Dodaj do ulubionych

Brawo islandia!

26.02.18, 14:09
Barbarzyństwo musi być karane. Oby inne kraje poszły ich śladem
www.o2.pl/artykul/islandia-chce-wtracac-do-wiezienia-za-obrzezanie-rozpetala-sie-burza-6221979708029057a
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 [...] 26.02.18, 14:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:38
        Aktualnie jednym z większych problemów migracyjnych Islandii jest obecność imigrantów zarobkowych z Polski, także teges.
        • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:43
          Zarobkowych. Słowo klucz. Pracują, zarabiają, pewnie nawet nie wszyscy na czarno więc płaca jakieś podatki na miejscu.
          • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:55
            No ale przecież o to jest awantura że pewne środowiska twierdzą, że to nie uchodźcy tylko imigranci zarobkowi przybywają do Europy. Zdecydujcie się w końcu czy to dobrze czy źle że ktoś przyjeżdża jako imigrant zarobkowy.
            • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:01
              Imigrant zarobkowy - ok. Pod warunkiem, że przyjeżdża legalnie, przestrzega prawa, dostosowuje się etc.
              Imigrant, który udaje uchodźcę, a robić nie ma zamiaru, za to żyje na koszt i domaga się budyniu - nie ok.
              • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:12
                Problem z imigrantami zarobkowymi z Polski w Islandii dotyczy właśnie przestrzegania prawa i dostosowania się.
                Czyli wyrzucać, mówisz?
                • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:15
                  Linkowany przez Konwalkę tekst dotyczy imigrantów z Polski?
                  • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:13
                    Nie, natomiast przesłanie ogólne mojej wypowiedzi jest takie: imigranci powodują problemy. Te problemy się rozwiązuje.
            • jowita771 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 22:43
              > Zdecydujcie się w końcu cz
              > y to dobrze czy źle że ktoś przyjeżdża jako imigrant zarobkowy.

Imigrant zarobkowy - ok. Imigrant zasiłkowy - nie ok.
              • iziula1 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 22:54
                A powiedz mi jak imigrant otrzymuje te zasiłki nie pracując? Przyjeżdża i ot tak dostaje? Gdzie?
        • tiszantul Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:02
          chicarica napisała:

> Aktualnie jednym z większych problemów migracyjnych Islandii jest obecność imig
          > rantów zarobkowych z Polski, także teges.

imigranci zarobkowi to korzyść dla kraju, a nie problem
          • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:33
            Jak już pisałam, musicie się w końcu zdecydować na jakąś jedną konkretną wersję. Przecież cały czas piszczycie, że to nie żadni uchodźcy, tylko imigranci zarobkowi. Czyli co, ostatecznie to dobrze dla kraju?
            • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:36
              Jak są kolorowi, a nie daj Panie, wyznaja trąś nieubianą religię, to źle.
              Jak są biali, a najlepiej Polacy w UK - to dobrze.
              W sumie dość proste.
            • asia-loi Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:12
              chicarica napisała:

Przecież cały czas piszczycie, że to nie żadni uchodźcy, tylko imigranci zarobkowi.

Ja zawsze pisałam, że to nie są żadni imigranci zarobkowi, są to imigranci socjalni, który przybyli do Europy po dobry socjal, a nie do pracy. Nazywam ich też pseudo uchodźcami.
              Ktoś, kto przyjeżdża do obcego kraju, a chce pracować i pracuje - jest ok.
      • fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:09
        Islandia sama dobrodusznie wyskoczyła, że przyjmie uchodźców. No i jak widać przyjęli z dobrodziejstwem inwentarza, a teraz muszą ich wychowywać i edukować w podstawowych kwestiach obyczajowych. Jednak chyba edukacja nie przynosi skutku, skoro byli zmuszeniu ustanowić specjalnie dla nich zakaz prawny pod karą więzienia. I po co sobie ten problem sprowadzać?
    • lauren6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:12
      No i prawidłowo.
      • triss_merigold6 [...] 26.02.18, 14:19
        • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:23
          Jedna z dzikich mieszkancow Warszawy jestes tu triss, tyle ze nie jestes zolta, choc to tez nie takie pewne.
          • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:25
            Nie, ja jestem u siebie.
            • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:33
              Twoja siostra za granicą też jest u siebie?
            • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:33
              triss_merigold6 napisała:

> Nie, ja jestem u siebie.

A skad wiesz gdzie jest u ciebie?
              • iziula1 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:53
                leyre2 napisał(a):

> triss_merigold6 napisała:
                >
                > > Nie, ja jestem u siebie.
                >
                > A skad wiesz gdzie jest u ciebie?

Słuszne pytanie.
        • araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:26
          triss_merigold6 napisała:
          > Mnie irytuje, że po centrum Warszawy łazi coraz więcej wyraźnie innokulturowych

Nieodmiennie bawi mnie Twoje przekonanie, że TY jesteś z 'tej' kultury... big_grin
          • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:30
            A z jakiej Ty jestes kultury? Jak Ci nasza nie odpowiada to sie przeprowadz do Afryki lub na Bliski Wschod
            • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:32
              Widzę, że włączasz argumentację w dyskusji na najwyższym poziomie.
              Nie rozumiem, dlaczego zakładacie, że "kultura" triss jest obowiązująca w tym kraju? I dlaczego uzurpujesz sobie prawo do wyganiania stąd kogokolwiek?
              • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:37
                Moze dlatego, ze wiekscosc Polakow zgadza sie w tej kwestii z triss, podobnie zreszta jak pewnie wiekszosc Europejczykow, wiec jesli sie komus marzy zycie w multi-kulti, to grzecznie polecam wyjazd do kraju, w ktorym moze spleniac swoje mniejszosciwe marzenia.
                • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:42
                  Doprawdy? Były robione badania na zgodność poglądów Polaków z poglądami triss? Możesz zalinkować?
                  • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:52
                    Byly robione badania wskazujace na checi lub jej brak w kwestii przyjmowania "uchodzcow", prosze bardzo link pierwszy z brzegu:
                    wiadomosci.onet.pl/kraj/nowy-sondaz-co-polacy-mysla-o-przyjmowaniu-uchodzcow/wq1fqds
                    • sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:57
                      Ale co ma kwestia nastawienia do uchodźców w Polsce z odległą o 3,5 tysiąca km Islandią?...
                    • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:02
                      I ci wszyscy ludzie mówią "żółci ludzie" na Wietnamczyków i boją się złapać parcha od "innokulturowców"? To ciekawe, czyli jest jeszcze gorzej z Polakami, niż sądziłam.
                      Swoją drogą, to większość w Polsce popiera karę śmierci, na szczęście jeszcze jesteśmy w Unii i za tą światłą większością nie możemy podążać. Tyle na temat "opinii większości".
                      • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:07
                        Może nie pamiętasz ale kara śmierci w Polsce przestała być wykonywana, a potem zniknęła z kodeksu karnego na długo zanim Polska weszła do UE. Ba, na długo zanim rozpoczęły się negocjacje ze Wspólnotami.
                        pl.wikipedia.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci_w_Polsce
                        • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:19
                          Co ty nie powiesz? Może nie jestem po politologii, ale nie przyszło mi do głowy, że to Unia zabroniła nam KS. Natomiast w związku ze wzrostem nastrojów ksenofobicznych w społeczeństwie (co widać świetnie i w tym wątku) oraz nastawieniem obecnego rządu, który rzuci agresywnej tłuszczy wszystko, byleby mogli w spokoju kroić swoje wałki, można się cieszyć, że członkostwo w Unii nie pozwoli na powrót kary śmierci.
                • gris_gris Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:19
                  >podobnie zreszta jak pewnie wiekszosc Europejczykow

Doprawdy? A skadze takie informacje? Bo wiekszosc Europejczykow jest raczej zszokowana pogladami takimi, jak Twoje i Triss, i ich nieskrepowanym wyrazaniem, gdzie popadnie.
                • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:39
                  Akurat temu, co sądzi o niektórych sprawach tzw. "większość Polaków", reszta cywilizowanego świata przygląda się obecnie z zoologicznym zaciekawieniem pomieszanym z lekkim obrzydzeniem. Uwierz mi, z zewnątrz to zupełnie inaczej wygląda, niż jak próbują to przedstawić polscy politycy.
              • super_hetero_dyna Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:37
                Pewnie na podobnej zasadzie, jak Ty uzurpujesz sobie prawo do wypraszania z własnego domu nieproszonych gości.
                • sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40
                  Te, dynia, a jak ktoś wjeżdża legalnie, z paszportem i wizą, to też możemy sobie takie prawo do wyproszenia uzurpować?
                  • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:43
                    A co z tymi co nie maja wiz, a czesto i paszporty "zgubili", czy tych mamy prawo wypraszac?
                    • gris_gris Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:23
                      A wielu ich jest? W Polsce?
                  • super_hetero_dyna Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:10
                    Dowolnego, obcego obywatela możemy wyprosić. Z paszportem, czy bez. Takoż unieważnić wizę.
                    Art. 302. 1. Decyzję o zobowiązaniu cudzoziemca do powrotu wydaje się
                    cudzoziemcowi, gdy:
                    [...]
                    9) wymagają tego względy obronności lub bezpieczeństwa państwa lub ochrony
                    bezpieczeństwa i porządku publicznego lub interes Rzeczypospolitej Polskiej,
                    (Dz.U. 2013 poz. 1650)
                    • sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:14
                      Aha. To dlatego tak prawica skamlała, gdy Międlarowi i Ziemkiewiczowi pewien europejski kraj odmówił wjazdu?...
        • sumire Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:27
          Na twoim miejscu zaprzestałabym chodzenia ulicami, jeszcze pasożyta złapiesz.
          • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:28
            Przecież nie ocieram się o nikogo.
        • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:28
          Ty naprawdę wychowujesz dzieci i kładziesz im do głowy te rasistowskie śmieci? Twoje dzieci mówią już na Wietnamczyków "pracowici żółci ludzie", a na resztę "uchodźcy z dzikich krajów"? Też ich "innokulturowi" w oczy kłują? Tatuś też taki mądry? Ja p..., co się dzieje z tym krajem? Ja rozumiem, że jakiś prosty, niewykształcony człowiek takie rzeczy mówi, ale kiedy bez żenady, a nawet z dumą mówi to osoba inteligentna i wykształcona, pracująca na państwowym wikcie, robi się strasznie.
          • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40
            Morgen, jak ja przyjeżdżam do Polski i słucham niektórych moich znajomych, do niedawna normalnych, niby obytych w świecie ludzi, to mi oczy z orbit wyłażą. Wylało się takie szambo że teraz 50 lat będzie mało żeby to doprowadzić do względnej normalności.
            • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:09
              Wiem, szambo się wylało i płynie ulicami.
            • ira_08 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:06
              Serio? I wcześniej nic po nich nie było widać? Ja widzę szambo w mediach, ale ludzie wokół mnie wciąż ci sami, normalni i otwarci. Nie potrafię sobie wyobrazić, żeby ktoś z nich zaczął gadać niczym Triss.
              • rosapulchra-0 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:28
                Fakt, dulska jest wyjątkowo obleśna. Brzydziłabym się jej dotknąć.
              • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 22:05
                Ja sobie też nie potrafiłam wyobrazić, ale już potrafię, bo widziałam na żywo. U osoby, którą zna(ła)m i szanuję/szanowałam i zawsze wydawała mi się bardzo normalna.
        • kropkacom Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:51
          Skąd wiesz czy to żółci (jak to nazwałaś) są legalnie. Jeszcze niedawno obstawałaś, że przecież w Warszawie są ludzie rożnego pochodzenia i są zadowoleni. Teraz jesteś tym zirytowana? Kobieto, kto ci krzywdę zrobił? Siostra tym wyjazdem? Czy twój konkubin przelewa na ciebie swoje frustracje?
          • gris_gris Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:22
            kropkacom napisała:

> Skąd wiesz czy to żółci (jak to nazwałaś) są legalnie. Jeszcze niedawno obstawa
            > łaś, że przecież w Warszawie są ludzie rożnego pochodzenia i są zadowoleni. Ter
            > az jesteś tym zirytowana? Kobieto, kto ci krzywdę zrobił? Siostra tym wyjazdem?
            > Czy twój konkubin przelewa na ciebie swoje frustracje?
            >

Pewnie jej do tezy wtedy pasowalo. Pisala tez, jak to Ukraincy sie dobrze integruja, i jak sa dobrze traktowani, bo sa wszakze tak bliscy nam kulturowo, nieprawdaz. Nie wiem, czy nadal tak uwaza po wielu przypadkach pobicia i obrazania Ukraincow ostatnimi czasy.

• lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:19
        Mam nadzieje ze UE pojdzie w ich slady
        • fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:28
          No ale chyba już jest taki zakaz w Skandynawii na przykład, jeśli chodzi o obrzezanie dziewczynek, bo to jednak się różni od obrzezania chłopców. Tutaj nie precyzują i nie rozróżniają.
          • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:33
            Nie sadze aby taki zakaz akurat w Szwecji mial jakiekolwiek konsekwencje, skoro ich sady pozwalaja na cos takiego:

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-04-24/imigrant-zgwalcil-14-latke-do-wiezienia-nie-trafi-bo-nie-zrozumial-slowa-nie/
            • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:44
              Jedyne potwierdzenie tego "newsa" po szwedzku udało mi się zdobyć na stronach Fria Tider i Nordfront, czyli takiej frondzi szwedzkiej. Trudno się w ogóle wypowiadać na temat czegoś, co prawdopodobnie jest fake newsem.
              • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:50
                To nie ma znaczenia - tego typu ludzie wierzą jak dzieci we wszystko, co znajdą w necie na potwierdzenie swoich "tez".
              • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:00
                Jasne, a moze dlatego ze nie wypada innym portalom o tym pisac. Znajomy rodzicow mieszka w Szwecji, jego sasiadka zostala napadnieta przez ciemnoskorych, pobita i zepchnieta ze schodow. Napastnikow kojarzyla z widzenia, wystawali w tej okolicy od dawna, ona byla na policji, opisala napastnikow i wiesz co, ci panowie nawet na jeden dzien nie znikneli z tamtego miejsca.
                To tez fake news?
                Wielokrotny wzrost liczby gwaltow w Szwecji to tez fake news?
                • morgen_stern Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:06
                  Tak, jest odgórny zakaz, to przecież oczywiste. Jak tylko ktoś próbuje napisać "prawdę" wkracza szwedzka policja i aresztuje. Wszystkie media są pod kontrolą władz.

O sposobie oceniania, co jest w Szwecji gwałtem i molestowaniem seksualnym, a co nie (i jak to się ma do naszych przepisów) oraz o ilości zgłaszanych na policję gwałtów w Skandynawii i niezgłaszanych w Polsce napisano już tomy, a ty nadal powtarzasz te wygodne dla ciebie kłamstwa.

Do opowieści "znajoma mojej ciotki opowiadała" nie będe się, wybacz, odnosić, bądźmy poważni.
                • chicarica Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:13
                  Tak, wielokrotny wzrost liczby gwałtów w Szwecji to swego rodzaju fake news. To znaczy media nie podają z czego wynikł.
                  Ciekawa sprawa - o innych gwałtach jakoś piszą, a o tym akurat nie?
          • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:36
            Różni się ale jest tak samo obrzydliwe. Napletek jest nacinany i zrywany żywcem z żołędzia, do którego jest najczęściej w całości przyrośnięty.
            • fuzja-jadrowa Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:53
              OT, ta żołądź, nie: ten żołądź.
          • pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:47
            A co chłopcy są w czymś gorsi od dziewczynek, że prawo nie powinno chronić ich ciał?
            Dla mnie jest oczywiste, że grzebanie w dziecięcych genitaliach, z powodów innych niż medyczne, powinno być surowo zabronione.
    • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:31
      Super. Kiedyś o tym pisałam, że obrzezanie u Żydów to tez barbarzyństwo ale wtedy większość dała mi do zrozumienia, że wcale nie wink
      • maadzik3 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:38
        a tam gdzie z uwagi na profilaktykę HIV zaleca to WHO? a u zwykłych Amerykanów (1/3 co najmniej w obecnym pokoleniu obrzezana, 2 pokolenia temu niemal 100%)?
        • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:38
          Wszędzie i nie obchodzą mnie żadne zalecenia WHO.
        • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:39
          To chyba nie dotyczy Europy tzn. zalecenia WHO.
        • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40
          Wikipedia: W USA obrzezania noworodków dokonuje się w szpitalach bez użycia jakiegokolwiek znieczulenia, co wedle najnowszych badań może wywołać szok, a nawet zapadnięcie w śpiączkę. Rytualne żydowskie obrzezanie dokonywane było dawniej przez mohela, najczęściej laika w sprawach medycznych...W przypadku obrzezania metodą z zastosowaniem ustnego ssania (ang. oral suction, heb. metzitzah b'peh) przez mohela, istnieje ryzyko zakażenia wirusem opryszczki, co w przypadku noworodków może być groźną infekcją[11][12].
        • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:41
          Przeciez nikt nie zabrania tego wykonywac doroslym mezczyznom
        • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:30
          70+ procent, uścislając.
        • emka_uk Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:15
          Tylko jeśli chodzi o WHO i HIV to ja jestem za -pod warunkiem, że nie będą to dzieci tylko dorośli faceci co mogą podejmować decyzję samodzielnie bo chyba HIV przenoszone drogą płciową niemowląt/ noworodków nie dotyczy.
          • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 07:09
            Dokladnie.
    • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:32
      Ale o chodzi o obrzezanie chlopcow czy o FGM? jesli to drugie to oczywistym jest ze to okaleczanie, jesli to pierwsze to tak oczywiste nie jest.
      • lea.letizia Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:35
        Dlaczego nie? Jesli mezczyzna bedzie chcial byc obrzezany, to niech sam podejmie taka decyzje, po osiagnieciu pelnoletnosci
        • fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:41
          Trzeba jednak zauważać różnice. FGM to wycięcie kawałka żywego mięsa, powodujące niesprawność narządu i też taki motyw temu przyswieca. U chłopców to takich stuków nie przynosi.
          • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:51
            U chłopców to oderwanie kawałka żywej skóry, od kawałka żywego mięsa, i odcięcie tejże.
        • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:21
          lea.letizia napisał(a):

> Dlaczego nie? Jesli mezczyzna bedzie chcial byc obrzezany, to niech sam podejmi
          > e taka decyzje, po osiagnieciu pelnoletnosci

ale mniejszy problem od strony medycznej jest z tym kiedy jest niemowleciem.
          • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:29
            Niemowlę słabiej się wyrywa?
            • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:31
              1matka-polka napisała:

> Niemowlę słabiej się wyrywa?
              >
              Co sie wyrywa? sprawdza jak wyglada obrzezanie chlopcow w cywilizowanych krajach.
              • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:36
                Cywilizowane kraje nie wykonują obrzezania, hehehe
                • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:43
                  1matka-polka napisała:

> Cywilizowane kraje nie wykonują obrzezania, hehehe
                  >
                  wykonuja, jak najbardziej
                  • kolpik124 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:47
                    no więc dziika Islandia już nie będzie big_grin
                    • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:59
                      kolpik124 napisała:

> no więc dziika Islandia już nie będzie big_grin
                      >
                      o ile to nie fake news
            • janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:05
              No proszę Cię, zaraz Ci forumowe ekspertki przytoczą opinie legendarnych "amerykańskich naukowców", które potwierdzą, że obrzezanie jest doznaniem wielce przyjemnym dla dziecięcia.
              XXI wiek, a na forum mnóstwo zwolenniczek nieludzkiego zabobonu okaleczania dzieci.
              • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:10
                janja11 napisał(a):

> No proszę Cię, zaraz Ci forumowe ekspertki przytoczą opinie legendarnych "amerykańskich naukowców

A ty co jestes w stanie przytoczyc?
              • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:27
                Jeszcze raz. Naukowcy pracują na danych. Na badaniach. Na doświadczeniach. Na metaanalizach. Ty prezentujesz wyłącznie negatywne emocje plus agresję werbalną.
                Chyba, że dysponujesz jakimikolwiek konkretami wspierającymi twoją tezę. Tylko błagam, bez Wakefieldów. Masz wyniki analiz świadczących, że partnerki obrzezanych mężczyzn nie ponoszą zmniejszonego ryzyka nowotworów szyjki? Że obrzezani mężczyźni nie są mnie podatni na zakażenie HPV i HIV, oraz nowotwory prącia? Podziel się.
                • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:38
                  To że istnieją takie badania, to nie znaczy, że nie są one nie do obalenia. Kiedy ideologia wpływa na naukę, wtedy z wynikami badań dzieją się rzeczy niesłychane wink
                  • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:38
                    "...że są one nie do obalenia."
                  • leyre2 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:42
                    1matka-polka napisała:

> To że istnieją takie badania, to nie znaczy, że nie są one nie do obalenia.

to je obal przytaczajac odpowiednie dowody naukowe
                    • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:48
                      Może kiedyś, na razie poczytaj sobie jak wielka stratą dla mężczyzny jest pozbawienie go napletka. Też są na ten temat naukowe badania.
                      • triismegistos Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:45
                        Jaką stratą jest dla mężczyzny pozbawienie napletka?
                        • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 07:07
                          Bardzo wielka. Tam jest wiekszosc receptorow przyjemnosci. Plus zoladz jest okryta a przez to delikatniejsza i bardziej wrazliwa na bodzce. Poczytaj sobie. Chodzi prawie wylacznie o odczuwanie przyjemnosci. Chcesz ich tego pozbawic?
                          • olena.s Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:08
                            No właśnie nieoniecznie. O ile odsuniemy od siebie takie bla-bla-bla laików nacechowane róznorakimi emocjami i uprzedzeniami, a zwrócimy się ku obiektywnym kryteriom badań naukowych, to uzyskujemy inny obraz. nie potwierdzają twojej opinii ( wylacznie o odczuwanie przyjemnosci. Chcesz ich tego pozbawic?)

W skrócie: badania przperowadzono zgodnie z tzw "złotym standardem bada klinicznych". Spośród grupy 2700 mężczyzn losowo wybrano 50 procent*, obrzezano, a nastepnie obie grupy były przez 2 lata odpytywane co do ich seksualnej sprawności, satysfakcji i doznań) . Na żadnym etapie nie pojawiły się znaczące róznice pomiedzy grupami obrzezaną i nieobrzezaną - ani co do przyjemności ani co do sprawności seksualnej.
                            Co ciekawe, spora grupa badanych obrzezanych (70%) wręcz uznała, ze ich seksualna wrażliwość wzrosła.

Skądinąd nie jest bynajmniej tak, że wszystkie badania są jednoznaczne. Badania beligijskie sprzed paru lat (badania na co prawda mniejszej grupie, w której mniej więcej 1/5 była wcześniej z róznych powodów obrzezana) pokazały, że mężyczyżni obrzezani wykazują niewielką, ale jednak statystycznie znaczącą mniejszą wrażliwość seksualną.

I teraz tak: istnieje coś takiego jak uprzedzenia. Kulturowe, religijne i każde inne. Język, którym posłużyła się założycielka wątku bardzo wyraźnie wkazuje, że nią takie negatywne uprzedzenia miotają.
                            Moim zdaniem z wspomnianych przeze mnie badań absolutnie nie wynika, że można tu mówić o "barbarzyństwie", i żadne dane medyczne nie wskazują, by zakaz obrzezania był - w sensie zdrowotnym i seksualnym - usprawiedliwiony. Nb Amerykanie, ktorzy nie dzielą niektrych europejskich świrów, uznali, że nasze podejście do brzezania jest właśnie efektem naszych kulturowo-politycznych uprzedzeń.
                            Naturalnie mozna uznać, że państwo powinno ograniczać prawa rodziców do decyzjii narzucać jakiś uniformizm - juz to w imię walki z religiami, juz to w imię odstręczania muzułmanów, już to w imię poglądu, że nalezy absoutnie minimalizować ingerencje opiekunów w życie autonomicznej jednostki, albo że w ogóle trzeba ograniczać jakiekolwiek ingerencje medyczne niespowodowane ważną przyczyną zdrowotna.
                            Tylko po pierwsze - zabwne jest zakałamywanie rzeczywistych intencji zwolenników zakazu. A po drugie, co doskonale wyłapał islandzki kościół katolicki, nie mający wszak osobiście nic wspólnego z obrzezaniem - jest to podkopanie zasady swobody sumienia. Nikt chyba nie zaprzeczy, że to kwestia naprawdę ważka, i jak już wczesniej wspomniałam, łatwo mogąca dotkliwie ugryźć w zadek różne grupy społeczne, także i te, które dziś zakaz popieraja.

*Badania te zrobiono w Afryce południowej, w ramach walki z HIV. Wykonywano je dwukrotnie (objęły w sumie ponad 7000 osob), uzyskując takie same wyniki.

• triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:20
                              Swoboda sumienia - dopuszczająca różne dzikie praktyki - powinna ustąpić przed wymogiem przestrzegania praw człowieka przynajmniej w zakresie prawa do ochrony zdrowia, nietykalności fizycznej, zakazu dyskryminacji ze względu na płeć.

Rozumiesz, Olenko, kultury i to, co niosą ze sobą nie są tak samo wartościowe, cenne, godne kultywowania.
                            • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:24
                              " i żadne dane medyczne nie wskazują, by zakaz obrzezania był - w sensie zdrowotnym i seksualnym - usprawiedliwiony. "
                              W sensie etycznym zakaz obrzezania jest jak najbardziej usprawiedliwiony. Okaleczanie nieświadomych dzieci dla ich rzekomego dobra i dla rzekomego dobra społeczeństwa jest barbarzyństwem i tyle.
                              Skoro ktoś się chce poświęcać dla społeczeństwa, niech sobie obetnie napletek po przekroczeniu osiemnastki.
                              Poza tym manipulujesz wynikami badań, jak już ktoś ci wcześniej napisał. Np. ryzyko brodawczaka i HIV zmniejsza się tylko u heteroseksualnych. A zmniejszenie ryzyka zapalenia dróg moczowych dzięki obrzezaniu jest statystycznie bez znaczenia, podobnie jak jego profilaktyczna funkcja przy zapobieganiu raka penisa.
                              Podobnież belgijskie badanie było co najmniej nieobiektywne, gdyż przeprowadzone na mężczyznach, którym usunięto napletek ze względów zdrowotnych a nie kulturowych.
                            • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:48
                              "Co ciekawe, spora grupa badanych obrzezanych (70%) wręcz uznała, ze ich seksualna wrażliwość wzrosła."
                              Może poczuli się lepsi dzięki temu. Takie badania, które polegają na "odpytywaniu" są najmniej wiarygodne.
                              Wystarczy przeanalizować anatomię napletka, żeby zauważyć jak unerwiona i wrażliwa jest ta część ciała i jak wiele funkcji posiada.

en.wikipedia.org/wiki/Foreskin#cite_note-WHO_2007_GTDPSA-2
                  • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:50
                    Żałosne. Badacze iluś krajów, nastu specjalnosci, zestawiający wyniki setek badań spiskowali od dekad w imię ideologii.
                    Nie, ideologia czuć raczej od ciebie i innych mocno podescytowanych dyskutantek. Ja wymieniłam przesłanki, które stały za ostatnią decyzją Akademii (polecam lekturę: pediatrics.aappublications.org/ szukaj materialu Circumcision Policy Statement). Nauka ewoluuje w zalezności od obiektywnych kryteriów, a nie od wrzaskliwości zwolenników czy przeciwników.
                    • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:15
                      Od momentu przeprowadzenia jakichś rewolucyjnych badań, do ich wprowadzenia w życie, często mijają dekady.
                    • janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:41
                      "Badacze iluś krajów, nastu specjalnosci"
                      Cóż za precyzyjne dane łolena nam tu przytacza.
                      Powołujesz się cały czas na badania jednej organizacji. Typowa prymitywna manipulacja.
                      Obrzydliwe usprawiedliwianie okaleczania dzieci.
                      • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:46
                        A, nie zajrzałaś do podanego linku, prawda?
                        REFERENCES
                        1. American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn.
                        Standards and Recommendations for Hospital Care of Newborn Infants. 5th
                        ed. Evanston, IL: American Academy of Pediatrics; 1971
                        2. American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn.
                        Report of the Ad Hoc Task Force on Circumcision. Pediatrics. 1975;56:
                        610–611
                        3. American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn.
                        Guidelines for Perinatal Care. 1st ed. Evanston, IL: American Academy of
                        Pediatrics; 1983
                        4. American Academy of Pediatrics. Report of the Task Force on Circumcision.
                        Pediatrics. 1989;84:388–391
                        5. Australian College of Paediatrics. Position statement: routine circumcision
                        of normal male infants and boys. 1996
                        6. Canadian Paediatric Society, Fetus and Newborn Committee. Neonatal
                        circumcision revisited. Can Med Assoc. 1996;154:769–780
                        7. The Australian Association of Paediatric Surgeons. Guidelines for Circumcision.
                        Queensland, Australia: April 1996
                        8. Leitch IO. Circumcision: a continuing enigma. Aust Paediatr. 1970;6:
                        59–65
                        9. Kaplan GW. Circumcision: an overview. Curr Prob Pediatr. 1977;7:1–33
                        10. Goodwin WE, Scott WW. Phalloplasty. J Urol. 1952;68:903
                        11. O’Brien TR, Calle EE, Poole WK. Incidence of neonatal circumcision in
                        Atlanta, 1985–1986. South Med. 1995;88:411–415
                        12. Wilkes MS, Blum S. Current trends in routine newborn male circumcision
                        in New York State. NY State Med. 1990;90:243–246
                        13. Laumann EO, Masi CM, Zuckerman EW. Circumcision in the United
                        States. JAMA. 1997;277:1052–1057
                        14. Boyce WT. Care of the foreskin. Pediatr Rev. 1983;5:26–30
                        15. Gairdner D. Fate of the foreskin: a study of circumcision. Br Med J.
                        1949;2:1433–1437
                        16. Oster J. Further fate of the foreskin: incidence of preputial adhesions,
                        phimosis, and smegma among Danish schoolboys. Arch Dis Child.
                        1968;43:200–203
                        17. Taylor JR, Lockwood AP, Taylor AJ. The prepuce: specialized mucosa
                        of the penis and its loss to circumcision. Br Urol. 1996;77:291–295
                        18. Weiss GN, Sanders M, Westbrook KC. The distribution and density of
                        Langerhans cells in the human prepuce: site of a diminished immune
                        response? Isr Med Sci. 1993;29:42–43
                        19. Moses S, Plummer FA, Bradley JE, et al. The association between the
                        lack of male circumcision and the risk for HIV infection: a review of the
                        epidemiological data. Sex Transm Dis. 1994;21:201–210
                        20. Fergusson DM, Lawton JW, Shannon FT. Neonatal circumcision and
                        penile problems: an 8-year longitudinal study. Pediatrics. 1988;81:
                        537–541
                        21. Herzog LW, Alvarez SR. The frequency of foreskin problems in uncircumcised
                        children. Am J Dis Child. 1986;140:254–256
                        22. DeVries CR, Miller AK, Packer MG. Reduction of paraphimosis with
                        hyaluronidase. Urology. 1996;48:464–465
                        23. Stenram A, Malmfors G, Okmian L. Circumcision for phimosis: indications
                        and results. Acta Paediatr Scand. 1986;75:321–323
                        24. Williams JC, Morrison PM, Richardson JR. Paraphimosis in elderly
                        men. Am J Emerg Med. 1995;13:351–353
                        25. Fakjian N, Hunter S, Cole GW, Miller J. An argument for circumcision:
                        prevention of balanitis in the adult. Arch Dermatol. 1990;126:1046–1047
                        26. Lafferty PM, MacGregor FB, Scobie WG. Management of foreskin
                        problems. Arch Dis Child. 1991;66:696–697
                        27. Wright JE. The treatment of childhood phimosis with topical steroid.
                        Aust N Z J Surg. 1994;64:327–328
                        28. Cuckow PM, Rix G, Mouriquand G. Preputial plasty: a good alternative
                        to circumcision. J Pediatr Surg. 1994;29:561–563
                        29. Krueger H, Osborn L. Effects of hygiene among the uncircumcised.
                        J Fam Pract. 1986;22:353–355
                        30. Kalcev B. Circumcision and personal hygiene in school boys. Med
                        Officer. 1964;122:171–173
                        31. Masters WH, Johnson VE. Human Sexual Response. Boston, MA: Little,
                        Brown and Company; 1966:189–191
                        32. Niku SD, Stock JA, Kaplan GW. Neonatal circumcision. Urol Clin North
                        Am. 1995;22:57–65
                        33. Gee WF, Ansell JS. Neonatal circumcision: a ten-year overview with
                        comparison of Gomco clamp and Plastibell device. Pediatrics. 1976;58:
                        824–827
                        34. Harkavy KL. The circumcision debate. Pediatrics. 1987;79:649–650
                        35. Kaplan GW. Complications of circumcision. Urol Clin North Am. 1983;
                        10:543–549
                        36. Talbert LM, Kraybill EN, Potter HD. Adrenal cortical response to
                        circumcision in the neonate. Obstet Gynecol. 1976;48:208–210
                        37. Gunnar MR, Fischer RO, Korsvik S, et al. The effects of circumcision on
                        serum cortisol and behavior. Psychoneuroendocrinology. 1981;6:269–275
                        38. Rawlings DJ, Miller PA, Engel RR. The effect of circumcision on
                        transcutaneous Po2 in term infants. Am J Dis Child. 1980;134:676–678
                        39. Williamson PS, Williamson ML. Physiologic stress reduction by a local
                        anesthetic during newborn circumcision. Pediatrics. 1983;71:36–40
                        40. Taddio A, Katz J, Ilersich AL, Koren G. Effect of neonatal circumcision
                        on pain response during subsequent routine vaccination. Lancet. 1997;
                        349:599–603
                        41. Benini F, Johnston CC, Faucher D, et al. Topical anesthesia during
                        circumcision in newborn infants. JAMA. 1993;270:850–853
                        42. Taddio A, Stevens B, Craig K, et al. Efficacy and safety of lidocaineprilocaine
                        cream for pain during circumcision. N Engl J Med. 1997;336:
                        1197–1201
                        43. Lander J, Brady-Fryer B, Metcalfe JB, Nazarali S, Muttitt S. Comparison
                        of ring block, dorsal penile nerve block, and topical anesthesia for
                        neonatal circumcision: a randomized clinical trial. JAMA. 1997;278:
                        2157–2162
                        44. Taddio A, Ohlsson A, Elnarson T, et al. A systemic review of
                        lidocaine–prilocaine cream (EMLA) in the treatment of acute pain in
                        neonates. Pediatrics. 1998;101(2). URL: www.pediatrics.org/
                        cgi/content/full/101/2/e1. Accessed October 8, 1998
                        45. Law RM, Halpern S, Martins RF, et al. Measurement of methemoglobin
                        after EMLA analgesia for newborn circumcision. Biol Neonate.
                        1996;70:213–217
                        46. Nilsson A, Engberg G, Henneberg S, et al. Inverse relationship between
                        age-dependent erythrocyte activity of methemoglobin reductase
                        and prilocaine-induced methemoglobinemia during infancy. Br J Anaesth.
                        1990;64:72–76
                        47. Jakobson B, Nilsson A. Methemoglobinemia associated with
                        prilocaine–lidocaine cream and trimethoprim–sulfamethoxazole: a
                        case report. Acta Anaesthesiol Scand. 1985;29:453–455
                        48. Kumar AR, Dunn N, Naqvi M. Methemoglobinemia associated with
                        prilocaine–lidocaine cream. Clin Pediatr. 1997;36:239–240
                        49. Stang HJ, Gunnar MR, Snellman L, et al. Local anesthesia for neonatal
                        circumcision: effects on distress and cortisol response. JAMA. 1988;259:
                        1507–1511
                        50. Holve RL, Bronberger PJ, Groveman HD, et al. Regional anesthesia
                        during newborn circumcision: effect on infant pain response. Clin
                        Pediatr. 1983;22:813–818
                        51. Dixon S, Snyder J, Holve R, et al. Behavioral effects of circumcision
                        with and without anesthesia. J Dev Behav Pediatr. 1984;5:246–250
                        52. Maxwell LG, Yaster M, Wetzel RC, et al. Penile nerve block for newborn
                        circumcision. Obstet Gynecol. 1987;70:415–419
                        53. Kirya C, Werthmann MW. Neonatal circumcision and penile dorsal
                        nerve block—a painless procedure. J Pediatr. 1978;92:998–1000
                        54. Mintz MR, Grillo R. Dorsal penile nerve block for circumcision. Clin
                        Pediatr. 1989;28:590–591
                        55. Fontaine P, Dittberner D, Scheltema KE. The safety of dorsal penile
                        nerve block for neonatal circumcision. J Fam Pract. 1994;39:243–248
                        56. Snellman LW, Stang HJ. Prospective evaluation of complications of
                        dorsal penile nerve block for neonatal circumcision. Pediatrics. 1995;95:
                        705–708
                        57. Sara CA, Lowry CJ. A complication of circumcision and dorsal nerve
                        block of the penis. Anaesth Intensive Care. 1984;13:79–82
                        58. Masciello AL. Anesthesia for neonatal circumcision: local anesthesia
                        is better than dorsal penile nerve block. Obstet Gynecol. 1990;75:
                        834–838
                        59. Blass EM, Hoffmeyer LB. Sucrose as an analgesic for newborn infants.
                        Pediatrics. 1991;87:215–218
                        60. Howard CR, Howard FM, Weitzman ML. Acetaminophen analgesia in
                        neonatal circumcision: the effect on pain. Pediatrics. 1994;93:641–646
                        61. Stang HJ, Snell
                        • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:47
                          62. Wiswell TE, Smith FR, Bass JW. Decreased incidence of urinary tract
                          infections in circumcised male infants. Pediatrics. 1985;75:901–903
                          63. Crain EF, Gershel JC. Urinary tract infections in febrile infants younger
                          than 8 weeks of age. Pediatrics. 1990;86:363–367
                          64. Herzog LW. Urinary tract infections and circumcision: a case control
                          study. Am J Dis Child. 1989;143:348–350
                          65. Wiswell TE, Miller GM, Gelston HM, et al. Effect of circumcision status
                          on periurethral bacterial flora during the first year of life. J Pediatr.
                          1988;113:442–446
                          66. Wiswell TE, Roscelli JD. Corroborative evidence for the decreased
                          incidence of urinary tract infections in circumcised male infants. Pediatrics.
                          1986;78:96–99
                          67. Craig JC, Knight JF, Sureshkumar P, et al. Effect of circumcision on
                          incidence of urinary tract infection in preschool boys. J Pediatr. 1996;
                          128:23–27
                          68. Rushton HG, Majd M. Pyelonephritis in male infants: how important
                          is the foreskin? J Urol. 1992;148:733–736
                          69. Wiswell TE, Hachey WE. Urinary tract infections and the uncircumcised
                          state: an update. Clin Pediatr. 1993;32:130–134
                          70. Fussell EN, Kaack MB, Cherry R, Roberts JA. Adherence of bacteria to
                          human foreskins. J Urol. 1988;140:997–1001
                          71. Shaw KN, Gorelick M, McGowan KL, et al. Prevalence of urinary tract
                          infection in febrile young children in the emergency department. Pediatrics.
                          1998;102:2. Available at www.pediatrics.org/cgi/
                          content/full/102/2/e16. Accessed October 8, 1998
                          72. To T, Agha M, Dick PT, Feldman W. Cohort study on circumcision of
                          newborn boys and subsequent risk of urinary tract infection. Lancet.
                          1998;352:1813–1816
                          73. Wettergren B, Jodal U, Jonasson G. Epidemiology of bacteriuria during
                          the first year of life. Acta Paediatr Scand. 1985;74:925–933
                          74. Wiswell TE, Hurley WE. Urinary tract infections and the uncircumcised
                          state: an update. Clin Pediatr. 1993;32:130–134
                          75. Eliakim A, Dolfin T, Korzets Z, et al. Urinary tract infection in premature
                          infants: the role of imaging studies and prophylactic therapy. J
                          Perinatol. 1997;17:305–308
                          76. Edelman CM, Ogwo JE, Fine BP, et al. The prevalence of bacteriuria in
                          full-term and premature newborn infants. J Pediatr. 1973;82:125–132
                          77. Mitchell CK, Franco SM, Vogel RL. Incidence of urinary tract infection
                          in an inner-city outpatient population. J Perinatol. 1995;15:131–134
                          78. Wiswell TE, Tencer HL, Welch CA, Chamberlain JL. Circumcision in
                          children beyond the neonatal period. Pediatrics. 1993;92:791–793
                          79. Pisacane A, Graziano L, Mazzarella G, et al. Breast-feeding and urinary
                          tract infection. J Pediatr. 1992;120:87–89
                          80. Nelson JD, Peters PC. Suprapubic aspiration of urine in premature and
                          term infants. Pediatrics. 1965;36:132–134
                          81. Pryles CV. Percutaneous bladder aspiration and other methods of
                          urine collection for bacteriologic study. Pediatrics. 1965;36:128–131
                          82. Schlager TA, Hendley JO, Dudley SM, et al. Explanation for falsepositive
                          urine cultures obtained by bag techniques. Arch Pediatr Adolesc
                          Med. 1995;149:170–173
                          83. Aierde AI. Urinary-tract infections in African neonates. J Infect. 1992;
                          25:55–62
                          84. Littlewood JM. 66 infants with urinary tract infection in first month of
                          life. Arch Dis Child. 1972;47:218–226
                          85. Bachur R, Caputo GL. Bacteremia and meningitis among infants with
                          urinary tract infections. Pediatr Emerg Care. 1995;11:280–284
                          86. Ginsburg CM, McCracken GH. Urinary tract infection in young infants.
                          Pediatrics. 1982;69:409–412
                          87. Dick PT, Feldman W. Routine diagnostic imaging for childhood urinary
                          tract infections: a systematic overview. J Pediatr. 1996;128:15–22
                          88. Winberg J, Bollgren I, Kallenius G, et al. Clinical pyelonephritis and
                          local renal scarring: a selected review of pathogenesis, prevention, and
                          prognosis. Pediatr Clin North Am. 1982;29:801–814
                          89. Stokland E, Hellstrom M, Jacobsson B, et al. Renal damage one year
                          after first urinary tract infection: role of dimercaptosuccinic acid scintigraphy.
                          J Pediatr. 1996;129:815–820
                          90. Berg UB, Johansson SB. Age as a main determinant of renal functional
                          damage in urinary tract infection. Arch Dis Child. 1983;58:963–969
                          91. Young JL, Percy CL, Asine AJ, et al. Surveillance, epidemiology, and
                          end results, incidence and mortality data 1973–77. Natl Cancer Inst
                          Monogr. 1981;57:17
                          92. Frisch M, Friis S, Kjaer SK, Melbye M. Falling incidence of penile
                          cancer in an uncircumcised population (Denmark 1943–90). Br Med J.
                          1995;311:1471
                          93. Villa LL, Lopes A. Human papillomavirus DNA sequences in penile
                          carcinomas in Brazil. Intl J Cancer. 1986;37:853–855
                          94. Rangabashyam N, Gnanaprakasam D, Meyyappan P, et al. Carcinoma
                          of the penis: a review of 214 cases. J R Coll Surg Edinb. 1981;26:104–109
                          95. Hardner GJ, Bhanalaph T, Murphy GP, et al. Carcinoma of the penis:
                          analysis of therapy in 100 consecutive cases. J Urol. 1972;108:428–430
                          96. Lenowitz H, Graham AP. Carcinoma of the penis. J Urol. 1946;56:
                          458–484
                          97. Dean AL Jr. Epithelioma of the penis. J Urol. 1935;33:252–283
                          98. Wade TR, Kopf AW, Ackerman AB. Bowenoid papulosis of the penis.
                          Cancer. 1978;42:1890–1903
                          99. Peterson RO. Urologic Pathology. 2nd ed. Philadelphia, PA: JB Lippincott
                          Co; 1992
                          100. Hellberg D, Valentin J, Eklund T, Nilsson S. Penile cancer: is there an
                          epidemiological role for smoking and sexual behavior? Br Med J.
                          1987;295:1306–1308
                          101. Brinton LA, Li JY, Rong SD, et al. Risk factors for penile cancer: results
                          from a case–control study in China. Intl J Cancer. 1991;47:504–509
                          102. Maden C, Sherman KJ, Beckmann AM, et al. History of circumcision,
                          medical conditions, and sexual activity and risk of penile cancer. J Natl
                          Cancer Inst. 1993;85:19–24
                          103. Wynder EL, Licklider SD. The question of circumcision. Cancer. 1960;
                          13:442–445
                          104. Persky L, de Kernion J. Carcinoma of the penis. CA Cancer J Clin.
                          1986;36:258–273
                          105. Bissada NK, Morcos RR, el-Senoussi M. Post-circumcision carcinoma
                          of the penis. I. Clinical aspects. J Urol. 1986;135:283–285
                          106. Magoha GA, Kaale RF. Epidemiological and clinical aspects of carcinoma
                          of the penis at Kenyatta National Hospital. East Afr Med J.
                          1995;72:359–361
                          107. Cook LS, Koutsky LA, Holmes KK. Circumcision and sexually transmitted
                          diseases. Am J Public Health. 1994;84:197–201
                          108. Parker SW, Stewart AJ. Circumcision and sexually transmitted diseases.
                          Med J Aust. 1983;2:288–290
                          109. Donovan B, Bassett I. Male circumcision and common sexually transmissible
                          diseases in a developed nation setting. Genitourin Med. 1994;
                          70:317–320
                          110. Bollinger RC, Brookmeyer RS, Mehendale SM, et al. Risk factors and
                          clinical presentation of acute primary infection in India. JAMA. 1997;
                          278:2085–2089
                          111. Newell J, Senkoro K, Mosha F, et al. A population-based study of
                          syphilis and sexually transmitted disease syndromes in northwestern
                          Tanzania. II. Risk factors and health seeking behavior. Genitourin Med.
                          1993;69:421–426
                          112. Seed J, Allen S, Mertens T, et al. Male circumcision, sexually transmitted
                          disease, and risk of HIV. J Acquir Immune Defic Syndr Hum Retrovirol.
                          1995;8:83–90
                          113. Kreiss JK, Hopkins SG. The association between circumcision and
                          human immunodeficiency virus infection among homosexual men.
                          J Infect Dis. 1993;168:1404–1408
                          114. Tyndall MW, Ronald R, Agoki E, et al. Increased risk of infection with
                          human immunodeficiency virus type 1 among uncircumcised men
                          presenting with genital ulcer disease in Kenya. Clin Infect Dis. 1996;23:
                          449–453
                          115. Bwayo J, Plummer F, Omau M, et al. Human immunodeficiency virus
                          infection in long-distance truck drivers in East Africa. Arch Intern Med.
                          1994;154:1391–1396
                          116. Pepin J, Quigley M, Todd J, et al. Association between HIV-2 infection
                          and genital ulcer diseases among male sexually transmitted disease
                          patients in Gambia. AIDS. 1992;6:489–493
                          117. Simonsen JN, Cameron DW, Gakinya NM, et al. Human immunodeficiency
                          virus infection among men with sexually transmitted diseases:
                          experience from a center in Africa. N Engl J Med. 1988;319:274–278
                          11
                          • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:51
                            A tu badnia cytowane w drugiej przytoczonej przeze mnie opinii.

Introcaso, C.E., Xu, F., Kilmarx, P.H. et al, Prevalence of circumcision among men and boys aged 14 to 59 years in the United States, national health and nutrition examination surveys 2005-2010. Sex Transm Dis. 2013;40:521–525.
                            Crossref | PubMed | Scopus (13) | Google Scholar
                            Xu, F., Markowitz, L.E., Sternberg, M.R., Aral, S.O. Prevalence of circumcision and herpes simplex virus type 2 infection in men in the United States: the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999-2004. Sex Transm Dis. 2007;34:479–484.
                            PubMed | Google Scholar
                            Owings M, Uddin S, Williams S. Trends in circumcision for male newborns in U.S. hospitals: 1979-2010. National Center for Health Statistics website. www.cdc.gov/nchs/data/hestat/circumcision_2013/circumcision_2013.pdf. Accessed September 5, 2013..
                            Google Scholar
                            Cheng, D., Hurt, L., Horon, I.L. Neonatal circumcision in Maryland: a comparison of hospital discharge and maternal postpartum survey data. J Pediatr Urol. 2008;4:448–451.
                            Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (3) | Google Scholar
                            O'Brien, T.R., Calle, E.E., Poole, W.K. Incidence of neonatal circumcision in Atlanta, 1985-1986. Southern Med J. 1995;88:411–415.
                            Crossref | PubMed | Google Scholar
                            Waskett, J.H. Hospital discharge data underestimate circumcision rates. Sex Transm Dis. 2007;34:624.
                            Crossref | PubMed | Scopus (1) | Google Scholar
                            Slaby, A.R., Drizd, T. Circumcision in the United States. Am J Public Health. 1985;75:878–880.
                            Laumann, E.O., Maal, C.M., Zuckerman, E.W. Circumcision in the United States: prevalence, prophyactic effects, and sexual practice. JAMA. 1997;277:1052–1057.
                            Nelson, C.P., Dunn, R., Wan, J., Wei, J.T. The increasing incidence of newborn circumcision: data from the nationwide inpatient sample. J Urol. 2005;173:978–981.
                            Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (69) | Google Scholar
                            Centers for Disease Control and Prevention. Trends in in-hospital newborn male circumcision—United States, 1999-2010. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2011;60:1167–1168 (www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6034a4.htm. Accessed December 29, 2013).
                            PubMed | Google Scholar
                            Campbell PR. Population projections for states by age, sex, race, and Hispanic origin: 1995 to 2025. PPL-47. www.census.gov/population/projections/files/methodology/ppl47.pdf. Published 1996. Accessed December 29, 2013..
                            Google Scholar
                            Leibowitz, A.A., Desmond, K., Belin, T. Determinants and policy implications of male circumcision in the United States. Am J Public Health. 2009;99:138–145.
                            Crossref | PubMed | Scopus (47) | Google Scholar
                            Morris, B.J., Bailis, S.A., Waskett, J.H. et al, Medicaid coverage of newborn circumcision: a health parity right of the poor. Am J Public Health. 2009;99:969–971.
                            Crossref | PubMed | Scopus (10) | Google Scholar
                            American Academy of Pediatrics Task Force on Circumcision. Circumcision policy statement. Pediatrics. 2012;130:e756–e785.
                            Crossref | PubMed | Scopus (123) | Google Scholar
                            Morris, B.J., Wodak, A.D., Mindel, A. et al, Infant male circumcision: an evidence-based policy statement. Open J Prevent Med. 2012;2:79–82.
                            Crossref | Google Scholar
                            Morris, B.J., Waskett, J.H., Banerjee, J. et al, A “snip” in time: what is the best age to circumcise?. BMC Pediatr. 2012;12:20.
                            Crossref | PubMed | Scopus (55) | Google Scholar
                            Morris, B.J., Wiswell, T.E. Circumcision and lifetime risk of urinary tract infections: a systematic review and meta-analysis. J Urol. 2013;189:2118–2124.
                            Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (42) | Google Scholar
                            Zorc, J.J., Kiddoo, D.A., Shaw, K.N. Diagnosis and management of pediatric urinary tract infections. Clin Microbiol Rev. 2005;18:417–422.
                            Crossref | PubMed | Scopus (125) | Google Scholar
                            Rushton, H.G., Majd, M. Dimercaptosuccinic acid renal scintigraphy for the evaluation of pyelonephritis and scarring: a review of experimental and clinical studies. J Urol. 1992;148:1726–1732.
                            PubMed | Google Scholar
                            Rushton, H.G. Urinary tract infections in children: epidemiology, evaluation, and management. Pediatr Clin North Am. 1997;44:1133–1169.
                            Abstract | Full Text | Full Text PDF | PubMed | Scopus (149) | Google Scholar
                            Elder, J.S. Urinary tract infections. in: R.M. Kligeman, R.E. Behrman, H.B. Jenson, B.F. Stanton (Eds.) Textbook of Pediatrics. 18th ed. Saunders Elsevier, Philadelphia, PA; 2007:2223–2228.
                            Google Scholar
                            Jacobson, S.H., Eklof, O., Eriksson, C.G. et al, Development of hypertension and uraemia after pyelonephritis in childhood: 27 year follow up. BMJ. 1989;299:703–706.
                            Richters, J., Smith, A.M., de Visser, R.O. et al, Circumcision in Australia: prevalence and effects on sexual health. Int J STD AIDS. 2006;17:547–554.
                            Crossref | PubMed | Scopus (48) | Google Scholar
                            Wright, J.L., Lin, D.W., Stanford, J.L. Circumcision and the risk of prostate cancer. Cancer. 2012;118:4437–4443.
                            Crossref | PubMed | Scopus (34) | Google Scholar
                            Morris, B.J., Waskett, J., Bailis, S.A. Case number and the financial impact of circumcision in reducing prostate cancer. BJU Int. 2007;100:5–6.
                            Crossref | PubMed | Scopus (18) | Google Scholar
                            Morris, B.J., Gray, R.H., Castellsague, X. et al, The strong protection afforded by circumcision against cancer of the penis. Adv Urol. 2011;2011:812368.
                            Crossref | PubMed | Scopus (44) | Google Scholar
                            Morris, B.J., Waskett, J.H. Circumcision reduces prostate cancer risk. Asian Pacific J Androl. 2012;14:661–662.
                            Crossref | PubMed | Scopus (10) | Google Scholar
                            Morris, B.J. Why circumcision is a biomedical imperative for the 21st century. BioEssays. 2007;29:1147–1158.
                            Crossref | PubMed | Scopus (78) | Google Scholar
                            Tobian, A.A.R., Serwadda, D., Quinn, T.C. et al, Male circumcision for the prevention of HSV-2 and HPV infections and syphilis. N Engl J Med. 2009;360:1298–1309.
                            Crossref | PubMed | Scopus (306) | Google Scholar
                            Auvert, B., Sobngwi-Tambekou, J., Cutler, E. et al, Effect of male circumcision on the prevalence of high-risk human papillomavirus in young men: results of a randomized controlled trial conducted in Orange Farm, South Africa. J Infect Dis. 2009;199:14–19.
                            Crossref | PubMed | Scopus (175) | Google Scholar
                            Castellsagué, X., Bosch, F.X., Munoz, N. et al, Male circumcision, penile human papillomavirus infection, and cervical cancer in female partners. N Engl J Med. 2002;346:1105–1112.
                            Crossref | PubMed | Scopus (518) | Google Scholar
                            Miralles-Guri, C., Bruni, L., Cubilla, A.L. et al, Human papillomavirus prevalence and type distribution in penile carcinoma. J Clin Pathol. 2009;62:870–878.
                            Crossref | PubMed | Scopus (179) | Google Scholar
                            Albero, G., Castellsagué, X., Giuliano, A.R., Bosch, F.X. Male circumcision and genital human papillomavirus: a systematic review and meta-analysis. Sex Transm Dis. 2012;39:104–113.
                            Crossref | PubMed | Scopus (62) | Google Scholar
                            Sobngwi-Tambekou, J., Taljaard, D., Lissouba, P. et al, Effect of HSV-2 serostatus on acquisition of HIV by young men: results of a longitudinal study in Orange Farm, South Africa. J Infect Dis. 2009;199:958–964.
                            Crossref | PubMed | Scopus (94) | Google Scholar
                            Tobian, A.A.R., Charvat, B., Ssempijja, V. et al, Factors associated with the prevalence and incidence of herpes simplex virus type 2 infection among men in Rakai, Uganda. J Infect Dis. 2009;199:945–949.
                            Crossref | PubMed | Scopus (48) | Google Scholar
                            Weiss, H.A., Thomas, S.L., Munabi, S.K., Hayes, R.J. Male circumcision and risk of syphilis, chancroid, and genital herpes: a systematic review and meta-analysis. Sex Tran
                            • pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:05
                              Olena przestań spamować!
                              • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:07
                                Cóż, zasugerowano mi nie dość dokładne podanie źródeł, więc radośnie przyłożyłam nimi interlokutorce. Fakt, jest tego troche.
                      • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:58
                        No. To jak juz masz konkrety badawcze, to pozwól sobie dodatkowo wyjąsnić co nastepuje.
                        Periodyki naukowe, ani stowarzyszenia naukowe to nie sa "organizacje".
                        Przytoczone badania ie były, naturalnie, robione przez jeden zespół badaczy, przez jeden szpital czy cokolwiek sobie mozesz wyobrazić, tylko przez liczne zespoły, w różnych miejscach i czasie. Niekoniecznie ich celem byo badanie akurat efektów obrzezania- ale obrzezanie to jedna ze zmiennych, której występowanie wyszło w rezultatach jako znaczące. Mniej więcej tak, jak przy badaniu pewnego leku antydepresyjnego przypadkiem wyszło, że ma odbiera zażywającym przyjemność palenia papierosów.
                        Być może lubisz teorie spiskowe - ale musisz jakoś sie ogranąć i bardziej sensownie je formuować, bo twoje prezentowane tu wizje świadczą wyłącznie o twojej ignorancji.
                • janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:39
                  zabobon, fanatyzm i przywoływanie wyników pseudonaukowych badań, które mają uzasadniać barbarzyńskie okaleczanie dzieci
                  • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:52
                    big_grin
                • zawsze-w-drodze Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:54
                  Prewencyjna mastektomia redukuje ryzyko wystąpienia raka sutka. Prewencyjna histerektomia - raka macicy i jej szyjki i niechciane ciąże w bonusie.
                  Może powinniśmy rozważyć jako standard?
                  • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:13
                    Mozna rozmaiwiać poważnie, albo leciec w demagogię. To drugie mało mnie interesuje. Obie doskonale wiemy, że w zaproponowanym przez ciebie protokole straty przewyższałyby korzyści.
                    Tymczasem Mayo Clinic (znana z czego tam? zabobony, fanatyzmu i ideologii, tak? big_grin) stwierdzilo co nastepuje.
                    1. Obrzezaniu podlegajją głównie biali - 91%, dalej czarni 76, i na końcu latynosi 44%.
                    2. Badacze oceniają, że zyski zdrowotne przeważają w stosunku 100:1 nad zagrożeniami.
                    3. Badania kliniczne dowodzą, że jedną z najczęstrzych korzyści z obrzezywania niemowląt jest redukcja zakażeń układu moczowego. Ponieważ mniej więcej połowa dotniętych tym zakażeniem (UTI) dzieci doświadcza w efekcie pewnego uszkodzenia nerek, sprawa nie jest błaha. Obrzezani w dorosłym życiu mają o 1/3 mniej infekcji układu moczowego niż nieobrzezani.
                    3. Metanaliza opublikowwana przez Journal of the American Medical Association wykazała, że obrzezanie u męzczyzn heteroseksualnych redukuje ryzyko infekcji HIV o 60% herpes o 30 percent, a powiązanych z nowotowrami szczepów HPV o 35%.
                    Niektóre badania sugerują, że obrzezanie w niemowlęctwie redukuje częstotliwość nowotoworów prostaty. Badanie 3400 mężczyzn obrzezanych przed rozpoczęciem współżycia seksualnego wskazywałoby, że ryzyko raka prostaty w tej grupie było o 15% niższe.
                    • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:16
                      Matko kochana, najczęstszych naturalnie. Sz. Sorry
                    • turzyca Re: Brawo islandia! 27.02.18, 11:19
                      Problem w tym, że te cele da się osiągnąć w sposób mniej inwazyjny czyli 1. szczepieniami, 2. podstawową higieną (codzienne mycie bieżącą wodą i mydłem), 3. zasadami bezpiecznego seksu.
                      I powinniśmy inaczej ważyć zyski i straty w okolicach, gdzie nie ma wody ani gumek a STD szaleją, a inaczej w okolicach gdzie sytuacja jest odmienna.
                      Przy amerykańskiej pruderii, która uniemożliwia wrzucenie na jutuba filmiku instruktażowego o myciu okolic intymnych noworodków czy powiedzenie wprost, że gumka czy diafragma są dla ludzi, mało dziwi skłonność do rozwiązania sprawy w sposób drastyczny ale nie wymagający naruszania tabu kulturowego. Szczególnie że jest tu ten sam mechanizm, co u obrzezanych kobiet - obrzezani ojcowi popierają obrzezanie synów, bo inaczej musieliby przyznać, że ich rodzice ich okaleczyli.
                      • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 11:38
                        Lubię czytać twoje posty. Zawsze tak mądrze piszesz o problemach medyczno-socjologicznych...
                  • janja11 [...] 26.02.18, 17:24
                    • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:29
                      big_grin
                      Słaba erystyka.
                      Ktoś, kto prowadzi rozmowę używając wyłącznie insynuacji i argumentów ad personam, nie jest wartościowym dyskutantem.
                      • janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:36
                        "stwierdza, że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważają nad negatywami"
                        Usprawiedliwiasz zadawanie bólu i okaleczanie.
                        • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:45
                          Przytaczam ci wyniki badań. Konkretne. Szerokie. wielowątkowe.
                          "Okaleczanie"to twoja ocena, a nie stwierdzenie faktu.
                          "Redukcja zakażeń HIV o 60%" - to fakt, a nie ocena.
                          Zadawanie bólu mozna rozwiazać - jak zresztą zaleca to cytowany dokument - środkami znieczulającymi.
                          Jeżeli masz naukowe kontrargumenty, przytocz je.
                          Bo póki co po drugiej stronie sporu widze emocje, histerię i generalnie kulturowe zacietrzewienie.
                          • janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 17:56
                            Nędzne te twoje argumenty. Piękna manipulacja.
                            "Wśród obrzezanych ryzyko zakażenia było o połowę niższe w ciągu roku od zabiegu, w tym wliczając 6 tygodniowy okres zalecanej wstrzemięźliwości do czasu zagojenia się ran"
                            Ryzyko zarażenia HIV w roku obrzezania było mniejsze, bo zwyczajnie przez ponad miesiąc osoba zachowywała wstrzemięźliwość. I to ma sens, a nie opowieści, że to obrzezanie ma takie cudowne właściwości.
                            W kolejnym roku już takich cudów obrzezania nie ma.

• araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:31
                          janja11 napisał(a):
                          > "stwierdza, że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważaj
                          > ą nad negatywami"
                          > Usprawiedliwiasz zadawanie bólu i okaleczanie.

Prewencyjna mastektomia też jest dla Ciebie 'usprawiedliwianiem zadawania bólu i okaleczania'?
                          • pani-noc Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:26
                            Prewencyjna masektomia to jest wybór kobiety. To kobieta i mężczyzna sami powinni decydować o swoim ciele, a nie ich rodzice. Nie wiem jak można porównać wybory człowieka do odgórnie narzuconych okaleczeń.
                    • araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:30
                      janja11 napisał(a):
                      > W nazistowskich Niemczech byłaby wzorcową wyznawczynią hitlerowskich chorych id
                      > ei z paleniem ludzi w piecach na czele.

Prawo Godwina - przegrałaś dyskusję.
          • emka_uk Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:18
            Poczytaj sobie jakie są teraz metody obrzezania u dorosłych- bezkrwawe.
      • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:35
        Kiedy okaleczanie dzieci jest dobre?
        • araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:41
          1matka-polka napisała:
          > Kiedy okaleczanie dzieci jest dobre?

Nigdy. Dlaczego zatem w tym naszym "niebarbarzyńskim" kraju przekłuwa się dziewczynkom uszy?
          • fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:44
            Jeszcze wspomnij że się szczepi, jak już brniesz w głupotę.
            • araceli Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:52
              fadilla napisała:
              > Jeszcze wspomnij że się szczepi, jak już brniesz w głupotę.

Szczepienie ma uzasadnienie medyczne. Jakie uzasadnienie mają kolczyki u dziewczynki?
          • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:48
            Bo ludzie są porąbani?
          • pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:12
            Uważam, że powinien być zakaz przekłuwania uszu dzieciom młodszym niż wiek szkolny. Nastolatki mogą się malować i trudno by im zakazywać noszenia kolczykow.

Ale nadal porównywanie zrobienia dziury w uchu, czyli zabiegu w pełni odwracalnego, do wycięcia fragmentu genitaliów jest tak głupie, że aż śmieszne.
      • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:36
        Obrzezanie chłopców to też barbarzyństwo.
      • super_hetero_dyna Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:40
        Ciekawe, że żadna z emamuś nie wpadła na podobnie genialny pomysł, jak z aborcją - że to głupie prawo, bo wystarczy krótki wypad za granicę.
        • fadilla Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:43
          Jak to nie? Tamtejsze mamuski wywożą swoje córki za granice, tak do dzikich krajów (podkreślę), żeby tego dokonać.
          • pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:49
            I powinien to być wyjazd w jedną stronę.
      • emka_uk Re: Brawo islandia! 26.02.18, 21:17
        Serio nie jest ? Poczytaj ile w USA rocznie umiera dzieci z powodu powikłań po obrzezaniu. To nie są włosy, że odrosną.
    • woman_in_love śmierdzi antysemityzmem i faszyzmem, 26.02.18, 14:46
      Duży Izrael of America chyba wyśle lotniskowce.
    • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 14:58
      Rozpędzasz się. Amerykanska Akademia Pediatrii w policy statement sprzed paru lat stwierdza, że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważają nad negatywami, acz nie zaleca obrzezania wszystkim w ciemno - jest to procedura elektywna.
      Nb w USA obrzezanie NIE jest związane z wyznaniem, prędzej z rasą (biali częściej niz czarni). Kilka lat temu obrzezywano w sumie 77 procent noworodków płci męskiej, a jak szacuje CDC spośród mężczyzn między 14 a 59 rokiem życia obrzezanych jest 81 procent.
      • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:07
        "że korzyści zdrowone z obrzezania noworodków płci męskiej przeważają nad negatywami,"
        Kiedyś również płeć się ustalało u noworodków, kiedy nie było wiadomo, czy to chłopak, czy dziewczyna, albo robiło się operacje noworodków na żywca. AAP tez kiedyś dojrzeje do zmiany zaleceń.
        • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:25
          Byc może.
          A być moze przeciwnie, i zdanie zmienią inni. Argumenty za, o ile wiem, są ściśle medyczne, związane z zakażeniami przenoszonymi drogą płciową, w tym z nowotworami szyjki macicy. Opinie medyczne bedą się zapewne zmieniać w zależności od natężenia tego problemu, rosnącymi lub malejącymi mozliwościami leczenia etc. Nauka nie religia, rozwija się i zmienia w zalezności od obiektywnych kryteriów.
          • kura17 Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:57
            > Argumenty za, o ile wiem, są ściśle medyczne, związane z zakażeniami przenoszonymi drogą
            > płciową, w tym z nowotworami szyjki macicy.

Olena, ale te wszystkie argumenty/badania (zakladam, ze prawdziwe) dotycza korzysci DORSLYCH osob, a my rozmawiamy o obrzezaniu NIEMOWLAT. przeciez chyba kazdy dorosly mezczyzna moze tego zabiegu dokonac, jesli wyniki go przekonaja? a nawet nastolatek, przed podjeciem wspolzycia, w porozumieniu z rodzicami?
            • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 09:07
              Obrzezanie zmniejsza również ryzyko zapalenia dróg moczowych i zapobiega rakowi penisa. Nie ważne, że są tą rzędy wielkości na poziomie błędu statystycznego. Ważne, że można tego użyć jako argumentu za obrzezywaniem noworodków.
              • kropkacom Re: Brawo islandia! 27.02.18, 09:19
                Cieszcie się, że katolicyzm jest na tyle łaskawy aby z chrztem dzieci nic im nie ucina czy podcina.
              • pani-noc Re: Brawo islandia! 27.02.18, 09:29
                Urocza dyskusja. Oleńka niczym się nie różni od 7 panów w studio telewizyjnym dyskutujących o zakazie aborcji. Trzeba panie chronić przed zespołem postaborcyjnym, a panów przed ryzykiem zakażenia dróg moczowych w wyniku braku obrzezania. Specjalistka od męskich członków się znalazła.
                • rosapulchra-0 Re: Brawo islandia! 27.02.18, 10:39
                  Olena podaje tylko fakty. A wy, zamiast je przyjąć i zrozumieć, dziobiecie. Jak zwykle zresztą.
      • pani-noc Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:08
        Zwolennicy obrzezania dziewczynek też mają duzo argumentów "za". Obrzezane kobiety są mniej chętne do uprawiania seksu, więc będą rzadziej podejmować ryzykowne zachowania seksualne, łapać choroby weneryczne. Widzisz - same plusy. Dlaczego jeszcze nie wycięłaś sobie łechtaczki?
        • janja11 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:23
          Dokładnie o tym samym pomyślałam. Ale jak widać są na forum zwolenniczki barbarzyńskich zabobonów i okaleczania dzieci.
          Ach ci legendarni "amerykańscy naukowcy"...
        • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:28
          Proponuję, żebys napiła się zimnej wody, a nastepnie przedstawiła na poparcie swojej tezy badania kompetentnych ośrodkow naukowych.
    • rulsanka Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:06
      Super, ciekawe tylko czy dotyczy to też "wycieczek" w celu dokonania zabiegu?
    • kolpik124 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 15:09
      Antysemityzm, znowu gnębią Naród Wybrany big_grin
    • muchy_w_nosie Re: Brawo islandia! 26.02.18, 16:51
      I bardzo dobrze, niestety to bedzie nioslo konsekwencje w postaci umierania kobiet w domach, bo nikt im nie pozwoli iść do lekarza, zeby nie pójść do więzienia.
      • ciszej.tam Re: Brawo islandia! 26.02.18, 18:52
        to się dzieje w całej Europie, nie wiem jakim cudem nie da się sobie poradzić z tym tematem. BTW podobno sam koncept obrzezania kobiet nie jest powiązany z islamem czy jakimiś pozaeropejskimi krajami tylko jest to metoda "leczenia" rodem z Wielkiej Brytanii, zintegrowana przez kolonie i przeniesiona jak zaraza. Nie wiem czy to prawda, ale brzmi, niestety, całkiem prawdopodobnie
    • ciszej.tam Re: Brawo islandia! 26.02.18, 18:48
      Zrównywanie obrzezania chłopców z "obrzezaniem" dziewczynek jest niewąsko chore, nawet jeśli robią to Islandczycy
      • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:16
        Jest, naturalnie, zupełnie idiotyczne.
        Ale przy tym zatrąca o kilka kwestii bardzo istotnych: na ile, i w jakim wymiarze rodzicom wolno jest ingerować trwale w dziecko? A jeżeli wolno, to w jakich przypadkach? Tylko np. bieżącego istotnego wymogu zdrowotnego?
        A w przypadku medycznych działań zapobiegawczych? A jeżeli tak, to czy nalezy karać matki przekłuwające uszy córek? Dalej: czy podejmując taką decyzję legislacyjną rezygnuje się tym samym ze swobody wyznawania uznanych tradycyjnych religii i wychowywania dzieci w ich duchu zgdnie z wyborem rodziców? Czy w związku z tym można na przyklad, zakazać chrztów niemowląt? Katechezy i przedszkoli wyznaniowych?
        • ciszej.tam Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:41
          wiesz, nie miałabym nic przeciwko odradzaniu kolczykowania maleństw i penalizacji nurzania niemowląt w zimnej brudnej wodzie wink
          • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:49
            No, ja w w zasadzie też, ale zauważ, jakie to sa fundamentalne kwestie - i ponieważ żaden europejski rząd nie jest wystarczająco głupi, aby pry takiej okazji uczciwie przyanć się do kulturkampfu i dyskryminacji, to wszelkie uregulowania będa obudowane inną argumentacją. Siłą rzeczy nadającą dość rozszerzające mozliwości narzucania w niedalekiej przyszłości innych ograniczeń, innym religiom czy innym obyczajom.
            • triss_merigold6 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:09
              Nie mów, że wyznajesz tę przezabawną lewacką teorię równości kultur, wierzeń i obyczajów...
              • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:15
                Nie ma znaczenia, co ja wyznaję, jak ktoś taki jak ty by to sobie oceniał, i gdzie ja bym ową ocenę miała. Znaczenie maja natomiast przytoczone przeze mnie zagadnienia.
                To ciut tak, jak z rządami PiS: utoczona dzisiaj legilsacyjna pałka może jutro zdzielić przez łeb toczącego, bo miłe to narzędzie wezmą krzepko inne dłonie.
                Warto przewidywac takie konsekwencje, nim stanie się do tokarki.
              • sumire Re: Brawo islandia! 27.02.18, 08:27
                Zaczynasz brzmieć niepokojąco podobnie do dyni.
          • 1matka-polka Re: Brawo islandia! 27.02.18, 07:10
            Ja tez niewink
    • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:06
      A skąd. Nie jestem recenzentem prac naukowych, natomiast reputacja na przykład Amerykańskiej Akademii (to jest mniej więcej tyle, co Krajowy Konsltant ds.Pediatrii) , albo takiej placówki jak Mayo Clinic jest dla mnie, laika, zupełnie niezłą rekomendacją. W każdym razie sporo lepszą niż niż chór rozwrzeszczanych zwolenniczek kulturkampfu, bo nie oszukujmy się, te właśnie emocje napędzają sporą część dyskutantek w tym wątku.
    • kolpik124 Re: Brawo islandia! 26.02.18, 19:38
      pocztaj sobie jeszcze o napletkach, oryginalne zainteresowania big_grin
    • olena.s Re: Brawo islandia! 26.02.18, 20:41
      Cóż, prymitywna istotko, trudno żeby w wątku o obrzezaniu nie zatrącać o dziecięce genitalia, nieprawdaż?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka