33 Twoja siostra za granicą też jest u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:33 triss_merigold6 napisała: > Nie, ja jestem u siebie. A skad wiesz gdzie jest u ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:53 leyre2 napisał(a): > triss_merigold6 napisała: > > > Nie, ja jestem u siebie. > > A skad wiesz gdzie jest u ciebie? Słuszne pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:26 triss_merigold6 napisała: > Mnie irytuje, że po centrum Warszawy łazi coraz więcej wyraźnie innokulturowych Nieodmiennie bawi mnie Twoje przekonanie, że TY jesteś z 'tej' kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:30 A z jakiej Ty jestes kultury? Jak Ci nasza nie odpowiada to sie przeprowadz do Afryki lub na Bliski Wschod Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:32 Widzę, że włączasz argumentację w dyskusji na najwyższym poziomie. Nie rozumiem, dlaczego zakładacie, że "kultura" triss jest obowiązująca w tym kraju? I dlaczego uzurpujesz sobie prawo do wyganiania stąd kogokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:37 Moze dlatego, ze wiekscosc Polakow zgadza sie w tej kwestii z triss, podobnie zreszta jak pewnie wiekszosc Europejczykow, wiec jesli sie komus marzy zycie w multi-kulti, to grzecznie polecam wyjazd do kraju, w ktorym moze spleniac swoje mniejszosciwe marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:42 Doprawdy? Były robione badania na zgodność poglądów Polaków z poglądami triss? Możesz zalinkować? Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:52 Byly robione badania wskazujace na checi lub jej brak w kwestii przyjmowania "uchodzcow", prosze bardzo link pierwszy z brzegu: wiadomosci.onet.pl/kraj/nowy-sondaz-co-polacy-mysla-o-przyjmowaniu-uchodzcow/wq1fqds Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:57 Ale co ma kwestia nastawienia do uchodźców w Polsce z odległą o 3,5 tysiąca km Islandią?... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:02 I ci wszyscy ludzie mówią "żółci ludzie" na Wietnamczyków i boją się złapać parcha od "innokulturowców"? To ciekawe, czyli jest jeszcze gorzej z Polakami, niż sądziłam. Swoją drogą, to większość w Polsce popiera karę śmierci, na szczęście jeszcze jesteśmy w Unii i za tą światłą większością nie możemy podążać. Tyle na temat "opinii większości". Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:07 Może nie pamiętasz ale kara śmierci w Polsce przestała być wykonywana, a potem zniknęła z kodeksu karnego na długo zanim Polska weszła do UE. Ba, na długo zanim rozpoczęły się negocjacje ze Wspólnotami. pl.wikipedia.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:19 Co ty nie powiesz? Może nie jestem po politologii, ale nie przyszło mi do głowy, że to Unia zabroniła nam KS. Natomiast w związku ze wzrostem nastrojów ksenofobicznych w społeczeństwie (co widać świetnie i w tym wątku) oraz nastawieniem obecnego rządu, który rzuci agresywnej tłuszczy wszystko, byleby mogli w spokoju kroić swoje wałki, można się cieszyć, że członkostwo w Unii nie pozwoli na powrót kary śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:19 >podobnie zreszta jak pewnie wiekszosc Europejczykow Doprawdy? A skadze takie informacje? Bo wiekszosc Europejczykow jest raczej zszokowana pogladami takimi, jak Twoje i Triss, i ich nieskrepowanym wyrazaniem, gdzie popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:39 Akurat temu, co sądzi o niektórych sprawach tzw. "większość Polaków", reszta cywilizowanego świata przygląda się obecnie z zoologicznym zaciekawieniem pomieszanym z lekkim obrzydzeniem. Uwierz mi, z zewnątrz to zupełnie inaczej wygląda, niż jak próbują to przedstawić polscy politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
super_hetero_dyna Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:37 Pewnie na podobnej zasadzie, jak Ty uzurpujesz sobie prawo do wypraszania z własnego domu nieproszonych gości. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40 Te, dynia, a jak ktoś wjeżdża legalnie, z paszportem i wizą, to też możemy sobie takie prawo do wyproszenia uzurpować? Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:43 A co z tymi co nie maja wiz, a czesto i paszporty "zgubili", czy tych mamy prawo wypraszac? Odpowiedz Link Zgłoś
super_hetero_dyna Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:10 Dowolnego, obcego obywatela możemy wyprosić. Z paszportem, czy bez. Takoż unieważnić wizę. Art. 302. 1. Decyzję o zobowiązaniu cudzoziemca do powrotu wydaje się cudzoziemcowi, gdy: [...] 9) wymagają tego względy obronności lub bezpieczeństwa państwa lub ochrony bezpieczeństwa i porządku publicznego lub interes Rzeczypospolitej Polskiej, (Dz.U. 2013 poz. 1650) Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:14 Aha. To dlatego tak prawica skamlała, gdy Międlarowi i Ziemkiewiczowi pewien europejski kraj odmówił wjazdu?... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:27 Na twoim miejscu zaprzestałabym chodzenia ulicami, jeszcze pasożyta złapiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:28 Przecież nie ocieram się o nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:28 Ty naprawdę wychowujesz dzieci i kładziesz im do głowy te rasistowskie śmieci? Twoje dzieci mówią już na Wietnamczyków "pracowici żółci ludzie", a na resztę "uchodźcy z dzikich krajów"? Też ich "innokulturowi" w oczy kłują? Tatuś też taki mądry? Ja p..., co się dzieje z tym krajem? Ja rozumiem, że jakiś prosty, niewykształcony człowiek takie rzeczy mówi, ale kiedy bez żenady, a nawet z dumą mówi to osoba inteligentna i wykształcona, pracująca na państwowym wikcie, robi się strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40 Morgen, jak ja przyjeżdżam do Polski i słucham niektórych moich znajomych, do niedawna normalnych, niby obytych w świecie ludzi, to mi oczy z orbit wyłażą. Wylało się takie szambo że teraz 50 lat będzie mało żeby to doprowadzić do względnej normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:09 Wiem, szambo się wylało i płynie ulicami. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:06 Serio? I wcześniej nic po nich nie było widać? Ja widzę szambo w mediach, ale ludzie wokół mnie wciąż ci sami, normalni i otwarci. Nie potrafię sobie wyobrazić, żeby ktoś z nich zaczął gadać niczym Triss. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:28 Fakt, dulska jest wyjątkowo obleśna. Brzydziłabym się jej dotknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 22:05 Ja sobie też nie potrafiłam wyobrazić, ale już potrafię, bo widziałam na żywo. U osoby, którą zna(ła)m i szanuję/szanowałam i zawsze wydawała mi się bardzo normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:51 Skąd wiesz czy to żółci (jak to nazwałaś) są legalnie. Jeszcze niedawno obstawałaś, że przecież w Warszawie są ludzie rożnego pochodzenia i są zadowoleni. Teraz jesteś tym zirytowana? Kobieto, kto ci krzywdę zrobił? Siostra tym wyjazdem? Czy twój konkubin przelewa na ciebie swoje frustracje? Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:22 kropkacom napisała: > Skąd wiesz czy to żółci (jak to nazwałaś) są legalnie. Jeszcze niedawno obstawa > łaś, że przecież w Warszawie są ludzie rożnego pochodzenia i są zadowoleni. Ter > az jesteś tym zirytowana? Kobieto, kto ci krzywdę zrobił? Siostra tym wyjazdem? > Czy twój konkubin przelewa na ciebie swoje frustracje? > Pewnie jej do tezy wtedy pasowalo. Pisala tez, jak to Ukraincy sie dobrze integruja, i jak sa dobrze traktowani, bo sa wszakze tak bliscy nam kulturowo, nieprawdaz. Nie wiem, czy nadal tak uwaza po wielu przypadkach pobicia i obrazania Ukraincow ostatnimi czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:19 Mam nadzieje ze UE pojdzie w ich slady Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:28 No ale chyba już jest taki zakaz w Skandynawii na przykład, jeśli chodzi o obrzezanie dziewczynek, bo to jednak się różni od obrzezania chłopców. Tutaj nie precyzują i nie rozróżniają. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:33 Nie sadze aby taki zakaz akurat w Szwecji mial jakiekolwiek konsekwencje, skoro ich sady pozwalaja na cos takiego: www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-04-24/imigrant-zgwalcil-14-latke-do-wiezienia-nie-trafi-bo-nie-zrozumial-slowa-nie/ Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:44 Jedyne potwierdzenie tego "newsa" po szwedzku udało mi się zdobyć na stronach Fria Tider i Nordfront, czyli takiej frondzi szwedzkiej. Trudno się w ogóle wypowiadać na temat czegoś, co prawdopodobnie jest fake newsem. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:50 To nie ma znaczenia - tego typu ludzie wierzą jak dzieci we wszystko, co znajdą w necie na potwierdzenie swoich "tez". Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:00 Jasne, a moze dlatego ze nie wypada innym portalom o tym pisac. Znajomy rodzicow mieszka w Szwecji, jego sasiadka zostala napadnieta przez ciemnoskorych, pobita i zepchnieta ze schodow. Napastnikow kojarzyla z widzenia, wystawali w tej okolicy od dawna, ona byla na policji, opisala napastnikow i wiesz co, ci panowie nawet na jeden dzien nie znikneli z tamtego miejsca. To tez fake news? Wielokrotny wzrost liczby gwaltow w Szwecji to tez fake news? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:06 Tak, jest odgórny zakaz, to przecież oczywiste. Jak tylko ktoś próbuje napisać "prawdę" wkracza szwedzka policja i aresztuje. Wszystkie media są pod kontrolą władz. O sposobie oceniania, co jest w Szwecji gwałtem i molestowaniem seksualnym, a co nie (i jak to się ma do naszych przepisów) oraz o ilości zgłaszanych na policję gwałtów w Skandynawii i niezgłaszanych w Polsce napisano już tomy, a ty nadal powtarzasz te wygodne dla ciebie kłamstwa. Do opowieści "znajoma mojej ciotki opowiadała" nie będe się, wybacz, odnosić, bądźmy poważni. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:13 Tak, wielokrotny wzrost liczby gwałtów w Szwecji to swego rodzaju fake news. To znaczy media nie podają z czego wynikł. Ciekawa sprawa - o innych gwałtach jakoś piszą, a o tym akurat nie? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:36 Różni się ale jest tak samo obrzydliwe. Napletek jest nacinany i zrywany żywcem z żołędzia, do którego jest najczęściej w całości przyrośnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:53 OT, ta żołądź, nie: ten żołądź. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:47 A co chłopcy są w czymś gorsi od dziewczynek, że prawo nie powinno chronić ich ciał? Dla mnie jest oczywiste, że grzebanie w dziecięcych genitaliach, z powodów innych niż medyczne, powinno być surowo zabronione. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:31 Super. Kiedyś o tym pisałam, że obrzezanie u Żydów to tez barbarzyństwo ale wtedy większość dała mi do zrozumienia, że wcale nie Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:38 a tam gdzie z uwagi na profilaktykę HIV zaleca to WHO? a u zwykłych Amerykanów (1/3 co najmniej w obecnym pokoleniu obrzezana, 2 pokolenia temu niemal 100%)? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:38 Wszędzie i nie obchodzą mnie żadne zalecenia WHO. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:39 To chyba nie dotyczy Europy tzn. zalecenia WHO. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40 Wikipedia: W USA obrzezania noworodków dokonuje się w szpitalach bez użycia jakiegokolwiek znieczulenia, co wedle najnowszych badań może wywołać szok, a nawet zapadnięcie w śpiączkę. Rytualne żydowskie obrzezanie dokonywane było dawniej przez mohela, najczęściej laika w sprawach medycznych...W przypadku obrzezania metodą z zastosowaniem ustnego ssania (ang. oral suction, heb. metzitzah b'peh) przez mohela, istnieje ryzyko zakażenia wirusem opryszczki, co w przypadku noworodków może być groźną infekcją[11][12]. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:41 Przeciez nikt nie zabrania tego wykonywac doroslym mezczyznom Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:15 Tylko jeśli chodzi o WHO i HIV to ja jestem za -pod warunkiem, że nie będą to dzieci tylko dorośli faceci co mogą podejmować decyzję samodzielnie bo chyba HIV przenoszone drogą płciową niemowląt/ noworodków nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:32 Ale o chodzi o obrzezanie chlopcow czy o FGM? jesli to drugie to oczywistym jest ze to okaleczanie, jesli to pierwsze to tak oczywiste nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:35 Dlaczego nie? Jesli mezczyzna bedzie chcial byc obrzezany, to niech sam podejmie taka decyzje, po osiagnieciu pelnoletnosci Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:41 Trzeba jednak zauważać różnice. FGM to wycięcie kawałka żywego mięsa, powodujące niesprawność narządu i też taki motyw temu przyswieca. U chłopców to takich stuków nie przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:51 U chłopców to oderwanie kawałka żywej skóry, od kawałka żywego mięsa, i odcięcie tejże. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:21 lea.letizia napisał(a): > Dlaczego nie? Jesli mezczyzna bedzie chcial byc obrzezany, to niech sam podejmi > e taka decyzje, po osiagnieciu pelnoletnosci ale mniejszy problem od strony medycznej jest z tym kiedy jest niemowleciem. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:31 1matka-polka napisała: > Niemowlę słabiej się wyrywa? > Co sie wyrywa? sprawdza jak wyglada obrzezanie chlopcow w cywilizowanych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:36 Cywilizowane kraje nie wykonują obrzezania, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:43 1matka-polka napisała: > Cywilizowane kraje nie wykonują obrzezania, hehehe > wykonuja, jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:47 no więc dziika Islandia już nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:59 kolpik124 napisała: > no więc dziika Islandia już nie będzie > o ile to nie fake news Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:05 No proszę Cię, zaraz Ci forumowe ekspertki przytoczą opinie legendarnych "amerykańskich naukowców", które potwierdzą, że obrzezanie jest doznaniem wielce przyjemnym dla dziecięcia. XXI wiek, a na forum mnóstwo zwolenniczek nieludzkiego zabobonu okaleczania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:10 janja11 napisał(a): > No proszę Cię, zaraz Ci forumowe ekspertki przytoczą opinie legendarnych "amerykańskich naukowców A ty co jestes w stanie przytoczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:27 Jeszcze raz. Naukowcy pracują na danych. Na badaniach. Na doświadczeniach. Na metaanalizach. Ty prezentujesz wyłącznie negatywne emocje plus agresję werbalną. Chyba, że dysponujesz jakimikolwiek konkretami wspierającymi twoją tezę. Tylko błagam, bez Wakefieldów. Masz wyniki analiz świadczących, że partnerki obrzezanych mężczyzn nie ponoszą zmniejszonego ryzyka nowotworów szyjki? Że obrzezani mężczyźni nie są mnie podatni na zakażenie HPV i HIV, oraz nowotwory prącia? Podziel się. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:38 To że istnieją takie badania, to nie znaczy, że nie są one nie do obalenia. Kiedy ideologia wpływa na naukę, wtedy z wynikami badań dzieją się rzeczy niesłychane Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:38 "...że są one nie do obalenia." Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:42 1matka-polka napisała: > To że istnieją takie badania, to nie znaczy, że nie są one nie do obalenia. to je obal przytaczajac odpowiednie dowody naukowe Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:48 Może kiedyś, na razie poczytaj sobie jak wielka stratą dla mężczyzny jest pozbawienie go napletka. Też są na ten temat naukowe badania. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:45 Jaką stratą jest dla mężczyzny pozbawienie napletka? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 07:07 Bardzo wielka. Tam jest wiekszosc receptorow przyjemnosci. Plus zoladz jest okryta a przez to delikatniejsza i bardziej wrazliwa na bodzce. Poczytaj sobie. Chodzi prawie wylacznie o odczuwanie przyjemnosci. Chcesz ich tego pozbawic? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:08 No właśnie nieoniecznie. O ile odsuniemy od siebie takie bla-bla-bla laików nacechowane róznorakimi emocjami i uprzedzeniami, a zwrócimy się ku obiektywnym kryteriom badań naukowych, to uzyskujemy inny obraz. nie potwierdzają twojej opinii ( wylacznie o odczuwanie przyjemnosci. Chcesz ich tego pozbawic?) W skrócie: badania przperowadzono zgodnie z tzw "złotym standardem bada klinicznych". Spośród grupy 2700 mężczyzn losowo wybrano 50 procent*, obrzezano, a nastepnie obie grupy były przez 2 lata odpytywane co do ich seksualnej sprawności, satysfakcji i doznań) . Na żadnym etapie nie pojawiły się znaczące róznice pomiedzy grupami obrzezaną i nieobrzezaną - ani co do przyjemności ani co do sprawności seksualnej. Co ciekawe, spora grupa badanych obrzezanych (70%) wręcz uznała, ze ich seksualna wrażliwość wzrosła. Skądinąd nie jest bynajmniej tak, że wszystkie badania są jednoznaczne. Badania beligijskie sprzed paru lat (badania na co prawda mniejszej grupie, w której mniej więcej 1/5 była wcześniej z róznych powodów obrzezana) pokazały, że mężyczyżni obrzezani wykazują niewielką, ale jednak statystycznie znaczącą mniejszą wrażliwość seksualną. I teraz tak: istnieje coś takiego jak uprzedzenia. Kulturowe, religijne i każde inne. Język, którym posłużyła się założycielka wątku bardzo wyraźnie wkazuje, że nią takie negatywne uprzedzenia miotają. Moim zdaniem z wspomnianych przeze mnie badań absolutnie nie wynika, że można tu mówić o "barbarzyństwie", i żadne dane medyczne nie wskazują, by zakaz obrzezania był - w sensie zdrowotnym i seksualnym - usprawiedliwiony. Nb Amerykanie, ktorzy nie dzielą niektrych europejskich świrów, uznali, że nasze podejście do brzezania jest właśnie efektem naszych kulturowo-politycznych uprzedzeń. Naturalnie mozna uznać, że państwo powinno ograniczać prawa rodziców do decyzjii narzucać jakiś uniformizm - juz to w imię walki z religiami, juz to w imię odstręczania muzułmanów, już to w imię poglądu, że nalezy absoutnie minimalizować ingerencje opiekunów w życie autonomicznej jednostki, albo że w ogóle trzeba ograniczać jakiekolwiek ingerencje medyczne niespowodowane ważną przyczyną zdrowotna. Tylko po pierwsze - zabwne jest zakałamywanie rzeczywistych intencji zwolenników zakazu. A po drugie, co doskonale wyłapał islandzki kościół katolicki, nie mający wszak osobiście nic wspólnego z obrzezaniem - jest to podkopanie zasady swobody sumienia. Nikt chyba nie zaprzeczy, że to kwestia naprawdę ważka, i jak już wczesniej wspomniałam, łatwo mogąca dotkliwie ugryźć w zadek różne grupy społeczne, także i te, które dziś zakaz popieraja. *Badania te zrobiono w Afryce południowej, w ramach walki z HIV. Wykonywano je dwukrotnie (objęły w sumie ponad 7000 osob), uzyskując takie same wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:20 Swoboda sumienia - dopuszczająca różne dzikie praktyki - powinna ustąpić przed wymogiem przestrzegania praw człowieka przynajmniej w zakresie prawa do ochrony zdrowia, nietykalności fizycznej, zakazu dyskryminacji ze względu na płeć. Rozumiesz, Olenko, kultury i to, co niosą ze sobą nie są tak samo wartościowe, cenne, godne kultywowania. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:24 " i żadne dane medyczne nie wskazują, by zakaz obrzezania był - w sensie zdrowotnym i seksualnym - usprawiedliwiony. " W sensie etycznym zakaz obrzezania jest jak najbardziej usprawiedliwiony. Okaleczanie nieświadomych dzieci dla ich rzekomego dobra i dla rzekomego dobra społeczeństwa jest barbarzyństwem i tyle. Skoro ktoś się chce poświęcać dla społeczeństwa, niech sobie obetnie napletek po przekroczeniu osiemnastki. Poza tym manipulujesz wynikami badań, jak już ktoś ci wcześniej napisał. Np. ryzyko brodawczaka i HIV zmniejsza się tylko u heteroseksualnych. A zmniejszenie ryzyka zapalenia dróg moczowych dzięki obrzezaniu jest statystycznie bez znaczenia, podobnie jak jego profilaktyczna funkcja przy zapobieganiu raka penisa. Podobnież belgijskie badanie było co najmniej nieobiektywne, gdyż przeprowadzone na mężczyznach, którym usunięto napletek ze względów zdrowotnych a nie kulturowych. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:48 "Co ciekawe, spora grupa badanych obrzezanych (70%) wręcz uznała, ze ich seksualna wrażliwość wzrosła." Może poczuli się lepsi dzięki temu. Takie badania, które polegają na "odpytywaniu" są najmniej wiarygodne. Wystarczy przeanalizować anatomię napletka, żeby zauważyć jak unerwiona i wrażliwa jest ta część ciała i jak wiele funkcji posiada. en.wikipedia.org/wiki/Foreskin#cite_note-WHO_2007_GTDPSA-2 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:50 Żałosne. Badacze iluś krajów, nastu specjalnosci, zestawiający wyniki setek badań spiskowali od dekad w imię ideologii. Nie, ideologia czuć raczej od ciebie i innych mocno podescytowanych dyskutantek. Ja wymieniłam przesłanki, które stały za ostatnią decyzją Akademii (polecam lekturę: pediatrics.aappublications.org/ szukaj materialu Circumcision Policy Statement). Nauka ewoluuje w zalezności od obiektywnych kryteriów, a nie od wrzaskliwości zwolenników czy przeciwników. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:15 Od momentu przeprowadzenia jakichś rewolucyjnych badań, do ich wprowadzenia w życie, często mijają dekady. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:41 "Badacze iluś krajów, nastu specjalnosci" Cóż za precyzyjne dane łolena nam tu przytacza. Powołujesz się cały czas na badania jednej organizacji. Typowa prymitywna manipulacja. Obrzydliwe usprawiedliwianie okaleczania dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:46 A, nie zajrzałaś do podanego linku, prawda? REFERENCES 1. American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn. Standards and Recommendations for Hospital Care of Newborn Infants. 5th ed. Evanston, IL: American Academy of Pediatrics; 1971 2. American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn. Report of the Ad Hoc Task Force on Circumcision. Pediatrics. 1975;56: 610–611 3. American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn. Guidelines for Perinatal Care. 1st ed. Evanston, IL: American Academy of Pediatrics; 1983 4. American Academy of Pediatrics. Report of the Task Force on Circumcision. Pediatrics. 1989;84:388–391 5. Australian College of Paediatrics. Position statement: routine circumcision of normal male infants and boys. 1996 6. Canadian Paediatric Society, Fetus and Newborn Committee. Neonatal circumcision revisited. Can Med Assoc. 1996;154:769–780 7. The Australian Association of Paediatric Surgeons. Guidelines for Circumcision. Queensland, Australia: April 1996 8. Leitch IO. Circumcision: a continuing enigma. Aust Paediatr. 1970;6: 59–65 9. Kaplan GW. Circumcision: an overview. Curr Prob Pediatr. 1977;7:1–33 10. Goodwin WE, Scott WW. Phalloplasty. J Urol. 1952;68:903 11. O’Brien TR, Calle EE, Poole WK. Incidence of neonatal circumcision in Atlanta, 1985–1986. South Med. 1995;88:411–415 12. Wilkes MS, Blum S. Current trends in routine newborn male circumcision in New York State. NY State Med. 1990;90:243–246 13. Laumann EO, Masi CM, Zuckerman EW. Circumcision in the United States. JAMA. 1997;277:1052–1057 14. Boyce WT. Care of the foreskin. Pediatr Rev. 1983;5:26–30 15. Gairdner D. Fate of the foreskin: a study of circumcision. Br Med J. 1949;2:1433–1437 16. Oster J. Further fate of the foreskin: incidence of preputial adhesions, phimosis, and smegma among Danish schoolboys. Arch Dis Child. 1968;43:200–203 17. Taylor JR, Lockwood AP, Taylor AJ. The prepuce: specialized mucosa of the penis and its loss to circumcision. Br Urol. 1996;77:291–295 18. Weiss GN, Sanders M, Westbrook KC. The distribution and density of Langerhans cells in the human prepuce: site of a diminished immune response? Isr Med Sci. 1993;29:42–43 19. Moses S, Plummer FA, Bradley JE, et al. The association between the lack of male circumcision and the risk for HIV infection: a review of the epidemiological data. Sex Transm Dis. 1994;21:201–210 20. Fergusson DM, Lawton JW, Shannon FT. Neonatal circumcision and penile problems: an 8-year longitudinal study. Pediatrics. 1988;81: 537–541 21. Herzog LW, Alvarez SR. The frequency of foreskin problems in uncircumcised children. Am J Dis Child. 1986;140:254–256 22. DeVries CR, Miller AK, Packer MG. Reduction of paraphimosis with hyaluronidase. Urology. 1996;48:464–465 23. Stenram A, Malmfors G, Okmian L. Circumcision for phimosis: indications and results. Acta Paediatr Scand. 1986;75:321–323 24. Williams JC, Morrison PM, Richardson JR. Paraphimosis in elderly men. Am J Emerg Med. 1995;13:351–353 25. Fakjian N, Hunter S, Cole GW, Miller J. An argument for circumcision: prevention of balanitis in the adult. Arch Dermatol. 1990;126:1046–1047 26. Lafferty PM, MacGregor FB, Scobie WG. Management of foreskin problems. Arch Dis Child. 1991;66:696–697 27. Wright JE. The treatment of childhood phimosis with topical steroid. Aust N Z J Surg. 1994;64:327–328 28. Cuckow PM, Rix G, Mouriquand G. Preputial plasty: a good alternative to circumcision. J Pediatr Surg. 1994;29:561–563 29. Krueger H, Osborn L. Effects of hygiene among the uncircumcised. J Fam Pract. 1986;22:353–355 30. Kalcev B. Circumcision and personal hygiene in school boys. Med Officer. 1964;122:171–173 31. Masters WH, Johnson VE. Human Sexual Response. Boston, MA: Little, Brown and Company; 1966:189–191 32. Niku SD, Stock JA, Kaplan GW. Neonatal circumcision. Urol Clin North Am. 1995;22:57–65 33. Gee WF, Ansell JS. Neonatal circumcision: a ten-year overview with comparison of Gomco clamp and Plastibell device. Pediatrics. 1976;58: 824–827 34. Harkavy KL. The circumcision debate. Pediatrics. 1987;79:649–650 35. Kaplan GW. Complications of circumcision. Urol Clin North Am. 1983; 10:543–549 36. Talbert LM, Kraybill EN, Potter HD. Adrenal cortical response to circumcision in the neonate. Obstet Gynecol. 1976;48:208–210 37. Gunnar MR, Fischer RO, Korsvik S, et al. The effects of circumcision on serum cortisol and behavior. Psychoneuroendocrinology. 1981;6:269–275 38. Rawlings DJ, Miller PA, Engel RR. The effect of circumcision on transcutaneous Po2 in term infants. Am J Dis Child. 1980;134:676–678 39. Williamson PS, Williamson ML. Physiologic stress reduction by a local anesthetic during newborn circumcision. Pediatrics. 1983;71:36–40 40. Taddio A, Katz J, Ilersich AL, Koren G. Effect of neonatal circumcision on pain response during subsequent routine vaccination. Lancet. 1997; 349:599–603 41. Benini F, Johnston CC, Faucher D, et al. Topical anesthesia during circumcision in newborn infants. JAMA. 1993;270:850–853 42. Taddio A, Stevens B, Craig K, et al. Efficacy and safety of lidocaineprilocaine cream for pain during circumcision. N Engl J Med. 1997;336: 1197–1201 43. Lander J, Brady-Fryer B, Metcalfe JB, Nazarali S, Muttitt S. Comparison of ring block, dorsal penile nerve block, and topical anesthesia for neonatal circumcision: a randomized clinical trial. JAMA. 1997;278: 2157–2162 44. Taddio A, Ohlsson A, Elnarson T, et al. A systemic review of lidocaine–prilocaine cream (EMLA) in the treatment of acute pain in neonates. Pediatrics. 1998;101(2). URL: www.pediatrics.org/ cgi/content/full/101/2/e1. Accessed October 8, 1998 45. Law RM, Halpern S, Martins RF, et al. Measurement of methemoglobin after EMLA analgesia for newborn circumcision. Biol Neonate. 1996;70:213–217 46. Nilsson A, Engberg G, Henneberg S, et al. Inverse relationship between age-dependent erythrocyte activity of methemoglobin reductase and prilocaine-induced methemoglobinemia during infancy. Br J Anaesth. 1990;64:72–76 47. Jakobson B, Nilsson A. Methemoglobinemia associated with prilocaine–lidocaine cream and trimethoprim–sulfamethoxazole: a case report. Acta Anaesthesiol Scand. 1985;29:453–455 48. Kumar AR, Dunn N, Naqvi M. Methemoglobinemia associated with prilocaine–lidocaine cream. Clin Pediatr. 1997;36:239–240 49. Stang HJ, Gunnar MR, Snellman L, et al. Local anesthesia for neonatal circumcision: effects on distress and cortisol response. JAMA. 1988;259: 1507–1511 50. Holve RL, Bronberger PJ, Groveman HD, et al. Regional anesthesia during newborn circumcision: effect on infant pain response. Clin Pediatr. 1983;22:813–818 51. Dixon S, Snyder J, Holve R, et al. Behavioral effects of circumcision with and without anesthesia. J Dev Behav Pediatr. 1984;5:246–250 52. Maxwell LG, Yaster M, Wetzel RC, et al. Penile nerve block for newborn circumcision. Obstet Gynecol. 1987;70:415–419 53. Kirya C, Werthmann MW. Neonatal circumcision and penile dorsal nerve block—a painless procedure. J Pediatr. 1978;92:998–1000 54. Mintz MR, Grillo R. Dorsal penile nerve block for circumcision. Clin Pediatr. 1989;28:590–591 55. Fontaine P, Dittberner D, Scheltema KE. The safety of dorsal penile nerve block for neonatal circumcision. J Fam Pract. 1994;39:243–248 56. Snellman LW, Stang HJ. Prospective evaluation of complications of dorsal penile nerve block for neonatal circumcision. Pediatrics. 1995;95: 705–708 57. Sara CA, Lowry CJ. A complication of circumcision and dorsal nerve block of the penis. Anaesth Intensive Care. 1984;13:79–82 58. Masciello AL. Anesthesia for neonatal circumcision: local anesthesia is better than dorsal penile nerve block. Obstet Gynecol. 1990;75: 834–838 59. Blass EM, Hoffmeyer LB. Sucrose as an analgesic for newborn infants. Pediatrics. 1991;87:215–218 60. Howard CR, Howard FM, Weitzman ML. Acetaminophen analgesia in neonatal circumcision: the effect on pain. Pediatrics. 1994;93:641–646 61. Stang HJ, Snell Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:47 62. Wiswell TE, Smith FR, Bass JW. Decreased incidence of urinary tract infections in circumcised male infants. Pediatrics. 1985;75:901–903 63. Crain EF, Gershel JC. Urinary tract infections in febrile infants younger than 8 weeks of age. Pediatrics. 1990;86:363–367 64. Herzog LW. Urinary tract infections and circumcision: a case control study. Am J Dis Child. 1989;143:348–350 65. Wiswell TE, Miller GM, Gelston HM, et al. Effect of circumcision status on periurethral bacterial flora during the first year of life. J Pediatr. 1988;113:442–446 66. Wiswell TE, Roscelli JD. Corroborative evidence for the decreased incidence of urinary tract infections in circumcised male infants. Pediatrics. 1986;78:96–99 67. Craig JC, Knight JF, Sureshkumar P, et al. Effect of circumcision on incidence of urinary tract infection in preschool boys. J Pediatr. 1996; 128:23–27 68. Rushton HG, Majd M. Pyelonephritis in male infants: how important is the foreskin? J Urol. 1992;148:733–736 69. Wiswell TE, Hachey WE. Urinary tract infections and the uncircumcised state: an update. Clin Pediatr. 1993;32:130–134 70. Fussell EN, Kaack MB, Cherry R, Roberts JA. Adherence of bacteria to human foreskins. J Urol. 1988;140:997–1001 71. Shaw KN, Gorelick M, McGowan KL, et al. Prevalence of urinary tract infection in febrile young children in the emergency department. Pediatrics. 1998;102:2. Available at www.pediatrics.org/cgi/ content/full/102/2/e16. Accessed October 8, 1998 72. To T, Agha M, Dick PT, Feldman W. Cohort study on circumcision of newborn boys and subsequent risk of urinary tract infection. Lancet. 1998;352:1813–1816 73. Wettergren B, Jodal U, Jonasson G. Epidemiology of bacteriuria during the first year of life. Acta Paediatr Scand. 1985;74:925–933 74. Wiswell TE, Hurley WE. Urinary tract infections and the uncircumcised state: an update. Clin Pediatr. 1993;32:130–134 75. Eliakim A, Dolfin T, Korzets Z, et al. Urinary tract infection in premature infants: the role of imaging studies and prophylactic therapy. J Perinatol. 1997;17:305–308 76. Edelman CM, Ogwo JE, Fine BP, et al. The prevalence of bacteriuria in full-term and premature newborn infants. J Pediatr. 1973;82:125–132 77. Mitchell CK, Franco SM, Vogel RL. Incidence of urinary tract infection in an inner-city outpatient population. J Perinatol. 1995;15:131–134 78. Wiswell TE, Tencer HL, Welch CA, Chamberlain JL. Circumcision in children beyond the neonatal period. Pediatrics. 1993;92:791–793 79. Pisacane A, Graziano L, Mazzarella G, et al. Breast-feeding and urinary tract infection. J Pediatr. 1992;120:87–89 80. Nelson JD, Peters PC. Suprapubic aspiration of urine in premature and term infants. Pediatrics. 1965;36:132–134 81. Pryles CV. Percutaneous bladder aspiration and other methods of urine collection for bacteriologic study. Pediatrics. 1965;36:128–131 82. Schlager TA, Hendley JO, Dudley SM, et al. Explanation for falsepositive urine cultures obtained by bag techniques. Arch Pediatr Adolesc Med. 1995;149:170–173 83. Aierde AI. Urinary-tract infections in African neonates. J Infect. 1992; 25:55–62 84. Littlewood JM. 66 infants with urinary tract infection in first month of life. Arch Dis Child. 1972;47:218–226 85. Bachur R, Caputo GL. Bacteremia and meningitis among infants with urinary tract infections. Pediatr Emerg Care. 1995;11:280–284 86. Ginsburg CM, McCracken GH. Urinary tract infection in young infants. Pediatrics. 1982;69:409–412 87. Dick PT, Feldman W. Routine diagnostic imaging for childhood urinary tract infections: a systematic overview. J Pediatr. 1996;128:15–22 88. Winberg J, Bollgren I, Kallenius G, et al. Clinical pyelonephritis and local renal scarring: a selected review of pathogenesis, prevention, and prognosis. Pediatr Clin North Am. 1982;29:801–814 89. Stokland E, Hellstrom M, Jacobsson B, et al. Renal damage one year after first urinary tract infection: role of dimercaptosuccinic acid scintigraphy. J Pediatr. 1996;129:815–820 90. Berg UB, Johansson SB. Age as a main determinant of renal functional damage in urinary tract infection. Arch Dis Child. 1983;58:963–969 91. Young JL, Percy CL, Asine AJ, et al. Surveillance, epidemiology, and end results, incidence and mortality data 1973–77. Natl Cancer Inst Monogr. 1981;57:17 92. Frisch M, Friis S, Kjaer SK, Melbye M. Falling incidence of penile cancer in an uncircumcised population (Denmark 1943–90). Br Med J. 1995;311:1471 93. Villa LL, Lopes A. Human papillomavirus DNA sequences in penile carcinomas in Brazil. Intl J Cancer. 1986;37:853–855 94. Rangabashyam N, Gnanaprakasam D, Meyyappan P, et al. Carcinoma of the penis: a review of 214 cases. J R Coll Surg Edinb. 1981;26:104–109 95. Hardner GJ, Bhanalaph T, Murphy GP, et al. Carcinoma of the penis: analysis of therapy in 100 consecutive cases. J Urol. 1972;108:428–430 96. Lenowitz H, Graham AP. Carcinoma of the penis. J Urol. 1946;56: 458–484 97. Dean AL Jr. Epithelioma of the penis. J Urol. 1935;33:252–283 98. Wade TR, Kopf AW, Ackerman AB. Bowenoid papulosis of the penis. Cancer. 1978;42:1890–1903 99. Peterson RO. Urologic Pathology. 2nd ed. Philadelphia, PA: JB Lippincott Co; 1992 100. Hellberg D, Valentin J, Eklund T, Nilsson S. Penile cancer: is there an epidemiological role for smoking and sexual behavior? Br Med J. 1987;295:1306–1308 101. Brinton LA, Li JY, Rong SD, et al. Risk factors for penile cancer: results from a case–control study in China. Intl J Cancer. 1991;47:504–509 102. Maden C, Sherman KJ, Beckmann AM, et al. History of circumcision, medical conditions, and sexual activity and risk of penile cancer. J Natl Cancer Inst. 1993;85:19–24 103. Wynder EL, Licklider SD. The question of circumcision. Cancer. 1960; 13:442–445 104. Persky L, de Kernion J. Carcinoma of the penis. CA Cancer J Clin. 1986;36:258–273 105. Bissada NK, Morcos RR, el-Senoussi M. Post-circumcision carcinoma of the penis. I. Clinical aspects. J Urol. 1986;135:283–285 106. Magoha GA, Kaale RF. Epidemiological and clinical aspects of carcinoma of the penis at Kenyatta National Hospital. East Afr Med J. 1995;72:359–361 107. Cook LS, Koutsky LA, Holmes KK. Circumcision and sexually transmitted diseases. Am J Public Health. 1994;84:197–201 108. Parker SW, Stewart AJ. Circumcision and sexually transmitted diseases. Med J Aust. 1983;2:288–290 109. Donovan B, Bassett I. Male circumcision and common sexually transmissible diseases in a developed nation setting. Genitourin Med. 1994; 70:317–320 110. Bollinger RC, Brookmeyer RS, Mehendale SM, et al. Risk factors and clinical presentation of acute primary infection in India. JAMA. 1997; 278:2085–2089 111. Newell J, Senkoro K, Mosha F, et al. A population-based study of syphilis and sexually transmitted disease syndromes in northwestern Tanzania. II. Risk factors and health seeking behavior. Genitourin Med. 1993;69:421–426 112. Seed J, Allen S, Mertens T, et al. Male circumcision, sexually transmitted disease, and risk of HIV. J Acquir Immune Defic Syndr Hum Retrovirol. 1995;8:83–90 113. Kreiss JK, Hopkins SG. The association between circumcision and human immunodeficiency virus infection among homosexual men. J Infect Dis. 1993;168:1404–1408 114. Tyndall MW, Ronald R, Agoki E, et al. Increased risk of infection with human immunodeficiency virus type 1 among uncircumcised men presenting with genital ulcer disease in Kenya. Clin Infect Dis. 1996;23: 449–453 115. Bwayo J, Plummer F, Omau M, et al. Human immunodeficiency virus infection in long-distance truck drivers in East Africa. Arch Intern Med. 1994;154:1391–1396 116. Pepin J, Quigley M, Todd J, et al. Association between HIV-2 infection and genital ulcer diseases among male sexually transmitted disease patients in Gambia. AIDS. 1992;6:489–493 117. Simonsen JN, Cameron DW, Gakinya NM, et al. Human immunodeficiency virus infection among men with sexually transmitted diseases: experience from a center in Africa. N Engl J Med. 1988;319:274–278 11 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:51 A tu badnia cytowane w drugiej przytoczonej przeze mnie opinii. Introcaso, C.E., Xu, F., Kilmarx, P.H. et al, Prevalence of circumcision among men and boys aged 14 to 59 years in the United States, national health and nutrition examination surveys 2005-2010. Sex Transm Dis. 2013;40:521–525. Crossref | PubMed | Scopus (13) | Google Scholar Xu, F., Markowitz, L.E., Sternberg, M.R., Aral, S.O. Prevalence of circumcision and herpes simplex virus type 2 infection in men in the United States: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999-2004. Sex Transm Dis. 2007;34:479–484. PubMed | Google Scholar Owings M, Uddin S, Williams S. Trends in circumcision for male newborns in U.S. hospitals: 1979-2010. National Center for Health Statistics website. www.cdc.gov/nchs/data/hestat/circumcision_2013/circumcision_2013.pdf. Accessed September 5, 2013.. Google Scholar Cheng, D., Hurt, L., Horon, I.L. Neonatal circumcision in Maryland: a comparison of hospital discharge and maternal postpartum survey data. J Pediatr Urol. 2008;4:448–451. Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (3) | Google Scholar O'Brien, T.R., Calle, E.E., Poole, W.K. Incidence of neonatal circumcision in Atlanta, 1985-1986. Southern Med J. 1995;88:411–415. Crossref | PubMed | Google Scholar Waskett, J.H. Hospital discharge data underestimate circumcision rates. Sex Transm Dis. 2007;34:624. Crossref | PubMed | Scopus (1) | Google Scholar Slaby, A.R., Drizd, T. Circumcision in the United States. Am J Public Health. 1985;75:878–880. Crossref | PubMed | Google Scholar Laumann, E.O., Maal, C.M., Zuckerman, E.W. Circumcision in the United States: prevalence, prophyactic effects, and sexual practice. JAMA. 1997;277:1052–1057. Crossref | PubMed | Google Scholar Nelson, C.P., Dunn, R., Wan, J., Wei, J.T. The increasing incidence of newborn circumcision: data from the nationwide inpatient sample. J Urol. 2005;173:978–981. Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (69) | Google Scholar Centers for Disease Control and Prevention. Trends in in-hospital newborn male circumcision—United States, 1999-2010. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2011;60:1167–1168 (www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6034a4.htm. Accessed December 29, 2013). PubMed | Google Scholar Campbell PR. Population projections for states by age, sex, race, and Hispanic origin: 1995 to 2025. PPL-47. www.census.gov/population/projections/files/methodology/ppl47.pdf. Published 1996. Accessed December 29, 2013.. Google Scholar Leibowitz, A.A., Desmond, K., Belin, T. Determinants and policy implications of male circumcision in the United States. Am J Public Health. 2009;99:138–145. Crossref | PubMed | Scopus (47) | Google Scholar Morris, B.J., Bailis, S.A., Waskett, J.H. et al, Medicaid coverage of newborn circumcision: a health parity right of the poor. Am J Public Health. 2009;99:969–971. Crossref | PubMed | Scopus (10) | Google Scholar American Academy of Pediatrics Task Force on Circumcision. Circumcision policy statement. Pediatrics. 2012;130:e756–e785. Crossref | PubMed | Scopus (123) | Google Scholar Morris, B.J., Wodak, A.D., Mindel, A. et al, Infant male circumcision: an evidence-based policy statement. Open J Prevent Med. 2012;2:79–82. Crossref | Google Scholar Morris, B.J., Waskett, J.H., Banerjee, J. et al, A “snip” in time: what is the best age to circumcise?. BMC Pediatr. 2012;12:20. Crossref | PubMed | Scopus (55) | Google Scholar Morris, B.J., Wiswell, T.E. Circumcision and lifetime risk of urinary tract infections: a systematic review and meta-analysis. J Urol. 2013;189:2118–2124. Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (42) | Google Scholar Zorc, J.J., Kiddoo, D.A., Shaw, K.N. Diagnosis and management of pediatric urinary tract infections. Clin Microbiol Rev. 2005;18:417–422. Crossref | PubMed | Scopus (125) | Google Scholar Rushton, H.G., Majd, M. Dimercaptosuccinic acid renal scintigraphy for the evaluation of pyelonephritis and scarring: a review of experimental and clinical studies. J Urol. 1992;148:1726–1732. PubMed | Google Scholar Rushton, H.G. Urinary tract infections in children: epidemiology, evaluation, and management. Pediatr Clin North Am. 1997;44:1133–1169. Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (149) | Google Scholar Elder, J.S. Urinary tract infections. in: R.M. Kligeman, R.E. Behrman, H.B. Jenson, B.F. Stanton (Eds.) Textbook of Pediatrics. 18th ed. Saunders Elsevier, Philadelphia, PA; 2007:2223–2228. Google Scholar Jacobson, S.H., Eklof, O., Eriksson, C.G. et al, Development of hypertension and uraemia after pyelonephritis in childhood: 27 year follow up. BMJ. 1989;299:703–706. Crossref | PubMed | Google Scholar Richters, J., Smith, A.M., de Visser, R.O. et al, Circumcision in Australia: prevalence and effects on sexual health. Int J STD AIDS. 2006;17:547–554. Crossref | PubMed | Scopus (48) | Google Scholar Wright, J.L., Lin, D.W., Stanford, J.L. Circumcision and the risk of prostate cancer. Cancer. 2012;118:4437–4443. Crossref | PubMed | Scopus (34) | Google Scholar Morris, B.J., Waskett, J., Bailis, S.A. Case number and the financial impact of circumcision in reducing prostate cancer. BJU Int. 2007;100:5–6. Crossref | PubMed | Scopus (18) | Google Scholar Morris, B.J., Gray, R.H., Castellsague, X. et al, The strong protection afforded by circumcision against cancer of the penis. Adv Urol. 2011;2011:812368. Crossref | PubMed | Scopus (44) | Google Scholar Morris, B.J., Waskett, J.H. Circumcision reduces prostate cancer risk. Asian Pacific J Androl. 2012;14:661–662. Crossref | PubMed | Scopus (10) | Google Scholar Morris, B.J. Why circumcision is a biomedical imperative for the 21st century. BioEssays. 2007;29:1147–1158. Crossref | PubMed | Scopus (78) | Google Scholar Tobian, A.A.R., Serwadda, D., Quinn, T.C. et al, Male circumcision for the prevention of HSV-2 and HPV infections and syphilis. N Engl J Med. 2009;360:1298–1309. Crossref | PubMed | Scopus (306) | Google Scholar Auvert, B., Sobngwi-Tambekou, J., Cutler, E. et al, Effect of male circumcision on the prevalence of high-risk human papillomavirus in young men: results of a randomized controlled trial conducted in Orange Farm, South Africa. J Infect Dis. 2009;199:14–19. Crossref | PubMed | Scopus (175) | Google Scholar Castellsagué, X., Bosch, F.X., Munoz, N. et al, Male circumcision, penile human papillomavirus infection, and cervical cancer in female partners. N Engl J Med. 2002;346:1105–1112. Crossref | PubMed | Scopus (518) | Google Scholar Miralles-Guri, C., Bruni, L., Cubilla, A.L. et al, Human papillomavirus prevalence and type distribution in penile carcinoma. J Clin Pathol. 2009;62:870–878. Crossref | PubMed | Scopus (179) | Google Scholar Albero, G., Castellsagué, X., Giuliano, A.R., Bosch, F.X. Male circumcision and genital human papillomavirus: a systematic review and meta-analysis. Sex Transm Dis. 2012;39:104–113. Crossref | PubMed | Scopus (62) | Google Scholar Sobngwi-Tambekou, J., Taljaard, D., Lissouba, P. et al, Effect of HSV-2 serostatus on acquisition of HIV by young men: results of a longitudinal study in Orange Farm, South Africa. J Infect Dis. 2009;199:958–964. Crossref | PubMed | Scopus (94) | Google Scholar Tobian, A.A.R., Charvat, B., Ssempijja, V. et al, Factors associated with the prevalence and incidence of herpes simplex virus type 2 infection among men in Rakai, Uganda. J Infect Dis. 2009;199:945–949. Crossref | PubMed | Scopus (48) | Google Scholar Weiss, H.A., Thomas, S.L., Munabi, S.K., Hayes, R.J. Male circumcision and risk of syphilis, chancroid, and genital herpes: a systematic review and meta-analysis. Sex Tran Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:07 Cóż, zasugerowano mi nie dość dokładne podanie źródeł, więc radośnie przyłożyłam nimi interlokutorce. Fakt, jest tego troche. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:58 No. To jak juz masz konkrety badawcze, to pozwól sobie dodatkowo wyjąsnić co nastepuje. Periodyki naukowe, ani stowarzyszenia naukowe to nie sa "organizacje". Przytoczone badania ie były, naturalnie, robione przez jeden zespół badaczy, przez jeden szpital czy cokolwiek sobie mozesz wyobrazić, tylko przez liczne zespoły, w różnych miejscach i czasie. Niekoniecznie ich celem byo badanie akurat efektów obrzezania- ale obrzezanie to jedna ze zmiennych, której występowanie wyszło w rezultatach jako znaczące. Mniej więcej tak, jak przy badaniu pewnego leku antydepresyjnego przypadkiem wyszło, że ma odbiera zażywającym przyjemność palenia papierosów. Być może lubisz teorie spiskowe - ale musisz jakoś sie ogranąć i bardziej sensownie je formuować, bo twoje prezentowane tu wizje świadczą wyłącznie o twojej ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:39 zabobon, fanatyzm i przywoływanie wyników pseudonaukowych badań, które mają uzasadniać barbarzyńskie okaleczanie dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:54 Prewencyjna mastektomia redukuje ryzyko wystąpienia raka sutka. Prewencyjna histerektomia - raka macicy i jej szyjki i niechciane ciąże w bonusie. Może powinniśmy rozważyć jako standard? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:13 Mozna rozmaiwiać poważnie, albo leciec w demagogię. To drugie mało mnie interesuje. Obie doskonale wiemy, że w zaproponowanym przez ciebie protokole straty przewyższałyby korzyści. Tymczasem Mayo Clinic (znana z czego tam? zabobony, fanatyzmu i ideologii, tak? ) stwierdzilo co nastepuje. 1. Obrzezaniu podlegajją głównie biali - 91%, dalej czarni 76, i na końcu latynosi 44%. 2. Badacze oceniają, że zyski zdrowotne przeważają w stosunku 100:1 nad zagrożeniami. 3. Badania kliniczne dowodzą, że jedną z najczęstrzych korzyści z obrzezywania niemowląt jest redukcja zakażeń układu moczowego. Ponieważ mniej więcej połowa dotniętych tym zakażeniem (UTI) dzieci doświadcza w efekcie pewnego uszkodzenia nerek, sprawa nie jest błaha. Obrzezani w dorosłym życiu mają o 1/3 mniej infekcji układu moczowego niż nieobrzezani. 3. Metanaliza opublikowwana przez Journal of the American Medical Association wykazała, że obrzezanie u męzczyzn heteroseksualnych redukuje ryzyko infekcji HIV o 60% herpes o 30 percent, a powiązanych z nowotowrami szczepów HPV o 35%. Niektóre badania sugerują, że obrzezanie w niemowlęctwie redukuje częstotliwość nowotoworów prostaty. Badanie 3400 mężczyzn obrzezanych przed rozpoczęciem współżycia seksualnego wskazywałoby, że ryzyko raka prostaty w tej grupie było o 15% niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:16 Matko kochana, najczęstszych naturalnie. Sz. Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Brawo islandia! 27.02.18, 11:19 Problem w tym, że te cele da się osiągnąć w sposób mniej inwazyjny czyli 1. szczepieniami, 2. podstawową higieną (codzienne mycie bieżącą wodą i mydłem), 3. zasadami bezpiecznego seksu. I powinniśmy inaczej ważyć zyski i straty w okolicach, gdzie nie ma wody ani gumek a STD szaleją, a inaczej w okolicach gdzie sytuacja jest odmienna. Przy amerykańskiej pruderii, która uniemożliwia wrzucenie na jutuba filmiku instruktażowego o myciu okolic intymnych noworodków czy powiedzenie wprost, że gumka czy diafragma są dla ludzi, mało dziwi skłonność do rozwiązania sprawy w sposób drastyczny ale nie wymagający naruszania tabu kulturowego. Szczególnie że jest tu ten sam mechanizm, co u obrzezanych kobiet - obrzezani ojcowi popierają obrzezanie synów, bo inaczej musieliby przyznać, że ich rodzice ich okaleczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 11:38 Lubię czytać twoje posty. Zawsze tak mądrze piszesz o problemach medyczno-socjologicznych... Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 [...] 26.02.18, 17:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:29 Słaba erystyka. Ktoś, kto prowadzi rozmowę używając wyłącznie insynuacji i argumentów ad personam, nie jest wartościowym dyskutantem. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:36 "stwierdza, że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważają nad negatywami" Usprawiedliwiasz zadawanie bólu i okaleczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:45 Przytaczam ci wyniki badań. Konkretne. Szerokie. wielowątkowe. "Okaleczanie"to twoja ocena, a nie stwierdzenie faktu. "Redukcja zakażeń HIV o 60%" - to fakt, a nie ocena. Zadawanie bólu mozna rozwiazać - jak zresztą zaleca to cytowany dokument - środkami znieczulającymi. Jeżeli masz naukowe kontrargumenty, przytocz je. Bo póki co po drugiej stronie sporu widze emocje, histerię i generalnie kulturowe zacietrzewienie. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:56 Nędzne te twoje argumenty. Piękna manipulacja. "Wśród obrzezanych ryzyko zakażenia było o połowę niższe w ciągu roku od zabiegu, w tym wliczając 6 tygodniowy okres zalecanej wstrzemięźliwości do czasu zagojenia się ran" Ryzyko zarażenia HIV w roku obrzezania było mniejsze, bo zwyczajnie przez ponad miesiąc osoba zachowywała wstrzemięźliwość. I to ma sens, a nie opowieści, że to obrzezanie ma takie cudowne właściwości. W kolejnym roku już takich cudów obrzezania nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:31 janja11 napisał(a): > "stwierdza, że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważaj > ą nad negatywami" > Usprawiedliwiasz zadawanie bólu i okaleczanie. Prewencyjna mastektomia też jest dla Ciebie 'usprawiedliwianiem zadawania bólu i okaleczania'? Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:26 Prewencyjna masektomia to jest wybór kobiety. To kobieta i mężczyzna sami powinni decydować o swoim ciele, a nie ich rodzice. Nie wiem jak można porównać wybory człowieka do odgórnie narzuconych okaleczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:30 janja11 napisał(a): > W nazistowskich Niemczech byłaby wzorcową wyznawczynią hitlerowskich chorych id > ei z paleniem ludzi w piecach na czele. Prawo Godwina - przegrałaś dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:18 Poczytaj sobie jakie są teraz metody obrzezania u dorosłych- bezkrwawe. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:35 Kiedy okaleczanie dzieci jest dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:41 1matka-polka napisała: > Kiedy okaleczanie dzieci jest dobre? Nigdy. Dlaczego zatem w tym naszym "niebarbarzyńskim" kraju przekłuwa się dziewczynkom uszy? Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:44 Jeszcze wspomnij że się szczepi, jak już brniesz w głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:52 fadilla napisała: > Jeszcze wspomnij że się szczepi, jak już brniesz w głupotę. Szczepienie ma uzasadnienie medyczne. Jakie uzasadnienie mają kolczyki u dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:12 Uważam, że powinien być zakaz przekłuwania uszu dzieciom młodszym niż wiek szkolny. Nastolatki mogą się malować i trudno by im zakazywać noszenia kolczykow. Ale nadal porównywanie zrobienia dziury w uchu, czyli zabiegu w pełni odwracalnego, do wycięcia fragmentu genitaliów jest tak głupie, że aż śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:36 Obrzezanie chłopców to też barbarzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
super_hetero_dyna Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40 Ciekawe, że żadna z emamuś nie wpadła na podobnie genialny pomysł, jak z aborcją - że to głupie prawo, bo wystarczy krótki wypad za granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:43 Jak to nie? Tamtejsze mamuski wywożą swoje córki za granice, tak do dzikich krajów (podkreślę), żeby tego dokonać. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:49 I powinien to być wyjazd w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:17 Serio nie jest ? Poczytaj ile w USA rocznie umiera dzieci z powodu powikłań po obrzezaniu. To nie są włosy, że odrosną. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love śmierdzi antysemityzmem i faszyzmem, 26.02.18, 14:46 Duży Izrael of America chyba wyśle lotniskowce. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:58 Rozpędzasz się. Amerykanska Akademia Pediatrii w policy statement sprzed paru lat stwierdza, że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważają nad negatywami, acz nie zaleca obrzezania wszystkim w ciemno - jest to procedura elektywna. Nb w USA obrzezanie NIE jest związane z wyznaniem, prędzej z rasą (biali częściej niz czarni). Kilka lat temu obrzezywano w sumie 77 procent noworodków płci męskiej, a jak szacuje CDC spośród mężczyzn między 14 a 59 rokiem życia obrzezanych jest 81 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:07 "że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważają nad negatywami," Kiedyś również płeć się ustalało u noworodków, kiedy nie było wiadomo, czy to chłopak, czy dziewczyna, albo robiło się operacje noworodków na żywca. AAP tez kiedyś dojrzeje do zmiany zaleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:25 Byc może. A być moze przeciwnie, i zdanie zmienią inni. Argumenty za, o ile wiem, są ściśle medyczne, związane z zakażeniami przenoszonymi drogą płciową, w tym z nowotworami szyjki macicy. Opinie medyczne bedą się zapewne zmieniać w zależności od natężenia tego problemu, rosnącymi lub malejącymi mozliwościami leczenia etc. Nauka nie religia, rozwija się i zmienia w zalezności od obiektywnych kryteriów. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:57 > Argumenty za, o ile wiem, są ściśle medyczne, związane z zakażeniami przenoszonymi drogą > płciową, w tym z nowotworami szyjki macicy. Olena, ale te wszystkie argumenty/badania (zakladam, ze prawdziwe) dotycza korzysci DORSLYCH osob, a my rozmawiamy o obrzezaniu NIEMOWLAT. przeciez chyba kazdy dorosly mezczyzna moze tego zabiegu dokonac, jesli wyniki go przekonaja? a nawet nastolatek, przed podjeciem wspolzycia, w porozumieniu z rodzicami? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 09:07 Obrzezanie zmniejsza również ryzyko zapalenia dróg moczowych i zapobiega rakowi penisa. Nie ważne, że są tą rzędy wielkości na poziomie błędu statystycznego. Ważne, że można tego użyć jako argumentu za obrzezywaniem noworodków. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Brawo islandia! 27.02.18, 09:19 Cieszcie się, że katolicyzm jest na tyle łaskawy aby z chrztem dzieci nic im nie ucina czy podcina. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Brawo islandia! 27.02.18, 09:29 Urocza dyskusja. Oleńka niczym się nie różni od 7 panów w studio telewizyjnym dyskutujących o zakazie aborcji. Trzeba panie chronić przed zespołem postaborcyjnym, a panów przed ryzykiem zakażenia dróg moczowych w wyniku braku obrzezania. Specjalistka od męskich członków się znalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Brawo islandia! 27.02.18, 10:39 Olena podaje tylko fakty. A wy, zamiast je przyjąć i zrozumieć, dziobiecie. Jak zwykle zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:08 Zwolennicy obrzezania dziewczynek też mają duzo argumentów "za". Obrzezane kobiety są mniej chętne do uprawiania seksu, więc będą rzadziej podejmować ryzykowne zachowania seksualne, łapać choroby weneryczne. Widzisz - same plusy. Dlaczego jeszcze nie wycięłaś sobie łechtaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:23 Dokładnie o tym samym pomyślałam. Ale jak widać są na forum zwolenniczki barbarzyńskich zabobonów i okaleczania dzieci. Ach ci legendarni "amerykańscy naukowcy"... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:28 Proponuję, żebys napiła się zimnej wody, a nastepnie przedstawiła na poparcie swojej tezy badania kompetentnych ośrodkow naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:06 Super, ciekawe tylko czy dotyczy to też "wycieczek" w celu dokonania zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:09 Antysemityzm, znowu gnębią Naród Wybrany Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:51 I bardzo dobrze, niestety to bedzie nioslo konsekwencje w postaci umierania kobiet w domach, bo nikt im nie pozwoli iść do lekarza, zeby nie pójść do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: Brawo islandia! 26.02.18, 18:52 to się dzieje w całej Europie, nie wiem jakim cudem nie da się sobie poradzić z tym tematem. BTW podobno sam koncept obrzezania kobiet nie jest powiązany z islamem czy jakimiś pozaeropejskimi krajami tylko jest to metoda "leczenia" rodem z Wielkiej Brytanii, zintegrowana przez kolonie i przeniesiona jak zaraza. Nie wiem czy to prawda, ale brzmi, niestety, całkiem prawdopodobnie Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: Brawo islandia! 26.02.18, 18:48 Zrównywanie obrzezania chłopców z "obrzezaniem" dziewczynek jest niewąsko chore, nawet jeśli robią to Islandczycy Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:16 Jest, naturalnie, zupełnie idiotyczne. Ale przy tym zatrąca o kilka kwestii bardzo istotnych: na ile, i w jakim wymiarze rodzicom wolno jest ingerować trwale w dziecko? A jeżeli wolno, to w jakich przypadkach? Tylko np. bieżącego istotnego wymogu zdrowotnego? A w przypadku medycznych działań zapobiegawczych? A jeżeli tak, to czy nalezy karać matki przekłuwające uszy córek? Dalej: czy podejmując taką decyzję legislacyjną rezygnuje się tym samym ze swobody wyznawania uznanych tradycyjnych religii i wychowywania dzieci w ich duchu zgdnie z wyborem rodziców? Czy w związku z tym można na przyklad, zakazać chrztów niemowląt? Katechezy i przedszkoli wyznaniowych? Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:41 wiesz, nie miałabym nic przeciwko odradzaniu kolczykowania maleństw i penalizacji nurzania niemowląt w zimnej brudnej wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:49 No, ja w w zasadzie też, ale zauważ, jakie to sa fundamentalne kwestie - i ponieważ żaden europejski rząd nie jest wystarczająco głupi, aby pry takiej okazji uczciwie przyanć się do kulturkampfu i dyskryminacji, to wszelkie uregulowania będa obudowane inną argumentacją. Siłą rzeczy nadającą dość rozszerzające mozliwości narzucania w niedalekiej przyszłości innych ograniczeń, innym religiom czy innym obyczajom. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:09 Nie mów, że wyznajesz tę przezabawną lewacką teorię równości kultur, wierzeń i obyczajów... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:15 Nie ma znaczenia, co ja wyznaję, jak ktoś taki jak ty by to sobie oceniał, i gdzie ja bym ową ocenę miała. Znaczenie maja natomiast przytoczone przeze mnie zagadnienia. To ciut tak, jak z rządami PiS: utoczona dzisiaj legilsacyjna pałka może jutro zdzielić przez łeb toczącego, bo miłe to narzędzie wezmą krzepko inne dłonie. Warto przewidywac takie konsekwencje, nim stanie się do tokarki. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:27 Zaczynasz brzmieć niepokojąco podobnie do dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:06 A skąd. Nie jestem recenzentem prac naukowych, natomiast reputacja na przykład Amerykańskiej Akademii (to jest mniej więcej tyle, co Krajowy Konsltant ds.Pediatrii) , albo takiej placówki jak Mayo Clinic jest dla mnie, laika, zupełnie niezłą rekomendacją. W każdym razie sporo lepszą niż niż chór rozwrzeszczanych zwolenniczek kulturkampfu, bo nie oszukujmy się, te właśnie emocje napędzają sporą część dyskutantek w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:38 pocztaj sobie jeszcze o napletkach, oryginalne zainteresowania Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:41 Cóż, prymitywna istotko, trudno żeby w wątku o obrzezaniu nie zatrącać o dziecięce genitalia, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś